2019-12-13 489 浏览
星期日中午係青衣城行,想食中餐,行左幾間中式酒樓都見好多人係出面排緊隊,見樂天皇朝無人,即刻衝去。見人都唔算好多,難道會中伏?原來一啲都唔會失望!仲好好食添特色小籠包 $118一共有8個,有唔同既味道,其實每一隻都好好食,好多汁,唔會干,味道又香,推介一定要食,我最中意蟹粉!沙拉骨 $92又係有水準喔!肉唔會干 ,有肉汁同味道適中,加埋沙律醬既味道好好食蒜蓉清炒菠菜 $65睇個色就知炒得好好!菜好新鮮,又炒得啱啱好,食落有新鮮蔬菜既甜同美味,十分正鮮蝦抄手伴麵 $65呢個就比較一般,味道唔夠,麵質都一般總括然而都好滿意 下次都會再嚟

見人都唔算好多,難道會中伏?原來一啲都唔會失望!仲好好食添

特色小籠包 $118

沙拉骨 $92

蒜蓉清炒菠菜 $65

鮮蝦抄手伴麵 $65
呢個就比較一般,味道唔夠,麵質都一般

總括然而都好滿意 下次都會再嚟
  • 八色小籠包
  • 蒜茸清炒菠菜
  • 特色皇朝小籠包(八色)
2019-11-09 889 浏览
這間樂天皇朝除了有舖內座位,亦有室外商場一列卡位,但不知是否人手問題,雖有顧客輪候,室外座位仍較少利用。店內由於樓底較矮,較難散聲,故此甚為嘈雜,即使同枱朋友談話,有時亦有聆聽困難。該店使用金屬茶壺,頗具特色。不叫自來的收費小食,內有花生及粟子,幸好上枱時亦有微温且腍熟柔軟。油燘筍泡掣得甚為爽口無渣,調味亦佳,但畧嫌過咸。醉鷄賣相誘人,足見堆砌用心。鷄肉滲出微微花雕酒味,是日一嘗的是鷄脾部份,食落亦見嫰滑有鷄鮮味。蝦仁爽口彈牙,但純屬蝦肉炒蝦肉,畧嫌過於單調。該店提供多款有特色的小籠包,但筆者還是鍾情於傳統款色。入口頗覺皮薄肉嫩汁多,屬上乘之作。蟹粉炒飯上枱時似粿蒸糉。宜將飯撈匀會較為可口。米類似珍珠米,粒粒渾圓爽口,亦有蟹粉風味。菜肉雲吞湯清淡中透出特色,雲吞調味適中有嚼頭,湯亦清甜可口。 總括而言,該店出品個人認為除調味稍咸外,頗有水準,惜店內噪音影響進食情緒。

該店使用金屬茶壺,頗具特色。

小食

油燘筍泡掣得甚為爽口無渣,調味亦佳,但畧嫌過咸。
上海油燘筍

李白醉鷄

蝦仁爽口彈牙,但純屬蝦肉炒蝦肉,畧嫌過於單調。
上海清炒蝦仁

原味小籠包

蟹粉炒飯上枱時似粿蒸糉。
蟹粉炒飯

老田家菜肉雲吞湯

上海油燘筍
李白醉鷄
原味小籠包
老田家菜肉雲吞湯
2019-10-23 557 浏览
Lee間上海小菜開咗好多分店,我見到都會走過去試吓,因為我覺得上海菜多元化可以有好多選擇啱晒一家人weekend食飯今次我哋叫咗醋醬海蜇頭、素鴨、小籠包、菜肉雲吞、雪菜蝦仁炒飯。講吓海蜇頭好少餐廳有lee樣餸,大家不妨試吓食完之後又開胃又健康。而另一碟素鴨都係冷盤啱晒夏天時食又喜歡食腐皮既大家。講吓小籠包真係做得好出色,多湯皮薄,上次有本雜誌介紹已經評價好高,lee個真係必食之作。至於菜肉雲吞都係上海菜必食之選,而lee個都不過不失。炒飯方面我覺得多咗少少油大致上味道都👌🏻。
今日約左朋友係青衣城食飯,人大個左就開始重視餐廳既環境,想坐得舒服d, 最後就決定試下"樂天皇朝"呢度既裝修得幾decent, 座位闊落,坐得幾舒服。我地有五個人,所以可以試多幾款😋 🍜菜肉雲吞豬骨湯拉面好清既一個湯面,份量都幾大,夠五個人share 每人一小碗仲有剩 🥟上海生蒸包包既片都幾鬆軟,但底唔夠脆 🥟刀切小饅頭(蒸)朋友又點左淡口野,比我會點炸🙈呢度既包點質地都好鬆軟,唔錯 🥟八色小籠包無乜特別,一上枱已經即食但d小籠包唔夠熱,但當試下新口味都ok. 點菜單上有夾住一張圖教你分辨唔同既味道,仲建議大家由淡味到濃味咁食。 🍲香辣蒜泥白肉個蒜泥醬調較得幾香口,但唔辣;夾埋d 卷住白肉既青瓜好爽口。 🍲揚州醋溜滑魚片朋友指定菜式,一食落口就明點解。一咬落就感受到陣陣既酒香,魚肉質地滑嫩,推薦! 🍲四川水煮牛肉終於有款重口味d 既野!夠香夠麻夠辣,岩晒中意食辣既朋友。d 牛肉都好淋同埋有牛味,唔會好似食橡筋。薯粉用左幼身圓形個隻,夠掛湯。下次可以encore 🍲鬆花皮蛋豆腐呢味菜睇落簡單但食落yummy. 豆腐夠嫩滑,連埋d 皮蛋份外滋味,做前菜一流

🍜菜肉雲吞豬骨湯拉面

🥟上海生蒸包
包既片都幾鬆軟,但底唔夠脆

🥟刀切小饅頭(蒸)
朋友又點左淡口野,比我會點炸🙈呢度既包點質地都好鬆軟,唔錯

🥟八色小籠包

🍲香辣蒜泥白肉

🍲揚州醋溜滑魚片

🍲四川水煮牛肉

🍲鬆花皮蛋豆腐
呢味菜睇落簡單但食落yummy. 豆腐夠嫩滑,連埋d 皮蛋份外滋味,做前菜一流。

🍲上海炒年糕
無乜特別,有d 油。

總括而言,呢度坐得舒適,食物質素幾好,下次人多食飯黎青衣可以encore.
門口仲有promotion 寫住星期一至五下午茶時段有五折,係既話好抵!

2019-10-15 344 浏览
有人成日話想食小籠包~呢晚就去試試樂天皇朝~6點幾就去到唔駛等位~小籠包皮都唔算太厚,但說不上至愛~醉雞肉嫩酒味適中~蘿蔔絲酥卷熱辣辣外脆內軟一流~黃魚湯麵味道清淡~炒飯略嫌太油
2019-10-11 202 浏览
今晚朋友生日🎂食中菜,純粹因為青衣就腳就試試。上海風味醬鴨🦆較咸,好乾鮑魚🐟炒飯味道惹味,唔錯😍招牌小籠包6粒一般,湯汁💧好少,食完一粒唔會好想食多粒風味沙拉排骨全晚最好味一道菜,上菜時夠熱🔥,味道濃好惹味龍華素鴨清清地,唔錯,又有汁食落唔會好乾身👍,呢道菜我都好鐘意。生炒油麥菜無味道,咸都唔夠😑香煎豆沙鍋餅可以,不算太甜,但可叫又可唔叫🙄
今晚朋友生日🎂食中菜,純粹因為青衣就腳就試試。

上海風味醬鴨🦆
較咸,好乾

鮑魚🐟炒飯
味道惹味,唔錯😍

招牌小籠包6粒
一般,湯汁💧好少,食完一粒唔會好想食多粒

風味沙拉排骨
全晚最好味一道菜,上菜時夠熱🔥,味道濃好惹味

龍華素鴨
清清地,唔錯,又有汁食落唔會好乾身👍,呢道菜我都好鐘意。

生炒油麥菜
無味道,咸都唔夠😑

香煎豆沙鍋餅
可以,不算太甜,但可叫又可唔叫🙄
2019-10-09
2019-10-04 160 浏览
晚餐同屋企人食飯,諗住食間中菜,上網搵到呢間就黎試下。上海紅燒肉,就甘睇上去好似好油膩甘,但其實真正食落去一d都唔會覺得油膩,仲好層層分明,仲好鬼有咬感,食落甜甜地,食多幾舊都唔會厭,如果黎幫襯,推介一定要點上海紅燒肉,真心好食!另外,點左個原味小籠包,入面既肉汁好夠,咬落去,一啖肉一啖湯,夠晒juicy! 除左北京片皮鴨同小籠包之外,三個人另外仲點左個炒飯同炒菜,大路野都ok, 味道唔會差,大滿足。
晚餐同屋企人食飯,諗住食間中菜,上網搵到呢間就黎試下。

2019-09-04 242 浏览
同親戚一齊食飯通常都會簡去酒樓,樂天皇朝都係個幾好既簡擇,地方又大又多選擇。叫左個小籠包,皮薄又唔無好易夾爛,肉質鮮甜又多肉汁,SIZE 算係大粒。果然係招牌菜,唔只有原味另外仲有7款口味,芝士,川味,蒜香,人參,蟹粉,鵝肝仲有黑松露。款式多又有新意。醉雞,酒味可以再濃D,比較細碟,但勝在夠滑同好有雞味。炒飯好甘香,粒粒分明,飯粒乾身得黎唔會太硬,有蛋絲。京醬肉絲好入味,味道濃郁。瑤柱芙蓉賽螃蟹,非常滑溜,中間仲有隻蛋黃,令成個菜充滿蛋香,更加提升左個味道。
款式多又有新意。
醉雞,酒味可以再濃D,比較細碟,但勝在夠滑同好有雞味。
炒飯好甘香,粒粒分明,飯粒乾身得黎唔會太硬,有蛋絲。
京醬肉絲好入味,味道濃郁。
2019-09-02 195 浏览
樂天皇朝我在旺角食過一次,當時很多人排隊。今晚可能地點關係,基本上不用等位就可以了。四人裡有兩個大胃皇,點了很多食物,小籠包都Encore 2次不過佢既楊州炒飯都幾讚下,蛋味不錯👍🏻飯粒都爽口。仲有爆炒牛,蘿蔔絲酥餅,炒年糕,整體來說都很好味,水準比我第一次食時還要好。有點意外今次食到算有水準的一餐,不錯
樂天皇朝我在旺角食過一次,當時很多人排隊。

今晚可能地點關係,基本上不用等位就可以了。

四人裡有兩個大胃皇,點了很多食物,小籠包都
Encore 2次

不過佢既楊州炒飯都幾讚下,蛋味不錯👍🏻飯粒都爽口。

有點意外今次食到算有水準的一餐,不錯
2019-08-19 236 浏览
呢日揸車去青衣城食飯就試下好耐冇食嘅樂天皇朝記得佢係幾貴嘅因為要加小食費 茶錢 同加一不過因為要免費泊車 消費夠$300 所以冇所謂啦🙈等位方面,星期六嘅夜晚唔算等好耐,都係十幾分鐘就有位啦,枱都算大同舒服,可惜太嘈 ,唔適合傾偈服務方面: 我地坐低咗十幾分鐘先有茶同小食,感覺有d待慢咗咁😂 不過都OK ge 起碼waiter 唔會黑口黑面另外我地落咗單好耐都未有野食,後尾發現佢原來好遲都未俾嗰張confirm 落單嘅紙我地,懷疑佢漏咗!! 😡肚餓嘅人係最易忟嘅!!!!扣分! 食物方面: 我地叫咗4樣野1. 招牌小籠包 一籠有6隻,成$10一隻, 不過係幾好食,皮嘅厚薄適中,肉汁清甜,覺得好食過鼎泰豐😛2. 炸曼頭 (+煉奶) 其中一樣我中意嘅小食🤤🤤 炸得好脆但又唔乾,點煉奶係絕配😆😆3. 上湯年糕不過不失,都算足料,有肉有菜,年糕幾彈牙唔會好淋,不過味道會有d淡,點豆瓣醬會惹味d🤔4. 上海炒飯一送上嚟係暖嘅,冇煙,唔熱,似放咗一段時間,同waiter講咗,幫我炒返熱(應該😂或者叮熱) 聽到好似係另一張枱cancel jor然後個飯擺係到再俾我地😀整體嚟講食得飽但要強迫人加$15
呢日揸車去青衣城食飯

服務方面:

食物方面:
我地叫咗4樣野
1. 招牌小籠包

2. 炸曼頭 (+煉奶)

3. 上湯年糕
4. 上海炒飯

整體嚟講食得飽
但要強迫人加$15 小食同$8茶錢再收加一呢d額外費用,又俾唔到相應嘅質素,好難可以好評佢😌😌
2019-08-09 149 浏览
人在青衣,家人想吃吃小籠包、鍋貼、紅油抄手等滬菜。在Open rice找,看見這間,既然可以網上訂座,這麼方便,便試一試吧!12:30pm 來到,老幼大小共5人。人不多,立即入座。或許家人很久沒嚐滬菜,一點再點:多色小籠包1客、鍋貼2容、紅油抄手1客、竹炭流沙包1客、炒麵1客、菜肉雲吞湯麵1客、咕嚕肉1碟、醉鷄1客.......(抱歉!😅😅菜名沒有刻意記錄,不準確),弄得滿桌食物,感覺盡興。美味不逐一品評,簡單來說:「如人在青衣,又想吃到滬菜,我會再來此處。」與其舟車勞頓,倒不如把時間花在談天說笑上。一家老幼大小,嚐到小籠包、鍋貼的味道,我覺得達到要求,簡單、滿足。😄😄如不是要尋找驚喜,這裡算不會讓人失望的。😊😊

2019-07-17 257 浏览
中午時分食午飯,諗唔到食乜好,見同事咁岩有樂天皇朝的現今劵,一於就去食Lunch了~中午時分唔洗等位,所以一入去就有位坐了。午時亦有套餐,二人餐約$200,由於三人食晏,所以沒有點套餐,決定散叫好了。三人叫了一個麻婆豆腐,辣辣地幾惹味的~~亦叫了咕嚕肉和小籠包,小籠包幾好食,咕嚕肉就略嫌個粉厚左DD....同事不佛推介要試佢的心太軟,心太軟其實就是紅棗夾了甜甜地的糯米在中間,好似甜品咁,又幾好食~~

中午時分唔洗等位,所以一入去就有位坐了。

三人叫了一個麻婆豆腐,辣辣地幾惹味的~~

麻婆豆腐
小籠包
咕嚕肉
紅棗心太軟
小籠包
紅棗心太軟
2019-07-11 191 浏览
淨係青衣城咁細其實都有幾間上海菜,但係我淨係食呢間,因為好食又唔貴,另外果三間好鬼貴,而家呢間地方夠大,坐得好舒服,職員算幾好晚市都要等位,平日晚市等10-15分鐘左右啦,無記錯好似限時個半鐘,不過未試過比人趕走1.原味小龍包2. 水煮魚3. 醋醬海蜇頭小籠包有七彩同原味簡,食過七彩啲味同原味唔爭幾遠,所以都係點原味平少少上面三款真係好正,次次都點,又唔貴,水煮魚我點小辣,但辣度有點唔穩定,試過小辣似大辣,果次食左一半我投降

1.原味小龍包
2. 水煮魚
3. 醋醬海蜇頭

上面三款真係好正,次次都點,

「特色皇朝小籠包❤️🧡💛💚💙($108)」有8款口味 款款皮薄多汁 個味都好特出 特別係黑松露、芝士同人參味 「蟹粉炒飯🦀($128)」同「蟹粉豆腐🦀($128)」同樣落左大量蟹粉 但蟹粉嘅味唔係🐰小編鍾意嘅味道 個「宮廷驢打滾🍡($42)」紅豆味甜甜地 豆粉好香 煙煙韌韌 不錯🥰-The signature dish here is the Specialty Dynasty Xiao Long Bao❤️🧡💛💚💙($108). The filling of the Xiao Long Bao is juicy and the wrappers are thin enough. As flavour of the dumplings are different. The tastes of the black truffle, the cheese and the ginseng flavours are especially strong. The Fried Rice with Stir-fried Crab Roe🦀($128) and Braised Tofu with Crab

The signature dish here is the Specialty Dynasty Xiao Long Bao❤️🧡💛💚💙($108). The filling of the Xiao Long Bao is juicy and the wrappers are thin enough. As flavour of the dumplings are different. The tastes of the black truffle, the cheese and the ginseng flavours are especially strong. The Fried Rice with Stir-fried Crab Roe🦀($128) and Braised Tofu with Crab Roe🦀($128) are not my cup of tea🐰. Although both dishes are served with a lot of crab roe, the crab roe flavour is not strong and savoury. The Chilled Glutinous Rice Roll with Red Bean Paste🍡($42) is sweet and chewy. Love it!🥰
價錢price:$80 - $130 (+10%)
地址address:樂天皇朝 Paradise Dynasty
性價比CP value:🤤🤤🤤🤤🤤
飽肚fullness:🤤🤤🤤🤤🤤
味道taste:🤤🤤🤤⚪️⚪️
環境environment:🤤🤤🤤⚪️⚪️
服務service:🤤🤤🤤⚪️⚪️
Score:75/100 (明明間野唔差 但蟹粉系到扣哂分🤦🏻‍♀️)
  • 豆沙鍋餅
  • 原味小籠包
  • 宮廷驢打滾
  • 特色皇朝小籠包(八色)
2019-07-06 337 浏览
久不久便會去樂天皇朝,因為地點方便,又合我和家人的口味,這次剛好是黃魚餐牌,病後初癒的我一看到便決定要點個某魚煨麵。說實話,真的每一次都很不想要這個前菜。檸檬薏米水 $16很多時都會點這個,特別喜歡喝熱的,薏米煲得夠軟,味道很夠但不會太甜,加片檸檬更醒神。新鮮豆漿 $18口感夠滑,豆味也夠,味道不會太甜。李白醉雞 $78(加$10轉雞腿)加錢轉雞腿絕對值得,因為下去啖啖肉,肉的口感更嫩,聞上去酒香撲鼻,如果能更入味便更好。三色瑪瑙蛋 $55不只賣相好香,蛋白加鹹蛋和皮蛋,三種蛋香和口感。招牌原味小籠包 $62/6隻一向都覺得這裡的小籠包不錯,皮薄而不易穿,肉餡飽滿,湯汁豐富。鮮蝦雲吞豬骨湯 $68/6粒平常都喜歡吃辣的,因為剛病好還是不要太放肆,還好豬骨湯味道濃郁鮮味,鮮蝦雲吞皮薄餡好吃。雪菜黃魚煨麵 $98黃魚的口感真的很嫩滑,配上雪菜清淡得來也很夠味,不過麵條偏軟,個人喜歡有口感一點。蒜蓉炒菠菜 $65菜夠新鮮又夠蒜味。擂沙湯丸 $42很重黃豆粉香,口感香軟,中間的芝麻餡也夠香。雖然今次也很滿足,但下次要繼續來吃我最喜歡的辣。

說實話,真的每一次都很不想要這個前菜。

檸檬薏米水 $16

新鮮豆漿 $18
口感夠滑,豆味也夠,味道不會太甜。

李白醉雞 $78(加$10轉雞腿)

三色瑪瑙蛋 $55
不只賣相好香,蛋白加鹹蛋和皮蛋,三種蛋香和口感。

招牌原味小籠包 $62/6隻

鮮蝦雲吞豬骨湯 $68/6粒

雪菜黃魚煨麵 $98

蒜蓉炒菠菜 $65
菜夠新鮮又夠蒜味。

擂沙湯丸 $42
很重黃豆粉香,口感香軟,中間的芝麻餡也夠香。

雖然今次也很滿足,但下次要繼續來吃我最喜歡的辣。