2017-07-23 109 浏览
見到Facebook專頁「樂園」HappyLand Cafe餐廳為慶祝五周年,推出一個「廚師發板」套餐就同朋友去試吓。餐廳嘅環境擺設好有春天嘅感覺,椅子以花花圖案為主,還有兩隻不同顏色嘅貓係餐廳同客人玩,好新奇有趣。「廚師發板」食物包括有煎帶子刺身、大虎蝦、鵝肝多士、煮布冧、煮榮螺(凍食)、安格斯牛柳粒、蟹棒、雜菜沙律同埋煙三文魚,另外仲有三款醬汁配埋。基本上九款食物都好好食,好新鮮,而我就比較鍾意食佢嘅「大虎蝦」,蝦好大隻,而且肉質好爽口,非常新鮮,正!另外「明太子泡菜釀雞翼」有四隻,賣相非常吸引,外皮金黃色非常香脆可口,咬落去雞翼肉汁滲晒出嚟,入面係泡菜豬肉餡,唔算太辣,但非常滋味。「芝士焗有機大傘菇」係多汁必食食物,兩隻好大隻,真係有我手板咁大,見到蘑菇上面有好厚嘅芝士醬汁同埋香草,咬落去啖啖蘑菇,正!最後我哋叫咗個主菜一齊食,就係「烤焗西班牙黑毛豬肋骨配薯角」,食落去肉質軟林林,肉汁鎖住係肉入面,所以食落去有好濃郁嘅黑毛豬味道,唔需要點任何醬汁都好好食。見到餐牌上店主推介飲品係「我愛金沙」,而且見到圖片好吸引,所以叫咗一杯一齊飲,點知原來份量真係好多,一個女仔都未必飲得晒,仲要

見到餐牌上店主推介飲品係「我愛金沙」,而且見到圖片好吸引,所以叫咗一杯一齊飲,點知原來份量真係好多,一個女仔都未必飲得晒,仲要好特別係有一粒金莎係飲品嘅面頭上面,而且飲落去啖啖濃郁的朱古力味道,加埋佢啲沙冰一齊飲,有好冰涼嘅感覺。

兩個人可以食到咁多野,都只係$800左右,咁高質素嘅食物有咁嘅價錢,值得一試。
2017-07-23 117 浏览
去到尖沙咀就試吓有間上樓嘅「樂園」HappyLand Cafe,原來餐廳為慶祝五周年,呢一個套餐食物由「廚師發板」,而且賣相都幾吸引,所以入去試吓先。入到去環境有我最鍾意嘅花花為主題,而且門口有個好可愛嘅壁報板設計,以彩虹為主,望落去已經感受到歡樂開心嘅氣氛,最特別嘅係入面有兩隻貓貓自由活動中,仲可以比客人摸下佢,影吓相添,好可愛啊,愛貓一族必到地方。除此之外,枱上面有一樽糖,等緊食物期間我哋攞咗一粒嚟食,可以開下胃,而且老少咸宜。「廚師發板」嘅食物包括九款不同種類嘅特色美食,分別有「煎帶子刺身」、「煎大虎蝦」、「鵝肝多士」、「煮布冧」、「煮榮螺(凍食)」、「安格斯牛柳粒」、「蟹棒」、「雜菜沙律」同埋「煙三文魚」,全部都係以人頭份量上,仲有三款醬汁比客人點嚟食。我最鍾意佢嘅「鵝肝多士」同埋「牛柳粒」,「鵝肝多士」煎到好香脆,而且唔油膩,一啖已經食哂,好正!另外就係「香煎牛柳粒」,牛柳粒肉質好鬆軟,而且好「林」,咬落去滿口新鮮牛肉味道,份量都算多,都有10粒以上。之後我哋跟餐加左$45要咗杯「我愛金沙」招牌飲品,飲品嘅沙冰疊到非常高,足料夠份量,飲落去有好濃郁嘅朱古力味道,就算啲衫冰融咗

之後我哋跟餐加左$45要咗杯「我愛金沙」招牌飲品,飲品嘅沙冰疊到非常高,足料夠份量,飲落去有好濃郁嘅朱古力味道,就算啲衫冰融咗都照舊濃郁,果然足料,必飲之選!
我朋友就叫咗「紅綠茶系列嘅芒果味道」,芒果味道一樣濃郁,入面仲有一粒粒芒果肉。

另外我哋叫咗個「明太子泡菜釀雞翼」,雞翼有四隻,而且脹卜卜的,聞落去已經好香,雞翼連埋雞翼尖,外皮煎到好香脆,咬落去啖啖肉,而且入面有泡菜同埋豬肉,唔算太辣。

食完呢個仲未夠喉,叫叫咗個「芝士焗有機大傘菇」,餐牌上更列明是「多汁必食推介」,平時我都唔係太鍾意食蘑菇,但係呢個蘑菇好特別,除咗好大件之外,蘑菇上面仲有芝士香草醬,唔算太「流」,好食。

最後叫咗「烤焗西班牙黑毛豬肋骨配薯角」,黑毛豬好大塊好厚身,賣相非常吸引,切落去都好容易切,而且食落去肉質鮮嫩爽口,半肥瘦的感覺,正!

最後埋單兩個人都係$800,就可以食到咁高質素嘅食物,下次會再幫襯。
2017-07-23 96 浏览
尖沙咀食飯真的有很多選擇, 餐廳轉變亦很快, 有的想多吃一次時已經不見了。而這間樓上cafe 樂園, 幸好還可以讓我再次番尋味, 舒緩一下壓力。貓店長寶寶, 非常貪吃, 為我們這餐飯帶來不少開心回憶! 工作後被喵星人治療一下認真不錯。CAFE 佈置舒服, 放着不同的BOARD GAME 供客人玩耍。記得當年來的時候我和他玩到食物凍晒都未吃, 不捨得走。很快我們就點了餐, 侍應亦快手地送上飲品:左邊的青蘋果綠茶看起來透心涼, 味道亦甜中帶微酸, 正好軀走悶熱多雨的天氣。他又點了薄荷朱古力, 賣相可能普通一點, 但朱古力味濃厚, 薄荷味不算多, 幸好不算太甜, 不過不失。我們點了一個自選三款的小食套餐, 這個煎炸小吃送來時就知道點對了食物。我第一時間將雞軟骨豬肉棒餃子送入口中, 原來真的好熱, 還冒着少少煙呢! 炸得香脆的餃子皮包着混合了雞軟骨的免治豬肉, 啖啖肉中又多帶了脆卜卜咬口, 口感層次很不錯。配上了醋就更能減去肥膩感, 讓人很容易就多吃幾件。作為雞翼控當然不會錯過芝士豬肉釀雞翼, 見到這麽多芝士粉在上面已覺邪惡度加倍。雞翼炸得非常金黃, 內裏的包着的豬肉亦能保持肉汁, 所以一咬真

很快我們就點了餐, 侍應亦快手地送上飲品:

雞翼炸得非常金黃, 內裏的包着的豬肉亦能保持肉汁, 所以一咬真的覺得有汁像餃子般爆出來。味道亦調得得不錯, 不會太咸或芝士過濃, 作為小食十分適合。

我們正奇怪不是點了三款小食嗎? 為什麼在碟中只有兩款....這時焗大傘菇剛好送上, 好香呢~

這個芝士焗的大啡菇一定要熱食, 因為芝士在半溶之間最為可口。加上大啡菇十分厚肉新鮮, 吃起來真的很JUICY, 難怪成為這兒的推介食品。

我們還點了黑松露鵝肝意大利飯, 賣相伴碟也是相當有水準。

意大利飯本身較膩, 但這一個不算太肥仔, 飯粒亦較"淋身", 相信為了香港人改良了少少。鵝肝雖不算太肥美, 但處理得不錯, 不會有一股怪怪的"內臟"味。黑松露醬好像被鵝肝的香蓋過了少少, 但伴飯吃仍能吃到點點菇菌香。

雖然我們點的東西不多, 但就坐了近二小時, 店員的服務仍是十分有禮,  更讓我們親近店長貓寶寶。只是另一位白貓店員較懶, 還是繼續睡覺(笑!)

2017-07-22 77 浏览
平時與朋友食飯,想坐多陣我會選擇樓上cafe,去開的區域大多以mk為主,原來尖沙咀都有樓上cafe ---樂園樂園內有兩隻老闆貓好遊閒地監工品種方面我就唔識,只知一隻係灰色一隻係白色今日只見到灰貓遊走於各客人既枱底好似話比你知 "Hi, I am boss" 而白貓一直都在佢舒適既皇座上睡覺。。此處提供免費wifi上面係Wifi 名下面係密碼,要跟足大細草入哦Menu一來就見到一個好似畫一樣的晚餐名叫廚師發板外型相當吸引,仲可以寫上祝福語,每位$168, 最少要叫二人份量哇, 成張枱咁大上到枱待應姐姐就教我地由邊開始食先首先就食蒜片配香煎安格斯牛柳粒大家記得要加埋蒜片食, 味道似出仔一丁果隻黑蒜油麵,好香好香牛柳粒後就係食熟食海鮮, 即係大虎蝦, 帶子, 黑魚子鵝肝多士採用新鮮帶子, 厚肉彈牙加上牛油調味,口感佳, 而蝦亦煎得剛剛好食完熟食後就食烈酒布冧,可以減淡剛剛熟食既油膩感冷盤再到蟹棒, 煙三文魚同螺他地個冷盤做得唔錯之後就可以食沙律LA...哇, 終於都食完LA  E個廚師發板餐個佈置採用鮮花,除左鮮花唔食得, 其他既配料都係可以食嫁
平時與朋友食飯,
想坐多陣我會選擇樓上cafe,
去開的區域大多以mk為主,
原來尖沙咀都有樓上cafe ---樂園
樂園內有兩隻老闆貓好遊閒地監工
品種方面我就唔識,
只知一隻係灰色一隻係白色
今日只見到灰貓遊走於各客人既枱底
好似話比你知 "Hi, I am boss"
而白貓一直都在佢舒適既皇座上睡覺。。
此處提供免費wifi
上面係Wifi 名
下面係密碼,要跟足大細草入哦
Menu一來就見到一個好似畫一樣的晚餐
名叫廚師發板
外型相當吸引,仲可以寫上祝福語,
每位$168, 最少要叫二人份量
哇, 成張枱咁大
上到枱待應姐姐就教我地由邊開始食先
首先就食蒜片配香煎安格斯牛柳粒
大家記得要加埋蒜片食, 味道似出仔一丁果隻黑蒜油麵,
好香好香
採用新鮮帶子, 厚肉彈牙
加上牛油調味,口感佳,
而蝦亦煎得剛剛好
食完熟食後就食烈酒布冧,
可以減淡剛剛熟食既油膩感

冷盤
再到蟹棒, 煙三文魚同螺
他地個冷盤做得唔錯

之後就可以食沙律LA...
哇, 終於都食完LA

E個廚師發板餐個佈置採用鮮花,
除左鮮花唔食得, 其他既配料都係可以食嫁

2017-07-18
2017-07-21 74 浏览
友人要環島遊兩個月,當然要係佢出發前為佢餞行,由於我地比較早到,食客只有我地一枱,再加上兩隻貓貓。我地叫左三個飯、一碟小食同海鮮,食物味道相當不錯!加上員工服務態度好而且不限時,想吹水都唔會有制肘唔知係味留上鋪關係,價錢略貴,但值得試
我地叫左三個飯、一碟小食同海鮮,食物味道相當不錯!
加上員工服務態度好
而且不限時,想吹水都唔會有制肘
唔知係味留上鋪關係,價錢略貴,但值得試
2017-07-19 53 浏览
今次食嘅晚餐好特別好好味!見到餐牌嘅"廚師發板"做緊特價,每人大約170蚊已經有好多野食,真係好抵食喲~~嗰度有虎蝦,牛柳粒,三文魚,螺肉,鵝肝多士,蟹棒仲有埋帶子!當中我最欣賞就係個帶子,廚師煮到佢恰到好處,鎖住咗d肉汁,再加埋個牛油檸檬汁簡直係絕配!!而我第二鍾意嘅就係鵝肝,佢炸得啱啱好,入口即溶,加埋個多士可以減退咗鵝肝本身嘅油膩,食完之後好有滿足感呀~我仲叫咗個焦糖朱古力,好香滑好濃郁好好味!環境方面,嗰度有好多唔同boardgames玩,食野之餘又可以多一份玩games嘅興致,啱晒d鍾意食野又鍾意玩嘅人!
2017-07-19 59 浏览
好友同佢嘅另一半都係愛貓人士,所以點少得要去下貓cafe俾佢過下手癮?哩度設計以warm為主,所以一入到黎會有一個家嘅感覺等食物同時有得喺度玩牌真係好chill好值得黎咖熱朱古力味道不錯,略嫌甜左小小,朱古力味道還好🤔大大杯朱古力沙冰加埋cookies and cream 雪糕,係好味嘅不過飲到一半啲冰溶得快味道就會淡左小小小食拼盤沙律菜不錯,幾新鮮,雞翼有成4隻,size 亦大,煎得香。最中2個餃子,外脆內軟,咬落去入面好juicy 佢第三款嘅焗蘑菇係分開上的,用芝士焗,好香,咬落多汁,讚腸嘅份量都幾多,一碟仲要有成4款唔同嘅腸,有辣,有咸,最中2佢白色嘅脆皮雞肉腸,脆卜卜咖!意大利飯控嘅我地當然會試哩度嘅意大利飯,果然不負所望,黑松露整得香之餘,意大利飯軟硬度適中,加埋雜菇,一個無敵好味嘅配搭鎮店怪獸雪糕,哩度專為客人慶生,所以我地又順個便,慶下生雪糕份量大到不得了,有海量嘅雪糕,有生果,香蕉,底層更有朱古力威化餅,棉花糖,可以4個人share 都得呀哩度有2隻貓貓,睇佢地心情先會行出黎咖不過大家既然黎到,要好好愛護啲貓,唔好不段為左影相打卡閃到佢地呀,要好好咁錫住佢地呀3個人喺尖

哩度設計以warm為主,所以一入到黎會有一個家嘅感覺

等食物同時有得喺度玩牌真係好chill好值得黎咖

熱朱古力

熱朱古力味道不錯,略嫌甜左小小,朱古力味道還好🤔

曲奇大王

不過飲到一半啲冰溶得快味道就會淡左小小

小食拼盤

小食(其一)

佢第三款嘅焗蘑菇係分開上的,用芝士焗,好香,咬落多汁,讚

腸拼盤

黑松露香菇意大利飯

怪獸雪糕

鎮店怪獸雪糕,哩度專為客人慶生,所以我地又順個便,慶下生

哩度有2隻貓貓,睇佢地心情先會行出黎咖

3個人喺尖沙咀區$700幾,有貓玩有board game 玩,超值!
2017-07-10
曲奇大王
小食(其一)
腸拼盤
黑松露香菇意大利飯
2017-07-18 384 浏览
足足下了一天雨,這個黃雨晚上我們沒有變更約定繼續向樂園進發,希望在此尋回一點點笑聲及歡樂到達!!地點十分方便,就在地鐵站上蓋對面。進店一刻,店內人數寥寥可數,又見環境不錯,便拍下幾張環境照,太約晚上8時半餐廳全場爆滿。嘩嘩同時間天文台改掛紅雨訊號!外面下雨,溫度下降,所以點了。。。玫瑰蜜棗茶焗十五分鐘,花茶味道更突出,由於加入蜜棗,所以熱茶略帶甜味,茶壺下方有個小蠟燭,保持熱茶溫度和暖,茶具採用玻璃物料,美觀嘆茶之際,忽然有隻胖貓走出來,並且坐在我隔離一身灰色貓毛,身體魁梧,外表懶洋洋,經過多番觀察,胖貓實際也是懶洋洋。。。只見牠吃、睡、還有慢行cat walk聊天一回後,我們正式打開餐牌下單餐牌第一頁的文章,有意思有意思我們人數不多,點了小吃,意大利飯等...尤其深刻的一道菜色名為"廚師發板"廚師用一塊大白板將9款食物承載。食物四周擺放七彩乾花作陪襯 ,賣相不錯。客人亦可要求廚師,在白板的空白位置寫下字句。我們的板寫上happy birthday!廚師發板內的每款食物質素不錯,其中"魚子鵝肝多士",吃完想再吃,"牛油檸檬帶子刺身",入口質地新鮮彈牙,想多吃半打。這裏有個招牌甜品,名為
足足下了一天雨,這個黃雨晚上我們沒有變更約定
繼續向樂園進發,希望在此尋回一點點笑聲及歡樂

同時間天文台改掛紅雨訊號!

外面下雨,溫度下降,所以點了。。。
玫瑰蜜棗茶
焗十五分鐘,花茶味道更突出,由於加入蜜棗,所以熱茶略帶甜味

玫瑰蜜棗茶

嘆茶之際,忽然有隻胖貓走出來,並且坐在我隔離

聊天一回後,我們正式打開餐牌下單
餐牌第一頁的文章,有意思有意思

我們人數不多,點了小吃,意大利飯等...
尤其深刻的一道菜色名為"廚師發板"

廚師發板

,"牛油檸檬帶子刺身",入口質地新鮮彈牙,想多吃半打

廚師發板

這裏有個招牌甜品,名為"怪獸雪糕"
多球雪糕在面層,底層是朱古力威化,份量超級十足,
可惜我們人數太少,實在吃不下這個份量。唯有問隔離枱借來"怪獸雪糕"拍照留念,好靚呀
怪獸雪糕

吃不下大份量雪糕,可以點一客兩球的,名叫"雪糕對對碰",咁當然價錢就不及怪獸着數。
雪糕對對碰

其實餐廳有兩隻貓,一隻全白色,一隻就是剛剛提及的灰毛貓。白色貓...由我進餐廳到離開,牠都是保持睡覺狀態,見牠曾經轉身改動睡姿,否則會誤以為牠只是公仔,哈哈。繼續影隻灰貓,學習牠的生活方式

這家樓上咖啡店,提供遊戲咭讓食客耍樂,下次要約三五知己再來光顧,一邊玩樂、一邊食飯、一邊聊天,這裏沒有限時,絕對是最腳的好地方。
2017-07-17
庆祝纪念
生日
雪糕對對碰
2017-07-17 64 浏览
今日難得約到中同食飯,就想同佢試雨旺角既cafe,兩個坐底慢慢傾、慢慢食。呢間「樂園」,一入去,感覺好warm,好似置身係屋企咁,因為有好多碎花布既枱同chairs,加上色彩繽紛既畫,比人「家的感覺」。我地叫左個「黑松露鵝肝意大利飯」,都幾夠味,黑松露好香,意大利飯熟既程度岩岩好,軟硬度適中。鵝肝煎得好香,唯獨放左係意大利飯上面,可能熱得太耐,有少少林左,外皮無咁香脆,切嘅時候好容易散開,可能鵝肝放係一邊伴碟會好啲。我地仲叫左個慶祝餐廳開左5週年既「廚師發板」,要提番大家係「每位$158」!唔係成個餐「$158」呀!呢個餐好特別,係一塊白色既板上面,由廚師自由發揮,先放上:牛油檸檬汁煎帶子(煎得岩岩好,最好食係呢個)、香煎加拿大特大虎蝦(推介,幾新鮮!)、鵝肝多士、烈酒煮布冧、鹽水煮螺、香蒜配香煎安格斯牛柳粒(有啲硬)、蟹棒刺身、煙三文魚(有啲咸),其他味道唔錯,不過不失。廚師好似畫畫咁,再畫龍點睛,加上唔同既醬汁配搭黎食,鮮上加鮮。我地叫左兩杯「榛子朱古力」,唔錯,甜度適中。總捨黎講,食物味道不錯,環境舒服,staff好nice,只係價錢稍微貴左啲。

我地叫左兩杯「榛子朱古力」,唔錯,甜度適中。

2017-07-16 62 浏览
提前一日book左位,我地九個人第一次去,間舖位置都幾易搵,跟住地圖行就到了。我地九個人,揀左套餐可以有一款沙律,三款主食,五款小食,同埋每人一杯48蚊既飲品,但係每個人都係200幾蚊啫。我地從七點幾食到九點,之後又玩遊戲到十一點半,服務態度超好,環境都非常好,好適合聚會。三張台同時上左怪獸雪糕,其他台有情侶約會,有一家人慶生,關燈唱生日歌哈哈雖然我地冇人生日不過都配合其他台一起唱埋歌。仲可以幫影相!可惜只有一張。總之好味而且玩得好盡興,下次會再黎!
2017-07-15
  • 怪獸雪糕
  • 小食拼盤
其實隊長B生日都過左一個星期有多😅,不過因為呢排太忙都黎唔切同大家分享哈哈,饒恕隊長B辦事不力😂~同大家分享下先,就係呢個「廚師發板」啦👨🏼‍🍳!係咪好有心意呢~兩位起可以order(每位$158),餐廳係可以按大家的意思去整一個屬於你的「發板組合」🤗~用黎周年紀念/生日/XX紀念日真的很不錯~ -----------------------整個造型尤如一幅畫👩🏻‍🎨,好靚靚,但最好事前打定電話黎卜,大約等30分鐘上菜啦💁🏻~上菜時店員會教大家食的次序同可以點咩醬,款式包括:牛油檸檬汁煎帶子刺身👍🏼,好香牛油味,而且帶子都幾大隻,放入口幾有滿足感;香煎加拿大特大虎蝦🦐,大蝦煎得好香,而且好新鮮,肉質好爽;黑魚子鵝肝多士🦆,黑蟹子有着脆脆的口感,但鵝肝炸過所以無左本來應有的油甘香,有點失色;烈酒煮布冧🍑,布冧甜甜地,食得出有酒味,而且作為starter好醒胃;鹽水煮榮螺🐚,本來係要點wasabi 豉油的,但唔知係隊長B食錯定真係,豉油係生抽黎…真係有點咸😭…不過螺算新鮮;蒜片配香煎安格斯牛柳粒🐮,蒜片好好味~~~而且牛柳好滑,隊長B是十分喜歡這個~蟹棒🦀,店員教點蛋黃醬食,一食先發現
-----------------------
整個造型尤如一幅畫👩🏻‍🎨,好靚靚,但最好事前打定電話黎卜,大約等30分鐘上菜啦💁🏻~上菜時店員會教大家食的次序同可以點咩醬,款式包括:牛油檸檬汁煎帶子刺身👍🏼,好香牛油味,而且帶子都幾大隻,放入口幾有滿足感;香煎加拿大特大虎蝦🦐,大蝦煎得好香,而且好新鮮,肉質好爽;黑魚子鵝肝多士🦆,黑蟹子有着脆脆的口感,但鵝肝炸過所以無左本來應有的油甘香,有點失色;烈酒煮布冧🍑,布冧甜甜地,食得出有酒味,而且作為starter好醒胃;鹽水煮榮螺🐚,本來係要點wasabi 豉油的,但唔知係隊長B食錯定真係,豉油係生抽黎…真係有點咸😭…不過螺算新鮮;蒜片配香煎安格斯牛柳粒🐮,蒜片好好味~~~而且牛柳好滑,隊長B是十分喜歡這個~蟹棒🦀,店員教點蛋黃醬食,一食先發現佢地的蛋黃醬真係好正🤤!!!有少少辣辣的味道,但好鮮,吊味一流!!!令蟹棒完全變成極品;和風雜菜沙律🥗,唔算特別,不過都OK既;同埋最後的戀之花煙三文魚🐟,嚴格黎講都幾乾…而且相對平時煙三文咸左D…不過花花的造型好襯呢幅畫🖼~
除左呢個「廚師發板」,當然仲有叫其他主菜同野飲啦🍹~因為個「廚師發板」係絕對唔夠食的😶…主菜就係呢個「烤焗西班牙黑毛豬肋骨配薯角」啦!豬柳好滑🐷,無諗過可以咁滑,肥瘦適中,香草加鹽的調味雖然寡左啲,但都唔錯的👌~
加左$35 & $45叫左兩杯特色飲品,一杯「我愛金莎」🍫,一杯「彩虹-藍」~「我愛金莎」真係有粒金莎喺面架~而且朱古力味好濃,但唔算好甜,連隊長B好怕朱古力甜甜味道的都飲多左兩啖,真的好飲🙆🏻!!至於「彩虹-藍」其實唔知係咩組合黎🌈,但test tube 裝住好似柚子藍莓味的藍色糖水的確幾得意,再加雪碧﹑薄荷同荔枝味,又係another gd match🌟!!!

PS 愛貓人士一定要去~~貓貓很可愛的說!!!
--------------------
庆祝纪念
生日
  • 我愛金莎
2017-07-14 62 浏览
行開isquare,就上網搵到happyland,上黎試下先第一個主菜係香煎鵝肝黑松露意大利飯一上茶,就見到廚師好有心機整到個伴碟好靚,colorful!心情都靚d!飯既份量都幾多, 鵝肝煎得岩岩好, 吾會干身,加埋黑松露, 更加帶出鵝肝既香飯入邊都有幾多菇,吾錯!另外一個主菜係煙三文魚白汁意粉,煙文魚排成花型,一拆開先知原來三文魚都幾多下,而且好香,又唔會過鹹,好驚喜!味道調得剛好。我地都對呢個意粉有讚冇彈,哈哈。飲品方面我就跟餐加45蚊要左 ‘我愛金莎’‘我愛金莎’係金莎朱古力沙冰好大杯,d沙冰係比杯頂仲多,最上面仲有粒金莎朱古力味濃,但吾會過甜!好襟飲而我朋友就叫左杯榛子朱古力咖啡,佢話雖然有朱古力,但甜度適中,榛子朱古力同咖啡味都好出,驚喜地好中意。我地今晚既兩個主菜份量都比較飽肚同份量大,不過都一路玩board game一路食清光。講到board game, 呢到有好多款board game簡,有好多我地見都未見過,好可惜地今次得兩個人黎食,好多都玩唔到。下次真係可以同班中同黎玩返曬。café入面仲有2隻貓貓,好得意!不過佢地訓得好’臨’,同吾到佢地玩,唯有下次再黎喇

第一個主菜係

香煎鵝肝黑松露意大利飯

飯既份量都幾多,
鵝肝煎得岩岩好, 吾會干身,
加埋黑松露, 更加帶出鵝肝既香
飯入邊都有幾多菇,吾錯!

另外一個主菜係煙三文魚白汁意粉,
煙文魚排成花型,一拆開先知原來三文魚都幾多下,
而且好香,又唔會過鹹,好驚喜!
味道調得剛好。我地都對呢個意粉有讚冇彈,哈哈。

飲品方面
我就跟餐加45蚊要左 ‘我愛金莎’
‘我愛金莎’係金莎朱古力沙冰
好大杯,d沙冰係比杯頂仲多,最上面仲有粒金莎
朱古力味濃,但吾會過甜!好襟飲

而我朋友就叫左杯榛子朱古力咖啡,

我地今晚既兩個主菜份量都比較飽肚同份量大,
 呢到有好多款board game簡,有好多我地見都未見過,
café入面仲有2隻貓貓,好得意!
不過佢地訓得好’臨’,同吾到佢地玩,
唯有下次再黎喇

2017-07-12 2460 浏览
平時係尖沙咀返工,已經成日出去食連鎖既餐廳。今日同朋友食飯,想去特別啲既咖啡室聚下,係北京道附近就見到呢個招牌,所以就上左去呢間樓上既樂園happyland試下。一上到去拉開張椅子,以為有個cushion 係度,點知原來係隻貓咪,好得意!雖然cafe 唔算大,但食物種類都多。我地分別叫左兩個主菜一個小食,跟餐加配兩杯飲品。醬爆雞翼烤得好香脆,惹味。外皮曬上一些香草,清新又唔油膩,沾上甜酸醬,味道更加濃郁。主菜來了,首先上嘅係黑松露鵝肝意大利飯,黑松露好香,鵝肝隻好大件,好大體。意大利飯份量都算多,不過如果有多啲汁就更,略厭乾身左小小。不過松露味夠香真係大贊!另外就係虎蝦蕃茄意大利粉,虎蝦好大隻,意粉好爽,配上新鮮蕃茄汁,味道濃郁!😋佢上碟嘅裝飾好靚,畫左一啲花邊,影相呃like一流! 另外咖啡室都有提供一啲card games時比大家玩,我都唔輸洩,同我朋友一齊玩左撲克牌!飲品:我愛曲奇大王🍨係Oreo沙冰,不會太甜,好大杯,適合兩個人share🤗!甜品我哋就冇食啦,因為都飽了。不過聽講呢度出名怪獸雪糕,見到隔離枱有八個人就真係叫咗,上到台真係巨型到不得了,我諗佢哋都應該食唔晒。最後買

雖然cafe 唔算大,但食物種類都多。
我地分別叫左兩個主菜一個小食,跟餐加配兩杯飲品。
醬爆雞翼

黑松露鵝肝意大利飯

虎蝦蕃茄意大利粉

我愛曲奇大王

最後買單400幾。
2017-07-04
醬爆雞翼
黑松露鵝肝意大利飯
虎蝦蕃茄意大利粉
我愛曲奇大王
2017-07-09 69 浏览
呢間樂園我4,5年前黎過,今次再來有些不同,就是跟不同的人來,感覺上和心態上已經有些不同。一進餐廳,發現餐廳的格局沒有太大的改變,唯一不同的是多了一隻貓。還是英國短毛貓呢,十分乖巧,可以抱著它拍照。我們叫了很多前菜,但首先叫了的是花茶,薰衣草綠茶還有茉莉花綠茶,兩款茶不是有太大的分別,但薰衣草的味道濃烈,卻不是每個人也喜歡。之後叫咗個焗帆立貝同埋芝士大菇,焗帆立貝有3隻,佈滿牛油蒜蓉同埋蔥花, 淨係聞已經香噴噴!帆立貝塊肉又大又有口感,我哋四個人都想食,互相禮讓,好彩我食到一隻多汁有鮮味姐。仲有廚師精選,好正呀!碟上面可以寫字,我就將我哋四個朋友嘅名字寫咗係碟上面,師傅會用朱古力醬作裝飾。上面各款嘅餸菜有唔同嘅顏色,啱晒一班朋友一齊用來影相啦!結帳每人唔使$200都幾抵阿!

上面各款嘅餸菜有唔同嘅顏色,啱晒一班朋友一齊用來影相啦!

結帳每人唔使$200都幾抵阿!
蒜蓉帶子
廚師設計