2020-01-29 402 浏览
見到班蘭麵幾特別諗住入嚟試下,點知中曬伏 ,第一次 忍唔住寫食評,食左個香茅豬扒湯粉D肉係梅的,解凍做得好差又成陣雪藏味,海南雞飯又少肉又鞋口,好低質。。下午茶冇乜人都要等20mins以上,再不改善的話請幾多打手寫幾多好評都冇用。。
2020-01-23 302 浏览
前身是素食愛·家,現改為全emax唯一一家泰菜,特別之處是舖右側有入口水果地帶提供購買。今次人數少,所以只點了一有禮貌的女店員強烈推介的晚餐套餐:芒果蟹肉炒飯、椰汁雞湯、三色冰、甜品2件(椰汁糕)。整個餐的份量是剛好夠2位細食女士吃,炒飯炒得夠乾身,蟹肉不很多但加入適量芒果肉粒令到味道較有層次;椰汁雞湯椰汁🥥味輕微反而帶點冬蔭功的微酸,料很足,雞肉、草菇、秀珍菇、香茅等都下了很多;三色冰甜度適中,那些三色粒粒有些是包裹着蓮子,比嚼糖蓮子有嚼勁,整杯很快喝畢。其中一殷勤男店員端上自製蘿蔔糕,說是附送的。

其中一殷勤男店員端上自製蘿蔔糕,說是附送的。
泰傳奇芒果蟹肉炒飯
椰汁雞
甜品2件(椰汁糕)
2020-01-22
泰傳奇芒果蟹肉炒飯
椰汁雞
2020-01-11 286 浏览
第一次去食,原來只招待自己朋友,不停的加枱,原本既座位已滿,不停在路口加枱,落單之後,可以十五分鐘沒有食物及飲品,其他遲來的客人(朋友)已經在開動,問他們才知道沒有落單,連單都沒有了。
2020-01-11 186 浏览
話說呢排同女朋友搞結婚嘅嘢😌所以我哋要去行婚展😝,咁啱得咁橋今次婚展喺九龍灣攪👍🏻,所以我同我女朋友兩個人就去咗emax 行咗幾個鐘,覺得已經好肚餓,已經好想搵嘢食🤤,於是我哋就行咗成個商場搵下有咩食😂,結果我哋見到呢間泰傳奇嘅舖頭😈,見到都好似ok,所以就入咗去,坐低之後,侍應話呢間係傳統嘅泰菜舖頭,我哋睇咗陣menu 跟住就揀咗佢個套餐🍛,同埋一碟生菜包肉碎🥬過咗一陣嘢食終於到啦🤩, 我哋試咗個炒飯 發現都唔錯幾有鑊氣,另外呢個餐跟咗個冬陰功湯,個湯一啲都唔差,色香味俱全😋😋,仲有我哋另外嗌嘅生菜包,香辣得你亦都有非常之有口感😝,所以各樣嘢都唔錯
話說呢排同女朋友搞結婚嘅嘢😌
2020-01-03 128 浏览
九展越嚟越多嘢食!路過諗住隨便搵D野食吓...去食街貢吓點知見呢間泰國菜好似唔錯就一於試吓佢...佢哋門口水果入饌,好鬼吸睛👁👁豬頸肉斑蘭麵🍜老闆推介!新鮮斑蘭葉自家研發麵條...斑蘭蛋糕食得多!熱騰騰嘅斑蘭味,真係第一次食!食落都幾特別㗎!麵質粗幼適中,仲好彈牙添👍🏽泰式生蝦🦐:平常食到果啲冇咁大隻㗎!呢間隻隻都肥嘟嘟🙀泰式海南雞:皮嫩肉滑,秘製泰式酸辣汁勁惹味!好想叫多兩碗油飯🤪泰式肉碎生菜包:個人推介!我覺得好好食😋絕對要試吓!辣得嚟唔洗話要搵水飲...辣度配淡淡嘅生菜🥬正呀👍🏽金磚多士+青咖喱牛腩🍛:厚切長方條條飛邊再加上蒜茸同牛油,香到爆炸呀!一件兩食...一邊淨食,然後另一邊點青咖喱汁😋😋青咖喱會比辣肉碎辣少少,不過越食又越有癮🙈
泰式生蝦🦐:平常食到果啲冇咁大隻㗎!呢間隻隻都肥嘟嘟🙀
2020-01-01 2192 浏览
聽聞九龍灣展貿中心開左唔少新食店,為食的我又點可以放過呢? 九展食店林立,選擇種類繁多,花多眼亂之際,我雙眼視線就俾放滿一大堆水果喺店面的食店吸引住了。而呢間食店就叫做 泰傳奇,所以我今次的目標就係去食泰國菜。菜色選擇多,當我不知如何入手時,老闆很親切的走過來提供意見。筆者從中得知廚師全都是泰國人,所以餸菜都十分地道和正統。我選擇左幾款老闆推薦的菜色,其中之一係金磚蒜蓉包,未食已經聞到一陣陣香濃的蒜蓉味,咬下去皮脆內軟,令人喜出望外。生蝦刺身,採用新鮮的草蝦,鮮甜味濃厚,口感彈牙,肉質緊致。而配菜泰國苦瓜同香港或中國本地苦瓜十分不同,採用泰國苦瓜的以澀味為主,不太苦,可以當零食咁食。草蝦連同苦瓜再沾上秘製泰式酸辣醬汁一起吃,鮮甜感更上一層樓!!豬頸肉船面斑蘭麵,最有興趣想食的一道菜! 斑蘭麵十分特別,有自己的獨特甜味之如,有像拉麵的煙韌口感,也有像鹼水麵般的彈性。而船面也用料十足,豬頸肉,魚丸絕不孤寒。泰式生菜包,因為加入了青檸,令肉碎味道更清爽,而且配上秘製辣汁,更能突顯其辣味!鐵板煎蠔餅,份量十足,蛋香味濃,卻不會掩蓋蠔味。加上用了鐵板保溫,不會怕變冷而變得不好吃。海南雞飯,海南雞

金磚蒜蓉包

我選擇左幾款老闆推薦的菜色,其中之一係金磚蒜蓉包,

生蝦刺身

生蝦刺身,採用新鮮的草蝦,鮮甜味濃厚,口感彈牙,肉質緊致。

豬頸肉船面斑蘭麵

而船面也用料十足,豬頸肉,魚丸絕不孤寒。

泰式生菜包

鐵板煎蠔餅

海南雞飯

海南雞飯,海南雞肉質嫩滑,不會覺得油膩。飯粒粒分明,而且賣相漂亮,讓人食慾大增。
冬蔭功湯

冬蔭功湯,擁有像香茅特別的味道,每喝一口,辣味就會隨之加強。而且唔單只有湯飲,仲有大大隻蝦可以食!
青咖哩蔬菜

青咖哩蔬菜,青咖哩比以上每一道菜都顯得更辣。西蘭花和椰菜花烹調適中,不會太硬。
椰汁糕和千層糕

椰汁糕和千層糕。椰味濃郁的椰汁糕可以中和一下辣味,清一清味蕾。千層糕的藍色是採用花朵的天然色素
2019-12-28
金磚蒜蓉包
2019-12-26 2220 浏览
係Emax附近返工, 日日食餐廳A、B、C已經食到悶, 早前經過2店發現有新店開業, 竟然係同區缺少嘅泰國菜!午市人龍太長唯有改吃晚餐, 18:00人流未出現可以安靜舒適地用餐, 甫坐下店員已奉上溫水一杯, 天寒地凍下感覺特別貼心。店內還與水果店合作, 可以用鮮果入饌之餘, 仲設有水果専區出售新鮮水果、鮮果杯、果汁等, OL們Lunch Time又多個選擇!前菜柚子沙律初食時只覺甜甜酸酸清爽開胃, 但經咀嚼後麻辣味開始散發變得更惹味, 配搭大蝦、腰果仁、乾蒜等口感更豐富!店員推介必試的泰傳奇金磚飽, 麵包磚4面都沾滿牛油蒜蓉, 烤焗後金黃脆卜卜好吸睛, 怪不得上桌時已聞到濃濃蒜香啦, 的確係必食之選!泰式芒果蟹肉炒飯炒得乾身粒粒分明, 拆成絲的新鮮蟹肉絕不欺場, 超甜芒果肉更能提升味道層次, 看次簡單卻能嚐出泰國風情。臨走時買上一杯鮮果汁, 清甜解渴又消滯, 這一餐簡直完美!
係Emax附近返工,
日日食餐廳A、B、C已經食到悶,
早前經過2店發現有新店開業,
竟然係同區缺少嘅泰國菜!
午市人龍太長唯有改吃晚餐,
18:00人流未出現可以安靜舒適地用餐,
甫坐下店員已奉上溫水一杯,
天寒地凍下感覺特別貼心。
店內還與水果店合作,
可以用鮮果入饌之餘,
仲設有水果専區出售新鮮水果、鮮果杯、果汁等,
OL們Lunch Time又多個選擇!
前菜柚子沙律初食時只覺甜甜酸酸清爽開胃,
但經咀嚼後麻辣味開始散發變得更惹味,
配搭大蝦、腰果仁、乾蒜等口感更豐富!
店員推介必試的泰傳奇金磚飽,
麵包磚4面都沾滿牛油蒜蓉,
烤焗後金黃脆卜卜好吸睛,
怪不得上桌時已聞到濃濃蒜香啦,
的確係必食之選!
泰式芒果蟹肉炒飯炒得乾身粒粒分明,
拆成絲的新鮮蟹肉絕不欺場,
超甜芒果肉更能提升味道層次,
看次簡單卻能嚐出泰國風情。
臨走時買上一杯鮮果汁,
清甜解渴又消滯,
這一餐簡直完美!
2019-12-05
  • 柚子沙律
  • 泰傳奇金磚飽
  • 泰式芒果蟹肉炒飯
2019-12-24 129 浏览
上星期去九龍灣Emax國際展貿中心睇完戲然後去左商場二樓新店“泰傳奇”食飯,估唔到非常有驚喜,餐廳裝修雖然平平無奇,但餐廳老闆甚至店員十分親切,向客人介紹菜式,就著客人口味推介餸菜,而且廚師為泰國師傅,完全正宗泰式風味,食品有水準。首先離一個椰汁雞湯,因為我地唔食得辣,所以點選左椰汁雞湯,香濃既椰汁雞湯充滿雞肉及雜菌,濃郁既湯微辣得恰到好處,湯餡料既份量十分多。跟住頭盤點左柚子沙律,大蝦爽口彈牙,柚子肉新鮮多汁,十分開胃。而主菜泰式豬頸肉班蘭粉,湯底超級好味,感覺帶點甜味既湯底配合班蘭粉,絕對要一試,而且豬頸肉爽口有咬口,超讚。另一個主菜海南雞配油飯,海南雞肥瘦適中,雞肉嫩滑,連雞胸部份都一樣嫩滑,值得讚賞。而小食係肉碎生菜包,用新鮮既生菜包住肉碎,生菜清新口感中和肉碎既微辣,非常好味。而最後飲品點左椰青及珍多冰,椰青水清新好味,珍多冰既椰汁又香又濃,完美既一餐泰國菜。

2019-12-21 133 浏览
九龍灣E-Max 開了一間泰菜·泰傳奇!餐廳開揚, 柔和燈光更增添了浪漫氣氛。牆上擺滿不同嘅紅白酒,在場的客人亦開始飲起紅酒來。率先點了食泰菜必點的珍多冰及椰汁三色冰。椰汁非常濃郁,而三色團子夾心有馬蹄增添口感。金磚是呢度其中一道招牌,蒜香味十足又金黃香脆的蒜蓉包。用厚方包製成。另一驚喜的是這裏的船麵。湯底濃郁微甜,上層灑上炸到非常香脆豬皮。豬頸肉大塊唔會乾柴。綠色爽滑幼彈的麵條是用斑蘭葉顏色製成。斑蘭香味就唔係好食得出,但麵質的口感很有驚喜。泰式生蝦爽口Q彈,酸辣汁比正常的來得酸。海南雞出乎預料的嫩滑,很好味。生菜包用的玻璃生菜很新鮮,而且份量很多。肉碎味道比一般食到的較酸,挺開胃。唯略嫌炒得不夠乾身。冬蔭功湯的味道微辣不嗆,偏酸。蝦肉勁多。
九龍灣E-Max 開了一間泰菜·泰傳奇!

餐廳開揚, 柔和燈光更增添了浪漫氣氛。

牆上擺滿不同嘅紅白酒,在場的客人亦開始飲起紅酒來。

率先點了食泰菜必點的珍多冰及椰汁三色冰。

椰汁非常濃郁,而三色團子夾心有馬蹄增添口感。

綠色爽滑幼彈的麵條是用斑蘭葉顏色製成。
斑蘭香味就唔係好食得出,但麵質的口感很有驚喜。

泰式生蝦爽口Q彈,酸辣汁比正常的來得酸。

海南雞出乎預料的嫩滑,很好味。

生菜包用的玻璃生菜很新鮮,而且份量很多。

肉碎味道比一般食到的較酸,挺開胃。唯略嫌炒得不夠乾身。

冬蔭功湯的味道微辣不嗆,偏酸。
蝦肉勁多。
2019-12-20
  • 斑蘭船麵
  • 海南雞
2019-12-21 322 浏览
E-Max國際展貿中心2樓新閧了一間泰國菜館,老公鐘意食泰國菜,我又鐘意試新野,今日特登去九龍灣湊放工兼揾食,餐廳環境不錯,餐牌選擇超多,真係選擇困難,好彩店主非常熱情好客,幫忙推介美食。二人點了生蝦刺身、蒜蓉包、肉碎生菜飽(豬-雞)、冬蔭功湯、泰式海南雞飯、豬頸肉船麵湯配斑蘭粉,食材非常優質,味道有驚喜,店主話遲些仲會再加菜式,例如泰國翅,真係十分期待。生蝦刺身超彈牙,肥嘟嘟,好大隻,店主推介必須食埋伴碟配菜嘅苦瓜,果然係很好食,蒜蓉包外脆內軟,非常香口,肉碎生菜飽(豬-雞),玻璃生菜非常翠綠,唔單只係個樣靚,味道仲好清甜新鮮,冬蔭功湯,材料十足,老公飲到噓噓聲,佢話又辣又香又足料,泰式海南雞飯,雞肉又香又滑,油飯味道超香,飯較乾身,沒有油膩感覺,這個不是店舖的招牌菜,但水準比較海南雞專門店更加出色,詢問之下,店主話他們是用新鮮雞炮製的,難怪會咁好食。豬頸肉船麵湯配斑蘭粉,湯底香濃,豬頸肉很入味又香腍,麵底有淡淡斑蘭香味,但掛住影相,麵條發漲了不少,依然爽口,店主話如果上餐即食味道更爽口好食。餐廳環境幾好,食物質素高,服務超好,有誠意,但選擇太多,如果有選擇困難症,一定要找店主幫忙!
餐廳環境不錯,

蒜蓉包

蒜蓉包外脆內軟,非常香口

肉碎生菜飽(豬-雞)

冬蔭功湯

冬蔭功湯,材料十足,老公飲到噓噓聲,佢話又辣又香又足料

泰式海南雞飯

2019-12-19
蒜蓉包
肉碎生菜飽(豬-雞)
泰式海南雞飯
2019-12-18 112 浏览
昨天晚上放咗工在德福廣場逛店,到了晚餐時間還不知吃什麼?友人提議乘坐 shuttle bus 到 E-max 國際展貿中心悠閑的吃個晚飯,沒料到有演唱會,我們選了泰國菜,店子差不多滿座,但店員服務勤快。我們點選了泰式海南雞,雞肉嫰而香,差不多做到慢煮的效果。泰式豬頸肉班藍麵,這道菜很有創意,所以亦都限量售賣,綠色班藍麵條口感彈牙爽口,配合美味爽脆豬頸肉很突出。蒜蓉炒椰苗:泰國的椰菜苗帶有點澀味,加了蒜蓉配搭又成為一碟簡單味美的菜色。隨後就是至愛的甜品椰青芋頭啫喱及班蘭大菜糕。香濃的芋頭配上椰青啫喱完美混合。淡淡清香的班蘭味大菜糕。味道唔會太甜。這間泰國菜的份量品質控制均由泰國廚師親自處理,平民化價錢的泰式美食,讓食客品嘗非一般的泰式風味。😊😋👍👍✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨如果大家喜愛我寫既食評📝,麻煩幫幫手比個愛的鼓勵❤,我會寫更多豐富既食評比大家!🤤✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
2019-12-17 1534 浏览
2019年12月15日。九龍灣。晴。本來行行下德福好地地,點知突然有啲green objects入商場橫衝直撞,為免畀污糟嘢衝擊,所以轉場去九展,順便食晚餐~九展二樓有條食街,見到泰國嘢,即刻口水都湧晒出嚟~即管試下!門口擺咗好多生果,靚得嚟仲可以即買㗎!舖位唔算好大,但都坐得鬆動舒服~如果多人最好就book定枱喇~雜錦船麵湯配特色斑蘭麵話明雜錦,配料真係好多!有各種丸,牛丸:大推~牛味濃,又彈牙,正!墨魚丸又係另一推介~煙韌有彈性!另外扎肉魚蛋都非常好~湯底極之香濃,飲落仲覺得好鮮甜~不停飲、不停飲,最後差唔多見底,呵呵~重點要講嘅係個斑蘭麵!!!唔好見佢綠色以為係菠菜麵,原來係斑蘭!東南亞風情指數飆升!麵嘅質地真係不得了!彈牙得嚟又有斑蘭嘅清香,絶對會因為個麵而再去幫襯~海南雞(半隻)肉質嫩滑,雞皮有油香,但唔覺有肥膏,啱晒女仔食~泰傳奇金磚包一上枱就散發住濃郁嘅蒜味~外層酥脆,包心依然鬆軟,好味嘅香口小食冬蔭功湯冬蔭功湯可以同老闆要求辣度,食得辣嘅可以盡情咁嗌大辣~~酸味好足,而家諗番起都流晒口水~用料豐富,一直飲一直撈到大隻蝦,加加埋埋成六、七隻咁多!仲有幾種菇同其他配料,感覺
2019年12月15日。九龍灣。晴。

九展二樓有條食街,見到泰國嘢,即刻口水都湧晒出嚟~
即管試下!

門口擺咗好多生果,靚得嚟仲可以即買㗎!

舖位唔算好大,但都坐得鬆動舒服~
如果多人最好就book定枱喇~

雜錦船麵湯配特色斑蘭麵
話明雜錦,配料真係好多!
有各種丸,牛丸:大推~牛味濃,又彈牙,正!
墨魚丸又係另一推介~煙韌有彈性!另外扎肉魚蛋都非常好~
湯底極之香濃,飲落仲覺得好鮮甜~
不停飲、不停飲,最後差唔多見底,呵呵~
特色斑蘭麵

重點要講嘅係個斑蘭麵!!!
唔好見佢綠色以為係菠菜麵,原來係斑蘭!東南亞風情指數飆升!

海南雞(半隻)
肉質嫩滑,雞皮有油香,但唔覺有肥膏,啱晒女仔食~

泰傳奇金磚包
一上枱就散發住濃郁嘅蒜味~
外層酥脆,包心依然鬆軟,好味嘅香口小食

冬蔭功湯
冬蔭功湯可以同老闆要求辣度,食得辣嘅可以盡情咁嗌大辣~~
酸味好足,而家諗番起都流晒口水~
用料豐富,一直飲一直撈到大隻蝦,加加埋埋成六、七隻咁多!
仲有幾種菇同其他配料,感覺幾正宗~

肉碎生菜包
豬肉都係帶辣㗎,啱晒鍾意食辣嘅我~
生菜非常新鮮,塊塊爽脆
調味好好,唔會好鹹,如果有嗌飯都好推介呢個肉碎,哈!

泰式飛天通菜
呢個通菜食出廚房嘅鑊氣!
餸飯都好啱!

千層糕&椰汁糕
上菜姐姐話粉紅色嘅千層糕係聖誕同情人節特別版~
特別靚,特別sweet~

唔想煩惱諗散嗌嗌啲乜嘅可以揀套餐~
2019-12-15
特色斑蘭麵
2019-12-16 95 浏览
今晚約左友人係emax睇演唱會,發現原來開左一個新地方叫《食街》,好多間餐廳,行到有間食泰國菜都好多人食,我地睇完menu就點左:泰傳奇金磚包$48: 一上檯好香濃蒜蓉味,大大條真係金磚咁厚身,咬落去好香脆,外脆內軟,整個口都佈滿蒜蓉香味!肉碎生菜包(豬-雞)$88: 食法係用新鮮生菜🥬包住豬肉、雞肉碎,味道較為濃郁左d,肉粒均勻,但包左生菜🥬食就增加口感,爽脆好多!冬陰功湯 細$68-:咪以為湯面好紅會好辣,我點左少辣,都好香濃冬陰功味道,用左香茅更有泰風味,另有蝦碌好爽口陣牙,仲有香菇索晒冬陰功湯味道更好味😋!泰傳奇芒果蟹肉炒飯 $138: 餐廳限量推出,如果時令芒果🥭賣晒就冇啦!好好彩我地叫個陣仲有,d飯粒炒得好粒好乾爽,撈埋鮮蟹肉一齊炒更有鮮味,芒果🥭好甜美,原來跟飯一齊炒味道係咁夾的!+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
2019-12-16 1171 浏览
經常到九展睇戲食飯, 這裏每間餐廳我都試過, 近期有不少新餐廳開業,兩個禮拜前泰國旅遊回港, 好掛住泰國菜呀, 所以今次一於試下泰傳奇啦! 餐廳環境採用開放式設計, 店內座位舒適, 木櫈木枱設計充滿著泰國風情。 入餐廳之前看見門口有很多水果和泰式甜品, 客人可以隨時來購買 。 坐低不久先點我最喜歡的泰式奶茶, 菜式方面有冬陰功, 金磚多士, 泰式拼盤, 海南雞, 泰式生菜包, 鐵板煎蠔餅, 甜品有三色糕和椰汁西米糕。金磚多士~ 老闆特意推介我點這一款, 金黃色的外層脆卜卜, 脆口好味, 果然沒有介紹錯!冬陰功~ 真材實料的冬陰功湯, 大頭蝦的肉質鮮嫩甜美, 湯裏面還有很多不同的配料, 甜甜酸酸帶點微辣, 入口開胃惹味。海南雞~ 用新鮮雞烹調, 肉質嫩滑, 絕對值得一試!泰式生菜包~ 生菜很新鮮, 入口有脆卜卜的口感, 配上惹味的肉粒,正呀!鐵板煎蠔餅~ 蠔仔肉肥美好味, 在鐵板上保持溫度, 點泰式辣醬食用, 辣辣地特別好味。泰式拼盤~ 有蝦餅,魚餅,春捲和無骨酸辣鳳爪沙律, 蝦餅的蝦肉好彈牙, 魚餅有濃濃的香茅味, 春捲炸得剛剛好不太膩, 無骨酸辣鳳爪沙律 甜甜酸酸,越食越開胃。三色糕
, 所以今次一於試下泰傳奇啦!

金磚多士

泰式冬陰功

海南雞~ 用新鮮雞烹調, 肉質嫩滑, 絕對值得一試!

泰式海南雞

生菜肉碎包

煎蠔餅

泰式拼盤

三色糕  & 椰汁西米糕~ 兩款泰式糕點很有水準, 椰汁西米糕是我常吃的泰式糕點, 這裏做得特別好, 椰汁味濃厚。 三色糕口感有點似蛋菜糕, 味道清清地,食埋甜品感覺特別開心

三色糕 & 椰汁西米糕

泰式奶茶~ 絕對是正宗泰式奶茶味道, 入口香滑, 甜度適中。

泰式奶茶

第一次到泰傳奇用膳, 對這裏的印像很好, 老闆和員工們親切友善, 因為用泰國廚師的關係, 每款菜式都充滿了泰國風味, 非常有水準的泰國菜餐廳。

2019-12-15
泰式奶茶
  • 三色糕&椰汁西米糕
  • 三色糕&椰汁西米糕
2019-12-15 97 浏览
一間成功 既餐廳 除咗美食外 員工都好重要Emax 唔再係美食沙漠 因為有間新開泰菜 野食又好味 員工又talk得慢慢吃 又唔趕 難得呀! 今日食咗好多泰菜 talk得員工之好處原來 唔一定要落辣 如果唔係得辣既朋友終於可以大大啖咁食生菜包是日既dinner如下:豬頸肉斑蘭麵船麵海南雞金磚生蝦冬陰公生菜包是日甜品 (斑蘭千層糕同芒果糕)---金磚金磚係升級版既蒜蓉包蒜蓉味濃 而且脆口 最重要一點 食完唔覺油膩 --生蝦配苦瓜 真係第一次咁食生蝦用上虎蝦 彈牙且厚肉聽職員講 票本佢地想採用令一款蝦但因為同醬夾夾不入 最後先用返虎蝦同醬? 醬先係靈魂 員工強烈建議 蝦同苦瓜要浸泡在醬汁中 一定要浸透咁先試到醬汁既味道~醬汁甚至令苦瓜既苦澀味都掩蓋第一次食苦瓜 食到咁爽口(原來我係唔食苦瓜)--豬頸肉斑蘭麵船麵泰國菜唔食豬頸肉對唔住自己啦!雖然量唔多 但肉好大件重點係佢既麵第一次聽斑蘭麵 食落好彈牙既我成日覺得 船麵既湯 係成碗麵既靈魂甜 甜 甜 鮮甜都爆炸! 真係好正--冬陰公湯 & 海南雞雖然我地order左個冬陰公湯走辣係失去原本既味道但反而飲得出椰汁味濃 及 海鮮既鮮味算得上 真材
一間成功 既餐廳 除咗美食外 員工都好重要
Emax 唔再係美食沙漠
因為有間新開泰菜 野食又好味 員工又talk得
慢慢吃 又唔趕 難得呀!
今日食咗好多泰菜 talk得員工之好處

金磚
生蝦
冬陰公
生菜包
是日甜品 (斑蘭千層糕同芒果糕)
金磚

真係第一次咁食
生蝦用上虎蝦 彈牙且厚肉
聽職員講 票本佢地想採用令一款蝦
但因為同醬夾夾不入 最後先用返虎蝦
咁先試到醬汁既味道~
醬汁甚至令苦瓜既苦澀味都掩蓋
第一次食苦瓜 食到咁爽口(原來我係唔食苦瓜)
豬頸肉斑蘭麵船麵

泰國菜唔食豬頸肉對唔住自己啦!
雖然量唔多 但肉好大件
重點係佢既麵
第一次聽斑蘭麵 食落好彈牙既
我成日覺得 船麵既湯 係成碗麵既靈魂
甜 甜 甜 鮮甜都爆炸!
真係好正

由於唔要辣既關係
可以大大啖咁食生菜包
生菜極之新鮮~
可以再黎多碟
是日甜品 (斑蘭千層糕同芒果糕)

熱辣辣既糕點
一上台 椰汁味既濃
好煙韌

下次人多 都真係可以試下食魚!
店員都推薦架!