2011-04-19
專程入到大坑其實都係為咗呢間民聲冰室嘅肉餅山。大約夜晚6點半入到嚟正好有兩個位就坐低,隨之而嚟就有一班人排長龍啦。放喺路邊既餐牌選擇唔多,只有簡簡單單十數道菜,不過有時多又未必好嘅,專精於呢十幾道菜都係好事。為咗肉餅山而嚟,當然就叫咗咸蛋肉餅($48),另外仲有口水雞($59)首先嚟嘅係咸蛋肉餅,確實好似相像中堆到有如一座山。見到都流口水。肉餅內豬肉嘅肥瘦比例剛好,亦唔會有筋位咬唔開嘅情況,值得一讚。配搭既甜豉油比到一種點綴嘅效果,加上一粒咸蛋黃,撈飯一流!可惜當晚仲要食第二轉,否則一定最少叫多一碗飯。口水雞相比起肉餅山有少少失色,並唔係唔好食,只不過相對上較普通。本來以為會有麻辣,原來又冇喎!而且都唔太感覺到辣味。但係味道上都唔錯,雞肉起碼唔會話嚡,加上唔少配料令視覺同味覺上同時升級。另外呢道口水雞都幾大碟,原本仲以為只有脾位。店舖內座位唔多,出菜速度快!而且好有街坊生意嘅味道,支持呢一類嘅小店!簡簡單單嘅兩碟菜都可以好滿足。
配搭既甜豉油比到一種點綴嘅效果,加上一粒咸蛋黃,撈飯一流!
可惜當晚仲要食第二轉,否則一定最少叫多一碗飯。
本來以為會有麻辣,原來又冇喎!而且都唔太感覺到辣味。
另外呢道口水雞都幾大碟,原本仲以為只有脾位。
而且好有街坊生意嘅味道,支持呢一類嘅小店!
簡簡單單嘅兩碟菜都可以好滿足。