2019-10-20
今日約左朋友係青衣城食飯,人大個左就開始重視餐廳既環境,想坐得舒服d, 最後就決定試下"樂天皇朝"呢度既裝修得幾decent, 座位闊落,坐得幾舒服。我地有五個人,所以可以試多幾款😋 🍜菜肉雲吞豬骨湯拉面好清既一個湯面,份量都幾大,夠五個人share 每人一小碗仲有剩 🥟上海生蒸包包既片都幾鬆軟,但底唔夠脆 🥟刀切小饅頭(蒸)朋友又點左淡口野,比我會點炸🙈呢度既包點質地都好鬆軟,唔錯 🥟八色小籠包無乜特別,一上枱已經即食但d小籠包唔夠熱,但當試下新口味都ok. 點菜單上有夾住一張圖教你分辨唔同既味道,仲建議大家由淡味到濃味咁食。 🍲香辣蒜泥白肉個蒜泥醬調較得幾香口,但唔辣;夾埋d 卷住白肉既青瓜好爽口。 🍲揚州醋溜滑魚片朋友指定菜式,一食落口就明點解。一咬落就感受到陣陣既酒香,魚肉質地滑嫩,推薦! 🍲四川水煮牛肉終於有款重口味d 既野!夠香夠麻夠辣,岩晒中意食辣既朋友。d 牛肉都好淋同埋有牛味,唔會好似食橡筋。薯粉用左幼身圓形個隻,夠掛湯。下次可以encore 🍲鬆花皮蛋豆腐呢味菜睇落簡單但食落yummy. 豆腐夠嫩滑,連埋d 皮蛋份外滋味,做前菜一流
🍜菜肉雲吞豬骨湯拉面
🥟上海生蒸包
包既片都幾鬆軟,但底唔夠脆
🥟刀切小饅頭(蒸)
朋友又點左淡口野,比我會點炸🙈呢度既包點質地都好鬆軟,唔錯
🥟八色小籠包
🍲香辣蒜泥白肉
🍲揚州醋溜滑魚片
🍲四川水煮牛肉
🍲鬆花皮蛋豆腐
呢味菜睇落簡單但食落yummy. 豆腐夠嫩滑,連埋d 皮蛋份外滋味,做前菜一流。
🍲上海炒年糕
無乜特別,有d 油。
總括而言,呢度坐得舒適,食物質素幾好,下次人多食飯黎青衣可以encore.
門口仲有promotion 寫住星期一至五下午茶時段有五折,係既話好抵!