2020-03-01 66 浏览
旺角726樓上,有家泰屋,午市套餐$50左右,看著覺得頗抵吃,就上去試試餐廳在星期六的午市還是很多客人,尤其中間可坐20人左右長枱坐滿了。點了個乾炒金邊粉,只要$50他們提供的金邊粉不算很大份,但炒得乾身而惹味,而且有不少海鮮,青口,蝦仁,魷魚,甜而不膩,還有蛋跟豆乾,餸很多另外點了一人餐的飲品+$10:椰汁冰,清爽又解渴,不俗炭燒豬頸肉要價$45,也不錯,造成針刺狀,造型獨特,口感煙韌也不覺得難咬,配泰式酸汁效果更佳

點了個乾炒金邊粉,只要$50

另外點了一人餐的飲品+$10:椰汁冰,清爽又解渴,不俗

午餐
2020-02-28 61 浏览
這次來到了位於旺角的泰屋品嘗泰國菜。餐廳的菜式選擇富豐,我們2人點了個椰汁大頭蝦湯(細)、沙嗲串燒(雞拼牛)、咖喱炒花甲和芒果糯米飯。如果怕辣又想一嚐冬陰功的滋味,可以試這個椰汁大頭蝦湯。湯底用料豐富,原隻大頭蝦和各式泰式香料配搭椰汁的清香,清甜得來帶點酸辣。沙嗲串燒可選豬/牛/雞其中兩款,串燒燒得非常香,配上沙嗲醬料。值得一讚的是肉質仍保持嫩身,不會過乾。至於咖喱炒花甲,花甲非常大身,肉質鮮嫩冇沙。甜品方面的芒果糯米飯是用雙色糯米做成,口感略有不同非常特別,配上椰汁和鮮芒果,是不錯的飯後甜品。。。泰屋旺角彌敦道726號2樓。。

至於咖喱炒花甲,花甲非常大身,肉質鮮嫩冇沙。

泰屋
旺角彌敦道726號2樓

2020-02-28 52 浏览
同事食過泰屋之後係咁介紹我黎呢間泰屋炭燒豬頸肉真係好好食!!肉質有彈性, 燒得好juicy之外, 每一塊豬頸肉嘅厚度都均一椰汁鮮雞湯用新鮮椰汁, 湯底帶有椰子清甜,雖說是雞湯,卻無油膩感...湯內仲有好多雞, 菇, 好正丫...飲到停唔到口馬拉盞炒通菜吃泰菜必叫的菜....爆得好香....通菜爽口, 馬拉盞令到啲通菜好香口好惹味, 鹹香得嚟又有少少辣泰式香葉肉碎炒飯帶少許辣既肉碎炒得唔錯,足滿鹹香....即叫即制食嘅時候熱辣辣 唔會冷冰冰椰汁冰很香的椰子味, 又香又濃泰國椰青每次食泰菜都忍唔住叫一個椰青.....大大個, 水份十足...又清甜!!!
同事食過泰屋之後係咁介紹我黎呢間泰屋

椰汁鮮雞湯
泰式香葉肉碎炒飯
椰汁冰
很香的椰子味, 又香又濃
2020-02-27 152 浏览
每隔一段時間就想食泰菜, 今次到地點方便的旺角彌敦道泰屋,之前已經與朋友食過很多次的, 因為食物有質素, 所以在旺角區一想到食泰菜就會來這裏。 每次吃泰菜一定點的泰式生蝦刺身$108, 然後隨意點了馬拉盞炒通菜$72, 黃咖哩羊腩$88, 干炒泰式蛋包金邊粉$88。✨泰式生蝦刺身~生蝦大大隻啖啖肉而且爽口新鮮,非常喜歡生蝦的口感及醬汁, 配上辣椒,蒜片和薄荷葉, 很好味的。✨馬拉盞炒通菜~ 味道鹹香可口, 必食的泰菜款式。✨干炒泰式蛋包金邊粉~ 金邊粉炒得剛好不濕 不乾 , 入口煙煙韌韌,酸酸甜甜 ,再拌上 配料 , 簡單卻很醒胃。✨黃咖哩羊腩~ 羊腩嫩口但帶點騷味,黃咖哩比較不辣,一樣好吃, 比較適合想淺嘗泰風味的朋友。泰屋是一間價錢適中, 菜式保持水準的一間泰國菜館,適合喜歡吃泰菜的朋友。😊

泰式生蝦刺身

✨馬拉盞炒通菜~ 味道鹹香可口, 必食的泰菜款式。

黃咖哩羊腩

黃咖哩羊腩

2020-02-26
泰式生蝦刺身
2020-02-16 42 浏览
近日來多了旺角的726「搵食」,乘𨋢時總會八卦一下𨋢門開時會是那家餐廳、來人去嗎等等,有次發現2樓的泰屋都多人光顧,於是就在星期六下午去吃個午飯。午市無加一而且送每位食客一碗冬陰公湯,好喝。《自選咖喱 $55》「青/紅/黃咖喱 任選一款(豬/牛/雞/鴨/什菜/魚柳) 任選一款(白飯/法包) 任選一款」選了不辣而且帶甜的黃咖哩,配上魚柳和蒜蓉法包。黃咖哩內有豆角,甘筍和魚柳,味道甜甜的,濃稠度適中,用香口的法包多士蘸來吃很美味。魚柳就令人有點失望,十分乾硬,建議大家改配什菜比較穩陣。《泰式豬手飯 $65》這個好吃,怪不得很多食客都點這個。豬手十分軟腍入味,醬汁亦夠下飯。跟餐+$10 珍多冰,甜度適中。跟餐+$10紅豆冰,豆比較硬,甜度適中。

午市無加一

而且送每位食客一碗冬陰公湯,好喝。

《自選咖喱 $55》
「青/紅/黃咖喱 任選一款
(豬/牛/雞/鴨/什菜/魚柳) 任選一款
(白飯/法包) 任選一款」

《泰式豬手飯 $65》

跟餐+$10 珍多冰,甜度適中。

跟餐+$10紅豆冰,豆比較硬,甜度適中。
2020-02-15
2020-02-11 45 浏览
好耐未食個泰菜再次返嚟呢一間泰屋食,水準依然依舊! 今次就無叫冬陰功改做冬陰雜菜湯,我覺得仲好飲過有海鮮嘅。可能因為我鍾意食蔬菜,加埋個冬陰公湯底酸酸辣辣咁好開胃。至於生蝦刺身就一樣咁好食,啲蝦肉係彈牙架。加埋個秘製醬汁食做前菜一流呀!同樣我再叫多個青木瓜沙律做前菜,木瓜絲大細適中連埋豆角啊花生碎等等唔同嘅配料一齊加啲醬汁撈埋都有返咁上下水準👍👍至於呢個pad thai就點都要試吓,首先外邊嘅蛋絲整到好靚,而且個金邊粉炒得好野味!加埋啲青檸汁一齊食好快就清晒成碟炒金邊粉。
好耐未食個泰菜再次返嚟呢一間泰屋食,水準依然依舊!

1K
2020-02-07 38 浏览
726咁多好野食, 今次就揀左泰屋食泰菜! 泰式炒雜菜好多雞髀菇, 食落香料味唔太重。蟹肉炒飯出色嘅蟹肉炒飯首先飯粒粒分明, 本身第一下望落覺得好似好淺色, 以為味道會偏淡, 但係食落口係另一回事~ 飯炒得好, 有蛋香有鑊氣香, 仲真係有粒粒嘅蟹肉, 好味。生菜包店員放低就已經聞到好香嘅青檸味, 呢度嘅生菜包肉碎係偏瘦, 唔係好多肥膏, 所以食落都唔覺得油膩, 而調味不錯夠辣亦有青檸嘅清新同酸味, 推介! 如果你鍾意食生菜包應該會喜歡芒果糯米飯有齊黑白糯米, 撈埋食永遠都係最正! 椰漿香濃芒果夠甜香茅茶依杯香茅茶對我嚟講就甜咗啲, 因為我平時飲嘢都係走甜, 今次唔記得咗~ 但係香茅味就好濃烈, 直情將香茅拍扁放入水煲出嚟嘅。椰汁冰夠濃唔會水汪汪
726咁多好野食, 今次就揀左泰屋食泰菜!

泰式炒雜菜
好多雞髀菇, 食落香料味唔太重。

蟹肉炒飯

生菜包

芒果糯米飯
有齊黑白糯米, 撈埋食永遠都係最正! 椰漿香濃芒果夠甜

香茅茶

椰汁冰
夠濃唔會水汪汪

2020-01-22 2219 浏览
常常在旺角市中心尋找美食,不難發現近油麻地的一座大廈「彌敦道726號」有不少令人注目的美食,之前也去過這裡吃晚飯,感覺其實真的不錯,環境比一般的餐廳好,食物的味道也在水準範圍。這次找了一間不太昂貴的泰國餐廳,都有一段時間沒有吃泰國菜了,很是想念呢。以泰國菜來說,這裡的價錢真的非常便宜,但向來也是小食比較昂貴,要七十至八十多元,不過款式都很多,有一款「恐龍蛋」和「芝士炸彈」,兩款的名字都很搞笑😂粉麵飯的款式比較多,也有分辣和不辣的,不太能吃辣的人吃沒那麼辣的會好點吧。這間的粉麵飯也有特別的款式,譬如是手撕雞湯粉、泰式乾炒河和濕炒河。想不到椰青那麼快就來了,這裡的椰青非常美味,比起一般泰國餐廳的椰子味更濃郁,份量也好像較多?怎樣喝也喝不完似的😂喝完還可以用匙羹刮裡面的椰肉吃吃。馬拉盞炒通菜想必是每一間泰國餐廳都有的菜式,為何人們通常不愛吃菜都那麼愛吃這道菜呢?勝在有更香的醬汁味,馬拉盞基本上和通菜融為一體,吃每一口通菜都能感受到馬拉盞的香氣。這裡最有名的是醃肉碎生菜包,生菜包的確有它的吸引之處,就這樣吃肉碎就會感到很膩,但配以生菜來吃剛剛就能達到中和的作用。醃過的肉碎也不至於太辣,味道剛好

馬拉盞通菜

這裡最有名的是醃肉碎生菜包,生菜包的確有它的吸引之處,就這樣吃肉碎就會感到很膩,但配以生菜來吃剛剛就能達到中和的作用。醃過的肉碎也不至於太辣,味道剛好,加上新鮮的生菜十分好吃呀。
醃肉碎生菜包

然後小食拼盤在泰國餐廳也是必點的吧,有素春卷和蝦餅,真的很少在泰國餐廳能吃到素春卷,有肉的春卷倒是吃得多。大家都應該知道素食有什麼餡料,不離也是椰菜和粉絲等等,配春卷也不錯啊。蝦餅真的十分好吃!裏面的蝦肉結實,雖然是炸的,卻不會令人感到油膩。
迷你小食拼盤

炭燒豬頸肉在這裏很像有很多人推介,所以點了份試試,豬頸肉本身是肥膩的,但偶爾吃一次沒所謂吧,減肥這回事暫時拋諸腦後🤭這裏的豬頸肉竟然沒有很肥膩,咬進口還感覺爽口呢~份量也十分多,配以醬汁口感更豐富。

炭燒豬頸肉

男朋友很喜歡有菠蘿的飲品,所以點了杯菠蘿沙冰,不會太甜,菠蘿味明顯,也不會溶得很快。
菠蘿沙冰

不得不讚賞一下這裏的員工,他們的態度都十分友善,有禮貌
還記得自己跌了一隻筷子,一位年輕的男店員還貼心的跟我們說:「沒關係,幫你換了整對吧,筷子要成雙成對才好意頭!」那一刻真的感覺既搞笑又不失溫暖呢。
2020-01-19
醃肉碎生菜包
迷你小食拼盤
炭燒豬頸肉
菠蘿沙冰
2020-01-21 76 浏览
泰屋泰國菜真係食極都唔厭的,今次去開旺角就下依間餐廳,位置方便地方都幾大,檯與檯之間有一定距離。海南雞飯雞已去骨啖啖肉,雞皮爽口,肉質嫩滑而且雞皮下沒有肥膏,水準不錯, 好嫩滑, 仲要係無骨既, 岩哂我呢D懶人!配有海南雞醬汁,味道辣辣地,可以提升雞味。不食辣,仲可以點薑蓉
泰屋

海南雞飯
✍🏻今次係私心推比旺角返工既朋友😝好多時可能食茶記都食到好悶, 咁就推介返一間性價比好高既泰國餐廳比你地試下, 午餐講緊$42起有餐湯有飲品, 無得頂😗.♦️首先個冬蔭功湯已經夠晒高質, 唔會好辣又夠酸夠椰香, 係正宗泰國味道😛泰式燒雞扒飯($55) 配咗一個甜甜地開胃咖哩汁, 其實唔洗用汁已經好夠味好香, 質素好高😍泰式豬手飯($65)份量爆炸又入口, 仲要好多菜係晒豬手下面! 呢點係好重要, 食茶記真係唔會比到咁多菜你, 夠晒健康!

2020-01-09 1281 浏览
因為近來常常到 T.O.P 做嘢, 要多多發崛周遭食肆! 偶然見到全幢翻新樓宇, 所有樓層均是食肆, 先來試試泰國菜吧, 畢竟元朗分店已幫襯過多次! 一出電梯有多尊佛像餐廳裝潢用上綠色為主, 有種園林感覺! 坐位寬闊舒適! 泰國金柚鮮蝦沙律 $98 ~ 份量好足, 蝦去殼去腸, 醬汁酸酸甜甜好醒胃! 黃咖喱牛根腩 $92 ~ 超級讚, 超級讚, 超級讚 (重要事情講三次)! 黃咖喱不辣但非常香, 牛腩非常淋又入味! 牛根超軟滑, 膠質極度豐富, 軟軟糯糯! 連咖喱內的菜 (西蘭花, 椰菜花) 都煮得非常好, 爽脆唔太淋! 泰式香芒羊仔柳 $92 ~ 如果食得快係完全唔覺得食緊羊! 完完全全無羶味, 又嫩又滑, 媽媽表示好似食緊和牛柳粒…但當細意咀嚼, 便會感到肉汁滲出, 帶有絲絲羊味…醬汁剛好沾滿而不會過多過濕, 炸漿外皮食落仍然脆口! 印度油酥餅 $36 ~ 好香脆, 滿滿油香但一點都不油膩, 大讚! 三色冰 $33 ~ 乖女的我盡量戒凍飲, 友人選擇三色冰, 石榴子用馬蹄的那款, 甜甜的, 仲有大粒西米!
一出電梯有多尊佛像
餐廳裝潢用上綠色為主, 有種園林感覺! 坐位寬闊舒適!

• 黃咖喱牛根腩
2020-01-06 98 浏览
吃不到辣的我也很喜歡吃泰國菜,尤其這間非常多菜式選擇的泰國餐廳。和朋友經過一輪商議,我們點了以下菜式。粉絲什菜豆腐煲 $75有多款蔬菜🥬,豆腐則為玉子豆腐,湯味清香原個菠蘿什菜炒飯 $78我的必吃之選,賣相精美,足料好味泰式香芒羊仔柳 $92香芒醬汁非常美味,酸酸甜甜很醒胃,跟羊仔柳配搭起來的感覺很新鮮印度油酥餅 $36油酥餅的每一層都相當之薄,令口感有層次及豐富泰國椰青 $42比想像中大個,味道清甜四式甜品碟 $40這個最為驚喜,四式甜品為:千層糕 - 暖暖的,口感煙煙韌韌,甜度剛好。芋頭糕 - 也是暖暖的,吃起來非常充實的感覺,完全不會膩。蛋菜糕 - 口感爽滑,味道清甜。椰汁西米糕 - 粒粒西米令口感變得豐富,甜度剛好。四款甜品各有特色,非常滿足

和朋友經過一輪商議,我們點了以下菜式。

粉絲什菜豆腐煲 $75
有多款蔬菜🥬,豆腐則為玉子豆腐,湯味清香

原個菠蘿什菜炒飯 $78
我的必吃之選,賣相精美,足料好味

泰式香芒羊仔柳 $92

印度油酥餅 $36
油酥餅的每一層都相當之薄,令口感有層次及豐富

泰國椰青 $42
比想像中大個,味道清甜

四式甜品碟 $40
這個最為驚喜,四式甜品為:
千層糕 - 暖暖的,口感煙煙韌韌,甜度剛好。
芋頭糕 - 也是暖暖的,吃起來非常充實的感覺,完全不會膩。
蛋菜糕 - 口感爽滑,味道清甜。
椰汁西米糕 - 粒粒西米令口感變得豐富,甜度剛好。

四款甜品各有特色,非常滿足
2019-12-28 202 浏览
呢間位於旺角的泰屋,可以話係我飯堂😋 每次想食泰國菜就會食呢間😌 去左不下n次。叫左香芒蟹肉炒飯,口味比較清淡,適合輕口味既人士;馬拉盞菜唔少得🥬 香口惹味!另外叫左羊架、魷魚同金沙骨,無得彈,不過金沙骨等得耐左下~甜品叫左椰汁香芒糯米飯,好得意,糯米有黑有白,撈埋椰汁一齊食,好好味😋好滿足~今次無叫青檸梳打,反而叫左菠蘿沙冰🍍好好飲🤩以前係某餐廳飲過呢隻味之後,去其他餐廳試菠蘿冰都飲唔返果隻味,但呢間既菠蘿沙冰,飲左第一啖,就有種「係佢啦!」既感覺🥰 大家可以試試~

香芒蟹肉炒飯
烤魷魚
炭燒金沙骨
  • 馬拉盞炒通菜
2019-12-24 124 浏览
今年家人提早做冬,所以正日就我倆口子自己過,一於過一個不一樣的做冬飯吧!老公提議食泰國菜,不想跟以往一樣只吃中餐。今晚決定帶他到旺角地鐵站附近一食廈,地點方便,離地鐵站5分鐘左右,而且環境舒服濶落。先叫了2個大椰青解解渴先,今年做冬比往年熱,真的非常需要消消暑氣呢!椰青清甜解渴,椰肉鮮甜美味,飲完整個人也超級涼快!泰國金柚鮮蝦沙律鮮蝦大大隻,入口爽彈嫩滑,金柚多汁鮮甜,配上特製醬汁拌勻,酸酸甜甜,非常醒胃。紅咖喱牛肉紅咖喱香濃惹味,材料豐盛,有牛肉,西蘭花,紅蘿蔔等等,味道濃厚滋味,再配上印度油酥餅,牛油味香氣撲鼻,烤到餅皮脆卜卜,沾上咖喱汁,特別滋味。芒果糯米飯糯米飯有黑白各半,我特別喜愛黑糯米,口感軟硬適中,保持咬口,加上椰漿同吃,非常美味,而芒果鮮甜可口,如果份量多一點更好。
老公提議食泰國菜,不想跟以往一樣只吃中餐。

椰青清甜解渴,椰肉鮮甜美味,飲完整個人也超級涼快!

泰國金柚鮮蝦沙律

紅咖喱牛肉

2019-12-22
  • 印度油酥餅
2019-12-23 70 浏览
晚上七點,座位已滿了七成。因為訂了位,可坐靠窗位置,不然很壓逼。我們三個叫了春卷、青咖哩雞、豬頸肉沙律、時菜牛肉雙麵王、欖菜四季豆、脆餅。春卷炸得香脆,份量足,我都夾了多次,內饀飽飽滿滿。青咖哩就失色了,一點辣都沒有,也沒有咖哩香味。通常咖哩配酥餅一流的,但這咖哩一點不吸引,餅皮較硬,不鬆化。時菜牛肉麵,一大碟的,牛肉配料多,配炸脆脆的麵,但汁略鹹。最認同好味的就是豬頸肉沙律,酸酸甜甜,十分開胃,全靠汁料。全單四百六。不算貴,但座位環境一般,而且不能久坐,下次未必選這店。
2019-12-23