2018-10-18 1085 浏览
今日約了另一半去我居住的地方西環逛逛,再到西環泳棚打卡,看見殘舊的泳掤, 我的腦海突然想起一間歷史悠久餐廳,相信另一半都會喜歡的我説的就是位於灣仔的波士頓餐廳,1966年已在香港起家, 超過半世紀歷史。我們晚上六點幾來到餐廳正門地下已有數十人等候,還好的,只等了二十分鐘就可以入座。我們被安排坐在窗口位, 可以望見街景,我認為是餐廳最好的座位餐湯我們都選擇羅宋湯, 味道帶點辛辣,勝在湯料都沒有馬虎, 湯亦很香濃。餐包如要挑剔的是不算太熱。我自己就很喜歡吃熱騰騰的麵包,試想想熱騰騰的麵包裡面放了半熔化的牛油不是很??主角到了,我和另一半都選擇了什扒鐵板餐,上餐的時候服務員有詢問我們要不要意粉或飯, 我們選了意粉, 味道不錯, 吃得出有用牛油煮過,沒有慳功夫主角什扒餐果然沒有令我們失望,先說材料,有牛柳 、豬扒 、雞柳 、煙肉 , 還有肉腸及薯角配菜,每一樣都很美味, 八個字型容這個什扒: 價錢合理,份量十足用餐後感想:餐廳真的很合適在附近如利東街或附近地方逛逛,然後來享受一頓豐富的晚餐,我和另一半很享受這裡的每一刻!

??
美式什扒

用餐後感想:
2018-10-17
美式什扒
2018-10-12 784 浏览
呢排成日去港島區做野, 話說一直聽講有間舊式扒房好值得一試, 出開去就緊係要食啦😋😋波士頓餐廳就係修頓隔離, 又真係幾方便! 入面位多, 而且多卡位Menu 方面, 除左散叫嘅扒之外, 都會有午市套餐, 唔想諗嘅朋友可以叫套餐啊~先黎左餐湯, 羅餸湯酸味適中, 而且料多! 但係忌廉湯就有 D 水, 不過味道都唔錯💟西冷扒 5成熟煮得剛剛好, 而且份量好大啊就快見唔到塊鐵板咁, 而且意粉另上, 絕對唔會比意粉佔到鐵板位置~醬汁味道唔會太鹹, 而扒都有牛肉味, 只係筋比較多 D!之後黎埋鐵板石班魚塊, 呢個就有少少失望, 雖然炸得都唔錯, 而且魚塊夠新鮮, 不過 D 醬多返 D 會更好食😙總結: 2個人 total 食左 HKD300 左右, 包埋一杯餐飲, 以舊式扒房質素唔錯💪💪而且地點方便~而食物有改善空間。

餐湯羅送湯

餐湯忌廉湯

西冷扒 5成熟煮得剛剛好, 而且份量好大啊
西冷扒

鐵板石班魚

2018-09-28
西冷扒
2018-09-17 664 浏览
自從公司搬離灣仔后,已經有好多年無食過「 波士頓餐廳 」。波士頓餐廳歷史悠久, 今日重遊舊地,餐廳仍然保留著懷舊feel, 不過價錢仍然唔平。呢晚等位大概等了30 mins ,叫了一份扒set (雞扒拼豬扒)同紅酒繪牛尾意粉。牛尾很嫰,散叫好似$9x (我不太記得),但係味道頗唔錯,很腍,可以一試。至於份扒set, 水準未見特別出色,感覺有點不值。反而羅宋湯幾好飲,香濃幾夠味。個人覺得性價比不太高,而且服務有待改善!!
自從公司搬離灣仔后,已經有好多年無食過「 波士頓餐廳 」。
個人覺得性價比不太高,而且服務有待改善!!
2018-09-13 571 浏览
收工之後同同事食晚飯,近近地揀左公司附近嘅波士頓餐廳据扒。哩間餐廳都幾出名,記得第一日返工已經有同事介紹我食,拖左咁耐終於有機會試喇。7點鐘已經好多人排隊,不過好食嘅我又唔怕等,等左半個鐘左右終於入得。我地各自揀左個扒餐之後再加左個炸洋蔥圈。洋蔥圈炸得幾脆,食到一絲絲嘅洋蔥質感,點埋個沙律醬食好開胃。不過嫌佢份量少左啲。扒餐同樣會跟個餐湯同餐包。忌廉湯唔結,不過就好香忌廉味,幾清甜;裡面仲有啲粟米肉粒,有口感,好飲。餐包就微暖,軟綿綿。話咁快主菜出場喇!點嘅哩款喺魚柳配牛柳。不過有啲失望,薯王得幾條太少,雖然炸得好脆好香但幾條唔夠喉。魚柳就有啲乾身嚡口,感覺好似放左一段時間。牛柳夠淋,不過有少部份位置好韌。黑椒汁就夠重口味又夠辣。整體黎講都幾好食,不過同我預期嘅有啲差距。

2018-09-11
2018-09-10 713 浏览
今天約了朋友去灣仔食午餐,朋友話想据扒,突然想起不如去波士頓据扒啦!我同朋友講我小時候常常去食呢!於是一個箭步便去了波士頓!等了一陣就有卡位了,我們都點了午餐羅宋湯、T骨扒、飲品!總括來說,兒時回憶番哂來,十分回味!一定要再來!

羅宋湯
T骨扒
2018-09-10
羅宋湯
T骨扒
  • T骨牛扒
2018-09-08 457 浏览
昨晚睇完電視見到介紹波士頓個火焰牛柳好想試下, 今日去試, 結果好失望。落單時同個侍應講要薯菜, 佢竟然好厭惡既語氣回應"全部都係架啦!"!! ok fine!!跟住等咗20分鐘都未有野, 隔離枱遲來都已經食緊, 個侍應先行過來話張單跌左... 咁都得? ok fine!! 再入機再等。。叫得火焰牛柳都想睇佢用D火燒個過程, 點知個侍應話係"後面"煮, 煮完會拎過黎。咁我冇得睇?佢話我可以起身行去睇, 但當我想起身時已經燒完! 但其實最失望係, 牛柳一D都唔好食, 冇牛味, 仲有D"酶"! 完全唔值$180!!以後都唔會再去!!
以後都唔會再去!!
2018-08-26 535 浏览
等40分鐘先有嘢食,唔緊要,諗住慢工出細貨,點知...得我個肉眼扒係熱之外,大部分都唔熱,我老公個什扒裹面嘅豬扒同配菜直頭凍嘅😂意粉同d汁都係凍😅成$200一位!唔!會!再!有!下!次!
2018-08-26 447 浏览
本人很喜歡去一些老字號食野。食既不止是味道,還有回憶。我去親必叫火焰牛排🥩淡淡的酒香之餘還有牛肉味,其他地方係食唔到,仲有果d餐台布,燈光,待應。很有細個時候扒房既感覺。
本人很喜歡去一些老字號食野。
食既不止是味道,還有回憶。
我去親必叫火焰牛排🥩
淡淡的酒香之餘還有牛肉味,
其他地方係食唔到,
仲有果d餐台布,燈光,待應。
很有細個時候扒房既感覺。
火焰牛排🥩
2018-04-24
庆祝纪念
生日
火焰牛排🥩
2018-08-24 443 浏览
其實每隔一兩個月都會嚟一次~還記得小時候父母已經有帶我嚟呢度据扒鐘意餐廳卡位都幾舒服,還可望街景,電車景餐廳歴史夠耐,另有一番風味好feel!多童年回憶~~仲有同屋企人或一班朋友聚餐都係一個幾好嘅選擇。不錯!老實講咁耐歷史嘅餐廳喺香港已經好難揾到了火焰牛柳幾特別~味道也好食吖鐘意有d酒味嘅朋友可以試下!仲有個火焰雪山都好大份下!夠幾個朋友一齊食,餐廳食物又夠大份,呢個價錢嚟講其實真係好掋食嘅!仲要喺灣仔區嚟講會再同屋企人keep住再去係星期六日晚上比較多人等位。。。。要早小小去拎位唔係就等幾耐下!睇彩數啦
鐘意餐廳卡位都幾舒服,還可望街景,電車景
餐廳歴史夠耐,另有一番風味

老實講咁耐歷史嘅餐廳喺香港已經好難揾到了
火焰牛柳幾特別~味道也好食吖
鐘意有d酒味嘅朋友可以試下!
仲有個火焰雪山都好大份下!
會再同屋企人keep住再去
係星期六日晚上比較多人等位。。。。要早小小去拎位
唔係就等幾耐下!睇彩數啦
  • 火焰牛柳
  • 焗芝士海鮮飯
  • 火焰雪山
2018-08-23 435 浏览
波士頓餐廳已成十年冇去了,今天點半去食Lunch,都要等位,裝修已大不同與時並進,問過侍應生午餐是日日不同的,食了鹹豬手香脆美味值得一試,還叫了雞肉意粉有驚喜好味,下次有機會嘗試其他菜式。
2018-08-18 420 浏览
我的午餐系列第17篇。今早在灣仔開會至中午,所以就在灣仔找個地方食午餐。同事提議我們去老牌的波士頓餐廳,想起很久都沒有去吃過了,就決定選這間吧!好可惜,食物的質素真的叫人失望,首先侍應的招呼不好是預期中事,因為老牌子,侍應也會以老賣老,擺個高高在上的姿態去服務你。點了個紅酒牛尾,原來是碟上的,但味道真的很一般。另一個香煎雞胸配香草飯,雞胸是柴皮的,香草飯也不好味,令我完全沒有食慾。感覺上,茶餐廳的質素還要好,估計我自己不會再有下次了。
我的午餐系列第17篇。
今早在灣仔開會至中午,所以就在灣仔找個地方食午餐。
點了個紅酒牛尾,原來是碟上的,但味道真的很一般。
感覺上,茶餐廳的質素還要好,估計我自己不會再有下次了。

2018-08-08
5/6年前試過一次,印象幾好;琴晚再去,2位朋友叫火焰牛柳我叫西冷。西冷正正常常,但係果兩個火焰牛成碟都係酒精,根本好似無燒過咁凍凍地,酒精太多直情擺唔到入口。以為係特色夾硬擺左舊入口都係吐返出黎。叫侍應幫我地換,佢都應付開呢個問題無問乜野就拎左去換,但係已經等左一個鐘(第一輪等左40分鐘再換加多廿分鐘),肚餓真係唔好黎,而且咁樣煮法真係浪費晒材料。樓下派飛姐姐做野好上心好Caring,待應忙得黎都算好態度。卡位好逼好窄(香港嘛),所以坐係度等一個鐘真係好折磨,尤其隔離枱遲過我入座但佢地食完我D野都未黎,200蚊位落樓真係無下次。
火焰牛肉
2018-08-17
  • 無囉
2018-08-17 259 浏览
叫左火焰牛柳7成熟,一d都唔的食,d肉冇肉味,肉質過冧,燒汁好咸,完全唔值得$180,都唔明點解咁多人排隊,成個格局好似以前椰林閣咁⋯⋯⋯⋯都係西式牛扒好食過港式牛扒
⋯⋯都係西式牛扒好食過港式牛扒
2018-08-12 411 浏览
上一次黎食已經係好幾年前,個時仲未裝修。今日難得經過就上去懷勉下。一入門口,reception 話要等一陣,以為好多你。不過等左幾分鐘就話個位已經安排好,點知上到去都無乜人。Lunch set得兩個選擇。黎得梗係食鐵板, 所以叫左個《鐵板雞排》。餐包左湯同餐包仔。湯中規中矩。餐包完全唔熱,有d失望。《迷你雞排》一如其名,係迷你。無乜肉汁,失望。記憶中既《鐵板牛柳》好好味,所以set無都叫左個。落單同伙記再三講要5成熟,黎到都係熟曬😰。由於唔係餐,叫價差不多二百蚊,完全唔值。唔知依d係咪叫希望越大失望越大。裝修完環境舒服左,不過食物就無以前咁有水準。

餐包左湯同餐包仔。湯中規中矩。餐包完全唔熱,有d失望。

《迷你雞排》一如其名,係迷你。無乜肉汁,失望。

2018-08-07 364 浏览
今日在灣仔開會, 行經此食館, 在門口思索良久. 因為記得上次光臨此店已是多年前, 應否今日適逢其會來懷舊一番. 地層的門口張貼的餐單菜式, 有十多款, 價錢相宜, 但在餐桌上卻找不到此餐單.  桌上擺設了另一張過膠的午巿套餐, 餐單設計果然有點懷舊味道. 有三款可選.  我選了德國鹹豬手配黑椒汁$85. 結果, 我是想多了.  老店的煮法是不會有變旳.  湯太多味精, 豬手太多肥膏, 肉有點硬.  薯菜很老實地向你展示是雪藏的. 服務都是老店一樣, 服務員閒話家常, 輕輕鬆鬆.  有時都為此老店可惜.  時代進步, 懷舊菜式不是不好, 但此類煮法已有點過時了, 是需要改革.

服務都是老店一樣, 服務員閒話家常, 輕輕鬆鬆.

德國鹹豬手配黑椒汁
2018-08-02