樂宴 (永光中心)

Rakuen (Circle Tower)
✨Blingbling美食推介✨📍銅鑼灣🍻樂宴 Rakuen✨銅鑼灣鬧市宵夜必去居酒屋😍💠💠💠💠💠💠💠💠💬深夜食堂 vibes 滿滿🍢,居酒屋感十足,仲有超抵「深宵割引」優惠!就算OT或者收工睇完戯再過黎,都啱晒同朋友chill住傾計嘆杯酒✨🍽️推介菜式:🫛前菜 $20枝豆簡單清新,開胃首選~🫛🦑瑩光魷魚 $39 夜晚限定超抵!鮮甜魷魚滑溜彈牙,微微鹹香,好適合佐酒🩵🫑炸沖繩苦瓜片 $98香脆可口,炸得乾身無油,帶微微甘苦味,苦瓜控必食,越食越上癮💚🍣白身魚4點刺身併盤 $380每日新鮮直送!以白身魚包住4款刺身,好鮮甜,而且魚肉質滑溜,魚脂甘香☺️🧆牛舌炒蒜心 $80牛舌煙韌彈牙,蒜心清甜爽口,炒得好香但一d都唔油膩🩵🥩輕燒日本產和牛 $320輕輕炙燒嘅和牛,油花分佈平均,入口即溶😍配埋少少醋同山葵,完全提升牛味層次!☺️🦪廣島產蠔松前燒 $138蠔味濃郁又肥美☺️松前燒手法令蠔保留水嫩質感,鮮味十足!🍺三得利頂級生啤酒 $39 泡沫細膩綿密,入口清爽微苦,酒花香氣撲鼻,喉韻清甜,係宵夜之選🍺🍸三得利角瓶威士忌梳打 $29 酒體輕盈,帶有少少檸檬清香,清甜之餘又唔會太烈,配串燒啱哂🍋‍🟩🌟環
✨Blingbling美食推介✨
📍銅鑼灣

🍻樂宴 Rakuen
✨銅鑼灣鬧市宵夜必去居酒屋😍
💠💠💠💠💠💠💠💠

🍽️推介菜式:
🫛前菜 $20
枝豆簡單清新,開胃首選~🫛

🦑瑩光魷魚 $39 [深宵割引]
夜晚限定超抵!鮮甜魷魚滑溜彈牙,微微鹹香,好適合佐酒🩵
🫑炸沖繩苦瓜片 $98
🍣白身魚4點刺身併盤 $380
🧆牛舌炒蒜心 $80
牛舌煙韌彈牙,蒜心清甜爽口,炒得好香但一d都唔油膩🩵
🥩輕燒日本產和牛 $320
🦪廣島產蠔松前燒 $138
蠔味濃郁又肥美☺️松前燒手法令蠔保留水嫩質感,鮮味十足!
🍺三得利頂級生啤酒 $39 [深宵割引]
💰性價比:💰💰💰💰💰/5

樂宴 Rakuen
@rakuen_cwb
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心12樓
$600 (宵夜)
  • 瑩光魷魚
  • 白身魚4點刺身併盤
  • 牛舌炒蒜心
  • 輕燒日本產和牛
  • 廣島產蠔松前燒
  • 三得利角瓶威士忌梳打
第一次嚟到依間居酒屋 見到環境幾有沖繩feel估唔到野食咁好食😳嗌左幾樣野食 依幾樣個人覺得值得食🤩1. 炸沖繩苦瓜片 苦瓜一啲都唔苦 仲好脆 由頭食到尾 都唔淋 依然咁脆 幾好食 2. 輕燒日本產和牛 5成熟 入口即溶 好好食😋 3. 廣島產蠔松前燒 冇腥味 好好食 有驚喜😳4. 瑩光魷魚🦑 好有口感 咬落去同一般魷魚唔同 值得食😆 我個人最鍾意食輕燒日本產和牛,我覺得係必食😆同埋我見到menu 午夜十時降至半價!我諗如果宵夜嚟食更抵!🤩
第一次嚟到依間居酒屋 見到環境幾有沖繩feel
估唔到野食咁好食😳嗌左幾樣野食 依幾樣個人覺得值得食🤩
2. 輕燒日本產和牛 5成熟 入口即溶 好好食😋
3. 廣島產蠔松前燒 冇腥味 好好食 有驚喜😳
4. 瑩光魷魚🦑 好有口感 咬落去同一般魷魚唔同 值得食😆
我個人最鍾意食輕燒日本產和牛,我覺得係必食😆
2025-07-09
纪念日
2025-07-09 0 浏览
放工後同朋友去咗銅鑼灣上化妝班,上完堂已經差唔多10點喇,都唔知食乜好!朋友帶我去咗沖繩居酒屋 ,十點後多款酒類同小食做緊半價🈹估唔到咁夜仲可以食餐好餐廳裝修好有風味,用咗沖繩傳統建築材料同擺設,好有南國風情 🪵食材嚟自沖繩或日本各地,仲有日籍店員為大家服務我哋點咗:🌟三得利頂級生啤酒: 半價後 $31啤酒很順口,清爽,完美搭配炸物!🌟炸沖繩魷魚鬚: 半價後 $39
外酥內嫩,咬下去有海鮮的鮮味,真的很好吃!🌟吞魚刺身3點拼盤: $298
新鮮的吞拿魚,軟綿細滑,味道超棒!🌟炸沖繩苦瓜片$98
沖繩最出名就係苦瓜,苦瓜的苦味不重,炸得香脆,當零食也不錯!🌟輕燒日本產和牛 $320
肉質鮮嫩,燒得剛剛好,味道濃郁,讓人回味無窮!🌟廣島蠔松前燒 $138
蠔肉鮮美,索了昆布嘅味道,口感豐富,值得一試!🌟日本豚肉麵炒飯: $88味道似大阪燒,有沙律醬及特別嘅醬汁,材料有炒麵、 炒飯、豚肉、紫洋蔥及葱等等,炒飯粒粒分明,麵嘅軟硬度適中,豚肉也很入味,吃起來很滿足!整體嚟講,呢度屋嘅氣氛好好沖繩主題比較少見食物質素及服務亦不錯,可以一試!👍🏻
朋友帶我去咗沖繩居酒屋 [樂宴 Rakuen],十點後多款酒類同小食做緊半價🈹
估唔到咁夜仲可以食餐好

食材嚟自沖繩或日本各地,仲有日籍店員為大家服務

我哋點咗:

🌟三得利頂級生啤酒: 半價後 $31
啤酒很順口,清爽,完美搭配炸物!

🌟炸沖繩魷魚鬚: 半價後 $39
外酥內嫩,咬下去有海鮮的鮮味,真的很好吃!

🌟吞魚刺身3點拼盤: $298
新鮮的吞拿魚,軟綿細滑,味道超棒!

🌟炸沖繩苦瓜片$98

🌟輕燒日本產和牛 $320
肉質鮮嫩,燒得剛剛好,味道濃郁,讓人回味無窮!

🌟廣島蠔松前燒 $138
蠔肉鮮美,索了昆布嘅味道,口感豐富,值得一試!

🌟日本豚肉麵炒飯: $88

整體嚟講,呢度屋嘅氣氛好好
沖繩主題比較少見
食物質素及服務亦不錯,可以一試!👍🏻
2025-07-07 0 浏览
呢間餐廳好多朋友都一直介紹,因為佢嘅位置比較隱蔽, 啱晒一大班朋友傾私人嘢。嘅環境好闊落,而且裏面仲有房,真係好適合朋友聚會。我自己最欣賞呢個廣島蠔松前燒,因為佢嘅好新鮮之餘,而且好大隻,唔使點任何汁都已經好新鮮好開胃。銀鱈魚西京燒都係一個值得讚嘅餸菜,銀鱈魚非常新鮮,而且烹調時間啱啱好,魚味好滑,亦都唔使剪汁原味就好好食。另外,呢個汁燒日本和牛真係非常好食嘅,本身至為黃牛應該會好肥,但係因為佢燒完之後感覺啱啱好,唔肥唔瘦,而且牛味好濃郁,多個朋友都話呢度菜係最好食。呢間餐廳嘅食材好新鮮,而且環境好高質,位置坐得相當舒服,非常適合朋友聚會啊。

• 沖繩直送海葡萄
  • 枝豆
食完會有高潮眼嘅 Japanese food 😵🏝️🇯🇵係沖繩嘅風味啊!未試過可以嚟感受吓!🥢樂宴 Rakuen📍銅鑼灣登龍街28號永光中心12樓🐟🍶厚切肥拖羅拼盤(3 款肥嘅程度)件件都1.5 cm厚!套餐可以配飲古酒,一口肥拖羅一口古酒! 🙂‍↕️再感受一下周圍嘅氣氛同音樂🏝️簡直置身於沖繩⛱️🥩🍸燒薄切和牛杯Mei人酒都出奇地夾!超濃烈和牛味道,佢唔太肥但帶有和牛油香!細細件 係停唔到口㗎!加多啖美人酒! 🥃濃濃嘅梅味同和牛一齊喺口腔裏面 非常難忘🥒🍤停唔到口仲有炸沖繩苦瓜片! 係用天婦羅嘅方法炸苦瓜片 好鬆脆!好香口!呢個如果配沖繩Premium啤酒,再同三五知己圍爐,這就是人生!🥓🍤講到炸物有我最鍾意食日本最出名嘅炸雞皮...蝦餅!出面真係未聽過囉!佢真係成塊雞皮夾埋蝦餅一齊炸!好濃嘅蝦味🍆🐖豚肉炒茄子都好惹味!偏油咗少少🤏不過個醬汁冇得頂👍🏻! 唔好睇佢份量好似好細碟😹2個人小酌幾杯談心😉啱啱好🌟💰出示貼文可免費享用無酒精飲品2杯(每枱最多享用優惠1次)#乐宴#居酒屋美食#深夜食堂#铜锣湾美食#铜锣湾#冲绳居酒屋 #foodie #instagood #love #fashion
食完會有高潮眼嘅 Japanese food 😵
🏝️🇯🇵係沖繩嘅風味啊!
未試過可以嚟感受吓!

🥢樂宴 Rakuen
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心12樓

🙂‍↕️再感受一下周圍嘅氣氛同音樂🏝️簡直置身於沖繩⛱️

🌟💰出示貼文可免費享用無酒精飲品2杯
(每枱最多享用優惠1次)

#乐宴#居酒屋美食#深夜食堂#铜锣湾美食#铜锣湾#冲绳居酒屋 #foodie #instagood #love #fashion #beautiful #nature #happy #photooftheday #hkgirl #hkkol #kolhk #hkinfluencer #hkblogger #chic #銅鑼灣

2025-06-18
纪念日
  • 刺身拼盤
  • 枝豆
  • 是日刺身拼盤
同朋友行完時代廣場,去咗登龍街呢間「樂宴」居酒屋,就係時代廣場、崇光百貨附近,絕對係血拼後既充電站!裝修富有日本feel,有卡座同榻榻米,私隱度高,無論閨蜜談心定收工小聚都超適合。 🌟推介以下菜品,好有水準: 炸沖繩苦瓜片:薄脆唔苦,送酒一流 輕燒日本產和牛:油脂香濃,入口即化,肉香濃郁不膩,簡單炙燒已很美味廣島蠔松前燒:肥美鮮甜帶creamy口感,海味爆發 白身魚4點刺身拼盤:刺身好新鮮螢光魷魚(10點後半價):鹹鮮爆漿佐酒一流 鹽燒雞心:外脆內嫩,燒得剛剛好 重點係每晚10點後有「深宵割引」,精選菜式同酒水半價,營業到凌晨2點,銅鑼灣夜貓又多個好去處~ 宵夜想食好啲又唔想太貴,呢間可以一試!

🌟推介以下菜品,好有水準:
炸沖繩苦瓜片:薄脆唔苦,送酒一流
廣島蠔松前燒:肥美鮮甜帶creamy口感,海味爆發
白身魚4點刺身拼盤:刺身好新鮮
螢光魷魚(10點後半價):鹹鮮爆漿佐酒一流
鹽燒雞心:外脆內嫩,燒得剛剛好

• 刺身拼盤
🍢高質料理天花板!和牛控尖叫!重點推介✨「照燒日本產和牛」🐮!油花靚到發光,燒到外焦內嫩,一咬肉汁大爆發!醬汁甜香超惹味~💥 其他料理都系日本直送食材,刺身鮮甜、串燒惹火隨心點都冇伏!👌🌙夜猫福音!直踩凌晨2点+深宵半价劲抵!收工想chill飲返2杯🍺呢度星期一至六 開到凌晨2點!重點系‼️ 每晚10點後「深宵割引」好抵食‼️🔥 10款人氣菜式 + 5款酒精飲品 🍸一律半價!半價!半價!🔥(重要事講三次!) 放工同friend啤一啤🍻 + 傾心事 💕真系減壓神器🙈重點系價錢靚到笑👇 ✅照燒日本和牛👍🏻肉味香濃超推薦‼️✅ 沖繩Agu豬肉餃子🥟 半價後$34咋!皮薄餡靚爆汁! ✅ 沖繩苦瓜片爽脆甘香,送酒一流必點!🍺 ✅ 指定清酒/啤酒/Highball半價🥂劈住傾都唔肉赤!🫶🛋️私隱度MAX!3種座位任你揀1️⃣ 卡座區:絲絨沙發超闊落!閨蜜gathering狂影相唔怕阻路人📸 2️⃣ 日式榻榻米:脫鞋盤坐超有feel~ 聚會夠曬和風味!🎎 3️⃣ 個室(包廂):想靜靜傾計or慶祝?關埋門自己玩!隔音好私密💯 📍樂宴:銅鑼灣登龍街永光中心12樓 (鄰近時代廣場同SOGO)⏰ 深宵優惠:Mon
🍢高質料理天花板!和牛控尖叫!
重點推介✨「照燒日本產和牛」🐮!
油花靚到發光,燒到外焦內嫩,一咬肉汁大爆發!
醬汁甜香超惹味~💥
其他料理都系日本直送食材,刺身鮮甜、串燒惹火
隨心點都冇伏!👌

🌙夜猫福音!直踩凌晨2点+深宵半价劲抵!
收工想chill飲返2杯🍺
呢度星期一至六 開到凌晨2點!
重點系‼️ 每晚10點後「深宵割引」好抵食‼️

🔥 10款人氣菜式 + 5款酒精飲品 🍸
一律半價!半價!半價!🔥(重要事講三次!)

放工同friend啤一啤🍻 + 傾心事 💕
真系減壓神器🙈重點系價錢靚到笑👇

✅照燒日本和牛👍🏻肉味香濃超推薦‼️
✅ 沖繩Agu豬肉餃子🥟 半價後$34咋!
皮薄餡靚爆汁!
✅ 沖繩苦瓜片爽脆甘香,送酒一流必點!🍺

🛋️私隱度MAX!3種座位任你揀
1️⃣ 卡座區:
絲絨沙發超闊落!
閨蜜gathering狂影相唔怕阻路人📸
2️⃣ 日式榻榻米:
脫鞋盤坐超有feel~ 聚會夠曬和風味!🎎
3️⃣ 個室(包廂):
想靜靜傾計or慶祝?關埋門自己玩!隔音好私密💯

📍樂宴:銅鑼灣登龍街永光中心12樓
(鄰近時代廣場同SOGO)
⏰ 深宵優惠:Mon-Sat 22:00-02:00(最後落單01:30)
💰 人均:$200-400 (半價時段勁抵食!)

#樂宴#居酒屋美食#深夜食堂#銅鑼灣美食#銅鑼灣#沖繩居酒屋

2025-06-13
  • 沖繩AGU豬肉餃子
  • 輕燒宮崎和牛
香港搵宵夜真係愈來愈難!估唔到銅鑼灣登龍街樓上仲有間開到凌晨2點嘅日式居酒屋,仲要10點後有半價,即刻同大家分享下呢個深夜食堂嘅真實體驗~🍢 必食推薦1️⃣ 炸沖繩苦瓜片👉 平時唔食苦瓜嘅我都上癮!薄切炸到薯片咁脆,灑咗沖繩海鹽,送酒一流!2️⃣ 輕燒日本產和牛👉 油脂分布靚到發光!微微炙燒保留肉汁,點wasabi豉油食超正~3️⃣ 廣島蠔松前燒👉 蠔肥嘟嘟,用昆布酒粕煮,鮮甜到飲晒啲汁!🏮 環境加分位✔️ 榻榻米個室:私隱度高,啱晒一班人飲酒吹水✔️ 吧枱位:睇住師傅即燒串燒,深夜都仲好有氣氛✔️ 沖繩小物佈置:燈籠+三線琴,打卡呃like一流🌙 深宵割引(22:00後)✅ 10款半價菜式 + 5款半價酒類📝 性價比小結味道:4.5/5 (食材新鮮,調味正宗)環境:4.8/5 (難得宵夜場唔會逼)服務:4/5 (凌晨員工都keep住笑容)💡 夜貓攻略22:30後人流較少,易坐到卡座半價時段每人最少點一杯飲品隱藏菜單:問師傅有冇當日鮮魚刺身回頭指數:🌙🌙🌙🌙

🍢 必食推薦
1️⃣ 炸沖繩苦瓜片
2️⃣ 輕燒日本產和牛
3️⃣ 廣島蠔松前燒
👉 蠔肥嘟嘟,用昆布酒粕煮,鮮甜到飲晒啲汁!

🏮 環境加分位
✔️ 榻榻米個室:私隱度高,啱晒一班人飲酒吹水
✔️ 吧枱位:睇住師傅即燒串燒,深夜都仲好有氣氛
✔️ 沖繩小物佈置:燈籠+三線琴,打卡呃like一流

🌙 深宵割引(22:00後)
✅ 10款半價菜式 + 5款半價酒類

📝 性價比小結
味道:4.5/5 (食材新鮮,調味正宗)
環境:4.8/5 (難得宵夜場唔會逼)
服務:4/5 (凌晨員工都keep住笑容)

💡 夜貓攻略
22:30後人流較少,易坐到卡座
半價時段每人最少點一杯飲品
隱藏菜單:問師傅有冇當日鮮魚刺身
回頭指數:🌙🌙🌙🌙
2025-06-06
窩夫與閨蜜的慶生飯局,壽星女提議去「樂宴」吃沖繩料理。被安排坐在房內。沖繩直送海葡萄($68)大大粒,晶瑩剔透,口感脆爽,低卡高營養。花生豆腐($68)其實不是豆腐,質地不像普通豆腐的嫩滑,花生味濃,值得一試。涼拌蕃茄八爪魚($148)除了蕃茄和八爪魚,還有檸檬和洋蔥,酸汁味道非常好,開胃清新。鹽燒牛舌(每串$58)爽口彈牙,調味剛剛好。汁燒日本雞軟骨肉餅($78)一客三塊,稍嫌略鹹。炸雞軟骨($68)有別於平時吃雞軟骨,帶雞皮的,格外香脆可口。沖繩料理不少得的苦瓜炒豬肉($98),加入了豆腐和雞蛋,用料豐富,味道不錯。燒明太子($88)帶鹹香,加點蘿蔔蓉更能提鮮。日式燒豬軟骨($84)的豬軟骨煮得軟腍入味。自家製沖繩黑糖年糕($62)上桌時暖暖的,黃豆粉令味道更有層次。自家製沖繩風冬甩(每個$18)叫窩夫一吃愛上,外層香脆,入面鬆軟,不會太甜太膩。
窩夫與閨蜜的慶生飯局,壽星女提議去「樂宴」吃沖繩料理。

被安排坐在房內。
沖繩直送海葡萄

花生豆腐

涼拌蕃茄八爪魚

鹽燒牛舌(每串)

鹽燒牛舌(每串$58)爽口彈牙,調味剛剛好。
汁燒日本雞軟骨肉餅

汁燒日本雞軟骨肉餅($78)一客三塊,稍嫌略鹹。
炸雞軟骨

苦瓜炒豬肉

燒明太子

燒明太子($88)帶鹹香,加點蘿蔔蓉更能提鮮。
日式燒豬軟骨

日式燒豬軟骨($84)的豬軟骨煮得軟腍入味。
自家製沖繩黑糖年糕

自家製沖繩風冬甩(每個)

2025-04-25
生日
沖繩直送海葡萄
花生豆腐
涼拌蕃茄八爪魚
鹽燒牛舌(每串)
汁燒日本雞軟骨肉餅
炸雞軟骨
苦瓜炒豬肉
燒明太子
日式燒豬軟骨
自家製沖繩黑糖年糕
自家製沖繩風冬甩(每個)
  • 海葡萄
  • 自家製沖繩風冬甩
2024-11-01 2517 浏览
銅鑼灣登龍街食肆林立,今次我就搵到間正宗沖繩居酒屋《樂宴》,主打日本地道料理,星期一至六營業至凌晨2:00,每晚10點後深宵割引,10款指定菜式以及5款酒精飲品一律半價,絕對係宵夜好選擇🍲日式火鍋日本宮崎和牛配壽喜燒風湯底,和牛充滿雪白油花,肉質軟嫩鮮甜,牛味十足。配搭多款野菜如金菇、秀珍菇、娃娃菜和豆腐等,份量豐富*另可選日本豬肉和沖繩豬骨清湯和辣泡菜湯底⭐️10款深宵割引菜式 🥢炸沖繩魷魚鬚選用沖繩魷魚,油炸後香酥可口,爽口彈牙🥢日本雞肝 選了椒鹽,混和蒜頭炸起,口感酥脆惹味🥢芥辣八爪魚爽口彈牙,喜歡wasabi 不要錯過🥢啤酒苦瓜漬選用沖繩苦瓜,質地爽口,味道較甘甜🥢燒魔鬼魚翅香口小食,佐酒之選🥢鐵板章魚燒以鐵板奉上,鐵板的熱力令章魚燒有焦香口感🥢炸小池魚炸得香脆,滿滿的魚春,蘸上蛋黃醬可減輕油膩感🥢炸雞軟骨香脆可口,一點也不油膩🥢日本雞大葉串燒梅子醬紫蘇葉配搭梅子醬,酸酸味味,味道清新🥢汁燒長蔥日本雞串嫩嫩的雞肉配上汁燒的京蔥,甜而不辣🍻SUNTORY The Premium Malt’s泡沫綿密幼滑,口感濃郁,帶微妙花香

🍲日式火鍋
*另可選日本豬肉和沖繩豬骨清湯和辣泡菜湯底

⭐️10款深宵割引菜式
🥢炸沖繩魷魚鬚
選用沖繩魷魚,油炸後香酥可口,爽口彈牙

🥢日本雞肝
選了椒鹽,混和蒜頭炸起,口感酥脆惹味

🥢芥辣八爪魚
爽口彈牙,喜歡wasabi 不要錯過

🥢啤酒苦瓜漬
選用沖繩苦瓜,質地爽口,味道較甘甜

🥢燒魔鬼魚翅
香口小食,佐酒之選

🥢鐵板章魚燒
以鐵板奉上,鐵板的熱力令章魚燒有焦香口感

🥢炸小池魚
炸得香脆,滿滿的魚春,蘸上蛋黃醬可減輕油膩感

🥢炸雞軟骨
香脆可口,一點也不油膩

🥢日本雞大葉串燒梅子醬
紫蘇葉配搭梅子醬,酸酸味味,味道清新

🥢汁燒長蔥日本雞串
嫩嫩的雞肉配上汁燒的京蔥,甜而不辣

🍻SUNTORY The Premium Malt’s
泡沫綿密幼滑,口感濃郁,帶微妙花香

2024-10-29 2521 浏览
原來呢間居酒屋已經開業近20年,一直深受居港的日本人喜愛,加上原來係日藉老闆,佢地堅持製作正宗的沖繩料理,會係沖繩每日直送食材到港,保證在港都可以吃到沖繩感覺。當日點左沖繩直送苦瓜炒豬肉,苦瓜亦都係沖繩既名物之一,帶有淡淡苦澀味,用黎配搭豬肉或雞蛋最美味。另外花生豆腐(Jimami Tofu)係當地非常地道既鄉土料理,同埋豆腐係製作既時候加左木薯粉既關係,豆腐食起黎好滑溜同時又有黏韌口感,好獨特!最後一定要食墨魚汁炒飯,都係必叫的,炒得好香好creamy,撈埋面頭既半熟煎蛋好開心,不過炒飯當日有少少失手,咸左少少。而芝士辣茄汁肉碎飯酸酸辣辣都好開胃。

2024-10-26 1876 浏览
「樂宴」係一間位於銅鑼灣主打沖繩家庭料理、沖繩泡盛既居酒屋,由日藉老闆經營,食材更在沖繩每天直送到港脆炸小河蝦燒明太子豆腐水雲醋物雞泡魚乾涼拌蕃茄八爪魚金槍魚丼拌芥末豉油牛油果家庭料理|苦瓜炒豬肉沖繩風昆布炒豬肉味噌茄子炒豬肉炒雜菜沖繩AGU豬肉餃子汁燒沖繩雞軟骨肉餅沖繩雞大葉串燒梅子醬芝士辣茄汁肉碎飯椒鹽燒沖繩雞翼每道菜式味道都好正宗,調味恰到好處,好有家的味道,加上居酒屋既氛圍真係有種置身係沖繩既感覺,令人食得津津樂道

脆炸小河蝦

芝士辣茄汁肉碎飯

椒鹽燒沖繩雞翼

脆炸小河蝦,燒明太子豆腐
2024-09-05 1849 浏览
今日約咗咗屋企人食飯,佢哋鍾意食日本菜,當然要食好D,坐好D,環境特別D,食物當然要食好D😝😝😝😝😝屋企人食過話呢度好食,所以今日約咗同屋企人一齊食飯,我就覺得呢個餐廳名有啲似中國名稱,估唔到係一間日本餐廳一入門口就好似去咗日本🇯🇵🥰———————都有一段時間無飲紅酒🍷⋯⋯今日自携紅酒🍷又同姐姐享受一番😁😁😁😁😁———————🦀🥑蟹肉牛油果沙律🥗:鍾意食牛油果,蟹肉加埋更加好味——————炸魚仔:唔記得咗叫乜嘢魚🤣不過炸得好香好脆—————-炸蓮藕:估唔到蓮藕可以咁樣炸,加埋佢哋嘅特製辣醬更加惹味😋—————-日本粟米🌽:又香又甜又多汁——————海膽:日本新鮮海膽好鮮甜😋—————刺身拼盤:要食刺身一定要新鮮好味,尤其是而家食刺身更加要揀一啲可靠嘅日本餐廳,呢間老字號👍——————宮崎和牛:好Juicy好軟熟👍——————涼瓜蛋煮魚:清甜又爽的日本涼瓜,又爽又脆😋吃落有點像中國式的小菜😝—————-瑩光魷魚🦑:鮮甜又爽滑————-沖繩墨魚汁扇貝蒸蛋:呢個蒸蛋好獨特、好特別,一路食一路就有驚喜的感覺👍—————-蒜香辣椒豬手:帶有一點中國式的煮法,蒜蓉夠香、豬手夠腍,入味⋯⋯正👍😋——
一入門口就好似去咗日本🇯🇵🥰
———————

———————
🦀🥑蟹肉牛油果沙律🥗:
鍾意食牛油果,蟹肉加埋更加好味
炸魚仔:
唔記得咗叫乜嘢魚🤣不過炸得好香好脆
炸蓮藕:
估唔到蓮藕可以咁樣炸,加埋佢哋嘅特製辣醬更加惹味😋
日本粟米🌽:

刺身拼盤:

宮崎和牛:
好Juicy好軟熟👍

涼瓜蛋煮魚:
清甜又爽的日本涼瓜,又爽又脆😋
吃落有點像中國式的小菜😝

瑩光魷魚🦑:
鮮甜又爽滑
————-
沖繩墨魚汁扇貝蒸蛋:
呢個蒸蛋好獨特、好特別,一路食一路就有驚喜的感覺👍

蒜香辣椒豬手:
帶有一點中國式的煮法,蒜蓉夠香、豬手夠腍,入味⋯⋯正👍😋

金目鯛魚頭:
又滑又甜、魚頭都可以啖啖肉😁😋

—————-
🍮甜品又似豆腐、又似布甸🍮,獨特的甜品,又係食落好有驚喜嘅一款必吃甜品👍👍👍👍

——————
有啲食物食完我都唔記得咗叫做乜嘢名,食物好特別好出色,都係時候讚吓廚師嘅手藝👍
————-
環境日本feel….食物好啱feel❤️
其實開心🥳簡單就在我身邊
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍.鍾意寫..留下美好回憶
————————

終於俾我搵到一間居酒屋有沖繩料理,重點係唔貴又好❗️好❗️食❗️🥹講緊嘅係銅鑼灣樂宴,居酒屋就係登龍街,地點10分方便,啱晒放工同朋友、同事飲杯嘢食返餐好嘅😉樂宴最近做緊晚市9:30後「沖繩料理及泡盛7折優惠」‼️性價比極高🙈仲要有一系列新嘅清酒,鍾意飲清酒嘅朋友真係要過嚟飲返兩杯🍶🔸沖繩苦瓜炒豬肉🐷沖繩料理同日本其他地區嘅食物係更加有特色,唔少得嘅係夏天當造嘅苦瓜,所以我哋叫咗苦瓜炒豬肉,勁鍾意食沖繩炒苦瓜,食落微甘,一啲都唔苦,配上日本雞蛋,仲有豚肉片、豆腐,十分足料!🔸沖繩雞大葉串燒梅子醬🍢黎到居酒屋梗係要叫返啲串燒,揀咗沖繩系列既雞串燒配上梅子醬和紫蘇葉,配搭得好好,有梅子既酸甜,好開胃🤤🔸沖繩墨汁帆立貝茶碗蒸蛋🖤睇Menu覺得勁特別,一定要試吓,從來冇食過黑色嘅蒸蛋,佢個墨汁味好出,加埋帆立貝,鮮味出晒嚟,大推💯🔸沖繩AGU豬肉柚子胡椒燒呢度都有沖繩AGU豬!!完全係沖繩嘅特產豬,燒得表面脆脆的,豬肉好有嚼口,加上柚子胡椒醬,酸酸甜甜,一啲都唔覺得油膩。🔸沖繩炸雞拌特製沖繩島豆腐他他醬汁想食啲香口嘢就一定要叫炸雞,配上豆腐他他醬都幾特別,口感軟綿綿☺️炸雞肉質都仲好Juicy,好有水準

🔸沖繩苦瓜炒豬肉🐷

🔸沖繩雞大葉串燒梅子醬🍢

🔸沖繩墨汁帆立貝茶碗蒸蛋🖤

🔸沖繩AGU豬肉柚子胡椒燒

🔸沖繩炸雞拌特製沖繩島豆腐他他醬汁
想食啲香口嘢就一定要叫炸雞,配上豆腐他他醬都幾特別,口感軟綿綿☺️炸雞肉質都仲好Juicy,好有水準🈵

🔸特上刺身Deluxe
店員推介刺身set,有牡丹蝦、海膽、金目鯛、帆立貝、鯖魚、鮪、深海池魚、間八,一共八款,每款有兩件,唔使叫到最貴都勁高質,超新鮮🉐最鍾意係金目鯛,肉質鮮嫩,鮮味突出,又有油脂香,勁滿足🥰😍

🔸沖繩黑糖年糕
最後忍唔住叫咗甜品,類似係黑糖蕨餅,口感煙靭,都唔錯☺️

🔸沖繩泡盛Okinawa Awamori🍶
25度残波Zanpa,女仔可以揀呢一款,比較順口,口感清爽,如果唔習慣飲清酒,都可以加入其他飲品・口感更清爽・會更易入口!

🔸沖繩四季柑汁
都係沖繩名物,清爽又酸甜,夏天飲一流!

📍#樂宴 (#銅鑼灣美食)
#銅鑼灣 登龍街28號永光中心12樓
  • 苦瓜炒豬肉
  • 是日刺身拼盤
  • 沖繩炸雞拌特製沖繩島豆腐他他醬汁
  • 沖繩AGU豬肉柚子胡椒燒
2024-06-08 1240 浏览
果日最難忘的嘢食係炸苦瓜 ,同香港食果啲苦瓜完全唔同,佢用的沖繩苦瓜係微甘,切到勁薄、再炸,好香脆、加埋木魚絲,勁好食、完全零油膩感!果日仲叫咗佐伊木魚,都係3百頭,可以選兩個煮法,我選咗薄切刺身 同 魚骨拿去脆炸刺身好食,個魚骨,又香又脆,完全係把好簡單的食材,煮到極致!個牛舌encore 兩次,味濃又香,完全唔韌仲有牛肉餅、炸芝士配藍莓醬,每一道都有驚喜,環境舒服、試咗沖繩啤酒,好多好多酒的種類選擇一定會再去!
切到勁薄、再炸,好香脆、加埋木魚絲,勁好食、完全零油膩感!

個牛舌encore 兩次,味濃又香,完全唔韌

一定會再去!
  • 海葡萄