2006-07-18
早前知道這間食店,看食評都幾好,便在星期日中午和辣椒女兩個來一試,鋪頭都幾細間,坐位放得太迫,根本就唔夠坐,雖然係四人,但我們都只可坐一邊,因為另一邊根本坐唔到人,很失敗的格局。我們叫了香脆豬腩肉炒椰苗、泰式辣味炒鮮魷河和泰式乾炒肉片米粉,另加兩杯青檸梳打。香脆豬腩肉炒椰苗- 看食評這菜幾好,當然要試試,但菜來到時就知唔對路,豬腩肉死實實,一d都唔香脆,可能係曾經香脆過,再返炒後,做成這樣的差的效果;又韌又難食,真係想退貨。椰菜係椰菜心仔,比較硬身,我就唔多喜歡,而且太多油就更唔想食了。泰式辣味炒鮮魷河- 最好味的一樣,辣辣,味道很夠,魷魚煙韌有口感,河粉也炒得很入味,而且還是我喜歡的闊身河粉。泰式乾炒肉片米粉- 肉片唔新鮮,雪櫃貨無味又韌,米粉偏幼身,炒得就比較乾身,但很入味,也算不錯,如肉片可以改良一下就更好了。青檸梳打- 青檸又係得一片,只得很淡的青檸味,當梳打水飲算了。如這樣想,就算不錯吧。一樣很差、一樣很好、一樣普通,都算打平啦,就當普通吧!環境真係好一般,侍應就一位幾好,一位明明見到你叫他,就當見唔到,看你好唔好運叫著那一位啦!