2017-12-11 105 浏览
餐廳排行榜上見到有尖沙咀嘅上樓Cafe,我哋兩個人就去試吓。一入到門口就見到左手邊有好多啤牌同埋遊戲玩,果然係一間多元化嘅Cafe,最緊要係有我最鍾意玩嘅「UNO」,仲有「層層疊」,好好玩。除此之外,環境都好寬闊,座位舒適,成晚喺度食飯玩都唔錯架。每張枱都擺咗一樽糖喺度,口啖啖嘅時候可以攞一粒糖止下餓,開下胃。「廚師發板」當然唔少得叫兩個人頭嘅份量。當中「烈酒煮布冧」食落去口感林林地,醬汁有好濃郁嘅莓味道,幾開胃。「鹽水煮榮螺」係凍食,冇任何醬汁都非常新鮮,咬落去好爽口,正。「鵝肝多士脆口」口感味道一流,鵝肝咬落去有入口即溶嘅感覺,再配以香脆嘅多士一齊食,冇得頂。其他廚師發板嘅美食都同樣好好味。「安格斯肉眼扒」好香嘅牛肉味道,表面煎得好香脆,肉質爽口。「芝士雞翼」都好正。「我愛金莎」呢杯特飲好有名堂,係餐廳嘅推介飲品,味道非常濃郁,好重嘅金莎朱古力味道。只係$800幾有找,真係物超所值。

除此之外,環境都好寬闊,座位舒適,成晚喺度食飯玩都唔錯架。

廚師發板」當然唔少得叫兩個人頭嘅份量。

其他廚師發板嘅美食都同樣好好味。

「安格斯肉眼扒」好香嘅牛肉味道,表面煎得好香脆,肉質爽口。

「芝士雞翼」都好正。

只係$800幾有找,真係物超所值。
2017-12-11 141 浏览
樂園的擺碟很有心思,由餐飲、正餐至甜品都絲毫不馬虎。我們叫的豬仔骨和廚師發板也是要即叫即整,等候時間約30-45分鐘,可以邊和貓貓玩、玩卡牌遊戲,邊等候喔。🐷燒豬仔骨兩條豬仔骨,以薯角作伴菜,有BBQ醬及茄汁供選擇。廚師還用了粉紅色的士多啤梨醬和橙色的水蜜桃醬作裝飾,更有粒粒的士多啤梨、水蜜桃和秋葵喔,令深沉的菜色變得色彩繽紛。豬仔骨的面層加了BBQ醬烘焗,顏色頗深,味道足夠。無奈底層近骨的肉不夠入味,白茫茫一片。而且,豬仔骨偏瘦,加上烘得比較乾身,口感粗糙,有待改善喔🙁。👨🏻‍🍳廚師發板店員十分細心,上菜後為我們介紹食的先後次序,牛柳粒、虎蝦、帶子和鵝肝這些熱食要先吃,然後再吃其他冷盤,以及不同的食物應配不同的調味。例如牛柳粒配蒜片,布冧要沾上旁邊的汁吃。牛柳粒帶有少許肥肉,恰到好處,肉質彈牙不靭,和炸過的蒜片一起吃,味道惹味。鵝肝外脆內軟,面層煎至金黃色,吃下去很香口,入面嫩滑軟綿,唯鵝肝味不重。牛油檸檬汁煎帶子刺身,帶子很大,淡淡肉🤤,牛油檸檬汁不會搶了帶子的鮮味。虎蝦已剝殼,少少牛油令蝦煮得很可口,口感亦鮮甜。🍨怪獸雪糕消費滿$800送怪獸雪糕,很抵呢😍。怪獸雪糕很大很大,有多
樂園的擺碟很有心思,由餐飲、正餐至甜品都絲毫不馬虎。

🐷燒豬仔骨

👨🏻‍🍳廚師發板

虎蝦已剝殼,少少牛油令蝦煮得很可口,口感亦鮮甜。

🍨怪獸雪糕
消費滿$800送怪獸雪糕,很抵呢😍。
怪獸雪糕很大很大,有多球雪糕、香蕉、Oreo、威化餅、棉花糖和忌廉。雪糕口味有雲呢拿、朱古力、士多啤梨、藍莓、芒果等等。一口雪糕一口配料,好滿足耶🤤。

☕茉莉花綠茶

茉莉花和綠茶是我最喜愛的配撘之一。
杯子捧到嘴邊先聞到陣陣的茉莉花香🌼,喝下去綠茶清香不澀,茉莉花味出眾,吃飽後邊喝杯花茶邊和朋友聊天,好消膩呢!
2017-11-22
2017-12-05 137 浏览
今晚在尖沙咀收工,便係在附近行街順便食埋飯,見到有間以安格斯牛柳粒、蟹棒、鵝肝、虎蝦、帶子刺身.... 等等較出名菜式做餐牌,叫Happyland 樂園,自然入左去食野,看看有沒有像在樂園裡食野的感覺。來一個戀之花燒三文魚意粉,一上桌看出買相幾靚,即時拿手機拍照打卡先,燒三文魚厚身大片肉質結實,加左汁料的意粉滑滑再夾在燒三文魚中食,是食極不厭,份量剛剛好。額外加錢來一個帶子刺身,有3粒大帶子刺身,似海底剛拿出來煎的帶子,再配以沙津同沙津醬料同食,是好新潮的飲食法。又叫了飲品,很消閒地食完今晚的晚餐。店員介紹左有個5週年優惠菜式叫廚師發板,要2人起才做的餐單,我想起下次再來食時多一個選擇了,已開始想緊在聖誕節多一個聚會地點了。

又叫了飲品,很消閒地食完今晚的晚餐。

2017-12-04 115 浏览
聽朋友講在尖沙咀有間店叫樂園, 是日式加西餐,廚師推介的食物都會好好食,仲有2隻左右的可愛猫咪看,會比人生動溫暖的感覺。今天是我和亞爸亞媽來食飯,原來佢地都幾喜歡呢度的菜式,留下來食晚餐。店員推介5週年精選的廚師發板,燒3人份量給我們食,有香煎加拿大特大虎蝦夠肉厚蝦香,切開蝦肉慢慢食仲正。黑魚子鵝肝多士,先食魚子再切細鵝肝落口便能品出鵝肝香。牛油檸檬汁帶子刺身夠鮮嫩,刺身果然係有佢的優勢。再食烈酒煮布冧,布冧帶有酒的淺薄味,清一下喉嚨再食蒜片配香煎安格斯牛柳粒,燒出了安格斯的肉質鮮美。蟹棒是食出蟹味十足。冷盤是鹽水煮榮螺,是少鹽味的螺肉香口。和風雜菜沙津加少少醬是清新的蔬菜。見猫咪睡覺樣子好可愛,走去同佢拍照先。

見猫咪睡覺樣子好可愛,走去同佢拍照先。
2017-12-04 96 浏览
今個星期收早,約左中學同學去尖沙咀睇戲,由於套戲要八點鐘先有得睇,所以朋友提議找間樓上cafe食下hea下先都得。上左openrice襟下附近有乜嘢好地方,俾我搵到間有貓貓嘅cafe,所以就決定同朋友上去試試。依間叫Happyland嘅樓上cafe,好易找,地鐵站一上黎就到,好方便。由於當時都未到放工時間,所以間cafe只有兩三檯客人。成間cafe以藍色為主題,最當眼嘅係一個將餐廳分開做兩個部分嘅白色大櫃。上面放滿好多俾一大班人玩嘅檯桌遊戲,不過最得意嘅係櫃嘅右下方有嚿灰色物體,開頭睇嘅時候真係唔知乜嘢黎,近睇先知原來係隻大肥貓黎,店員話依個係隻貓嘅專用床黎,佢大部分時間都係度似嚿石咁灘係度,間唔中先郁下果啲。另外見到有一隻白色貓,相反係成日係cafe入面走嚟走去,個對比又真係好大下。灰色果隻hea 到呢!哈!我同朋友一路睇住兩隻貓,一路hea住睇吓個餐牌有咩好嘢食。似乎依度都係主打開心share果種style,餐牌有好多share 嘅items。除咗有好多大大碟嘅小食拼盤外,有個二人set都好特別,個相show到好似一幅畫咁,店員都有介紹依個,話可以寫埋字都得,如果係拍拖人士或喜慶嘢

我同朋友一路睇住兩隻貓,一路hea住睇吓個餐牌有咩好嘢食。似乎依度都係主打開心share果種style,餐牌有好多share 嘅items。除咗有好多大大碟嘅小食拼盤外,有個二人set都好特別,個相show到好似一幅畫咁,店員都有介紹依個,話可以寫埋字都得,如果係拍拖人士或喜慶嘢嚟依度食就一流,可惜我同朋友都唔係好食入面其中一道鵝肝,所以最後就冇點依個菜啦。

自問同朋友都算係大食果隻,所以就散叫咗四樣嘢。主菜係厚燒美國安格斯牛扒,賣相好OK,牛扒屬厚切果隻,大大塊且面燒到好靚,配有兩種醬汁,底下有薯皮,整體味道很好。

不過我最欣賞嘅反而係另一味餸,芝士焗有機大傘菇,機乎每次出去食飯有依味餸我都會叫。芝士好濃之餘,最ok係個菇有好多香菇汁,食落去好juicy果隻。

之後又有兩個小食,分別係雞翼同雞軟骨豬肉餃子。雞翼配上酸辣醬,好野味。餃子煎得啱啱好,熱辣辣之餘,軟骨嘅口感亦都好夾,讚! 下次可以叫多啲朋友黎試下吓!

2017-12-04 79 浏览
話說朋友中就意貓咪既。咁岩今日又出開尖沙咀做美容,緊係要跟佢去呢間到睇下啲貓貓係咪好似佢講咁正啦。我地兩個人就被安排坐左張四人枱,空間都闊落。餐廳有兩隻貓咪,有隻爛訓貓係我隔離張椅到訓足成餐飯,哈哈。同埋餐廳有個大層架係放滿左各式Board Game,早知叫多啲人黎一齊玩啦。成間餐廳比我既感覺係好樂也融融。其實餐廳有個廚師發板,大概係有虎蝦﹑帶子﹑三文魚﹑牛柳粒﹑黑魚子鵝肝多士之類,賣相幾吸引,重可以係板上面寫字,可惜有人唔食海鮮啦。咁我地就總共叫左兩個主菜同兩杯飲品。首先黎左兩杯飲品先,我嗰杯係焦糖朱古力,朱古力好濃,香香既焦糖味,上面蓋上左一層Cream。朋友困杯係拖肥朱古力,兩杯朱古力其實外面上睇落好似樣,哈哈。上菜既速度都算快,今日大家都好想食肉,所以叫左厚燒美國安斯肉眼扒同烤焗黑毛豬肋骨,所有食物到齊時先發現我地好似有啲誇張,因為兩大塊肉係枱面,哈哈。原先諗住叫啲小食,但原來兩碟主菜都有炸著角跟,所以我地就慳返啲錢,哈哈哈。厚燒美國安斯肉眼扒七成熟。肉既尺寸好大同好厚,肉汁多,肉質唔韌。至於烤焗黑毛豬肋骨呢,個肉量係大得驚人,肉汁都多,表層烤至香口,朋友十分喜歡。
話說朋友中就意貓咪既。咁岩今日又出開尖沙咀做美容,緊係要跟佢去呢間[樂園]到睇下啲貓貓係咪好似佢講咁正啦。

2017-11-28
2017-12-04 73 浏览
去尖沙咀同friend食飯,帶左佢黎呢度,唔單止可以食飯,仲可以玩下board games, 玩下貓添。咁我地睇完餐牌就叫左個泡菜雞翼、黑椒汁牛柳粒炒飯同埋黑松露鵝肝意大利飯。2個人share黎食都實夠飽啦。泡菜雞翼即叫即炸,非常香口。$68有4隻釀雞翼,都幾抵食。雞翼外皮炸得好香脆,而肉質依然好滑好juicy,而泡菜係釀係雞翼入面,所以係無骨,啖啖肉傢。另外配左d沙律,中和番d油利感覺。而上次黎都係叫呢個黑松露鵝肝意大利飯,因為真係覺得好好食,鵝肝煎得好香,而黑松露份量剛剛好。意大利飯煮到個腍度適中,非常值得叫呢個飯。因為朋友中意食牛柳粒,所以就叫左呢個飯,牛柳粒份量非常多,而且好有肉味,好好食。加埋2個人平均$200左右,好抵食。

另外配左d沙律,中和番d油利感覺。

加埋2個人平均$200左右,好抵食。

這天朋友說請我到「樂園」吃生日飯,我初聽到時已心想:「咁開心?快樂園?」就是懷著這樣的好奇心上去⋯一進去發現雖然它比我想像中的小巧玲瓏,但「麻雀雖小,五臟俱全」,除了座位舒適,還有很多不同種類的棋牌遊戲提供,絕對不怕「悶親」😉😁由於「廚師發板」製作需時較長,朋友一坐下就替我落單,然後我們再點了一個「芝士焗有機大傘菇」和兩杯特色飲品「頂肚」😜「芝士焗有機大傘菇」一來,我就被它可愛趣怪的造型逗笑了😆 兩顆大大的傘菇變成了一對「大眼睛」,真佩服廚師的創意和手藝👍🏻😂 當我切開傘菇時,面層的芝士可以拉成長長的絲😳 而且香味撲鼻,傘菇又大又肥美,吃下去也是多汁味鮮,絕對是「好睇又好食」!👍🏻😋兩杯「彩虹特飲」都非常獨特,我的「藍」是藍天柚子特調,我要先將枝試管般的藍色飲料倒入杯中,使其變成湛藍色飲品,感覺好像回到中學做實驗般,好玩又好飲😜 朋友的「橙」是芒果熱情果青檸特調,配上杯中的鮮果粒,酸甜可口👍🏻😋最後我們期待已久的「廚師發板」終於來了,它真的名不虛傳,美如一幅藝術畫作😍差點不捨得下口,但服務員非常貼心地逐一介紹,並建議吃的先後順序,於是我們便狠心地吃了下去⋯「牛油檸檬汁煎帶子」是原隻大大

「牛油檸檬汁煎帶子」是原隻大大的帶子連殻上,牛油味香濃,帶子味鮮;

「香煎加拿大虎蝦」的虎蝦真的又大又肥美,且煎得香口惹味👍🏻😋;

「黑魚子鵝肝多士」簡直俘虜我的心🤤鵝肝煎得外脆內軟,味道香濃,配上魚子醬,齒頰留香😋👍🏻

「香煎安格斯牛柳粒」都非常出色👍🏻牛柳粒嫩滑多汁,配上香口蒜片,滋味到令人欲罷不能🤤👍🏻

冷盤的煙三文魚、榮螺和鮮蔬沙律🥗剛好中和了以上的味濃油膩感,為整餐飯添上「fresh」的感覺😌😋

最後還有「烈酒煮布冧」作為甜點,布冧煮到香甜軟綿,是個美好的結尾☺😋

這是我吃過的最美驚喜生日飯🤗😊😋👍🏻
2017-12-03 84 浏览
樂園嘅感覺十分親切,出面嘅牆畫至店內嘅裝修都好有家嘅感覺。入面有兩隻好得意、好友善嘅貓貓陪我地食飯,仲有提供桌上遊戲可以比成班朋友放鬆一下。 今次食咗一個安格斯肉眼七成熟同埋一個黑松露鵝肝意大利飯。餐牌上面仲有好多好吸引嘅甜品,可惜食唔哂,最後都冇叫。 黑松露鵝肝意大利飯好香,個碟上仲有好靚嘅裝飾,好細心。食落個汁係幾有味,口感軟熟,唯一有點兒失望係冇用到較硬身嘅意大利飯,扣小小分。 鵝肝要讚,煎得香脆又大塊,入口即溶! 肉眼方面,好有肉汁、熟度啱啱好,用簡簡單單鹽煎。薯角係好食嘅,食落外面脆內裡軟綿綿又唔會係中間得空氣。整體而言,樂園真係一個樂園,的確係一個同朋友聚會嘅好餐廳。

鵝肝要讚,煎得香脆又大塊,入口即溶!

整體而言,樂園真係一個樂園,的確係一個同朋友聚會嘅好餐廳。
2017-12-01 73 浏览
今日去左尖沙咀樂園,見到主角之一的貓咪,肥嘟嘟好可愛,望住貓咪坐隔離陪我食飯,感覺好幸福。牛柳粒飯配黑椒汁,牛柳入口即溶,唔會難咬同唔會黏牙,有質素的牛柳粒提升這道菜的價值。忌廉意粉盡顯心意,餐廳將*smile*寫係碟上邊,希望每位顧客都帶着歡笑離開,意粉味道濃郁,外觀亦吸引。吉列蠔、餃子同芝士焗青口係我地叫左嘅三個小食,各有千秋,當中我最喜歡芝士焗青口,因為有濃厚的芝士香味,趁熱食更加美味。重點廚師推介,兩人美食,話就話二人份量,睇落去已經霸佔左成張枱,當中有虎蝦、帶子、煙三文魚、鵝肝、牛柳粒,仲可以選擇文字加插當中,表達心中所想,建議情侶亦可以考慮,可憑食物加上文字寄意,倍添氣氛。美食當前當然唔少得飲品,喜歡香濃朱古力飲品的朋友可以一試。如果覺得食飽想飲啖茶,建議飲用花茶,清香之餘又味道特別,感覺非常清新。

2017-12-01 131 浏览
上次時間關係,不成事。今次 "zip" 到少少時間飲柸嘢。多謝店內負責人♡要了 ”我愛金莎” ,等待期間有客人按鈴。這店長馬上出現招呼客人:坐多一會飲品到。與網上照片一樣,味道亦和心目中的沙冰無異。啜着看著。。門后鈴又響起。另一店長出現了!好勤力啊~店長們十分自由,四處活動。若有潔癖或忌 c a t 者,這樂園非你族類。Bye~p.s. 空閒間,多照幾張相:

坐多一會飲品到。

我愛金莎

好勤力啊~

p.s. 空閒間,多照幾張相:

2017-11-28 88 浏览
有兩隻可愛貓貓!!同朋友6-7個聚會,有小朋友既野食唔錯,d side都幾好食,但就等得耐小小,不過滿$800送左好大好大個雪糕比我地,影埋polariod相~食都食唔晒,同埋係有幾台,但都好靜,幾好!
有兩隻可愛貓貓!!

同朋友6-7個聚會,有小朋友既

食都食唔晒,同埋係有幾台,但都好靜,幾好!
题外话/补充资料: 有兩隻可愛貓貓
2017-11-25
2017-11-25 142 浏览
今日約左朋友食Dinner, OpenRice 見到呢間都幾多笑哈哈,所以就揀左呢間dinner , 貪d cafe唔會趕人走haha!8點幾去到食飯時間過左陣,都坐左大約一半滿既人,isquare 一上過對面就係幾方便睇睇下餐牌,發現佢原來已經開左5年!佢地有個廚師發板係5週年優惠,本身見到168/人,但佢話2個人都係夾埋$168,跟住我同我朋友諗都唔諗就叫左個試下!賣相好有心思,而且料都豐富!有三文魚、蝦、沙律、鵝肝、牛柳粒、扇貝等,每樣味道同質素唔錯,食個時佢建議我地食左熱既牛柳粒同扇貝先。另外佢可以寫字!如果慶祝生日個d一流,而我同朋友簡簡單單寫個Happy Day就夠😁另外都叫左個帆立貝Risotto,3隻都好大食而且都幾creamy,份量正常,擺設都幾有心思,而佢飯粒分明同偏硬,所以食個時睇下岩唔岩自己口味,我就ok!而佢既野飲好大杯👍🏼款式都多,其中我就試左彩虹系列入面青色個個,下次可以試其他!總括黎講,環境、質素各樣都唔錯,而且佢都有broadgame個d,都幾適合一班人黎

賣相好有心思,而且料都豐富!

2017-11-21
2017-11-24 122 浏览
前幾日同班舊同學聚會,想當年我地中學嘅時候好鐘意上樓上cafe玩,於是就搵到呢個地點就腳嘅地方嚟個gathering,位置係尖沙咀isquare對面,幾易搵嘅。呢度最低消費係每人一份小食或者一杯嘢飲,而價錢親民又無限時,所以同朋友玩得好盡興。同埋提提大家嚟之前要book定枱,因為眼見呢間cafe都幾旺,而我地book咗枱就等十五分鐘左右入得。嚟到呢間cafe第一感覺就係老闆好用心、親力親為裝飾間舖,牆面貼咗啲幾童趣嘅貼紙,而傢俬就營造到家嘅感覺,同朋友玩得幾舒適、放鬆。黑松露香煎鵝肝意大利飯 ($178) 黑松露份量頗多,食落成碟飯都係滿滿嘅黑松露味,相當享受。鵝肝夠厚身肥大,煎得口感綿密、入口即溶,個飯配合返香港人口味,比較軟身易入口,整體嚟講呢個飯食落有high class嘅感覺。烤焗西班牙黑毛豬肋骨配薯角 ($208) 唔會焗得過火,烤得幾香。怪獸雪糕 ($198) 材料包括綠茶、紅豆、益力多、朱古力、芒果、棉花糖、百力枝、波板糖等,總共係有九種材料,豐富到數都數唔晒。跟餐可以加$15配$48嘅嘢飲,有啲水果紅綠茶揀。
於是就搵到呢個地點就腳嘅地方嚟個gathering,
位置係尖沙咀isquare對面,幾易搵嘅。

呢度最低消費係每人一份小食或者一杯嘢飲,
而價錢親民又無限時,所以同朋友玩得好盡興。

同埋提提大家嚟之前要book定枱,

嚟到呢間cafe第一感覺就係老闆好用心、親力親為裝飾間舖,
牆面貼咗啲幾童趣嘅貼紙,而傢俬就營造到家嘅感覺,
同朋友玩得幾舒適、放鬆。

黑松露香煎鵝肝意大利飯 ($178)
黑松露份量頗多,食落成碟飯都係滿滿嘅黑松露味,相當享受。
鵝肝夠厚身肥大,煎得口感綿密、入口即溶,
個飯配合返香港人口味,比較軟身易入口,
整體嚟講呢個飯食落有high class嘅感覺。

怪獸雪糕 ($198)
等,總共係有九種材料,豐富到數都數唔晒。

跟餐可以加$15配$48嘅嘢飲,有啲水果紅綠茶揀。
週二晚上行完街之後,就係附近揾食。是日到訪嘅cafe -樂園Happyland 開業於一簇新嘅商廈,主要提供西式食品,定價都合乎一般cafe價位。環境方面,裝潢有少少兒童樂園嘅感覺。窗簾係藍色天空、白色枱配花花凳、牆上仲掛左啲相,有少少屋企feel~ 餐廳有兩隻貓咪,肥嘟嘟,中意貓嘅你,一定要探下佢地。Cafe係長方形間格。當日係星期二,無乜客人,所以我地被安排坐窗邊位。 Cafe亦有推出優惠,例如:泰式燒春雞($139)、廚師發板($168一位),幾抵食。今次我地兩個人就叫左一份肉眼扒加鵝肝同一份虎蝦蕃茄意粉。食物方面,肉眼扒肉質鮮嫩,唔會太硬,幾林,上台時熱辣辣,好有牛味。本人本身唔好鵝肝,點知一試難忘。鵝肝外脆內軟,值得一讚,好好食。虎蝦蕃茄意粉,隻虎蝦分開左兩半,切左心形,有啲心思,都幾大隻。所有食物上枱時都用配料切得幾靚靚,又會用茄汁同芥末畫裝飾好似一幅圖畫咁,確實係色香味俱全。下次如果re-u 或者gathering都可以再同班friend 去多次,因為嗰到有好多board game玩。

今次我地兩個人就叫左一份肉眼扒加鵝肝同一份虎蝦蕃茄意粉。