2012-04-17 21 浏览
晚上六時多跟老婆進店, 剛好有兩人座1. 點了一個麻辣豬耳刀削面及2. 一個炸豬扒拉面.刀削面, 拉面味道一流, 口感非常好 豬扒味道亦很好, 炸粉不會太多麻辣豬耳味道重了點, 如有朋友不太能吃辣要小心
晚上六時多跟老婆進店, 剛好有兩人座

1. 點了一個麻辣豬耳刀削面及
2. 一個炸豬扒拉面.

刀削面, 拉面味道一流, 口感非常好
豬扒味道亦很好, 炸粉不會太多
麻辣豬耳味道重了點, 如有朋友不太能吃辣要小心
2012-04-13
2012-03-05 22 浏览
今日行了荃灣成日又是開餐嘅時候今晚大家都冇特別想食什麼,最後我們選了這間街坊麵店試試我們坐在廚房附近的位子,看著現場拉麵師傅,左手托住大大舊麵糰,一刀刀削,又拉又削,盡顯功夫。我們點了以下幾款試試 ^_^ :豬手刀削麵 : 豬手炆得好"林"好夠味。刀削麵煙韌韌柔韌恰當,"正" 即叫即做果然唔同啲呀…水餃拉麵 : 水餃一般,暖笠笠嘅手拉麵好彈牙 五香牛肉湯年糕: 碗裡面有8片,切到好薄,都好入味,唔韌至於啲湯年糕,煙煙韌韌都OK可以小籠包 : 一客有五隻,內有豬肉餡,味道都OK,只是個皮厚了些宮廷餃子 : 用蛋墊底嘅煎餃子好有蛋香上檯時熱騰騰,味道都幾鮮甜。
今日行了荃灣成日
又是開餐嘅時候
今晚大家都冇特別想食什麼,

最後我們選了這間街坊麵店
試試
我們坐在廚房附近的位子,

我們點了以下幾款試試
^_^ :

豬手刀削麵
: 豬手炆得好"林"
好夠味。刀削麵煙韌韌
柔韌恰當,"正" 即叫即做果然唔同啲呀…

水餃拉麵
: 水餃一般,暖笠笠嘅手拉麵
好彈牙

: 碗裡面有8片,切到好薄
,都好入味,唔韌
至於啲湯年糕,煙煙韌韌都OK可以

小籠包
: 一客有五隻,內有豬肉餡,味道都OK,
只是個皮厚了些

: 用蛋墊底嘅煎餃子
好有蛋香
上檯時熱騰騰,味道都幾鮮甜。
2012-03-03
宮廷餃子
  • 豬手刀削麵,宮廷餃子
約了朋友去楊屋道買海鮮BBQ,路盲的我倆竟然行錯路,誤打誤撞下竟然俾我地入左呢間刀削麵食午餐﹗茶餐廳格局,地方陳舊座位亦迫狹,人多待應少,好不容易先找到人點菜﹗對此店全無認識,就來碗刀削麵,再加多份口水雞及麻辣牛展兩份分﹗先來的是醉雞,一嗅已可聞到陣陣花鵰酒香,肉嫩皮滑,酒味恰到好處,好吃﹗吃麻辣牛展要有心理準備,皆因其鋪在肉上的辣料,極辛極麻,我愛其辣料上有大量蒜粒,辛辣重口味,一片吃下去是辣出一行眼淚,雙唇那麻癢有如螞蟻顫動,這樣才是真正的辣,連嗜辛的食家也忍不住多喝兩口Coke Zero,休息一會冷靜下來又忍不住要再吃一片。那是川菜從痛苦的享受,正﹗最後是麻辣豬扒拼刀削麵,豬扒岩岩炸起,香脆,上面灑上的是麻辣牛展的辣醬及蒜蓉,香口﹗這兒的刀削麵,即叫即做,睇住大廚在廚房拎住舊麵糰削麵入鍋,條條粗幼不一,正正就是手功課﹗麵煙韌滑溜,入口陣陣麵粉香,極有o趙頭,真的從未食過那麼好吃的刀削麵,同食家成碗清哂,大叫極美妙﹗加多兩罐Coke Zero,埋單都只係百二蚊有找,五個抵﹗真估不到盪失路會吃到好的,在Openrice一睇之下原來這兒相當出名,怪不得了﹗

醉雞
麻辣牛展,辣得過癮﹗
極美妙又抵食
那是川菜從痛苦的享受,正﹗
麻辣豬扒刀削麵

加多兩罐Coke Zero,埋單都只係百二蚊有找,五個抵﹗

麻辣豬扒刀削麵
麻辣牛展,辣得過癮﹗
醉雞
極美妙又抵食
  • 麻辣牛展
2012-02-13 16 浏览
專門吃山西刀削麵的麵店,在荃灣和元朗愈開愈多,但始終未試過這種麵食有何特色。來到荃灣,今次的目標是「正宗山西刀削麵皇」,名字改得有氣勢,這也是最多食客好評的一間。這間刀削麵是街坊茶餐廳形式,坐下來頗為迫夾,裡面人客不絕,好在食客流量快,要等位也不用久等。師父在廚房搓麵,搓好後把麵團或手拉或刀削,製成拉麵和刀削麵,坐在廚房對面可欣賞到師傅製麵的功夫。食物主要是拉麵、刀削麵、米線和年糕,可放湯或生炒,配上不同的餸料。今次點選了五香牛肉拉麵和水餃刀削麵,另跟豆漿和奶茶一杯。先來的是五香牛肉拉麵,上檯時白煙直冒,熱騰騰的,湯底顏色清澈,沒有牛肉鮮味,只有滷水的味道,喝完非常口渴。五香牛肉其實是滷水牛展,把牛展切成薄片,紙張的厚度,鹵得夠腍夠入味,但喪失筋腱的口感和嚼勁,吃起來已不像牛肉。拉麵是手拉的,也算煙韌,但沒有彈牙感覺,麵條浸在熱湯中很快變腍。另一碗水餃刀削麵,水餃有四隻,皮不算厚,餡料是豬肉混合西芹,有肉汁,味道清新。把麵團削成約三寸長,成為麵條,麵條本身的厚度不一,邊緣較薄,中心位置較厚,吃起來麵條邊緣非常軟滑,但麵條中心依然煙韌。至於湯底,也只是咸咸的,沒有甚麼鮮味。飲料方面,豆漿

飲料方面,豆漿只是微涼,不甜也沒有豆味,很淡口。熱奶茶的茶味尚可,但奶味卻欠奉,入口也不夠滑。

這間山西刀削麵店,麵條的確有特色,但食物的味道平平。一向偏愛吃牛肉麵,這個山西的五香牛肉拉麵,與台灣的牛肉麵相比,畢竟是兩個層次。
2012-02-04 26 浏览
都有一排冇去過, 今曰同老婆再去, 都仲幾好,不過好似之前好D......炸醬麵 OK 不過料少咗D麻辣冷麵偏甜, 麻適中不過唔夠辣 (有D似食緊街邊既LoLo麵)小籠包賣相不太吸引, 不過夠熱所以都OK熱豆漿要讚, 唔太甜不過好夠味(冇相)

炸醬麵 OK 不過料少咗D
小籠包賣相不太吸引, 不過夠熱所以都OK
熱豆漿要讚, 唔太甜不過好夠味(冇相)

炸醬刀削麵
麻辣肚絲冷刀削麵
新鮮刀削麵
連2豆漿 = $96
题外话/补充资料: 小插曲 - 小弟個冷麵+$4有豆漿,個伙記話我冇同一時問Order as a set 所以要$8 Wor :huffy: (有冇芥蘭菜, 落單果時又唔講, menu 又冇話唔得分開落) 不過之後有個話得事既好有禮貌地話做翻比我. 所以記得要唔要餐响 Order 時决定呢!!!!
2012-02-04
新鮮刀削麵
連2豆漿 = $96
2011-11-28 41 浏览
Walked by and decided to try this place out, and the food was very good. The texture of their knife cut noodles tasted a bit bouncy (in a good way) and you have the option of adding different ingredients in your noodle soup. Was so good I returned again.The negative is that they only seem to have a Chinese menu, but otherwise all is well. Their soy milk is also good there.

2011-09-12 19 浏览
每個星期都會向荃灣買外賣一次。有時真係諗到頭痛都唔知食乜好。加上,我次次都希望揀啲荃灣獨有嘅餐廳。(總覺得如果山長水遠買麥噹噹那些連鎖店會有點傻)幸好,最近見到雜誌介紹荃灣的食店。<<正宗山西刀削麵皇>>亦是其中一間。見到它的賣相及食評都不錯,今星期就決定食這間。有湯麵、炒麵、冷麵。最後揀咗冷麵--特式冷刀削麵。底層放滿麵。上面放滿青瓜絲、牛展絲、生蒜。還有沙律醬及泰式甜酸醬(?)。啲麵好煙韌,而且醬同料都好多。撈勻後,十分好味!夏天食真係超正。不過啲蒜頭真係好多,多到有啲辣口!所以下次要走蒜或少蒜!仲有三十幾蚊碗真係好抵,因為它有好多。可以分兩次食。
每個星期都會向荃灣買外賣一次。
有時真係諗到頭痛都唔知食乜好。
加上,我次次都希望揀啲荃灣獨有嘅餐廳。
(總覺得如果山長水遠買麥噹噹那些連鎖店會有點傻

幸好,最近見到雜誌介紹荃灣的食店。
<<正宗山西刀削麵皇>>亦是其中一間。
見到它的賣相及食評都不錯,今星期就決定食這間。

有湯麵、炒麵、冷麵。
最後揀咗冷麵--特式冷刀削麵
撈勻前,其貌不揚
啲麵好煙韌,而且醬同料都好多。
撈勻後,外貌雖不討好,但感覺美味
撈勻後,十分好味!
夏天食真係超正。
不過啲蒜頭真係好多,多到有啲辣口!
所以下次要走蒜或少蒜!

仲有三十幾蚊碗真係好抵,因為它有好多。
可以分兩次食。
2011-09-08
外卖自取
撈勻前,其貌不揚
撈勻後,外貌雖不討好,但感覺美味
  • 刀削麵
突然好想食刀削麵, 但食開果d又多人, 又唔係太好食, 所以上網search下有咩好介紹, 見呢間有好多好評, 所有走來一試, 但竟然仲差過食開果d, 而且佢唔係用刀削, 而係用刨去刨, 一d都唔正宗!!! 下午一點多入到去, 都已經有九成滿, 坐低之後, 一路有人走又有人入, 基本上係一路都坐滿, 心諗咁多人幫襯, 應該好好食啦~~ 如果唔食辣的人, 佢呢度係冇乜選擇, 我地好難先選到, 五香牛肉同豬手刀削麵..................... 五香牛肉雖然有好多塊, 但塊塊都係超薄, 薄到可以透光咁濟, 似係機切多d, 如果真係師傅人手切, 咁佢刀功真係好勁!!! 可能薄的關係, d肉好入味 豬手得3舊, 唔係好夠, 不過炆得好林, 而且好夠味, 唔錯 刀削麵好長, 而且係三角形, 中間尖起好厚, 兩邊薄, 搞到中間仲未熟, 因煮得太耐, 兩邊會林到爛, 但煮到兩邊啱啱好, 中間就會仲生, 明顯見到仲有白色粉, 好肯定係未熟, 我將佢浸耐少少先食, 但依然好似咬緊橡筋咁, 食完成碗, 真係牙都軟.................. 湯底好濃味, 食完好口渴

湯底好濃味, 食完好口渴
2011-03-12
2011-06-12 9 浏览
今天和豬去青衣看電影, 本想順道在青衣吃晚飯, 但青衣城的選擇實在太少, 與其夾硬揀, 豬提議去荃灣吃... 反正一程小巴也很近來到荃灣繞了一圈, 無意中到了沙咀道, 我倆正向東江飯店的方向走, 中途豬看見刀削麵, 又接納豬的建議, 當時店入滿坐, 等了大約五分鐘就有位坐... 邊等邊看師傅抱著一團麵團用純熟的手勢削呀削, 很有趣小妹總是被小食吸引, 所以豬提議要一個麵我便可以多叫幾個小食, 真好~ 看見別人的炒麵很吸引, 但怕太油膩還是要了個湯豬軟骨刀削麵刀削麵初上的質感很好, 煙煙um um, 但被湯浸一會兒後就變淋了, 所以還是趁熱食 ... 而豬軟骨有起碼5大塊, 每塊都有肉有軟骨, 不錯~~ 我一共要了三個小食:: 醉雞-- 我倆幸運地得到雞腿和雞翼位, 所以雞件很淜, 而且也算"醉", 因有淡淡的酒味, 滿意~ 京式餃子 -- 是用蛋墊底的煎餃子! 上枱聞到很香的蛋味, 是道香口的小食.. 一客10隻! 餡就普普通通不太突出, 如果多會更美味! 不過這餃子也是要趁熱食, 放涼了皮就變硬, 不好吃呢涼伴青瓜 -- 小妹其實不能吃蒜泥, 但我就是喜歡吃拍青瓜, 這個青瓜作為

我一共要了三個小食::
涼伴青瓜 -- 小妹其實不能吃蒜泥, 但我就是喜歡吃拍青瓜, 這個青瓜作為一個涼菜就是太熱了.. 不夠涼, 可能天氣太熱吧?
祝豬一路順利, 快點回來和熊繼續搵食!
2011-06-11
刀削麵純手工,現削、現下麵,厚實有嚼勁,若不成氣候,做出來的就是半調子,黏、軟、乏勁。進入店內,先聽到的不是客人點餐的聲音,而是師傳擲麵糰的巨響,再而看著師傅俐落的刀法削著麵團,就知道他做的刀削麵絕對地道。味道…煙煙韌韌,好有咬口,好味。豆漿太甜喇,飲了一半,我放棄了。

就知道他做的刀削麵絕對地道。

味道…煙煙韌韌,好有咬口,好味。

豆漿太甜喇,飲了一半,我放棄了。

2011-04-14
2011-03-06 12 浏览
不嬲中意食刀削麵, 見呢間食店咁多"好", 去開荃灣就試下。不是太餓, 便點了個五香牛肉刀削麵下午茶餐, 跟凍豆漿。以為下午茶餐不會很大碗, 點知麵的份量不少, 而且有五、六片牛展, 一點也不小家! 幫忙下單的姐姐也十分友善, 加分! 講番D麵, 因為麵削出來有厚有薄, 整體來說口感也夠彈牙, 只是偶有一兩條薄身的麵條過"林"。小店明顯是街坊格局, 不要期望靚裝潢, 但總的來說也乾淨企理, 唯一扣少少分就係我坐的卡位吊燈太光猛。
2011-03-04
2011-03-02 15 浏览
d湯好好味 d面唔會好林 刀削麵同拉麵都好 豬頸肉唔會老 好入味 值得推薦加埋炸醬好惹味!五香牛肉好入味唔會韌 切到好薄一片 好方便d面好大碗 好抵食!d豆漿都好新鮮好好飲 好有豆味
加埋炸醬好惹味!
五香牛肉好入味唔會韌 切到好薄一片 好方便
d面好大碗 好抵食!
d豆漿都好新鮮好好飲 好有豆味

2011-03-01
  • 刀削麵,醉雞,五香牛肉
2011-01-08 47 浏览
由於要去荃灣整野. 所以就同男友去 "山西刀削麵皇" 食刀削麵麻辣刀削麵 $22 - 夠辣, 啲麵質好味. 唔厚淨菜飯 $22 - 夠多菜, 唔太油, 而且啲飯一粒粒. 真係唔錯. 不過太飽, 只食了 3 口就打包牛展雞翼刀削麵 $35 - 啲麵質好味, 牛展雞翼夠入味真係唔錯. 下次都會再黎

麻辣刀削麵 $22 - 夠辣, 啲麵質好味. 唔厚

牛展雞翼刀削麵 $35 - 啲麵質好味, 牛展雞翼夠入味

真係唔錯. 下次都會再黎

2011-01-08
2010-12-14 20 浏览
平常較少到荃灣, 一年平均只有三四次, 所以每次都希望找到好吃的, 今次從OPENRICE的search engine找到這間麵店. 假日下午三時多, 店內的客人也有七八成滿, 店子不算大, 裝修也很平實, 就像一般的街坊麵店. 我們點了水餃刀削麵, 麻辣鴨腎刀削麵, 和干炒牛肉炒刀削麵. 先來的水餃刀削麵 就像平常的水餃河, 看起來沒甚特別, 只是細看之下, 刀削麵的麵條都是大小不一, 且彎彎曲曲的, 肯定不是機造, 而是人手一刀一刀削出來的. 刀削麵的麵身比較厚, 入口滿有彈性的, 很有嚼勁, 用台灣人的說法就是"很Q". 相比之下, 水餃則沒甚特別, 跟平常吃到的差不多.麻辣鴨腎刀削麵則有點意想不到, 麻辣鴨腎是分開用碟上的, 份量很多! 上面鋪滿了辣椒, 生蒜粒和蒜蓉, 加上碟底的豉油, 吃起來又辛辣又香又冶味, 與鴨腎十分匹配; 鴨腎本身切得很薄, 入口不韌, 與生蒜豉油很相配, 不會給搶去味道之餘, 還增加了鴨腎的鮮味, 很讚, 就算單食或下酒也很好味! 不過辣味的確很重, 不嚐辣的人要三思!!干炒牛肉炒刀削麵應該是干炒牛河的"山西版"! 賣相和味道都與平常吃的干炒牛河差不

先來的水餃刀削麵

麻辣鴨腎刀削麵則有點意想不到,

干炒牛肉炒刀削麵

應該是干炒牛河的"山西版"! 賣相和味道都與平常吃的干炒牛河差不多, 只是刀削麵比牛河有嚼勁得多, 而且用油不算多; 牛肉是難得地少用鬆肉粉, 保留了牛肉的味道和質感, 不會甚麼味道也沒有, 不過牛肉很少, 全碟只有三兩塊, 略嫌太少.

食物價錢不算便宜, 不過食物的質素也不俗, 算是物有所值. 不過, 街坊麵店, 不要對服務方面有甚麼期望, 但基本的招呼還是有的. 到開荃灣的話, 也不妨到這裡吃碗道地的刀削麵!

2010-12-02 13 浏览
荃灣沙嘴道依間刀削麵﹐一d 都唔起眼。裝修舊式﹐無任何特別﹐唔係街坊都真係唔會特登幫襯。但係佢幾有內在美架﹐刀削麵唔係好多地方有﹐重要好少係打正旗號專賣。叫了炸豬排刀削麵﹐兩者分開上﹐幾細心。刀削麵大大一碗﹐以上湯及一些蔥花伴﹐暖暖的一碗。湯底不太儂﹐甜甜的醬油味﹐刀削麵粗粗的﹐很有嚼感。炸豬排不能跟之前講的荃灣必食豬排比﹐但都還算入味。 期待天氣凍返d 既時候﹐食返一碗暖笠笠既手工麵﹐對我地依d 打工仔都未尚不是一種幸福﹗

荃灣沙嘴道依間刀削麵﹐一d 都唔起眼。
裝修舊式﹐無任何特別﹐唔係街坊都真係唔會特登幫襯。

叫了炸豬排刀削麵﹐兩者分開上﹐幾細心。
炸豬排不能跟之前講的荃灣必食豬排比﹐但都還算入味。