2020-10-28 50 浏览
西貢黑椒牛柳粒,牛柳粒肉質軟腍,食落有咬口,肉味濃厚,黑椒味道濃香,加入各種香料炒製,味道獨特,配菜包括有洋蔥、紅椒、香蔥。醃肉碎生菜包,醃肉碎肥瘦適中,加入洋蔥炒製,味道咸香帶甜,生菜食落好新鮮,口感爽脆。醃酸辣鳳爪,鳳爪味道酸辣,口感爽口,沙律配菜包括有香蔥、芹菜、洋蔥、車厘茄、紅蘿蔔、青瓜、生菜,口感好豐富。馬拉盞炒通菜,份量多,通菜口感鮮嫩,加入薑片、蒜粒、辣椒、蝦醬炒製,味道正宗、咸鮮,食落好惹味。

• 馬拉盞炒通菜
  • 醃酸辣鳳爪
  • 馬拉盞通菜
2020-10-27 47 浏览
當日經過旺角好想同男朋友食泰國菜。入到去見到裝修簡單但係乾淨,menu下午時間有好多抵食嘅餐單任君選擇。例如幾十文就有金邊粉,cold drinks我自己最愛係佢哋嘅冬陰功。冬陰功顧名思義是蝦的意思。美味的海鮮配上幾十種泰國嘅傳統香料。配上泰國薑,泰國香茅,青紅辣椒檸檬,青檸同埋蝦米。飲上去同時感覺到甜酸苦辣。加杯佢哋開嘅凍奶茶,即使行山幾攰都覺得值得。當然一定要是泰式金邊粉。配上花生碎。希望聖誕再嚟一次

我自己最愛係佢哋嘅冬陰功。
當然一定要是泰式金邊粉。配上花生碎。
希望聖誕再嚟一次
2020-10-27 57 浏览
👯‍♀️去旺角搵朋友, 大家諗起去泰國嘅trip, 就即興去搵間泰國餐廳食晏😜上到去泰屋 🌴覺得佢嘅裝修都幾有地道泰國餐廳嘅格調‼️ 午市仲有做特價餐, 幾平喎 👉🏼HK$42-$55有交易, 免加一 💢 見好肚餓, 我哋叫咗兩個餐再加小食🤭 🥢 套餐方面我哋叫咗 1️⃣乾炒泰國金邊粉 (Pad Thai, 餐HK$50)🍝 同埋 2️⃣ 香葉肉碎煎蛋飯🍳 (餐HK$55) 🙆‍♀️ 呢兩樣嘢基本上我去每間泰式餐廳都必定會叫㗎, 有餐叫啱唒😁 跟餐仲送一碗冬陰功湯🍲 我哋各加HK$10轉咗個凍泰式奶茶🥤三色冰🍹🆙 另外加咗個醃酸辣鳳爪 (HK$36) ➕馬拉盞炒通菜🥬 (HK$45) 💬 食落好有泰國地道餐廳嘅味道😋夠惹味‼️ Pad Thai 粉條口感幾好, 味道亦都唔會過甜👍🏼 午餐抵食呀🥢香港の本格的なタイ料理、低価格のランチセット🌴

上到去泰屋 🌴覺得佢嘅裝修都幾有地道泰國餐廳嘅格調‼️

Pad Thai - Lunch Set
Spicy Minced Pork Rice - Lunch Set

香港の本格的なタイ料理、低価格のランチセット🌴
2020-10-08
Pad Thai - Lunch Set
2020-10-27 1254 浏览
難得星期日兩小都無約,一於出外搵食,亞女話想食泰國菜就搵咗呢間試吓炭燒豬頸肉豬頸肉軟滑肉彈,再蘸埋附上的泰式酸辣汁就更加焦香惹味冬蔭功鮮蝦湯(細)冬蔭功湯湯味馥鬱可口,辣度十足,味道酸酸辣辣,非常開胃,配埋大蝦味道更鮮馬拉盞海鮮炒河海鮮配以馬拉盞醬爆炒,鹹鮮惹味,而河粉不是港式幼身的,是薄而闊身,口感滑溜黃咖哩羊腩黃咖哩香濃惹味又唔太辣,羊腩炆得入味又夠軟腍香蔥蒜蓉包(4件)蒜蓉包外脆內軟,陣陣蒜蓉焦香,用來蘸咖哩就最夾原個菠蘿海鮮炒飯原個菠蘿盛戴香噴噴的炒飯,賣相吸引,配料相當豐富,海鮮加上肉鬆、腰果、葡萄乾,與及炒飯帶有菠蘿香味,層次豐富泰式青檸鮮魚爐(鱸魚)鱸魚魚肉鮮甜嫩滑,配以泰式青檸醬汁用明爐邊煮邊食,非常入味,味道酸辣鮮香芒果沙冰芒果沙冰味道香甜,沙冰打得幼滑,清涼透心椰汁紅豆冰紅豆煮得夠腍夠甜,不失口感,配埋香濃椰奶,味道適中,口感不太甜

炭燒豬頸肉

豬頸肉軟滑肉彈,再蘸埋附上的泰式酸辣汁就更加焦香惹味

冬蔭功鮮蝦湯(細)

馬拉盞海鮮炒河

黃咖哩羊腩

黃咖哩香濃惹味又唔太辣,羊腩炆得入味又夠軟腍

香蔥蒜蓉包(4件)

蒜蓉包外脆內軟,陣陣蒜蓉焦香,用來蘸咖哩就最夾

原個菠蘿海鮮炒飯

泰式青檸鮮魚爐(鱸魚)

芒果沙冰

芒果沙冰味道香甜,沙冰打得幼滑,清涼透心

椰汁紅豆冰

2020-10-11
2020-10-26 41 浏览
今次嚟到旺角食泰國菜🇹🇭😋好豐富呀🤤🤤·✨原隻燒魷魚筒🦑 $158未擺落檯已經聞到陣陣魷魚香啦🤤成條咁燒,份量好夠燒魷魚新鮮爽口彈牙,好滑一啲都唔韌,仲有陣燒過嘅香味😝點泰式酸辣醬仲正👍🏻·✨半隻海南雞 $138一大碟海南雞,跟薑蓉同海南雞醬,仲有西蘭花、椰菜花等菜係雞嘅下面🤣無骨海南雞,雞髀位好嫩滑,雞胸都唔算好鞋我仲食埋隻雞翼🤤·✨泰式馬拉盞炒椰菜苗 $85椰菜苗炒得啱啱好,唔會老,又夠惹味,辣辣地好正,同行朋友唔食得辣嘅都食到呀👏🏻·✨青木瓜沙律 $78木瓜沙律酸甜開胃,仲有花生碎係入面,豐富口感🤤·✨凍泰式奶茶 $30好香泰茶味,連帶一慣嘅甜味😂·✨薄荷青檸梳打 $36次次食泰菜都會叫青檸梳打🤤爽哂😚·🌟呢間泰菜味道唔錯,環境都可以,係價錢偏貴咗少少
今次嚟到旺角食泰國菜🇹🇭😋好豐富呀🤤🤤
✨原隻燒魷魚筒🦑 $158
未擺落檯已經聞到陣陣魷魚香啦🤤成條咁燒,份量好夠
✨半隻海南雞 $138
無骨海南雞,雞髀位好嫩滑,雞胸都唔算好鞋
我仲食埋隻雞翼🤤
✨泰式馬拉盞炒椰菜苗 $85
✨青木瓜沙律 $78
木瓜沙律酸甜開胃,仲有花生碎係入面,豐富口感🤤
✨凍泰式奶茶 $30
好香泰茶味,連帶一慣嘅甜味😂
✨薄荷青檸梳打 $36
次次食泰菜都會叫青檸梳打🤤爽哂😚
🌟呢間泰菜味道唔錯,環境都可以,係價錢偏貴咗少少
2020-10-24 65 浏览
彌敦道 726 一向都係匯集唔同餐廳,前晚就同朋友去咗泰屋 試下🧐.冬蔭公鮮蝦炒飯🍚食到好重嘅香料味🌿味道酸辣🌶配埋爽口彈牙嘅鮮蝦🦐飯粒炒到乾身👍🏻.泰式沙嗲(豬+雞)🔥2 款串燒都無燒到過火☺️但肉質唔算好嫩🥺不過都醃得幾好😬而沙嗲汁食落偏甜帶花生香味🥜最佳組合.醃酸辣鳳爪🐓去骨鳳爪,唔會太酸或者太辣😉配上洋蔥絲🧅蕃茄仔🍅紅蘿蔔絲等,🥕更加清新🤤.炒芥蘭(馬拉盞)🥬芥蘭炒到翠綠,食落好惹味😋.菠蘿沙冰🍍菠蘿味比較天然😌唔係死甜嗰種.椰汁沙冰🥥呢杯沙冰相對遜色,味道過甜咗少少😔最好等少少沙冰溶咗先飲
炒芥蘭(馬拉盞)🥬芥蘭炒到翠綠,食落好惹味😋
菠蘿沙冰🍍菠蘿味比較天然😌唔係死甜嗰種
  • 醃酸辣鳳爪
  • 冬陰公鮮蝦炒飯
2020-10-24 38 浏览
行旺角咁mk 我就係中意ah~""同朋友好似想當年咁行下旺中先發現一山還有一山高 一層還比一層平行得耐 就同朋友搵間可以坐得舒舒服服既泰菜食下唔洗去九龍城都食到 Thai-冬陰功 (2人份量)比較貼緊香港口味唔會過酸又唔會過辣大頭蝦都好大隻仲有勁多我地好鐘意ge菇菇-酸辣鳳爪越食就越開胃食開小辣ge朋友都岩食因為佢唔會做到辣到飛起咁另外配埋d沙律配菜不得了-咸魚炒芥蘭熱辣辣送上黎2個真係狂食 好嫩好香咸香味好突出 -農夫包咖哩焗海鮮上到碟真係哇左一聲心唸咁大碟海鮮有蝦/魷魚/青口以天掃羅咁既方式整過咖哩好creamy 2個人真係食唔哂要抱住個肚走-泰屋 Sawadee Thai旺角彌敦道726號2樓
行旺角咁mk 我就係中意ah~""
同朋友好似想當年咁行下旺中先發現
一山還有一山高 一層還比一層平
行得耐 就同朋友搵間可以坐得舒舒服服既泰菜食下
唔洗去九龍城都食到 Thai
冬陰功 (2人份量)
比較貼緊香港口味

2個人真係食唔哂要抱住個肚走

泰屋 Sawadee Thai
旺角彌敦道726號2樓
2020-10-23 32 浏览
不是第一次到來這裡LUNCH 了, 實在太/ 泰低食,  而且炒粉很有正宗的泰國風味, 河粉是一片片不規則的薄身粉,  很滑的口感, 好入味, 濕炒的醬汁完全和河粉完美結合,  不油不膩, 而且不太大碟, (有時比太大碟我, 我又覺得唔矜貴了 ! ) 份量很合適。我囡囡叫的菠蘿炒飯也同樣份量剛剛好,  都夠晒熱上枱。 跟餐的餐飲只提供有限選擇,  不能加錢轉果汁類飲品,  不夠靈活的做法,  其實都是賺錢姐 ! ? Anyway, 午餐是超值又好味的, 而且坐得好舒服。
菠蘿炒飯
濕炒粉
2020-10-10
濕炒粉
2020-10-21 37 浏览
彌敦道726原來成楝都係餐廳,又一個揾食新熱點,一層一間餐廳。突然好想食泰國菜,見到2樓嘅《泰屋》~試吓先~四四方方嘅格局,有大玻璃窗望到彌敦道。叫咗青木瓜沙律🥗 醒神開胃;春卷🌯拼蝦餅,🍤蝦餅好多蝦肉好彈牙,春卷多料,點酸辣醬真係絕配;🍲冬陰功鮮蝦湯,用香茅南薑等香料配鮮蝦雜菌,酸辣開胃,兩個人飲啱啱好;叫多個馬拉盞炒雜菜加珍多冰&三色冰,濃味之後飲返甜嘢中和返,泰滿足 🇹🇭 #泰屋 @sawadeethai_mk 📍旺角彌敦道726號2樓

四四方方嘅格局,有大玻璃窗望到彌敦道。

#泰屋 @sawadeethai_mk
📍旺角彌敦道726號2樓
2020-10-20 42 浏览
泰式沙嗲串燒雞/牛/豬 任選2款,共6串,每串都大大串,份量足!雞肉嫩但牛就略嫌烤耐左少少沙嗲汁,唔食得辣既朋友一定食到!馬拉盞通菜好夠味,惹味!如果無咁油膩就好(不過泰國菜應該係咁)乾炒金邊粉有蝦、青口、魷魚,仲有好多配料!金邊粉炒得都入味,但略嫌過濕芒果糯米飯紫米+糯米,煙軔熱辣辣,配上椰汁又唔會太甜芒果配食,夾丫芒果沙冰正正常常夠大杯椰青正正常常
泰式沙嗲串燒

雞/牛/豬 任選2款,共6串,
每串都大大串,份量足
!

雞肉嫩但牛就略嫌烤耐左少少

沙嗲汁,唔食得辣既朋友一定食到!

馬拉盞通菜

好夠味,惹味!

如果無咁油膩就好

(不過泰國菜應該係咁

乾炒金邊粉

有蝦、青口、魷魚,仲有好多配料!

金邊粉炒得都入味

但略嫌過濕

芒果糯米飯

紫米+糯米,煙軔熱辣辣,
配上椰汁又唔會太甜

芒果配食,夾丫

芒果沙冰
正正常常夠大杯

椰青
正正常常

2020-10-19 50 浏览
今日嚟到旺角彌敦道嘅樓上餐廳呢幢大廈成幢都係食肆見到呢間泰國嘢午餐好抵食 一於試試佢叫咗個泰國經典前菜青木瓜沙律泰式炒金邊粉 仲有個魚香茄子飯加埋一杯凍檸茶同埋青檸梳打兩個人埋單都唔使$150 價錢超值主菜好大碟有海鮮又足料喺旺角鬧市遠離繁囂嘅好選擇無論係食個快嘅午餐定係想慢慢嘆都冇問題呢度地理位置好方便一定會再訪下次晚餐嚟試吓睇吓係咪都係咁抵食先!順帶一提每人都有送一碗冬陰功湯酸辣平衡剛好 完美結束monday blue
今日嚟到旺角彌敦道嘅樓上餐廳

主菜好大碟有海鮮又足料
喺旺角鬧市遠離繁囂嘅好選擇
無論係食個快嘅午餐定係想慢慢嘆都冇問題
呢度地理位置好方便一定會再訪
下次晚餐嚟試吓睇吓係咪都係咁抵食先!
順帶一提每人都有送一碗冬陰功湯
酸辣平衡剛好 完美結束monday blue
2020-10-19
  • 青木瓜沙律
  • 乾炒泰國金邊粉
2020-10-19 32 浏览
✨今日小B去咗爺爺嫲嫲屋企,我就同大B同爸爸一齊去食泰國菜😄。呢間泰國野好耐之前同啊妹同爸媽去過,記得佢幾抵食,味道又唔錯,d野有辣有唔辣,幾啱小朋友食,所以就帶嚟呢度食晚餐。餐廳裝修一如既往地簡潔舒服,黃黃地嘅燈光感覺好柔和溫馨,好多人一家大細黎食。大B話想食香蟹肉炒飯 和 原個菠蘿咕嚕肉,老公話要原隻燒魷魚筒及蒜蓉炒鮮雜菌,而我就要芒果糯米飯,一家人各自表達意見,好快就諗好食乜好😄。原個菠蘿咕嚕肉個貌相好靚,肉嘅份量好多,食肉獸老公食得非常滿足。原隻燒魷魚筒則非常新鮮,無論就咁食,定係點佢哋嘅秘製醬汁食都咁好食。香蟹肉炒飯大大碟,蟹肉同香芒嘅份量都好多,但係由於炒得好好食,所以我哋都食得晒。尤其係大B,自己叫嘅野食好食,佢特別開心,所以今晚完全我勞氣嘅情況底下,都自動自覺食咗好多,非常乖。而蒜蓉炒鮮雜菌亦非常美味,蒜蓉令蔬菜變得好香,我地三個都食到停唔到口。最後,用軟糯又熱辣辣嘅芒果糯米飯作為晚餐收結,份量啱啱好三個人分,成餐飯都食得滿足又開心。

夏天就嚟過 但係都冇得去泰國 還記得那一年 在芭提雅的海邊 吃著咖喱蟹 喝著椰青水 吹著海風 的日子 正正就是10月中 而今年 莫說泰國 近d嘅海南島都無可能可以去~~~憶泰成狂嘅我同大舊 今晚就去了旺角嘅呢間泰菜食晚餐 好彩黎得早 唔需要排隊 仲比我地坐到風景好好嘅卡位~~~看完餐牌之後 我們就叫了黃金咖喱軟殼蟹 香蔥蒜蓉飽同埋泰式兩麵王 三樣野 全部都飽肚嘅 兩個人食 份量完全足夠~~~黃金咖喱軟殼蟹:濃濃的咖喱汁令人瘋狂 酥脆又啖啖肉嘅軟殼蟹令人情不自禁 兩個美味的極致加起來 更是令人神魂顛倒 再加埋脆到阿媽都唔認得嘅香口蒜蓉飽 簡直係令人想大叫:「好好食啊!減肥?聽日先啦!」~~~泰式兩麵王:呢個麵可以叫豬/牛/雞 我地就交了豬 豬肉片的份量好多 除了豬肉之外還有大量雜菜 例如西蘭花 紅蘿蔔 椰菜花等等 非常豐富 麵條有經炸過 但完全不油膩 炸完之後再汁煮 非常美味又香 而且鑊氣十足 令人欲罷不能 非常美味 我和大舊都讚不絕口~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥泰屋 (旺角)旺角彌敦道726號2樓
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
泰屋 (旺角)
旺角彌敦道726號2樓
2020-10-18 61 浏览
我一向都喜歡食泰國菜的, 最近到了這間位置旺角旺區的一間泰國餐廳, 名字叫《 泰屋 》, 我覺得絶對值得再來, 因為食物質素確是不錯的, 例如我點了其中有第一讚讚的泰式蝦餅配泰式春卷、炭燒豬頸肉、泰式炒金邊粉和泰式炒通菜,再配以特式飲品龍眼冰,樣樣食到滋味!新鮮食材加泰式煮法, 同時店員十分有禮,也會問客人食辡的程度如何,細心加分, 下次都一定要和朋友再來旺角的泰屋品嚐泰式的各樣美食呢! 泰屋旺角彌敦道726號二樓全層

泰屋
旺角彌敦道726號二樓全層
係旺角搵泰國餐廳食下午茶餐,呢間豐富又抵食大件😋唔收加一😱😱仲免費添飲!完全唔洗考慮夠唔夠飽呢個問題😂印尼海鮮炒貴刁,好味道😋有蝦魷魚青口都只係$45❕真係幾好食架,似xo醬陳村粉味🤤回味無窮泰式豬手飯,正!唔係度度都有得食,配秘製醬汁,一定要試!豬手大隻,冇骨豬手,🐖皮晶瑩剔透,豬肉爛而不柴,岩晒鍾意骨膠原蛋白嘅愛好者😊春卷拼蝦配酸辣醬都唔錯。春卷多料,蝦餅多肉。跟餐加左椰汁紅豆冰😋椰汁香濃,大大粒紅豆滿意足💯同埋珍多冰啲珍好好咬😝味道清甜,好岩口味!
印尼海鮮炒貴叼
炒貴叼

泰式豬手飯

蝦餅春卷小食

春卷拼蝦配酸辣醬都唔錯。春卷多料,蝦餅多肉。
椰汁紅豆冰;椰汁珍多冰

印尼海鮮炒貴叼