2019-06-09 394 浏览
一直好鍾意食上海菜嘅我期待嚟食呢間好耐但次次想食都好多人等位主要係俾佢嘅八色小籠包吸引皮薄多汁♥️味道創新朋友好鍾意食海蜇所以叫咗呢個海蜇頭好爽脆配埋醬料一流我地仲叫咗個紅油抄手都幾好味👍🏻醬汁亦唔錯仲有呢個上海炒年糕♥️年糕好煙韌彈牙不過最令我滿意嘅一定係呢個松子魚酸酸甜甜好開胃桂花魚炸到外面脆卜卜鮮嫩少骨♥️👍🏻絕對係必點呢個環境好靚♥️而且舒服仲好有特式中間嘅水池絕對係影相嘅好地方嚟緊父親節可以約埋屋企人一齊嚟👍🏻
一直好鍾意食上海菜嘅我

紅油抄手
上海炒年糕
松子鮮果桂魚
2019-06-06 7206 浏览
時間過得快,轉眼又一年,相處之道除了包容,仍是包容,把缺點縮少,優點放大,盡量讓大家快 "樂" 地過每一 "天" ! 💌今天週年紀念來了這裡,古式佈置,雅坐寬闊舒適,環境比想像中有情調,訂位的人選擇也不錯呀!枱上小吃$15,花生與粟子味道也不錯。特式 皇朝小籠包 $108分別混入7種不同食材,用外皮顏色分別味道,每個做到所說的口味,差別是濃淡度是否做得突出,其中川味,人參,鵝肝與黑松露吃到比較突出,其實原味(第8種) 也好吃,而且皮薄不易破,每個都充滿肉汁,還很燙口的。上海生煎飽 $42包底煎得香脆,外皮柔軟,肉質軟腍,最正是包中留有肉汁。松子鮮果桂魚 $238中條的桂花魚,用刀叉來享用,甜酸汁適中的魚肉,皮脆肉嫩,拌菠蘿粒,鮮茄與松子仁,吃完還想再吃,惟少部份位置炸粉略厚,不過整條魚給我兩吃清,帶骨的另一半吃,肉的我吃 ..哈哈,最好襯熱吃,涼了會變得較酸。京醬肉絲 $85挾薄餅吃的,豬肉條吸收了京醬汁,味道帶甜,鋪在肉下的大蔥絲略不夠,所以我們要求侍應另給,拌入肉條與薄餅同吃,更加清爽不膩。上海炒飯 $82本想吃炒年糕的,但想試試這個炒飯的味道,醬汁黏住每粒米飯,米飯軟熟,粒粒分

枱上小吃$15,花生與粟子味道也不錯。

特式 皇朝小籠包 $108

上海生煎飽 $42

包底煎得香脆,外皮柔軟,肉質軟腍,最正是包中留有肉汁

松子鮮果桂魚 $238

中條的桂花魚,用刀叉來享用

京醬肉絲 $85

上海炒飯 $82

本想吃炒年糕的,但想試試這個炒飯的味道,醬汁黏住每粒米飯,米飯軟熟,粒粒分開,蝦爽,菜莖粒爽,還有其他蔬菜粒,蔥粒,軟與爽的口感在口中成了對比。

2019-05-31
庆祝纪念
纪念日
2019-06-06 243 浏览
朋友生日,捻左好耐可以去邊慶祝,咁岩佢又中意食中菜,就同成班朋友去食好多人推薦嘅樂天皇朝!首先我地叫左碗重慶紅油抄手,本身見到啲辣油以為一定好辣,食落辣味唔重,非常惹味!作為開胃菜,我地再叫左個川辣涼皮,滑滑地,質感好得意,加上辣油嘅配搭,一樣惹味!主食方面,我地叫左3樣比較飽肚嘅食物。包括有上海炒年糕,擔擔面同酸辣麵。年糕味道唔會太咸,幾好食。擔擔麵有花生襯托,湯底非常濃郁。酸辣麵湯底比較辣,如果唔食得辣就要留意下!講到最出名嘅食物,當然離唔開佢地嘅小籠包啦!我哋六個人叫左一籠原味小籠包。小籠包皮薄肉多,湯味濃郁,果然無令我跌眼鏡,非常好食!最後我地都忍唔住再叫一籠!食到好飽物走

講到最出名嘅食物,當然離唔開佢地嘅小籠包啦!
2019-06-05 218 浏览
哈哈,經常同朋友行銅鑼灣的我們,其實一直都在找一處合適我們的飯堂。這天我們在openrice看到這間叫樂天皇朝的上海菜館,就立馬給佢一次機會,因為我倆都係上海菜既愛好者。店舖以一身中國風裝修打造,全店燈光昏暗,頗有置身於古代的味道。數款菜式各有千秋,但當中以特色皇朝小籠包最令人回味。菜式一共有八款不同口味的小籠包,分別為原味、人參、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香和川味八種,然後店舖特意提供推薦客人品味小籠包的次序,帶客人享受煥然一新的品味食法,只能說;只應天上有,地下無,使人品嚐到過山車般的刺激味蕾。當中最為驚喜的一定為芝士口味,未到最後一刻都未知勝負。總括而言,喜愛上海朋友真的不妨嘗試這家樂天皇朝,食法穩重創新之餘,服務態度友善有禮,優!
2019-06-04 189 浏览
一講到小籠包一定係諗起樂天王朝,佢有多種口味而且仲有蟹粉小籠包,係小籠包咁多種味道入面最好味配搭得最好的味道。今次同同事嚟到樂天王朝,叫咗八色小籠包,係呢一間餐廳的招牌菜,同同事一人試咗兩隻。我試嘅原味同蟹粉味小籠包都好好食,而我比較喜歡蟹粉味小籠包,因為小籠包嘅湯入面加埋蟹粉變得十分鮮甜,味道在口腔內很久才散去。餐廳裝修得典雅唐王,適合情侶或家人到餐廳慶祝或小聚。而且係下午茶時段仲會有特價嘅菜式,超級抵食。

2019-06-03 181 浏览
今日約左中學同學係銅鑼灣食飯,正當大家都唔知食咩好,又諗起之前利舞臺有間中菜館,d小籠包好出名,就決定去試下。一入到去,就見到好有中國風既裝潢,好有格調同氣派,地方都好大,坐得好闊落。之後我地點左叫幾個招牌菜蟹粉炒飯 $128蟹粉炒飯食落重蟹黃味,味道唔錯。炒飯亦炒到金黃色 ,滿佈蛋花。特色皇朝小籠包(八色)$108黎到依到緊係要試下佢地出名既小籠包,我地兩人各揀左一份,因為諗住試哂佢地八種唔同口味既小籠包,有黑松露,芝士,人參,蒜香,川味,原味等等。八種唔同口味亦都有唔同顏色,睇落更加吸引!之後黎到喇,就照佢提供先後次序去開始食,個人覺得黑松露同川味都好正,因為好濃味,好香。蒜味同人參都好特別。未試過真係值得一試鮮蝦雲吞豬骨湯 $68雲呑皮薄足料,食到原隻鮮蝦,同配上淡淡豬骨湯底,好味啊!淮揚三絲春卷 $38一咬落口好香脆,春卷入面亦到包滿菜絲,令到食落不會太油膩。麻婆豆腐辣度適中,不會太辣,容易接受千層油糕$28最後叫左千層油糕做甜品,食落去好重豆味,口感亦都鬆軟,不錯不錯。

之後我地點左叫幾個招牌菜

蟹粉炒飯 $128

特色皇朝小籠包(八色)$108

未試過真係值得一試

鮮蝦雲吞豬骨湯 $68

雲呑皮薄足料,食到原隻鮮蝦,同配上淡淡豬骨湯底,好味啊!

淮揚三絲春卷 $38
一咬落口好香脆,春卷入面亦到包滿菜絲,令到食落不會太油膩。
麻婆豆腐
辣度適中,不會太辣,容易接受

千層油糕$28
2019-06-02 258 浏览
星期五Happy Friday,當然出去同同事一齊食個好午餐!今次專誠由黃竹坑呢個美食荒地出走去銅鑼灣美食之地,試試呢間上海菜!裝潢:坐落得係利舞臺,裝潢當然唔會差,比到人一種舒適感覺,餐廳比較暗,主要燈位集中係餐桌上,餐桌亦有中式的。只係我地一行七人坐六人桌,空間比較狹窄。服務:入座後一般服務,有茶水,有加一,沒有亮點菜色:皇朝小籠包一共8隻味,七人猜拳定先後食,我偏前,食左黑松露,味係有既,但唔算好濃,包皮易穿,要小心,還可以。擔擔面叫左有抄手同冇抄手,抄手有辣味,但唔算好辣,餡料一般,吃不出驚喜。下圖的鴨沒想到係前菜同冷盤,食落一般。另一焦點係水煮牛肉,幾辣,但偏咸了!價錢:價錢偏貴,小菜$50,正菜$100-200。但份量不多,CP值低。總結:特色小籠包可一試,其他CP值低。
服務:入座後一般服務,有茶水,有加一,沒有亮點
菜色:
下圖的鴨沒想到係前菜同冷盤,食落一般。
另一焦點係水煮牛肉,幾辣,但偏咸了!
價錢:
總結:特色小籠包可一試,其他CP值低。
2019-04-12
2019-06-01 202 浏览
今日過開黎銅鑼灣做野,順便約埋好朋友食飯再行街。留意左樂天皇朝好耐,因為好想食佢八式皇朝小籠包,八種口味既小籠包,既然一場黎到,就黎試一試啦。侍應安排左我地坐卡位,又幫我地添茶。服務好好又有禮貌。唔駛諗,一定係揀皇朝小籠包。其他就由朋友發辦吧。🥢李白醉雞: $78如果係揀雞腿要另加$10,不過我地無加,但係雞肉都非常嫩滑,煮雞既時間控制得岩岩好,熱辣辣既天氣,食呢個充滿酒香味涼菜,好岩胃口。🥢松子鮮果桂魚: $238我同朋友都鐘意食香口野,食呢個松子魚就岩晒,好大條魚,上面伴住d菠蘿、松子同類似椰果既野,加上d酸味味既汁,即刻order多個白飯黎送。成條魚起左骨,啖啖肉食很好放心,師傅刀功係勁既,咁大條魚俾我地兩個人K.O.晒。🥢特色皇朝小籠包 (八色) : $108主角登場,上枱既時候,侍應教我地由淡至濃咁食,由原味開始食,每隻小籠包有唔同既味道,同朋友share 食,無得逐一品嚐,小籠包粒粒充滿湯汁,我最喜歡既口味係芝士味,最激既口味係最後一隻既川味,真係幾辣。🥢宮廷驢打滾: $42食晒主菜,好飽好飽,但唔食過甜品唔安落,所以叫埋佢,好彩有叫,唔食會後悔,超正,糯米卷住d紅豆蓉,少
今日過開黎銅鑼灣做野,順便約埋好朋友食飯再行街。

侍應安排左我地坐卡位,又幫我地添茶。服務好好又有禮貌。

唔駛諗,一定係揀皇朝小籠包。其他就由朋友發辦吧。

🥢李白醉雞: $78

🥢松子鮮果桂魚: $238

🥢特色皇朝小籠包 (八色) : $108

🥢宮廷驢打滾: $42
食晒主菜,好飽好飽,但唔食過甜品唔安落,所以叫埋佢,好彩有叫,唔食會後悔,超正,糯米卷住d紅豆蓉,少甜岩食,糯米幼滑,下次一定會再encore!

走既時候先留意到原來可以望到師傅係度密密手整小籠包。

呢度既裝修好有特別,坐得好舒服又唔嘈,難怪星期二黎食都full晒,好多外國人同一家大細黎食。

• 皇朝小籠包
  • 李白醉雞
  • 松子桂魚
  • 驢打滾
2019-05-31 169 浏览
多年冇見嘅老友從澳洲回港,終於可以喺香港聚一聚啦! 難得一聚,梗係要搵間充滿Chinese style 嘅食店同老友品嚐下啦。特色皇朝小籠包網上見到好多人讚此店特色招牌嘅八色小籠包, 終於可以品嘗到啦。賣相已經好吸睛梗係要影返張相嚟呃 "like"啦。小籠包分開有八種味道,分別是原味、人蔘、雞肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香、川味。係由淡味食至到濃味嘅,小籠包個皮都算係薄嘅,咬落去同傳統嘅小籠包有啲唔同,依個小籠包咬落去啲肉同湯會溶化係口裡面。真係好好味呀!李白醉雞醉雞都算嫩滑, 食落口有濃濃醇香酒味,不錯。白灼秋葵以為係清烚嘅,原來係一個冷盤嚟呀! 秋葵好新鮮,食落好爽脆, 個醋汁同秋葵都好夾味, 仲好醒胃㖭。清燉雞湯湯水係我嘅至愛, 梗係要個靚湯補補身, 呢個雞湯清甜可口, 又唔會太肥膩,雞肉雖然有少少"鞋",但有雞味。當晚我同老友都食得好開心呀!一邊享受美食,一邊談談舊趣事。 雖然大家只共聚一晚夜,但係都已經好窩心啦!

特色皇朝小籠包
梗係要影返張相嚟呃 "like"啦。

李白醉雞
醉雞都算嫩滑, 食落口有濃濃醇香酒味,不錯。

白灼秋葵

清燉雞湯

2019-05-29 166 浏览
This is a good place to go with a group of friends. There are variety of choices and suitable to different customers’ need. We are group of 6, booked the restaurant via eatigo with 10 percentage off. However, we figured out Hsbc credit card offer 12 percentage discount, which is even betterQuite special restaurant which offer 8 different choices of Xiao Long Bao. I tried gimseng, Szechuan and crab roe. However, I didn’t see the difference between them and the ordinary one except the Szechuan one

I tried gimseng, Szechuan and crab roe. However, I didn’t see the difference between them and the ordinary one except the Szechuan one. The price of this is little bit overpriced.

Small portion of dessert afterward. The taste was ok.
2019-05-28 4560 浏览
小妹之前去過旺角分店,覺得小籠包幾好味,所以今次同朋友見面都第一時間諗起樂天皇朝,仲要銅鑼灣都有分店,方便朋友一收工就可以食。銅鑼灣分店既氣氛同格局好唔同,好有氣派同旺角分店好唔同,如果各位想坐得舒服D都可以黎銅鑼灣分店酸辣湯 $52小妹最LIKE既酸辣湯,個湯酸同辣既比例好平均唔會過酸或者過辣,同埋入面配料都有好多香辣蒜泥白肉 $68蒜泥即使切成小粒但仍然有口感而且中間夾住青瓜絲,切到好幼可以同一舊放哂入口加埋辣醬,係完美組合沙拉排骨 $88朋友係食肉獸,所以一定要叫一份肉俾佢- 沙拉排骨上枱時仲係熱辣辣,即叫即製而且D排骨大大件啖啖肉,岩哂我地。個排骨唔會炸到乾哂皮,仲好Juicy架加埋芥邊沙拉醬,食到停唔到口原味小籠包 $98/10粒黎到又點可以唔食小籠包呢,小籠包現場包,所以保證粒粒都係現場做,每一粒小籠包都有好多湯汁黑松露小籠包 $108/6粒黑松露味係之前試過8式小籠包最鍾意食既口味,所以今次再叫。黑松露味道好濃,同埋每一件都有野菌,所以每一啖都有好香菇菌味蟹粉炒飯 $128呢個炒飯同我想像中有少少唔同,以為係乾炒飯但原來係先用蛋炒飯再加蟹肉蟹粉的汁,蟹味好濃同埋個炒飯底都
小妹之前去過旺角分店,覺得小籠包幾好味,

酸辣湯 $52
小妹最LIKE既酸辣湯,
個湯酸同辣既比例好平均唔會過酸或者過辣,
同埋入面配料都有好多

香辣蒜泥白肉 $68
蒜泥即使切成小粒但仍然有口感而且中間夾住青瓜絲,
切到好幼可以同一舊放哂入口加埋辣醬,係完美組合

沙拉排骨 $88
朋友係食肉獸,
所以一定要叫一份肉俾佢- 沙拉排骨
上枱時仲係熱辣辣,

原味小籠包 $98/10粒
黎到又點可以唔食小籠包呢,

黑松露小籠包 $108/6粒
黑松露味係之前試過8式小籠包最鍾意食既口味,所以今次再叫。

蟹粉炒飯 $128
呢個炒飯同我想像中有少少唔同,
以為係乾炒飯但原來係先用蛋炒飯再加蟹肉蟹粉的汁,蟹味好濃同埋個炒飯底都好好食
  • 沙拉排骨
  • 蟹粉炒飯
2019-05-27 213 浏览
今日去開銅鑼灣購物去到時代廣場附近想食下上海野,就去咗呢間利舞台廣場比較出名嘅樂天皇朝食嘢了。一打開餐牌就有唔同類型嘅餃子同湯底揀,一於樣樣都叫啲先。李白醉雞首先叫咗個醉雞食下當是前菜。估唔到唔錯喎,醉雞非常之入味,啖啖肉,很不錯的。八式皇朝小籠包到左佢哋嘅招牌菜八式皇朝小籠包了。由於佢哋嘅小籠包實在太好食啦,所以兩個人叫咗兩大籠。佢是俾人一次過吃足八種味道的小籠包的,由淡味吃到濃味,很不錯的。酸辣湯拉麵酸辣湯底非常之足料,有一大碗的。湯底又唔太酸,熱辣辣好味道。拉麵方面,麵貿好好唔太軟亦都不太硬,正!剁椒小黃魚非常之有特色嘅一道菜,小黃魚十分之鮮味,加上有少量辣嘅豆腐配搭,配合得非常之好的。豆沙鍋餅最後還叫了一樣好味道既豆沙鍋餅!等我下次再嚟銅鑼灣嘅時候食埋佢其他嘢先!

一打開餐牌就有唔同類型嘅餃子同湯底揀,一於樣樣都叫啲先。

2019-05-15
2019-05-27 214 浏览
食得多西餐嘅時候都會想食下中菜,我今次去咗銅鑼灣呢間餐廳。餐廳環境寬敞舒適,食物種類多。🌻8色小籠包人哋話顏色鮮艷嘅嘢通常會比較吸引人嘅食慾,呢句說話的確冇錯😂貪得意就叫咗八種唔同味道嘅小籠包,佢嘅口味包括有芝士、黑松露、蒜香、川味、原味、蟹粉等。佢仲會提供一張紙建議你有邊一種口味開始食芝士味好正,川味真係好特別試完8色,下次可以淨叫自己特別中意既口味!。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻上海炒飯之前通常都係食上海粗炒,不過飯原來都好香,特別佢啲蛋。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻雷沙湯圓外面嘅花生碎好香。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻桂花蘆薈檸檬蜜最後嘅甜品時間再要多一個檸檬蜜,清甜,如果冇估錯可能落咗冰糖!

🌻8色小籠包
佢仲會提供一張紙建議你有邊一種口味開始食
芝士味好正,川味真係好特別
試完8色,下次可以淨叫自己特別中意既口味!

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

🌻上海炒飯
之前通常都係食上海粗炒,不過飯原來都好香,特別佢啲蛋

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

🌻雷沙湯圓
外面嘅花生碎好香

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

🌻桂花蘆薈檸檬蜜
2019-05-24 165 浏览
睇到openrice咁多個決定一試,果然冇令人失望~可能平日夜晚去,而且佢地方夠大,所以唔駛等位,入到去就見到枱枱坐滿哂一入座就上小食,栗子花生D花生浸到淋哂,我個人鍾意食脆既,所以覺得呢個麻麻地李白醉雞 ($78) 酒味好勁,就算雞胸部位都滑,不過每舊都有碎骨,食既時候要小心d無錫鮮肉鍋貼 ($38/3pcs) 煎得夠脆夠汁,但未至於會爆汁😆重慶紅油抄手 ($58/6pcs) 皮夠薄,好好味招牌原味小籠包 ($62/6pcs) 好多汁,皮既厚度剛剛好,唔會太厚但又唔會薄到一夾就穿木樨肉炒拉麵 ($78) 有雞蛋絲、椰菜、肉絲、木耳,味道唔濃,不過有d油,份量有d少
睇到openrice咁多個
決定一試,果然冇令人失望~

一入座就上小食,栗子花生

D花生浸到淋哂,我個人鍾意食脆既,所以覺得呢個麻麻地

重慶紅油抄手 ($58/6pcs) 皮夠薄,好好味

2019-05-23 137 浏览
今晚難得同舊同事相約聚舊,就梗係想找間樂的店坐得舒服又唔計時,有朋友話成日聽七彩小籠包,好想去試下⋯⋯於是,就訂了樂天皇朝!最早去到的我,一入去就見到個裝潢設計不錯,燈光舒服,而且餐廳中間有個水池,今日因為六人桌,郵以剛好坐在水池旁,都幾有特式!叫了七彩小籠包,再嚟一籠蟹粉小籠包,都真的係唔錯!之後仲加了很多點心和小菜,當中因為有朋友食素,郵以來了一籠素餃,味道都做得幾好,然後就是素鴨,細頭唔大,但好入味,值得一試!
用餐优惠
信用卡優惠