2024-03-14 1477 浏览
沾仔記,細細個已經食佢但大個左多選擇已經好耐無食今次下午茶時間黎到叫個雲吞牛肉麵食嘅係情懷?老實講牛肉就冇乜味雲吞都已經冇以前咁大粒面嘅質地係好食不過鹼水味都重湯底亦都麻麻哋已經唔係以前食嘅味道
沾仔記,細細個已經食佢
但大個左多選擇已經好耐無食
面嘅質地係好食
不過鹼水味都重
湯底亦都麻麻哋
已經唔係以前食嘅味道
开了六十多年的老店这家店简直选择困难症福音就是鲮鱼球/鲜虾云吞/鲜牛肉 三选n再选汤面或捞面就靠这三样就可以屹立不倒几十年连英皇老总都贼爱 真的有点东西点了两碗三拼 分别选了捞面和汤面 各有特色🥣汤面就是每一口都有汤的鲜甜我喜欢再加上醋和辣椒酱超级提味 没想到辣椒酱会这么香🥣捞面蚝油放很多 所以建议多放醋来调味本身也会有送一小碗汤我的建议是喝一半 拌一半防止面过于干噎 也能增加一些鲜味🦐鲜虾云吞必点!一个里面居然有五只虾个个q弹完整鲜美 以鲜肉蓉粘在一起一个云吞有半个拳头那么大 挑不出缺点来了🐟鲮鱼球是我之前没吃过的惊艳到了 和别的鱼丸完全不一样不是那种锤到弹牙的口感但是能吃到咬下去每一寸都充斥着鱼肉我喜欢再调一小碗醋+酱油+辣椒酱的蘸料强烈建议所有人都试试这个吃法 谁吃谁知道🐂鲜牛肉也是嫩出天际 滑嫩软糯这样一份下来满满一碗 料给超多也只要$46 便宜大碗又美味到想哭🌟这家也是好多人心中的香港美食白月光坚持了几十年如一日的味道明厨亮灶现场煮食 也是给食客的保证人均四五十还能做到这些坚守上榜米芝莲实在是名副其实
开了六十多年的老店

明厨亮灶现场煮食 也是给食客的保证
人均四五十还能做到这些坚守
上榜米芝莲实在是名副其实
2023-08-25
  • 三拼汤面,鲮鱼球,鲜虾云吞
2024-01-10 1707 浏览
🍜雙拼 招牌雲吞鮮鯪魚肉$46雲吞鯪魚肉各兩粒,雲吞🥟飽滿大粒入面有大蝦🦐,蝦爽口😝,唔會有好大鹼水味,鯪魚肉都系大大粒,結實彈牙,冇咁易散,湯底清啲,可以加紅醋或者辣醬,個人鍾意佢個辣醬微辣惹味🌶️,麵底可以揀麵/河/米.✨傳統港式雲吞麵,仲要系米芝蓮,價錢實惠,上菜快,門口不時有人龍,都有幾多遊客去既.
🍜雙拼 招牌雲吞鮮鯪魚肉$46
2023-12-27 1255 浏览
行過中環,肚子叫囉,一陣香味襲來,我就揾到呢間沾仔記。唔使多講,直頭入去試佢畀人讚過嘅招牌雲吞麵。啱哂!啖啖大隻,入口即溶嘅雲吞,蝦仁爽口得嚟鮮甜得滯,真係令人回味無窮🍜。話晒,中環想搵份實在嘅午餐,唔係易事呢!翻轉過頁,鮮鯪魚球麵亦都叫得我興奮!每一啖球都碌實結實,咬落去既彈牙又唔失魚嘅滑潤,正!🐟 最正係,搭配個切得薄溜溜嘅撈麵,每一啖都帶埋啲麵汁,真係唔錯過!嚟到最後,我試咗佢哋嘅鮮牛肉撈麵,嘩,唔係蓋,牛肉咬落去鬆軟又多汁,撈麵同雲吞麵一樣有「慳面」嘅水準,啱啱哋👍。整體嚟講,沾仔記嘅食物質素真係穩陣✨,價錢公道又唔會當你笨,如果你喺中環想揾個地方,食個過得去又有老香港風味嘅午餐,呢度絕對係首選!正!

2023-12-23 896 浏览
經過中環, 今日突然想食雲吞麵, 就諗起攞過米芝蓮的沾仔記入到去, 環境算寬敞, 檯與檯之間有一定的距離, 坐得舒適去到當然係試一試佢的招牌雲吞麵啦, 黎到之後覺得有驚喜, 碗麵有3大粒雲吞, 雲吞食落去係有蝦的鮮味而價錢係40蚊一碗雲吞麵, 係中環區黎講性價比算好高了聽聞牛肉都係舖頭的招牌, 下次會想試埋!
經過中環, 今日突然想食雲吞麵, 就諗起攞過米芝蓮的沾仔記
入到去, 環境算寬敞, 檯與檯之間有一定的距離, 坐得舒適
而價錢係40蚊一碗雲吞麵, 係中環區黎講性價比算好高了
聽聞牛肉都係舖頭的招牌, 下次會想試埋!
2023-12-14
2023-12-21 603 浏览
一入鋪頭,就被其懷舊裝潢吸引。個樣樸實無華,但食物味道就絕對唔平凡!首先試咗佢哋嘅招牌雲吞麵,啲雲吞大大粒,咬落去蝦肉飽滿,爽滑得嚟彈牙,真係一啖唔夠,想再啖。麵條得嚟細腰得緊,又唔會太硬或太腍,每條都係煮到啱啱好,揾食之佳選!再嚟就試埋佢哋既牛肉面,好嘅牛肉條條有嚼勁,但又唔會太柴,細細塊食落去,鮮嫩多汁,打邊爐好幫手。加咗啲自家辣醬,微微辣味即刻提升咗整碗湯底,食落後勁十足。最後,茶水都係用心傾注,一啖渣都唔會覺得苦澀,真係好夾雲吞面。過百間食評我寫過,亦食過不少高下餐飲,呢家嘅平民美食真係令人難忘,口感味道兼備,幾乎每樣嘢都食到幸福滿滿嘅感覺!多謝廚師嘅巧手,下次再嚟一定要叫多碗!🍜😋🔥

2023-11-18 920 浏览
住在堅道,平時想吃雲吞面,第一個想到的就是沾仔記。現在越來越多人知道沾仔記,每每去都要排隊。最喜歡至尊三寶,湯麵、撈面都好吃!雲吞很大粒,裡面有兩隻蝦。牛肉又嫩又滑,不老不柴。鯪魚球又大又Q彈,非常抵食。麵條是鹼水竹昇麵,吃不慣的可以選河粉或米粉。鹼水面在吃的時候可以加小小紅醋,綜合一下鹼水的味道。非常喜歡它們家的紅醋和辣椒油。菜心也是非常的嫩,每次必點。豆漿是樽裝的,甜口,豆味濃郁。總得來說非常好吃,四十多港幣一碗的價格,在香港來說非常友好。以後也會經常光顧。

2023-10-18 1155 浏览
Location: Shop B, G/F, Jade Centre, 98 Wellington Street, Central📝 Review: Calling all foodies looking for a delicious and affordable lunch option in Central! Today, I had the pleasure of trying out Tsim Chai Kee, a renowned restaurant that has been serving up Michelin-worthy noodles for years. Their signature dish features noodles with Wonton, Fresh Minced Fish Ball, and Fresh Sliced Beef. I couldn't resist trying all three toppings, and for only $49, it was a steal! To balance out my meal and

📝 Review: Calling all foodies looking for a delicious and affordable lunch option in Central! Today, I had the pleasure of trying out Tsim Chai Kee, a renowned restaurant that has been serving up Michelin-worthy noodles for years. Their signature dish features noodles with Wonton, Fresh Minced Fish Ball, and Fresh Sliced Beef. I couldn't resist trying all three toppings, and for only $49, it was a steal! To balance out my meal and add a healthy touch, I also ordered a side of vegetables for $19.

💭 Let me tell you, the food did not disappoint. Each bite was bursting with flavor, and the combination of the different toppings created a delightful symphony of tastes. The noodles were perfectly cooked, and the wontons were packed with juicy filling. The fresh minced fish balls and sliced beef added a satisfying protein element to the dish. As for the portion size, it was just right for me as a girl. However, if you have a larger appetite, you might want to consider ordering an extra portion or side dish.

⏰ Tsim Chai Kee is a go-to spot for locals and visitors alike, and it's easy to see why. The quality of their food, coupled with the wallet-friendly prices, makes it a must-visit for anyone in the area.
Wonton • Fresh Minced rish Ball • Fresh Sliced Beef
  • 至尊三寶麵
  • 三寶麵
  • 油菜
  • 牛肉雲吞麵
  • 招牌雲吞麵
  • 鯪魚球麵
2023-10-09 1052 浏览
同男朋友專程嚟食沾仔記雲吞麵呢間亦係我由細食到大,但由於搬離港島就好少再食。10月7日下晝2:00左右嚟到,居然要排隊,望入餐廳入面有9成都係遊客,內心亦心感不妙,所謂人怕出名豬怕肥。排咗10分鐘左右終於有得坐低,我哋叫咗一碗招牌雲吞麵、一碗至尊三寶麵、2枝豆漿。等咗少於5分鐘2碗麵就嚟到,第一啖飲啲湯,淡而無味,一啲大地魚香都無食食下仲好想落豉油落啲湯到;第二啖食啖麵,又硬又乾,好似未煮熟咁款,浸住湯嗰啲先叫勉強食得落口;第3啖食雲吞,係大隻但無蝦味嘅雲吞,真係食到暈,成碗嘢完全無靈魂,難食到極點男朋友食嗰碗至尊三寶麵仲食到面都黑晒難怪9成食客都係遊客,本地人都知訂唔好再幫襯最後埋單$108,真係食到一肚氣!NO NEXT TIME!!!!
同男朋友專程嚟食沾仔記雲吞麵
呢間亦係我由細食到大,但由於搬離港島就好少再食。

男朋友食嗰碗至尊三寶麵仲食到面都黑晒

難怪9成食客都係遊客,本地人都知訂唔好再幫襯
最後埋單$108,真係食到一肚氣!

NO NEXT TIME!!!!
2023-08-27 1283 浏览
收银大妈明显对本地人和内地人态度差别很大,来店里的有很多内地游客,不知道大妈在高贵什么?!不会再来。收银方式只有八达通和现金,不接受信用卡和任何网络平台支付方式,菜品也一般般,不值得排队。菜品样式很少,云吞一份也只有三颗,虾还是比较饱满,但是面非常难吃,汤也奇奇怪怪,比较咸,吃两口就咽不下去,面的成本也就几分钱吧,反正就是非常不值,很劝退。因为人多还不得不跟人拼台,就餐体验极差,匆匆忙忙吃完赶紧走了。提升一下服务和店面吧。
提升一下服务和店面吧。
2023-08-25 1021 浏览
米芝連食肆 餐牌非常簡單 只有幾項選擇· 三寶至尊麵 [$48]滑牛肉+鯪魚球+雲呑 睇落去係滿滿的份量 但其實ok啦 食完也不是太過飽 係個碗細先顯得個麵好多(都可能只係我的胃存在著一個黑洞 hhhhh)味道就是港式風味的細蓉🤪(雲呑麵)滑牛肉:真的超級滑嫩鯪魚球:超大一粒 又是勁滑嫩雲呑:有兩粒 都係超級好食的· 雙拼麵 [$44]轉了米粉 自選了滑牛肉+雲呑米粉口感都是特別好吃😋 始終都係米芝連餐廳 食物還是有一定保證的
米芝連食肆 餐牌非常簡單 只有幾項選擇
三寶至尊麵 [$48]

滑牛肉+鯪魚球+雲呑
(都可能只係我的胃存在著一個黑洞 hhhhh)
味道就是港式風味的細蓉🤪(雲呑麵)
滑牛肉:真的超級滑嫩
鯪魚球:超大一粒 又是勁滑嫩
雲呑:有兩粒 都係超級好食的
雙拼麵 [$44]

轉了米粉 自選了滑牛肉+雲呑
米粉口感都是特別好吃😋
始終都係米芝連餐廳 食物還是有一定保證的
2023-08-24 764 浏览
明明叫雲吞牛肉河外賣,我返到屋企發現俾咗麵,打去同佢講,佢仲要話:咁你介唔介意食咗佢吖?!如果唔係你咪攞返嚟囉!一句唔好意思都無😡如果我食得麵就唔使叫河粉啦 聰明豆

一句唔好意思都無😡
如果我食得麵就唔使叫河粉啦 聰明豆
雲吞牛肉河
2023-08-24
外卖自取
🐮沾仔記🐮🐮#hkbeeflover_米芝蓮🐮#hkbeeflover_中環• • • 🐮🐮評價🐮🐮至尊三寶麵 $49Three Toppings Noodle 應該係中環上班人士之選三寶,每個寶都勁大粒鮮牛肉完全被隔離搶focus 牛肉份量都多口感都不錯雲吞入面好多蝦蝦及豬肉比例均等鯪魚球新鮮連我平日唔鐘意食鯪魚球嘅人都食左半粒😂中環番工嘅你今日會唔會食沾仔記?我最鐘意係佢自家製辣醬加完落麵之後昇華哂 個人黎講對鹼水味唔抗拒仲有少少鐘意添😂😂😂加埋醋就仲正#態度比食物重要對於茶餐廳嘅態度就算惡劣啲我都覺得還好因為出面真係好多人等好似澳牛咁 快啲安排入座快啲有野食 好似呀媽催你咁 反而覺得幾正😂😂😂我咁諗係咪有問題🤣🤣🤣🐮滿分為5個emoji🐮評分也以性價比作衡量軟冧:☁️☁️☁️牛味:🐮🐮🐮• • •🐮男友總評分 🤎🤎🤎🐮女友總評分 🤎🤎🤎🤎
🐮沾仔記🐮

至尊三寶麵 $49
Three Toppings Noodle
至尊三寶麵

應該係中環上班人士之選
三寶,每個寶都勁大粒
鮮牛肉完全被隔離搶focus
牛肉份量都多
口感都不錯

雲吞入面好多蝦
蝦及豬肉比例均等

鯪魚球新鮮
連我平日唔鐘意食鯪魚球嘅人都食左半粒😂

中環番工嘅你
今日會唔會食沾仔記?

我最鐘意係佢自家製辣醬

🤎🤎🤎🤎

2023-08-19
至尊三寶麵
2023-08-19 432 浏览
15:15經過中環有小小肚餓 見到店面咁靚 就試試啦下午茶比午市更抵食 ,分量亦唔少雲吞麵冇乜梘水味,有蛋味,口感剛剛好雲吞都算大粒有肉汁👍🏻呢個鯪魚球真係大得誇張 ,好彈牙冇骨👍🏻配埋滑滑河粉好滿足
15:15經過中環有小小肚餓 見到店面咁靚 就試試啦

下午茶比午市更抵食 ,分量亦唔少

雲吞麵冇乜梘水味,有蛋味,口感剛剛好

雲吞都算大粒有肉汁👍🏻

呢個鯪魚球真係大得誇張 ,好彈牙冇骨👍🏻
配埋滑滑河粉好滿足

2023-08-14 373 浏览
稱之為舊式是要把這些食店跟今日香港現代食店分別開來。上世紀的香港人大多是勞動階層, 去食店為求填飽肚子, 食物選擇不多, 但由於專注, 食店的主打食物多講究色香味美, 沾仔記就是這樣的店家。被門口的米芝連推介貼紙吸引, 下午人流不多, 店員指示坐一個卡位。枱面有中文餐牌, 背面是日/英語的餐牌, 基本上只有三款食品:雲吞, 鯪魚丸及滑牛肉,  面款可配粗面, 幼面, 河粉, 米粉。入店當然是要食招牌雲吞面, 來到一碗熱騰騰的, 面條上有葱花, 雲昋按傳統做法被蓋在面條之下; 熱氣撲上鼻子聞到鹼水味令我相當興奮, 是兒時的氣味。面條爽滑, 三粒雲吞大大粒, 每粒蝦肉及猪肉比例恰當。有人不喜歡湯底有鹼水味, 但我認為這是真材實料的明證, 鹼水沒有影響湯底的鮮甜,  吃完後不會感到口渴。枱面古色古香的瓷瓶裝有自家製辣椒醬, 不太辣, 調味用剛剛好。

雲吞面

2023-07-31