2015-12-09 1464 浏览
這天來到尖沙咀,E先生想吃泰國菜,就想起上次嚐過很不錯的泰斗。這次再來,餐牌上有不少新菜式出現呢!芒果沙冰 $58芒果汁味道香甜濃郁,質地稠密,口感滑溜,非常美味!香茅辣拌蝦沙律 $148蝦爽口彈牙,份量不少,加上沙律的香料味道非常豐富,辣得來夠惹味,作為開胃沙律前菜,甚為合適。串燒沙嗲牛&豬 $48串燒牛焦香十足,肉質富嚼勁而不韌;串燒豬味道香濃,口感較為軟腍,兩者醮上沙嗲醬均夠滋味,個人較喜歡串燒沙嗲豬。飛天通菜 $88另外點來一道飛天通菜,通菜份量夠多,吃來香口惹味,而且帶點香辣,不錯。泰式蝦醫炒飯 $98最後來一碟炒飯, 蝦醬鹹鮮的味道令整碟炒飯都甚為惹味好吃,加上飯粒炒得乾身,吃來不油不膩。
這次再來,餐牌上有不少新菜式出現呢!
芒果沙冰 $58
芒果汁味道香甜濃郁,質地稠密,口感滑溜,非常美味!
香茅辣拌蝦沙律 $148
串燒沙嗲牛&豬 $48
飛天通菜 $88
泰式蝦醫炒飯 $98
2015-12-07 753 浏览
平常食泰國菜只會想到九龍城,但經友人介紹尖沙咀有一樓上泰國菜不俗,特地來試試。放工時段走在繁忙的海防道,真的寸步難行,好不容易來到,一出電梯卻有驚喜,想不到在這繁華街道上竟然有一個非常舒適的地方,餐廳位處大廈的平台樓層,對正九龍公園其中一個入口,相信設計師利用了這特點,加裝了一個可伸縮的露天簷篷,就構成了一個舒適自在的城市小綠州。如果想坐室外的位置,一定要預先去預約時說明,因為這位置除了可享受偌大空間感之外,還設有投影設備,播放外國音樂影片,可謂極盡視聽之娛。食物方面我同友人首先是點左一個前菜青木瓜蝦沙律,因為想開開個胃。沙律來到原來份量也不少,而且賣相不錯。味道酸酸辣辣,十分開胃,鮮蝦也頗新鮮爽口,但味道略嫌淡口;其餘的沙律配菜如腰果味道也是普通,整體而言沒有驚喜,但作爲開胃前菜也可一試。接著我倆點了鹽燒牛舌串和串燒沙嗲雞,每款三串。雞肉嫩滑而且不會太乾身,配合有粒粒花生的沙爹醬,都算唔錯。但當我倆試埋牛舌之後,之前嘅雞肉就即刻給比下去了。其實我本身唔係好鍾意食牛舌,但友人卻極力推薦,於是抱住姑且一試嘅心態,咬落去嘅時候,竟然令我對牛舌有深一層嘅體驗,原來整得好嘅牛舌真係可以好好味,

接著我倆點了鹽燒牛舌串和串燒沙嗲雞,每款三串。雞肉嫩滑而且不會太乾身,配合有粒粒花生的沙爹醬,都算唔錯。但當我倆試埋牛舌之後,之前嘅雞肉就即刻給比下去了。其實我本身唔係好鍾意食牛舌,但友人卻極力推薦,於是抱住姑且一試嘅心態,咬落去嘅時候,竟然令我對牛舌有深一層嘅體驗,原來整得好嘅牛舌真係可以好好味,配合呢度獨有的甜酸汁,成為全晚嘅亮點。

食完個串燒同沙律之後,成個口都有啲酸酸辣辣,呢個時候剛好之前order的奇異果沙冰來到。這個沙冰真係夠冰涼, 富果香之餘又不會過酸,也不會過甜。飲完之後當堂化解了之前的辣味,再加上陣陣涼風,真係好爽!

問吓侍應有啲乜嘢比較飽肚嘅嘢食,佢就推介左「醉貓炒河 」,相信係加入酒去炒的,至於係乜嘢酒我就冇深究。食嘅時候發覺河粉中的酒香已完全蒸發,所以唔飲酒嘅朋友都唔使擔心會飲醉。整碟炒河的鑊氣很夠,但油份略嫌多左少少,不過都可以接受;而河粉和雞肉的口感也不錯,只是味道咸左少少。呢個醉貓炒河都算OK。

整體而言,我覺得泰斗都係一個相約朋友食嘢嘅好地方,特別是適合男女朋友拍拖,睇到呢度你又諗起邊個,想約佢同你吹吹風呢?^_^
2015-11-30
  • 鹽燒牛舌串
  • 奇異果沙冰
2015-12-07 632 浏览
近幾個星期放工都到尖沙咀尋食,可以行街食飯, 再感受一下聖誕節前夕既氣氛。天氣開始漸凍,想食又熱又辣既食物,除了川菜, 火鍋還是愛吃泰國菜多款式的菜式。位於海防道的泰斗,openrice好評如潮,就和愛侶試一試它有什麼特別~內裡環境清幽,有一個大露台位,聽閒好好view,可以望到the One。可惜當日沒有開露台帳篷 。餐廳偏暗,營造一種神秘又浪漫既氣氛,相當唔錯。環境分有8分。服務方面, 待應會介紹一D比較出色既菜色俾顧客去選擇。另外會為顧客換碟, 依方面係值得一贊。服務分有8分。 是日菜式:- 香茅辣拌蝦沙律              ~HK$148.00- 沙嗲串燒(豬配牛)           ~HK$96.00- 皮蛋蝦餅                       ~HK$108.00- 椰汁雞湯 (小)                ~HK$108.00- 醉貓海鮮炒河                 ~HK$98.00- 蝦醬炒通菜                    ~HK$88.00- 清新特飲 (冰糖檸檬水)    ~HK$48.00香茅辣拌蝦沙律賣相:9分香氣

。可惜當日沒有開露台帳篷

。服務分有8分。

是日菜式:
- 清新特飲 (冰糖檸檬水)    ~HK$48.00

賣相:9分
香氣:9分
味道:9.5分
質感:9分

香氣十足的拌蝦沙律, 因為用左好多香料制成:目視有泰國莞茜, 香茅, 檸檬葉, 辣椒粒, 洋蒽, 加上其他香料混合以成。蝦的數量亦很多, 配上香料一齊食, 有甜,有酸,有辣, 口感味道一絕, 必點之選
清新特飲 (冰糖檸檬水)
清新特飲

賣相:9分
香氣:8分
味道:8分
質感:7分
食泰國野少不了要飲一D開胃飲品, 依杯清新飲品就啱晒啦。用左原個檸檬用冰糖浸2日, 再原個放入攪拌機打成汁, 因為冰糖關係, 味道酸中帶甜, 唔會好似青檸疏打咁酸, 味道較為清新, 容易入口。可以打入開胃飲品頭五位!
沙嗲串燒(豬配牛各3串)
PS:相機速度唔夠人快, 所以相片少左一串

質感:8.5分
串燒來來去去, 不是豬,雞就是牛。所以餐廳要連串燒都整到好食, 係好難得既。依間餐廳既豬串燒較為鬆軟, 不會太過"老", 好易入口, 質感分會高少少。
質感:7.5分
以蝦肓包住皮蛋炸成的皮蛋蝦餅, 沒有了皮蛋的苦, 配合甜酸醬進食, 十分惹味。另外值得一提係蝦餅分量很多, 而且非常大件, 抵食之選~
椰汁雞湯 (小)
椰汁雞湯

香氣:8.5分
味道:8.5分
質感:8.5分
一開蓋, 椰汁雞湯的香氣撲鼻以來, 香料和椰汁的香味十分濃烈。喝下去, 感受到椰汁的香滑, 香茅的辣口感, 甜中帶辣, 不自覺會越飲越多XD

香氣:8.5分
味道:8.5分
質感:9分
特別一贊係碟底只有少量的油。八卦問經理, 原來炒既方法特別, 先把油倒入鍋內再倒走, 燒熱隻鍋就放河粉入去炒一分鐘, 只會有少量油粉粘上河粉, 不會造成油膩既感覺。海鮮材料亦都很足夠, 有青口, 有尤魚, 有蝦。係其他餐廳好少會有咁高水準既炒河。
蝦醬炒通菜
蝦醬炒通菜
質感:7.5分
正常的蝦醬炒通菜, 沒有炒燶, 菜軟硬度適中。沒有難度的菜式~
香茅辣拌蝦沙律
清新特飲 (冰糖檸檬水)
皮蛋蝦餅
椰汁雞湯 (小)
2015-12-06 540 浏览
知道尖沙咀有間泰國餐廳,環境特別,食物質素不差。今晚一於同老婆試一試。一早聽聞要訂座先有得食,為免要老婆等,一早做左功課,預早訂位先😬😬一開門,全層都是餐廳。一坐低,好像置身於綠洲一樣,旁邊是九龍公園茂密的大樹😊😊餐廳善用空間和環境,營造高尚泰國氣氛。老婆今晚負責點菜。軟殻蟹柚子沙律。香脆的軟殻蟹,入口唔會太油,口感香脆香口。柚子大大舊,配上酸辣的泰式醬汁,非常惹味開胃😀沙爹豬肉串/牛舌串。沙爹醬值得一讚。幼滑的醬汁,入口有陣陣花生香味,味道不太膩,配上軟腍的豬肉,味道非常配合😀牛舌肉質爽口,配上秘製酸辣醬,香口入味。燒得極其香口的牛舌,入口有焦香的味道。泰之丸。非常特別的泰式菜🙆🏻豬肉打成肉丸,加上泰式香料和調味,入口香口香脆。配上泰式酸辣醬和生菜,中和油膩感,入口清新又帶點脆口😀冬蔭公湯。食泰國菜必叫冬蔭公湯😊味道酸辣的冬蔭公湯,湯中材料極多。爽口彈牙的鮮蝦、磨菇和各種香料。味道酸辣,當中嘗到微微鮮甜的味道。去到喉嚨又有微辣的味道,非常刺激開胃。咸魚炒芥蘭。炒菜味道普通,我很了吃菜,老婆吃了一大碟😁味道應該唔差。青咖哩羊肉配蒜蓉包。青咖哩極為濃香,椰汁味非常重。我大愛椰汁,送飯一流

老婆今晚負責點菜。

軟殻蟹柚子沙律。

沙爹豬肉串/牛舌串。

泰之丸。
非常特別的泰式菜🙆🏻

冬蔭公湯。
食泰國菜必叫冬蔭公湯😊

咸魚炒芥蘭。
炒菜味道普通,我很了吃菜,老婆吃了一大碟😁味道應該唔差。

青咖哩羊肉配蒜蓉包。
青咖哩極為濃香,椰汁味非常重。我大愛椰汁,送飯一流👍🏻👍🏻👍🏻青咖哩唔辣,就是吃椰香為主。羊肉軟腍唔羶,也有不小的蔬菜,味道惹味。
蒜蓉包值得一讚😊😊鬆軟的蒜蓉包帶點香脆,蒜味極香,仍可見到粒粒蒜粒。
老婆大讚,我又食得開心。值得再回頭的餐廳。
想不到在海防道這個繁忙街道中閃亮著一點綠州當日哥哥剛好早收工,晚上我哋有啲事要響尖沙咀處理所以呢就約咗響尖沙咀度食飯我比較少出尖沙咀首先因為唔係好就腳囉奇異就係覺得尖沙咀太多韓國嘢食食到有啲悶。平時都係我諗食咩嘅,今次啊哥哥竟然提議推薦要來到呢一度!泰斗,佢話一個地方最適合就係約有好感嘅女仔架啦!哈哈!就係位於金鋪嘅隔離,你想去之前冇咩期望,心諗係咪又係商業中心。有幾適合同女仔去食呀!點不知去到原來真係有驚喜架!因為有開放式大露台坐,望住九龍公園嘅樹!感覺就係繁忙都市內嘅一點綠州!充滿熱帶風情,而且個露台係真係好大唔係帶一兩張枱咁簡單而係露台嗰度都可以擺到差不多十幾張枱!至於室內呢就設計簡約優雅,環境都好舒適!二零我一樣佢話俾我聽點解咁正嘅地方就係因為呢度嘅環境唔算靜,又唔係好嘈!約初次想了解認識的女仔嚟嘅時候,dead air都唔係咁覺啦!哈哈!露台嗰度擺咗一部生啤機,我估有好多人都會響晚飯過後過嚟同朋友飲番杯!好啦唔講咁多啦介紹吓佢啲嘢食先!冬蔭功湯 細原來細都唔算細架一個冬陰公湯大概五碗,好抵飲!味道層次豐富,算得上好正宗!湯渣到睇得見用咗好多唔同嘅泰國香料,味道唔會太搶,亦唔會
想不到在海防道這個繁忙街道中閃亮著一點綠州
冬蔭功湯 細
原來細都唔算細架一個冬陰公湯大概五碗,好抵飲!味道層次豐富,算得上好正宗!湯渣到睇得見用咗好多唔同嘅泰國香料,味道唔會太搶,亦唔會太淡,酸痛辣嘅味道做得好平衡!冬陰公湯內的大蝦彈牙可口!飲完成個身都立即暖起來的
泰式燒豬頸肉沙律
份量都幾多,燒豬頸肉唔係得一兩片,係夾完仲有好多個種,燒豬豬頸肉外邊燒得香脆,肥瘦適中,裏面也保持多汁,配上酸酸地嘅沙律口感豐富,比叫一個燒豬頸肉更加健康!極速清碟!
再嚟咖哩大蝦配蒜蓉包
一上枱嘩好靚呀!有六隻開半殻的大蝦,淋上香味十足嘅咖喱汁,賣相已經滿分!大蝦質素同樣十分高,大隻有膏而且彈牙爽口,佢哋嘅咖喱汁唔算好辣,只係微辣帶少少甜,份外吸引我啊!配上香脆好味嘅蒜蓉法包!超滿足啊!
覺得佢嘅汁同埋他嘅份量配搭得宜,有好多時食咖喱會太多汁,變咗覺得好似啲餸唔係好夠咁!而呢一個有份量就剛好,用完蒜蓉包點完個醬就成盤清曬!絕不浪費啊!
一到真係唔會太嘈又唔會太靜,播的唔係泰國差差音樂,而係外國潮流音樂,環境舒適而且坐得舒適,同埋飲品方面選擇多好多,紅酒白酒啤酒雞尾酒等等一應俱全!所唔怪之得我哥極力推薦啦!希望有機會有人約我泥食飯啦!哈哈哈!
  • 泰式燒豬頸肉沙律
  • 咖哩大蝦配蒜蓉包
  • 冬蔭功湯
2015-12-06 352 浏览
有一段時間冇食過泰國菜, 因為唔再年輕了, 食唔到咁多辣野, 如果唔係朋友話呢間高級泰菜比較難book, 我都未必會黎佢地既menu好多圖, 輕易展示話你知佢有d咩食, 同埋份量, 外觀之類的7點就已經客滿! 不斷有客人詢問下一轉桌幾時有, 實在厲害!青木瓜沙律估唔到會咁辣, 最辣既係木瓜絲, 另外有椰菜絲, 魷魚同花生, 非常地道既泰式沙律, 雖然幾辣, 但亦同時非常開胃馬拉盞通菜偏甜, 通菜非常爽口不老, 而且煮得十分惹味, 亦唔會辣飯量極多, 另外仲有芋頭, 所以只係食呢個就已經非常飽肚, 另外仲有雞肉同冬菇, 冬菇香氣十足, 有陳年冬菇味道, 雞肉則已經去皮, 好貼心...除左煲仔飯之外另一選擇!
2015-12-05 324 浏览
除了日式料理,泰菜是我第二最愛的菜式。酸,辣,香葉,各式冷飲,加起來就是精彩。看到食評特別推介這裏的森林開揚美景,特相約友人一試。開揚的樹林景送來陣陣涼風,加上悠和燈光,果然是別有風味,想不到在鬧市中的餐廳能營造出這種熱情而又帶神秘的氣氛。這個鐵板蠔跟潮式蠔餅很相似,但質感較濕潤,蠔肉十分肥美,蛋肉口感軟綿,但份量真很多,兩人差點吃不完。只吃肉太不健康,於是來一碟泰式炒菜苗,爽口帶咸香,很開胃。看到餐牌上有一款泰式特飲,但沒有提供成份,詢問之下原來是以特別的方法冰鎮和搞碎青檸檬而調製。也就一試吧!外觀有點像薄荷特飲,味道當然帶酸,要有一定功力才接受到,但肯定維他命C超豐富。串燒是全晚最出色的食品,48元3串,在街邊檔也可能比這裏貴,但不同之處是特製沙嗲醬汁,而燒牛舌則配以酸辣汁,雞肉燒過後香濃味美,肉質十分嫩滑。而牛舌更是軟腍而飽滿,兩款可謂各有千秋。全晚的食物都很有水準,唯獨這個紫菜豆腐湯味道和食材都較普通,未能令人留下深刻印象。
2015-12-05 268 浏览
泰菜之北斗?個名有聲勢,實力唔試唔知有!位置方面首先取得優勢,唔上樓唔知道,位於四樓剛好跟對面街的大樹高度相約,望出去,綿綿綠葉,如在森林裡面食飯,店內裝修當然亦是泰國風格。在此泰國風情下選菜,當然要有泰味,軟殼蟹柚子沙律 $128,泰式醬汁調味,酸甜鹹辣共存,最鐘意又脆又軟的炸軟殻蟹,唔算油膩,柚子都唔係好酸,撈埋生菜花生大雜會,順便多食蔬菜。春卷 $88,好脆,一咬即碎,雖然無肉,都好好味。燒咗條盲曹 $188,嘩!估佢唔到咁滑,我唔係非常鐘意食魚,都覺得佢好味,用鹽焗入哂味,魚肉好嫩,魚油都有,一啲都唔乾,可以點酸甜汁,點咗味道酸酸鹹鹹,更有東南亞風味,呢條魚,物超所值。

春卷 $88,好脆,一咬即碎,雖然無肉,都好好味。

2015-12-04 610 浏览
泰國,陽光與海灘,水清沙幼。充滿熱情和熱力的泰國,當然不少得泰國菜式,都令人十分喜愛。泰斗,一間仿如置身於森林中的泰國餐廳,老闆巧妙運用九龍公園的大樹,造成森林景觀,客人就似是在森林中享用泰菜☺️今晚與友人一圓泰國夢,吃一個豐富泰式晚餐。炸軟殻蟹柚子沙律。軟殻蟹香脆香口,外層香脆,內裡有著脹爆口感,非常惹味。柚子酸甜開胃,有腰果、香茅等配料,開胃之選☺️芒果沙冰。椰青。泰國菜必定點上飲品。芒果沙冰打得幼滑,濃香芒果加了點花奶,味道香滑濃郁。椰青味道清甜天然,非常開胃。串燒沙爹豬+燒牛舌。沙爹豬肉質軟腍入味,調味剛好不會偏咸。旁邊的沙爹醬非常出色,幼滑濃香的花生味,帶點微辣,非常香口☺️牛舌爽口彈牙,黑椒味濃郁香口,點上秘製醬汁,更是酸甜解膩☺️泰之丸。特別菜式👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻豬肉打成肉丸,加上泰式香料,炸成球狀。入口香味軟腍,肉質鬆軟,點上酸辣醬更是惹味。怕熱氣的,可以包著生菜☺️有別於其他一般菜式,肉丸是創新想法。冬蔭公湯。泰國菜必叫的冬蔭公湯。味道酸酸甜甜,帶點微辣。打開蓋,濃香的酸辣味散出,非常吸引。餐廳細心點上火,保持溫度😄湯中有鮮甜爽口的大蝦、磨菇和各種香料。味道濃郁鮮甜,

今晚與友人一圓泰國夢,吃一個豐富泰式晚餐。
炸軟殻蟹柚子沙律。

芒果沙冰。椰青。
泰國菜必定點上飲品。

串燒沙爹豬+燒牛舌。

泰之丸。
特別菜式👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
豬肉打成肉丸,加上泰式香料,炸成球狀。

冬蔭公湯。
泰國菜必叫的冬蔭公湯。
味道酸酸甜甜,帶點微辣。打開蓋,濃香的酸辣味散出,非常吸引。餐廳細心點上火,保持溫度😄湯中有鮮甜爽口的大蝦、磨菇和各種香料。味道濃郁鮮甜,更有酸甜的滋味。

食材豐富。

咸魚炒芥蘭。
友人點上一碟炒菜,說要健康一下。
芥蘭爽脆,對我而言比較普通。

椰香青咖哩羊肉。
椰香味極為濃郁,青咖哩味道不太辣。羊肉軟腍爽口,有一陣獨有的羶味,我非常喜愛☺️咖哩香而不辣,味道若果再濃會更好。

蒜蓉包。
這裡的蒜蓉包比較特別,麵包香脆但保持鬆軟。蒜蓉粒明顯可見,蒜蓉味份外香濃☺️

我和友人吃得飽飽離開,一圓泰國夢。
  • 泰之丸
  • 椰青
  • 冬蔭公湯
  • 沙爹串燒
  • 炸軟殻蟹柚子沙律
2015-12-02 811 浏览
落尖咀黎黎去去都係食日式,西式或者自助餐,今次撞彩比我見到間泰國野,就一支箭咁標上去喇,星期六夜晚真係好多人,等佐廿幾分鐘才有位。環境一流,好鐘意泰斗的室內設計,用盡天然環境,令人彷彿處身郊外,非常舒適;另有無敵大電視,唔知會唔會播波架呢!?*近期轉涼,想坐露台要穿夠衫啊,那邊比較冰。豬頸肉沙律:豬頸肉大大舊,醃得好入味,酸/辣/甜比例剛好,非常惹味醒神,簡直喚醒你所有味蕾。好口渴,點了杯清新特飲(獨家):酸酸甜甜有氣飲品,有柚子碎,有冰糖碎,真心幾特別。椰汁雞湯:足料,D雞都有椰汁味的,一定一齊煲佐好耐!但我更喜愛個湯,它椰子味中有少少冬陰公味,唔太辣,值得一試。香芋雞飯:香芋好淋,混埋D飯,仲有好多其他配菜,好大碗,4個人食都得(注意:以女仔計),稱得上係飽肚神飯。個人覺得泰斗價錢中等,但食物質素味道不錯,服務態度也很好,侍應們好SMART,會再找天去飲下午茶試多D小食。

2015-12-02 2748 浏览
提起泰國,大家自然想起旅遊、陽光海灘、綠樹林蔭。。。香港的泰菜館,得知客人心意,對裝潢氣氛尤其講究,務必令客人有如渡假勝地般之感受,衆多市區內的泰店中,論環境,泰斗絕對是無可比擬。位於海防道的樓上店,鄰近九龍公園,打開露台,室外座位尤如坐在大樹旁,甚有秋意的當天,中午陽光普照,卻又陣陣涼風,心情興鬆得很!縱使坐在室內,依然望見大樹搖晃,綠葉養眼,在此環境下享用假日午餐,夫復何求!鹽燒牛舌串可能是中午不及晚上做幾轉忙碌,串燒可以晚功出細貨,新鮮熱騰騰奉上,厚切的牛舌,調味鹹甜糅合,完全入味,兩面燒至焦黃香惹,同時肉嫩多汁,灑上大量黑胡椒,僻了不少牛肉之羶味,意料之外的叫好!好味指數:4/5泰式春卷非繁忙時段光顧真好,春卷同樣是剛做起,送到桌前,依然酥香洋溢,隨著熱空氣散發出來,春卷皮不厚不薄,炸至酥脆無比,咬一口,"嗦嗦"之聲音嚮亮,定必羨煞旁人!素食炸物,餡料就是素菜丶木耳丶甘筍丶粉絲等材料,加以少許杰杰的調味芡汁,味道已經足夠,香脆乾身但不罕,美味出色。好味指數:4/5炸軟殻蟹柚子沙律這是一道難以不討好的沙律,除非你本身不喜歡軟殻蟹或柚子。一客四只蟹,油份已經吸乾,身軀軟腍不油膩,入
提起泰國,大家自然想起旅遊、陽光海灘、綠樹林蔭。。。

炸軟殻蟹柚子沙律
這是一道難以不討好的沙律,除非你本身不喜歡軟殻蟹或柚子。
軟殻蟹
軟殻蟹
一客四只蟹,油份已經吸乾,身軀軟腍不油膩,入口外酥脆內爆漿的口感,我就是喜歡。
柚子酸甜脆爽,配以花生及生菜絲,調以魚露及泰式醬汁,味道複雜豐富,開胃醒神,始才是泰菜的特色。

好味指數:3.5/5

鹽燒盲曹
鹽燒魚有三款選擇,侍應員代為決定,選了這條喜出望外肥美無比的盲曹,燒功出色,想起,都等了至少三十分鐘方才有得吃,鋪滿粗鹽的魚皮已經燒至烤焦不能吃,
起皮之後,見魚肉有光澤,嫩滑有汁,吃到香草香芬,原來內有乾坤,魚肚填滿香茅及香草,非常大束的香草,不知名字出處,但成功帶出魚的自然肉味,香滑鮮嫩,
起骨,魚油在魚骨中滲出,
吃到底層,亦見魚油之痕跡,肥美的證明,豐膄口感,盡在不言中。

好味指數:4.5/5

醉貓炒河
點選皆因名字可愛,有豬、牛及羊三種肉類選擇,隨意揀了牛肉。

原來是辣辣地的,味道豐富,有鑊氣,收水工夫亦好,
河粉表面炒至焦黃,顏色淺褐,全身早已被鼓油醬入侵,卻又無杰身的醬油黏稠著,看似乾爽,實質水份存在身軀。
材料有大大片的牛肉,炒至香嫩無渣,
亦有菇菌丶紅青椒丶豆角、車厘茄子丶辣椒仔等,香惹美味,作為主食,飽肚滿足。

最後一道 鹹肉炒芥蘭
鹹肉炒芥蘭
半肥瘦的鹹肉有雙重作用,鹹香作調味,而肥肉高溫溶化出來的脂肪,正好發揮豬油炒菜,無人能及的香氣,芥蘭爽脆嫩綠,丁點兒生硬增口感,沾滿鹹肉鹹香及醬汁,有鑊氣好味道。

好味指數:3/5

中午不忙碌,人手足夠,菜式一道接一道,加水換碟服務體貼,陽光明媚樹蔭下嚐了一頓豐盛泰菜,忙碌了一周成功充電。

開心大發現,絶對是周日午餐好去處。
2015-12-02 1093 浏览
今晚到了尖沙咀試了一間樓上泰國餐廳 ... 何以有趣來形容作標題 ... 內文自有分解~入到餐廳已經見到一個好舒服嘅露台. 露台外襯托了九龍公園的百年老樹加上秋天有微涼嘅風, 整個環境只可以用舒服來形容!  可惜嘅係未能安排坐窗邊位, 因為要多人先可以 (~4-6人)其實, 室內環境都ok. 柚子沙律都唔錯, 幾鍾意個汁, 不過都係比較辣, 但可接受. 海鮮湯味道好味, 幾多海鮮, 有蝦, 魷魚, 青口, 等 ... 有趣一 ... 係 ... 只係見到湯有少少又辣椒, 而湯睇落同一般清湯冇乜分別, 但當我飲了第一啖 ... 真係辣到飛起, 要舒緩一下. ... 但飲落又幾好味, 飲到海鮮鮮甜味, 又酸又甜又辣, 係咪有趣. 串燒牛肉肉質都唔錯, 不過, 三串$48, 好似貴咗少少.有趣一 ... 泰國餐廳內投影機播放出來的全是K-pop MTV ... 韓風真勁有趣二 ... 起我視線範圍內大多數都係女性 (>90%)  仲以為女性較為鍾情於日本菜. 不過, 女性都較為注重餐廳環境. ... 見到飲品相後, 全部都係女性. 泰式紅豆冰 ... 紅豆都夠'林'. 春卷好味, 夠

其實, 室內環境都ok.
串燒牛肉肉質都唔錯, 不過, 三串$48, 好似貴咗少少.
有趣二 ... 起我視線範圍內大多數都係女性 (>90%)
泰式紅豆冰 ... 紅豆都夠'林'.
春卷好味, 夠脆內有芋頭加粉絲.
2015-11-23
2015-12-02 913 浏览
難得星期6 早少少12 點晏晝經過tst , 見到海防道呢間大廈 真甘多野食 就一行三人入去食個lunch , 入面環境幾大同舒服仲播住英文歌, 有室內 而又一部分係露天 . 幾適合 秋天享受住陽光 同朋友飲杯野食個小食 , 或者夜晚飲杯酒精飲品都適合但由於12 點太曬 所以我地坐入面, 環境方面係西餐廳甘 但見到精美既彩色menu就知端係泰菜, 泰菜係傳統泰菜 選揀多 分好哂category例如沙律。 前菜 串燒 飯麵 等等我地點左青檸疏打 酸酸甜甜 既青檸汁配合疏打 幾好既開胃飲料軟殼蟹柚子沙律 一塊生菜上面 有酸甜多汁既柚子 配合 洋葱 花生 辣椒 增加口感 比較印賞用少少椰汁 調味 可以中和番酸味既柚子 , 上面既炸軟殼蟹十分香脆偏咸 可以點泰式甜酸醬 , 整體幾有驚喜半隻海南雞 份量以半隻雞黎講算多 海南雞凍食得黎皮十分滑溜 肉質出面少滑入面程少少粉既質感。 點既醬料有酸辣醬同薑蓉, 係平時食開好味既海南雞水準小食併盤細 有香茅煎魚餅 十分濃香茅味, 入面好彈牙 仲有少少肉碎脂肪增加口感,炸蝦餅 出面炸得脆 但粉又不會太厚, 入面蝦滑十分彈牙,泰式春卷 入面有椰菜同粉絲 炸得
我地點左
青檸疏打 酸酸甜甜 既青檸汁配合疏打 幾好既開胃飲料
小食併盤細 有香茅煎魚餅 十分濃香茅味, 入面好彈牙 仲有少少肉碎脂肪增加口感,炸蝦餅 出面炸得脆 但粉又不會太厚, 入面蝦滑十分彈牙,泰式春卷 入面有椰菜同粉絲 炸得好夠鑊氣同十分脆 仲有煎雞翼 雞翼偏有一種煎過既咸香 食落比較少脂肪 但醬汁令到煎既肉好濃 比較香口
羊肉串燒 羊肉比較煙un有三串。 應該係用甜咸度比較高既醬汁燒 然後配以美味既沙茶醬 剛好中和番 濃味既羊肉 沙茶醬 十分多花生味 密度比較高
虎蝦串燒 虎蝦大大隻有兩隻, 切開少少去燒 熟度剛好 用左少少香草同蒜容去燒 香味四溢 , 蝦膏都好味 蝦本身新鮮 所以落少少醬 就好有鮮味
整體黎講 食物全部都幾有質素而且多款, 坐位夠舒服, 環境既舒服 . 下次可以食dinner飲杯酒!
2015-11-28
2015-11-30 2065 浏览
落雨與無落雨的景象是差很遠, 少了侷促也多了開揚, 與餐牌圖片的顯示有很大的相像。泰斗清新特飲  $48梳打水內有一層薑蓉醬及粗砂糖, 喝的時候需要花數分鐘攪勻, 喝後感是奇特!海鮮粉絲沙律  $118看似沒甚麼的模樣, 有海鮮、有粉絲、有蔬菜, 怎知道吃了一口, 其辣是可以令人觸動神經, wowww... 眼淚水都標, 原來掩藏了不少辣椒籽!汁燒魷魚筒  $118一種魷魚有兩種口感, 外層燒過卻帶有如刺身般的膠質口感, 犀利!冬蔭功 (細)  $128看見碗湯, 內心正流汗, 準備又再一辣之際, 喝得出味道是溫和得多, 酸辣有致, 湯內的蝦新鮮。鹹魚炒芥蘭  $88芥蘭有粗有幼, 口感也有爽有腍, 經鹹魚炒過, 芳香惹味。蠔仔泡飯  $98用料新鮮, 蠔仔大隻飽滿, 泡飯煮成滑如粥, 內有中芹碎、肥豬肉碎、胡椒粉, 味道濃郁。
泰斗清新特飲  $48
海鮮粉絲沙律  $118
汁燒魷魚筒  $118
冬蔭功 (細)  $128
鹹魚炒芥蘭  $88
芥蘭有粗有幼, 口感也有爽有腍, 經鹹魚炒過, 芳香惹味。
蠔仔泡飯  $98
题外话/补充资料: 味道 3.5 環境 5 服務 3 衛生 4 抵食 3
2015-11-30 1165 浏览
今日黎尖沙咀食晚飯, 經朋友介紹黎到呢間o係大廈入面Ge樓上餐廳, 餐廳環境好舒服, 有露台座位, 可以望到九龍公園ge大樹,而且餐廳選用藤椅,一下子好似由鬧市去左郊外咁呢度野食選擇好多, 左睇右睇最後叫左以下幾樣首先黎個柚子沙律($98), 好大碟有好多柚子同花生, 柚子新鮮爽甜, 配埋泰式辣汁好醒胃, 雖然價錢偏貴, 但都係不錯ge開胃小食呢個泰式春卷($88)又係好大碟, 春卷新鮮炸起, 一上台已經feel到好熱, 春卷好脆好香口裡面包左粉絲同菜, 沾左泰式辣醬幾好食Vi要推介呢個泰式燒豬頸肉($98)豬頸肉燒得好香, 而且肉質好嫩帶小小爽口,Vi平時食豬頸肉最怕好肥,但呢度ge豬頸肉肥瘦均勻同埋旁邊配左一款酸酸地微辣ge汁好夾, 好味呢另外仲叫左個酸辣海鮮湯($128), 海鮮湯好清而且好足料,有大蝦,青口同魷魚, 湯底酸味比辣味重,岩哂唔食得太辣ge Vi比起冬蔭公, Vi更喜歡呢個清清地ge酸辣湯, 飲完個胃暖哂P.S. 侍應見到我地飲哂會主動過黎加湯, 值得一讚最後主菜叫左香芋雞肉焗飯($108), 焗飯用石鍋上, 食到尾都仲好熱,成個飯好大份, 飯粒比較細粒同鬆散, 但
餐廳環境好舒服, 有露台座位, 可以望到九龍公園ge大樹,
而且餐廳選用藤椅,一下子好似由鬧市去左郊外咁
呢度野食選擇好多, 左睇右睇最後叫左以下幾樣
柚子沙律
首先黎個柚子沙律($98), 好大碟有好多柚子同花生,
呢個泰式春卷($88)又係好大碟

春卷新鮮炸起, 一上台已經feel到好熱,
春卷好脆好香口
裡面包左粉絲同菜, 沾左泰式辣醬幾好食
泰式燒豬頸肉
Vi要推介呢個泰式燒豬頸肉($98)

豬頸肉燒得好香, 而且肉質好嫩帶小小爽口,
Vi平時食豬頸肉最怕好肥,但呢度ge豬頸肉肥瘦均勻

同埋旁邊配左一款酸酸地微辣ge汁好夾, 好味呢
酸辣海鮮湯

P.S. 侍應見到我地飲哂會主動過黎加湯, 值得一讚
香芋雞肉焗飯
成個飯好大份, 飯粒比較細粒同鬆散, 但係就好香芋頭味,

而且好多雞肉同粒粒芋頭, 成個飯食落好香口, 唔肥膩, 不錯
椰青
飲品叫左椰青($48), 夠哂凍又清甜

總括黎講, 呢度環境好舒服, 有遠離煩囂ge感覺,
而且食物好食, 大大份適合多人分享
柚子沙律
泰式燒豬頸肉