2012-11-20 29 浏览
尋日見到電視有介紹 今日特意去試下 果然無令我失望我叫左一個豬軟骨刀削麵 真係好好食豬軟骨非常入味 同我平時食過既好唔一樣刀削麵軟硬恰當 而且仲好大碗添 食都食唔晒之後就叫左一個生煎小龍包 有十隻咁多個底脆脆地 仲要有雞蛋一齊煎 真係好特別比平時食開蒸既更好味真係我係香港食過最好食 最正宗既刀削麵Ps:個老闆好nice 好好人
尋日見到電視有介紹 今日特意去試下 果然無令我失望

真係我係香港食過最好食 最正宗既刀削麵
Ps:個老闆好nice 好好人
题外话/补充资料: 好多人排隊
2012-11-19 25 浏览
一直都知道有這間店.但是一直對刀削麵不感興趣,因為麵難以入味,好像吃麵粉似的.但當看到節目出街了, 更好奇想試一次.結果打破一直不良的印象.麵入味!!!不會越吃越爛!!!而且跟麵的配料足!同樣價錢,在外可能只有一兩件配菜.除了刀削麵外,還點了生煎小籠包. 有肉汁, 不過較喜歡清蒸版,或許個人口味問題. 總結味道不錯值得一試.
一直都知道有這間店.
但是一直對刀削麵不感興趣,因為麵難以入味,好像吃麵粉似的.
但當看到節目出街了, 更好奇想試一次.
結果打破一直不良的印象.
麵入味!!!不會越吃越爛!!!而且跟麵的配料足!
同樣價錢,在外可能只有一兩件配菜.
或許個人口味問題. 總結味道不錯值得一試.
2012-11-19 28 浏览
呢間刀削麵標明正宗刀削麵,遠近皆知,好味之選!之前有試過佢個牛肉麵,正!!上次試左湯面,今次就試下炒啦!叫左個乾炒牛刀削麵唔會好似出面炒到好油,岩岩好,牛肉唔un 都ok爽口只係我認為炒好似硬左d, 如果可以林d就好喇
呢間刀削麵標明正宗刀削麵,遠近皆知,好味之選!

之前有試過佢個牛肉麵,正!!

上次試左湯面,今次就試下炒啦!
叫左個乾炒牛刀削麵

唔會好似出面炒到好油,岩岩好,牛肉唔un 都ok爽口
只係我認為炒好似硬左d, 如果可以林d就好喇
2012-11-17
它的五香牛肉是牛"月展",真的非常好吃!夠稔,夠香,一片片切得薄薄的,賣相極美。另一個餸我要了鴨腎,不過有點奇異,它也是很稔,失去了吃腎那爽脆的口感,麻麻地。不過量是出奇的多,是有兩個腎在內嗎?!主角刀削麵也沒令我失望。恰好被安排坐在近門口的卡位,吃麵時可以欣賞年輕的製麵師父在揉麵削麵。像耍雜般,很厲害呢! 麵身稍稍硬了一點,若可以再多煮一兩分鐘就更棒了。這碗麵份量極大,若果胃口不是絕佳真的會吃不完。(兩餸麵餐包豆味香濃豆漿一杯,HK$36)除了吃碗刀削麵,在嘴饞的我的要求下還額外叫了生煎小籠包HK$38。蒸小籠包吃得多,煎的還是頭一回! 一份有10個,賣相也很討喜:鐵板上有薄薄的蛋漿,整整齊齊地放了底部香脆的小籠包,還可以聽到熱度的滋滋聲!雖然皮有點厚,但小籠包內也有湯汁,也不錯吃的。有去開荃灣不妨試試啊。
五香牛肉 鴨腎

有去開荃灣不妨試試啊。
2012-11-11
五香牛肉 鴨腎
老婆今天要去荃灣有搞作, 咁當然就係番荃灣祭五臟廟啦.結果老婆建議去此店試試, 評價都不錯, Let's Go.星期四七點有多去到, 店內已經八九成滿.既然主打係刀削麵, 當然要試一試啦, 另外再加多一個小食.双併刀削麵 (豬腸, 金錢肚) + 豆漿 $36双併刀削麵 (五香牛肉, 菜肉雲吞) + 豆漿 $36生煎小籠包 (十隻) $38刀削麵麵質偏厚, 口感一流, 又有咬口夠趙頭.而且份量足, 一碗双併麵已經飽到上心口.至於材料, 豬腸 - 肥美, 金錢肚 - 爽口彈牙, 五香牛肉 - 炆得淋又入味, 菜肉雲吞 - 十分普通另外個小食 - 生煎小籠包, 係即叫即整, 所以差唔多到碗麵食哂先到.因為即做的關係, 熱辣辣, 上枱時塊鐵板仲 'ge ge' 聲.至於味道呢, 正常小籠包味, 但因為是生煎的, 而且再加上有蛋底, 食落香脆有蛋香, 又有另一番味道.埋單總共 $110, 下次去荃灣又有多一個選擇了.
老婆今天要去荃灣有搞作, 咁當然就係番荃灣祭五臟廟啦.
結果老婆建議去此店試試, 評價都不錯, Let's Go.

星期四七點有多去到, 店內已經八九成滿.

既然主打係刀削麵, 當然要試一試啦, 另外再加多一個小食.

双併刀削麵 (豬腸, 金錢肚) + 豆漿 $36
双併刀削麵 (豬腸, 金錢肚)
双併刀削麵 (五香牛肉, 菜肉雲吞) + 豆漿 $36
双併刀削麵 (五香牛肉, 菜肉雲吞)
生煎小籠包 (十隻) $38
生煎小籠包
刀削麵麵質偏厚, 口感一流, 又有咬口夠趙頭.
而且份量足, 一碗双併麵已經飽到上心口.

食落香脆有蛋香, 又有另一番味道.

埋單總共 $110, 下次去荃灣又有多一個選擇了.
2012-10-18
早個月的荃灣美食札記,只寫了覺得驚艷的雞蛋仔後,其他的,我任性的把它推置在一旁。醜婦終須見家翁,好好醜醜還是快手快腳完成比較好(最多寫短一點,笑),懶得給人又說有頭威無尾陣。晚飯選址山西刀削麵皇,單靠Openrice的排名推薦被吸引。但我完全不懂為甚麼荃灣區有好多間刀削麵店???刀削麵高手只聚集此區???大師OS:分散一下投資比較好嘛。。。看過餐牌,放棄了套餐。久逢來次荃灣,完全按自己喜愛下單較好。主食只點一個豬軟骨刀削麵。一路吃一路看師傅在前方親手抱著個小嬰孩大的粉團削削削,很過癮呢。刀削麵呈粗幼不一狀,而且好有趙口!!!亦沒有咬下只剩麵粉團之感。湯底也好喝,但硬是覺得有下味精。而且份量不少,分到四小碗呢。醉雞呢。。。。可以不點,嗯嗯。吃剩很多,要強迫醉雞擁戴者包底吃清光,免得浪費。小籠包。一般家庭式經營小店,跟正統的川滬菜是不同派別喇。只要接受小籠包欠缺爆湯汁效果,這店還算肉質新鮮,價錢便宜,抵吃之選。(悄悄聲:但下次還是不點較好)麻辣雙拼,牛舌拼牛肚。總結整餐飯點的菜式,這雙拼是最好吃的喇,看到汁醬上混有大量生蒜頭,就知惹味。辣度只點小辣,本人極限狀態(弱)。但都抵不住,極速喝掉

大師OS:分散一下投資比較好嘛。。。

麻辣雙拼,牛舌拼牛肚。總結整餐飯點的菜式,這雙拼是最好吃的喇,看到汁醬上混有大量生蒜頭,就知惹味。辣度只點小辣,本人極限狀態(弱)。但都抵不住,極速喝掉一大杯凍檸樂呢。
當日算較早吃晚飯,進店時二人還霸到個卡座。離開大約七時,開始晚飯高峰侯位時間,看到新入座的難免要搭枱,座得較擠擁。所以,想輕鬆吃個便飯,要好好安排下時間。不入鏡的還有拍青瓜,豆漿和凍檸樂。賣單$100-200以內,哎唷,過了整個月誰會記得呀?!總之就是街坊小店可愛價錢啦

另外,到訪這店之前,問過好友,她較推薦另一間刀削麵。好多年前,她好像有帶過我去,但記憶全歸給她,忘掉。兩間食物出品質素相若還是有差,都比較不了。我想反正

兩店都門庭若市,水準一樣在above average吧!
2012-09-23
  • 麻辣雙拼
2012-09-20 33 浏览
雖然住係荃灣~但好少出去食野~近來開始想試下荃灣出名既餐廳~而今次就係正宗山西刀削麵皇~其實我無食過其他地方既刀削麵~所以我真係唔知正唔正宗~入正題~食物去相~豬肚刀削麵+豆漿套餐$33單叫豬肚刀削麵$28單叫豆漿$8節省了$3 金錢肚刀削麵加豆漿$33單叫金錢肚刀削麵$28單叫豆漿$8節省了$3東坡肉刀削麵$30加豆漿+$6食評:刀削麵好有咬口,我好鐘意=v=提示:唔好叫套餐d刀削麵,d"食送"無咁好食。其他刀削麵跟番豆漿都只係+6蚊,都係叫好"食送"既好。口水雞$35叫錯左=.="呢間野出名既係醉雞。不過都唔差,只不過我覺得唔辣囉。發現例牌既份量,不過比跟麵的"食送"份量多。建議:大家如果係一大班人食不如叫醉雞刀削麵及口水雞刀削麵share 食仲抵。生煎小籠包$38叫小籠包先搞笑,隔離台食完既客叫我地唔好叫,話唔好食。佢食既係蒸既上海小籠包無湯汁。我見openrice食友們說煎小籠包很香口,專登點黎試。始終係正宗山西,上海野唔係好掂,奉勸大家真係唔好叫小籠包!!!
雖然住係荃灣~但好少出去食野~
近來開始想試下荃灣出名既餐廳~
而今次就係正宗山西刀削麵皇~
其實我無食過其他地方既刀削麵~
所以我真係唔知正唔正宗~

入正題~食物去相~

豬肚刀削麵+豆漿套餐$33
單叫豆漿$8
節省了$3
東坡肉刀削麵$30
加豆漿+$6
食評:刀削麵好有咬口,我好鐘意=v=
提示:唔好叫套餐d刀削麵,d"食送"無咁好食。
其他刀削麵跟番豆漿都只係+6蚊,都係叫好"食送"既好。
口水雞$35
叫錯左=.="呢間野出名既係醉雞。
不過都唔差,只不過我覺得唔辣囉。
發現例牌既份量,不過比跟麵的"食送"份量多。

生煎小籠包$38
叫小籠包先搞笑,隔離台食完既客叫我地唔好叫,話唔好食。
佢食既係蒸既上海小籠包無湯汁。
我見openrice食友們說煎小籠包很香口,專登點黎試。
题外话/补充资料: 1. 唔好叫小籠包,蒸定煎都唔好。 2. 例牌既口水雞同醉雞既份量不比醉雞刀削麵及口水雞刀削麵多很多,不建議另外叫。 3. 刀削麵都係吃醉雞刀削麵、口水雞刀削麵或麻辣類刀削麵,其他"食送"不是太出色。 4. 仲有佢炸野既地方係前廳唔係廚房,搞到成間鋪都係油煙味,我食完野成身都係油煙味,好差。 5. 大家儘量坐得近門口最好,可以睇埋師傅整刀削麵。
2012-09-16
2012-09-14 193 浏览
對於刀削麵的認識實屬不多,只在數年前在九龍區食過一間...近排見雜誌上有關刀削麵之報道,原來荃灣區也有一店、所以今日特來潮拜好一個茶餐廳格局,一入大門開放式厨房正正就在眼簾、操流利國語口音的師傅跟同小師傅正忙於手上工作眼看手起刀削,原來大燈箱內之(即叫即做)真係冇花假、眼見入單才削,而且時不時更要搓按著麵團、好專注哦(原因我坐位比較靠近厨房位子、所以時常八卦所致)眼濶下叫上兩道菜做晏就...麻辣雞絲配刀削麵$36.分湯上之麻辣雞絲輕而微辣,麻辣味亦僅屬於較較較軽量板、味道則來得偏淡,一絲絲的雞肉亦較嚡身,(我想今次選錯了配角)刀削麵湯底尚濃,一條條的削麵來得濶度一致、不粗亦不幼,比上次食刀削麵之味道來得要好口感不會太厚身像食粉團一樣,厚薄每條很是準繩、師傅>>>好功夫醉雞$35.比想像中來得要好,酒香之餘亦不見過於濃郁而帶酒苦味道咸度也來得適中,但回家看上照片才覺雞骨附近帶點生、現場又不大發現總括以言,刀削麺功夫來得不俗、口感好味與否,其實亦很個人化努力...讓碩果僅存下之刀削麵繼續伸然下去。
對於刀削麵的認識實屬不多,只在數年前在九龍區食過一間...
耀眼的大燈箱正正放在門外
(原因我坐位比較靠近厨房位子、所以時常八卦所致)
師傅正用心製作中
眼濶下叫上兩道菜做晏就...
麻辣雞絲配刀削麵$36.

麻辣雞絲
刀削麺
醉雞
總括以言,刀削麺功夫來得不俗、口感好味與否,其實亦很個人化
努力...讓碩果僅存下之刀削麵繼續伸然下去。
2012-09-13
耀眼的大燈箱正正放在門外
師傅正用心製作中
  • 醉雞
  • 刀削麺削
2012-09-12 4 浏览
以往在青衣上學,放學後常常與同學到處逛,同學帶我來這裡吃刀削麵,當時覺得很美味,而且可以見到師傅即時削麵,好像看表演似的~到現在還唔中想吃刀削麵,就襯到荃灣一於再吃~叫了餃子刀削麵($3x),非常之大碗,但刀削麵即是食麵粉,而且有些麵條過幼,索了湯後變得淋了,更糊了,不好吃了~而且餃子只有四隻,又沒有肉汁,又是差了~餐飲:熱檸水,味道正常~我不知是食物差了,還是回憶總是美好的,好像以前與同學一起吃的都較美味

削麵,好像看表演似的~

到現在還唔中想吃刀削麵,就襯到荃灣一於再吃~

而且餃子只有四隻,又沒有肉汁,又是差了~

餐飲:熱檸水,味道正常~

• 沒有
2012-09-04 88 浏览
This place is really cool, had some very tasty dishes. Most people come here for the noodles of course. When ordering, the waitress will give you a choice of regular ramen noodles, or 'knife cut'. Knife cut noodles are when you see the big fat chef with a ball of noodle dough cutting noodles off roughly with a knife. They go straight in the boiling water and are flash cooked. Very delicious The noodles themselves aren't to everyones tastes, they're made quite al-dente, and they're very thick and

The noodles themselves aren't to everyones tastes, they're made quite al-dente, and they're very thick and will fill up up quickly. There's lots of noodle dishes to choose from, I recommend their signature dish which is a pork with mayonnaise. Sounds a bit strange but its delicious

We also ordered Siu Long Bao which to be honest, were pretty good. Sure they were no din tai fung, but in tsuen wan what do you expect? They were perfectly adequate, except I wish they came with more than 4

Other dishes - Drunken Chicken, which was very nice and refreshing. And my favorite which was the Shredded chicken in Chilli oil - extremely yummy. It was spicy and oily, but tasted sooooo good that I forgot about all the oil.

It's very cheap too, most like cha chaan teng. Just beware there is no english menu, which is a problem if you dont read chinese (like me). The waitresses and waiters are constantly busy so dont expect too much help, just go with local friends

All in all a good meal, and a good cheap choice in Tsuen Wan.
Knife cut noodles.
Drunken chicken, not bad.
Siu Long Bao - pretty good for tsuen wan
Shredded chicken in chilli oil - awesome!
2012-08-27
Knife cut noodles.
Drunken chicken, not bad.
2012-08-29 95 浏览
周日與食家到處遊,一想起荃灣大家便嚷著要吃刀削麵。一年前來吃過,驚為天人,將相片放上facebook原來好多荃灣新界朋友對呢間麵店都推崇備至,以其出品,實屬有理。口味與去年一樣,一碗豬頸肉刀削麵,一碟醉雞,再加個麻辣牛展,兩個人吃。刀削麵依舊彈牙煙韌亦滑溜,細嚼下有麵粉香,即叫即削即煮,極美味,豬頸肉炸得香脆,配上灑上的麻辣料及蒜粒,惹味熨口,正。醉雞都幾大碟,雞肉花鵰酒味香濃,入味滑溜,$40的價錢比很多大酒樓餐廳也要做得好。麻辣牛展,$20碟有十來片,牛展軟熟,不過重點是在面頭的麻辣料及蒜粒,又辛又麻,汗開始如雨下,追著吃,過癮。加多兩罐汽水,大滿足,一人才$50,超抵吃﹗
周日與食家到處遊,一想起荃灣大家便嚷著要吃刀削麵。

煙韌彈牙刀削麵
豬頸肉炸得香脆
麻辣牛展
加多兩罐汽水,大滿足,一人才$50,超抵吃﹗
煙韌彈牙刀削麵
麻辣牛展
豬頸肉炸得香脆
2012-07-20 39 浏览
在open rice荃灣區留意到這間標榜正中刀削面的食店,馬上引起我的興趣。話說第一次認識刀削面是在三潘巿灣區的一間北方小館。那時已愛上它。可惜在香港很少這類小店。上次碰到刀削面就在沙田凱逸中餐廳。不過價錢實在太貴。估唔到在荃灣找到一間好味價錢又大眾化的刀削面店。我哋二人叫咗:口水雞拉面+凍奶茶 $44;上湯刀削面 $22;香煎小籠包 $38凍奶茶先上。要求少冰少甜。點知依然非常甜 茶味也一般。不過呢個不是重點。面先係...之後送上拉麵。但只見幾條菜而不見口水雞。我就問店員,佢先講"口水雞另上,隨後上"既然口水雞未到,就先食拉麵啦。都幾滑, & al dente。至於啲唐生菜,就太淋嘞。而且湯底太咸。口水雞終於到了。不過原來係冷盤。而且都幾辣。於是靈機一動,就將啲雞同青瓜絲浸入啲湯面里。口水雞即刻變暖了及不太辣了 我哋不是麻辣的專家。就不作評價了。不過,咬感方面都可以,不會覺得"鞋"。青瓜絲都幾多。當菜食之後就係我碗上湯刀削面。呢個係無肉的。只有幾條唐生菜。不過好可惜,又係過淋。至於刀削面就... 正!無論面的闊度定係煮熟的程度都剛剛好。果然有水准!而且仲大大碗。一碗只賣$22($28

too sweet :(
凍奶茶先上。要求少冰少甜。點知依然非常甜
茶味也一般。不過呢個不是重點。面先係...

之後就係我碗上湯刀削面。呢個係無肉的。只有幾條唐生菜。不過好可惜,又係過淋。至於刀削面就... 正!無論面的闊度定係煮熟的程度都剛剛好。果然有水准!而且仲大大碗。一碗只賣$22($28 有一款配料),真係抵食!
最後係香煎小籠包。鐵板上,加用蛋煎,精彩啊
至於味道都可以,不會太咸。小籠包入面無湯,且皮有點過厚。當然不能與"翡翠"比。但包底煎得夠脆夠香。$38 10只,都算OK。

题外话/补充资料: 碗麵真係好大碗。男仔食曬都會好飽。女仔就好難食得曬。所以,我哋下次會share一碗。咁就可以試多啲其它小食。
2012-07-19
2012-05-10 15 浏览
成日聽媽咪講話呢間野好味有晚終於係佢帶領下, 試左一次~我地坐左係近門口對住師傅拉麵既卡位坐定定, 再望兩望個內鋪如果唔係媽咪勁力推介我真係唔會特登入去~好~唔講咁多~去相~睇下果晚食左咩先涼盆叫左一份醉雞, 一份鹵水雙拼個雞一d都冇酒味, 失望鹵水個牛肚就好入味我冇食豬腸, comment唔到仲叫左2碗刀削麵手絲雞果碗好好味~本來係男友叫ga, 我叫肚絲最後都係掉轉黎食wahahaha ...... 再黎再黎2個小籠包1個蒸既一個煎既~2個都好味, 不過個人比較中意煎香口d麻~
成日聽媽咪講話呢間野好味
有晚終於係佢帶領下, 試左一次~
我地坐左係近門口
對住師傅拉麵既卡位
坐定定, 再望兩望個內鋪
如果唔係媽咪勁力推介
我真係唔會特登入去~

好~唔講咁多~去相~
睇下果晚食左咩先

涼盆叫左一份醉雞, 一份鹵水雙拼
醉雞不醉~
鹵水雙拼 - 豬腸, 牛肚
個雞一d都冇酒味, 失望
鹵水個牛肚就好入味
我冇食豬腸, comment唔到

仲叫左2碗刀削麵
手絲雞果碗好好味~
本來係男友叫ga, 我叫肚絲
最後都係掉轉黎食

wahahaha ......
肚絲撈刀削麵
手撕雞撈刀削麵
再黎再黎2個小籠包
1個蒸既一個煎既~
2個都好味, 不過個人比較中意煎
香口d麻~
比較香口, 但真係好油~~~
肉多汁多, 但肉略過實
比較香口, 但真係好油~~~
鹵水雙拼 - 豬腸, 牛肚
肉多汁多, 但肉略過實
肚絲撈刀削麵
手撕雞撈刀削麵
2012-05-05 8 浏览
2 日前食咗個不太滿意的刀削麵,http://www.openrice.com/gourmet/reviews.htm?userid=13216#review2232619搞到我好想食返次好味的刀削麵。最後決定去荃灣這一家 - 正宗山西刀削麵皇。天氣太熱,實在不想吃湯刀削麵,點了個麻辣肚絲冷刀削麵,加個凍豆漿。刀削麵煙煙韌韌,因沒有湯,不會浸淋,而且個辣椒醬 (接近泰式甜酸醬) + 花生醬 ,甜甜辣辣好開胃。而且一碗的分量真的好多,盡晒力都只是吃了三分二。大滿足。
2 日前食咗個不太滿意的刀削麵,

搞到我好想食返次好味的刀削麵。

最後決定去荃灣這一家 - 正宗山西刀削麵皇。

而且一碗的分量真的好多,盡晒力都只是吃了三分二。

大滿足。

2012-05-04
(非会员)
2012-04-29 7 浏览
係一次既機原巧合之下,我就睇到佢門口大大隻字寫住<刀削麵>所以就行咗入去,一入到去第一果感覺就係...多人好唔容易先有兩果位,結果我地叫咗一碗醉雞刀削麵、一碗五香牛肉刀削麵、一碗豬肚拉麵同一碟小龍包,因為係坐係門口位,所以睇師傳煮麵時的功架睇完「表演」就有得食lA~果然係好好食D麵(刀削麵+拉麵)好彈牙,五香牛肉肥瘦平均好香,值得一試!!醉雞都OK,btw我覺得D酒都係唔夠入味,豬肚都係一個唔錯的選擇,小龍包好多汁like~
五香牛肉刀削麵

睇完「表演」就有得食lA~

,小龍包好多汁like~
2012-02-15
五香牛肉刀削麵