曾在過去慕名專程過海到灣仔一嚐「榮式燒雞扒」的風味,自從那次之後,便一直未有再試,想不到事別年多,「榮式燒雞扒」不但愈開愈多,而且開枝散葉,在佐敦區也落地生根開了它在九龍區的第一間分店。其實這次來到佐敦區原來也不是來吃燒雞扒的,只是因為八號風球高懸,原先想吃的「澳牛」沒有開門,又剛好見到這間「榮式燒雞扒」的九龍區第一分店又來就在附近,才會入內吃飯。既然這店的鎮店名品是燒雞扒,當然是不二之選啦。不過這次老婆仔吃的是招牌菜「榮式燒雞扒飯」,而我則要了雙拼的「燒雞扒拼鹵豆腐飯」。先來的是兩碗例湯,這湯不太大碗,湯料有蓮藕、蘿蔔、花生、豬骨等,味道適中,是一碗及格的例湯。招牌「榮式燒雞扒飯」有兩大件雞扒之多。雞扒水準仍佳,即叫即煎的雞扒依舊皮脆肉嫩,好吃!大量的蔥油與惹味的醬油汁味道亦佳,撈勻白飯來吃頗為開胃,只嫌飯量似乎比從前少了,老婆仔吃當然沒有問題,要是客人胃納大點的話便未必夠吃了。我想這都是高通漲之下的必然後果吧!「燒雞扒拼鹵豆腐飯」則只有一件雞扒,另加三大件鹵豆腐。鹵豆腐不夠嫩滑,而且味道偏甜,相信不是人人都會喜歡。「榮式燒雞扒」以一道燒雞扒打出名堂,而且分店愈開愈多,也許正証明了一
九龍區第一分店
店內一角
牌上的文字頗為有趣
既然這店的鎮店名品是燒雞扒,當然是不二之選啦
餐牌上的菜式並沒多少改變
及格的例湯
招牌榮式燒雞扒飯
燒雞扒鹵豆腐雙拼飯
榮式燒雞扒」以一道燒雞扒打出名堂,而且分店愈開愈多,也許正証明了一個簡單不過的道理 ----- 食物貴的是精,而不在多
九龍區第一分店
店內一角
餐牌上的菜式並沒多少改變
牌上的文字頗為有趣
  • 燒雞扒飯
2011-08-04 4 浏览
夜晚9點左右吧 又搵野食榮式都食過幾間了 又試下佐敦呢間吧雞扒湯烏冬 + 雞扒藕餅飯雞扒稻庭湯烏冬雞扒係另外一碟上既 唔想浸林d雞扒掛 我估….雞扒好味, 有d黑椒味 又唔會太乾爭爭 又唔會太油…個烏冬都唔錯架 !!! 因為好多自稱係 “稻庭烏冬” 既 都唔係….呢度唔會 烏冬有d咬口 唔會好粉伴碟既粟米當然都清晒啦 雞扒藕餅飯男友叫既 因為店舖強調係即叫即整 所以等左都幾耐下….個藕餅真係好熱辣辣 !! 又係好好味 因為只係食左2啖 無太多comment餐飲轉咸檸7 都係加 $5我又覺得ok喎不過唔夠咸同檸姐

夜晚9點左右吧 又搵野食

榮式都食過幾間了 又試下佐敦呢間吧

雞扒湯烏冬 + 雞扒藕餅飯

雞扒稻庭湯烏冬

雞扒係另外一碟上既 唔想浸林d雞扒掛 我估….
雞扒好味, 有d黑椒味 又唔會太乾爭爭 又唔會太油…

個烏冬都唔錯架 !!!
因為好多自稱係 “稻庭烏冬” 既 都唔係….
呢度唔會 烏冬有d咬口 唔會好粉
伴碟既粟米當然都清晒啦

雞扒藕餅飯
男友叫既 因為店舖強調係即叫即整 所以等左都幾耐下….
個藕餅真係好熱辣辣 !! 又係好好味
因為只係食左2啖 無太多comment

餐飲轉咸檸7 都係加 $5
我又覺得ok喎

不過唔夠咸同檸姐
2011-08-03
  • 雞扒藕餅飯
2011-07-31 16 浏览
路經佐敦,看見這餐廳,入去試試。原本想試雞扒,但怕有皮,於是叫了豬扒烏冬。味道不錯,略嫌烏冬份量太少。,老公點了"豬軟骨鹵水豆腐飯"。豆腐還可以,但豬軟骨卻硬到不得了,根本不能吃!向侍應提出,只換來一句:,"幫你反映下啦。" 希望日後有所改善。
2011-07-31