2019-01-02 149 浏览
每日食咩都係一個重大嘅議題,而2019嘅第一餐Lunch揀左去食泰國野,今次揀左喺附近The Wave嘅泰妹。喺隔離係新搬過黎嘅M記,食飯時間兩邊都好多人。Lunch嘅餐牌有飯、面兩set海南雞飯,雖然未去到必食,但鐘意食海南雞嘅都可以一試。印尼炒飯,偷食左兩啖都幾好味。下次應該會試呢個。冬蔭海鮮炒公仔面,我就食咗呢個,夠晒冬蔭味冬蔭海鮮湯金邊粉泰式乾炒河+$18嘅魚餅,呢個又估唔到都幾ok題外話可能因為Lunch太多人,要等30分鐘先上菜,可能下次叫外賣會好D

喺隔離係新搬過黎嘅M記,食飯時間兩邊都好多人。

Lunch嘅餐牌有飯、面兩set

海南雞飯,雖然未去到必食,但鐘意食海南雞嘅都可以一試。
海南雞飯

印尼炒飯,偷食左兩啖都幾好味。下次應該會試呢個。
印尼炒飯

冬蔭海鮮炒公仔面,我就食咗呢個,夠晒冬蔭味

冬蔭海鮮炒公仔面

冬蔭海鮮炒公仔面
魚餅
  • 海南雞飯
2019-01-02 78 浏览
室內環境不錯,走工業風,有高枱!坐得舒服牆身的壁畫好靚午餐的選擇多,包餐飲!加少少錢不以添份小食我同友人各點了魚餅和蝦餅主食前食點小食都唔錯上菜啦!友人點的海南雞飯的份量好充足,雞滑,不錯,可以一試!我點的是蛋花黃咖哩軟腳蟹飯,滿到溢出來!蛋花滑,軟腳蟹炸得香,加上想食咖哩的心情,值得推薦!番石榴沙冰友人表示唔錯蝶豆花梳打都唔錯,解渴消暑餐廳好環保,用鐵吸管最後買單,兩個人食一百都不用~已紅食得好豐富
[泰式午餐賀farewell ]

經過觀塘,想食泰國野,於是搵到尼間。帶友人一齊去食

室內環境不錯,走工業風,有高枱!坐得舒服

牆身的壁畫好靚

午餐的選擇多,包餐飲!加少少錢不以添份小食

我同友人各點了魚餅和蝦餅
主食前食點小食都唔錯

上菜啦!友人點的海南雞飯的份量好充足
,雞滑,不錯,可以一試!

我點的是蛋花黃咖哩軟腳蟹飯

番石榴沙冰友人表示唔錯

蝶豆花梳打都唔錯,解渴消暑

餐廳好環保,用鐵吸管

最後買單,兩個人食一百都不用~
已紅食得好豐富
2018-10-22
午餐
  • 泰式去骨海南雞飯
2018-12-23 158 浏览
經過炎炎夏日,我快要變「泰妹」了這晚相約了朋友吃泰國菜,待她下班後就到她公司附近的觀塘The Wave覓食泰妹至尊二人套餐我們選擇了這個套餐泰妹二人套餐Menu超開胃的冬蔭海鮮湯好足料,大大隻蝦!兩大隻青口!這個雜錦串燒小食拼盤包括了香茅雞翼、牛油雞翼、雞肉串、蝦餅、豬頸肉串、魚餅、牛舌串,好豐富清爽生菜包著香葉肉碎香辣的飛天炒通菜原隻菠蘿有菠蘿的香甜味道加上肉鬆、腰果等好有風味好多港人都很喜歡的泰式甜品黑糯米白糯米加上椰汁和香甜芒果好滿足的晚餐
經過炎炎夏日,我快要變「泰妹」了

泰妹至尊二人套餐
我們選擇了這個套餐

泰妹二人套餐

Menu

冬蔭海鮮湯

超開胃的冬蔭海鮮湯
好足料,大大隻蝦!兩大隻青口!
雜錦串燒小食拼盤

香葉肉碎生菜包

清爽生菜包著香葉肉碎

香辣的飛天炒通菜

泰式原隻菠蘿海鮮炒飯

原隻菠蘿
有菠蘿的香甜味道
加上肉鬆、腰果等好有風味

椰汁芒果糯米飯

• 香葉肉碎生菜包
  • 冬蔭海鮮湯
  • 飛天炒通菜
2018-12-23 1426 浏览
一直都知道觀塘有個THE WAVE新商場,但就無上過去,因為覺得呢到係畀人上去做健身嘅地方咁(個人奇怪之想XD),但估唔到自己真係孤陋寡聞,原來上面有咁多餐廳,有咁多選擇,好多多得fd帶我嚟搵嘢食,唔係繼續晌度渾噩。講番正題,睇過咁多間嘢嘅水牌之後,大家一致食泰國嘢,上1樓試泰妹上到嚟見餐廳大約7成坐滿,亦見到試業牌,原來佢地新開無耐。睇過餐牌,價錢方面算係平,50-60蚊一碗粉,但我同朋友今次無叫佢,反而叫多咗無咁飽肚嘅嘢食。幾樣嘢食當中,個人感覺最好食嘅係泰式炒青口,份量方面可接受,青口食落易咬口而入味,煮嘅時間剛剛好,而最出眾嘅係個汁,味道令人醒胃。本身我地叫咗個青咖哩雞配蒜蓉包食,諗住點汁食一流,咁事實上個青咖哩雞味道都唔錯,個汁都幾creamy,雞肉嫰口再配合埋泰式茄子,都幾好味,但後來大家都忍唔住將法包梅花間竹咁點青口汁同青咖哩,因為我地都畀青口個汁吸引咗飽肚嘢食方面揀咗泰式蝦炒金邊粉,金邊粉炒得幾乾新,味道酸酸甜甜,入口不錯;至於香茅雞翼味道感覺算係偏淡咗少少,但滑口無過熟,吃落都唔錯,最終兩個人每人150蚊,加埋青檸梳打又唔洗加一,算係幾抵食,下次再想晌觀塘再食泰國嘢,
飽肚嘢食方面揀咗泰式蝦炒金邊粉,金邊粉炒得幾乾新,味道酸酸甜甜,入口不錯;至於香茅雞翼味道感覺算係偏淡咗少少,但滑口無過熟,吃落都唔錯,最終兩個人每人150蚊,加埋青檸梳打又唔洗加一,算係幾抵食,下次再想晌觀塘再食泰國嘢,再嚟幫襯先!
2018-12-19
2018-12-19 107 浏览
大佬打電話黎約我今晚去觀塘搵「泰妹」,吓..😅咁夠薑!🧑🏻👱🏿‍♀️👩🏻‍🍳原來係位於觀塘 The Wave 工廈的泰國餐廳 「泰妹」,命名幾咁直接!地方闊落舒服👍大佬叫了二人套餐先來個泰式拼盤,有炸蝦餅、魚餅、班蘭香葉包雞同米紙卷。😋米紙卷好味,清新可口。冬陰公海鮮湯用爐熱住慢慢喝,酸氣迫人聞到已垂涎三尺🤤,湯料豐富非常滿足。😋好大隻蝦 🦐馬拉盞炒芥蘭咸香的魚露炒高纖維的芥蘭惹味又健康。蝦醬肉碎炒飯頗令人滿意,我最欣賞臘腸甜甜地肥瘦剛好,咬落油脂香溢好食。加 $1 換雞翼,你唔係唔換嗎?甜品泰式椰汁糕代表,甜度適中清香可口。二人套餐至尊版二人飯局不受時間所限結帳都係每位 $135 , 這是我喜愛工廈食肆其一之優點😂
大佬打電話黎約我今晚去觀塘搵「泰妹」,吓..😅咁夠薑!
🧑🏻👱🏿‍♀️👩🏻‍🍳
地方闊落舒服👍

大佬叫了二人套餐
先來個泰式拼盤,有炸蝦餅、魚餅、班蘭香葉包雞同米紙卷。😋

米紙卷好味,清新可口。

冬陰公海鮮湯

好大隻蝦 🦐

馬拉盞炒芥蘭
咸香的魚露炒高纖維的芥蘭惹味又健康。
蝦醬肉碎炒飯
頗令人滿意,我最欣賞臘腸甜甜地肥瘦剛好,咬落油脂香溢好食。

加 $1 換雞翼,你唔係唔換嗎?

甜品
泰式椰汁糕代表,甜度適中清香可口。

二人套餐

至尊版

2018-12-12
  • 冬陰公海鮮湯
2018-12-18 73 浏览
好耐冇食泰國野,收工同屋企人試下呢間餐廳。 Thai 式蝦炒金邊粉$68 金邊粉份量好夠,仲有大蝦Tim 半隻海南雞$78 半隻份量都幾好足夠,海南雞好正宗同入味呢! 岩晒唔想食咁飽又試到唔同菜既我地。 Mango 椰汁糯米飯$48 呢個甜品黎,估唔到仲有兩種糯米飯呢,椰汁好香,mango 都幾新鮮的。 洛神花茶$25 飲落甜甜地,茶味都幾香。 Thai 式檸茶$18 青檸茶夠晒地道正宗。 原來食滿$200仲可以加錢香茅雞翼只係$1,十分抵食。香茅味十分香同入味,雞亦一早釀左。
好耐冇食泰國野,收工同屋企人試下呢間餐廳。

洛神花茶$25 飲落甜甜地,茶味都幾香。

Thai 式檸茶$18 青檸茶夠晒地道正宗。

2018-12-18 59 浏览
好耐冇食thai food, 係觀塘收工就同朋友黎左呢度開餐。好耐之前食過一次,記得性比價都好高。menu 真係有唔少選擇,樣樣都想試可惜人少少唯有樣樣叫d share 炒馬拉盞通菜$42十分之入味,仲有蒜頭係面,菜炒得幾好。Thai 式奶茶$18Thai 式檸茶$18兩杯飲品都好正宗,味道亦唔錯呢,唔算太甜。海南雞飯$52份量足夠,十分抵食,雞好入味,仲可以揀油飯或者白飯。波羅海鮮炒飯$88好似去左旅行咁,竟然可以食到正宗波羅炒飯! 面頭有海鮮,花生,肉鬆,飯仲有提子乾,甜甜地好好食。

炒馬拉盞通菜$42

十分之入味,仲有蒜頭係面,菜炒得幾好。
Thai 式奶茶$18

Thai 式檸茶$18
兩杯飲品都好正宗,味道亦唔錯呢,唔算太甜。
海南雞飯$52
份量足夠,十分抵食,雞好入味,仲可以揀油飯或者白飯。

波羅海鮮炒飯$88

2018-12-17
2018-12-17 52 浏览
泰妹 (English name: Thai Mui Restaurant) started as part of the Hong Kong government's food truck project. But after a while, they created their own actual restaurant that is located in Kwun Tong's The Wave building. A building with other restaurants and known for it's interesting weekend craft markets.  We came across it as we were looking for something else and saw this new restaurant. Seeing as it was dinner time, we decided to eat here.There are two areas to this restaurant. It started to fill

There are two areas to this restaurant. It started to fill up so they shoveled us off to the other area. It had a nice fun design.

Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge. They also offer a two people set dinner menu but we weren't too interested.

I had the Hainan chicken rice ($52). The rice was very yellow in color but it wasn't as fragrant as it looked. It wasn't overly oily and portion was generous. The chicken was ok. Moist and tender. But not a lot of flavor.

Boyfriend ordered the Thai Basil Chili Minced Pork with Fried Egg and Rice ($52). This was really spicy. So spicy, it over took all other flavor. The fried egg was a bit over fried in my opinion. I like the yolk a bit more runny. But this was just cooked right through.

The food was ok. Price was not too expensive and portions were generous. A nice option to choose from if we are in the Kwun Tong area.
2018-12-12
2018-12-14 64 浏览
最近實在太多野做,同個同事去The Wave 食泰菜,呢間餐廳成日都好多人。一坐底,就可以飲湯,每碗湯都有雞腳,蕃茄薯仔,湯有淡淡的蕃茄味。天氣太凍了,來一碗泰式去骨海南雞湯河,熱騰騰的湯河,雞肉去骨啖啖肉,好適合懶人食,河粉係陳村粉,夾起上來係有點難,但滑滑的好豐富。同事點了咖哩軟殼蟹飯,我偷食了一下,咖哩甜美椰香很重,送飯一流。我們都想食得豐富一點,所以加了小食,炸春卷及炸魚餅,春卷香脆,內裏有着芋頭蔬菜,魚餅有著豐富的香茅及魚露味。飲品還可以選擇薏米水,適合冬天飲。總結:午餐份量大,叫埋小食的確有點多,但好滿足,無辦法啦,最近壓力大。我來過幾次,餐廳每個月都會調動一下menu, 多點新鮮感。

飲品還可以選擇薏米水,適合冬天飲。

2018-12-11
2018-12-07 75 浏览
是晚與友人到觀塘晚膳,APM的餐廳又去過很多次,一與行遠少少去The Wave. 第一次來泰妹,平日晚上也有坐滿八成,心想應該不會中伏吧。見食評好多人推介海南雞飯,我們也點一份,加$5轉雞脾。雞脾肉好滑,油飯不膩。馬拉盞炒通菜惹味可口,通菜幼嫩。泰式小食拼盤有炸蝦餅,炸魚餅、香葉包雞和米紙卷。炸魚餅外脆內軟;香葉包雞大大件,但略嫌焦燶。椰子雞湯性價比高,$58竟然有一窩!雞湯一直以小蠟燭熱著,所以我們食完所有食物後才喝也熱度十足。雞湯酸辣暖胃,湯內也有所多雞件,多到應該要點碗白飯。雞湯大約分到七小碗,抵食之選。

見食評好多人推介海南雞飯,我們也點一份,加$5轉雞脾。

雞脾肉好滑,油飯不膩。

馬拉盞炒通菜惹味可口,通菜幼嫩。

泰式小食拼盤有炸蝦餅,炸魚餅、香葉包雞和米紙卷。

炸魚餅外脆內軟;香葉包雞大大件,但略嫌焦燶。

2018-12-03 1524 浏览
觀塘多好野食,淨係泰國菜都有幾間食過既都相當不錯,但今次就搵左間平靚正,冇加一的泰菜。去到之後發現呢邊晚市唔太旺場,但不斷有好多送人黎外賣, 餐廳亦同好多外賣app有合作。坐低見menu上 二人餐好抵食238蚊,仲可以加一蚊多四隻香茅雞翼。 我哋另外加咗個炸蝦餅同埋酸辣無骨鳳爪沙律。二人餐嘅冬陰功海鮮湯, 一上場嚇親,份量足夠四人飲 ,仲有火heat 住。 湯入面嘅海鮮有一條大虎蝦, 兩隻大青口,仲有蝦,鮮魷, 海鮮菇等,好好味。二人餐仲包括飛天通菜,串燒拼盤 ,蝦醬肉碎炒飯等, 碟碟都大份量。 飛天通菜夠火喉,香辣惹味。 串燒拼盤有雞翼,雞肉,豬頸肉,雞髀菇, 秋葵同埋另一個似青檸樣的茄子? 款式夠多, 仲配有三色醬, 啱曬多心思的我。蝦醬肉碎炒飯最驚喜係上面有四塊大臘腸, 飯量多,中間好多細蝦米, 好香蝦醬味, 最尾食唔曬打包左一半走。小食好平,炸蝦餅$18, 鳳爪沙律$42。 蝦餅有三件,上碟切半足夠兩個人分食。 鳳爪沙律出奇咁大碟, 有紫洋蔥,芫茜 , 西芹 ,車厘茄, 酸辣開胃。食咗咁多嘢,唔使加一,埋單$309,好抵

冬陰功海鮮湯

飛天通菜
炸蝦餅
酸辣無骨鳳爪沙律
2018-12-02 77 浏览
位於觀塘嘅呢間泰國菜主打係以平民價錢食到好嘅質素,而且份量亦都大碟抵食 🇹🇭青咖喱蝦:青咖哩充滿濃濃椰香味,帶點甜味,非常容易入口,配飯同麵包絕對係一流,特別係餐廳選用左已經剝殼嘅蝦,對於海鮮懶剝殼嘅人來講係一個好好嘅選擇👍🏻蒜蓉包:麵包咬落去外脆內軟,蒜蓉加牛油嘅香味,擺喺枱面已經聞到。而且隔一段時間再食,依然香脆可口!海南雞飯:雞肉嫩滑,雞胸肉都不會「鞋」口,而油飯都充滿椰香和雞油香,仲配有三款傳統醬料蝦餅:外面係金黃色嘅脆皮, 裏面係好結實嘅蝦肉打成膠,蝦味濃郁,調味亦都恰到好處,夠彈牙,能夠食到兩種唔同嘅質感。另外餐廳仲做緊限定優惠加一蚊就有生蝦刺身!雖然只係加一蚊但係完全有質素,蝦肉爽口新鮮👍🏻👍🏻

2018-11-29 90 浏览
早前朋友提議約係觀塘食飯最後大家決定揀去The Wave嘅泰妹朋友見到$238二人套餐優惠套餐都唔少野食..但我比佢地個咖哩火山包吸引左所以冇論如何都要另加海蝦咖哩火山包本身個套餐已經有唔少野食 雜錦串燒小食拼盤..除左雞翼同牛舌有少少失望之外其他都OK雞翼有陣雪藏味, 牛舌有啲太韌同油馬拉盞炒芥蘭, 好味!一向都覺得芥蘭帶點苦嘅味道但呢個好爽脆仲要唔苦真係有好多海鮮嘅海鮮粉絲沙律, 好味!同樣係充滿海鮮嘅海鮮冬蔭公, 隻蝦勁大隻!!!仲要充滿膏!! 個湯係一直幫你熱住唔駛驚飲得太慢會凍哂👍🏻菠蘿海鮮炒飯, 炒得好乾身唔會油淋淋味道可以最期待嘅火山包, 啲蛋花黃咖哩多到真係好似溶岩咁流出黎😱一隻大海蝦加多個大蝦頭。連個職員都忍唔住過黎話隻蝦真係好大隻又係爆膏仲要有蝦子添🤩個咖哩好香帶甜味同個包好配!!個甜品送落左茉莉花糖水嘅大菜糕, 好香飲品我揀左香茅蝶豆花梳打, 朋友揀左椰青水我地對杯野飲都有少少失望...但我欣賞佢枝環保飲管 XDD以前想食泰國野都會諗一定要出九龍城, 而加只要去觀塘工業區都搵到價錢抵又正宗嘅泰國菜喇👏🏻
早前朋友提議約係觀塘食飯
最後大家決定揀去The Wave嘅泰妹
朋友見到$238二人套餐優惠
套餐都唔少野食..但我比佢地個咖哩火山包吸引左
所以冇論如何都要另加海蝦咖哩火山包
本身個套餐已經有唔少野食
 雜錦串燒小食拼盤..除左雞翼同牛舌有少少失望之外其他都OK
雞翼有陣雪藏味, 牛舌有啲太韌同油

馬拉盞炒芥蘭, 好味!
一向都覺得芥蘭帶點苦嘅味道
但呢個好爽脆仲要唔苦

真係有好多海鮮嘅海鮮粉絲沙律, 好味!

同樣係充滿海鮮嘅海鮮冬蔭公, 隻蝦勁大隻!!!
仲要充滿膏!! 個湯係一直幫你熱住唔駛驚飲得太慢會凍哂👍🏻

菠蘿海鮮炒飯, 炒得好乾身唔會油淋淋
味道可以

最期待嘅火山包, 啲蛋花黃咖哩多到真係好似溶岩咁流出黎😱
一隻大海蝦加多個大蝦頭。
連個職員都忍唔住過黎話隻蝦真係好大隻
又係爆膏仲要有蝦子添🤩
個咖哩好香帶甜味同個包好配!!

甜品送落左茉莉花糖水嘅大菜糕, 好香

飲品我揀左香茅蝶豆花梳打, 朋友揀左椰青水
我地對杯野飲都有少少失望...
但我欣賞佢枝環保飲管 XDD

2018-11-22
用餐优惠
優惠券
2018-11-20 1121 浏览
慶祝朋友生日,又想行觀塘APM,在觀塘地鐵站b出口行大約10分鐘內就到達,地點方便,係the wave商場內,上一樓,一上電梯就見到,裝修走年輕路線,有別於一般傳統泰國菜,是半開放式,感覺清新,座位寬闊,地方大,服務有禮貌!叫咗個二人套餐,$238椰汁雞湯,酸酸微微幾開胃小食串燒拼盤,雞中翼,雞肉串,圓茄,毛茄,菇等,款式種類多,配合三種醬汁,有酸,甜,酸辣!正,適合吾同口味既客人,夠晒細心飛天炒通菜,夠鑊氣,份量多炒泰式蝦仁金邊粉,炒得乾身,酸酸甜甜非常開胃,蝦仁爽口,同哩幾多蝦仁添加$12有香茅薏米水,去濕先,味道吾甜,I like ,夠養身今期做緊推廣:加一蚊,仲有4隻香茅雞翼,非常抵,而且雞翼size適中唔會太細,炸得香口,食唔停口甜品點少得佢,芒果糯米飯,可以當生日蛋糕慶祝,yeah,芒果非常甜又多汁,糯米飯上配合芒果汁,味道好特別,又夾喎,滿足舒服生日飯!仲唔使加一服務費,價錢夠晒平民,地點方便、環境舒服、份量適中,味道不錯,
叫咗個二人套餐,$238
椰汁雞湯

椰汁雞湯,酸酸微微幾開胃
小食串燒拼盤

飛天炒通菜

飛天炒通菜,夠鑊氣,份量多
炒泰式蝦仁金邊粉

炒泰式蝦仁金邊粉
4隻香茅雞翼
  • 飛天通菜
2018-11-17 106 浏览
黎到觀塘final fit 咁岩係駱駝漆果頭就決定去the wave 搵食見到時間尚早 唔洗拎籌就入去二人餐同散叫都ok吸引海南雞 有三款醬汁任君選擇啲肉都算嫩滑 但我個人唔太中意雞皮太多油鬆化的蒜蓉包 香軟而又入味👍👍😭牛油味勁香軟殼蟹咖哩 非常之適合食唔到辛辣的朋友子仲甜甜地 朋友都非常鐘意 送飯同埋蒜蓉包都一流滿$200 加$1就有生蝦刺身 超超超抵🤤🤤🤤炒椰菜 雖然鍋氣唔係太夠 但係味道都唔錯!杯番石榴沙冰都有驚喜 啲味好自然好fresh☺️最後芒果糯米飯 食到超飽都要叫紫米整得好出色😆😆芒果都甜甜的☺️
黎到觀塘final fit

牛油味勁香

軟殼蟹咖哩 非常之適合食唔到辛辣的朋友子
仲甜甜地 朋友都非常鐘意 送飯同埋蒜蓉包都一流

滿$200 加$1就有生蝦刺身 超超超抵🤤🤤🤤

炒椰菜 雖然鍋氣唔係太夠 但係味道都唔錯!

杯番石榴沙冰都有驚喜 啲味好自然好fresh☺️

最後芒果糯米飯 食到超飽都要叫