2009-09-21 83 浏览
已經不是第一次在食評寫了:因為身型日益暴脹仲幾度俾人誤會係有咗身紀所以要減肥而且真係要戒戒戒戒戒....戒食甜品!不過,嘿,正所謂命運呢家野,真係「命裏有時終須有,命裏無時莫強求」,當太公正在行「甜品運」時,就算個人唔主動去搵甜品,d甜品都會飛埋黎搵我!事發於911...上班途中,突然接到同事來電,謂其開甜品店的友人剛好來做訪問,順道送了她甜品 - 她一個人不能消滅三客甜品,所以急call我速回公司共同消滅之 - 嘿嘿嘿!消滅甜品太公最耍家,同事有事相求,焉有不幫忙之理?(其實係有人見甜品,色心起...) 所以即以近乎光速的速度飛回公司 (可惜地鐵未能配合, 可惜也!!!)!終於飛回公司,發現原來是家居附近的沛公甜品 - 由於沒有雅座又怕外賣回家就變成獨食甜品,太公也竟只吃過一次,今次倒也是大好機會讓我「認識社區」!二人就在一神秘角落裏開甜品餐...hurray!!先吃好立克鮮奶布甸...甫放進口,好立克味即充滿口腔,加上胚芽,中和甜味之餘也為布甸添加麥香,味道和口感都層次豐富;布甸本身也相當滑溜 - 當然,挑剔的說法是,布甸可以再滑一點,但都算水準之作了。第二道是朱古力西米露 - 可

二人就在一神秘角落裏開甜品餐...hurray!!

第二道是朱古力西米露 - 可能因為未伴勻的關係,加上我平素偏好濃苦的黑朱古力,甫吃上面的部份,覺得太甜而不夠香濃;後來伴勻了就好了一點,西米也夠爽口;但終究不太喜歡如水般的朱古力,也不太慣其與西米的配搭,這道不是我杯茶。

第三道是 曲奇千層蛋糕 曲奇味薄,反而是忌廉味搶盡風頭,結果整件蛋糕曲奇味欠奉而太漏;但店家作千層蛋糕的手勢實在令人驚歎,每一層蛋皮薄薄的,帶點蛋香,餡料又均勻,其實這個層次感所帶出的口感是不錯,不過曲奇味餡料的recipe還有待改善,還是上次吃的粟子千層精彩得多!

飛來甜品,永遠都吃得人高興;今次無端遇上這個甜品盛宴已教人意外,想不到還陸續有來....
好立克鮮奶布甸
曲奇千層蛋糕
朱古力西米露
2009-09-20 9 浏览
其實呢個食評好簡單, 就係 晚飯向鱻食湯飯, 經過呢間甜品, 又記得佢好似上過榜, 所以就試左 2 樣最普通又最平既糖水外賣 @$8.-- 椰汁紫米露 ... 我老公食左一口之後話有怪味, 我再試又唔覺, 不過再試多幾口"嗒"真下, 又真係有 d 怪, 有 d 好似豬油味....- 蛋花腐竹.... 嘩, 竟然係臭既, 可能係 d 蛋有問題, 因為我未試過食臭既糖水 我都勉強食左一口, 我老公直程即刻 "o累" 出黎 所以 2 樣最終全部都丟哂, 我最近豬流感岩岩好番, 所以食野都係小心d 好 上黎睇番 d 食評, 原來個個都係試佢既千層 cake or 雕花雕到好靚既芒果花....希望佢地能夠做好 d 拿手野之餘, 都可以將 d basic 野整好
其實呢個食評好簡單, 就係

我都勉強食左一口, 我老公直程即刻 "o累" 出黎

2009-09-15
$8 (宵夜)
2009-09-18 14 浏览
光顧多次, 也應承上來寫寫食評, 終於動筆.說實話, 如果要求環境, 舒適的話, 這裡就不太過合適了. 有的郤是街坊糖水的特色, 摺枱, 圓櫈. 老板/老板娘總會細心介紹是日推介, 很是親切. 甜品種類繁多, 每次光顧總會有幾樣新製作(約每月光顧一次吧), 新近嘗試新口味沙冰, 沙冰本身確平平無奇, 口味郤是一絶.不過每次光顧, 總有一兩樣材料沽清. 值得推介千層蛋糕, 每次總會食一件再加其他.附近荃灣區甜品店不少, 出名的, 小背心熱褲的, 經營多年的, 這家店都欠奉; 有就只有一份親切及用心製作的甜品. 當全部人都湧去製作綿花冰, 這裡還有多款口味的千層蛋糕.
光顧多次, 也應承上來寫寫食評, 終於動筆.

$40 (宵夜)
  • 曲奇千層
  • 白裏透紅
2009-09-14 46 浏览
遲左2個月先出呢篇食評, 哈哈7月9日, 朋友話沛公朵芒果花好靚, 專登帶我黎試青b綠既門面勁sharp, 店子小小, 雪櫃前企左一堆人左揀又揀望一望個雪櫃, 芒果花得返一盒咋!! 黎遲一步就試唔到喇心花怒放賣相真係好靚, 睇見就開心; 而味道都唔錯!!香甜芒果肉被砌成一朵靚靚花; 忌廉下面係一塊薄pancake包住芒果布甸好有心思的甜品, 朋友話"手工錢"都值回$28胚芽好立克鮮奶布甸推介推介推介推介推介推介推介推介!!!布甸香滑, 好濃好立克味!! 加埋胚芽更香!!食一兜點夠喉!!曲奇千層pancakePancake好薄但唔香, 曲奇味唔濃, 忌廉太多, 感覺非常漏食左一半已經食唔落. 不推介青檸芝士千層pancake比曲奇千層好些少, 因為酸酸地既青檸令感覺無咁漏,但係青檸同芝士都唔香, 味道確實一般. 不推介7月優惠係布甸果凍買一送一!!真係好抵呀!!打包左幾款布甸果凍返屋企, (當然要翻啅好立克布甸啦hehe)士多啤梨鮮奶布甸同荔枝鮮奶布甸幾香, 內有粒粒果肉, 但奶味唔濃;菠蘿伏特加果凍同葡萄rum酒椰果果凍都好大陣藥水味, 好難食都係好立克布甸最好味!! >V&#

遲左2個月先出呢篇食評, 哈哈
7月9日, 朋友話沛公朵芒果花好靚, 專登帶我黎試
望一望個雪櫃, 芒果花得返一盒咋!! 黎遲一步就試唔到喇

心花怒放
賣相真係好靚, 睇見就開心; 而味道都唔錯!!
好有心思的甜品, 朋友話"手工錢"都值回$28

胚芽好立克鮮奶布甸
推介推介推介推介推介推介推介推介!!!

曲奇千層pancake
食左一半已經食唔落. 不推介

青檸芝士千層pancake
比曲奇千層好些少, 因為酸酸地既青檸令感覺無咁漏,
但係青檸同芝士都唔香, 味道確實一般. 不推介

7月優惠係布甸果凍買一送一!!真係好抵呀!!
士多啤梨鮮奶布甸同
荔枝鮮奶布甸幾香, 內有粒粒果肉, 但奶味唔濃;
菠蘿伏特加果凍
葡萄rum酒椰果果凍都好大陣藥水味, 好難食
都係好立克布甸最好味!! >V< 唔知而家9月有咩優惠呢??

靚靚芒果花
超好味! 胚芽好立克鮮奶布甸
曲奇千層pancake太漏喇!!
青檸芝士千層pancake
2009-07-09
超好味! 胚芽好立克鮮奶布甸
  • 胚芽好立克鮮奶布甸
我係榴槤迷來的今次第一次食沛公...我來是為了那個''千層榴槤''真係超級難食!! 一買完上車...己經嗅到陣陣榴槤味,香就香,,但係有d榴槤膏味,怪怪地點知食左第一啖........唉!!!.真係超級爆難食!! D 忌廉太多,成尺厚,超溜!!! 榴槤肉勁少 又唔新鮮最大問題係佢居然眞係用榴槤膏去整我食左第一啖食到榴槤膏味!!!再食眞係見到d啡色粒粒榴槤膏~What the hell!!!!有冇攪錯呀 廿几蚊件同滿記價錢差多,你竟然cheap到為慳成本,增加榴槤味去吸引人去買而用cheap cheap 榴槤膏!!!!我食左一半頂唔順,掉左我最憎食榴槤糕架,D味超怪!!榴槤千層用榴槤膏去整實在過份,重要唔係平!!!冇下次~唔再幫襯佢!!!!真係超級爆難食!!重話招牌貨,咪玩啦~~去滿記食好過
我係榴槤迷來的

今次第一次食沛公...我來是為了那個''千層榴槤''

真係超級難食!!

點知食左第一啖........唉!!!.真係超級爆難食!!

D 忌廉太多,成尺厚,超溜!!! 榴槤肉勁少 又唔新鮮

最大問題係佢居然眞係用榴槤膏去整

我最憎食榴槤糕架,D味超怪!!

榴槤千層用榴槤膏去整實在過份,重要唔係平!!!

2009-08-17 12 浏览
呢間甜品店我同男友都幫襯多次, 最鍾意呢度的千層蛋糕, 最近係網上知道現在做緊週年誌慶, 呢三日的芒果千層蛋糕做緊特價, 即刻msn告知男友, 當晚, 男友九點幾去到想買來公司接我放工時一齊食, 但店舖表示, 特價要到十點半才開始, 但十點半我巳放工, 因為我好鍾意食榴槤, 所以, 男友決定正價買了件榴槤千層蛋糕.男友買了之後即時坐mtr來到我公司, 剛剛趕得及接我放工, 跟住我們去到公園長櫈一齊品嚐, 雖然經過一段時間巳無即時食咁凍, 但都無損口感, 食一啖落口, 即時嚐到濃濃的榴槤味, 好似食緊一舊舊榴槤, 真的好正. 中間的一層層酥皮做到好簿, 新鮮榴槤加少少cream變得更加幼滑, 配合一齊食, 簡直天衣無縫.
呢間甜品店我同男友都幫襯多次, 最鍾意呢度的千層蛋糕,
2009-08-13
$13 (宵夜)
  • 榴槤千層蛋糕
2009-08-17 6 浏览
Attention for the tusen wan branch!!!!! I'm mad enough to bother typing this right after i came home after the awful experience, i mean dessert is meant to be makes people happy and not the total opposite around. And the pomotions that they are doing is supps to attract more coustomers, not driving them not to come back again. I mean for a dinne in consumer, who will wait in the line for the food in the street after they placed an order? they should of have a more organized process for food purc

And the pomotions that they are doing is supps to attract more coustomers, not driving them not to come back again. I mean for a dinne in consumer, who will wait in the line for the food in the street after they placed an order? they should of have a more organized process for food purchase and not forcing their coustomer to line up to get a dinne in food... if it's to go it is acceptable but NOT FOR DINNE IN!!! Esp is not busy at all

And the white shirt waitress is SOOOOO FREAKING RUDE!!! I think she is the owner or the manager. if she is tired then go home and sleep, don't treat your coustomer like ur punching bags!!

I WILL NEVER RETURN TO THAT PLACE... and beware of the women in white and black shirt (photo below They're standing right next to each other.)
2009-08-17
2009-08-15 15 浏览
行過見到佢做緊週年誌慶呢3日做緊榴槤鮮奶布甸特價,每個都係$5見咁抵~無理由唔試下架本身都無咩冀望,估佢都係平時果D剩係重奶味既布甸點知食左第一啖...好好食呀!!!唔太甜又極有榴槤味,雖然奶味唔重,但係都幾滑最令我驚喜係布甸既中間有大大塊的榴槤肉好軟綿好好食況且份量OK,唔會太少呢個$5真係好抵食呀佢俾左好印象我, 可以再幫襯佢^^
行過見到佢做緊週年誌慶
呢3日做緊榴槤鮮奶布甸特價,每個都係$5
見咁抵~無理由唔試下架

本身都無咩冀望,估佢都係平時果D剩係重奶味既布甸
點知食左第一啖...

好好食呀!!!
唔太甜又極有榴槤味,雖然奶味唔重,但係都幾滑
最令我驚喜係布甸既中間有大大塊的榴槤肉
好軟綿好好食
況且份量OK,唔會太少
呢個$5真係好抵食呀

佢俾左好印象我, 可以再幫襯佢^^
2009-08-14
  • 榴槤鮮奶布甸
2009-08-11 17 浏览
之前來過, 見到好多款榴槤口味的甜品, 對榴槤迷的我而言實在是VERY GOOD~~今日難得約左FRIEND去荃灣食飯, 食完DINNER, 心癮起, 又走去食甜品。見到門口好多人買外賣, 先知道8月有優惠, 日日都有唔同款的甜品特價, 好抵食~~今日特價是芒果千層蛋糕, 當然要叫番個食啦, 另外當然唔少得食個榴槤口味的甜品-"榴在心中"-"榴在心中"-入口啖啖榴槤肉, 而且個椰汁腸粉皮又滑, SO GOOD~~芒果千層蛋糕-足料又好味~~下次落荃灣會再來回味一番~~

芒果千層蛋糕-足料又好味~~

下次落荃灣會再來回味一番~~
榴在心中 & 芒果千層蛋糕
2009-08-10
$16 (宵夜)
榴在心中 & 芒果千層蛋糕
  • 榴在心中(即"榴槤腸粉)
  • 芒果千層蛋糕
2009-08-10 9 浏览
已很久沒有去過荃灣了,來到荃灣,見到沛公甜品,這不是很多時在食評見到的食肆嗎?店子很細小,有年輕女子穿背心短褲在店前派傳單推廣,未吃甜品,已感到涼快。這月份隔一兩天便有一種甜品做特價,而今天的特價食品是:酒釀桂花果凍,平日賣 $16,今天賣 $5 一個。買了一個試試,無酒味,這正合我意,最怕一些下價劣質酒味,桂花味則幾香,不太甜,夠凍,賣五元,超抵。這店有多款有創意果凍,如菠蘿伏特加果凍,青梅梅酒果凍,菊花日本清酒果凍,還有其他系列甜品,如榴槤系列,果肉系列,千層班戟等,細看單張,約有一百三十款甜品,是一間麻雀雖小,但五臟俱全及很有創意的甜品店,住在荃灣的人真幸褔。

$5 (其他)
2009-07-16 12 浏览
未睇食評前見到呢間店一d都唔起眼同埋冇諗過走埋去睇下但睇完食評d相又好似幾吸引店員其實一d都唔串, 仲幾nice (不過個樣係幾串o既......)我買走, 問佢可唔可以比多隻匙巾我佢好爽咁答我 : 緊係冇問題啦!!!試左榴槤千層同曲奇千層榴槤千層 - 好香, 有榴槤果肉, 個人幾喜歡曲奇千層 - 其實唔錯, 可以一試, 不過榴槤千層對我黎講實在太好味.......不過一d都唔平以廿幾蚊o既價錢, 好細件囉.......布甸雖然做緊買一送一但一個布甸都$12-14其實唔係平.......但都可以一試
未睇食評前見到呢間店
一d都唔起眼同埋冇諗過走埋去睇下
但睇完食評d相又好似幾吸引

我買走, 問佢可唔可以比多隻匙巾我
佢好爽咁答我 : 緊係冇問題啦!!!

試左榴槤千層同曲奇千層

榴槤千層 - 好香, 有榴槤果肉, 個人幾喜歡

不過一d都唔平
以廿幾蚊o既價錢, 好細件囉.......
布甸雖然做緊買一送一
但一個布甸都$12-14
其實唔係平.......
但都可以一試
2009-07-10
  • 榴槤千層
2009-07-06 12 浏览
很久無去荃灣覓食了, 看到荃灣好似多了很多我未食過的店, 星期日就同老公出去展開美食團. 先食了了些小食, 就等無咁大雨, 去了找沛公甜品啦. 一去到, 原來只係一間好細的店, 因當日是下雨天, 都無位坐的. 他只是將枱放街邊的. 間店本身只係一個好細的正方形. 所以只好看下有什麼野食可以帶走食, 又方便. 就看到所有布甸和果凍買一送一. 本人偏愛芒果的, 所以叫了芒果布甸和strawberry布甸. 味道都質感都唔錯, 唔太硬身, 又唔太軟身. 內裏重會有果肉tim. 下次天氣好些, 應該會再去試下其他野. 買一送一, 共$14. 即係7蚊個ja.........

買一送一, 共$14. 即係7蚊個ja.........
2009-07-05
2009-07-05 5 浏览
呢排榴槤當造, 要周圍試下~3pm到, 佢擺tables & chairs, 我問佢而家係咪只做外賣, 佢即刻開張table&chair比我, 讚!!榴槤千層-->佢只不過係一層層pancake夾住榴槤cream, 講真榴槤份量唔多, 食完好滯, 試下都可以既, 之前去聰嫂食榴槤水晶珠, 一樣價錢但人地啖啖榴槤lo.........佢又可以做一整個pancake蛋糕, 6吋$108, 朋友生日攪下新意思都得~
呢排榴槤當造, 要周圍試下~

(非会员)
2009-06-29 20 浏览
試左:白裏透紅- 椰汁皮唔算濃香但入口頗清, 唔會太膩太甜太漏太黐口- 紅豆似泥狀, 軟綿可口心花怒放- 好味, 唔太甜, 芒果布甸好香, 唔漏- pancake皮薄有蛋香- 上面既芒果其實好多餘, 但賣相有心思, 唔似附近d行貨棉花冰或普通過普通既爛鬼糖 + 水搵笨酒釀桂花果凍- 味道十分清, 爽滑香甜, 最鍾意一粒粒酒釀試左3樣野, 最滿意係佢既甜品唔會過甜, 非常合我呢類最憎甜到嘔既糖 + 水配搭. 姐姐仔服務好, 又笑容滿面.會再幫襯.
試左:

白裏透紅
- 椰汁皮唔算濃香但入口頗清, 唔會太膩太甜太漏太黐口
- 紅豆似泥狀, 軟綿可口

心花怒放
- 好味, 唔太甜, 芒果布甸好香, 唔漏
- pancake皮薄有蛋香

酒釀桂花果凍
- 味道十分清, 爽滑香甜, 最鍾意一粒粒酒釀

會再幫襯.

2009-06-28
$40 (宵夜)
2009-06-18 37 浏览
(補返5月的食評, 由於$1布甸個rpomotion 5月尾完左, 所以打呢篇野既時候可能會令人空歡喜一場..)5月某日同lg食完saizeriyalg媽媽打電話黎話想食榴槤布甸於是走黎沛公~記得佢5月個promotion係惠顧滿$20, 加$1就可以換個榴槤布甸點知去到見到冇哂榴槤pudding,佢就話可以換其他3-4款布甸(原價都係$12的)已經即時變得唔吸引,因為我地係為左榴槤布甸而黎架嘛次次都係咁架沛公,做緊promotion個d野佢1定係得好少/明知多人買都唔整多d..之前千層pancake做promotion個時又係咁個時話加$1可以換cookies/chocolate千層,點知兩款都冇..個櫃裡面仲要一兩款千層咋佢咁樣好無誠意囉..熱辣辣黎到又冇理由空手而回!所以要左個芒果布甸(好似係$14)+紫色個盒唔記得叫乜名($12/$14?)加$1要左個綠茶紅豆布甸(原價$12)..我淨係拎左個$1布甸返屋企食,其他兩盒由lg拎返屋企孝敬佢媽媽..我買返去冇即晚食,放左雪櫃第2朝先食第2日拎出黎食,面頭有少少水,預左佢會出水..第1下"畢"落去..唔見有紅豆..要畢到秒3,4下先
5月某日同lg食完saizeriya
lg媽媽打電話黎話想食榴槤布甸
已經即時變得唔吸引,因為我地係為左榴槤布甸而黎架嘛

之前千層pancake做promotion個時又係咁

佢咁樣好無誠意囉..

熱辣辣黎到又冇理由空手而回!

加$1要左個綠茶紅豆布甸(原價$12)..
我買返去冇即晚食,放左雪櫃第2朝先食
第2日拎出黎食,面頭有少少水,預左佢會出水..
第1下"畢"落去..唔見有紅豆..要畢到秒3,4下先有
原因係佢d紅豆唔係混係d pudding裡面
而係係個pudding底度有一層紅豆沙咁既野(見圖)
雖然咁樣係幾"特別", 但係唔可以食到啖啖都有紅豆味
同埋佢個綠茶pudding真係冇乜味
跟住突然間又食到d咁甜既紅豆沙,感覺好似失左平衡咁

其他個兩個我唔知好唔好味,我未試過
但聽lg話呢度d芒果pudding好似1向都幾好食

不過都唔重要喇
因為呢度個環境實在係唔得
佢個鋪位只用來製作食品
完全沒有空位for seats
所以佢只係偶然係白天開兩三張枱出黎(因為成日有食環署職員)
夜晚就會多d枱,但係1樣坐得唔舒服,因為d枱擺係街邊,夏天熱之餘同好污糟
仲有呢度d服務生,全部都係"口靚"妹
服務唔可以話係差,因為根本冇服務過