2021-04-30 77 浏览
水門雞飯終於在旺角開分店,如果想吃平靚正的晚餐又多一個選擇了😋 環境氣氛熱鬧,感覺像去了泰國一樣~ 餐牌食物選擇很多,如果6點前來吃,下午茶套餐更送飲品👍🏼 很抵食小食點了一份燒原隻魷魚, $38有兩串,每條都很有份量。魷魚沒有被烤到乾身,吃起來仍柔軟帶點嚼勁,非常惹味另點了泰式腩仔,這個有驚喜呢。一咬下齒間即感受到香脆的外皮在口中發出聲響,炸得焦脆無比~ 點一些辣汁來吃,口味更棒。點了這個泰式乾炒辣牛河,加入了泰式辣椒香料來炒,真的充滿辣勁!河粉炒出來的色澤很誘人,油而不膩,而牛肉香滑鬆軟,水準不錯吃完香辣的泰式乾炒辣牛河,當然要喝一口冰爽的龍眼水解解辣。龍眼水清甜好喝,而且裡面還有很多龍眼肉呢一場來到當然要吃推薦名物水門雞飯,另附一碗香濃的胡椒雞骨湯。雞肉已起骨,肉質嫩滑又啖啖肉,沾一下獨特醬料,再吃一口香噴噴的油飯,非常滿足😋

燒原隻魷魚

龍眼水

燒原隻魷魚
龍眼水
  • 泰式乾炒辣牛河
次次經過都大排長龍嘅水門雞飯🐔小編想食好耐啦😩呢排少返d人,終於的起心肝去食🤣-泰式腩仔 $48呢個價錢加呢個份量真係幾抵食wor🥳腩仔烤得超脆🐷點個酸酸辣辣嘅醬好開胃💖推介😍-水門雞飯 $52一場來到唔可以唔食佢招牌🐔雞肉幾嫩滑而且無骨,個油飯幾香,不過就淋身左少少🤏配上秘制醬汁,辣辣地幾好味🙈-泰式生蝦 $108蝦肉飽滿、鮮甜🦐食落仲好彈牙而且夠晒凍❤️配上泰式酸辣醬汁,好開胃。
次次經過都大排長龍嘅水門雞飯🐔小編想食好耐啦😩
呢排少返d人,終於的起心肝去食🤣
泰式腩仔 $48
呢個價錢加呢個份量真係幾抵食wor🥳
腩仔烤得超脆🐷
點個酸酸辣辣嘅醬好開胃💖推介😍

水門雞飯 $52
一場來到唔可以唔食佢招牌🐔
雞肉幾嫩滑而且無骨,個油飯幾香,不過就淋身左少少🤏
配上秘制醬汁,辣辣地幾好味🙈

泰式生蝦 $108
蝦肉飽滿、鮮甜🦐食落仲好彈牙而且夠晒凍❤️
配上泰式酸辣醬汁,好開胃。
2021-04-27 49 浏览
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️💛 黃店泰國嘅水門雞泰好味啦 🇹🇭邊個話一定要去泰國先食到⛱係香港想食到地道泰國嘅風味完全冇難度😌❶蛋包鳳尾蝦金邊粉🦐 $78PadThai 炒得乾爽 好有鑊氣🧑🏼‍🍳酸甜惹味😋大大隻又爽口嘅蝦 鮮味十足食既時候榨少少青檸汁🍋就更添泰國風味啦👏🏻❷水門雞飯🐓 $52 (轉雞髀加$10)今次我就轉左雞髀🍗雞皮薄而且少脂肪🔥雞肉嫩滑 配上獨特既醬料 👾酸酸辣辣又幾開胃🙌🏻要黎撈飯或者沾雞都唔錯🍚油飯軟硬適中 粒粒分明 散發淡淡雞油香👻同泰國食到嘅不遑多樣🗺❸水門脆香雞翼🐔$28雞全翼炸得好金黄酥脆🌟上枱既時候仲好熱辣辣🔥脆卜卜既野 就梗係要趁熱食啦😚❸泰式奶茶🧋 $20顏色偏向橙紅色🟠茶味濃 入口香滑 🌿甜度固定 唔會好甜比較岩香港人口味🧊Ps:尖沙咀、大埔、元朗、旺角都有分店
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

酸甜惹味😋
大大隻又爽口嘅蝦 鮮味十足
食既時候榨少少青檸汁🍋
就更添泰國風味啦👏🏻

❷水門雞飯🐓 $52 (轉雞髀加$10)
今次我就轉左雞髀🍗

❸泰式奶茶🧋 $20
顏色偏向橙紅色🟠
茶味濃 入口香滑 🌿
甜度固定 唔會好甜比較岩香港人口味🧊

Ps:尖沙咀、大埔、元朗、旺角都有分店

2021-04-26 59 浏览
今日下午3點30分左右,叫左一個水門雞飯, 油飯可以的,雞很差,雞皮完全唔得,肉很多黑色,聞一下,一定不是今早的雞,存放過程不好,有機會是昨晚剩下的雞,雞冇味,雞將應該係鋪頭自己打的,不是來貨。雞飯不值得一食,本來想試下炒爐師傅手勢,試一下金邊粉,但過左午餐時段要收正價,下次再試,泰式奶茶偏甜,唔難飲,還算可以,海南雞位師傅應該要重新培訓,一系就換人, 想食雞的朋友,請三思,其他野可以再試一下。冬瓜湯加左白胡椒碎或者胡椒粉, 唔夠雞味。色唔夠
2021-04-26 102 浏览
已經有超過1年無得去旅行 已經有超過1年無去過泰國🇹🇭😭 大家有幾掛住泰國既水門雞飯丫🥺 好彩 宜家係香港都可以揾番個感覺 今日我哋就去左旺角分店既水門雞飯啦🥰 有好多野食選擇 仲要樣樣都唔貴 食到成枱都係都係$200左右咋🤩泥到點可以唔食番個水門雞飯呢?我哋仲叫多左個牛肉湯牛丸生牛肉湯米添😆 雞飯既油飯真係好引人入勝 食完一啖接一啖😋 雞肉嫩滑 份量都唔少 點埋秘製醬汁食 正🤤 牛肉湯湯底好濃 牛丸細細粒 不過非常彈牙多汁🤩 仲有多塊牛肉 好抵食👅如果食完主食都唔夠 我哋就非常建議大家叫埋佢個泰式腩仔🥰 真係非常出色‼️腩仔一層肥肉一層瘦肉 外皮非常香脆 點埋隔離嘅泰式酸辣醬 辣得惹味超級過癮🤤甜品同飲品我哋就叫左芒果糯米飯同埋泰式奶茶🥤糯米飯口感煙韌 芒果超甜😋 泰式奶茶味道正宗 頂下癮一流啦🌟

雞飯既油飯真係好引人入勝 食完一啖接一啖😋
雞肉嫩滑 份量都唔少 點埋秘製醬汁食 正🤤
牛肉湯牛丸生牛肉湯米

芒果糯米飯
牛肉湯牛丸生牛肉湯米
芒果糯米飯
2021-04-26 43 浏览
【旺角】水門雞飯💛.水門雞飯食剩指數:0/100相信呢個雞飯都係必食入到去枱枱都有一碟佢既雞肉無骨食落都幾滑想再濃味可以蘸吓個汁輕微既辣好易接受油飯味道唔會好咸就咁食都ok.牛肉湯牛丸生牛肉湯米粉食剩指數:0/100牛肉湯入口有一股淡淡好似藥膳既味道唔會太濃味配米粉好吸湯薄片牛肉唔會太肥但唔會韌牛丸唔同一般粉面食到既比較細粒有特別既香料味.泰式腩仔食剩指數:0/100腩仔睇落好肥食落又唔係好油外皮炸得好脆入面好爽好香食到最後一舊都仲係脆配佢個辣醬好香而且成碟份量好多咁大碟都係48$超級抵食.串燒(豬肉/雞肉)食剩指數:0/100串燒係3串起但係可以豬同雞mix兩款肉本身都有醃左燒得都唔會太乾醬方面有沙爹醬同一碟醋兩樣都係甜甜地沙爹醬就香啲醋就清新啲.泰式奶茶食剩指數:0/100甜度唔算好甜茶味都好出同泰國飲到既差唔多比泰國少甜
【旺角】水門雞飯💛
配佢個辣醬好香
而且成碟份量好多
咁大碟都係48$
超級抵食
串燒(豬肉/雞肉)
串燒係3串起
茶味都好出
同泰國飲到既差唔多
比泰國少甜
2021-04-25 40 浏览
這間水門雞飯長期大排長龍,正值下午茶也座無虛席。下午茶好抵食,$44有碗單餸船麵,$58有水門雞飯,最重要的送特飲!.特飲真是好正,選擇多,有泰式飲品,也有沙冰等。加$6就有珍珠,即是有泰式珍珠奶茶飲呀好正。菠蘿沙冰清涼,足料有菠蘿,解飲refreshing!.船麵 (牛丸+生牛肉),牛肉湯味道濃郁,好入味。牛肉新鮮靚。.水門雞飲是招牌,雞肉嫩滑,而且秘制醬汁好正。.加$24有雞肉串燒2串,配上沙嗲汁好惹味;加$38有香辣鳳爪沙律,辣到好過癮,鳳爪去骨食得好安心。
這間水門雞飯長期大排長龍,正值下午茶也座無虛席。

水門雞飲是招牌,雞肉嫩滑,而且秘制醬汁好正。

2021-04-25 43 浏览
2021.04.23.朋友問去旺角食咩好?我即時想起去食水門雞啦!.其實想食好耐!無奈地疫情問題都無乜出街,屋企附近又無水門雞分店!今晚終於有得食喇!.思前想後都係食返最基本嘅水門雞飯🤩🤩🤩這個水門雞飯並不是平常食到那種好肥美嘅雞,又沒有幾款醬汁,但我就是喜歡這一種!.雞唔太肥,但很嫩滑😌😌 飯是油飯又不會太油膩😌😌再配上一個冬瓜湯消一消暑盡是美味😋😋.下次再來我也會點這個簡單晚餐🥰🥰
2021.04.23
朋友問去旺角食咩好?我即時想起去食水門雞啦!

思前想後都係食返最基本嘅水門雞飯🤩🤩🤩

下次再來我也會點這個簡單晚餐🥰🥰
2021-04-23
1K
2021-04-24 30 浏览
之前lunch time 時段經過成日見到幾多人排隊,其實都開左好多分店一排,但都係第一次食今次搵fd 過黎,佢已經好熟路咁叫左幾個第一次黎必食嘅水門雙拼雞飯雙拼水門雞同炸雞,各自都有款醬汁可點,我同朋友都覺得配水門雞嘅醬汁幾好食,同海南雞飯嘅黑色醬油味道差唔多,令雞件嘅味道生色不少。炸雞香脆而唔油膩,配埋好有油香嘅雞油飯食一流👍 龍眼冰$20大大杯,仲有好多龍眼肉係幾抵飲嘅~但係就甜左啲,如果有得揀甜度就更加好。我叫左杯泰式奶茶咖啡,甜小小但幾香滑正宗,係係泰國飲泰式奶茶嘅味道另外叫左個泰式腩仔腩仔7分瘦3分肥, 邊位香脆。特別欣賞佢個泰式酸辣醬,有點泰式木瓜沙律sauce 感覺都幾fresh 同惹味最後叫左個海鮮冬蔭功金邊粉,個湯好香冬蔭功味,夠濃厚足味。海鮮仲落左d 青口,蝦都算結實嘅。不過金邊粉份量唔算好多,男士叫未必夠飽

今次搵fd 過黎,佢已經好熟路咁叫左幾個第一次黎必食嘅

水門雙拼雞飯

龍眼冰

另外叫左個泰式腩仔

2021-04-23 36 浏览
呢間海南雞飯係旺角長期都排晒長龍🤩等咗好耐終於可以同朋友去食👯‍♀️我哋排咗大概15分鐘就食到!之前去泰國都有食過 餐廳環境算闊落 友情泰國嘅招牌海南雞飯🥰另外炸雞扒同雞雜飯添有選擇困難症嘅可以叫雞三寶飯😂😂招牌海南雞飯 附送胡椒湯 胡椒蘿蔔湯湯飲落辣辣地 好開胃👍🏻海南雞口感好滑唔會鞋口 份量頗多配香油飯特別夾 好好味啊🥰唔少得梗係沾秘醬料 味道微辣 酸酸地 夠哂惹味!另外朋友嗌左泰式豬手飯 附送胡椒湯豬手飯好大份 豬手炆到好淋好入味 每片豬手冇帶骨 一層豬皮配豬手肉片 滷水汁濃郁 好juicy!!!另外比隔離枱嘅泰式燒豬腩吸引住😍每件豬腩半肥瘦 脆卜卜🤩非常香口一層脂肪夾住一層肉 沾泰式秘製醬汁 非常邪惡但係好好味!唔少得當然係泰式奶茶同菠蘿冰!泰式奶茶係正宗泰國口味😍菠蘿冰清甜 係新鮮菠蘿整出嚟!絕對冇菠蘿糖水味
呢間海南雞飯係旺角長期都排晒長龍🤩

招牌海南雞飯 附送胡椒湯
胡椒蘿蔔湯湯飲落辣辣地 好開胃👍🏻
海南雞口感好滑唔會鞋口 份量頗多
配香油飯特別夾 好好味啊🥰
唔少得梗係沾秘醬料 味道微辣 酸酸地 夠哂惹味!

另外朋友嗌左泰式豬手飯 附送胡椒湯
豬手飯好大份 豬手炆到好淋好入味

另外比隔離枱嘅泰式燒豬腩吸引住😍
每件豬腩半肥瘦 脆卜卜🤩非常香口
一層脂肪夾住一層肉 沾泰式秘製醬汁 非常邪惡但係好好味!

唔少得當然係泰式奶茶同菠蘿冰!
泰式奶茶係正宗泰國口味😍
菠蘿冰清甜 係新鮮菠蘿整出嚟!絕對冇菠蘿糖水
@kan.teen唔知有無人好鐘意泰國?我還好🤣因為我最愛係日本🇯🇵❤️而泰國菜我就幾鐘意😆因為酸酸辣辣、重口味、好多香料、好惹味🔥🔥我諗大家去泰國嘅話 你哋一定食過各式各樣嘅水門雞飯🍚香港呢間水門雞飯店自立門戶 已經有幾間分店~.👅水門雞飯 $62呢個價錢 呢個份量🤣唔稱得上抵食🙈可能隻碟都太大 所以反而顯得個份量孤寒左 有「妹仔大過主人婆」嘅feel..好啦~睇埋我形容佢個味道啦👇🏻雞肉都起曬骨 啖啖肉 重雞味🐥肉質濕潤唔乾 有油脂感 但質地唔滑😹越咬越柴 鞋~個雞飯就特別啲 味道有別於海南雞薑黃飯🍚呢個雞飯 聞落好香 食落蒜味濃🧄🌱見到有啲蒜皮係個飯入面。個飯係煮嘅過程有加雞湯(我覺得唔多唔少有啲味精😆食完口乾~啊仲有!個飯嘅靈魂 我覺得係個醬汁 食到有豉油、青檸🍋、辣椒🌶等 汁撈飯好食過就咁食🤫不過完全唔食得辣嘅人應該頂唔順!附送埋胡椒冬瓜湯🍲胡椒味重到爆!.👅脆炸蝦波 $38名乎其名🍤!好脆💥香口嘢永遠都令人一口接一口🤩入面係蝦膠黎的。配上 泰式辣醬 辣度比起市面上高少少.👅泰式奶茶 凍,跟lunch set唔使額外加錢橘紅色🤎呢個Thai tea啱曬香港人口味 並非重甜😂而係
@kan.teen
👅水門雞飯 $62

好啦~睇埋我形容佢個味道啦👇🏻

附送埋胡椒冬瓜湯🍲胡椒味重到爆!
👅脆炸蝦波 $38
脆炸蝦波

👅泰式奶茶 凍,跟lunch set唔使額外加錢
泰式奶茶

橘紅色🤎呢個Thai tea啱曬香港人口味 並非重甜😂而係微甜!茶濃 唔苦澀🍂質地好滑 唔會飲到有厚脷苔(會唔會形容得太仔細?😹
😇小分享😇✨✨💫
雖然我都幾鍾意食泰國嘢 但!我發現原來港式嘢先係我嘅真愛🥲比起水門雞飯 海南雞飯 泰式奶茶 我覺得港式燒味叉雞飯 港式奶茶😂仲正。。死港女!
👄總結
想念泰國味道嘅不坊一試🇹🇭😇唔想念嘅話唔洗特登去~
———
📍水門雞飯 (豉油街) (旺角)
旺角豉油街21C號地舖
#kanteen旺角 #kanteen泰國菜 #kanteen良心幫襯
  • 水門雞飯
2021-04-21 31 浏览
去到旺角又要諗食乜嘢,正當諗住求其搵間茶餐廳定米線去食嘅時候,比我見到水門雞有間門口排隊都係得四五個人,所以就即刻狗衝過去排隊冇幾耐就入得,座無虛席,應該新開冇幾耐對上一次食水門雞已經最少一年前喺深水埗,好記得去到乜都賣晒連汽水都賣晒真係好誇張難得見到旺角有水門雞當然要馬上去食第二次,兩個人,一人一碟飯加一碟生蝦兩杯嘢飲上菜速度好快,師兄全部都係年輕人,就算環境逼夾少少都冇所謂味道全部都好好食,送嗰個湯都好好飲好重胡椒味生蝦夠爽不過上面個辣椒都幾辣以後以後旺角食飯又多一個選擇! yeah

門口排隊都係得四五個人,所以就即刻狗衝過去排隊
冇幾耐就入得,座無虛席,應該新開冇幾耐

上菜速度好快,師兄全部都係年輕人,就算環境逼夾少少都冇所謂

味道全部都好好食,送嗰個湯都好好飲好重胡椒味
生蝦夠爽不過上面個辣椒都幾辣
以後以後旺角食飯又多一個選擇! yeah
2021-04-19 55 浏览
水門雞飯終於都嚟到旺角插旗了 正🥳🥳🥳佢哋啲食物好好味!而家睇返個日啲美食相都係咁不停吞口水勁想再去食雞飯、冬陰公麵、奶茶!btw哩度嘅環境真係幾似泰國🇹🇭市集未去得旅行 嚟哩度尋味 包你滿足!.🔸水門三寶雞飯($62)👍🏻三寶有水門雞、炸雞、雞內臟,份量足料!去骨水門雞好嫩滑,點埋個醬食好惹味!炸雞香脆肉厚。個油飯都好正,用雞湯煮過所以好香,咸咸地,仲有啲香茅嘅香味。.🔸冬陰功雞絲湯粉絲($58)👍🏻個冬陰公湯真係好好味,好香泰國香料嘅味,夠哂酸、夠濃,辣度算溫和,佢有三兜調味料俾你自己加,鍾意食辣嘅可以再加辣粉。.🔸水門脆香雞翼($28)4隻炸全翼,炸得乾爽、唔油,外層炸醬好香脆,點埋佢個甜辣醬仲好食呀!.🔸泰式奶茶($20)👍🏻令我非常回味嘅奶茶💖,奶同茶嘅比例剛剛好,兩者嘅香味都突出,茶香一嚟唔澀,入口順滑又夠濃,仲要唔太甜,正!
水門雞飯終於都嚟到旺角插旗了 正🥳🥳🥳
佢哋啲食物好好味!
而家睇返個日啲美食相都係咁不停吞口水
勁想再去食雞飯、冬陰公麵、奶茶!
btw哩度嘅環境真係幾似泰國🇹🇭市集
未去得旅行 嚟哩度尋味
包你滿足!
🔸水門三寶雞飯($62)👍🏻
🔸冬陰功雞絲湯粉絲($58)👍🏻
🔸水門脆香雞翼($28)
🔸泰式奶茶($20)👍🏻
2021-04-16 561 浏览
/水門雞飯💛🇭🇰/#sa旺角篇 #sa良心小店篇 ➖➖➖之前經過尖沙咀/元朗都已經想食😆最近係豉油街嗰邊都開左新分店見難得人少少 終於入左去食呢間水門雞飯🤤平日嘅話有lunch set / tea set 更抵食除咗雞 都有豬手飯 亦有船麵串燒等 都算多options☺️➖➖➖1️⃣水門雞飯 $52 (轉雞脾+$10) 🌟呢個應該係招牌之一 雖然睇落唔算好大碟但食完其實都幾飽🤣不過如果雞嘅份量再多啲就好雞肉夠滑 無骨 想知唔轉雞脾係咪都差唔多🧐再點秘製醬汁 酸酸辣辣💛另外都幾鍾意個油飯🤤就算一碗淨油飯都好味會想食多幾碗☺️➖➖➖2️⃣牛肉湯牛丸生牛肉金邊粉 $48 湯底係幾濃 不過就唔算重牛味牛丸偏細粒但幾juicy 有好大塊牛肉 較生 浸一浸就會熟☺️肉味夠重 但有少少韌 另外仲有一塊炸腐皮 怕熱氣所以浸湯食😂金邊粉軟滑入味 如果唔想食金邊粉都可以揀其他面類 食得辣可以試冬陰公🌶➖➖➖3️⃣豬肉/雞肉串燒 $13/串 3串起 幾鍾意佢哋嘅醬汁可以揀沙嗲汁或者醋又或者兩樣一齊點~佢哋嘅沙嗲汁唔算話好辣 反而甜甜地串燒可以雙拼 比較鍾意雞肉略嫌肉質有少少乾➖➖➖4️⃣雞骨湯$5 叫水門雞嘅時候我諗應該係送 賣
/水門雞飯💛🇭🇰/

怕熱氣所以浸湯食😂
牛肉湯牛丸生牛肉金邊粉

3️⃣豬肉/雞肉串燒 $13/串 3串起
幾鍾意佢哋嘅醬汁可以揀沙嗲汁或者醋
又或者兩樣一齊點~
佢哋嘅沙嗲汁唔算話好辣 反而甜甜地

5️⃣泰式奶茶 $20
雖然甜度同埋冰都固定左
不過都飲得出唔算好甜 飲到底亦都冇變淡
反而覺得茶同奶平衡得幾好
我諗應該都係用cha tra mue ?

6️⃣香茅特飲$18

牛肉湯牛丸生牛肉金邊粉
香茅特飲
  • 水門雞飯
2021-04-16 60 浏览
每次去泰國嘅指定行程👉👉水門雞飯🐣🍚依家飛唔到唯有頂住條癮先啦🤣🤣🤣店內嘅環境裝修都好有泰國風味😍唯一唔同嘅係呢度有冷氣🥰 CoOL👍👍👍✨水門雞飯$52 配 雞雜+$10雞嫩滑丶飯有油香,整體味道都幾好湯就重重胡椒味嘅清湯,用嚟點綴一下~✨金牌胡椒豬什粉$48冇乜特別,不過不失~✨炸雞皮$20見到隔離枱叫就試吓啦,口感好重粉,試一次就夠了~✨紅蝦醬芥蘭苗$48個醬幾特別,好嘢味,好食✨泰式龍眼水$20個人嚟講如果無咁甜仲好飲✨泰式鴛鴦$20都OK嘅,個人還是喜歡泰式奶茶多啲
每次去泰國嘅指定行程👉👉水門雞飯🐣🍚
依家飛唔到唯有頂住條癮先啦🤣🤣🤣

店內嘅環境裝修都好有泰國風味😍
唯一唔同嘅係呢度有冷氣🥰 CoOL👍👍👍

✨水門雞飯$52 配 雞雜+$10
雞嫩滑丶飯有油香,整體味道都幾好

湯就重重胡椒味嘅清湯,用嚟點綴一下~

✨金牌胡椒豬什粉$48
冇乜特別,不過不失~

炸雞皮$20
見到隔離枱叫就試吓啦,口感好重粉,試一次就夠了~

✨紅蝦醬芥蘭苗$48
個醬幾特別,好嘢味,好食

✨泰式龍眼水$20
個人嚟講如果無咁甜仲好飲

✨泰式鴛鴦$20
都OK嘅,個人還是喜歡泰式奶茶多啲

2021-03-01