2006-11-02 16 浏览
第二站,去了蛋撻迷朝聖之地撻皮不是本人喜歡的酥皮,不過牛油皮很鬆脆涼了也好吃不過服務幾差笑容久奉之餘,仲掟蛋撻(高度唔不高,沒有整爛)
第二站,去了蛋撻迷朝聖之地

撻皮不是本人喜歡的酥皮,
不過牛油皮很鬆脆
涼了也好吃

不過服務幾差
笑容久奉之餘,仲掟蛋撻(高度唔不高,沒有整爛)
2006-10-04 8 浏览
相對於$12一個既krispy kreme doughnut,我會支持$3.5既港式沙翁﹗哈……食落都有感情啲。
2006-09-22 12 浏览
幫襯了幾年,這兒的蛋撻是曲奇皮,不知何時開始,曲奇皮漸被酥皮所代替,想食曲奇皮的蛋撻都不是那麼容易,加上這兒蛋漿較香,因此路過時都會買來食。看見現在香港有多兩間分店,更近征澳門,真是又喜又憂,喜是可以於不同地方買到,真是方便很多,而且終於能將蛋撻這能代表香港特色的食物衝出香港,憂的是分店多了,能否保持其水準﹖希望我這擔憂是多餘的,能夠保證蛋撻的質量吧!

2006-09-19 7 浏览
見到個個人既食評都話沙翁凍左,唔好食,但其實有幾多人知沙翁係要凍食既?沙翁出面有大量既糖粉,如果熱食的話會溶,咁就冇左沙翁獨特既口感啦。我以前都係唔門,不過入左行做餅之後先知道。所以下次唔好批評沙翁唔熱啦

所以下次唔好批評沙翁唔熱啦
2006-09-19 16 浏览
以優惠價買左4個雜錦月餅...低糖真係好好...甜度適中...nice雙黃都雙白都好正常最正係五仁...好足料好香甜度ok整體上比想像中好好多~買得過
以優惠價買左4個雜錦月餅...
低糖真係好好...甜度適中...nice
雙黃都雙白都好正常
最正係五仁...好足料好香甜度ok
整體上比想像中好好多~買得過
2006-09-13 17 浏览
veyr nice 蛋撻, texture is excellent, plus the egg custard is not too sweet like other chain stores...must try in central..their egg tart is much bigger in size...if you have a little stomach..one might fill you up for lunch
2006-09-08 24 浏览
幾天前與友人過江品嚐美食,特意再吃令人一試難忘的蛋撻。一口咬下去,熱辣辣的,芳香撲鼻。它的曲奇皮真是十分香脆,又唔會話硬,比起其分店完全是不可相提並論。特別試它的蛋,雖然沒有檀島的那麼滑,但是味道都十分香,仲有它是比較便宜的。如果好似小弟喜歡脆皮蛋撻的話,一定會愛上中環這間的產品。
幾天前與友人過江品嚐美食,特意再吃令人一試難忘的蛋撻。
一口咬下去,熱辣辣的,芳香撲鼻。
2006-08-28 26 浏览
o係老公破釜沈舟找勝香園之時,提醒佢不如行過去泰昌買蛋撻。又有一償心願,蛋撻係我鍾意的脆皮,好好味,蛋好香好甜。$3.5係貴,但試一次無所謂啦。買多一個沙翁,都係$3.5一個。但可能放涼了,不熱,不太好吃。
o係老公破釜沈舟找勝香園之時,提醒佢不如行過去泰昌買蛋撻。

2006-08-17 16 浏览
7月尾一個星期6, 賣完旗之後沿電梯上堅道搭車回家, 途經擺花街, 跟朋友提起呢度o既蛋撻, 朋友流晒口水, 於是就黎左。朋友對蛋撻好滿意, 唔知佢有同感定係受我影響, 佢亦認為蛋係好特別好出色。今次食雞批, 較一般, 個皮好易散, 而且被餡料o既汁整到腍晒, 餡料味道較酥皮好, 都ok, 但唔算好好。黎泰昌, 都係主攻蛋撻啦。見到同賣o既西式蛋糕餅類, 雖然係平, 但係賣相已經麻麻, 唔敢想像食落會點。忘記雞批o既價錢

忘記雞批o既價錢
2006-08-11 9 浏览
以前係堅道讀書既時候成日特登行去泰昌(舊址)買蛋撻,沙翁同合桃蛋糕(四方形o固種)(不過D麵包就真係麻麻啦)......o固時真係好好食...由其係熱騰騰既蛋撻,D蛋撻皮真係整得好好食..不過可惜此情不再LU, 我前幾個月去中環(新址)做番同樣既食物--蛋撻,沙翁同合桃蛋糕...D味道簡直差天共地...而家D蛋撻一D都唔特別同街外既蛋撻無異..真係唔知係咪開得分店多搞到D水準差晒...真係想食番以前既味道..好懷念...

真係想食番以前既味道..好懷念...
2006-08-11 12 浏览
中環泰昌既蛋撻係我認為全香港最好味既蛋撻,佢既蛋撻D蛋味夠香,而且個撻皮好重牛油味,好似食緊曲奇餅咁~除左蛋撻外,呢度既沙翁都好好味架,下次食蛋撻不防試畨個~P.S.泰昌餅店始終都係中環間至正!

P.S.泰昌餅店始終都係中環間至正!
2006-08-10 20 浏览
係附近食完飯, 自從食過佢地o既蛋撻之後就一路都好恨試個沙翁, 上一次太早冇得食之後就更加恨食!! 於是即使頂住個肚, 再冒住超越卡路里限制o既危險都要食!!不過, 失望左少少, 因為唔係岩岩出爐, 而且已經放涼左。/.\"" 不過冇榻晒落黎而且冇腍晒, 都有幾啖係脆脆地口, 都叫ok啦...想像得到熱食效果會好好多。雖然失望, 但係自己撞唔岩時候唔能夠怪人又要期待多一次喇...

雖然失望, 但係自己撞唔岩時候唔能夠怪人

又要期待多一次喇...
2006-08-04 12 浏览
行開觀塘, 好surprsie泰昌竟然係到開左間分店, 之前一路都想試, 但係好少去中環個邊, 所以今日二話不說咁走左入去買件蛋摙. 無想像中咁好味, 個餅底係鬆化, 但係唔係好好味個隻, 反而我平時唔鐘意個蛋都覺得好香, 不過口感都係一般~~~ $3.5真係貴左啲
2006-08-04 53 浏览
以前在舊址時,真的很好吃!咸的皮跟甜的蛋配合得天衣無縫。不知是不是電爐的關係,沒有以前的香,很有電爐的味道。實在可惜!
以前在舊址時,真的很好吃!咸的皮跟甜的蛋配合得天衣無縫。
不知是不是電爐的關係,沒有以前的香,很有電爐的味道。
實在可惜!
2006-08-03 24 浏览
前日lunch 專登去觀塘買蛋撻,試一試係唔係真係好味,蛋撻爐上之蛋撻只是微暖,入口都好鬆化,但個皮太燶 皮底黑晒,為什麼咁都賣俾客,有少少失望;迷你麵包以腸仔包最好味,好軟熟,菠蘿紅豆包好乾,應該係焗過火.