泰斗是我一直都想去試的,看到一直好評如潮最吸引我到來是這裡有個大露台,比較開揚舒服不過可惜是太多人訂台喔,未有機會坐出露台位置,內裡就較迫點點了豬頸肉泰式沙律,沙律有青瓜絲和洋蔥絲等,口感清新,酸酸辣辣的都幾辣的,很開胃的前菜另外泰式拼盤有春卷、單骨雞翼、魚餅等最喜歡單骨雞翼,炸得很惹味香脆泰式生蝦,望到即刻心心眼,最喜歡吃每逢去吃泰菜必食之選這裡生蝦又鮮又爽!加埋個辣汁,食唔停口!讚讚!還有這道冬蔭公明爐魚,超愛吃冬蔭公湯夠濃夠酸辣,在明爐下滾熱再飲,熱辣辣的酸辣湯一流魚肉鮮味足,夠入味炒通菜,馬拉盞味道夠份量足金邊粉味道恰到得宜叫了杯椰汁冰,椰汁味很夠,真材實料這間泰國餐館果然沒有令我失望喔,食物質素好,價錢合理!All Our Dreams Can Come TrueIf We Have The Courage To Purse Them ❤ a Chai 阿柴

泰斗是我一直都想去試的,看到一直好評如潮

最吸引我到來是這裡有個大露台,比較開揚舒服

不過可惜是太多人訂台喔,未有機會坐出露台位置,內裡就較迫點

都幾辣的,很開胃的前菜

另外泰式拼盤有春卷、單骨雞翼、魚餅等
最喜歡單骨雞翼,炸得很惹味香脆

泰式生蝦,望到即刻心心眼,最喜歡吃
每逢去吃泰菜必食之選

這裡生蝦又鮮又爽!

加埋個辣汁,食唔停口!讚讚!

還有這道冬蔭公明爐魚,超愛吃
冬蔭公湯夠濃夠酸辣,在明爐下滾熱再飲,熱辣辣的酸辣湯一流

魚肉鮮味足,夠入味

炒通菜,馬拉盞味道夠
份量足

金邊粉味道恰到得宜
叫了杯椰汁冰,椰汁味很夠,真材實料
這間泰國餐館果然沒有令我失望喔,食物質素好,價錢合理!

All Our Dreams Can Come True

2015-12-30
庆祝纪念
生日
2016-01-07 2089 浏览
今日同朋友係尖沙咀睇展覽,睇到差唔多嘅時候,大家就諗住食埋個飯先走,行下揾下就見到呢間泰國野嘅廣告,跟住見同行嘅朋友好似好有興趣咁,所以就上左黎食飯。呢度地方都算寬敞,入去坐低都唔會覺得太逼,而且氣氛唔錯,好岩朋友或者情侣係吹住輕輕嘅微風下,一面傾下偈,一面享受下呢度嘅泰國美食。我地當然都即刻叫啲野醫肚喇。炸軟殼蟹柚子沙律軟殼蟹舖係柚子上面,感覺好精美,不過淨係外觀上已經拎左唔小分數喇。軟殼蟹入口都算脆,點埋餐廳配嘅酸辣醬就更惹味,不過軟殼蟹有點涼了,可能是天氣關係吧。另外袖子都算甜,唔會有苦澀嘅味道,而且袖子拌有小小辣汁,所以呢會愈食愈有味覺刺激。泰之丸特色生菜包,l所謂泰之丸是把原來的生菜包的肉碎粒搓成丸狀再炸而做成嘅丸。這個丸嘅食法係將這顆丸點左酸辣醬之後再包埋黎食。入口普通嘅生菜包有點分別,呢個感覺更香口,更濃味同埋更有咬口。而且都係第一次咁樣食生菜包,真係好特別。串燒沙嗲豬入口味道唔會太濃味,豬肉又唔會太韌,上枱嘅仲幾熱,唔會凍冰冰鹽燒牛舌串牛舌厚度十足,唔會太單薄,味道唔會太咸,而且餐廳有專門為呢個牛舌配左個汁,點埋就更惹味喇咸肉炒西蘭花所謂咸肉就係類似燒肉,而又比燒肉更乾
炸軟殼蟹柚子沙律
泰之丸特色生菜包,l
而且都係第一次咁樣食生菜包,真係好特別。
串燒沙嗲豬
鹽燒牛舌串
咸肉炒西蘭花
所謂咸肉就係類似燒肉,而又比燒肉更乾身,味道更重嘅肉。係煮嘅過程入面咸肉嘅味道完全滲透入左去西蘭花度,所以西蘭花有咸肉嘅味道同埋香味,而且餐廳無整到西蘭花太淋,入口嘅時候仍然好有口感。而咸肉因為煮嘅過程釋出左唔小味道,所以味道都岩岩好,唔會太咸,而且仲好有口感~~~
紅咖哩配蒜蓉包,咖哩味好香濃,一上枱就已經佢陣香味,入口唔會太辣,即使平時唔食得辣嘅人都可以好好享受,內裡仲要好足料架,有雞,豆,洋蔥,菇類咁,其中雞肉真係整唔錯,夠晒嫩滑之餘,咖哩味又入晒去雞肉裡面,真係令人印象深刻架~~~
士多啤梨沙冰
最後食飽飽嘅時候緊係要喝番杯野飲喇,所以我叫左杯士多啤梨沙冰,夠晒冰凍之餘,仲唔會太甜,值得推薦。。。
今次黎到真係有小小抵讚,因為發現餐廳有就現有菜式去創新,希望下次再次黎到嘅時候會再見到餐廳其他創新菜式喇~~~
2015-12-30 2268 浏览
食物好環境也要好是首選,吃完這泰國餐就合意''環境有8分(青檸梳打)是首選,酸甜適中,無失分(香茅辣蝦沙津),辣味香濃,不太辣,香茅味重,和淡淡的蝦互相配合(泰之丸)豬肉製成,外皮脆口,內裹軟滑,肉味濃,加上泰式甜酸酱更加提升味道(椰汁雞湯),有驚喜,香料味加椰汁再加微辣,互相影響,令口腔內有驚喜,更加有層次(泰式炒椰菜苗)我至愛,新鲜爽口,脆口吾諗,味道吾太咸,令你一口接一口(串燒牛肉)肉味濃,吾乾好juicy,再加上花生味濃的沙爹酱,不可缺少的,整體環境加食物有8分。
食物好環境也要好是首選,吃完這泰國餐就合意''
環境有8分
(青檸梳打)是首選,酸甜適中,無失分
2015-11-10
  • 泰式炒椰菜苗
2015-12-29 1896 浏览
看完電影後在尖沙咀一直走,看到好像有間泰國餐廳開業不久,便去試試看。餐廳有露台用餐區,環境開揚,欣賞到九龍公園的園景。飲品點了Blue Hawaii,是由Rum, Blue Curacao, Coconut Cream, Pineapple Juice, Syrup打成。酸辣海鮮湯用熱窩呈的酸辣海鮮湯上用料充足,內有兩隻大頭蝦、魷魚、草菇、香茅、芫茜等,每人兩碗,跟冬陰功比就是沒有椰香味,但也幾開胃的,不過辣度也幾高,不愛吃辣的朋友要留意。泰式炒椰菜苗用了蒜頭、辣椒和豆板醬去煮,沒有油膩感,椰菜苗也很爽脆。泰式蝦醬炒飯炒飯中充滿著蝦醬的香氣,味道香濃,炒飯又夠乾身,可惜材料不多,只有肉鬆及蛋絲,都沒有其他材料。其實整體食物質數都不算太差,但就是不合我心意。自己選的話,就算是味道不好我也心甘命抵。心甘命抵 容祖兒你最初答應過我什麼 我最終錯過了什麼不見得 曾討好過我 起碼也要憎恨我你至少怪責我什麼 才清楚你當我什麼紀念留到夠多 才能甘心將錯就錯眼淚還有很多 何必要急於背叛我

餐廳有露台用餐區,環境開揚,欣賞到九龍公園的園景。
酸辣海鮮湯

泰式炒椰菜苗

用了蒜頭、辣椒和豆板醬去煮,沒有油膩感,椰菜苗也很爽脆。
泰式蝦醬炒飯

心甘命抵 容祖兒

你最初答應過我什麼 我最終錯過了什麼
不見得 曾討好過我 起碼也要憎恨我
你至少怪責我什麼 才清楚你當我什麼
紀念留到夠多 才能甘心將錯就錯
眼淚還有很多 何必要急於背叛我

2015-12-29 1595 浏览
朋友好鐘意食泰國菜,話最近發現有間泰國菜係尖沙咀,環境好正,好想去試下,而我又得閒,就陪佢去啦!間泰國餐廳係樓上舖,對面就係九龍公園,仲有得坐㚈邊,好舒服,不過今日天氣好凍,所以我地都揀左坐裏面。先叫杯青檸梳打,我同朋友都超愛嘅飲品,清甜又有青檸嘅酸酸地,好好飲。皮蛋蝦餅,第一次食,蝦餅包住皮蛋一齊炸,口感好特別,蝦肉彈牙,皮蛋炸左後,變得好實,點埋泰式甜酸醬一齊食,咬一啖味道好複雜,感覺好新鮮。串燒沙嗲雞同豬,雞肉燒得好淋唔靭,而豬肉串燒有口感,都好有肉味,沙嗲醬有少少辣,好多花生粒,好香。最後叫左蒜蓉包,蒜蓉太少好淡,吾夠香脆。其實有d野我同朋友都想叫,不過今日唔係好肚餓,所以無叫,唯有等下次再食過。
最後叫左蒜蓉包,蒜蓉太少好淡,吾夠香脆。
2015-12-28 1324 浏览
在綱上看見尖沙嘴海防道上有一間泰國菜的環境好好,所以booking左去試下。8點到左餐廳門口,差吾多都坐滿了,慶幸訂左台吾使等。餐廳在4樓,對面是九龍公園,所以望出去好舒服,但記得訂位時可以要求坐出邊,感覺更加好。泰斗清新特飲很特別的一款飲品,一定要搞勻先飲,飲落有好濃鬱的柚子香,酸酸甜甜好清新,當中仲有的冰糖粒好得意。椰汁雞湯白色的湯有好濃鬱的椰香味,湯加左香料所以飲落好香,但又酸酸辣辣好開胃。木瓜蝦沙律很清新的一個沙律,的蝦肉好鮮甜彈牙,加上的青木瓜絲同腰果,爽口香脆,不過吾食得辣野可以要求改小辣。咖哩南瓜盅咖哩好濃,加入椰汁返而辣味吾多,香味就充滿整個口腔,南瓜盅材料好豐富有蝦、魷魚、青口、洋蔥、薯仔、所有材料好新鮮所以湯鮮甜又香。蒜茸包比一般的蒜茸包厚,沾上咖哩汁咬落松軟,的蒜茸牛油的香味滲透出來好好味椰汁西米糕最鐘意既甜品之一,香甜的椰汁加上西米的咬口,口感豐富,吾太甜,好食。
在綱上看見尖沙嘴海防道上有一間泰國菜的環境好好,
所以booking左去試下。
8點到左餐廳門口,差吾多都坐滿了,慶幸訂左台吾使
等。餐廳在4樓,對面是九龍公園,所以望出去好舒服,但
記得訂位時可以要求坐出邊,感覺更加好。
泰斗清新特飲
很特別的一款飲品,一定要搞勻先飲,飲落有好濃鬱的柚子
香,酸酸甜甜好清新,當中仲有的冰糖粒好得意。
椰汁雞湯
白色的湯有好濃鬱的椰香味,湯加左香料所以飲落好香,
但又酸酸辣辣好開胃。
木瓜蝦沙律
很清新的一個沙律,的蝦肉好鮮甜彈牙,加上的青木瓜絲同
腰果,爽口香脆,不過吾食得辣野可以要求改小辣。
咖哩南瓜盅
咖哩好濃,加入椰汁返而辣味吾多,香味就充滿整個口腔,
南瓜盅材料好豐富有蝦、魷魚、青口、洋蔥、薯仔、所有材料
好新鮮所以湯鮮甜又香。
蒜茸包
比一般的蒜茸包厚,沾上咖哩汁咬落松軟,的蒜茸牛油的香
味滲透出來好好味
椰汁西米糕
最鐘意既甜品之一,香甜的椰汁加上西米的咬口,口感豐富,
吾太甜,好食。
2015-11-24
2015-12-28 1073 浏览
今日難得同澳洲朋友吃飯,所以專登選擇泰菜,因為澳洲少泰菜食...哈哈……去到原來已經滿座,我地幾款,3個人食每人280左右,吾叫十分抵食。 生蝦夠新鮮加上醬汁好野味。每人都有2隻都正常份量。 整體其實吾叫十分辣同吾咸,味道不錯,冬蔭公多左椰汁之類反而少左辣,都可以有6碗都叫多。生菜包太多瘦肉吾夠香但份量多。通菜正常蝦醬味重不錯。鳳爪沙律好味又夠酸同辣但份量偏少。蠔仔餅多蠔但底太濕。

生蝦夠新鮮加上醬汁好野味。每人都有2隻都正常份量。
2015-12-27
1K
2015-12-22 1240 浏览
環境幽雅,有一個好大嘅露台,望出去有好多青翠嘅樹枝,感覺置身在郊外中泰式魚肚羹 $148感覺似碗仔翅,味道較濃,材料十足,有冬菇有竹筍重有雞蛋,同埋雞肉,個湯不會越食越稀,可能因為有火爐仔座住!鹽燒牛舌串 @$48鹽燒牛舌串燒得啱啱好,不會太乾,肉質爽口,配埋特製辣汁,更加美味泰之丸特色生菜包$148同一般生菜包不同,絞碎嘅豬肉炸成肉丸,吃是用生菜包住入口,外脆內軟,口感特別!黃咖喱鴨胸$108拼薄餅$24鴨胸肉大大塊,不會太韌,配合香濃嘅黃咖喱,在口中能感受到由辣到鹹鹹地嘅感覺,配埋薄餅一起吃黃咖喱汁,味道更佳!濕炒海鮮河$98河粉內放滿了不同海鮮,魷魚彈牙、蝦球爽口,炒河粉你不會太油膩飲品叫了芒果沙冰芒果味濃郁,沙冰打得好滑!
泰式魚肚羹 $148

鹽燒牛舌串 @$48

泰之丸特色生菜包$148

黃咖喱鴨胸$108拼薄餅$24

濕炒海鮮河$98

飲品叫了芒果沙冰
芒果味濃郁,沙冰打得好滑!
2015-11-09
2015-12-22 1117 浏览
之前已食過呢間, 同事們話想食, 咁就一齊來食。呢間坐露天的氣氛真的不錯, 雖然唔係同情人食, 但依然好有feel仔蛋餅, 好香, 仔都唔細粒, 本身都有味泰色生蝦, 好新鮮, 肉厚泰色炒通菜, 味道夠, 菜又嫩咖哩蝦, 好香好香, 唔辣, 蝦又大隻,好好味, 可以叫蒜蓉飽點汁烤魚, 本身好喜歡食魚, 呢條烤得火候剛好, 魚肉唔鞋, 點埋醬汁, 正!呢間食過2次都好好味, 肯定會再光顧。如果大家想食, 最好book位喇, 真係好full的。
仔蛋餅, 好香, 仔都唔細粒, 本身都有味
泰色生蝦, 好新鮮, 肉厚
泰色炒通菜, 味道夠, 菜又嫩

呢間食過2次都好好味, 肯定會再光顧。
如果大家想食, 最好book位喇, 真係好full的。

2015-12-18
2015-12-20 1019 浏览
朋友那天看戲後突然興起話想食泰國野。咁既然在海防道,我就建議去泰斗食。- 泰式串燒 : 叫左一串牛兩串豬,各肉質都頗腍,加上其沙嗲汁味道濃郁,食落不錯。- 冬蔭功湯 : 冬蔭功湯的味及只有微辣,材料有大蝦、秀珍菇蔬菜等,湯味帶酸味,很適合喜歡冬蔭功湯的味道又不能吃辣的人試。- 泰式蝦醬炒飯 : 炒飯帶有濃郁蝦醬咸鮮味,又香又可口,一整碟很快的被吃完。- 蝦醬通菜 : 以蝦醬及少量辣椒炒,食落又不算太辣,通菜都頗嫩,正!這晚只得我們二人,所以有很多的菜式未能點,下次一定要約多幾個朋友一同來點多幾味。
- 蝦醬通菜 : 以蝦醬及少量辣椒炒,食落又不算太辣
,通菜都頗嫩,正!

2015-11-29
2015-12-16 1035 浏览
呢度環境幾正, 有露台座位, 可以望到街上ge大樹, 而家天氣涼涼地所以坐得好舒服,叫左幾樣野食都唔錯, 呢個柚子沙律好開胃, 柚子幾新鮮, 酸酸甜甜無澀味, 底下有泰式汁小小辣好正呢杯珍多冰幾好飲, 好濃椰汁味, 唔似有d餐廳會加水加到好淡, 而底下ge啫喱都好彈牙呢個烤豬頸肉好正wo大大份抵食!!豬頸肉烤得好林好香!同埋份量都好多, 2個人食得有d吃力肥豬想健康d所以叫左個泰式炒椰菜苗, 椰菜苗幾令幾爽甜, 配埋個泰式汁,又係辣辣地幾醒胃 lol不過價錢有d貴, $108可以用黎叫其他野食更抵叫左個廚師推介ge香葉蝦酥魚, 呢個菜幾特別, 之前未見過, 面頭2隻大蝦好爽口新鮮,同埋個汁酸酸辣辣幾正, 大蝦下面原來有寶藏下面有幾件酥魚, 呢個整法幾特別, 將魚肉酥炸, 好香口, 不過就有d油膩同埋魚肉偏少最後飲左個海鮮酸辣湯, 有幾多海鮮, 仲有蕃茄同菇, 小小酸辣好暖胃, 同埋飲得出湯有海鮮ge鮮甜, 呢個湯幾岩冬天飲
呢個烤豬頸肉好正wo
大大份抵食!!豬頸肉烤得好林好香!
同埋份量都好多, 2個人食得有d吃力
2015-12-02
庆祝纪念
圣诞节
2015-12-15 945 浏览
能夠跟喜歡的人,逛想逛的街,看想看的電影,吃想吃的食物,是一種福氣,而這一切,今天我都擁有了.回想起艱苦的中學時代,到迷茫的青年時期, 一切一切都像是上輩子的事,在遇到妳之前,通通都是沒意義的猶記得第一次跟妳去旅行,便是到泰國,所以每憑在香港吃到泰菜時,心底裡總是喚起當天的記憶而泰斗,可說是最有當年情感覺的泰式餐廳餐廳主打傳統泰國菜,多汁多辣之餘用料上乘椰汁雞湯,鮮嫩的雞肉碰上新鮮椰汁燉出來的老火湯,別有一番味道.湯水味道十足,每啖雞肉都吸盡了精華燒豬頸肉炒通菜,類似中式的做法,唯一不同之處是酸辣的味道更明顯,豬頸肉肥瘦均一,肉質鮮嫩,再加上惹味的通菜,不消一會我倆徹底的消滅整碟了,這就是愛情的力量!馬拉盞炒通菜,終生的情人很愛吃菜,大抵是覺得綠色的食物,有助新陳代謝,能使人保持年輕吧,雖然沒有科學根據,但菜是健康的食物是沒人反對.特別是泰斗不會用上過的油去炒菜,通菜比較乾身,但絕對不會淡而無味,而且根部都炒得軟熟,相當方便入口香芋雞肉焗飯,廚師焗飯時徹底把雞肉和香芋的味道緊緊的鎖死在飯裡,每一口吃下時也能感受到濃烈的雞味,相當吸引.而雞肉也是十分滑溜,吃起來相當滋味在正確的時間,遇到

而泰斗,可說是最有當年情感覺的泰式餐廳
餐廳主打傳統泰國菜,多汁多辣之餘用料上乘

在正確的時間,遇到對的人,點了對的菜,此刻無價

2015-12-14 805 浏览
聖誕節臨近,今天約了小a,到尖沙咀選購聖誕禮物給家人及朋友,不經不覺地逛至晚飯時分。今夜,小a 選了泰國菜,餐廳位於四樓,環境清幽,還設有室外茶座,置身其中,大可暫忘這裡是繁囂的尖沙咀。先來,最愛的柚子沙律,柚子很水潤多汁,花生粒香脆,大大粒的腰果,配著泰式辣汁,必食的開胃前菜。 串燒沙嗲,雞串嫩滑,牛肉軟腍,蘸上香濃馥郁沙嗲醬,口感味道大大提升,泰菜絕對不能缺的惹味。 香葉炒荳腐,肉碎荳角辣椒香葉一起炒,微辣帶點甜口,荳腐吸收了肉碎及辣椒的精華,鹹辣香口,為味道平淡的荳腐多添了一份美味。 辣椒膏炒花甲,香氣溫和不嗆喉,濃稠的辣椒膏,與味道鮮甜的花甲極配,蘸滿辣椒膏的青椒及洋蔥,亦爽脆可口,滋味飽滿。 飲品,我與小a 同樣點了原隻椰青,冰凍清甜,可中和泰國菜的濃厚味道,可說是完美配搭。 這裡的食物美味,份量十足,今夜,只有我們二人行,點菜不多。下次,我們決定相約多幾個朋友,再來開懷大吃一頓。

2015-12-01
2015-12-14 874 浏览
最近成日係尖沙咀覓食,試左間環境唔錯的泰國菜~~無辣不歡的男友,點了香茅辣伴蝦沙律~ 調味辣得過癮~~ 唔係單一的辣味~ 而係多種香料混合的酸辣感~~ 建議將蝦放上匙羹,每樣配菜放少少係蝦面~再一啖過放入口,細味每種味道~有香茅、檸檬葉的香,亦有乾蒜粒的口感~神奇之處係最後蝦的鮮味會重現~ 雖然索價HKD 148,但蝦的數量亦唔欺場~~足足10隻~~ 亦算物有所值~~每次食泰菜,都會點串燒~今次餐廳以3串作計算單位~~HKD 48一客~~ 價錢唔算好親民呢~~ 但制作認真,即點即燒~~豬肉唔會乾柴~ 配上帶有甜味的沙嗲醬~~ 更加滋味無窮~~ 皮蛋蝦餅~~顧名思義就係將蝦膠包住皮蛋去炸~~個人認為要流心皮蛋先算上品~~所以上台有d小失望~~不過入口都唔太差~~ 新鮮炸起就上台~~先咬到蝦餅香脆外皮,然後一層彈牙蝦餅~ 再到皮蛋的果凍般口感~ 只需要配上泰式辣醬~ 已經係下酒佳品~~不得不提今晚的飲品~~係餐廳獨創的清新特飲~入口以檸檬味為主導~~ 初時酸到眼濛,但過2秒就覺得有甜味~ 最後竟然帶有少少回甘~ 原來小店用原個檸檬去打汁~~亦加入部份
最近成日係尖沙咀覓食,試左間環境唔錯的泰國菜~~
香茅辣伴蝦沙律
無辣不歡的男友,點了香茅辣伴蝦沙律~

調味辣得過癮~~

唔係單一的辣味~ 而係多種香料混合的酸辣感~~

建議將蝦放上匙羹,每樣配菜放少少係蝦面~
再一啖過放入口,細味每種味道~
有香茅、檸檬葉的香,亦有乾蒜粒的口感~
神奇之處係最後蝦的鮮味會重現~

雖然索價HKD 148,但蝦的數量亦唔欺場~~
足足10隻~~ 亦算物有所值~~
串燒
每次食泰菜,都會點串燒~
今次餐廳以3串作計算單位~~
HKD 48一客~~ 價錢唔算好親民呢~~

但制作認真,即點即燒~~
豬肉唔會乾柴~

配上帶有甜味的沙嗲醬~~ 更加滋味無窮~~
皮蛋蝦餅~
皮蛋蝦餅~~
顧名思義就係將蝦膠包住皮蛋去炸~~
個人認為要流心皮蛋先算上品~~
所以上台有d小失望~~

不過入口都唔太差~~

新鮮炸起就上台~~
先咬到蝦餅香脆外皮,然後一層彈牙蝦餅~

再到皮蛋的果凍般口感~

只需要配上泰式辣醬~ 已經係下酒佳品~~
清新特飲
不得不提今晚的飲品~~
係餐廳獨創的清新特飲~
入口以檸檬味為主導~~

原來小店用原個檸檬去打汁~~
亦加入部份檸檬皮去製作~~
再配上蜜糖、梳打水~~ 就成為清新特飲~~

除左解辣,亦充滿維他命C~~

十分適合帶小感冒的男友~~
椰汁雞湯
係餐牌見到有椰汁雞湯~~
即刻點左一個細Size~~
因為今年1月去清邁旅行,參加左一個上午的Cooking Class~~

除左遊走當地街市~ 更加學左幾味小菜~~
椰汁雞湯就係其中一味~~

難得重遇,當然要回味一番~~
椰汁雞湯需要大量香料煲成~~
包括香茅、檸檬葉、辣椒、南薑、檸檬、魚露等~
再配上椰奶、新鮮雞肉 & 菇類~

所以唔好睇佢奶白色的外觀~~

其實一d都唔好惹~~
入口又酸又辣~~
正正就係清邁的味道~~
蝦醬炒通菜
蝦醬炒通菜~不過不失~
旨在健康一點~
如果蝦醬可以濃多少少~ 就更好~~
醉貓海鮮炒河
醉貓海鮮炒河~~
海鮮十分豐富,有尤魚、青口、蝦~~

蔬菜就有四季豆、幾種菇、三色椒~~
好明顯海鮮、蔬菜多過河粉~~ 哈哈~~
整帳炒得唔錯,唔會成碟油~~

河粉係微辣的~~ 調味無過火~~

题外话/补充资料: 雖然餐廳收費唔算平,但整體菜式表現唔錯~~ 無論用餐環境定服務質素都令人滿意~~ 難怪平日飯市要分2輪,而且經常爆滿~~ 大家有興趣試,記住提早Book位~~
2015-12-03
香茅辣伴蝦沙律
串燒
皮蛋蝦餅~
清新特飲
醉貓海鮮炒河
2015-12-12 1393 浏览
數個月前跟朋友到訪過一間好評甚多的樓上泰式菜館「泰斗」,最令人深刻的是餐廳設有室內及室外雅座,室外座位剛好對著九龍公園,往街外看看,綠樹成蔭;但再低頭望望,就是一條繁囂的街道,感覺有如置身於鬧市的一片綠洲之中記得上次到訪正值炎夏,餐廳的室外位置圍上了一層透明膠,減少冷氣流失。來到秋冬季終於給解封了,店內不斷受寒風進擊,雖然寒風刺骨,但邊品嚐著火辣又暖胃的泰菜,邊享受著遲來的寒冬就最適合不過了。可能基於環境吸引的關係,平日晚上竟接近全場滿座,厲害厲害椰青 $48嚐辣前先做點準備功夫,先來個解辣的椰青,大大個的椰青有著又白又滑的外表,入口清甜又多水,而且不帶酸味,重點係在稍後還起了解辣的作用,不過由於以下部份食品對我來說辣度甚高,所以整個椰青很快就被我喝光了!喝過椰青水後還可把爽滑的椰肉挑出吃掉,這樣就不會做成浪費~炸軟穀蟹柚子沙律 $ 128向來愛吃軟穀蟹,但不竟是油炸物,單吃難免會感到過油或過膩,簡單地配上酸辣汁及蔬菜就能把膩感減輕,若把沙律菜換成酸甜的柚子及辣汁,消膩的功效就更加顯注了!軟穀蟹被一分為二,體形不大,但勝在入口香脆,底下就墊有大量柚子粒,柚子大大粒入口富口感,水份蠻多但
椰青 $48

炸軟穀蟹柚子沙律 $ 128
[分數:7/10]

向來愛吃軟穀蟹,但不竟是油炸物,單吃難免會感到過油或過膩,簡單地配上酸辣汁及蔬菜就能把膩感減輕,若把沙律菜換成酸甜的柚子及辣汁,消膩的功效就更加顯注了!軟穀蟹被一分為二,體形不大,但勝在入口香脆,底下就墊有大量柚子粒,柚子大大粒入口富口感,水份蠻多但帶點微酸,不過底下的酸辣汁辣度頗高的...雖然開胃惹味,但對我來道實在有點過辣了,吃了兩三口就要停止了
泰之丸(特色生菜包) $148
[分數:8.5/10]

生菜包同樣是泰菜中的大熱菜式,由於上次經已吃過了,店員就為我們介紹了餐廳新推的泰之丸。兩者食法相同,同是利用生菜包裹著同吃。泰之丸一客有6粒,每粒也是圓滾滾的,表面有著白色的微粒,賣相既特別又可愛
泰之丸(特色生菜包) $148
[分數:8.5/10]

趕緊取片生菜包著吃,泰之丸外層帶微脆而且蠻有嚼感的,估計是黏上了少量穀物碎增強口感,感覺特別。咬開脆皮原來是大量的肉碎、紫洋蔥、香料及香葉等。原來是把生菜包的材料換成了圓球狀,不怕餡料邊吃邊掉,進食時方便得多。然而肉餡香料味濃,辣度竟比沙律還要高呢...害我需要猛喝椰青解辣!不過泰之丸入口較乾,可多添一點甜酸醬同吃,口感更佳
串燒沙嗲豬&鹽燒牛舌 $48/3串
[分數:8/10]

串燒一客有3串,分別點了沙嗲豬及鹽燒牛舌,兩款串燒份量同樣較少。沙嗲豬肉質夠腍,燒得不會過嚡或過韌,沒有太多油份,而沙嗲醬質感順滑,帶微甜之餘同時充滿了花生香,超合我口味,終於有一款食品是不辣了!至於鹽燒牛舌,舌身較薄,表面燒至微焦,原以為會定必充滿嚼感,但原來蠻爽脆的,輕嚼下還有著牛舌香,不過略嫌鹽花下得重手了,味道有點偏鹹
紅咖哩雞併蒜蓉包 $98+$32
[分數:8.5/10]

紅咖哩是數款咖哩中辣度最微弱的一款,帶咖哩香之餘還有著陣陣椰奶香,入口順滑非常,咖哩內除了有雞件外,還配有豆角、薯仔、車厘茄子椒絲等。咖哩沒有附送包類、薄餅或白飯。我們就點了一客蒜蓉包伴著吃,蒜蓉包一客有4件,送來是熱辣辣的,散發著一陣蒜蓉香
紅咖哩雞併蒜蓉包 $98+$32
[分數:8.5/10]

直接把蒜蓉包放到咖哩內,再放上整件雞肉,咖哩香而不辣,鹹度倒是蠻高的,配上法包同吃剛好中和了一點鹹度,至於咖哩雞件,入口嫩滑,而且煮得入味,可惜份量不算不多。至於蒜蓉包雖然只屬配角,但反而最令我欣賞,蒜蓉包烘得鬆脆非常,咬下去時包碎不停散落到桌面,要是缺少了法包或薄餅作伴,咖哩即使做得多好也是徒勞無功吧
鹹肉炒西蘭花 $98
[分數:8/10]

最後來點蔬菜作為尾聲,上回已吃過芥蘭,這次就試試西蘭花。同樣配以鹹肉炒成,雖然鹹肉跟燒肉有點相近,但蠻喜歡這種充滿了嚼感的肉類,細嚼下帶陣陣鹹香。至於西蘭花炒得同樣入味,鹹香滲透在內,雖然是蔬菜類,但同樣又香又惹味,加上西蘭花炒得軟硬適中,一向多肉少菜的我也非常喜歡
時間不知不覺地過去,晚飯過後經已接近10時多,人潮漸散,望向街外,吹著涼風,享受著寧靜的一刻,是多麼的美好
泰斗 (尖沙咀)
尖沙咀海防道38-40號中達大廈4樓全層
~~~~~~~~~~~~~~~~~
總消費:$ 715
味道:8/10