2018-07-22 2867 浏览
After my visit to Okinawa, I fell in love with Okinawa cuisine.  It's different from other parts of Japan...Okinawa doesn't focus on sashimi, beef or any fancy/cute dishes.  Okinawa focuses on vegetables, fruits, beer and pork.  Tried several restaurant who claimed themselves as "traditional" Okinawa cuisine but nothing appealed me or bring me back that taste till I pass by Rakuen.Looking at the menu, my eyes was sparkling. The menu dishes looks like the ones I ate in Okinawa! Stir fried Bitter

Stir fried Bitter Gourd with Pork $88

I'm not a huge fan of bitter gourd as I don't like the bitter taste.  There's two kind of bitter gourd I like....Taiwan and Okinawa ones.  The bitter gourd is thinly cut, it is fresh and crunchy.  Undercook eggs mixed with bitter gourd and pork. Eggs is soft and smooth. I found my Okinawa taste buds again!

Okinawa Chicken Roll with Beefsteak and Plum $65

There's no fat under the chicken skin. The outer is crispy while instead(meat) is tender and juicy.  The plum sauce is a perfect match with the chicken. A little sour brings away the greasy taste!

Sweet Potato Tempura $68
Sweet Potato Tempura

I love this dish!!!!
 I tried many different kinds of purple potato in HK but the taste is different. The texture and it doesn't taste have purple potato taste. This dish is so satisfying! The potato is soft/mushy with strong purple potato taste.

Okinawa Pineapple $48
Okinawa Pineapple

Okinawa is hot year round which makes it a suitable place to grow pineapples. The pineapple is hot, sweet and juicy!

What a satisfying Friday dinner!! Will recommend to friends who love Okinawa cuisine.
2018-06-15
$148 (宵夜)
Sweet Potato Tempura
Okinawa Pineapple
2018-07-13 1099 浏览
我同朋友都喜歡試新嘢,每次相聚都會揾下啲大家都未試過,comment又唔錯嘅試下,今次就嚟咗呢間。整體嚟講,食物份量好細,味道又普普通通,無乜驚喜,所以相比之下,就覺得好貴。食完之後,唯一印象就係碟碟都好細,得一個餸覺得好食,留下印象,就係魷魚鬚。重有一個記得,就係番薯餅,因為覺得好麻麻,咬咗一啖,就唔係太想食落去。其他,食完都唔係好記得乜味。至於服務,態度算有禮,但趕客嘅行為又做得好出面㗎喎,真特别。話說我哋食完數碟已覺食物一般,份量好細,但又唔平,就諗住停一停傾陣偈先再諗下叫乜好啦。 點知佢啲職員走埋嚟收咗我哋啲碟,重將我朋友對筷子都收走埋。 咁我哋就立刻叫多幾碟啦, 因為真係完全未飽。但之後我哋發現,佢哋除咗收碟收得快之外,成日都唔嚟幫我哋斟茶。 就算叫,有時都會忘記了,要再叫。但係我哋又見到佢哋會自動攞住個壺去其他枱斟茶㗎喎。 講真,間鋪咁細,枱都唔係好多張,有乜可能唔記得呀,好明顯係想唔畀茶我哋飲,等我哋自動撤退啦。佢哋隻茶杯咁細,兩三啖就飲完, 呢一招都真係幾有效㗎。成日要叫人斟茶,我都覺得煩啦。而且當我哋一食完最後一碟,佢哋都將我哋嘅碟同筷子立刻全部收走晒, 問都唔問吓

佢哋隻茶杯咁細,兩三啖就飲完, 呢一招都真係幾有效㗎。成日要叫人斟茶,我都覺得煩啦。而且當我哋一食完最後一碟,佢哋都將我哋嘅碟同筷子立刻全部收走晒, 問都唔問吓食物上齊未或仲有冇嘢叫,就自動幫你收走晒, 咁我哋咪埋單走囉。

其實我哋都唔係好明做乜嘢要咁樣趕客。因為都無人等位,其他枱都仲食緊,並非趕收エ。 我哋唯一諗到,我哋同其他枱嘅分別就在於我哋無叫酒囉。其他枱基本上都有叫啤酒或清酒,佢哋對嗰啲枱斟茶斟得好殷勤㗎,不過係咪真係因為咁,就無從得知啦!

呢碗麵真係好細,比九X牛腩麵更細。

2018-04-15 2071 浏览
雖然話佢係主打沖繩料理,食唔食到沖繩嘅味道,都要睇下你識唔識得叫餸,最重要係食材新鮮,你到呢啲地方貴少少都係預咗,所以氣氛好,味道好我覺得先至係最重要。四個女仔一啲都唔細食,完全唔理啲嘢幾多錢,想叫就叫,咁先至食得開心。刺身拼盤 - 絕對唔關沖繩事,但係真心推介,每一樣刺身都好新鮮,絕對值回票價!沖繩腐乳 - 唔識欣賞,都係廖孖記食好多花生豆腐 - 好得意,花生味好香,豆腐嘅口感好紮實,鍾意花生味嘅你一定要試吓,如果想追求豆腐滑褸嘅口感,呢樣野你就未必鍾意,推介!炸苦瓜片 - 大大碟嘅炸苦瓜片,可能我對佢期望太高,所以有少少失望,明白佢要炸所以苦瓜片偏薄,但係我覺得太薄反而揸得好乾,調味唔出色,唔食苦瓜嘅人都可以試下泡菜雞翼 - 出乎意料地好味,一份有三隻,我估係來貨,但係品質好好,亦都炸得啱啱好,推介燒明太子 - 我對明太子有情意結,大部份明太子食物或者副產品我都覺得好好味,佢呢個明太子唔太鹹,如果燒得香口啲會更加好,份量有啲小,送酒推介海葡萄 - 記得以前細個好鍾意食海葡萄,鹹鹹地,咬落去果下爆汁好得意,依家反而唔係太鍾意食,作為沖繩特產,我覺得係沖繩食會開心啲燒雞腎 - 烤得夠香

沖繩腐乳 - 唔識欣賞,都係廖孖記食好多

燒雞腎 - 烤得夠香口,唔會太實,調味亦都唔錯,送酒推介

柚子胡椒黑毛豬 - 好好味,柚子甜味唔會過重,黑椒令到個豬好香,豬肉煎得啱啱好,一啲so味都冇,好味飽肚推介

要再嚟,只要揀幾樣自己鍾意嘅食物,飲番杯生啤,一樂也!
2018-02-06 2026 浏览
呢間餐廳已經食過幾次,環境舒适,好有日本小型居酒屋 feel 。侍應同師父都有日本人,連食客都好多日本人就知道有幾咁正宗。但價錢略高。適合一大班朋友嘅聚會;咁就可以試多啲唔同款式嘅菜。最鐘意食苦瓜同埋海葡萄。呢兩樣唔係到到都都得食。另外花生豆腐都好好味,好有豆香。個人認為,黎得呢間食就唔好點壽司刺生果嗰啲。因為價錢唔平,又唔係沖繩菜嘅主打。都係叫返小菜好啲!酒方面,有好多選擇,價錢唔貴,一大班人黎叫多幾枝飲住吹水都幾開心。

2018-02-04
  • 海葡萄
  • 花生豆腐
2018-02-05 1312 浏览
環境像置身南國,食物好吃,跟價格成正比,清酒選了李白 兩人對酌 山田錦純米吟醸,擁有大吟釀規格但只命名為吟釀的淸酒。帶菓香,dry,帶酸度,aftertaste 淡而長,跟肉類,串燒,烏冬等食物搭配也十分出色的清酒。李白 兩人對酌 山田錦純米吟醸李白酒造產地 島根県松江市使用米 山田錦精米歩合 48%酵母 --Alc 15%日本酒度 +4酸度 1.5飲用時温度 冷飲
Agu豬與雞肉串

酸度 1.5
飲用時温度 冷飲
Agu豬與雞肉串
2018-01-23 1594 浏览
大概10年前開始光顧,由尖沙咀店開始,花生豆腐由$45大大舊食到宜家$65細細舊。不過都係必點!其實尖沙嘴店多好多野食,起碼一堆日本直送的鮮魚可以做刺身🐠🐟🐡🐙🍣,又有松葉蟹自助餐🦀今次去有少少唔開心因為無左雞肉棒😭,只好點個雞肉餅。赤身都唔算好靚,其他食物都好好,最後個飯團幾好味,可以試,下次試埋另一個口味。有一點想表達下,d酒瓶好多塵,一打開飛曬d塵落酒度,又俾返個客飲🤭吸下塵先開檔好d。

花生豆腐
2018-01-04
花生豆腐
2018-01-10 1674 浏览
呢幾日食得幾清,而且今晚努力做完Gym,可以食得放肆少少!話雖放肆,都有小心選擇,盡量去些不太邪惡的餐廳!最後揀了日本菜—樂宴;而在食物方面亦盡量避免炸炒煎那些烹調方式。餐廳不算大,我們二人坐吧檯那邊。偏暗的燈光加上實木吧檯,營造出一股神秘感;室內的裝飾與說着日語的顧客,很有日式氣氛。* 枝豆 * 每位客人一坐下便送上一小碗,我沒有特別檢查這是否收費,不過是挺甜的。* 海葡萄 * 之前在別的地方都有吃過,比我記憶裏的鹹少許,但加上醋汁是很好味的!而且我喜歡那一咬即破而且有種黏黏的感覺。* 豆腐白飯魚仔沙律 * 豆腐又滑又有豆味,清清地就可以食出魚仔味。醬汁不多,這對我來說是加分位。* 是日刺身拼盤 * 新鮮甜美,尤其喜歡赤貝、牡丹蝦及深海池魚。帆立貝味較淡,相比下有點遜色。* 鹽燒銀杏 * 沒料到是連殼燒的,很有趣。不過味道上沒甚麼特別。* 墨汁帶子茶杯蛋 * 蛋滑,不太削身。襯出帶子的甜味。墨汁加了好像都沒甚麼分別。

枝豆

海葡萄
豆腐白飯魚仔沙律
是日刺身拼盤
2017-11-07 1688 浏览
當小弟還未前往沖繩前,第一次接觸沖繩菜就係樂宴,亦都因為係樂宴,我發現沖繩菜也很合口味,所以我就跟女友去了沖繩。裝修好有日本居酒屋味道,感覺置身日本一樣,每次去都有日本客人係隔離。好少餐廳我會一去再去,因為好食既通常好貴,平既好難做到好食令我會再翻啅。但每次朋友問我有咩餐廳推介,其中一間我會講係樂宴。最簡單既菜式,最難做得好吃,苦瓜炒蛋,就係令我愛上苦瓜的菜式,唔苦既沖繩苦瓜,加上滑一滑既靚蛋,仲有agu 豬肉, 一個字:掂呀花生豆腐,帶出兩個層次既味道,鹹加花生香味,比我在沖繩食既花生豆腐更佳
我發現沖繩菜也很合口味,所以我就跟女友去了沖繩。

好少餐廳我會一去再去,
因為好食既通常好貴,
平既好難做到好食令我會再翻啅。

但每次朋友問我有咩餐廳推介,其中一間我會講係樂宴。

最簡單既菜式,最難做得好吃,
苦瓜炒蛋,就係令我愛上苦瓜的菜式,
墨魚汁炒飯
雞泡魚
唔苦既苦瓜炒蛋
唔苦既苦瓜炒蛋
  • 花生豆腐
朋友生日飯食沖繩野,裝修好有日本feel同fit 晒居酒屋格局,好多日本擺設同埋日本酒(飲得架,如果有order 佢地會係你面前潷酒)。個人覺得坐吧枱比較有feel。野食都好多選擇,全部小碟上菜(所以依度岩2/3個人黎食)。個人推介:1. 海葡萄其實係一種海洋生物,海草d friend, 因為個樣似一串串提子所以叫海葡萄。其實海葡萄好難養,所以唔係好多地方有得食,個口感好似食爆珠咁,少少海水味,幾特別2. 沖繩豚肉炒苦瓜「真記得當初我們也討厭吃苦瓜」,細個我都唔鐘意食苦瓜但大個左就越來越鐘意食。呢個苦瓜我覺得苦味只有20%,朋友唔鐘意食苦瓜都食到。唔好當佢係中式的苦瓜肉片炒蛋。好欣賞廚師的刀工,真係片片都好似薯片咁薄、爽口,有少少苦味,再配埋仲有少少未全熟蛋漿的炒蛋同埋又係切到好薄的沖繩豚肉片,肉片的肉香,蛋香再加苦苦地的苦瓜片,真係食完一啖再一啖。不過佢地幾大份,好抵食。3. 花生豆腐個質地好得意,煙煙韌韌咁,有少少花生味-由於我對花生敏感所以只係食左好少,但友人都覺得好食,好香花生味。4. 燒和牛肉呢個肉真係必食!!!超級juicy,好有肉味,牛好冧身,唔洗點醬汁已經好好食!我覺得
朋友生日飯

1. 海葡萄

2. 沖繩豚肉炒苦瓜

3. 花生豆腐

4. 燒和牛肉
呢個肉真係必食!!!超級juicy,好有肉味,牛好冧身,唔洗點醬汁已經好好食!我覺得醬汁偏咸反而搶左個牛味。

5. 沖繩Agu豬配柚子汁
黎依度,梗係要試Agu豬。雖然無和牛咁surprise 但都好好食,個柚子汁就太甜,都係唔洗點汁就咁食就得。

6. 酸汁吞拿魚
呢個好開胃,個汁好fresh,吞拿魚都算厚切又新鮮,配埋蔥花好香。

7. 沖繩冷麵(和風麻醬冷麵)
呢個係我成晚的至愛,可能因為我好鐘意食麻醬。好鐘意食介乎烏冬同上海麵之間的粗度的麵條,每一啖都掛到醬汁,再配青瓜、粗條蛋絲、蕃茄酸酸地又好fresh又好有口感,超開胃。

其他食物仲點左Agu豬餃子,最無特別的菜式,橙色係甘荀皮完全食唔出、同埋無乜饀料。芥末八爪魚新鮮,爽口,但切得太細粒好難夾。

埋單每人約$500。我覺得黎依度食飯的重點唔應該係食壽司魚生,應該係食佢特別的居酒屋小菜同叫野飲。menu都好多選擇,一定會再黎,下次知道邊d值得再encore!
2017-08-25 1530 浏览
兩週前剛吃了,週末在銅鑼灣閒逛就忍不住又來了。一樣點了海葡萄,忘記照相了。冰草又缺貨,不知道是什麼原因。每次必點的芥辣魷魚,芥辣味道十足,但恰到好處,並不嗆。魷魚切成小塊,口感也好。炸雞軟骨,軟骨部分香脆,但外面部分稍微有點油膩。下酒好菜。Snapper Carpaccio,很多人喜歡,我卻覺得味道普通,在carpaccio裡算很普通的。無論是肉質、口感、還是味道。 我的最愛之一,沖繩紫薯很有名,個頭不到,味道非常甜,炸過以後也不油膩,配一點點鹽,太美味了。 墨汁干貝茶碗蒸,因為加了魔之所以是黑灰色的,味道非常鮮!和牛海膽炒飯,海膽份量超級少,和牛的油膩和香味沒有炒出來,普通。沖繩水雲冷麵,面很有勁道,湯味道也ok,那一大坨泡菜有點不知所云,整體一般。我最喜歡的黑糖年糕,端上來還暖暖的,口感綿密,黑糖味道十足,超級愛!不過可樂45一小杯,份量還沒有超市賣的一杯多。
兩週前剛吃了,週末在銅鑼灣閒逛就忍不住又來了。
一樣點了海葡萄,忘記照相了。冰草又缺貨,不知道是什麼原因。

炸雞軟骨,軟骨部分香脆,但外面部分稍微有點油膩。下酒好菜。

墨汁干貝茶碗蒸,因為加了魔之所以是黑灰色的,味道非常鮮!

不過可樂45一小杯,份量還沒有超市賣的一杯多。
2017-08-22 1031 浏览
第一次食沖繩料理,食得出同其他日本料理唔同。坐喺bar枱,好有日本feel.Today special sashimi: 好新鮮,有我最鍾意嘅赤貝!燒牛舌: 同平時嘅牛舌差唔多,都幾好食冰菜:第一次食,應該係沖繩特產?好爽脆鮮甜,配蛋黃醬食安康魚肝:好creamy,一啲都唔腥豬肉炒麵:炒得好香口,咸左少少,而且豬肉都幾肥膩,不過朋友好鍾意甜品: 沖繩黑糖年糕,唔會過甜,好軟糯,一試無防。海鹽雪糕,咸咸甜甜,好食到食唔停口。整體都係好食不過價錢偏貴

燒牛舌: 同平時嘅牛舌差唔多,都幾好食

冰菜:第一次食,應該係沖繩特產?好爽脆鮮甜,配蛋黃醬食

安康魚肝:好creamy,一啲都唔腥

整體都係好食不過價錢偏貴
2017-08-09 854 浏览
樂宴是我最喜歡的沖繩餐廳,每次在銅鑼灣不知道吃什麼就會想到這裡,裡面很多菜每次點都吃不膩。這次來吃,很多菜都忘記照相。一般我一定會點芥末魷魚、豬手、紫薯、方便麵飯、根據當天的魚選一條按廚師推薦的作法作、海葡萄、冰草、豆腐、和牛。花生味豆腐,我雖然不喜歡花生,但這個豆腐是我的愛,口感很緊密,像cheese一樣。裡面並沒有花生粉末,但有絲絲的花生香味最愛的海葡萄,非常新鮮。今天冰草賣完了,之前會一起點冰草。夏天吃清涼爽口。 之前沒點過uni,第一次嘗試uni非常新鮮,絲絲甜味,量也不少。在這裡喝喝酒吃點小菜很合適,抱著吃大餐的心態來點條當日新鮮的魚也很合適。推薦。

2017-07-02 1128 浏览
已經幫襯過幾次,水準keep住好好推薦墨汁炒飯,沖繩手羽,炸薯餅刺身好新鮮,又厚切,啖啖肉,好而且選擇都幾多,飲品都幾多款式佢仲有原條魚咁叫,勁新鮮價錢雖然比較高,但係都算值得
已經幫襯過幾次,水準keep住好好
推薦墨汁炒飯,沖繩手羽,炸薯餅
刺身好新鮮,又厚切,啖啖肉,好

而且選擇都幾多,飲品都幾多款式
佢仲有原條魚咁叫,勁新鮮
價錢雖然比較高,但係都算值得
2017-03-17 1988 浏览
昨晚專程去吃沖繩料理在香港的沖繩料理不多, 真心覺得這間真的好吃我已經是第二次來這餐廳, 每次也會點沖繩有名的"海葡萄", 這裡的海葡萄真的很新鮮, 然後再點了一個店裡推介的刺身拼盤, 那個海膽刺身特別鮮甜應該是從北海道來的海膽吧!另外燒和牛也很不錯那醬汁跟這和牛實在很配合另也點了涼瓜沙律, 紅蘿蔔絲炒雞蛋, 清洒蜆肉, 難得是全部菜也很好吃, 價錢也合理, 服務員態度也貼心, 也有訂座服務, 真值得推介呢!喜歡吃甜品的我, 最后點了個黑糖蛋糕配海鹽雪糕, 真的好味到不得了, 總結這餐晚飯好像真的身在在沖繩吃的一樣, 環境也佈置得很沖繩Feel,以後會常來的
昨晚專程去吃沖繩料理
在香港的沖繩料理不多, 真心覺得這間真的好吃
應該是從北海道來的海膽吧
!另外燒和牛也很不錯
那醬汁跟這和牛實在很配合
以後會常來的
2017-03-15
  • 海葡萄
2017-01-17 2454 浏览
入到嚟呢一間店舖第一個感覺就好似去到沖繩居酒屋一樣 芥辣八爪魚~感覺同其他店舖味道一樣沒有太大特別 平時都好怕飲清酒因為有d清酒飲落去感覺好似有種飲緊消毒酒精嘅味,但係呢隻容易入口~都幾適合女仔飲刺身普通,唔係太特別,但係價錢同食物素質不平衡蕃茄八爪魚~味道清新小食- 安康魚肝小食-明太子,味道正常,不太特別 雞泡魚乾,味道不錯送酒一流總括而言此店舖裝修幾有特色,但係食物沒有任何出色之處,食物價錢- 偏貴如果想享受在香港中找到沖繩的感覺可以到此間店舖感受一下,但食物不要抱太大的希望
入到嚟呢一間店舖第一個感覺就好似去到沖繩居酒屋一樣
芥末八爪魚
芥辣八爪魚~感覺同其他店舖味道一樣沒有太大特別
二人對酎清酒
特上魚生拼盤
刺身普通,唔係太特別,但係價錢同食物素質不平衡
番茄八爪魚沙律
蕃茄八爪魚~味道清新
酸汁鯛魚
銀雪魚西京燒
安康魚肝
小食- 安康魚肝
燒明太子
小食-明太子,味道正常,不太特別
燒雞泡魚干
雞泡魚乾,味道不錯送酒一流
總括而言此店舖裝修幾有特色,
但係食物沒有任何出色之處,
食物價錢- 偏貴

芥末八爪魚