2015-08-28 4553 浏览
經過旺角成日都見到泉章居好多人排隊, 聽母親大人講話佢係老字號, 以前好受歡迎. 今日一家人出去食飯, 就諗住試下. 我地5個人接Booking 小姐話只有6pm 的枱, 而且只可食2小時. 雖然早咗D, 但我地都唔介意早D去.我地叫咗個套餐(無記錯應該$468), 有半隻雞同埋一湯三餸首先係泉章居ge招牌雞, 雖然雞肉唔算好滑, 但雞有雞味, 半隻雞份量都好足夠, 算係唔錯湯 – 普通例湯, 飲得出無加味清, 湯料算多琵琶豆腐 – 炸得外脆內軟, 老人家們都很喜歡梅菜扣肉 – 梅菜偏甜, 而腩肉都幾鬆化, 如果做得好D可以再嫰滑D豉汁蒸大鱔 – 呢個整得好好味, 唔會有醒味, 而且食得出條鱔好新鮮, 推介!!我地最後叫多咗份甜品 – 茶果呢樣係比較失望的菜式, 可能同我想像中的不同吧, 食落個味道似馬拉糕, 但實心而且唔鬆軟, 個人不是太合口味我見6點鐘已經好多人入座, 好快坐滿, 我諗好多上一輩的人都喜歡呢份情意結多過佢D菜色的味道. 香港老店已經越黎越少, 雖然有好多地方的菜都出色過佢, 但個人黎講, 食飯除咗食味道, 亦都係食感情的, 見老人家食得開心, 我都好開心. 希望香港
湯 – 普通例湯, 飲得出無加味清, 湯料算多
琵琶豆腐 – 炸得外脆內軟, 老人家們都很喜歡

我地最後叫多咗份甜品 – 茶果

我見6點鐘已經好多人入座, 好快坐滿, 我諗好多上一輩的人都喜歡呢份情意結多過佢D菜色的味道. 香港老店已經越黎越少, 雖然有好多地方的菜都出色過佢, 但個人黎講, 食飯除咗食味道, 亦都係食感情的, 見老人家食得開心, 我都好開心. 希望香港可以保留多D老店
2015-08-23
2015-08-15 4296 浏览
晚上6點已經黎到…終於有一次黎泉章居係唔使等位架喇!!我地三個人 因為唔太肚餓既關係 所以只係叫左個2人餐 三餸一湯 $278 今日既例湯係眉豆花生雞腳湯 估唔到2人份量都幾多我地三人都每人飲到1碗多d 都幾足料 最重要既係出街有啖湯飲下有益d呢個湯有去濕消暑作用 夏天飲好岩第1款菜要係霸王雞,鹽焗雞同1款海上鮮中三揀一我地揀左佢既金牌鹽焗雞雞好肥美同嫩滑 又夠味 不過略嫌有d太油…另外兩款小菜就係佢起碼有30款既小菜名單入面揀第1款我地揀左秘制蜜汁蒜子骨真係好甜蜜蜜 間唔中又會食到蒜頭粒 好香 蒜子骨外面好香脆 都算多肉呢另一款揀左豉油皇煎蝦呢味菜跟本係一定唔會令人失望未食已經聞到好香既鼓油味 加上隻隻蝦都好大隻 拌飯都好一流不過呢個餐唔跟飯 要散叫$12碗仲有茶錢同加一  加加埋埋都要$378埋單 但泉章居真係我至愛 好想快d再黎 <3
晚上6點已經黎到…終於有一次黎泉章居係唔使等位架喇!!
眉豆花生雞腳湯
今日既例湯係眉豆花生雞腳湯 估唔到2人份量都幾多
呢個湯有去濕消暑作用 夏天飲好岩
第1款菜要係霸王雞,鹽焗雞同1款海上鮮中三揀一
我地揀左佢既金牌鹽焗雞
雞好肥美同嫩滑 又夠味 不過略嫌有d太油…
另外兩款小菜就係佢起碼有30款既小菜名單入面揀

眉豆花生雞腳湯
  • 豉油皇煎蝦
  • 金牌鹽焗雞
2015-08-10 3300 浏览
去了這間點了金牌鹽焗雞,今次係一大隻,實在好大碟,黑肉嫩猾,雞胸肉也比想像中滑,鹽焗入味。雞皮精華油中油,太嫩,又暖,唔會凍炒炒,唔錯!點多個梅菜扣肉,不過佢一舊一舊放到成堆咁,上面比較乾身,麻麻地,只吃了小小,但都幾香口瘦肉部份實點。底下的梅菜用來撈飯,唔會太硬加鹹,有點點地既感覺。正!
去了這間點了金牌鹽焗雞,今次係一大隻,實在好大碟,

黑肉嫩猾,雞胸肉也比想像中滑,鹽焗入味。

雞皮精華油中油,太嫩,又暖,唔會凍炒炒,唔錯!

點多個梅菜扣肉,不過佢一舊一舊放到成堆咁,

上面比較乾身,麻麻地,只吃了小小,但都幾香口

正!
2015-08-06 3278 浏览
我生來便含着客家菜基因,久不久便心癢要吃,溺愛程度是其實那店衹是味道一般,也硬要拉各方親朋戚友同吃,吃以外,從來都覺得有義務,支持這些僅存不多努力求存的客家菜館。泉章居店大客多,不需要任何俠義幫忙。我去全因他好味,更因他是爸出道之地。今天結局竟是令我決定與他此生緣盡。依舊是雞、東江豆腐煲、炸蟹蚶,新試的西芹蝦球花枝片先來,實在是大開眼界,一小碟是幾乎沒高度的,數得出五顆雪蝦(不是球) , 薄可透光的花姿片有六片,西芹粒加紅蘿卜片約共三十件,那件頭絕對是上海菜館下午$38的一人客飯,看真價單,這碟身輕如燕飛得起的西芹雪蝦花枝透米片是$138,實在氣上心頭,埋單時向經理說,她邊吃吃笑說,換了廚,一開二,會同老闆說,直是不可思議的答案。豆腐煲來到,胖胖的男侍應打開蓋,我提他沒附辣椒醬,他求之不得立即閃身,辣椒醬久久不來,更莫說分豆腐湯。吃東江豆腐自動附辣椒醬,侍應幫客分菜是我自幼見慣的優良服務標準,今天竟在香港第一家客家菜館消忘,我爸和陳老闆知道定必怒吼。三催四請辣椒醬姍姍來遲,吃着那口涼了的豆腐涼了的湯,已不是忿怒,是悲愴。蟹蚶是縮了三分一水,乾乾瘦瘦,一副可憐相躺在碟子上,全沒蟹肉蝦膠味

蟹蚶是縮了三分一水,乾乾瘦瘦,一副可憐相躺在碟子上,全沒蟹肉蝦膠味。

今次想吃覇王雞,送來變成塩雞,負責落單送菜的胖子侍應又再閃,我已沒心情再問。

吃得滿肚氣滿肚不快,從今爾後恩斷義絕。

Ps 衹有一幀照片,因已沒氣再拍了
2015-07-18
2015-07-31 3274 浏览
又來到泉章居食晚飯,只有二個人去到當然是叫二人套餐,有湯有魚不用想太多。例湯 當日的例湯是花生雞腳眉豆湯,湯底都煲得很濃,也有很多的材料在底,飲落還有少少的粘口感覺,味道適中。紅鮋 當天沒有叫雞的食物反而叫了一條紅鮋來食,口質鮮美,只是肚中的腸不是清理得太清潔,有少少美中不足。椒鹽焗豬扒 叫了一碟香口的炸物,感覺豬扒好像醃過了一些,咬落肉質有少少的鬆散,口感不足。豉汁帶子蒸豆腐 反而叫一種蒸物就有少少的出事,上面的帶子肉沒有問題,但下面的豆腐有少許的「酸餿味」,令食慾大減。今次的進餐有少許的問題,希望這是暫時出現的而下次來到可以改善。
花生雞腳眉豆湯

豉汁帶子蒸豆腐
豉汁帶子蒸豆腐

2015-07-17
2015-07-18 2893 浏览
六點多到達,發現場內已坐滿大半人。幸好還有小量枱數入座。鹽焗雞做得不錯,也算香滑。見同場不少人點霸王雞,下一次再要試試霸王雞。香檸芝麻蝦甜甜酸酸很開胃,但沒有芝麻,如果有應會很香口。蝦則沒有蝦味,不過以價錢來說食物質素合理。梅菜扣肉最好食,不會過咸,肥瘦適中,伴飯吃一流。
六點多到達,發現場內已坐滿大半人。幸好還有小量枱數入座。

梅菜扣肉最好食,不會過咸,肥瘦適中,伴飯吃一流。
2015-07-11
  • 梅菜扣肉
2015-07-05 3229 浏览
很久沒有到這間老牌菜館,原因是在周末時間均限死時間食飯,碰巧這晚是星期一,可以訂七點,所以還好,環境跟以前一樣,沒什麼轉變,這晚雖未全場滿座,但也有九成客,我們一行六人,點了一個四位套餐,將套餐的例湯轉為冬瓜盅後,再另加了一個餸和糯米飯,因為冬瓜盅實在太大,最終都還有得包走。鹽焗雞,可謂此店鎮店菜式之一,吃過多次,水準如一,雞味香濃,皮香肉嫩,入口嫩滑,味道鮮美,肉汁豐富。冬瓜盅,應該是供一席十二人用的份量,十分大個,絕不像早前在"富臨"吃到那款變種冬瓜盡,材料豐盛,蝦仁、肉粒蓮子等十分多,味道也清甜,瓜肉和湯十分鮮甜,最終為免浪費,還是包走。脆皮炸大腸,清理得非常彻底,沒有異味,但可惜大腸未夠肥美,變成炸起後頗為過於乾身,入口有點柴的感覺。骨髓炆三鮮,材料豐富,所謂三鮮就只是草菇、珍珠粟和鵪春蛋,而骨髓更是十分充足,入口順滑香淋,調味濃淡適中。梅菜扣肉,梅菜不算太咸,入口食得出加了不少糖去中和,所以汁醬尚可接受,但扣肉的選料就極為強差人意,也應該不是原件開出,因為中間出現一件肥肉佔九成的扣肉,而大致上肥肉都是比例上過多,入口就感到太油,最終也叫了一碗白飯伴食。煎炆釀豆腐,用上硬豆腐作
骨髓炆三鮮
梅菜扣肉

煎炆釀豆腐,用上硬豆腐作煎煮,豆腐沒有太散,入口順滑,釀料適中,味道就靠茨汁,十分清淡、鮮甜。
糯米飯
糯米飯,臘味味道香濃,飯做得夠乾身,黏口而不糊,有韌度又有噬口,入口香濃味美,最終還加多了一碗。
2015-06-29
糯米飯
2015-06-13 2572 浏览
泉章居以客家菜為主,粵菜為輔。旺角總店已經超過三十年歷史,招牌菜是眾所周知的鹽焗雞。到店時已經是下午一點半,已過了食飯時間,店內生意還是非常好,幾乎是滿座!招牌鹽焗雞是肯定要點的,半隻124(價格小貴)這裡的鹽焗雞是真正經焗爐出來的雞。雞味重,肉香,肉滑,夠哂入味,不用蘸鹽,不用蘸蔥油,雞的味道就相當正了。而且香味由皮滲透入肉,所以由皮到肉都十分嫩滑!強烈推薦,不愧是招牌,也是至今為止我吃過的最好吃的鹽焗雞,所以124半隻也就貴得有道理啦!除了鹽焗雞外,另外我們也按侍應的推薦點叫了豉汁蒸大鱔138, 味道也是很不錯.另外平日午餐時段還有送是日例湯,當天送的是西洋菜豬肉湯。鹽焗雞124+豉汁蒸大鱔138+白飯一碗8*2+加一,這餐埋單一共306,整體還是很值得一試的!

另外平日午餐時段還有送是日例湯,當天送的是西洋菜豬肉湯。

2015-06-12
2015-06-09 2863 浏览
泉章居約左朋友,本身諗住食老點,點知等得太耐友人們唔想~咁就轉戰《泉章居》~第一道上桌係花生雞腳湯~都幾入味,真材實料~而且d雞腳好淋好味!主菜分別係 鹽焗雞~雞肉很鮮甜,不會太肥~咸咸的配飯一流~梅菜扣肉~梅菜很香,扣肉很軟,醬汁超美味!不過話明扣肉當然比較油膩~腐乳通菜~菜還蠻新鮮~腐乳味香但不會咸,也不會油膩~都幾好食~帶子蒸豆腐~~比較平平無奇的一道菜,豆腐沒有味道~只能說是道配角既小菜~脆皮炸大腸~賣相一流、口感一流(炸得非常脆,入口卡卡聲)連底盤上的蘿蔔都很好味~脆皮炸鮮奶~炸得非常脆~裡面的奶油很豐富,雙重口感~有醬可配,但個人比較喜歡唔沾醬~朋友們都超愛呢個菜~~6人餐加1個菜~7位用岩岩好~非常抵食~超飽又好味!真係抵讚~~

泉章居
約左朋友,本身諗住食老點,
點知等得太耐友人們唔想~
咁就轉戰《泉章居》~
第一道上桌係花生雞腳湯~
花生雞腳湯

都幾入味,真材實料~而且d雞腳好淋好味!
主菜分別係
鹽焗雞~雞肉很鮮甜,不會太肥~咸咸的配飯一流~
鹽焗雞

梅菜扣肉~梅菜很香,扣肉很軟,醬汁超美味!
不過話明扣肉當然比較油膩~
腐乳通菜

帶子蒸豆腐

脆皮炸大腸

朋友們都超愛呢個菜~~
脆皮炸鮮奶

2015-06-08
花生雞腳湯
腐乳通菜
脆皮炸鮮奶
  • 炸大腸
2015-06-06 1827 浏览
已经好多年無去食,一食之下,下次都吾会去!美極牛柳全是洋葱,獻汁劲厚!鹽焗雞完全无雞味,是咸雞一隻!竹笙北菇時菜D玻璃獻杰過膠水!白果豬肚湯陳年燉水!乜味都无!只有粟米石斑塊一般!Final decision : certified 😣😣😣😖😖😖
鹽焗雞完全无雞味,是咸雞一隻!
竹笙北菇時菜D玻璃獻杰過膠水!
白果豬肚湯陳年燉水!乜味都无!
只有粟米石斑塊一般!
2015-06-06
1K
2015-04-20 3104 浏览
因為會到麥花臣場館看音樂會,而又一行十多人,所以就在門口的泉章居是不二之選。這次晚飯吃了很多食物,而最教人念念不忘的就是最經典的兩味菜。第一款不能缺少的就是鹽焗雞。外型是很有份量,不會像現代的做法,把很多部份都取去,令到一隻雞變成了半隻。除了外型最重要的當然是味道,或許健康的意識浪潮真的不能抵擋,鹽焗雞不算很咸,但雞味仍在,而且肉質也好。不錯。另一款不能忘懷,叫人又愛又恨的當然就是梅菜扣肉了。雖然肉很肥,但不過份。與甜甜的梅菜配合得非常之好,絶對是佐飯的佳品。既然不是常吃,就放縱一下吧。
2015-04-18
2014-12-28 5605 浏览
細細個爸爸已經鐘意帶我地食銅鑼灣利舞臺對面間舊舖,以前細個唔鐘意因為又舊又食中菜。大個左反而對中菜有興趣。聖誕節旺角行完街經過就入去食啦!可能過左食飯時間,完全唔駛等位,1入就有位上樓上。估唔到聖誕旺季仲有套餐,唔貴,2人餐$278有1湯3餸。例湯 ~ 紅蘿蔔排骨湯,好足料,足有6碗第一樣餸 ~ 雞。 第一味2款雞或海上鮮,3選1,我地要左佢嘅招牌餸,雞,好肥美,好食第二及三樣餸~咕嚕肉同鼓椒蒸大鱔。第二及三樣餸可以喺近30款(exactly幾多款唔太記得)選2樣,有菜,有豆腐,有魚,有肉。我地選左咕嚕肉同鼓椒蒸大鱔。咕嚕肉脆嘅,菠蘿都好甜,又係好食。蒸大鱔好少喺街食只會喺娘家爸爸煮,好肥少骨,不過2個人食1條有啲膩,太多啦。套餐係唔包白飯嘅,要另外叫,$10碗。好彩我地只叫左1碗,我淨飲湯食餸都食唔哂。食淨雞同咕嚕肉攞番屋企,啲雞返到屋企仲keep到味道。咕嚕肉第二日番炒已粉哂啦…埋單,$330多(套餐278,飯10,菜@6,加一)唔太貴。
聖誕節旺角行完街經過就入去食啦!
可能過左食飯時間,完全唔駛等位,1入就有位上樓上。
估唔到聖誕旺季仲有套餐,唔貴,2人餐$278有1湯3餸。

例湯 ~ 紅蘿蔔排骨湯,好足料,足有6碗

第一樣餸 ~ 雞。

第二及三樣餸~咕嚕肉同鼓椒蒸大鱔。

招牌雞
咕嚕肉
  • 鹽焗雞
  • 蒸大鱔
2014-10-13 6808 浏览
又到每月一餐的時侯了,上次太多人而去不到的泉章居,今次我們再挑機,大家好早7:00已去到等位,果然早點去係得左呀,加上平日之下又唔會太多人呢,我們是4人,給了我們樓下的位置,如果是樓上.環境會好點呢。即看有咩好食,人氣的是炸大腸、鹽焗雞及霸王雞。晚飯精選套餐,4位用,$448,鹽焗雞或霸王雞(半隻)+3款小菜。開餐了。花生雞腳湯,是日例湯,蠻足料。蟹肉扒豆苗,正常味道。金牌鹽焗雞,半隻,人氣之選,肉質一般,不夠入味,有點名大於實。脆皮炸大腸,也是人氣之選,本身也很喜歡,外皮脆,味道香口,不俗。西檸煎軟鴨,酸酸甜甜,蠻不俗。整體來說人氣鹽焗雞水準普通,反而炸大腸幾好味。
即看有咩好食,人氣的是炸大腸、鹽焗雞及霸王雞。
開餐了。
花生雞腳湯,是日例湯,蠻足料。
蟹肉扒豆苗,正常味道。
西檸煎軟鴨,酸酸甜甜,蠻不俗。

整體來說人氣鹽焗雞水準普通,反而炸大腸幾好味。

2014-08-01
2014-10-13 5494 浏览
到泉章居的晚飯是無心插柳之下成行的,當天本打算於海洋公園遊玩下,乘隧巴到紅磡吃素菜的,怎知過海隧道大塞車,又快要下起大雨,父親即時提出坐的士到香港仔再轉乘紅VAN到旺角. 父親問我旺角有甚麼好吃的,我實在答不出來呢! 自從旺角被一大堆強國人攻陷下,我已絕少踏足這遍地了. 忽然父親提議到泉章居晚飯,我也想起這間父親說要帶我吃的客家飯店,可惜經過N年仍未成行也就不了了知.這夜除了我們一家3口晚飯外,還有從F.1認識的K也一起晚飯呢! 謝謝您陪我和父母一起到海洋公園玩了一整天,這天是我三個月來過得最愉快的一天,幸好有您公眾假期前夕的泉章居,8時左右約有7成客人,在旺角不用等位吃晚飯實在太好了.我們4人選了4人套餐 ($448) 包括金牌鹽焗雞+3款小菜,另以$168 加點鮮蓮冬瓜盅.金牌鹽焗雞這鹽焗雞味道實在太鹹,愛吃清淡食物的我吃不慣,要不停喝水.梅菜扣肉到客家菜館怎少得點選梅菜扣肉呢? 不過這扣肉肉質粗糙又不軟滑,梅菜亦有渣,不好吃的.西檸芝麻蝦球炸粉實在太厚,有如吃粉漿一樣,可幸雪蔵蝦爽口彈牙,沾上開胃酸甜檸汁挽回少少分數.煎炆釀豆腐以煲仔盛載的炆釀豆腐熱度非常足夠,豆腐尚算嫩滑,可惜

金牌鹽焗雞
這鹽焗雞味道實在太鹹,愛吃清淡食物的我吃不慣,要不停喝水.
西檸芝麻蝦球
煎炆釀豆腐
以煲仔盛載的炆釀豆腐熱度非常足夠,豆腐尚算嫩滑,可惜釀進豆腐內的肉粒細到無可再細,唯有告訴自己,少吃肉健康得多.
冬瓜盅
原價$188,跟餐$168,平$20好過無. 冬瓜盅味道淡淡的,內裡有蝦肉、魚肉&雞肉粒等,加上清新的冬瓜肉,淡淡的味道適合愛淡口食物的我.
試了數款小菜都不甚滿意,只有冬瓜盅較為好一點,不過以$168來說價錢有點貴,而且內裡的配料都是平價貨,所以都只算一般.

最後結帳$7XX,食物就真的麻麻,我想我可以有更好的選擇.

晚飯過後,K先生就到了旺角支持佔領活動,本來我們應該到紅磡吃素,K再到旺角與他的朋友滙合,陰差陽錯後,我們來到旺角吃飯,世事往往如此,任您怎安排,計劃永遠趕不上變化!

2014-09-30
2014-08-13 6219 浏览
住附近,一向都有幫襯開呢度,特別欣賞佢地套餐有跟果個例湯好正,次次都唔同,但次次都好ok!今日都係叫左鹽焗雞,雞嫩滑點沙薑非常正!蒸大鱔其中的最愛!十次有九次都會點呢個餸!炸大腸香口!配菜係酸羅白都幾好味,墊喺大腸底!成碟都食得!中意呢度既原因係因為呢個價錢晚市間間酒樓都要啦,但呢度好食得黎最窩心既係佢有送埋盆例湯!對於我呢種都市人又無咩時間煲湯既人黎講係恩物!仲要唔係飲味精湯!會keep住繼續幫襯!

今日都係叫左鹽焗雞,雞嫩滑點沙薑非常正!

蒸大鱔其中的最愛!十次有九次都會點呢個餸!

炸大腸香口!配菜係酸羅白都幾好味,墊喺大腸底!成碟都食得!

仲要唔係飲味精湯!

會keep住繼續幫襯!
2014-08-12
  • 鹽焗雞