2007-09-24 15 浏览
泰昌成功響邊度呢?成功響個舖位度。唔係肥彭咁橋行過幫襯,相信佢唔會無啦啦紅左。我深信,肥彭根本唔知咩叫沙翁同蛋撻~咁我又唔係話泰昌D野好難食,但D包會好食過佢最出名果兩樣囉~論曲奇皮蛋撻,最好食一定係西環生命物,泰昌D蛋撻沙翁唔係唔好食,係冇特別~
泰昌成功響邊度呢?成功響個舖位度。
唔係肥彭咁橋行過幫襯,相信佢唔會無啦啦紅左。
我深信,肥彭根本唔知咩叫沙翁同蛋撻~

2007-09-21 16 浏览
今日"青檸先生"好好, 一早就來到HKU等我放學, 我地係Book store argue 咗好耐, 點解他仲意"打直竭", A6 size的簿......好好笑^_^, 明天我會再問他點解, hehe~~食完雲吞麵, 嘴不停的我想食個蛋撻, 所以就去咗泰昌。0個度好好生意, 我地大約等了十五分鐘。等不是問題, 最大問題係蛋撻個底燶到嚇親我,仲燶過包公塊面......我買咗三個, 第一個唔知道個底0甘燶, 食咗, 依家開始有點喉嚨痛。我在想, "如果"青檸先生"食咗就大件事!!!" 我難明點解個底0甘燶, 都俾得人食?! "青檸先生": "我好後悔今日無好好拖住你。"

"青檸先生": "我好後悔今日無好好拖住你。"
2007-09-17 12 浏览
唔係肥彭去食過,有幾多人會話好食呀?問心個句,香港地大把地方好食過佢。肥彭話好食,其實大奇部分係因為佢個曲奇皮,鬼佬至仲意食曲奇!我都食曲奇皮,但黎度D皮好油好膩law,我覺得好食嘅蛋tart係要用蘇皮做。
2007-09-15 19 浏览
放工行過特登入去買番個沙翁食下~太好了~終於無左d電油味啦~雖然係唔熱,不過夠脆同鬆軟~咁先係加馬~之前果d真係食到喊呀~不過又加價啦~要$4件呀~~貴~我細過日日都起呢間野買面包~因為佢果時d麵包好平又好食~果時有個老伯好好人ga(唔係而家果個老細)~得閒仲會同我爺爺地吹下水~~果時d蛋撻沙翁都無咩人買~~唔係肥彭去食一食佢地邊有今日呀...蛋撻的確係進步左,沙翁就真係無之前咁好食啦~前幾年個老細仲識笑笑口...現在多數都係黑面,可能佢而家賣開一盒盒啦...呢d咪就係景物依舊~人面全非囉

2007-09-09 42 浏览
經過o個時啱啱係出爐時間, 唔理咁多即刻買個蛋撻食. 熱辣辣既蛋撻, 曲奇底同蛋漿都好味. 比旺角分店好食, 果然食好野都係總店好.可以去我個blog睇相,或click入"標籤->飲飲食食"睇我個飲食blog.http://klcchung.blogspot.com/2007/09/d.html

ok~
2007-09-03 13 浏览
最近在中環返工,於是前幾天放工後特意到擺花街尋找這間遠近馳名的中式餅店。試過它的蛋"食達",味道ok,蛋漿很滑但略甜,皮不夠香。沒想像中那麼好,有點兒失望~~
2007-09-02 23 浏览
慕名而至, 好彩唔使點排隊。最出名之蛋撻, 的確有料, 本人愛餅皮蛋撻多點, 但食完就知大件事, 牛油份量極重, 腸胃差d就小心啦。沙翁試左, 唔使再試, 一食落口, 油溢味勁重。椰撻都ok, 但又冇乜特別。Conclusion: 都可以食, 唔係特別貴, 但唔鍾意食牛油就唔好試啦。大部份野都係$3.5 -$4/件

2007-08-27 27 浏览
剛剛食完牛x, 唔多飽! 行行下到咗泰昌, 見未食過佢o既蛋撻同沙翁, 咁咪排隊買啦! 點知之前一個客買曬d沙翁..... 冇得試! 只買了一隻蛋撻! 熱就夠熱, 蛋都夠味, 但牛油味過重, 帶d喊, 而又實咗少少! 好似蛋撻x好食d !
2007-08-25 12 浏览
今日去左中環,專登走到去擺花街買蛋撻。不過拎到番屋企已經凍晒。皮幾香幾好味,無酥皮咁lau....蛋就覺得甜左d.....唔得,下次要試下熱辣辣ge!
今日去左中環,專登走到去擺花街買蛋撻。
不過拎到番屋企已經凍晒。

皮幾香幾好味,無酥皮咁lau....
蛋就覺得甜左d.....

唔得,下次要試下熱辣辣ge!
(非会员)
2007-08-24 24 浏览
今日我都去左吃..又真係幾好味..泰昌蛋撻果然好味..
今日我都去左吃..
又真係幾好味..
泰昌蛋撻果然好味..
2007-08-21 24 浏览
i've heard of tai cheong's egg tarts for quite a while, but since i live in kowloon, i never got a chance to taste it. i didn't wanna go to the one in mongkok after reading some reviews on it. i finally went to tai cheong yesterday with my sister. we were lucky because the egg tarts were freshly baked when we arrived. we boxed up half a dozen right away, but i couldn't resist and ate one right outside. a few other people did just the same. wow! i love their egg tart! the sweetness of the egg custard was just right, and the crust was crisp. it just became my favorite egg tart! i sure will come back here for more in the future. as for their chinese donuts, they weren't that great. i guess it was because i ate it after i got home. they were already cold and soft. i'm sure they would taste a lot better warm.
2007-08-20 12 浏览
今日同事買左D旦撻返黎請我地食品旦味都幾濃的..但略嫌甜左D冇乜特別呀but realie happie to have an egg tart for tea hehe
今日同事買左D旦撻返黎請我地食品
旦味都幾濃的..但略嫌甜左D
冇乜特別呀
欣賞它分店也即場新鮮製造!! (新世紀)沙翁: 冷的, 但仍十分鬆脆, 且啖啖都有蛋汁, 遠勝外面熱辣辣的沙翁!!!蛋橽: 也是冷的, 但皮脆蛋滑...同出面某些包舖差不多...但就雙倍價錢!!!!
欣賞它分店也即場新鮮製造!! (新世紀)

2007-08-16 8 浏览
在中環吃完午飯, 剛巧經過泰昌餅家, 想一想, 自他結業再選擇地方重開以來, 我都還沒有幫襯過, 見沒人排隊而又看見剛出爐, 所以買了一個蛋撻來試一下..當食完之後, 給我的感覺,沒有以前咁好味, 現在的比較甜, 皮方面都可以食到好重的牛油味^^價錢方面, 雖然加左價, 要$3.8一個, 但在中環來說已經係低消費
2007-08-13 26 浏览
吃完細蓉,見肚肚還有quota,當然要到聞名已久的泰昌,一嚐其蛋撻的厲害。肚子雖然有quota,卻不多,所以買了較出名的蛋撻,放棄or食友不欣賞的電油沙翁,『唔該一個蛋撻』,一手交錢,一手交蛋撻,服務不算奇好又不奇壞,所以服務分選了中庸之道。蛋撻$3.8:蛋撻雖不是新鮮出爐,但還是溫溫的,曲奇撻皮加上黃中帶實的蛋黃,賣相好。吃一口,牛油味與蛋味同時爆出,味道充實豐富,好!撻皮鬆化,蛋黃不水,不錯,味道偏甜,卻出奇地接受。整體來說,這是一個好蛋撻,雖稱不上全城最好,但經過絕對可以一試。一定要看的PS:看過之前有些or食友給與此店蛋撻喊臉的食評,我發覺他們真的很出奇,因為他們都是因為吃不到勁好味的蛋撻所以說它不值得吃,吃不到勁好味的蛋撻而發火,泰昌的蛋撻雖不是勁好味,但是有水準而不錯的呀,所以請大家下食評前想一想,好味的可以給與笑瞼,味道差的可以給喊臉,不要說因為你暮名以來卻吃不到勁好味的而下喊臉,請大家理智理智...PS:記住看上面的PS= =

PS:記住看上面的PS= =