2007-06-18 13 浏览
前幾個星期,跟朋友一起來晚餐吃了好多美食哩!!!我們點了:龍蝦湯(超濃郁,好好喝).避風塘軟殼蟹.咖喱牛肉粉絲.香芒蟹肉炒飯咖喱牛肉粉絲第一次點,原來很好吃唷!香濃的牛肉配上粉絲~ 超好吃~!其次軟殼蟹都很美味~下一次一定再來光顧~
前幾個星期,跟朋友一起來晚餐
吃了好多美食哩!!!

我們點了:龍蝦湯(超濃郁,好好喝)
.避風塘軟殼蟹
.咖喱牛肉粉絲
.香芒蟹肉炒飯

咖喱牛肉粉絲第一次點,原來很好吃唷!
香濃的牛肉配上粉絲~ 超好吃~!

其次軟殼蟹都很美味~
下一次一定再來光顧~
女朋友一直都好想試這間沙嗲王,但並不是因為食物出色,她最想試下係木盆內食飯! 晚上8時許,花了少少時間等位,在等位時我倆不斷在研究食乜好,親切的女侍應介紹了芝士焗什菌和芝士焗扇貝,我們再加上白咖哩豬排飯套餐齊齊食!芝士焗什菌和扇貝都不錯,女朋友喜歡焗什菌的芝士味夠濃,焗扇貝雖然沒有多鮮味,但賣相和伴碟的薯蓉都好好,白咖哩豬排果然係招牌貨,白咖哩夠香,豬排夠淋,但杯朱古力雪香和跟餐的芒果布甸就麻麻了,服務普通,一般潔淨,木盆雖有少少迫,但好有賣點呢!
2007-06-09 1 浏览
o係附近返左工成年,今次係第一次放工之後o係呢區食野兼行街...其實都已經有一段時間無黎沙嗲王食飯...原因係鍾意食日本野o既我,十次出街食飯有九次都suggest食日本野...完全ignore左呢度...隔左一段時間無黎,個餐牌亦都好自然咁黎個大變身...多左一系統o既"避風塘"食品...貪心o既我地叫左勁多野...叫左:加大版避風塘軟殼蟹(double size)-----好正好惹味...d軟殼蟹又勁大隻...而且唔算太油...娘惹咖哩牛肉飯-----係個waitress不斷咁sell...就係咁又中左招...其實唔係話佢好唔得law…但就係唔太吸引…有大把choices之下,就未必會揀呢個law…炒蟶子-----都幾好味,但就好油law...脆蝦棒-----呢個係一向都食開o既…但比較起上黎,今次有d遜色…珍珠奶茶-----呢個唔係我飲o既,但據當時人形容就好唔得law…臨埋單個waiter拎左客和菓子黎,我地先知原來叫避風塘系列係會送一客和菓子…個和菓子外面果層好硬...完全唔好食law...可能師傅重手左...落多左粉...><...
其實都已經有一段時間無黎沙嗲王食飯...
完全ignore左呢度...

隔左一段時間無黎,個餐牌亦都好自然咁黎個大變身...
多左一系統o既"避風塘"食品...
貪心o既我地叫左勁多野...
叫左:
炒蟶子-----都幾好味,但就好油law...
個和菓子外面果層好硬...完全唔好食law...
可能師傅重手左...落多左粉...><...
2007-05-09 3 浏览
今次試新東西──冰鎮活煮蝦:蝦大但無味,醬汁不好味。蟹鉗扒西蘭花:意料之外的好味和大碟。越式豬肉粉卷:一口吃下,只覺皮厚,好失望。一直吃下去,又覺豬肉味道不錯,而且薄脆令層次好了許多。最重要的是,那個汁實在好味!避風塘炒軟殼蟹:依然治味!服務依然混亂,以及座位不好,要是聚會,不是好選擇!
今次試新東西──
冰鎮活煮蝦:蝦大但無味,醬汁不好味。
蟹鉗扒西蘭花:意料之外的好味和大碟。
避風塘炒軟殼蟹:依然治味!

服務依然混亂,以及座位不好,要是聚會,不是好選擇!
2007-04-26 5 浏览
上次因為「蟹仲養緊」而吃不到炒蟹,今次專程再去試吃避風塘炒軟殼蟹。雖然果真肥大肉厚,但$48只得4件,比很多食肆的軟殼蟹都貴,味道好但不抵,可以一試啦。避風塘跟椒鹽的差不多,一貫沙嗲王風格,水準一般。另外還吃了泡菜肥牛石頭飯和日本海鮮燒餅。泡菜肥牛石頭飯──泡菜味道好、肥牛無味且硬日本海鮮燒餅──像炸蝦餅的炸法,脆皮香口沙嗲王真的令人熱氣,吃個椰汁芋頭西米露潤口,芋頭是芋泥來的,驚喜。
避風塘跟椒鹽的差不多,一貫沙嗲王風格,水準一般。

另外還吃了泡菜肥牛石頭飯和日本海鮮燒餅。
泡菜肥牛石頭飯──泡菜味道好、肥牛無味且硬
日本海鮮燒餅──像炸蝦餅的炸法,脆皮香口

星期日晚男友提議入荃灣間沙爹皇食飯,我都好耐冇嚟,就咁試吓啦。一去到巳見有好多人排隊,好彩有位坐住等。二十分鐘後我們被通知上二樓,原來二樓又有一大班人等候入坐,情况有d混亂,好不容易才埋到木桶位坐。Order 咗:1) 脆皮蟹鉗($19) - 外皮有d似腐皮,裹面成嚿粉,味道一般。2) 蒜茸牛油雞翼半客($15) - 我嗰隻好熱、男友嗰隻就微暖。都好脆,好咪道,內裹仍有肉汁。3) 越式炸蝦餅($39) - 比以前差左好多,以前係蝦膠咁彈牙,現在則是用蝦肉碎包住,口感差很多,味道亦一般。4) 炸饅頭半打($15) - 熱辣辣又脆,好味。5) 鮑汁什菌扒西蘭花($35) - 好味呀,好多什菌。6) 芒果綠茶($13) - 好淡,完全冇芒果或綠茶味,失敗。7) 藍莓紅茶($13)- 男友這杯紅茶則好味好多。飲品半價,埋單百五蚊左右,重有枝細嘅辣椒醬和cash coupon 送。總括食物有好有唔好,但service就唔多掂。

Order 咗:
4) 炸饅頭半打($15) - 熱辣辣又脆,好味。
5) 鮑汁什菌扒西蘭花($35) - 好味呀,好多什菌。
7) 藍莓紅茶($13)- 男友這杯紅茶則好味好多。

2007-04-12 15 浏览
從前來過,感覺比今次好,因為今次很混亂。新出避風塘系列,今晚來就是想吃軟殼蟹。得到的回應竟然是:「蟹仲養緊,哈!」不錯,這是侍應說的,連他們都禁不住笑。於是唯有轉叫避風塘炒蟹啦,一樣說是養緊!失望地吃著沒甚螺肉的釀田螺,算啦。
從前來過,感覺比今次好,因為今次很混亂。
新出避風塘系列,今晚來就是想吃軟殼蟹。
得到的回應竟然是:「蟹仲養緊,哈!」
不錯,這是侍應說的,連他們都禁不住笑。
於是唯有轉叫避風塘炒蟹啦,一樣說是養緊!
失望地吃著沒甚螺肉的釀田螺,算啦。
2007-02-25 7 浏览
今日同小Min去Jannet度參觀佢間新屋,夜晚就等埋佢男友~Tigger一齊吃晚飯,去到沙嗲王要係樓吓等到有位先通知我地上去,點知...上到去岩岩有6人早我地一步到,問完我地幾位就招呼個6人入去,完全無理會我地,有點激氣同覺得佢地程序好亂...等左一陣有位,坐低後我地明明話4位,因Tigger未到,咁見我地得3個人就放左3套餐具,但我地已經講明我地4位,可能d服務員未瞓醒啦不過d服務員記憶力好好,我地只係講NO.,佢地就知係咩菜白咖哩豬扒飯-豬扒好鬆化,咖哩一d都唔辣,不過份量就好少,只夠一個人食芝士忌廉汁焗什菌飯-芝士好香,菌好入味酸辣無骨鳳爪-辣辣地,不過略為酸左少少脆蝦棒-好脆呀,勁好味,每次必食(Hard Sale)+1茄子軟殼蟹-勁大碟,茄子重多過d蟹,有腰果同肉鬆伴碟,好香口~送酒一流Jannet請客~多謝哂埋單時重送左細細枝既辣椒醬俾我地,又食又攞...哈哈

不過d服務員記憶力好好,我地只係講NO.,佢地就知係咩菜

芝士忌廉汁焗什菌飯-芝士好香,菌好入味
酸辣無骨鳳爪-辣辣地,不過略為酸左少少
脆蝦棒-好脆呀,勁好味,每次必食(Hard Sale)

Jannet請客~多謝哂
埋單時重送左細細枝既辣椒醬俾我地,又食又攞...哈哈
2007-02-08 6 浏览
是次坐大堂中央大, 叫凍蝦, 龍蝦湯, 腐乳通菜, 芝士青口, 芽菜豬軟骨等等, 通菜方面, 油份較多, 而龍蝦湯海鮮味幾出, 另比較出色個人會覺得係凍蝦, 大大隻, 肉身爽而彈牙, 數量亦多, 綜觀3人平均價錢都算平. 難怪周末晚上樓下等位者眾, 而餐廳裝修亦甚具特色, 昏暗環境下木木加上假植物之類等等, 有種熱帶雨林陰暗之下感覺. 第二次幫襯時, 2人可坐到非常特別木桶位, 閂埋掩門好有私人空間, 該店另一大特色就係按掣無線電系統, 有一舊panel, 叫菜掣, 斟水掣, 埋單掣, 各取所需, 牆上number電子版即時show出每張require service排隊情況, 但超rush hour時, 人手顯得不夠, 不過呢種好有系統工作管理方法, 假若為客人及職員所善用, 實為其他食店所應學習. 本狗對此非常欣賞.
2007-01-22 4 浏览
20/1 星期六, 番半day,收工冇野做, 同女友落左荃灣食lunch, 都唔知食乜好,最尾去左沙爹王, 入到去, 環境都ok, 不過安排我地左個好似酒桶o既位,但我女友著左裙, 跨入去好辛苦, 又驚走光, 侍應留意唔到, 扣分, 落單時, 等好耐, 成10分鐘, 又扣分, 最尾叫左個沙爹肥牛湯粉絲, 一個炸蝦餅,一個蟹肉扒西蘭花同埋一杯凍珍珠奶茶. 沙爹肥牛粉絲----好多油, 沙爹茨仲多過湯,搞到碗粉絲杰到死, 唔合格....炸蝦餅-----ok, 不過唔係好夠熱蟹肉扒西蘭花----不知所謂!!!!!!蟹肉我諗雪左n年, 食落有好勁o既雪藏味, 仲有好多黑色一點點野,好似係d"鑊燶", 西蘭花太"淋"... 好失望, 同幅相相差太遠!!!珍珠奶茶----一d奶味都冇, 又係好難飲 總括係唔合格, 唔會番去再食, 永遠都唔會!!!!!!

炸蝦餅-----ok, 不過唔係好夠熱
珍珠奶茶----一d奶味都冇, 又係好難飲

總括係唔合格, 唔會番去再食, 永遠都唔會!!!!!!
2007-01-06 11 浏览
尋日女朋友帶我嚟食,係我第一次幫襯沙嗲王。上面環境唔錯,但燈光比較暗,可以光少少就好,同埋窗外維修緊......望出街有少少大剎風景。D木桶座位好有特色,但出入有少少麻煩,如果女士著裙會好唔方便(但都要普通的枱),呢少少可以改善。服務方面都算係咁,冇乜特別可以挑剔。食物方面,價錢都算係咁,唔係太貴,我同女友揀咗個白咖喱豬扒飯,隻汁幾好味,啲豬扒亦都夠腍,飯既分量亦啱啱好。食物種類可以再增加多d~~再講返價錢,雖然唔太貴,但對於學生嚟講,都有少少負擔,可以試吓提供學生優惠。會再去,下次試吓其他食物。

會再去,下次試吓其他食物。

2006-12-10 8 浏览
佢d野都ok好食架,我同女朋友食左2個set dinner 再叫左3串燒豬頸肉,咁就真係好多好多食~正,不過佢d沙嗲就唔係咁正,不過佢果個芒果海鮮抄飯真係好好食!!仲有佢白色架咖哩又幾得別同好食架!!仲有食完之後仲有現金卷送返比我地,正~~
2006-09-01 12 浏览
今日同d fd 去食lunch我地total叫o左2個set lunch & 2 款小食其實佢d野食冇問題,不過服務就好有問題按o左鐘好耐都冇人理,咁都ok 丫咁我地o個2個set lunch 係要跟時菜ka ma到我地差唔多食晒o既時候都未o黎o個2碟菜wor咁之後個服務員就走過黎問我地欠咩wor,咁我地就話"仲有2碟菜未上"之後佢話"ok"等o左半個鐘到,有個服務員就攞o左2碟o者哩過黎,咁我地就話佢知,我地唔係要o者哩,係要菜,之後佢就話ok之後再過多半個鐘都未黎,到我地走都未上菜law其實佢地幾乎次次個伴菜都係好似扮唔知wor,之後都冇上到,我真係想要佢地正視下呢個問題law!!!!!!服務好有問題!!!!!!!!!另外4人卡位坐到好唔舒服
今日同d fd 去食lunch
我地total叫o左2個set lunch & 2 款小食
其實佢d野食冇問題,不過服務就好有問題

按o左鐘好耐都冇人理,咁都ok 丫
咁我地o個2個set lunch 係要跟時菜ka ma
到我地差唔多食晒o既時候都未o黎o個2碟菜wor

之後再過多半個鐘都未黎,到我地走都未上菜law

另外4人卡位坐到好唔舒服
2006-08-27 12 浏览
今日我同男朋友來左沙嗲王食飯,都好多人排隊,但等左一陣都好快有位。之後見到餐牌有新野,個名好似叫做〝石頭泡菜海鮮湯〞,諗住會好好飲,就叫左來試下,點知來到個賣相好唔吸引,而且係〝勁〞腥添,我都諗住勉強飲,但真係飲唔落。之後問個侍應:D湯係唔係會腥?侍應答:D湯有魚係咁腥喎!她的解決辦法係不如將D湯翻熱,一係就加些黑胡椒。然後我極度不滿她的解決辦法,堅持要換其他食物,然後侍應的態度極度不滿和惡劣。

之後問個侍應:D湯係唔係會腥?
侍應答:D湯有魚係咁腥喎!
她的解決辦法係不如將D湯翻熱,一係就加些黑胡椒。

2006-07-25 14 浏览
叫左個麻辣海鮮米線套餐同埋一碗扎肉雞絲檬粉海鮮米線隻青口竟然係無洗架!殼底仲黐住d石仔同海草!放埋響碗麻辣湯入面, 好恐怖呀~_~即刻叫人黎睇, 佢話換過, 仲邊敢食呀!叫佢淨係收番套餐上左杯野飲錢算。當時個套餐上左飲品(飲緊), 兩隻田螺(未食), 但未上甜品。佢寫惠顧粉面飯飲品半價, 埋單果時佢竟然收飲品正價, 話當收飯套餐果兩隻田螺錢。我咪同佢講話我退碗米線果時未食田螺, 你同事可以收番架, 佢無話過要收錢喎, 咁先收番杯飲品半價。間野計得咁盡, 早知唔俾佢收走隻青口, 俾足錢佢再拎去食環署投訴啦!
叫左個麻辣海鮮米線套餐同埋一碗扎肉雞絲檬粉
海鮮米線隻青口竟然係無洗架!殼底仲黐住d石仔同海草!
放埋響碗麻辣湯入面, 好恐怖呀~_~