2006-06-21 31 浏览
蛋撻同我上水成發食冇咩分別...成發仲多樣酥皮tim..佢個撻係好...但好多地方都做到...係佢d 皮厚少少同多d牛油味...值得讚的是佢個沙yung好好食...宜家唔你到到有得食..又唔油..good
2006-06-05 14 浏览
其實我去食已經係起碼2年前既事喇.....d egg tart真係好好食....因為多人買,佢不斷有新鮮出爐既egg tart...好好味...不過最好味其實係沙翁...諗住望落幾靚咁就買個黎食下....嘩....點知真係勁得....平時唔太鍾意食沙翁,但依個真係好得.又熱熱地...個質地好得意....總之就係好味啦~~~
2006-06-01 9 浏览
成日都排長龍, 今日竟然無人喎, 重有一大堆沙翁, 唔買都對唔住自己啦沙翁果然名不虛傳, 鬆軟可口, 涷左食都絶無油益味, 而且個面都無咩油, 但唯獨係入面的蛋唔太夠, 相信熱食會更perfect~~蛋撻就新鮮出爐熱辣辣, 撻皮勝在夠厚身,吃落有質感, 可惜個撻皮牛油味好似太重有點漏, 蛋都係一般貨色啦, 但係都係個句, 新鮮出爐都多數係好食的~~

2006-05-23 22 浏览
I venture to say that most freshly baked egg tart is excellent in most HK cake shops. Tai Cheong is no exception -- no surprise!! They should watch Andy Lau's advertisement to learn about the service manner. Will not try again.
2006-05-15 10 浏览
嚮中環行諗住試下九記牛腩點知出到去,搵到先發覺冇開到四點就醒起泰昌就嚮左近...咁就去左買蛋tart同沙翁la都好好食ar 0的tart 好正蛋漿又唔太甜
嚮中環行諗住試下九記牛腩
點知出到去,搵到先發覺冇開
到四點就醒起泰昌就嚮左近...
咁就去左買蛋tart同沙翁la
都好好食ar 0的tart 好正蛋漿又唔太甜

2006-05-03 15 浏览
我一向唔鐘意食曲奇皮,覺得酥皮唔夠香和鬆化。但呢問既曲奇皮正,名不虛傳。厚身,又香又鬆化。蛋漿就夠多同香滑,有大大淡蛋入口既感覺。咁岩間野係我公司附近,趁熱食一流,有時熱到差d 熱趁個口添。另外,我個人覺得沙翁麻麻地,好鬼林身和個味道唔香。
我一向唔鐘意食曲奇皮,覺得酥皮唔夠香和鬆化。

另外,我個人覺得沙翁麻麻地,好鬼林身和個味道唔香。
1K
2006-04-24 12 浏览
尋日四點幾經過泰昌,諗住同朋友買一個沙翁試下,拎上手原來沙翁熱辣辣o既,應該係啱啱出爐,於是再買多個,擺入口沙翁即溶o架,好食到難以形容,同出面食o既沙翁截然不同.其實朋友住附近,以前成日買嚟食,都話好食過以前好多,仲唔覺以前入口即溶添,真係不枉我o地飽住肚食呀...沙翁每個$3.50

沙翁每個$3.50
2006-04-10 8 浏览
我想不是傳閒煲得太勁,只是...因好評如潮,所以要求更高吧了!其實,味道確是不錯,最少一定比美心等餅店做的好,而且,沙翁已經好少可以食到,因此,味道如此好,就更是難得!美中不足的是,价錢是貴了一點~
美中不足的是,价錢是貴了一點~
2006-04-05 14 浏览
試過泰昌的蛋撻同沙翁,有少少失望啦,好似冇傳聞中講得咁好味喎!我覺得沙翁好大陣油味,同埋太多糖,好甜。而蛋撻個皮好脆,幾好味!傳聞好以煲得太勁喇!

傳聞好以煲得太勁喇!
2006-03-26 5 浏览
同事帶來請我食既沙翁, 可能已凍左, 所以不是覺得如傳聞中咁好食, 不過食到蛋味幾重, 不是粉球一個.
2006-03-25 10 浏览
最鍾意朝早0830 來:一來唔使排隊,二來仲有新鮮出爐既蛋撻食。食佢既蛋撻,純粹為個曲奇皮,而唔係佢個名。自從泰昌發大o左之後,相信D 蛋撻再唔係歐陽先生落手落腳做;加上佢隔離整o左個coffee shop 既物體,成件事搞到...

2006-03-21 18 浏览
以前d蛋撻好香蛋味,曲奇餅底好鬆,充滿牛油香味,好正。搬左新舖後我食過一次,d蛋冇咁香,餅底又好實,淨係熱辣辣最正。沙翁始終都係唔得,無論新舊舖都唔好食,唔夠蛋味,又唔鬆脆,諗番起以前求其搵間茶樓d沙翁都好食好多,我諗唯一吸引嘅就係其他地方好難有得食,得佢有。
以前d蛋撻好香蛋味,曲奇餅底好鬆,充滿牛油香味,好正。

2006-03-16 12 浏览
人人都話好食到不得了我就覺得不外如是啫有間叫富威茶餐廳仲正~~~"口係"旺角自由道~~~ 仲有十分正吞拿魚批~~~哈哈~~~
人人都話好食到不得了我就覺得不外如是啫
2006-03-03 23 浏览
Brought Tarts from this place for first time yesterday. Had to wait for tarts to come from the oven. After 15mins, they came out they looked delicious. On eating they taste better than they looked.The cookie pastry was crisp and melted in my mouth and the hot egg filling blended in perfectly. Overall, excellent afternoon snack and well worth the wait.

2006-03-01 4 浏览
泰昌在旺角開了分店,位置是新世紀廣場的美食廣場。週末閒逛至此當然要吃吃蛋撻,幸好人龍只7-8人,未有抹煞我吃蛋撻的興緻。店子細細,店前方上懸一小小水晶燈,很雅致呢! 新鮮出爐熱烘烘的蛋撻$21半打,確是人間極品,曲奇撻皮滿有牛油香和咸香,蛋甜美,放縱大啖一口,滋味無窮,卡路里膽固醇等理智通通暫且擱下了。