2019-09-29 218 浏览
今日嚟到觀塘,但又唔想留喺APM消費~ 行行吓睇到呢一個商場,就決定食呢間冬陰公海鮮金邊粉,晚市$68 ,唔包野飲(+1服務)以呢個價錢來講,都算幾足料,有兩隻好肥美嘅青口,魷魚,蟹柳,仲有大量嘅菇😍 金邊粉份量適中! 至於湯底偏辣,酸味唔重!唔整體來講味道正常,但又唔會話一試難忘~ 唔會特登想返嚟再食多次😝

冬陰公海鮮金邊粉,晚市$68 ,唔包野飲(+1服務)

2019-09-26 128 浏览
本來想說隨便吃個麥當勞就算了,但去到The wave發現這家泰妹,看了一下menu感覺蠻不錯,善變的我們就決定改吃這家了,哈哈! 第一次來也不知道要點什麼,點個二人餐是最方便快捷的~青檸梳打大熱天時,立刻來一杯透心涼的青檸梳打,爽呀~椰汁雞湯上菜就已經聞到超香椰汁味!!泰式小食拼盤 (炸蝦餅/班蘭葉包雞/春卷/魚餅)最喜歡它的班蘭葉包雞,班蘭味很香,雞肉也很嫩~另外蝦餅也是在水準之上嘛!飛天炒通菜女朋友覺得偏辣,但我喜歡吃辣的就覺得很惹味!泰式海鮮炒河炒得很入味,材料也很多,感覺很有鑊氣!芒果/椰子雪糕整個二人餐份量算蠻多的,我們都超級飽,但甜點還是不能錯過啦~~
本來想說隨便吃個麥當勞就算了,
善變的我們就決定改吃這家了,哈哈!

第一次來也不知道要點什麼,
點個二人餐是最方便快捷的~

青檸梳打
大熱天時,立刻來一杯透心涼的青檸梳打,爽呀~

椰汁雞湯
上菜就已經聞到超香椰汁味!!

泰式小食拼盤 (炸蝦餅/班蘭葉包雞/春卷/魚餅)
最喜歡它的班蘭葉包雞,班蘭味很香,雞肉也很嫩~
另外蝦餅也是在水準之上嘛!

飛天炒通菜
女朋友覺得偏辣,
但我喜歡吃辣的就覺得很惹味!

泰式海鮮炒河
炒得很入味,材料也很多,
感覺很有鑊氣!

芒果/椰子雪糕
整個二人餐份量算蠻多的,我們都超級飽,
但甜點還是不能錯過啦~~
2019-09-25 113 浏览
半年後,再一次好友相聚,剛好在泰國旅行前先在觀塘食一次泰國菜。好友在觀塘的The Wave上找到了一間叫泰妹的餐廳,名字特別,店內環境給人清新的感覺。在工業區的晚上,餐廳的人數不多,適合朋友聚會、談天。過了好一陣子,我們才開始點餐。海南雞飯 整體分量不少,海南雞出名嫩滑,這裡的亦不例外,特別是它的油飯,十分的油香,而且滋味,單單是個油飯,已經足夠吸引。泰式蝦炒金邊粉 外觀精美,有一層蛋網包圍在金邊粉上,打開便是熱騰騰的金邊粉,內裡有原隻大蝦,加上旁邊的芽菜、花生及青檸汁,讓金邊粉更香、更有咬口。 香矛紫蝶豆花檸檬梳打 被它的嫣红姹紫的漸層色澤吸引,而且紫蝶豆花的顏色是天然的色素;紫蝶豆花散發淡淡的花香,味道自然甘甜。加上香矛及檸檬梳打,入口清甜。 燒烤拼盤(豬、牛、雞) 剛燒好便送上檯,香氣滿溢,外脆內嫰,加上沙嗲醬,很有串燒的感覺。 泰式小食拼盤(炸蝦餅、班蘭葉包雞、春卷、魚餅) 亦都是剛炸好侯上檯,全部都是東南亞的小食,其中的班蘭葉包雞帶有淡淡班蘭的香,為雞肉添上多一份清香,減低油膩的感覺; 而蝦餅、魚餅都是一口一份的大小,方便品嚐,當中魚餅比較特別,加上了大量香矛,而且小

海南雞飯

泰式蝦炒金邊粉

香矛紫蝶豆花檸檬梳打

燒烤拼盤(豬、牛、雞)

泰式小食拼盤(炸蝦餅、班蘭葉包雞、春卷、魚餅)
亦都是剛炸好侯上檯,全部都是東南亞的小食,其中的班蘭葉包雞帶有淡淡班蘭的香,為雞肉添上多一份清香,減低油膩的感覺; 而蝦餅、魚餅都是一口一份的大小,方便品嚐,當中魚餅比較特別,加上了大量香矛,而且小辣,減低了當中的魚腥味。

泰式甜品拼盤
當中有蛋花大菜糕、椰汁糕、千層糕和椰汁西米露,椰汁做的甜品都椰香十分足,整體會比較甜,但作為餐後甜品,它絕對可以令人帶著甜絲絲的感覺離開餐廳; 怕甜的,可以食清淡點的大菜糕或千層糕。
2019-09-18
  • 海南雞飯
  • 泰式蝦炒金邊粉
  • 香矛紫蝶豆花檸檬梳打
  • 燒烤拼盤
  • 泰式小食拼盤
  • 泰式甜品拼盤
2019-09-25 89 浏览
近來好多新興小型商場,係觀塘有間商場叫The wave ,原來裡面開左好多食店,今次試左間叫泰妹既泰國餐廳。打開個餐牌,發現都幾多選擇。今日唔想諗太多,就叫左個2人餐。小食拼盤有4款,魚餅、蝦餅、泰式春卷、香葉包雞。冬蔭海鮮湯,第一眼就見到隻好大既大頭蝦,加埋其他海鮮材料,前後飲左3碗都未飲完,分量好足。蝦醬肉碎飯,有蛋有肉鬆,仲有肉,加埋蝦醬炒,少少鹹。我幾鍾意個炒飯夠味又唔會太鹹。配埋碟蒜味炒雜菜,2款一齊食,都幾襯。甜品叫左榴連雪糕,每人一杯(各1球),好濃既榴連味,冇令我失望,滿足晒!

小食拼盤有4款,魚餅、蝦餅、泰式春卷、香葉包雞。

2019-09-25
2019-09-25 75 浏览
觀塘多了很多小店, The Wave 離MTR 有約10分鐘距離, 但里面有幾們不錯的食店, 今次聚歺選了泰菜食. 它有分店內及店外, 不過其實都是在商場內的. 店內食區比較光猛, 店外食區則比較寛敞.我們首先叫了一個小食拼盤, 新鮮上枱, 熱騰騰大大盤的很吸引. 炸蝦餅很鬆脆, 魚餅, 春卷及菜包雞每款淺賞, 感覺很滿足.接著是燒烤拼盤, 有雞肉, 牛肉及豬肉, 牛肉燒得不錯, 切粒燒完吃著也很鬆軟.主食是泰式蝦炒金邊粉, 用料豐富, 花生牙菜等是上枱后自行炒混的. 海南雞飯, 雞肉很嫩, 黃油飯底也很入味蜂蜜洛神花荼很入味, 而且洛神花荼一直都是我的至愛之一, 今次的味道也很濃郁, 朋友說青檸梳打味道不錯, 香芧蝶豆花檸檬梳打水, 擺位很美, 一眼望去很吸精. 最後是甜品拼盤及雪糕球, 椰子及榴連味雪糕都很值得下次再返食.

海南雞飯, 雞肉很嫩, 黃油飯底也很入味

2019-09-18
2019-09-25 75 浏览
朋友想食泰國菜,本身想去九龍城但因為佢放工已經好攰唔想再出去其他地方,所以就嚟咗喺佢公司附近嘅泰妹食晚飯😊生蝦刺身:每次食泰菜都要點嘅 !一碟有八隻爽口生蝦,配上辣椒同蒜頭點埋辣汁一齊食,好辣但好好食😎蛋花黃咖哩軟殼蟹火山包:睇相已經吸引估唔到見到實物仲吸引,個包超大個仲有勁多咖哩汁👍🏻軟殼蟹炸得酥脆仲有四件咁多,超抵食😍因為份量實在太多我地食左一半已經食唔落,份量應該夠四個人食😋炒椰菜苗(飛天):椰菜苗炒得夠清爽又夠香,唔會太油亦都唔會太濃味😉芒果沙冰:沙冰唔會太酸亦都唔會太甜,甜味適中芒果味好香,夠冰凍最適合用嚟解辣☺

生蝦刺身:

蛋花黃咖哩軟殼蟹火山包:

炒椰菜苗(飛天):
椰菜苗炒得夠清爽又夠香,唔會太油亦都唔會太濃味😉

芒果沙冰:

• 蛋花黃咖哩軟殼蟹火山包
2019-09-24 64 浏览
要去觀塘做野,就梗係要醫咗個肚先啦~~~ 唔係邊有精神呀~~~哈哈 遊下遊下就發現真係好耐無過觀塘啦~~~連麥當勞無咗都唔知。就過對面The Wave 睇下有咩食啦~ 一上去就見到泰妹,感覺都唔錯喎,就坐低食啦~~~ 餐牌都算多選擇,應該話我都有唔少心水。最後就揀咗泰式去骨海南雞湯河。上菜速度超快,呢頭落單嗰頭就已經有啦~河粉對我來講就淋咗啲,份量足夠。雞鹹度適中,不過我就期望會有少少辣,無唔梗要啦~自己加都一樣~ 餐飲都有唔少選擇,除咗一般奶茶咖啡,仲會有薏米水,青檸水等等。呢啲都唔啱既話仲可以加錢轉特飲。

一上去就見到泰妹,感覺都唔錯喎,就坐低食啦~~~

2019-08-12
午餐
2019-09-22 66 浏览
近來都吃太多西式菜,突然很想吃泰國菜,觀塘The wave 裡面有一家叫泰妹的餐廳,看見openrice 每人平均價位在$51-100,平民價格,看上去不錯,決定試試。非常肚餓,我們直接點了個2人餐。裡面有小食拼盤、冬蔭海鮮湯、炒雜菜、蝦醬肉碎炒飯、甜品2球雪糕(自選榴連味)、飲品2杯自選青檸梳打,非常豐富,價錢真的實惠,未加一$338,我們2個人食量少,最後吃不完,需要打包回家。這個餐如果3位食量少的女士,都夠吃。冬蔭海鮮湯,裡面有隻手掌大的大頭蝦,超大,還有其他海鮮料,湯的分量約有4碗飯以上。小食併盤不錯,有4款,魚餅、蝦餅、泰式春卷、香葉包雞,每款3-4件。蝦醬肉碎飯,醬味適中,不會太鹹,配上蛋、肉鬆、少少肉,不錯,跟炒雜菜一起吃更好,加了蒜蓉一起炒,菜炒得剛好,沒有老,量也很足,沒有過鹹情況。非常抵吃,全部都很合口味!

2019-09-21 63 浏览
觀塘the wave不嬲多野食,呢間泰妹愈做愈大,今次再黎幫襯,食物質素依然唔錯。第一次黎呢度食lunch, 都幾多選擇,樣樣野都好吸引,揀唔落手。D野食好快到果然高效率。叫左個泰式蝦炒金邊粉,69蚊。價錢算抵又有野飲送。賣相唔錯,我鐘意個金邊粉既質地帶煙韌,口感唔錯,但大大隻相當彈牙,調味出色,而且完全唔辣好岩唔食得辣既朋友,加d花生碎粒更惹味。最後點個泰式奶茶,香港好少地方有得飲,味道都唔錯,我鐘意佢甜度唔太高。

2019-09-21 98 浏览
平日觀塘區太多人食飯要等位,今次揀星期六沒有太多人,坐得舒服點,放鬆一下餐廳半開放式和室內,有得選擇,坐得舒服,沒有侷促感, 我地揀了半開放式位置午餐多選擇,價錢只是$56起包飲品, 有湯麵有飯類亦有炒粉麵套餐我揀了泰式豬肉乾炒河,朋友揀了泰式去骨海南雞飯泰式豬肉乾河- 炒得乾身多蔬菜足料泰式去骨海南雞飯- 黃油飯夠入味,雞夠滑,只是有點鹹,改良一下應該滿分套餐包青檸梳打,夠酸啱我口味,仲不需要另加收費,抵會值得再來

我揀了泰式豬肉乾炒河,朋友揀了泰式去骨海南雞飯

泰式豬肉乾河- 炒得乾身
多蔬菜足料

泰式豬肉乾河

泰式去骨海南雞飯

套餐包青檸梳打,夠酸啱我口味
,仲不需要另加收費,抵

會值得再來

2019-09-21
泰式豬肉乾河
泰式去骨海南雞飯
2019-09-15 57 浏览
晚飯去咗位於觀塘the wave嘅泰妹開餐餐廳搭電梯就可以到 採用開放式設計感覺比較開揚輕鬆晚市提供二人套餐亦可以揀散叫今晚決定散叫更加有彈性海南雞半隻肉質鮮嫩細滑正所謂雞有雞味 香味還真不錯三款醬汁調味有醬油有辣醬 更加豐富 奉上兩碟醬汁方便分享相當貼心的安排 有人無飯不歡所以另加一碗白飯第一次見臭翁草煎蛋貪新鮮叫咗一碟嚟試呢款泰國特色小菜蛋煎得夠香臭翁草 其實不臭不用擔心哦與臭豆腐是兩口事香茅蝶豆花檸檬梳打水和香茅青檸薏米水兩杯是很有泰國特色的飲品前者是凍飲加入蝶豆花冰藍色令味覺和視覺均能感受涼浸浸比較清淡 後者是熱飲薏米排水腫一流女士們多喝
晚飯去咗位於觀塘the wave嘅泰妹開餐

後者是熱飲
薏米排水腫一流
女士們多喝

2019-09-15 70 浏览
星期日假期想hea下,行apm 又唔知食咩好,上網搵到哩間係觀塘廣場附近既泰菜,位於the wave商場入面午市選擇都好多,價錢合理,粉麵一頁,飯類一頁,好清晰叫左一個紅咖哩牛腩飯,份量頗多,椰汁咪濃,少少辣,好好送飯,如果汁同飯可以分開上會更好然後叫左一個蛋花黃咖哩軟殼蟹飯,好大份呀,軟殼蟹新鮮炸,脆卜卜,黃咖哩加左蛋花好香,攪到我爬哂d飯!另加左28蚊,要左碟雞腳,酸尾尾好開囧,而且份量超多,有十隻以上既雞腳珍多冰既椰汁無溝水,十分濃郁,泰式奶茶甜度適中,唔錯兩個人賣單174蚊,十分飽,哩個份量3個人食都夠,會再黎,因為抵食亦都幾好食

午市選擇都好多,價錢合理,粉麵一頁,飯類一頁,好清晰

珍多冰既椰汁無溝水,十分濃郁,泰式奶茶甜度適中,唔錯

2019-09-15
2019-09-14 39 浏览
工業區中午吃飯時間真係度度都好多人,呢日行經the wave,就決定試下吃泰妹.午市套餐有9款選擇,包一杯飲品.另外都有其他多款可以單點.我地分別叫左海南雞飯,泰式船麵,金邊粉,豬髀飯.款款味道都ok.值得一試.
午市套餐有9款選擇,包一杯飲品.另外都有其他多款可以單點.

今晚和朋友看電影前,相約先到「泰妹餐廳」祭五臟廟。蛋花黃咖哩軟殼蟹火山包,非常吸引,份量剛剛好的軟殼蟹,軟殼香酥無比,咀嚼之,甘香可口,現在也可在回味中!接近大麵包的頂端位置淘空,倒轉成為一座小小火山包, 淘空的大麵包承載滿滿的蛋花黃咖哩汁,香而不辣的咖哩汁和蛋香,雙雙撲鼻而至,我們還要一份香脆層層疊蒜蓉包沾咖哩汁吃,火山包裏還有三色椒和洋蔥,因此我們沒有點選蔬菜了!咖哩汁是最好餸飯,我們不需要白飯,吃畢蒜蓉包和軟殼蟹,開始將火山包解體,夠份量的火山包外脆內軟,吃得很滿足! 很亮麗的炭燒豬頸肉,邊皮香脆肉味鮮,仲有肉汁添!!! 朋友的珍多冰。我的番石榴沙冰,有果味、微甜,有天然味道,正。
今晚和朋友看電影前,相約先到「泰妹餐廳」祭五臟廟。

蛋花黃咖哩軟殼蟹火山包&蒜蓉包

層層疊蒜蓉包

很亮麗的炭燒豬頸肉,邊皮香脆肉味鮮,仲有肉汁添!!!

珍多冰&番石榴沙冰

2019-09-11
蛋花黃咖哩軟殼蟹火山包&蒜蓉包
層層疊蒜蓉包
珍多冰&番石榴沙冰
2019-09-11 46 浏览
下午過了午飯時間還在觀塘,到處遊蕩下找到了一間泰式餐廳,地方寬敞座位舒適,二話不說即時坐下蛋花黃咖喱軟殻蟹飯份量十足,熱辣辣脆卜卜,一夾起見到有肌肉,應該有健身既軟殻蟹,配合黃咖喱食慾即時爆發,內裏有蛋花令口感更順滑,平常不喜歡吃飯的我,今天竟然可以清空所有飯泰式凍檸茶泰式紅茶沒有苦澀味道,內裏已加入青檸檬汁,見到杯內有一粒粒青檸核及果肉,不會太甜侍應工作勤快,地點位於市中心,環境舒適,食物質素上佳

蛋花黃咖喱軟殻蟹飯

泰式凍檸茶

侍應工作勤快,地點位於市中心,環境舒適,食物質素上佳
2019-09-11
午餐