2018-11-21
假日嚟奧海城行街,喺商場搵飯食。 最後屋企人揀左樂天經典,帶有南洋風味嘅中菜!?咁要試吓!裏面環境唔錯,枱與枱之間空間好足。叫野食先~花生小食藥材燉走地雞湯一大煲,四五個人飲都夠。 湯水係滿到去煲蓋位置,份量好足。不過就略嫌多油。 雞肉燉到好腍,連啲骨都燉到軟晒,輕輕一夾就已經可以夾開。 用咗好多玉竹同其他藥材去煲,甘味香甜,活血補氣。荔枝咕嚕肉咕嚕肉唔會太肥,外皮炸到好香脆,個汁同荔枝肉好夾,酸酸甜甜,好開胃。 如果有多啲荔枝肉就更好啦!腐乳空心菜炒得好有鑊氣,食落好爽脆。古法清蒸黃花魚一般古法蒸黃花魚係會有啲冬菇絲呀肉絲呀,呢度係用薑絲同蔥絲,更似家法蒸,即係我屋企嘅蒸法。 魚肉都夠滑,冇腥味。酥炸豬肉蝦棗好大件,總共有六件,仲疊起嚟。 炸得乾身,碟底唔會多油,入面係豬肉仲有啲蝦肉,夠鮮味,不過真係好飽。
裏面環境唔錯,枱與枱之間空間好足。
叫野食先~
花生小食
藥材燉走地雞湯
荔枝咕嚕肉
腐乳空心菜
炒得好有鑊氣,食落好爽脆。
古法清蒸黃花魚
酥炸豬肉蝦棗