2007-08-02 10 浏览
買了兩個蛋撻食,對我來講真係太甜,個蛋撻皮仲算ok.
買了兩個蛋撻食,對我來講真係太甜,個蛋撻皮仲算ok.
2007-08-01 9 浏览
熱烘烘地吸引了咁多香港人幫襯, 食完沾仔記順道經過便在這裡買一個egg tart! 見到老闆本人同雜誌上一樣, 呢個tart 個底同ABC 餅店既一樣都係牛油曲奇底, 蛋味濃郁, 比昨天吃過較暖, 要排隊買就不必了!
2007-07-31 6 浏览
大學畢業後都好少來泰昌食tart,難得今日放假,重遊中環展開美食之旅。泰昌蛋tart美味依舊,ko了兩件。可能是剛出爐冇耐吧~皮依舊鬆脆,充滿牛油味,"賣飛佛"呀~可惜加了價,$3.8一隻。吃完去了皇后碼頭拍拍照,探探守在那裡的朋友...唉...
泰昌蛋tart美味依舊,ko了兩件。可能是剛出爐冇耐吧~
吃完去了皇后碼頭拍拍照,探探守在那裡的朋友...
唉...
2007-07-31 10 浏览
以肥彭心頭好的蛋撻作結,是最合適不過了。姑勿論此店是靠誰而成名,它本身的出品也是不錯的,另有些另處少見的款式。貴為城中熱店,免不了要給食客評頭品足,但真的那麼差嗎?蛋撻的撻底鬆化不易爛,有濃郁的牛油味,以質數來說,可算是城中第一。可是,和此前幾次吃的不同,蛋漿不算甜了,難道是改良了。來這兒買蛋撻,已成了一種回憶,但願每次來惠顧也能再感受那種感動吧!
以肥彭心頭好的蛋撻作結,是最合適不過了。

2007-07-29 23 浏览
除o左個皮OK之外,個蛋撻真係無什麼特別.對我來講,真是甜了一點.失望..失望..
2007-07-21 18 浏览
去左中環既孫中山博物館之後,落番去,諗住過去睇下呢度既旦撻出未....見到好多人排隊,本身我諗住食ABC既菠蘿飽,同埋已經食過佢既旦撻,所以唔食!諗諗下都食啦,見佢咁靚~去到我地個陣,冇哂,要等下一輪...等左1-2minus,終於有喇!但係,都未夠熟,我覺得個曲奇餅底要燶同埋at least要唔散先叫做好食!點知,食個陣,係拎都拎唔起成個,好失望><想反映一下,其實等內d都冇所謂,真係要焗到夠鐘先好拎出黎,如果唔係就做壞自己個名!其實唔單止一個眼見成底都未夠熟,個曲奇餅底仲係白白地色!請泰昌個老闆留意一下!

諗諗下都食啦,見佢咁靚~

去到我地個陣,冇哂,要等下一輪...

等左1-2minus,終於有喇!

點知,食個陣,係拎都拎唔起成個,好失望><

2007-07-18 25 浏览
蛋撻--除左10幾年前沙角邨燕心(closed)同佢有得比之外,我諗都no other choice! 最love佢個牛油皮! 成個撻先至買3個幾, 我想死!
最love佢個牛油皮! 成個撻先至買3個幾, 我想死!
2007-07-13 41 浏览
睇報紙就睇得多,有日終於第一次去食呢度既蛋撻,雖然當時落住毛毛雨,但都幾多人排隊買蛋撻,老闆好好人仲好有笑容,知有幾個內地遊客特登黎買蛋撻,就主動同果幾個內地遊客影相,影完仲問人滿唔滿意,影得唔好可以再影 買完蛋撻即時試食,感覺D蛋好滑但甜左少少,蛋撻皮有好濃既牛油香味,$3.8一個雖然係貴左D,但真係幾好食

(非会员)
2007-07-10 9 浏览
本人覺得該店的蛋撻只是有一定的人數購買, 所以可以定時有剛剛出爐的新鮮蛋撻而已, 沒有什大不了...所有新鮮的東西都好味的...
2007-07-09 19 浏览
說實話未曾光顧過這裡的曲奇皮蛋撻,上次在旺角分店看見的一字長蛇陣已經令人卻步,而中環店因隔涉,連門口都沒有經過過。是日禮拜日,路過擺花街,卒之遇上她了,見下午茶時段人不多,就快快輪隊來個曲奇皮蛋撻。是新鮮熱辣焗制,而蛋撻裡的蛋液不似其他酥皮蛋撻的會向上漲起,故就算放了段時間蛋撻裡的蛋液不會出現蹋下現象。說會曲奇皮蛋撻,記憶之中很久沒有品嘗,以前的餅舖較多師傅制作,現在是賣小見小,這裡的曲奇皮鬆化甘香,不覺牛油過多而有膩口感覺;而蛋撻裡的蛋漿蛋味真的很香濃,坊間的不能比以,但齋蛋撻的話會覺得甜味過份,想來杯小甜的鴛鴦或奶茶將會絕配也!

2007-07-08 11 浏览
The egg tarts here are very well known and I lucky enough to have it when it was fresh and hot Unfortunately, the only downside to it was the sweetness of it...which was a little too much.
2007-07-04 8 浏览
雖然以此為題,但其實蛋撻和沙翁同樣美味!蛋撻:蛋漿又滿又滑,熱騰騰好味!的確出眾!沙翁:無論大小或糖都恰到好處,沒有一般的硬!不過要我選的話,蛋撻勝!
雖然以此為題,但其實蛋撻和沙翁同樣美味!

蛋撻:
蛋漿又滿又滑,熱騰騰好味!的確出眾!

沙翁:
無論大小或糖都恰到好處,沒有一般的硬!

不過要我選的話,蛋撻勝!
(非会员)
2007-07-03 22 浏览
早排電視介紹~就走去試下~d蛋撻好好味!蛋漿好香~好熱~仲辣親條利!
2007-07-02 11 浏览
佢既蛋撻因為彭定康出晒名...早就已經食過...不過略認為佢個皮太重牛油味...一般~今日有同事走...買左沙翁請我地食...一向對沙翁麻麻地既我...一食...嘩! 正!簡直將我對沙翁改觀~!佢食落唔會好甜...但係好鬆化...大家下次買蛋撻...記得試埋個沙翁!!
佢既蛋撻因為彭定康出晒名...早就已經食過...
不過略認為佢個皮太重牛油味...一般~

今日有同事走...買左沙翁請我地食...
一向對沙翁麻麻地既我...一食...嘩! 正!
簡直將我對沙翁改觀~!
佢食落唔會好甜...但係好鬆化...

大家下次買蛋撻...記得試埋個沙翁!!
2007-06-23 12 浏览
之前成日聽到依間o野d蛋撻, 但我覺得蛋撻依d普通o野, 特別極有限la. 誰不知佢真係唔同d ga~3個人去食, 3個都大讚, 好耐冇食過d咁有水準's蛋撻la, 見佢個蛋漿唔係脹卜卜, 以為凍o左, 誰不知佢超熱, 個心直情係辣口ga, 佢d蛋漿好滑, 平時係食過d蛋漿係實ga, 個撻皮好有牛油味, 雖然平日愛食"so皮", 但今次覺得依個都真係好正. 超班的蛋撻重可以去邊度揾ar.