樂天經典 - 揉合左傳統中國菜同南洋風味既烹調方式之前經過好多次都無諗住入黎 因為一睇個格局就覺得係貴野食lunch都係慳得就慳但今日誤打誤撞有同事帶我黎食 先發現...我黎得太遲了T^T!!!先唔好講佢原價其實都唔離譜, 大約八十幾蚊就有一個炒飯/炒粉原來佢lunchtime(好長既lunchtime..11:30~17:00)仲有做粉麵/飯/甜品5折優惠!!!!呢個真心好抵食!!!♥乾炒鴕鳥肉河粉 佢大部分飽食都有分大,中,細三個size$88(S)/$132(M)/$176(L)我唔係一個細食既人 但我要講叫S真係已經會夠飽半價之後=$44!!!好喇唔講價錢 講質素~成碟都炒得好夠鑊氣 鴕鳥肉份量一d都唔少滋味得黎唔太油膩~ 最最最正係每啖河粉之間都夾雜住好多炒蛋同洋蔥粒♥ 惹味之選!海鮮皇炒飯 $88(S)/$132(M)/$176(L)又係叫S但係一d都唔細~~~呢個係一個超級足料同夠鑊氣既炒飯, 我覺得實物比圖片更吸引~飯粒分明 充滿濃濃既蛋香 加埋蟹籽粒去提味~~仲有好多好新鮮既蝦仁同帶子粒 係名乎其實 唔係得一兩粒蝦就叫自己做海鮮炒飯既足料炒飯呢♥___♥!!如果要我揀
樂天經典 - 揉合左傳統中國菜同南洋風味既烹調方式
之前經過好多次都無諗住入黎 因為一睇個格局就覺得係貴野
食lunch都係慳得就慳
呢個真心好抵食!!!♥
乾炒鴕鳥肉河粉
乾炒鴕鳥肉河粉 佢大部分飽食都有分大,中,細三個size
$88(S)/$132(M)/$176(L)
我唔係一個細食既人 但我要講叫S真係已經會夠飽
半價之後=$44!!!
好喇唔講價錢 講質素~
成碟都炒得好夠鑊氣 鴕鳥肉份量一d都唔少
海鮮皇炒飯
海鮮皇炒飯 $88(S)/$132(M)/$176(L)
又係叫S但係一d都唔細~~~
飯粒分明 充滿濃濃既蛋香 加埋蟹籽粒去提味~~

如果要我揀呢個炒飯定係上面個炒河正d既話.....
好老實 我真係揀唔到XDDDD
兩個都係超水準以上.... 我唯有揀晒兩個啦 ^____^!!
招牌扣肉包
明明我地係食唔晒上面兩碟主食... 但係同行同事堅持要叫佢最愛既招牌扣肉包$22
由於我無份食.... 我比唔到咩介紹XDD
只可以講睇到賣相係吸引既~ 同埋都好多人有叫....
下次到我叫啦>____<
無花無假 飯/粉麵真係半價左 $v$
不過都要加返$7位茶錢同加一~
但係以呢個食物質素, 用餐環境同服務水準 (同有飽肚感)
呢每人七十幾蚊 我比得好開心!!!!!
2017-06-26
2017-08-06 2892 浏览
從「樂天經典」的招牌上,看到南洋風味這四個字。說來,南洋美食已很久沒吃。適逢午市吃粥粉麵半價優惠,一試!餐廳落戶奧海城二期內,與地鐵站相連,走路不用三分鐘便到,亦不怕下雨天,非常方便,餐廳內樓底高,走廊寬敞,檯與檯亦寬,坐得舒適,環境不俗。茶壺用金色做主色,給我的感覺很是北方風情,茶選喝了普洱茶,卻出奇的淡。招牌菜說是「古早魚香老鼠粉煲」,當然點吃,鍋上桌,一吃,只是平凡不過的味道,介紹中說好的鹹魚味,我全嘗不到,每口湯與老鼠粉(銀針粉)中,吃到的大概只有雞蛋、豬肉和醋味。這道說成是此店人氣第一名菜,恕我不明。「喇唦湯海鮮米線」,上桌,先被盛載食物的碗所吸引,碗內全是中文字,很是特別,嚐一口湯,嘩!好味到不得了,湯是稍微稠感的喇唦湯味,當中加上鹹魚味,將喇唦的味道豐富起來,當中的椰槳也感覺香滑,亦真是嚐到南洋風味,由於微稠,米線很能掛湯,質感煙韌,海鮮選材卻較為失色,一塊魚肉有點嚡,一口蝦尚爽口,最失敗是有兩條假蟹柳,將整碗的美味拖累了不少,這兩件蟹柳若換上魚或魷魚,便更完美!飯後來個甜品,三色桂花榚,味道不錯,桂花味尚算突出,椰奶味不太濃,亦不太甜,和桂花的味道配合,不俗。午市就是午
適逢午市吃粥粉麵半價優惠,一試!

古早魚香老鼠粉煲
喇唦湯海鮮米線
三色桂花斑蘭榚(冷)
午市就是午市,當食物放進肚子後,店員便第一時間收起餐具,送客之心昭然若揭,好的,但,這時的普洱茶濃了,比前好喝得多,那多喝一杯,便走吧!

由於粥粉麵類半價,好使「喇唦湯海鮮米線」變得物超所值,可再吃!

2017-08-04
喇唦湯海鮮米線
2017-08-03 1872 浏览
何謂經典?我的定義為經得起歲月洗禮,不同年代的人亦會懂得欣賞的事、物或人,打個比諭Beatles 的Yesterday 是經典金曲,廣東的雲呑麵是經典食物,周星馳是香港經典人物。經典兩字有若千斤重担,以此作名可見主理人信心爆棚!樂天皇朝是星架坡過的過江龍食肆,在港成功搶灘,贏盡口碑,它的母公司繼續加碼,在港開設走另一路線的中菜館,名為- 樂天經典,這菜館賣的再不是皇潮的京滬菜式,從菜牌中的菜式推斷,經典所賣的是帶有南洋風味的福建潮汕菜。三人行,點了以下七道菜二道甜品特選糖心皮蛋 HK$36皮蛋糖心起大松花,外觀上拿了100分,不過很奇怪,蛋黃香味不算濃郁,味道口感合格有餘,但未算一流 ; 伴食酸薑酸甜平衡有緻,可惜薑有點老,帶不少雜根,兩者夾着同吃味道口感只算合格。酥炸豬肉蝦棗 HK$68外層的炸得非常香酥,豬肉打得起膠彈牙,口感甚為充實。豬肉裹着鮮蝦,鮮蝦的甜碰上豬肉甘香,再加上廚師下了豆寇粉調味,口感味道紛陳極至。椒鹽香酥鮮淮山 HK$55脆漿超乎想像的好,淮山爽滑,椒鹽惹味得很之餘,竟被我看到在紅椒蒜蓉的調料之中有不少沙薑細粒,這種料頭小弟從未在椒鹽菜式中碰上,估不到有着出乎意料

三人行,點了以下七道菜二道甜品

特選糖心皮蛋 HK$36

酥炸豬肉蝦棗 HK$68

椒鹽香酥鮮淮山 HK$55

脆漿超乎想像的好,淮山爽滑,椒鹽惹味得很之餘,竟被我看到在紅椒蒜蓉的調料之中有不少沙薑細粒,這種料頭小弟從未在椒鹽菜式中碰上,估不到有着出乎意料的效果,使椒鹽的香氣及味道層次大大提昇,相當精彩!

老鼠粉煲 中 HK$147

以海鮮湯煮銀針粉,其他配料有鮮蝦、豬肉碎、椰菜花,這種煮法很像另一家星洲過江龍莆田的福建海鮮麵,但味道則大相徑庭,因為粉煲在上桌之時加入了有霉香鹹魚粒的青桔汁,為海鮮湯底注入了濃酸及甘香咸鮮,每口粉都充滿個性,令人印象深刻。

青芥末蝦球 小 HK$135

雖說小份,但有最少六至七顆中蝦蝦球之多,相當對眼的份量,蝦炸熟後上了一層沙律醬及青芥混製醬汁,最後撒上飛魚子,乳酸味跟刺激的青芥把蝦的鮮味完全帶出,蝦肉爽甜彈牙,飛魚子除了有裝飾作用外,它的鹹鮮亦令蝦的鮮甜提升不少。

四大天王 小 HK$68

別誤會,不是香港歌手張劉黎郭的組合,而是秋葵、四季豆、甜豆及茄子組成,以XO醬及類似甜酸醬的組合醬汁炒成,雖然是一碟蔬菜,但味道一點不寡,很惹味,各方朋友如果家中有不吃蔬菜的小孩,建議可以點一道四大天王予小孩嚐嚐,小孩可能從此愛上吃菜。

招牌扣肉包 HK$22/件

腩肉先炸至乾身,再混入疑似南乳醬的醬料等蒸煮三四小時,肥瘦雙間的腩肉變得皮鬆肉滑,南乳醬味跟肉味合二為一,如果光吃肉會鹹了丁點,以甜味蒸包夾肉及生菜同吃,便味道剛好,在這道菜上,廚子對味道平衡的拿揑甚為精準。

三色桂花班蘭糕 HK$38

一向對班蘭葉製的甜品糕點不存好惡,原因是班蘭的味道相當不明顯,盲品班蘭製品的話,相信沒有幾人可以吃出是班蘭所製。然而同行者覺得餐牌上的糕貌誘人,所以點了,事實上外觀沒有任何挑剔,不過恕在下舌拙,只吃到椰汁夾層及桂花夾層的味道。吃過班蘭製品無數,仍未能真正識別班蘭滋味。

酸柑香茅凍 HK$28

香茅凍跟台灣名物愛玉凍的口感同出一轍,以香茅混入蜜糖製成愛玉,伴以台灣名物蘭香子及小青柑汁,味道清新怡人,酸甜有緻,是一道有消膩作用的甜品

買單: HK$704 ,以今天所點的食物質素及份量而言,性價比相當的高。

總結: 福建潮州一帶自古至今都是富庶城市,居民對食物都講究,傳承下來有不少精製菜式,樂天現在把這些傳承已久的菜式,加入不少南洋食材,使菜式變化更多,把已屬經典的福建潮州菜式,打造成自家的南洋風經典。
2017-07-18
2017-07-30 120 浏览
夏日炎炎,去了奧海城看電影,又不想出去旺角吃晚飯,便立即爬文看奧海城有什麼好介紹。見到這間有滿多人介紹就決定進去試試。餐牌選擇滿多,每一款都想叫來吃。冰鎮苦瓜(拌桂花蜜糖)苦瓜切得非常簿,加上了冰帶出晶瑩剔透的效果,苦瓜入口滿脆,有一點苦的,怕苦的人可加桂花蜜糖,苦中帶一點甜,人生就是這樣子。招牌扣肉包肥美的扣肉,看起來已十分邪惡,夾著蠻鬆軟面包,感覺肥而不膩,留下深刻印象。海鮮喇沙進餐廳時,已看到每一台都點的喇沙,賣相不錯,跟著點點看吧。大量的海鮮,份量不錯,喇沙湯底很香濃,吃得很美味。油浸銀鱈魚雖然價錢貴了點,個人覺得物超所值,皮脆肉嫩,醬油與魚滿配,鮮味十足。

餐牌選擇滿多,每一款都想叫來吃。

冰鎮苦瓜(拌桂花蜜糖)

海鮮喇沙

油浸銀鱈魚
2017-07-28 1025 浏览
過兩日朋友生日 佢想食中餐 所以就搵左幾間比佢選擇 最後佢揀左呢間食預祝生日飯一坐低店員已經問飲咩茶 同拎左小食黎跟坐我地就揀左幾樣小菜 好快唔使10分鐘就到扣牌扣肉包 (一片)因為本人唔太鍾意食扣肉 但朋友最鍾意就係扣肉 佢既生日飯 就點一片比佢食下啦 呢度好好 可以一片一片咁叫 價錢亦好合理朋友話夾包新鮮出爐 非常軟熟 味道甜甜地扣肉小小肥 但唔太油膩厚度適中 好林好入味 夾住包食將肉汁完全吸收黃金蝦球 (細)本人一向喜歡食咸蛋黃 呢個小菜整得好好 外面全部包滿咸蛋黃 入口係外面脆入面爽 隻隻蝦都好大隻好爽口 熱辣辣 好好食 咸蛋黃愛好者必點!古早魚香老鼠粉煲 (細)個煲黎到 店員就幫我地落左咸魚落去撈勻 好香既咸魚味啊~ 入面除左有老鼠粉 重有蝦 冬菇 椰菜花 肉碎 落足材料 老鼠粉食落似銀針粉 但入口好滑 而家好少餐廳會有得食 個汁唔會太咸 有少少帶微酸 幾特別油浸銀鱈魚 (細)雖然個名係油浸 但食落一啲都唔油啊~外面炸到好脆 入面好滑 魚上面有少少蒜蓉 幾香 下面的醬汁都唔會太咸 我同朋友一向都好喜歡食銀鱈魚 呢個一點都沒有失望 金銀蛋浸時蔬 (細)點左肉類海鮮類 都要點一個
一坐低店員已經問飲咩茶 同拎左小食黎
跟坐我地就揀左幾樣小菜 好快唔使10分鐘就到

扣牌扣肉包 (一片)
朋友話夾包新鮮出爐 非常軟熟 味道甜甜地
扣肉小小肥 但唔太油膩
厚度適中 好林好入味 夾住包食將肉汁完全吸收

黃金蝦球 (細)

古早魚香老鼠粉煲 (細)

油浸銀鱈魚 (細)

金銀蛋浸時蔬 (細)
點左肉類海鮮類 都要點一個菜平衡一下 哈哈
金銀蛋平時係屋企好少食到 亦好耐冇食了 所以點過個菜來食 果日既菜係用左菠菜 上面鋪滿金銀多 好足料 菠菜亦爽口新鮮

原本重想點一個甜點 但已經太飽了 唯有下次來再食

整體來說 店員服務態度好 小菜款式亦好多 值得一讚係每個小菜都有得揀大中細 無論同朋友2個人定一大班人來食 都好適合 環境亦好好 幾乾淨 又好闊落 坐得好舒服  下次一定會再黎
2017-07-27 95 浏览
今日舅母生日,以往都冇同佢慶祝嘅習慣,今年年初,立左個宏願,希望可以同錫我嘅每一個人慶生請佢哋食飯😬!舅母只愛中餐,而且唔鍾意就車勞動,於是就喺奧海城搵咗一間經典中菜——樂天經典。我哋早食飯,餐廳空位甚多,侍應好好人哋準備咗個卡位俾我哋,很舒適。坐低之後,一如既往,茶就點左香片,茶味香濃。小食$15是花生和栗子,都非常之鮮甜,很開胃,平時去酒樓飲茶都唔鍾意食小食,但今次質素很好,所以主菜還未到我地已經將這小食吃光光。荔枝咕嚕肉(小: $88 )咕嚕肉是我最喜歡嘅小菜,當然要一點來試一試。咕嚕肉的甜酸程度恰到好處,配上時令嘅荔枝,非常開胃。而且咕嚕肉搓成球狀,小小的,一口一球,放進口裏咀嚼是肉香鮮嫩鬆化。很喜愛。😋😋😋脆炸美人魚( $52 )初嘗脆炸美人魚,真系菜如其名,非常之脆口,芝麻和魚香彼此交融,加上有一點微辣,是可口的小吃。鍋香豆腐蝦球(小: $128 )豆腐非常之滑,簡直超乎想像!是這一晚最有驚喜的小菜。蝦球新鮮,啖啖蝦肉,爽口彈牙。👍👍👍👍腐乳空心菜(小:$65 )空心菜是我最喜歡的菜,這裏炒得很好。鮮嫩的菜配上腐乳,健康美味。酸辣素羹$42這個酸辣湯上菜時就被他的外表吸引着
坐低之後,一如既往,茶就點左香片,茶味香濃。

荔枝咕嚕肉(小: $88 )

脆炸美人魚( $52 )

鍋香豆腐蝦球(小: $128 )

腐乳空心菜(小:$65 )

酸辣素羹$42
這個酸辣湯上菜時就被他的外表吸引着,很有古典特色👍酸辣湯的辣是一口吞下去後,慢慢從喉嚨滲出的,辣得很舒服。湯中的筍絲木耳絲等用料佳,能吃得很辣的朋友可以一嚐。

酸柑香茅凍$28
呢款甜品真係令我有意外嘅讚嘆,酸中帶甜,調味一流!而且果凍很香很滑,非常滿足。😋
椰子西米露湯圓$35
每款菜式都如此有特色,相對之下,這椰汁西米露湯圓便稍有一點遜色。味道依然很真材實料,椰奶香,湯圓品質佳,如果西米露能更多一點,以致不會太稀,一定會更好味。但其實已經比坊間很多糖水舖不錯。

總結:服務很好,壽星滿意,我也快樂。

2017-07-26 82 浏览
去奧海城探朋友,順便食餐飯愜意的日子,可以同朋友一齊去食下野飲下野,就係一流啦脆炸美人魚原來非常香脆,酥炸好吃,骨頭可以令人食唔停都係第一次叻沙湯海鮮米線足料的說:椰奶濃郁,湯底鮮甜,蝦仁與魷魚都多,非常令人回味如果係鮮蝦Laksa就更好啦!招牌扣肉包包身香甜軟熟,夾住豬腩肉和生菜層層口感都是油香與惹味荔枝咕嚕肉荔枝好香呀!咕嚕肉肥瘦適中,炸得鬆脆好香口荔枝酸酸甜甜,令人胃口大開呀!鯪魚炒油麥菜經典呀!配白飯一流!油麥菜好新鮮嫩口,豆豉調味,又有入味鯪魚簡簡單單,但超好食招牌酸柑香茅凍第一次食,酸爽香甜,酸柑汁有提味作用潤喉又好味楊枝甘露好好飲,非常多料,而且芒果肉勁多巧甜!

去奧海城探朋友,順便食餐飯

愜意的日子,可以同朋友一齊去食下野

飲下野,就係一流啦

脆炸美人魚
原來非常香脆,酥炸好吃,骨頭可以令人食唔停都係第一次

叻沙湯海鮮米線
足料的說:椰奶濃郁,湯底鮮甜,蝦仁與魷魚都多,非常令人回味
如果係鮮蝦Laksa就更好啦!

招牌扣肉包
包身香甜軟熟,夾住豬腩肉和生菜
層層口感都是油香與惹味

荔枝咕嚕肉
荔枝好香呀!咕嚕肉肥瘦適中,炸得鬆脆好香口
荔枝酸酸甜甜,令人胃口大開呀!

鯪魚炒油麥菜
經典呀!配白飯一流!
油麥菜好新鮮嫩口,豆豉調味,又有入味鯪魚
簡簡單單,但超好食

招牌酸柑香茅凍
第一次食,酸爽香甜,酸柑汁有提味作用
潤喉又好味

楊枝甘露
好好飲,非常多料,而且芒果肉勁多巧甜!
2017-07-17
2017-07-26 218 浏览
去年我跟一位老人家在這餐廳用餐,當時餐廳叫「樂天客棧」,晚飯過後他說很喜歡這裡的菜色,我說下次有機會再跟你來,誰知原來已經沒有下次。 今晚我回到這裡,餐廳名字更改了,人物都不同了,回憶都只好收藏在心裡。 檸檬薏米水 薏米水是消暑良品,當然要點一杯,如果有冷熱兩種選擇更好。 蒜香紅海蜇頭 晚飯就由這個冷盤小食開始,質感爽口,最欣賞醬汁味道酸辣,非常開胃惹味。 咖啡脆雞 咖啡脆雞味道帶點甘苦,幾特別,雞肉炸得香脆可口,而內層的肉質仍然嫩滑。 聚寶海鮮豆腐鍋 口感嫩滑的豆腐上面鋪滿肉松,數粒蝦仁,豆腐吸滿醬汁的鮮味,令平凡的豆腐變得不再單調,超級推介。 古早魚香老鼠粉煲 由於外型兩端尖,形似老鼠,於是稱老鼠粉。採用了鹹魚、蝦仁、冬菇粒等材料製成,整鍋盤上非常有氣勢。雖然我們點小份,但份量偏大,多人吃之選。 晚飯期間突然下起大雨,但好快便雨過天晴,也許是上天想藉此提醒我不要太過傷心吧。

檸檬薏米水
薏米水是消暑良品,當然要點一杯,如果有冷熱兩種選擇更好。

咖啡脆雞

古早魚香老鼠粉煲

2017-07-26 94 浏览
奧海城平時覺得好唔方便,自從有左地鐵,都唔多會去。今日朋友約到,又推唔到,頂硬上。原因地鐵去都幾快,成功到達。今日同朋友樂天經典,本身我以為食韓國野,重帶定涼茶食炸雞,原來食中國菜,佢就帶左我黎啦。哈哈。當日店內人都算幾多,等左20分鍾到就入到座,我覺得我地係好彩,所以呢,一向都話訂定位方便d,哈哈。小食鹵水花生,花生煮得夠淋,又唔會一夾就散,岩晒老人家食,最近我減緊肥,就覺得淡味D更好。我地就叫左咖啡雞,老鼠粉煲,咸魚蒸肉餅,三杯鴕鳥肉煲同青芥末蝦球。2個人好似食好多,其實因為佢可以叫半份,所以可以試多幾種。先來咖啡雞,一黎一吸成個呼吸系統都係咖啡味,係咪好誇呀,但真係好香。可惜食落真係得咖啡味,都唔似食雞既,個感覺好搞笑。咸魚蒸肉餅到達,好香咸香味,正,伴飯食更出色。不過我朋友就笑我食普通野。明明肉餅要整得又滑又有口感係好難。不過我係專食老餅野既。三杯鴕鳥肉煲同青芥末蝦球一齊黎。三杯鴕鳥肉真係好難難食,哈哈,鴕鳥肉又夠健康,佢又入晒味。青芥末蝦球,早係7 8 年前係北京樓食過,之後都未食到差唔多水準既,今日都係一樣,佢唔差,不過唔夠當年既北京樓出色,個汁太企食,掛得太多係隻蝦到拿。

三杯鴕鳥肉煲同青芥末蝦球一齊黎。三杯鴕鳥肉真係好難難食,哈哈,鴕鳥肉又夠健康,佢又入晒味。青芥末蝦球,早係7 8 年前係北京樓食過,之後都未食到差唔多水準既,今日都係一樣,佢唔差,不過唔夠當年既北京樓出色,個汁太企食,掛得太多係隻蝦到拿。哈哈

最後上菜既係老鼠粉煲,又係老餅懷舊菜。出奇地有當年13座既味道,無番咁上下應該都唔知13座嫁啦,好好回味當年。

下次一定要再黎,哈哈,我的青春日子。
  • 古早魚香老鼠粉煲
2017-07-26 96 浏览
佢個menu 幾好,有大,中,小,三個份量比你選擇,咁我地得2個人,當然比小啦。佢地上菜嘅次序有d搞笑....酸辣湯係最後先上。酸辣湯唔太辣,辣度適中醒胃,但佢同出面食開嘅有點唔同,多左陣藥材味咁?如果冇,我會更喜歡。黃立鯧,竟然唔太多骨,炸得好好,皮脆肉嫩!上面嘅炸薑絲配埋一齊食,更加提升魚鮮味!海蔘,有點太咸,但海蔘份量算多,都幾底食。冬菇好厚,都係有陣藥材味,但非常夾,我自己覺得冬菇仲出色過海心,厚肉美味!雙菇配西蘭花,雙菇都係偏咸,味道同海蔘個味分別不大!但菇菌總算入味,新鮮!老鼠粉,加左咸魚香,好有得味!但湯太少!仲有d柚子汁(因服務員勁快倒曬落去,所以影唔到😭都要問返先知會倒左d乜😑)成個粉其實真係幾野味,令你食完一啖又會忍唔住再食多啖。排骨王!完全冇驚喜,好普通!整體食物外觀十分好,味都中上!但服務態度有待大大改善。

排骨王!完全冇驚喜,好普通!

整體食物外觀十分好,味都中上!但服務態度有待大大改善。
2017-07-26 64 浏览
金銀蛋浸時菜,金銀滿屋,色澤非常翠綠,綠意盈然。彩香鐵板豆腐令人再三回味,食完再加多份,豆腐而且外脆內軟,醬汁令人吸引,用嚟撈飯一流。香麻藥善豬肚湯,平時怕怕胡椒味重嘅人可以試下,因為呢個原不會太辣,豬肚爽滑,4個人都夠飲。星洲醬大魚頭賣相吸引,大大個頭,醬汁有點似彩香鐵板豆腐的,但味道又與別不同,非常滑,幾個人都夠食,醬汁入曬魚肉,好美味。椰子西米露湯圓,一碗兩粒大湯圓,黑白分明,外皮夠軟滑,一咬啲黑芝麻流沙流晒出嚟,即刻用相機拍低。會再光臨!
金銀蛋浸時菜,金銀滿屋,色澤非常翠綠,綠意盈然。
2017-07-26 712 浏览
岩岩下午茶唔敢食咁飽,因為今晚約左表姐食飯,佢就揀左去奧海城呢度同我開餐樂天集團旗下都有好幾間唔同類形既食肆,而今晚表姐揀既樂天經典原來係食南洋中菜架之前睇過,南洋其實係南中國海附近的東南亞諸國,包括馬來群島、星加坡同印尼群島。菜式都偏向重味,唔知混合中菜又會係點呢menu上面都有唔少選擇啵,表姐已經黎過幾次,今晚就等佢主力發板啦~不過我地實在太口渴,所以菜都未點就各自嗌左杯凍野黎飲下先點完菜之後,我地就食住佢地既小食分享下自己既近況(佢地既小食“栗子花生”又幾好食啵,栗子同花生都炆得又淋又入味-跟住啲食物都陸續送上黎啦:“冰鎮苦瓜”HKd$42+10%平時我就真係唔係幾食苦瓜架,不過見表姐叫左就試下啦,估唔到又幾有驚喜啵!啲苦瓜刨到薄一薄,點埋佢地既桂花蜜糖,唔苦之餘仲爽口帶甜,好清新呀“特選溏心皮蛋”HKd$18+10%溏心皮蛋晶瑩剔透,仲要堅流心“招牌扣肉包”×2 (HKd$22+10%)×2呢個果然係佢地既招牌之一,又熱又軟熟既包子夾上炆得又香又淋既五花腩,再加埋啲生菜~~不得了,完全令我將脂肪二字拋諸腦後呢個就係制成品啦~~由于太正,我食完一件唔夠喉,仲即刻order多件黎食

不過我地實在太口渴,所以菜都未點就各自嗌左杯凍野黎飲下先

跟住啲食物都陸續送上黎啦:
“冰鎮苦瓜”HKd$42+10%

“特選溏心皮蛋”HKd$18+10%
溏心皮蛋晶瑩剔透,仲要堅流心

“招牌扣肉包”×2 (HKd$22+10%)×2

呢個就係制成品啦~~
由于太正,我食完一件唔夠喉,仲即刻order多件黎食!!!完全係無理到啲豬腩肉有幾邪惡

“金絲麥片蝦球(小)”HKd$135+10%
呢個係我話要食既,之前睇過去星加坡嘅旅遊節目介紹過,所以一直都好想試!
細size已經有六大舊蝦球,蝦球爽口,食落甜甜地,加埋脆卜卜既麥片
好味呀

“喇沙海鮮米線”HKd$72+10%
喇沙係表姐既至愛,所以佢就一定會嗌黎食
呢度既喇沙湯底都幾濃郁,如果米線可以硬返少少就更岩我胃口啦

我同表姐都係嗜甜之人,食完咸野又點會唔叫返啲甜品黎嘆下,順便繼續傾傾傾

所以我地就一人一碗糖水,仲叫左份“ 三色桂花斑蘭糕”HKd$38+10%同“ 酸柑香茅凍”HKd$28+10%一齊食

甜品都唔錯啵,我就最中意自己嗌既“椰汁西米露配湯丸”HKd$35+10%,椰汁西米露又香又滑,而麻蓉湯丸仲好流沙,食完之後好滿足呀

呢度坐得好舒服,同表姐又食又傾!呢餐飯同表姐唔經唔覺食足三個鐘呀
2017-07-25
  • 招牌扣肉包
2017-07-25 514 浏览
已經唔記得幾耐遠古之前同過呢位嘴刁嘅朋友出嚟食飯,轉左工之後真係好難約,今晚難得佢一口應承出來食飯,我就精選左樂天經典作為我哋共晉晚膳嘅地方。嗽沙海鮮米線充滿椰香的喇沙湯,湯身算係幾厚,米線煮得很軟,好多海鮮,小小辣但好惹味。黃金鹹蛋蝦球鹹蛋黃主宰了蝦球的豐陏美味,最令我驚喜,就係呢個好蝦球嘅鹹蛋黃外層都做到脆脆的,味道同埋口感上一流的享受!金銀蛋浸時蔬一堆碧綠色嘅菠菜在金銀蛋之中顯得更加青翠悅目,菠菜口感幼嫩,湯汁鮮美,又有蛋香伴隨,每啖都味道豐富。油浸銀雪魚銀雪魚本身軟軟的魚肉同香溜的魚脂已經冇得輸,最精美嘅地方就係魚皮係煎得香香的,為口感上增添一點色彩!招牌扣肉包$22 /扣肉,價錢不算貴,直至上菜時,看見兩大大片的扣肉,簡直覺得超值,包仔甜甜的軟棉棉的,夾着肥厚的扣肉,加上濃郁的醬汁,嘴刁的朋友都連聲讚好。蘋果荔枝凍茶幾清甜,幾消暑的選擇。楊枝甘露估唔到糖水都做得咁出色,芒果露甜美又細滑,內裏的少少西米煮得軟身易入口。

嗽沙海鮮米線

黃金鹹蛋蝦球

金銀蛋浸時蔬

油浸銀雪魚

蘋果荔枝凍茶

幾清甜,幾消暑的選擇。

楊枝甘露

2017-07-25
  • 喇沙海鮮米線
  • 油浸銀雪魚
2017-07-24 90 浏览
今日係奧海城剪完頭髮,就嚟咗樂天經典食𡃤沙,其實之前已經食過,覺得好食所以返轉頭,今次就帶埋個朋友嚟試吓。在場環境不會太嘈吵,而且座位寬鬆,好有私人空間,食飯自然食得舒服。招牌扣肉包:扣肉鎖住晒汁,味道濃郁,而且也不太肥,啱晒一家大細同埋唔識肥膩嘅朋友。檸檬薏米水:青青甜甜,飲落新鮮,啱晒健康又貪靚嘅女人,一路食嘢一路清下口入面殘留嘅味道。呢度餸菜特別之處係好多道菜都會有分大、中、小,而我哋每次嗌小份量都係剛剛好。三杯鴕鳥肉煲:其實今次都係我第一次食鴕鳥肉,係一個好好嘅嘗試,未到嘅時候會驚肉質好醒,放到入口嘅時候發現有啲似牛肉而且一啲都唔聲仲比牛肉滑,幾好味添。鍾意食牛肉嘅朋友必試。喇沙海鮮米線:超足料嘅喇沙,海鮮又靚又新鮮,一睇就會知係用好食材,好多人都為咗呢碗喇沙慕名而來。最後重點介紹*皇牌酸甘香茅凍*:超超超好味,食完係會想再叫多個,要食2個先夠,有微酸好開胃,十分清甜,入口溶化而且口感一流,實在太好味了。

外卖自取
  • 𡃤沙海鮮米線
  • 酸甘香茅凍
1K
2017-07-23 114 浏览
適逢媽媽生日一家人又特意過來食頓晚餐簡單慶祝這邊的食物有大/中/細之分,選擇更多 最喜歡這邊有提供熱茶 冰鎮苦瓜,賣相精美更可沾點桂花蜜糖同吃天麻藥膳豬肚湯天麻、黨蔘、胡椒的味道突出飲下去非常暖胃脆炸淮山食起來椒鹽味香香酥脆口,很不錯當晚的最愛招牌扣肉包($22/件)包夠鬆軟肉更是柔嫩不過肥夾著生菜同吃,令整體味道變得豐富非常邪惡 喇沙海鮮米線這裡的喇沙從來沒有讓我失望過海鮮料足,湯底充滿著椰香米線有嚼勁的,絕對不要錯過大角咀海庭道18號奧海城二期UG樓UG09號舖
適逢媽媽生日
一家人又特意過來食頓晚餐簡單慶祝
這邊的食物有大/中/細之分,選擇更多
最喜歡這邊有提供熱茶
冰鎮苦瓜,賣相精美
更可沾點桂花蜜糖同吃
天麻藥膳豬肚湯

天麻、黨蔘、胡椒的味道突出
飲下去非常暖胃
脆炸淮山

食起來椒鹽味香
香酥脆口,很不錯
當晚的最愛

招牌扣肉包($22/件)
包夠鬆軟

肉更是柔嫩不過肥
夾著生菜同吃,令整體味道變得豐富
非常邪惡
喇沙海鮮米線

這裡的喇沙從來沒有讓我失望過
海鮮料足,湯底充滿著椰香
米線有嚼勁的,絕對不要錯過
大角咀海庭道18號奧海城二期UG樓UG09號舖
2017-07-11