久聞沛公好一段時間每星期補習都必經沛公但眼見人流不是很旺所以沒有挑起我的食慾原來我誤會它了...(沛公 對不起^^")由於慶祝媽媽節想爆了腦筋想想不到買什麼靈機一觸心知媽媽是榴槤愛好者亦得知沛公有千層蛋糕訂購所以就訂了一個 榴槤千層蛋糕訂購方法 只要提早一天告訴店員你要什麼蛋糕就可以了我那天是要負全款的大小方面 千層蛋糕 有8吋和6吋的選擇我買的是8吋 約$150 4-6人吃一定足夠口味方面 基本上所有餐單上的口味都可以訂做最後 餅面我沒有選擇生果 因為我認為會把榴槤香給蓋過了除了訂蛋糕 我還買了榴槤腸粉 及另送一杯榴槤布甸先說榴槤腸粉 腸粉皮是用椰汁制成的 內裡包著忌廉和榴槤肉我個人不太喜歡 因為忌廉太多 肉太少 令到質感太溜再來的免費布甸就有驚喜因為我喜歡微甜的甜品布甸的甜度不高 好像只是水果和煉奶(??)帶出的甜最令我興奮是 每吃一匙 都有榴槤肉絲絕對有物有所值的感覺說回主角當天取蛋糕時發現晚上是座無虛席的所以沛公原來有一定的人氣喇!回家後立刻品嚐一開盒 就嗅到陣陣榴槤香可能千層有班戟皮隔住忌廉 所以忌廉份量不會有很溜的口感果然不錯!香和味都做到了就是差在賣相 可能見過台灣的千

久聞沛公好一段時間
每星期補習都必經沛公
但眼見人流不是很旺
所以沒有挑起我的食慾
原來我誤會它了...
(沛公 對不起^^")

由於慶祝媽媽節

最令我興奮是 每吃一匙 都有榴槤肉絲

絕對有物有所值的感覺

說回主角
當天取蛋糕時發現晚上是座無虛席的
所以沛公原來有一定的人氣喇!
回家後立刻品嚐

庆祝纪念
母亲节
  • 榴槤千層蛋糕
2009-06-16 18 浏览
4 june, 2009食完雄記米線...突登走來一試,因為之前上過雜誌,見到d甜品好似幾吸引,又唔貴...榴槤千層班戟 ($24) - 聞就冇乜味,食就好重榴槤味,仲多果肉,讚呀!!!心花怒放(芒果) ($28) - 個樣就好靚,上面既芒果都好甜,唯獨下層既芒果布甸就差左少少..榴在心中 ($22) - 榴槤味冇咁重,唔食榴槤既人可能一試蜜瓜紫霞仙子 ($18) - 呢個就....利賓立囉....酸酸地囉...冇咩特別...始於都係榴槤好..haha....佢仲有個脆焗榴槤酥...不過已經冇哂,下次一定要試呀!!!同埋呢到係坐街邊食呢,好多蚊囉..= ="
4 june, 2009

同埋呢到係坐街邊食呢,好多蚊囉..= ="
2009-06-04
$30 (宵夜)
2009-06-12 19 浏览
經過沛公,覺得張傳單好吸引,又見到雪櫃內的千層班戟都好吸引,就這被那些姐姐叫住了,基本上此店是沒有位,所有人都是坐在街邊的!幸好沒下雨和不太熱。幾個人點了它的剪報推介:班戟種類雖多,不過能叫的基本上只有兩三種,沒有想吃的,只好叫了被雪櫃吸引的M & M s千層班戟啦和芒果班戟…唔…就算有幾個人都吃不完,因為越吃越濟,每層班戟都有忌廉…單挑了塊皮吃,其實OK,做得幾香口和薄。每層都有十粒以上的M & M再加忌廉,過甜好快飽!榴在心中,呀!…切開好有榴槤香味,吃第一口時覺得榴槤很配合忌廉,很滑而且口感好像熟透的榴槤蓉,不過呢…又是好辛苦才吃得完,因為吃不吃下成口成肚忌廉!心花怒放,其實好有心思,因為個芒果花係幾靚,可惜個芒果略酸,下面又叫加一堆忌廉…真係好濟!酸加甜忌廉真係不多夾呀!總括是可以的,但希望此店再讚研甜品,可小用忌廉推砌,用多些真功夫啦!

幾個人點了它的剪報推介:

酸的芒果加甜的忌廉
好有熟透榴槤蓉的感覺
吸引的外表!太忌廉了!
太多忌廉了
2009-06-11
$50 (宵夜)
好有熟透榴槤蓉的感覺
  • 榴在心中
2009-06-10 13 浏览
今日不用上班, 同屋企人飲完茶就去行一陣, 經過此間甜品店, 見到好多千層旦糕..好吸引,愛甜食既我就點會放過,,就買左我至愛既曲奇千層..外賣回家..(環境一般,所以決定外賣)回家吃,就覺得可以WOW>.味道OK.口感特別..唔太流..可以吃晒整整一大件呢..如果再冰凍D會更可口..我見到LEE 間野仲有好多味既千層旦糕..一定會再試..
今日不用上班, 同屋企人飲完茶就去行一陣,
經過此間甜品店, 見到好多千層旦糕..好吸引,
愛甜食既我就點會放過,,
可以吃晒整整一大件呢..如果再冰凍D會更可口..
我見到LEE 間野仲有好多味既千層旦糕..
一定會再試..
2009-06-08
2009-05-31 29 浏览
31/05/2009今天放了工同小伙子去了荃灣逛下街, 後來見到一對情侶在街道中拿著一件蛋糕和一個布甸正在享用, 看來他們都食得好滋味,於是我和小伙子去尋找食物的來源地之後路過一間甜品店, 好多人都排隊購買, 我舉頭望一望是"沛公甜品"於是我們都上前看一看, 望見雪櫃的cake就是我們之前那對情侶食緊的cake, 完來是"千層班戟", 雪櫃裡面的班戟都好多口味, 但是好多都已賣去了, eg 香芋紅豆千層班戟,青檸芝士千層班戟,芒果千層班戟,日本青莓千層班戟...etc, 價錢都是$18-$22, price 都好合理!職員都好熱誠介紹他們的甜品, 也介紹5月期間客人惠顧$20可以再加一元配"榴槤布甸", 也說今天是最後的promote!!最喜歡食榴槤的小伙子已經垂涎三尺,我們當然忍不住馬上買個千層班戟再加多一個布甸啦, 我就選擇了strawberry 的口味士多啤梨千層班戟好rich 的cream和超薄班戟皮,班戟皮都沒有破爛!食落都好creamy, starwberry的饀料都好足, 不過口感就覺得奶油了一點, 有點膩,食落唔覺有咩口感!另外的榴槤布甸賣相看來好平凡, 但可以食到啖啖

士多啤梨千層班戟好rich 的cream和超薄班戟皮,班戟皮都沒有破爛!食落都好creamy, starwberry的饀料都好足, 不過口感就覺得奶油了一點, 有點膩,食落唔覺有咩口感!另外的榴槤布甸賣相看來好平凡, 但可以食到啖啖的榴槤肉, 散發著好香濃的榴槤味, 可惜美中不足是不夠甜, 淡了一點

這裡主玫都是外賣, 冇地方可以坐,客人大多數是年青人為主, 好多客人買完後馬上在街道上品嚐"千層班戟", 這是全港獨家的千層蛋糕, 如果正在on diet 的女士真是要同朋友share 才order, 因為千層班戟食落啖啖都是cream !!
沛公甜品dessert playground
5月期間惠顧$20可加$1有榴槤布甸
榴槤布甸都好香濃的榴槤味
可惜不夠甜
士多啤梨千層班戟好rich 的cream和超薄班戟皮
豐富的strawberry饀料層層疊
好creamy ,食落唔覺有咩口感
全港獨家的千層蛋糕
2009-05-31
$11.5 (下午茶)
沛公甜品dessert playground
5月期間惠顧$20可加$1有榴槤布甸
榴槤布甸都好香濃的榴槤味
士多啤梨千層班戟好rich 的cream和超薄班戟皮
豐富的strawberry饀料層層疊
全港獨家的千層蛋糕
2009-05-20 11 浏览
沛公甜品,一直想試好耐 !!知道佢的千層蛋糕好多人讚 !!不過9點去到已經冇晒曲奇千層同朱古力千層..!!看來真的好多人支持 !!最終我揀左M&M千層,雲中落日 同+$1要個青蘋果JELLY !![b]m&m千層蛋糕:入面真係有好多層 ..正呀 ~賣相OK啦,如果冇左D M&M應該會好好多!"不"一匙望落去好似朱古力雪糕咁,軟綿綿~朱古力味幾正 !!相信佢指的M&M,只係那堆有顏色的M&M..!(本身仲以為成個都係M&M做!)$20 一個都算係咁,但我相信曲奇的一定更正!!雲中落日:內裡是芒果+忌廉!外屠是椰汁整的腸粉皮~一盒兩條 $22,味道冇我想像中咁正 ~~可能因為芒果肉唔夠多,不過食落有淡淡的椰汁味~不俗呢 !!這款有榴槤肉的,愛吃榴槤的一定要食!跟住係跟千層糕+$1就有的青蘋果JELLY,但我見單買要$16 ...朋友話如果冇左上面的果肉會更好...!!*仲聽聞佢的好立克杯牙果凍好正 !!店入面仲有多款特色甜品,仲有訂製蛋糕服務 ~~又多個選擇啦 !!有誠意的甜品店一定再幫襯~
沛公甜品,一直想試好耐 !!知道佢的千層蛋糕好多人讚 !!
不過9點去到已經冇晒曲奇千層同朱古力千層..!!
看來真的好多人支持 !!

[b]m&m千層蛋糕:
$20 一個都算係咁,但我相信曲奇的一定更正!!

雲中落日:
內裡是芒果+忌廉!外屠是椰汁整的腸粉皮~
一盒兩條 $22,味道冇我想像中咁正 ~~
可能因為芒果肉唔夠多,不過食落有淡淡的椰汁味~不俗呢 !!
這款有榴槤肉的,愛吃榴槤的一定要食!

有誠意的甜品店一定再幫襯~
m&m千層蛋糕
內裡一粒粒的m&m ~賣相扣左點分
好似某隻雪糕咁,一屠屠的~~
雲中落日
味道ok,但不要期望太高
+$1的青蘋果jelly ~味道普通,不過實在抵食
2009-05-16
m&m千層蛋糕
內裡一粒粒的m&m ~賣相扣左點分
好似某隻雪糕咁,一屠屠的~~
  • 千層蛋糕
今晚在"沛公甜品"(荃灣)買了一件"青檸芝士千層班戟"($22)。現在買滿$20加$1送布甸或果凍,我選擇了"榴槤鮮奶布甸"($1)。1.青檸芝士千層班戟---由十多片薄Pancakes、甜忌廉和加了青檸汁的忌廉芝士相間層疊組成。口感柔軟幼滑,帶點蛋香。青檸味淡,芝士味算濃,甜味適中。2.榴槤鮮奶布甸---主要由榴槤蓉、鮮奶、魚膠粉、糖等材料製成。口感尚算滑溜,奶味較淡。榴槤味算足夠,甜味適中。如榴槤味再濃郁一點,一定更吸引。

榴槤鮮奶布甸
2009-05-19
榴槤鮮奶布甸
2009-05-13 11 浏览
終於食左佢地招牌的千層蛋糕! 本身好想食朱古力味架...不過當日晚上(9點左右)得番榴槤or芒果味 ~我同男朋友係選擇左榴槤味 , 加$1 仲有埋榴槤布丁 蛋糕真係食到榴槤肉 ~ 正 ~ , 布丁都好味 !以$25 可以食兩個甜品真係好抵食 , 希望佢地唔好加價啦 ! 因為$24 一個千層cake 都 ok 貴架 , 佢地又冇咩地方坐 ~
終於食左佢地招牌的千層蛋糕!

我同男朋友係選擇左榴槤味 , 加$1 仲有埋榴槤布丁

蛋糕真係食到榴槤肉 ~ 正 ~ , 布丁都好味 !

2009-05-11
$25 (宵夜)
(非会员)
2009-05-10 15 浏览
第二次去沛公光顧, 榴槤千層pancake雖然很多Cream, 但滲出陣陣的榴槤香味, 加$1重有多一件榴槤布甸, 好抵食芒果腸粉也很滑, 但略嫌太多cream

芒果腸粉也很滑, 但略嫌太多cream
2009-05-03
2009-05-04 22 浏览
朋友說想買些特別點的生日蛋糕,便提議來這裡~早在金龍船年代便極喜愛千層蛋糕~但當年好像只有芒果味,沛公的選擇就比以前多今次要了一件曲奇千層($18)和朱古力芝士千層($22),另加$2要了酒釀和冧酒提子椰果果凍各一。千層蛋糕是軟腍的那種,不像金龍船靱靱的那種,所以這裡的很易"一刀切",但我還是喜愛金龍船的多一些~曲奇千層夾著粒粒曲奇碎,但已經變腍了...蛋糕也有點過甜...朋友說朱古力芝士千層是tiramisu.....我"下?"了一聲...雖然味道有點相似,芝士味也好濃,但這個名字總是怪怪的..酒釀果凍滿佈酒釀....但沒酒味的冧酒提子椰果果凍都是沒酒味的,但提子和椰果都十分足料,果凍也沒有過甜~此店開幕都有一段時間,從期待到沒興趣,今天一試,令我更想吃金龍船的出品呀!
朋友說想買些特別點的生日蛋糕,便提議來這裡~

酒釀果凍滿佈酒釀....但沒酒味的

2009-05-02
2009-05-01 11 浏览
尋日去開荃灣, 於是就去沛公買榴槤千層, 點知有新優惠wor, 就係買滿$20, 就可以加$1要一個布甸先講講買榴千層 ($24) - 佢呢度d買榴槤千層真係好鬼好味, 好鬼香, 真係好似食緊真既買榴槤一樣至於加咗$1既布甸, 要咗個綠茶紅豆布甸, 味道一般啦, 不過$1就好鬼低, 味道淡淡的, 都幾清新, 可以一試

$13 (宵夜)
  • 榴槤千層
2009-04-12 6 浏览
好好好好味!!芒果千層好好好味D CREAM應該調較過, 唔係好甜, 好好味!滿二十蚊加一蚊可以多個芒果布甸.另外一個士多啤梨腸粉都幾好
好好好好味!!
芒果千層好好好味
D CREAM應該調較過, 唔係好甜, 好好味!
滿二十蚊加一蚊可以多個芒果布甸.

另外一個士多啤梨腸粉都幾好
2009-04-12
(非会员)
2009-04-11 12 浏览
我同D朋友食左青檸芝士千層PANCAKE同朱古力皮芝士千層PANCAKE外型係幾靚GE...不過超膩!!而且服務態度又差!!唔知係咪請左D新人,落錯幾次單,執錯唒外賣又係D客面前鬧員工禾...最後仲計錯錢添另外,當時九點左右,但係好多野食都話賣哂~

外型係幾靚GE...不過超膩!!
而且服務態度又差!!
唔知係咪請左D新人,落錯幾次單,執錯唒外賣
又係D客面前鬧員工禾...
最後仲計錯錢添

另外,當時九點左右,但係好多野食都話賣哂~
$22 (宵夜)
庆祝纪念
生日
2009-03-23 25 浏览
我黎過兩次....但都仲未試到奶皇千層...次次都話賣晒T^T.....呢3個入面,,我覺得最好食係CREAMCHEESE味,,第二係曲奇,,第3係栗子.不過好似愈來愈層數...我記得第一次食係17層,,第二次好似得返12層..不過都算多層啦~"""味道係唔錯既~但如果以呢個價錢食呢個質素的話....我覺得又唔太值WOR.....
我黎過兩次....
但都仲未試到奶皇千層...
次次都話賣晒T^T.....

呢3個入面,,
我覺得最好食係CREAMCHEESE味,,
第二係曲奇,,
第3係栗子.

不過好似愈來愈層數...
我記得第一次食係17層,,
第二次好似得返12層..
不過都算多層啦~"""

味道係唔錯既~
但如果以呢個價錢食呢個質素的話....
我覺得又唔太值WOR.....
栗子千層 ~$20
CREAM CHEESE 千層 ~$22
曲奇千層 ~$22
CREAM CHEESE 千層 ~$22
曲奇千層 ~$22
2009-03-20 11 浏览
還記得當初這位於轉角位的小甜店開張的第一天~小比就已經路過且嚷著要試~但一天又一天的過去~竟然這陣子才有機會一試~還好身邊有個黑洞男友~就可以大大滿足小比試少少少少的心態吃過飽飽的麵食~就拐個彎來到~時間尚早沒有太多吃甜品的人~那個放在舖前的凍櫃依然是最引人走近看的地方~看著櫃中花多眼亂的味道選擇~由簡單的芒果~朱古力等~到特別的m&m~青檸~青莓等都有~~~這次竟是小比頭一次想試full of cream的東西~奇怪矣最後還是交由大比選擇他喜歡的就是了~因為主力吃的畢竟都是他~見櫃內只剩下一件朱古力味~那種” 唔好蝕”ge心態又跑出來~就要了朱古力~很喜歡這些獨立包裝的蛋糕盒~簡潔得來又方便~至少不用憂心在運送期間的碰撞和忌廉的流失~每層都是平平均均的厚薄~賣相不錯~當小比還奇怪為何店員附上的是羹而非叉子~才發覺原來這蛋糕是真的用羹才吃到~用力壓下羹時~你會感受得到每層pancake的彈力~結果就好像經歷了十數次的”凳凳”下~才吃到~很有趣~除了一次過吃罷十數層~小比也發明了將每層捲成忌廉卷來吃~感覺每一日都是full of cream而沒有相間的pancake薄層~兩種吃法都不錯~

最後還是交由大比選擇他喜歡的就是了~因為主力吃的畢竟都是他~見櫃內只剩下一件朱古力味~那種” 唔好蝕”ge心態又跑出來~就要了朱古力~很喜歡這些獨立包裝的蛋糕盒~簡潔得來又方便~至少不用憂心在運送期間的碰撞和忌廉的流失~每層都是平平均均的厚薄~賣相不錯~當小比還奇怪為何店員附上的是羹而非叉子~才發覺原來這蛋糕是真的用羹才吃到~用力壓下羹時~你會感受得到每層pancake的彈力~結果就好像經歷了十數次的”凳凳”下~才吃到~很有趣~除了一次過吃罷十數層~小比也發明了將每層捲成忌廉卷來吃~感覺每一日都是full of cream而沒有相間的pancake薄層~兩種吃法都不錯~前者感覺上就是滿口cream但帶有chewy的感覺~後者就可以用舌頭慢慢壓一壓那些不同味道的cream~各取所好~

沒有吃過從前金龍船年代的千層蛋糕~但這次一來也不見得有大刺激~愛cream之人就會很愛~但惡cream者就會敬而遠之~下次試試一整個大千層蛋糕訂來慶祝生日??~但是要先找一把鋒利的大蛋糕刀~hehe