2021-06-10 28 浏览
最近多咗幾間來自台灣嘅手工牛肉麵喺香港開舖,今次食嘅呢間聽講店家喺台灣係由單車流動攤販做到而家有好多間門市,而且成碗牛肉麵要超過十幾個鐘嘅時間烹調而成,咁就梗係唔好執輸要去試吓啦!佢哋呢間店舖嘅麵條有闊條嘅手工麵同幼麵選擇,我今次就叫咗個牛肉麵配搭手工麵,同埋一個蒜香雞絲撈麵配搭幼麵,另外加多咗個鹽酥雞試吓!佢哋既牛肉麵麵條QQ好彈牙,牛肉用上咗大大嚿既牛展,入口好滑輕輕咬已經散開。至於雞絲撈麵蒜香味十足,而且麵條入口比較淋,滲入左佢哋醬汁好香口,佢哋加入左花生同埋炸蒜去增加脆嘅感覺。我個人最欣賞佢嘅酸菜,入口好爽脆唔會話太酸,可以中和返油膩嘅感覺。另外小食我叫咗鹽酥雞,入口都好Juicy,一咬開就有香濃嘅蒜香同埋酒香味,我個人都幾推薦㗎,如果大家有興趣就試吓啦!

🍜麻辣蒜味腱心半筋半肉麵 $88呢碗麵真係由湯底到麵到筋肉都好出色湯底有大量蒜 麻辣味同蒜味超平衡濃味得嚟唔會覺得好咸一路食會一路飲埋個湯 超惹味麵底揀咗手工麵好多時都會驚粗手工麵會太硬好似好難消化咁但呢間完全唔會 煙韌度啱啱好至於肉同牛筋都煮到超軟熟超入味煮到咁淋但又唔會好梅好爛真係好西利☺️.🍜青花淑香手撕雞乾拌麵 $78呢碗簡單直接嚟講就係更好食嘅多料版k*k*椒麻拌麵🤣睇圖都見到有大量花生同蒜手撕雞份量亦好多 食到最後都仲有個人覺得拌麵揀細麵就最夾特別一提佢隻滷水溏心蛋勁好食🤤.人生食過嘅牛肉麵都唔少呢間一定係其中一間最好食嘅❤️
🍜麻辣蒜味腱心半筋半肉麵 $88
人生食過嘅牛肉麵都唔少
呢間一定係其中一間最好食嘅❤️
🍜麻辣蒜味腱心半筋半肉麵
2021-06-07 1198 浏览
久不久就會有條癮,希望食到有台灣味的牛肉麵。疫情下,不能自由自在飛來飛去。而在香港,要找一碗滿意的台灣牛肉麵,也不容易。近日,心癮又起,聽說「過江龍」段純貞在銅鑼灣開了分店,於是即興約朋友來一趟快閃之旅。之前路經荃灣,已心思思想試段純貞。奈何排隊的人龍太長,自己又趕時間,所以作罷。幸好他們在銅鑼灣開了分店,對我來說方便得多了。這是一個平日的黃昏,六點多抵達餐廳,沒有看到排隊的人龍,填了紙仔直入。餐廳的裝潰充滿古典味,下了點心思。牆上有介紹段純貞牛肉麵的壁畫,說明湯底加入牛大骨,23種中藥材及香料等燉製,愈看愈令人期待。至於點餐,使用網上點餐形式,掃一掃 QR Code 充可以落單。我和當廚師的朋友,分別點了「三寶麵」和「老火鍋腱心半筋半肉麵」,並選擇了手工麵。另外點了小食和飲品。可能是希望愈大,失望愈大吧 —— 我點的手工麵口感算是及格,牛肚正常,牛筋腍但失去我喜歡的彈性,最好吃的是那一片牛腱心。這些部分總體上不算差,只是嫌它未達90多元的水準。但是,最大的敗筆竟然是聲稱多種藥材造成的湯底!我的評價是湯夠濃,但濃得單調,甚至可以說是澀,飲完湯覺得口渴。我完全喝不到香料的層次。至於朋友的

我和當廚師的朋友,分別點了「三寶麵」和「火鍋腱心半筋半肉麵」,並選擇了手工麵。另外點了小食和飲品。

至於朋友的「老火鍋」湯底,以麻辣招徠,但我們嚐到的同樣是相當重的苦味,不禁相對苦笑。相比之下,突然覺得自己那個湯底沒那麼差。

小吃點了「鹽酥雞」。跟牛肉麵湯底的重口味比起來,這個意料之外地調味極淡,內裡也太乾身。

離開時大約七點,外面已經有很多人在等位了。

為這一餐快閃總結的話,雖然不到令人喜歡的地步,但其實味道並沒有差到要比喊的水準。不過,整個體驗徹底被湯底的問題破壞了。如果再把偏高的定價算進去的話,不會再試第二次。

事後跟朋友聊起今天體驗,對牛肉麵都有十分類似的評價。幾位朋友不約而同建議我應該試它的「雞湯麵」。看來是我事前沒來得及做功課,選錯了食品?但無論如何,一間以台灣牛肉麵作招牌的餐廳,要改善一下湯底的問題。

P.S. 其實還點了胚芽珍珠奶茶,水準正常。
2021-06-06 708 浏览
台灣過江龍裝潢同店入面都感覺好舒服有個女店員真心好趣怪, 會同你互動🤣但個日太攰互動唔到, 下次會傾下計〔 嫩五花牛肉麵(手工麵 Thick) 〕$84 .肉好硬完全冇想過簿片都會硬, 麵質方面, 但其實啲油諗麵保存個熱度, 唔知係店家有心禁做定係唔係啦, 牛肉筋多過牛肉, 好多湯一啲都唔手軟👍🏻, 微辣好惹味.〔 招牌紅燒腱心牛肉麵(手工麵 Thick) 〕$84 .肉真的出呼意料之外, 肉好淋可以好容易咬, 不會太咸, 餸麵同湯都好夾.〔 鹽酥雞 〕$48 .第一口咬下去沖口而出一向“曄好多肉🤣”, 然後朋友表示不明白,吃下去才了解我的意思, 滿滿肉炸粉不多, 就像日本炸雞的鹽酥雞, 真的很特別味道也是不錯的.〔 新鮮豚肉鍋貼 〕$48 .皮係用餃子皮, 肉餡滿滿的, 不會太膩, 沾上醬汁肉汁的香味更突出.〔 珍珠奶茶 〕$28 .珍珠奶茶份量都多, 奶和茶的比例,奶會較多一點, 味道也不錯.〔 香芋珍珠奶茶 〕$28 .有點太甜.(好味指數: 9/10)
台灣過江龍
裝潢同店入面都感覺好舒服
有個女店員真心好趣怪, 會同你互動🤣
但個日太攰互動唔到, 下次會傾下計

〔 嫩五花牛肉麵(手工麵 Thick) 〕$84 .

〔 招牌紅燒腱心牛肉麵(手工麵 Thick) 〕$84 .

〔 鹽酥雞 〕$48 .

〔 新鮮豚肉鍋貼 〕$48 .

〔 珍珠奶茶 〕$28 .
〔 香芋珍珠奶茶 〕$28 .
有點太甜.

(好味指數: 9/10)
午餐
呢間係過江龍台灣新竹嘅人氣牛肉麵專門店🌟見到佢出左名好耐,一於黎試試佢🥰睇下係咪真係咁正先😆😆一入黎感覺店舖好闊落,都幾舒服,而且食物都算係幾有水準😚可以一解想去台灣食牛肉麵嘅感覺🤣🤣——————————————❶ 原味牛肉麵 $𝟖𝟒個湯覺得幾濃🤤有淡淡嘅中藥材味,甘甘地,辛而不辣🌟而且飲完唔會超頸渴🥳佢哋係用咗新鮮肥牛榨出嚟嘅純天然油脂😆😆所以油而不膩🌟而麵可以揀手工麵(粗麵)或者幼麵😋而我地就揀左粗麵,好煙韌彈牙而且都算係幾掛湯🤤擺耐左少少都唔會好快變淋左✨牛腱肉有𝟒大舊,滷得幾入味🤤中間只有少少啫喱位,感覺偏瘦😆但每塊都好厚肉而且唔會好韌😋仲有𝟐條小棠菜🌟每款麵嘅側邊都會有一碟仔酸菜,同牛肉麵一齊食就可以𝐛𝐚𝐥𝐚𝐧𝐜𝐞返個油膩感😋❷ 蒜香手撕雞乾拌麵 $𝟕𝟖麵底巨量!而且揀左幼麵,條條超掛汁,不過唔知係咪放耐左啲啲🤏🏻少少糊糊地🤪不過個汁好濃👍🏻而且有巨量蒜碎,花生同埋手撕雞🌟好惹味🤤🤤面頭仲有滷溏心蛋,唔會好鹹🌟整體上覺得牛肉麵出色啲👻❸ 鹽酥雞 $𝟒𝟖每舊都大大舊,第一啖食落覺得好驚喜😋啖啖雞肉,唔會只係得塊炸皮🤪雞肉夠𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲唔會好嚡👍🏻調味亦都岩岩好,唔會好鹹,炸得夠酥
——————————————

❶ 原味牛肉麵 $𝟖𝟒

❷ 蒜香手撕雞乾拌麵 $𝟕𝟖

❸ 鹽酥雞 $𝟒𝟖

每舊都大大舊,第一啖食落覺得好驚喜😋啖啖雞肉,唔會只係得塊炸皮🤪雞肉夠𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲唔會好嚡👍🏻調味亦都岩岩好,唔會好鹹,炸得夠酥脆🥰

❹ 珍珠奶茶 $𝟐𝟖

𝟐杯珍珠奶茶都叫左少甜🌟奶滑,珍珠細細粒但夠煙韌👍🏻而且都幾大杯🤣🤣唔錯👍🏻

❺ 胚芽珍珠奶茶 $𝟐𝟖

呢杯嘅珍珠奶茶同上,但係個底就真係幾多胚芽😆啖啖都飲到佢,有啲啲麥味咁😋
2021-06-02 74 浏览
一洗心目中「過江龍 = 唔掂」嘅印象,個人認為值💯嘅牛肉麵😋👍🏼排隊都抵呀‼️【麻辣蒜味腱心半筋半肉麵】牛肉麵一上枱已經聞到湯底傳嚟陣陣香味🤤湯底好香濃,辣味+蒜味+藥材味都好平均🤩飲得出係真材實料,重點係食完唔會口渴👍🏼個人愛好有咬口嘅闊身麵,所以揀咗「手工麵」底,麵條厚身煙韌,吸湯力一流😋之前食過嘅港式牛肉麵就算湯底合格,牛肉都會炆得太淋入口即散...呢度嘅腱心實在比我無限驚喜‼️入味之餘,做到又淋但又有咬口😮原本以為碗麵份量好少,但食完都幾飽肚😯【經典紅燒牛肉麵】湯底一樣濃郁,少咗辣味同蒜味都完全唔會失色👍🏼牛𦟌切得比腱心薄,口感爭咗dd...不過都係同樣咁入味😋【珍珠奶茶】&【仙草奶茶】比起牛肉麵,飲品方面比較普通🧐奶茶底茶味比較淡,不過不失雖然店外長期有人龍,不過店員服務都唔錯見我哋著淺色衫仲會主動提供圍裙,啱晒我呢D超級論盡嘅人😆
排隊都抵呀‼️

【麻辣蒜味腱心半筋半肉麵】
牛肉麵一上枱已經聞到湯底傳嚟陣陣香味🤤
湯底好香濃,辣味+蒜味+藥材味都好平均🤩
飲得出係真材實料,重點係食完唔會口渴👍🏼
原本以為碗麵份量好少,但食完都幾飽肚😯

【經典紅燒牛肉麵】
湯底一樣濃郁,少咗辣味同蒜味都完全唔會失色👍🏼
牛𦟌切得比腱心薄,口感爭咗dd...不過都係同樣咁入味😋

【珍珠奶茶】&【仙草奶茶】
比起牛肉麵,飲品方面比較普通🧐
奶茶底茶味比較淡,不過不失

雖然店外長期有人龍,不過店員服務都唔錯
見我哋著淺色衫仲會主動提供圍裙,啱晒我呢D超級論盡嘅人😆
麻辣蒜味腱心半筋半肉麵
經典紅燒牛肉麵
手工麵
麻辣蒜味腱心半筋半肉麵
經典紅燒牛肉麵
手工麵
2021-06-02 22 浏览
疫情期間去唔到台灣,好掛住台灣嘅牛肉麵,見到呢間段純貞牛肉麵有好多人介紹,即刻同朋友黎試下先🤩嫩五花牛肉麵 $84呢度淨係牛肉麵都有好多款,真係花多眼亂🙈麵底可以揀手工麵或者細麵,今次就揀左細麵,牛肉薄切口感好嫩,而且份量都唔少,湯底濃郁重牛味,麵條掛湯力強,吸晒湯嘅精華😋🧋珍珠奶茶 $28茶底唔夠濃,飲落冇乜茶味,奶味偏重,珍珠口感煙韌,整體唔會好甜🍵抹茶珍珠奶茶 $32朋友點的~呢杯甜度適中,抹茶味好淡,如果鍾意抹茶味濃嘅人唔建議飲

嫩五花牛肉麵 $84
🧋珍珠奶茶 $28

🍵抹茶珍珠奶茶 $32
2021-05-17
2021-06-02 29 浏览
銅鑼灣呢間牛肉麵係台灣過江龍好少可以食到原汁原味嘅手工麵真係台灣員古早級嘅牛肉麵喺銅鑼灣嚟講 一啲都唔貴cp值高.✅嫩五花牛肉麵牛肉好滑溜 分量足絕對唔係肥牛 食落去滑捋捋牛肉湯好濃 少少辣非常香蒜味手工麵爽口彈牙👍👍✅原味牛肉麵牛肉非常之好味 夠曬林之餘又唔會散曬食入去非常之滿足✅鹽酥雞非常之大份 多雞肉走肥外面炸到脆卜卜配上特色嘅台式鹽酥雞粉好似去咗士林夜市度食咁😚.食完非常之掛住台灣餐廳環境舒服地理位置非常之便利一出地鐵行五分鐘就到座位好寬鬆坐得好舒服疫情期間非常之後安全感裝修又靚 打卡都唔錯😘
銅鑼灣呢間牛肉麵係台灣過江龍
座位好寬鬆坐得好舒服
疫情期間非常之後安全感
裝修又靚 打卡都唔錯😘
2021-06-01 2357 浏览
記得2019年中,在將軍澳東港城2樓某一角已經見到「段純貞牛肉麵」的裝修圍板,一直非常期待,但等到年尾都未開幕;去到2020年初,甚至裝修圍板上的廣告照片都消失了。再過不久,舖位已變了另外一間餐廳。在差不多已經忘記了的時候,估唔到去到2020年底,「段純貞牛肉麵」終於正式進軍香港,還要在荃灣及銅鑼灣連開兩間分店。裝修簡樸得來有點風味,望落去有點似台北市某幾間牛肉麵或小籠包名店的裝修風格。雖然「段純貞」源自新竹市,又只有10幾年歷史,唔排除參考了台北市其他著名牛肉麵店的裝修設計。餐牌第一頁及牆上一大幅題字將小店的歷史、及皇牌紅燒牛肉麵的繁瑣炮製過程娓娓道來。段純貞女士於民國37年(1948年)移居台灣後,便在新竹地區一帶,以腳踏車為攤檔販賣自家炮製的醬料及滷菜。由於段女士祖藉四川,擅于製作豆瓣醬、泡椒、麻辣醬等,她所炮製的醬料就有别於台灣本土風味,很受歡迎。身故後,其孫兒感念其手藝,於是以祖母之名於台灣新竹開設第一間牛肉麵店。只用了短短幾年時間就薄有名氣,並陸續在台灣其他城市開設分店。最近一年鋭意進軍海外,將會在香港及大中華地區陸續開店。香港分店的餐牌與台灣總店有些微分別。最馳名的多款紅
香港分店的餐牌與台灣總店有些微分別。最馳名的多款紅燒湯底牛肉麵當然不會缺少,但偏偏部份乾伴麵款式就消失了,較難以理解連清燉牛肉湯麵也沒有。始終並非所有人都嗜辣⋯⋯即使「段純貞」的紅燒湯底香而不(太)辣,也並非人人都可以接受;少了清燉牛肉湯底就等於做少了生意。
在香港食台灣牛肉麵,只要店家來自台灣、在台灣又稍有名氣,就一定不會便宜。以牛肉麵標準來說,三寶麵($94)索價相當貴,尤其對比台灣「段純貞」只售NT$200(約HK$55)。紅燒湯底沿用台灣總店秘方炮製,過程複雜;皆因秉承創業宗旨,各種麵類調味的醬料醬油等,都依足民間傳統方式及段女士的秘方自家製作。堅持唔用現成桶裝牛脂,而係使用新鮮肥牛爆炒提煉出油後,再下辛香料、四川郫縣馳名豆瓣醬、台灣岡山豆瓣醬、酒釀爆香,之後再加入花椒、麻椒、薑、蔥、蒜等等23種中藥材及香料,文火慢炒8小時才完成醬料,然後再用於炆煮紅燒牛肉。同一時間,又用牛大骨熬煮數小時成牛骨高湯。將紅燒牛肉醬汁同牛骨高湯兩者混合,就成為「段純貞牛肉麵」引以為傲的紅燒牛肉麵湯底。飲一啖湯,其四川口味的鹹、香、麻、辣湯底與別家台灣牛肉麵店的紅燒湯底有明顯分別,口感厚實、濃而不膩;味道複雜,麻而不嗆、嗆而不辣、溫而不火,果然較別家台灣牛肉麵(以香港可以食到的來比較)優勝。
三寶麵

每款麵都可自選手工粗麵或幼麵,前者麵質充滿韌性,輾壓厚薄不均、手切大小不一的麵身可吸收更多湯汁,有口感、有嚼勁。後者就滑溜、軟腍,麵身充滿氣孔,更能有效吸收湯底精華,最適合作為乾伴麵;如果用作湯麵就可能愈浸愈腍,變得霉爛。

台灣牛肉麵的三寶一貫指牛腱肉金錢牛肚牛筋。選用筋肉比例最佳嘅牛腱心,軟膏軟筋膜呈花紋狀。原條牛肉燙香表面後,滙同23香紅燒醬料一齊燉煮幾個小時,奉客前才起鍋切厚條。牛肉保持原狀,鬆軟而不爛;咬落Q彈又有肉香、醬汁完全入味。
金錢牛肚軟身、彈牙,有咬口但又唔韌;難得同樣吸收了紅燒醬汁,夠入味。
牛筋一樣出色,炆得夠入味。滑溜、軟腍、爽口相互之間取得很好的平衡,沒有太腍而變得脢軟、也沒有太硬而影響口感。
據經理介紹,除了兩款採用清燉雞湯底的湯麵之外,其他牛肉麵全部都是紅燒湯底;唯一唔算辣的就只有原味牛肉麵($82)。送上來之後,目測實在看不出同三寶麵的紅燒湯底有什麼分別。喝一啖,隱隱然仍有少少香麻辣,只是辣味更輕,估計牛大骨清湯及紅燒牛肉湯汁之間比例,前前更加多。莫非銅鑼灣分店開張不久,一眾員工尚未試齊所有麵款,只是聽從廚師轉述?原味牛肉麵揀了細麵,一如所料,麵質較為軟腍,小公主就好鍾意,小編就寧取手工麵。
原味牛肉麵
上網一查「段純貞」的台灣網頁,並沒有雞湯抄手($48),香港分店限定?雞湯呈淡奶白色,飲啖湯,雞味鮮濃,好味過很多小籠包拉麵店或京滬菜小館的雞湯拉麵湯底,唔怪得經理落力推銷雞湯係由鮮雞及雞殻熬煮,並非用現成濃縮雞湯開水還原。
雞湯抄手
抄手唔同水餃,較接近雲吞。一般來説,水餃皮較厚,盛行於中國北方;抄手及雲吞較薄,流行於中國南方,而抄手及雲吞的分別在於包的方法。「段純貞」的抄手參考了香港出名的廣東雲吞,採用全蝦作為餡料,但食落去味道欠缺了大地魚粉及蝦籽,及不上港式雲吞麵名店的出店。不過,蝦肉餡夠鮮味、亦夠爽口,已勝過不少普通雲吞麵店;再配合鮮甜雞湯,好食。只嫌$48得6隻,有點貴。
印象中,在香港未食過一碗無論湯底、牛腱心肉、金錢牛肚、牛筋皆滿意的台灣紅燒牛肉麵,「段純貞」好可能係第一間。難得雞湯底同樣出色。期待會盡快引入台灣總店的清燉牛肉湯麵。
2021-03-13
原味牛肉麵
2021-06-01 23 浏览
終於同朋友試到呢間人氣台灣菜啦!又係食咗當去咗台灣啦🥲老火鍋腱心半筋半肉麵😍🤤同埋三寶麵,我哋都揀咗手工麵(即粗麵)😍個半筋半肉麵超級入味,夾埋麵一齊食,好有口感😍😋個麵好食,唔厚皮,個軟硬度剛剛好😋😍另外三寶麵就係腱心、牛肚、牛筋😍🤤啱晒牛魔王嘅我哋😆😆個湯汁好濃,好味👍🏻👍🏻小食叫咗個紅油抄手😋唔算好辣,都幾開胃呀🤤推介👍🏻👍🏻👍🏻-老火鍋腱心半筋半肉麵 $92-三寶麵 $92-紅油抄手 $48

終於同朋友試到呢間人氣台灣菜啦!又係食咗當去咗台灣啦🥲

小食叫咗個紅油抄手😋唔算好辣,都幾開胃呀🤤推介👍🏻👍🏻👍🏻

-老火鍋腱心半筋半肉麵 $92
-三寶麵 $92
-紅油抄手 $48
2021-05-30 55 浏览
相信10個有9 個人都以為段純貞牛肉麵係段純貞開嘅。 但其實呢間台灣新竹市嘅牛肉麵餐廳係孫仔樊廣志為紀念已故祖母-段純貞而創立,承傳祖母造自製醬料滷水嘅手藝,再加入四川香辛嘅口味。咁啱我係同屋企人試呢份滿載親情嘅牛肉麵。餐廳裝修典雅,以木雕作裝飾。餐牌有唔少台式麵食同小食。🍜原味牛肉麵$84湯底用左23種唔同嘅中藥所熬製,健康而唔油膩, 牛腱心肉係非常罕有,一隻牛只有五碗份量左右,仲有豐富膠質同黃金比例嘅半筋半肉,軟韌適中。刀削麵粗滑,好煙韌咬口感十足,比較吸收湯汁。溏心蛋,鹵得入味又帶點流心。🍲蒜香手撕雞乾拌麵$78拌麵係細麵,幾乾身。手撕雞帶鹹味,份量都幾多,配合蒜蓉、花生粒同蔥花, 簡單得嚟都有多重口感,無湯嘅麵好適合熱天食。🥟豚肉鍋貼 $48總共有5隻,煎到金黃色,外層稍脆,內裡有滿滿嘅豚肉。台飲$28/ 杯🧋香芋珍珠奶茶 -香芋嘅甜味較突出,珍珠夠煙韌彈牙。 🍹荔枝乳酸飲料唔會太甜,帶微微嘅香乳酸味。銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖港鐵銅鑼灣站 D4 出口, 步行約2分鐘#台灣菜 #台灣美食 #牛肉面 #段純貞 #鹵水拼盤 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #新餐廳

餐廳裝修典雅,以木雕作裝飾。餐牌有唔少台式麵食同小食。

🍜原味牛肉麵$84

🍲蒜香手撕雞乾拌麵$78

🥟豚肉鍋貼 $48
總共有5隻,煎到金黃色,外層稍脆,內裡有滿滿嘅豚肉。

台飲$28/ 杯

銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖
港鐵銅鑼灣站 D4 出口, 步行約2分鐘

#台灣菜 #台灣美食 #牛肉面 #段純貞 #鹵水拼盤 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #新餐廳 #DuanChunZhen #taiwanesefood
見到網上邊,近期比較多推廣。睇到呢度其他食評好似寫得幾好,所以無名而來試一試。講真,唔係咁得。可能期望越大,失望越大。呢度啲嘢食,基本上係冇乜鮮味。嗌咗個炸豬扒。。係真係炸嘅,豬肉亦已「乸」鬆,當然「乸」完之後完全冇味。除此之外,其實湯底亦都只係得一個鹹味。完全冇鮮味。牛肉亦同一情況。而飲品亦都一樣。唔係話我自己要求高,唔好誤會。。只不過,可能睇到其他人講到好似好得,對我來講,事實又好似唔係喎。原本諗住嚟食質素,有啲失望。當然諗住食質素嘅嘢,份量在設計上亦預咗唔會大啦。

麻辣牛肉幼麵
麻辣牛肉幼麵
紅燒牛肉寬條麵
酥炸排骨
零度可樂
2021-05-30
2021-05-27 31 浏览
朋友約去銅鑼灣新開嘅段純貞分店,餐廳位於新開個嘅tower 535商場內。第一次踏足,商場地庫全層都係食肆,最搶眼就係段純貞。全店都採用木裝飾,有曬雕花,入去好似置身於一個藝術世界。朋友點左最傳統嘅牛肉麵,咁我就趁機試下麻辣嫰五花牛肉麵。牛肉原來採用左切片處理,上台之後,牛肉仲係粉紅色,食落非常嫩滑,有驚喜!我不嬲都鍾意食手工麵,呢度手工麵比其他更加闊身,辣味同湯汁都掛到係麵條。牛肉湯底調味都剛剛好,飲到有中藥成份但係唔會太濃,飲完都無口渴感覺。小食叫咗鹹酥雞,炸得啱啱好,雞肉仲好嫩滑!食完都想叫多碟!銅鑼灣又多一個台灣牛肉麵新選擇喇!珍珠奶茶都係傳統台式手搖味道,掛住台灣嘅人記得點!

2021-05-26 42 浏览
味道能承載回憶,距離上次去台灣已經是一年多前,仲使香港台灣菜館甚多,卻未能喚回昔日味道。台灣過江龍段純真牛肉麵店在香港立足不足一年,已經人氣不薄,店面長期有人龍,難道真係咁好食?因工作關係,避開了人流,平日下午二時左右到銅鑼灣店。退去了平日大排長龍的熱鬧。摩登又古樸裝修的店,禮貌又不失熱情的店員。確實喚起了我對台灣的回憶要一見真功夫,當然要點一碗正宗原味牛肉麵套餐包括飲品珍珠奶茶。當然少不了小食鹽酥雞。撲鼻而來的香味喚起台灣的美好。店員大大推介正宗手工麵。闊大的麵加上煙韌的質地,能恰到好處的掛上湯汁!牛肉湯底不難,這牛肉麵湯滲著少量藥材香味,有牛肉香又唔會死鹹。邊喝湯邊泛起微笑,這是我期待的味道。牛肉亦大大塊,肉質軟又入味,可見這是用心熬製之作!友人好辣,另外點了個麻辣牛肉麵。湯底被辣油染得紅噹噹以譚仔level 換算,是大約二小辣的辣度不得不提,牛肉改成肉片,更容易吸收辣汁,這幾片牛肉的辣度也不惹小!這鹽酥雞比夜市中的鹽酥雞不同,我會稱為豪華版。減去了那份用大量油和調味料堆砌的豪邁,反而是精精細細,外面的炸皮是精細的細薄香脆,不過分油膩又不失香口。雞肉肥瘦度適中,唔會成口肥膏!調味比

要一見真功夫,當然要點一碗正宗原味牛肉麵
套餐包括飲品珍珠奶茶。當然少不了小食鹽酥雞。

牛肉亦大大塊,肉質軟又入味,可見這是用心熬製之作!

友人好辣,另外點了個麻辣牛肉麵。湯底被辣油染得紅噹噹
以譚仔level 換算,是大約二小辣的辣度

雞肉肥瘦度適中,唔會成口肥膏!調味比例到位,不是夜市中大利利的濃味!
成功把平民小吃包裝得能登上大雅之堂。
(男生應該還是喜歡夜市版吧

餐後再飲一杯凍珍珠奶茶!又飽又滿足的一餐
2021-05-24 37 浏览
之前喺台北京站食過一次段純貞,見佢香港都開咗分店(應該係特許經營),上完堂就走咗過去試下!果次係台北段純貞俾我嘅記憶係個湯好濃味同好勁牛嘅油味,如果要飲埋湯就絕對唔得!心諗香港果個都一定咁油啦!但我叫咗碗三寶麵,嚟到居然得少少油!首先試試d湯先,好濃又有少少藥材味咁嘅感覺!係呢隻味啦!同台灣段純貞嘅味好接近!即刻鈎起我想去台北嘅衝動!由於佢冇咩油嘅關係,就少咗份牛油嘅蘇味係碗麵度,要扣少少分。但我個人感覺冇咗d油碗麵就健康咗!到食果d餸啦,全部都好入味,好淋,好好食!麵方面我就揀咗細麵,淥得啱啱好,但好可惜實咗太細碗,男人食一碗係唔夠飽!杯嘢飲仙草奶茶就不過不失啦,都係想飲杯嘢啫!但埋單$132又好似貴咗d如果當tea咁食(好在果晚早食晚飯,唔係實餓死!)

三寶麵

杯嘢飲仙草奶茶就不過不失啦,都係想飲杯嘢啫!
仙草奶茶

2021-05-23