2017-11-12
行開九龍灣,發現食店的選擇越來越多,真係諗唔到响呢個位會有一間泰式餐舘,所以決定入去食嘢。餐廳的環境讓我感覺特別,因為平時去開的泰式餐廳是好光猛的,而呢度的燈光較暗,帶點酒吧的感覺,但又不會覺得嘈雜。首先來 2 杯飲品,老公點的是 青檸梳打,清清地確實涼入心。而我這杯是 熱秋葵水,我真係第一次飲,起初我以為秋葵青BB,但沒想過呢杯飲品會係紅紅地色好似利賓納,飲得出秋葵本身的滑嘟嘟,味道非常特別。沙嗲串燒有牛和雞兩款肉選擇,而我們就點了半雞半牛,燒得非常香和入味,外香內軟,食完一串又一串。炸軟殼蟹炸軟殼蟹 聞落好香,食落帶點辣,咬落脆卜卜,十個惹味。鹽燒烏頭烏頭的表面很乾身,鋪滿了鹽,打開魚身開始食入面的魚肉,魚肉鮮味而魚骨不多,味道是鮮嫩得來亦帶點咸味和香草味。菠蘿蝦魷魚炒飯平時菠蘿炒飯係將炒飯用半個菠蘿盛著,但這裡是把兩者分開放置。魷魚炒得很乾身而又彈牙,而蝦是啖啖肉,配埋個飯食落又唔會令到個飯好濕。
沙嗲串燒
炸軟殼蟹
炸軟殼蟹 聞落好香,食落帶點辣,咬落脆卜卜,十個惹味。
鹽燒烏頭
菠蘿蝦魷魚炒飯