2016-09-17
香港人鐘意食海鮮,特別係用蒸既方式去煮先至食到海鮮既鮮味,平時食親海鮮都係入西貢,但而家唔洗話下下要入到西貢先食到正既海鮮,尖沙咀都可以了。今次食既呢間係位於尖沙咀既「正宗水上人蒸氣火鍋專門店」,去到見到個海鮮區都已經流哂口水。坐低後見到個煲蓋果然夠哂特別,成頂草帽咁。好啦好啦,入正題啦,先黎一份扇貝,睇到都流晒口水,佢同平時一般既海鮮店食既都係差唔多,但呢度優勝既地方係,係烹調時間控制得好好,蒸熟既一刻就可以即時放入口,鮮味完全唔會因為時間而流失。嘩,好肥美既蠔呀,配搭薑同蔥,簡直係絕配,完全無腥味,正!食完蠔,無理由唔食返隻鮑魚,呢隻鮑魚來頭唔小,係傳說中既五頭鮑魚,但其實我對鮑魚不太感興趣,但女友話想食,咁就順下佢意啦,味道無咩特別,但佢配搭左果皮一齊蒸,又幾香口。主菜黎啦,主菜黎啦,係波士頓龍蝦!!蒸好之後,侍應幫我地剪開,d香味噴哂出黎。其實我好少食清蒸龍蝦,平時都係芝士焗或者蒜容蒸,但今次食又覺得咁先食到龍蝦既鮮甜味,絕對係值得推介既。其實好戲在後頭,呢個豬骨粥係一直放係海鮮下面煮的,目的係將之前所食既海鮮味溶左入粥裡面,咁就變成海鮮豬骨粥啦。總結,蒸既火鍋,聽落好似真係比
總結,蒸既火鍋,聽落好似真係比傳統火鍋較為健康,同埋份量一件一件唔會話叫多左食唔哂,最後食埋個粥就真係飽哂。如果喜歡食海鮮既朋友可以一嘗啊!