九龍灣展貿中心不時都有令人驚喜的新食店開張🤪今天晚上來到是一間由香港現役籃球運動員⛹️‍♂️劉子禮開立的泰菜餐廳,大廚和大部分餐廳員工都是泰國人,感覺很地道😍😍餐廳兩周前才開張,仍在試業中,到訪當天餐廳人流不多,故能與餐廳其中一位主理人Paul有更多的交流👨‍💼雖說是老闆之一,但從言談間能感受到他事事親力親為,很注重每一個細節,難怪餐廳才剛開業不久就能令客人有絕佳的體驗😃😃😃餐廳在商埸2/F,內部裝潢走格調路線,明顯與旁邊的餐廳風格上略有不同🙂🌟生蝦剌身海蝦比一般餐廳厚身,肉質緊實富彈性,味道爽甜🦐😋🌟小食拼盤有春卷、炸蝦餅和串燒,炸物香脆而不膩,沙爹汁亦十分出色,令人一試難忘😇😇🌟冬蔭湯既是泰國人主廚所製作的正宗冬蔭湯🥘自然令我有所期望!😘果然冬蔭湯香辣又足料,跟我上月在泰國喝到的有過之而無不及,正!😍🙌🌟海南雞飯吃泰菜又怎能不叫泰式海南雞飯呢? 海南雞口感嫩滑不韌,有濃郁雞味,雞油香氣撲鼻🐥🌟豬頸肉魚丸船面斑蘭麵主食方面誠意推介大家吃這一款麵👇👇斑蘭麵由餐廳自家研製,麵質軟滑,吃下去有一點淡淡的斑蘭香氣🙊魚丸彈牙爽口,豬頸香口又惹味,吃到一半我已盤算著下次再來一定要再點這個麵!👅🌟金磚

🌟生蝦剌身
海蝦比一般餐廳厚身,肉質緊實富彈性,味道爽甜🦐😋

🌟小食拼盤

🌟冬蔭湯

🌟海南雞飯

🌟豬頸肉魚丸船面斑蘭麵

🌟金磚蒜蓉包
今次訪店難得可以嚐到新鮮出爐的金磚蒜蓉包🍞首先整條金黃色的外型已非常吸引,咬一去更令人欲罷不能,不但外脆內軟,還有極香極濃的蒜蓉味,主理人Paul哥亦坦言這是功夫菜,製作過程不易😆😆

🌟紫米糕
甜品有由主廚推薦的紫米糕,質感香Q煙韌,即使今晚已經吃了很多仍難以抗拒🙈

沒想到在E-max能找到如此高質素的泰菜,而且很多菜式都有著在一般泰式餐廳亦難以找到的味道,今天我們只嚐了一部分的菜式,更多就留待下一次再發掘了!🤓
  • 豬頸肉魚丸船面斑蘭麵
  • 金磚蒜蓉包
  • 冬蔭湯
2019-12-14 85 浏览
睇emax睇完戲睇下有咩食,發現左呢間新泰國菜餐廳,入面好多人就諗住黎試下🤩我地叫左泰式辣鳳爪沙律,鳳爪份量好多,每隻都好大隻😍好抵食,沙律菜都好新鮮跟住叫左個豬頸肉班蘭船麵,我第一次食班蘭麵,相當新奇,但配合個湯底個班蘭呆唔算重,但都幾好食!而豬頸肉燒得好好食,同埋夠大塊haha 佢仲比左4個醬汁,好夾😚跟住叫左個冬陰公湯,入面配料都幾足,個湯唔算好大,2個人share岩岩好!跟住叫左生蝦,都幾出色,幾鮮甜!最後叫左半隻海南雞,雞好滑,份量唔錯😋😋Overall 好推介呢間餐廳 味道方面唔錯價錢又唔貴😚

跟住叫左生蝦,都幾出色,幾鮮甜!

最後叫左半隻海南雞,雞好滑,份量唔錯😋😋

Overall 好推介呢間餐廳 味道方面唔錯價錢又唔貴😚

2019-12-08
2019-12-13 100 浏览
九龍灣emax,一個除咗買車先會諗起嘅地方。近排由於想換車,又黎到呢個平日人影都唔多隻嘅商場。睇咗一陣,晚飯時間又到,望見一間又一間無開嘅食肆,友人本來提議不如轉場再食,喺最尾關頭,竟然發現咗一間新開嘅泰國餐廳,決定試下!環境幾好,都幾chill ,聽老闆講佢地係新開嘅,全個廚房都係泰國人,橫掂無乜idea想食乜,不如就叫老闆話事幫手order 啦!先黎一個豬頸肉船麵湯配斑蘭麵!有別其他船麵,斑蘭麵份量好多!麵底帶有淡淡的斑蘭味,而且麵質彈牙帶勁,湯底濃而不咸,略帶甜辣,味道層次十足,再加上爽口入味嘅豬頸肉同炸豬皮,招牌果然是招牌,好好味!海鮮冬蔭功好足料兼惹味!又酸又辣,好彩一早分咗兩碗,友人直頭食到唔停口,如果唔係我就無得食!蒜蓉金磚又係好出色!個包每邊都烘過,而且每邊都搽咗適量嘅蒜蓉,唔會太多亦唔會太少,份量啱啱好!其實仲食咗其他,包括生蝦刺身,海南雞,串燒拼盤同椰汁紅豆糕等,全部都有驚喜,好似海南雞好滑,生蝦亦好新鮮!食完之後同老闆吹水,佢話好多味道都係師傅專登調整過,好似個船麵湯底咁,比傳統嘅無咁濃同杰身,話要配合返香港人嘅口味喎,真係好鬼貼心!而且仲話個menu 未fina

先黎一個豬頸肉船麵湯配斑蘭麵!

海鮮冬蔭功

蒜蓉金磚又係好出色!

食完之後同老闆吹水,佢話好多味道都係師傅專登調整過,好似個船麵湯底咁,比傳統嘅無咁濃同杰身,話要配合返香港人嘅口味喎,真係好鬼貼心!而且仲話個menu 未finalize 架,仲會加多d選擇添!

講真,呢間餐廳真係有返咁上下水準,而且又唔貴,服務又好,係一間會放入袋嘅餐廳!以後除咗換車又多咗個理由過黎lu😂~

2019-12-12 90 浏览
本身好鐘意食泰越菜 見九展開左間新泰菜 就係睇戲之前去試下暫時因為新開同埋九展既人流關係 都仲未算有好多人泰式芒果蟹肉炒飯飯炒得好乾身 好香(應該係因為落左少少特別既醬料 所以有D 香香既味道) 飯入面亦有粒粒芒果肉但蟹肉就好似多返少少會好D(又或者係我無為意有 掛住食haha)柚子沙律柚子沙律分量都算多 酸酸辣辣 以前菜黎講相當開胃但我下次可能會試下辣辣鳳爪作為前菜因為個人黎講都柚子無特別喜歡唔喜歡不過諗住食下健康D既泰菜雜錦湯粉 牛丸 墨魚丸 魚蛋扎肉 船面湯個面面軟硬適中 就算浸耐左 都仲保持都口感 同埋哩種粉都幾容易入面 店員同我地講係泰國金邊粉不過我地又覺得好似同我地平時食炒果d 金邊粉有D 唔同不過都一樣係咁好食但我諗我地都係要再黎一次因為老板話佢地自己人手打果隻斑蘭粉好正 下就已經賣哂逢親D 咁限量既野都會令人好想再黎試下另外 d 咩丸咩丸全部都好好食 好彈牙感覺好似真係由泰國攞貨返黎唔係香港既味道如果係既哩間泰菜真係好好好有heart食完先醒起唔記得佢一開始俾左D 醬我地好似話係用黎食個船河下次都要試返睇下加左係咩味梛青個人好鐘意飲椰青所以都有d 要求 haha哩到D
本身好鐘意食泰越菜 見九展開左間新泰菜 就係睇戲之前去試下

2019-12-06
  • 泰式芒果蟹肉炒飯
  • 雜錦湯粉
2019-12-12 125 浏览
平時除了去九龍灣搵食之外,我地都會去E-Max 搵食,有更多款選擇,今日我地去完Mega Box再行10-15分鐘左右就到E-Max,所以都唔算遠。6點到達,不算多人可以直接入座,但到了7點已經9成滿座了。E-Max 2樓開左新餐廳,今日我地食泰傳奇。除了可以食晚餐,門口仲有好多新鮮時令生果,仲可以飲杯新鮮即榨果汁飲。柚子沙律大蝦爽口彈牙,柚子酸酸甜甜,配以秘製醬汁同好香口既蝦米,酸酸辣辣,好清新又開胃泰式魚肚湯第一次係泰國餐廳飲泰式魚肚湯,我比較小見,因為大多數都冬蔭公同椰汁雞湯,魚肚湯好足料有大量魚肚,冬菇,餐廳配以肥嘟嘟芽菜同芫茜,肥嘟嘟芽菜係泰國進口,可以加埋落去一齊食,口感更豐富,性價比高半隻海南雞雞肉軟腍,但胸位比較柴口,雞皮爽薄不肥,辣醬比較特別,入面加了薑,辣醬又香又辣,海南雞送飯一流。

E-Max 2樓開左新餐廳,今日我地食泰傳奇。

柚子沙律

泰式魚肚湯

半隻海南雞

2019-12-11 58 浏览
今日帶囡囡去E-Max歡樂天地玩,順便係E-Max食埋晚飯,由九龍灣德福廣場坐接駁巴士好快到。好耐冇黎E-Max估唔到2樓開左好多餐廳。今日我地去左新開既泰傳奇食晚飯,餐廳餐牌超級多款選擇,真係花多眼亂,而且價錢合理泰國船麵湯配特色班藍麵-船麵有豬頸肉和炸豬皮,炸豬皮非常香口,湯底濃郁香甜,味道非常濃厚,沒有半點味精,喝罷不口渴,而特色班藍麵爽口彈牙,係香港比較少見用班藍麵,每日限量供應架。泰傳奇金磚包-未食已聞到好香蒜蓉味,金磚包外脆內軟,蒜蓉味濃郁,記住要襯熱食。馬拉盞炒菜心苗-馬拉盞炒菜心苗鹹香可口,好有鑊氣,菜心苗軟硬適中,咸味沒有過火,而且有好多蝦米,好惹味

2019-12-09 144 浏览
位於E-MAX新開試業的泰國餐廳,好特別門口有攤擋賣水果,店員話因為果汁都係新鮮即叫即榨,大家飲完覺得水果唔錯,歡迎購買,呢個諗頭都幾好喎。餐牌好多野揀,亦有二人套餐選擇。一坐低就試試新鮮果汁,紅番石榴雪梨汁。的確好真材實料,啖啖飲到果肉,唔係人工的甜味泰式冬蔭功湯,非常足料,雖然有點辣,但好好飲唔停口小吃炸春卷。食泰國菜必吃生蝦刺身,鮮甜美味!生菜肉碎包,豬肉碎同洋蔥、莞茜等香料,好惹味。豬頸肉船湯傳奇麵。近年興起食船麵,間間湯底都唔一樣。呢度傳奇麵其實就係檬粉,個船麵湯幾香甜,檬粉好入味!蒜蓉包,上枱時熱辣辣,香脆可口,不過個人覺得蒜蓉落得重手左啲。甜品有西米糕、椰汁糕同椰青糕。個人最鍾意透明的椰青糕,清新中帶點甜,食左幾件都唔會有罪惡感呢一餐大家都好滿意,服務好,有機會黎E-MAX會再支持啊!

餐牌好多野揀,亦有二人套餐選擇。

泰式冬蔭功湯,非常足料,雖然有點辣,但好好飲唔停口

小吃炸春卷。

食泰國菜必吃生蝦刺身,鮮甜美味!

生菜肉碎包,豬肉碎同洋蔥、莞茜等香料,好惹味。

呢一餐大家都好滿意,服務好,有機會黎E-MAX會再支持啊!
2019-12-04 468 浏览
Emax餐廳越開越多,質素也越來越好,最重要是價錢比出面大型商場相宜得多,絕對是覓食好去處。這天看到這間新開泰國餐廳由泰國廚師主理,毫不猶豫便選吃這間,其正宗泰國菜果然沒令我失望,水準很高!餐廳環境不俗,座位闊落,舒適寧靜,角落還有一個小吧枱,增添chill感。另一特別之處是有個水果區放有多款新鮮時令靚水果讓客人點算鮮製果汁和生果拼盤。菜式選擇比想像中多,價錢又大眾化,相當有驚喜。店員的服務態度佳,有禮又殷勤,尤其店長叔叔非常親切健談,笑容滿面,跟客人有說有笑,招呼周到。餐廳上菜速度很快,落單後不消一會食物已放滿一桌。不得不讚這個每日限量供應的傳統泰國麵食,船麵湯配特色班蘭麵,好大一碗,湯底好濃,十分惹味。班蘭麵非常特別,像雲吞麵但麵質較軟滑,更能掛湯。配料頗多,有超香脆魷魚、很彈牙的泰式豬肉丸和極爽口的大大片豬頸肉,樣樣都非常美味!泰傳奇芒果蟹肉炒飯也是水準之作,賣相精美,炒飯粒粒分明,炒得夠乾身又有鑊氣,飯裡夾雜大量蟹肉,多到每一啖都是滿滿蟹肉,整個飯都充斥著濃郁蟹味,配上多片香甜芒果,咸甜相交,配襯得宜,味道一流。芒果糯米飯色彩繽紛拼得美美的,糯米飯是溫的且軟乎乎,黏糯煙韌,不會

菜式選擇比想像中多,價錢又大眾化,相當有驚喜。

餐廳上菜速度很快,落單後不消一會食物已放滿一桌。

芒果糯米飯色彩繽紛拼得美美的,糯米飯是溫的且軟乎乎,黏糯煙韌,不會乾乾硬硬。
三色糯米飯各有不同口味,藍色的蝶豆花味淡淡花香感覺清新,綠色的斑蘭香味獨特,白色的原味也無得輸。
椰漿夠稠身,椰味好重,芒果超多又香甜,最特別是加配香脆的綠豆蒜,增加口感與層次感。

椰青很大個,好新鮮,椰青水滿到溢出咁滯,味道清甜啖啖椰香,解渴一流,椰肉又軟滑,可以片下來吃個飽。

珍多冰也好棒,椰奶味超濃郁,不會好稀,又不會過甜,好好飲!

時令鮮果芒果沙冰新鮮即榨,攪至綿滑的漿狀,還加有不少芒果果肉,好有口感。

時令鮮果椰汁沙冰同樣鮮製,椰味濃度極高,還夾雜很多椰肉椰絲,很有層次感,高質!

響九展等待睇戲🎬嘅時候發現新開嘅泰國菜,餐廳好特別門口有個攤檔賣泰國水果,等地瓜妹妹同男朋友入去試吓先餐廳嘅地方都幾寬躺,當日應該係第一兩日開張,見佢哋好似有少少手忙腳亂,不過都無阻我地試新嘢嘅心情店員好親切,仲主動同我地講有少少亂唔好意思。侍應同廚師應該都係泰國人,因為我見侍應落單係寫泰文價錢合理唔算貴~珍多冰同荔枝冰,幾好飲雜錦湯粉 $58男朋友揀咗船麵湯底金邊粉,雜錦湯粉嘅餸包括牛丸、墨魚丸、魚蛋同扎肉。船麵湯好好飲,原來係有少少藥材味嘅湯底。泰式豬頸肉湯粉 $58加$5轉咗冬陰公湯底,揀咗金邊粉。湯底超好味😋鳳爪沙律 $68無骨鳳爪份量都唔少,沙律汁酸酸地幾開胃價錢唔貴又好味,下次嚟九展睇戲又有新選擇

店員好親切,仲主動同我地講有少少亂唔好意思。

侍應廚師應該都係泰國人,因為我見侍應落單係寫泰文

價錢合理唔算貴~

珍多冰同荔枝冰,幾好飲

雜錦湯粉

雜錦湯粉 $58

船麵湯好好飲,原來係有少少藥材味嘅湯底。

泰式豬頸肉湯粉(冬陰公湯底)

泰式豬頸肉湯粉 $58

加$5轉咗冬陰公湯底,揀咗金邊粉。湯底超好味😋

鳳爪沙律 $68

無骨鳳爪份量都唔少,沙律汁酸酸地幾開胃

價錢唔貴又好味,下次嚟九展睇戲又有新選擇

2019-11-26
雜錦湯粉
泰式豬頸肉湯粉(冬陰公湯底)
2019-11-29 175 浏览
九展E-max入面無咩特別show就會好似死城咁,今日去捧朋友場,新開既泰國菜,因為新開應該好多野都未run順,出錯枱之黎又等好耐先黎返個沙律,黎錯鳳爪之後等好耐先換返柚子沙律,不過等得值得既,柚子蝦沙律非常好食,小小酸甜小小辣,另外嗌左一個一人餐4人分再加小食拼盤,個餐包左一個炒飯一個湯同飲品仲有甜品添,加個馬拉炒椰苗,一人一款飲品,又椰青同青檸梳打,最後約500幾蚊,都算抵食既,等遲d佢地再多d經驗,run得熟習d同再小小調一調味,就非常好要再返去食多次。
九展E-max入面無咩特別show就會好似死城咁,
今日去捧朋友場,
新開既泰國菜,
因為新開應該好多野都未run順,
出錯枱之黎又等好耐先黎返個沙律,
黎錯鳳爪之後等好耐先換返柚子沙律,
不過等得值得既,
柚子蝦沙律非常好食,
小小酸甜小小辣,
另外嗌左一個一人餐4人分再加小食拼盤,
個餐包左一個炒飯一個湯同飲品仲有甜品添,
加個馬拉炒椰苗,
一人一款飲品,
又椰青同青檸梳打,
最後約500幾蚊,
都算抵食既,
等遲d佢地再多d經驗,
run得熟習d同再小小調一調味,
就非常好要再返去食多次。
2019-11-28
庆祝纪念