📍 椒椒相見 (天后)天后興發街68號地鋪下巴仔評分(5星為最高)味道:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟抵食:🌟🌟🌟🌟重點推介🤤👍🏻 水煮鮑魚平時常見嘅都係水煮肉片/魚片 鮑魚真係第一次🤩鮑魚厚肉 軟滑鯰身 啖啖肉真係好奢侈!水煮湯睇落辣油好多 但油而不膩 辣而不燥 麻而不苦 配菜有芽菜、雲耳、蓮藕等 最重要係入晒味既寬粉❤️‍🔥👍🏻 晚市干鍋 (蔥爆)有大約70款配菜可以比客人自由選擇 我哋揀左魷魚鬚、鯛魚片、牛肉片同蝦👦🏻蔥同海鮮絕對係最佳拍檔 爆炒之後🔥蔥味道滲入海鮮 成功提鮮 特別值得一提嘅係鯛魚片🎣食落感覺似脆鯇 口感爽脆 魚味香濃 牛肉片都醃得非常入味 唔食得辣既朋友可以試下呀😉👍🏻 乾煸雲南花菜無諗過菜可以咁好食👻師傅炒得好有鑊氣 慢慢煸炒花菜直至入味 麻辣香氣已經令我地口水直流🤤花菜清甜 有少少肉碎令味道增添層次感🙆🏻‍♀️即刻叫碗白飯先👍🏻 冰粉解辣良品唔係得飲品 仲有冰粉!上面放左青提子乾、山楂碎、花生碎🥜、紅豆蓉🫘 入口冰涼 清甜舒服 讓剛才被麻辣熏陶既味覺找回自我👅完美既ending 注意事項⚠️- 餐廳裝修融入左鮮彩奪目塗鴉藝術🎨可留意牆身及外牆 氣氛變得好有活
📍 椒椒相見 (天后)
天后興發街68號地鋪

下巴仔評分(5星為最高)
味道:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟
抵食:🌟🌟🌟🌟

重點推介🤤
👍🏻 水煮鮑魚

👍🏻 晚市干鍋 (蔥爆)

👍🏻 乾煸雲南花菜

👍🏻 冰粉

注意事項⚠️
- 餐廳裝修融入左鮮彩奪目塗鴉藝術🎨可留意牆身及外牆 氣氛變得好有活力👯‍♀️👯
- 餐牌有勁多選擇干鍋同水煮系列 仲有酸菜/泡椒/辣子/涼拌/小炒等等 調味嘅醬料/香料/辣椒都好有地道四川風味 全部送飯一流🍚
- 干鍋有四款鍋底 除左香辣/麻辣/孜然 仲有蔥爆 唔食辣既朋友有福喇🎉🎉

2022-06-01 90 浏览
近著維園的天后站附近,離遠便看到這間鋪面有巨大鮮明的塗鴉,連店內環境也有少少塗鴉,將藝術融入餐廳之中,創新又有型。 店內提供的川菜類型包羅萬有,包括川式乾鍋、酸菜、水煮、泡椒等等經典的四川菜,還原當地的味道。 等待上菜的時候,送上餐前小食涼拌蓮藕片非常貼心,辣辣的很開胃。 酸菜魚 - $248 一片片雪白肉厚的魚肉,是成本較高的鯛魚片,連著魚皮帶少少煙韌感,魚味特別香濃,肉質爽脆鮮甜;奶白的湯底味道好香濃,用魚、雞和豬骨等長時間熬成,又有野山椒、花椒和泡椒等增添麻辣的層次。選了小辣辣度,有少少刺激感,建議可選中辣或以上,風味更佳。還有些爽口的蓮藕、豆芽、木耳和寬粉等等,令人食指大動。 酸菜炒豬頸肉 - $92 豬頸肉脂肪含量比較高,吃起來特別爽脆香口,酸菜正好中和油膩感,感覺較濕潤,帶微微辣。 香蒜孜然牛肉 - $108 散發著濃郁的孜然香,整片牛肉也佈滿孜然粉,有少少微辣和蒜香,牛肉略略半煎炸得帶點酥脆,裡面很軟嫩。 白飯 - $18 吃酸菜魚一定要跟飯,一碗也夠兩人分享。 冰粉 - $48/1 晶瑩剔透的冰粉,凍冰冰如果凍般,質感富彈性,加上紅糖汁和花生碎,還有 紅豆

涼拌蓮藕片
酸菜魚 - $248
酸菜炒豬頸肉
酸菜炒豬頸肉 - $92
香蒜孜然牛肉
香蒜孜然牛肉 - $108
白飯
白飯 - $18
吃酸菜魚一定要跟飯,一碗也夠兩人分享。
冰粉
冰粉 - $48/1
紅豆、提子乾和山楂,非常解辣解膩。
2022-05-30
2022-06-01 34 浏览
將街頭藝術風格融入餐廳設計,係餐廳內外都可以見到大膽鮮明、繽紛奪目既塗鴉藝術,更凸顯川菜香辣惹味既主題。Menu既類別同選擇都好多,有川式乾鍋、涼拌小菜、風味小炒、辣子、水煮、酸菜及泡椒系列等。使用既大部份醬料、辣椒及香料都來自四川。不過都有提供唔辣嘅菜式,唔食得辣嘅都可以試下🌟酸菜魚 $248酸菜魚既湯底用咗魚、雞、豬骨熬製多過8小時,再加入野山椒等熬製而成,湯底麻辣酸鮮,好開胃魚肉選用新鮮既鯛魚片,肉質較爽脆紮實,魚味香濃除咗鯛魚片外,仲有蓮藕片、寬粉、芫荽、芽菜、木耳同酸菜唔算好辣,有少少麻🌟京蔥爆羊肉 $108 🌟雲南花菜炒牛肉 $108叫咗兩款小菜, 兩款都好大碟,啱用黎送飯羊肉冇羶味,炒京蔥都唔錯椰菜花好食,牛肉幾滑🌟冰粉 $48有提子🍇花生🥜山楂、紅豆🫘唔會太甜好食又解辣🌟竹蔗茅根海底椰$22🌟檸檬薏米水$22🌟茶芥 $12/位⁣📍 椒椒相見 (天后)天后興發街68號地鋪

來自四川。不過都有提供唔辣嘅菜式,唔食得辣嘅都可以試下

🌟酸菜魚 $248
魚肉選用新鮮既鯛魚片,肉質較爽脆紮實,魚味香濃
除咗鯛魚片外,仲有蓮藕片、寬粉、芫荽、芽菜、木耳同酸菜
唔算好辣,有少少麻

🌟京蔥爆羊肉 $108
🌟雲南花菜炒牛肉 $108
叫咗兩款小菜, 兩款都好大碟,啱用黎送飯
羊肉冇羶味,炒京蔥都唔錯
椰菜花好食,牛肉幾滑

🌟冰粉 $48
有提子🍇花生🥜山楂、紅豆🫘
唔會太甜好食
又解辣

🌟竹蔗茅根海底椰$22
🌟檸檬薏米水$22
🌟茶芥 $12/位⁣

📍 椒椒相見 (天后)
天后興發街68號地鋪

想食川菜,見到呢間主打正宗川菜干鍋,又有水煮魚同酸菜魚🥳選擇好豐富!門外仲有繽紛奪目嘅特色塗鴉牆,好有街頭feel~畫中2隻大辣椒突顯川菜嘅香辣惹味 🌶️玩味感十足!入面裝修都好舒服亮麗,我哋坐最入面嘅卡位,非常闊落!餐單入面選擇好豐富👍🏼有川式乾鍋、涼拌小菜、風味小炒、辣子、水煮、酸菜及泡椒系列等等。依度大部份用嘅調味醬料、辣椒🌶同埋香料,都係來自四川㗎~ 🔶酸菜魚 $248湯底好鮮!原來係用咗魚、雞、豬骨去熬起碼8小時🥳再加埋野山椒同酸菜~入口微辣酸鮮有麻香,味道濃郁又平衡,好醒胃。新鮮鯛魚片滑嫩爽脆有魚香🥳入面仲有滑滑寬粉,索晒湯汁精華非常入味。🔶花雕醉豬手$88豬手非常鮮嫰入味,入口有淡雅嘅花雕酒香,皮爽Q彈啖啖肉👍🏼 🔶香蒜孜然羊肉$108估唔到會有咁多辣椒,辣得好有勁度!🥳 羊肉片炸過後十分干香,香脆惹味,加上孜然和香蒜,味道更豐富。🔶冰粉 $48食到咁飽,2個人share1碗就啱啱好了。上面鋪滿咗好多唔同嘅配料,包括山楂粒粒丶紅豆丶花生粒丶靑提子乾,冰粉晶瑩通透,入口爽滑,滿有紅糖香,加埋配料~口感更有層次,是解辣之選。

入面裝修都好舒服亮麗,我哋坐最入面嘅卡位,非常闊落!

🔶酸菜魚 $248

🔶花雕醉豬手$88
豬手非常鮮嫰入味,入口有淡雅嘅花雕酒香,皮爽Q彈啖啖肉👍🏼

🔶香蒜孜然羊肉$108

🔶冰粉 $48
2022-05-31 63 浏览
天后🌶椒椒相見🌶外牆塗鴉一望就知道係食辣嘅餐廳橋底最搶眼就係你啦川菜fans 要嚟報到🫡餐牌上有多款干鍋都好吸引更可以自選干鍋 配菜種類多達60 款以上4款配料以上起炒-自己選擇有啲開心嘅拼湊有菜有肉嘅干鍋 $164好大一盤 包括有花菜、土豆條、肥腸、牛肉片 不同辣度有不同收費 就比較少見 偏好香辣口味 可以唔洗太辣就揀咗小辣用上嚴選特製嘅四川辣椒及醬汁 味道超讚😋尖椒小炒肉 $82有鑊氣!有水準!尖椒都幾辣 炒得香脆嫩綠半肥瘦豬肉片大大塊醉香乳鴿 $128難得一見醉乳鴿 試試先皮薄脂肪少 肉質軟 花雕酒香好入味好出色嘅冷盤黃糖糍粑 $48一道家常嘅川滬小吃糍粑香甜軟糯 加上黃糖香甜可口晚市茶介收費 $12/位
天后🌶椒椒相見🌶

配菜種類多達60 款以上
4款配料以上起炒
自己選擇有啲開心嘅
拼湊有菜有肉嘅干鍋 $164
好大一盤 包括有花菜、土豆條、肥腸、牛肉片
不同辣度有不同收費 就比較少見
偏好香辣口味 可以唔洗太辣就揀咗小辣
用上嚴選特製嘅四川辣椒及醬汁 味道超讚😋

尖椒小炒肉 $82
有鑊氣!有水準!
尖椒都幾辣 炒得香脆嫩綠

一道家常嘅川滬小吃
糍粑香甜軟糯 加上黃糖香甜可口

晚市茶介收費 $12/位
2022-05-31 334 浏览
餐廳環境十分繽紛奪目,以塗鴉藝術為主,顏色更以紅色為主突顯出川菜香辣的主題。座位與座位十分寬敞。所有有辣椒的菜式都可以選擇辣度:微辣,小辣,中辣和大辣前菜有麻辣蓮藕,麻麻辣辣以及爽口的口感十分開胃又惹味。••••••••••••••••••••••••••••••酸菜魚$248Fish Fillets in Soup w/ Pickled Mustard Green & Chillies份量非常之多,湯底非常特別,湯底用魚,雞,豬骨熬製8 小時以上加上山椒,使湯底味道麻麻辣辣,又帶點酸味,十分開胃。魚片選用鱸魚片,肉質香滑鮮嫩。••••••••••••••••••••••••••••••雲南花菜炒腩片 $92Sauteed Yunnan Cauliflower & Pork Belly腩肉層次分明, 肥而不膩, 醬汁配上花菜很好吃呢。••••••••••••••••••••••••••••••花雕醉雞【例牌】$88Drunken Chicken花雕味香濃,雞肉鮮嫩,温度不會過冷,份量適中。••••••••••••••••••••••••••••••椒椒牛𦟌 $88Hot & Spicy

所有有辣椒的菜式都可以選擇辣度:微辣,小辣,中辣和大辣

前菜有麻辣蓮藕,麻麻辣辣以及爽口的口感十分開胃又惹味。
酸菜魚$248
雲南花菜炒腩片 $92
腩肉層次分明, 肥而不膩, 醬汁配上花菜很好吃呢。
花雕醉雞【例牌】$88
Drunken Chicken
花雕味香濃,雞肉鮮嫩,温度不會過冷,份量適中。
椒椒牛𦟌 $88
Hot & Spicy Beef Shank
牛𦟌厚薄適中,麻麻辣辣,辣度十足,十分入味,惹味!
黃糖糍粑 $48
Glutinous Rice Cake with Brown Sugar
糍粑在餐廳十分罕見,由於製作過程繁複,所以很少餐廳會肯花這心思。材料以糯米為主,蒸軟後以木舂搗至膠黏,趁熱沾上蛋液,油煎。 外表十分香脆,可口,咬開可看見一粒粒糯米。

如想看更多食評可到以下網址, 歡迎 follow foodie_ghost_x2:
(Instagram) https://www.instagram.com/foodie_ghost_x2/

作者:(Openrice) 食小鬼
2022-05-26
2022-05-29 42 浏览
鐘意食川菜嘅buddies,一定唔可以錯過呢間有水準嘅川菜店🤤🧡餐廳菜式選擇非常多⁣,除咗火辣辣嘅小菜,亦提供唔辣嘅菜式遷就返唔食得辣嘅朋友,店舖裡外都有Graffiti,啱晒打卡啦😼⁣• 麻婆豆腐 $78⁣超好餸飯嘅一道菜,用上軟豆腐而非硬豆腐,煮起上嚟更巧功夫。豆腐非常之滑溜,加上惹味微辣嘅醬汁同豬肉碎炒香,輕鬆食曬成碗飯🤤⁣⁣• 水煮魚 $248⁣每次食川菜都會點水煮魚,我覺得依道菜好睇到餐廳嘅質素。呢度應該係我喺香港食過最好食同最fit我口味嘅水煮魚,雖然遷就咗朋友口味叫咗小辣,但係食落就覺得啱啱好,唔會辣到蓋曬啲味,辣度剛好止到癮。魚片係用上鯛魚片而唔係平價草魚片,口感超嫩滑,可以話係唔洗咬咁濟,魚味濃郁。湯底夠香、辣、麻,味精感唔重,認真係色香味俱全!配料有芽菜、蓮藕、萵筍同寛粉,特別鍾意味道清甜嘅萵筍,唯一挑剔嘅係寛粉比起之前食嘅厚身,係煙韌啲但相對嚟講冇咁嗦味😛⁣⁣• 泡椒炒大蜆 $108⁣炒蜆炒得好夠鑊氣,泡椒味可以再突出啲,呢個相對唔太辣,啱餸酒☺️⁣⁣• 蒜蓉炒油麥菜 $88⁣餐廳大部分嘅菜式都偏濃味,個人幾建議炒碟菜清下口腔。蒜蓉炒油麥菜,就係大家想像到嘅味道,勝

• 麻婆豆腐 $78⁣

• 水煮魚 $248⁣

• 泡椒炒大蜆 $108⁣

• 蒜蓉炒油麥菜 $88⁣
餐廳大部分嘅菜式都偏濃味,個人幾建議炒碟菜清下口腔。蒜蓉炒油麥菜,就係大家想像到嘅味道,勝在夠大碟又熱辣辣✨⁣

• 白飯 $18⁣

• 茶芥 $12/位⁣
2022-05-28 28 浏览
前兩日經過開天后 見到一間幾吸睛嘅餐廳門口兩大隻辣椒嘅graffiti 好明顯係食辣野嘅川菜🌶每道菜式都頗岀式今次揀咗中辣酸菜魚 🐟$248份量大大份魚片大塊又超多 當中配菜亦有好多雲耳、芽菜、蓮藕及萵荀酸菜味濃郁京蔥爆牛肉 $108炒得好香口 牛肉好入味 唔會太韌 送飯一流辣子雞斬骨 $98成大碟滿滿嘅紅椒非常吸引 見到都流晒口水雞斬骨有辣味 食落更加香口雞蛋肉碎蔥花炒飯 $88鑊氣十足 有雞蛋香炒得粒粒分明 加上staff們都好nice服務態度好好食得舒服 值得再黎😋😋
前兩日經過開天后
見到一間幾吸睛嘅餐廳
門口兩大隻辣椒嘅graffiti
好明顯係食辣野嘅川菜🌶
每道菜式都頗岀式

今次揀咗中辣酸菜魚 🐟$248
份量大大份
魚片大塊又超多
當中配菜亦有好多雲耳、芽菜、蓮藕及萵荀
酸菜味濃郁

加上staff們都好nice
服務態度好好
食得舒服 值得再黎😋😋
2022-05-21 83 浏览
位於天后興發街< 𝓓𝓸𝓾𝓫𝓵𝓮 𝓒𝓱𝓲𝓵𝓵𝓲 >, 一間川滬風味餐廳, 主打正宗四川干鍋及川滬小炒, 其提供逾百款小菜選擇。裝潢以潮氣玩味為主, 更邀請了本地知名街頭塗鴉師ᴄʜɪᴜ ᴄʜᴏɴɢ ᴛꜱᴀɴɢ (ᴜɴᴄʟᴇ), 糅合香港及四川文化元素、以大膽鮮明的色彩, 將藝術街頭創作融入店舖內外。香辣鮑魚干鍋 $¹⁶⁸選了孜然口味, 放入九款香料及獨特秘方, 包括孜然、花椒、乾椒、八角、丁香、桂皮、甘松、草果及三奈。而鮑魚質感爽口彈牙, 整體味道麻辣鮮香, 相當惹味。雲南花菜炒四川臘肉 $⁹⁶臘肉層次分明, 肥而不膩, 配上花菜很好吃呢。酸菜腩肉炒飯 $¹⁰⁸鑊氣十足的炒飯放有爽口酸菜及鹹香腩肉, 配菜相當足料。醬油口水雞 $⁸⁸麻辣開胃醬油配搭嫩滑雞件, 十分香口。冰粉 $⁴⁸放有提子乾、山楂、紅豆及花生碎, 味道清甜爽滑。椒椒相見📍天后興發街68號地鋪

香辣鮑魚干鍋 $¹⁶⁸

雲南花菜炒四川臘肉 $⁹⁶
臘肉層次分明, 肥而不膩, 配上花菜很好吃呢。

酸菜腩肉炒飯 $¹⁰⁸
鑊氣十足的炒飯放有爽口酸菜及鹹香腩肉, 配菜相當足料。

醬油口水雞 $⁸⁸
麻辣開胃醬油配搭嫩滑雞件, 十分香口。

冰粉 $⁴⁸
放有提子乾、山楂、紅豆及花生碎, 味道清甜爽滑。

椒椒相見
📍天后興發街68號地鋪
2022-05-19
我簡直要說他家的干鍋是我在香港吃鍋最好吃的了!當然,是我個人觀點。我們平日是午市去吃的,有午市套餐,免加一,很划算,干鍋選四個菜91港幣,套餐含米飯和罐裝飲品,加14-20港幣可以追加小食。🌟干鍋裡的肥腸是先炸過的,又酥又脆,辣辣的,加上孜然粉香香的,超級下飯!金錢肚和羊肉片還有五花腩都裹滿了調料,真的香爆了~另一份套餐就點的🌟醬燒茄子,加的肉沫燒的,油了點,但是燒茄子嘛~油多才香啊!我想說醬燒茄子也好下飯喔!滿滿一碗飯全吃完了!🌟雞絲粉皮普普通通,不功不過,純屬就是因為喜歡吃所以點的,麻醬很香,加了點辣很好吃~🌟酸辣溫室小蓮藕,其實就是藕帶,以前去湖南旅遊的時候吃到過,在香港真的有點少見,所以我每次來都會點。🙋這次出了點小插曲,用餐途中有些許小不愉快,細節就不說啦~因為工作人員很真誠的解決了,態度真的很好!好到讓我覺得我要是追究的話多少有點不知好歹可能怕影響了我們的用餐心情後來還送了甜品—冰粉給我們,挺大一碗,料超多的,好好吃啊!不愉快的心情果然在美食面前不堪一擊哈哈~

🙋這次出了點小插曲,用餐途中有些許小不愉快,細節就不說啦~因為工作人員很真誠的解決了,態度真的很好!好到讓我覺得我要是追究的話多少有點不知好歹[笑哭R][笑哭R][笑哭R]可能怕影響了我們的用餐心情後來還送了甜品—冰粉給我們,挺大一碗,料超多的,好好吃啊!不愉快的心情果然在美食面前不堪一擊哈哈~
2022-04-04
  • 干鍋
  • 醬燒茄子
  • 溫室小蓮藕
  • 冰粉
2022-03-06 296 浏览
〔 干鍋 〕 .海鮮干鍋, 海鮮好新鮮, 好有口感.〔 花雕醉豬手 〕 $88 .好香既花雕, 豬手好爽口, 咸味適中.〔 醬油口水雞 〕 $88 .雞肉好嫩好有肉汁, 辣味十足不會蓋過雞味.〔 雞絲粉皮 〕 $68 .花生麻醬好出色, 粉皮唔會黐埋一齊咬落去好彈性.〔 椒椒松花水晶皮蛋 〕 $64 .唔會太辣口, 汁同皮蛋好夾.〔 水煮牛肉 〕 $96 .好大份好足料, 牛肉好易入口.〔 酸菜魚 〕 $105 .好足料酸菜味滿滿, 魚非常滑, 值得一試.〔 辣子雙雞 〕 $165 .雞肉唔會太乾身, 但有一種苦澀味有點失色.〔 冰粉 〕 $96 .冰粉食落去好似啫喱咁,有黑糖/紅豆/提子乾/山楂, 加埋配料一齊食酸酸甜甜👍🏻(好味指數: 9.5/10)
〔 干鍋 〕 .
海鮮干鍋, 海鮮好新鮮, 好有口感.

〔 花雕醉豬手 〕 $88 .
好香既花雕, 豬手好爽口, 咸味適中.

〔 醬油口水雞 〕 $88 .
雞肉好嫩好有肉汁, 辣味十足不會蓋過雞味.

〔 雞絲粉皮 〕 $68 .
花生麻醬好出色, 粉皮唔會黐埋一齊咬落去好彈性.

〔 椒椒松花水晶皮蛋 〕 $64 .
唔會太辣口, 汁同皮蛋好夾.

〔 水煮牛肉 〕 $96 .
好大份好足料, 牛肉好易入口.

〔 酸菜魚 〕 $105 .
好足料酸菜味滿滿, 魚非常滑, 值得一試.

〔 辣子雙雞 〕 $165 .
雞肉唔會太乾身, 但有一種苦澀味有點失色.

〔 冰粉 〕 $96 .

(好味指數: 9.5/10)
午餐
2022-01-28 377 浏览
之前喺IG見到有人介紹,睇到啲相已經覺得佢個干鍋好吸引,好想試!😋突然間朋友組團,即刻飛落去買外賣😆🏃🏻‍♀️疫情禁堂食之下,外賣自取有9折。今次叫咗干鍋、酸菜魚、花雕醉雞、黃糖糍粑🍴🍲干鍋 ($181) 自選配菜,一共有60款揀,最少揀4款,最多揀12款。今次揀咗豬粉腸、雞軟骨、炸蓮藕片、四季豆。我唔係食得辣,干鍋揀咗微辣,都已經好辣😵😵好在叫咗個白飯🍚,有啖飯送下中和返😵‍💫🐟酸菜魚 ($248) 就算外賣份量都幾大,魚片大片,同埋個酸味濃啲突出啲。辣度無干鍋咁勁,容易入口。🐔花雕醉雞 ($88) 係最唔辣嘅主菜😆雞肉好滑,酒味好濃,好入味👍🏻🍯黃糖糍粑 ($48)係我想食好耐嘅甜品!成日睇到人講,但我啲朋友對佢零興趣😩今晚終於有喜愛佢嘅朋友😌口感煙煙韌韌,好似炸咗嘅年糕,上面再撒糖、黃豆粉,配埋個黑糖醬🤤🤤其實有啲似日本嘅燒年糕。如果食得辣嘅朋友,推薦你嚟試呢間餐廳🌶👍🏻而家晚市禁堂食,餐廳推出抗疫套餐,同樣抵食👍🏻
突然間朋友組團,即刻飛落去買外賣😆🏃🏻‍♀️
疫情禁堂食之下,外賣自取有9折。

今次叫咗干鍋、酸菜魚、花雕醉雞、黃糖糍粑🍴

干鍋

花雕醉雞

黃糖糍粑

如果食得辣嘅朋友,推薦你嚟試呢間餐廳🌶👍🏻
而家晚市禁堂食,餐廳推出抗疫套餐,同樣抵食👍🏻
2022-01-26
外卖自取
花雕醉雞
黃糖糍粑
2021-12-26 421 浏览
「椒椒相見」開業唔知有冇一年喺天后清風街天橋附近全部啲碗同埋筷子都係金色 好輕身 增加食慾門口有 Graffitti, 咁多塗鴉一眼就望到食過幾次都係唔錯 今晚同事慶祝 BD 攞咗間房Minimum charge $3000 可以自攜酒水不收開瓶由於呢度嘅食物唔貴 一般都係幾十 至 二百幾所以需要預訂貴價啲嘅嘢 (out of Menu)先可以湊夠數 其他我見到仲有黃金蝦 蟹粉麻婆豆腐嗰啲呢度嘅房 weekend 好搶手㗎~重要時刻預早兩三個星期之前訂啦~同經理 jacky WhatsApp 就可以射埋個Menu嚟睇睇 今晚額外點嘅菜式有$380 上海大圓蹄(豬腳滑)同埋 $380 蔥燒海參(有鑊氣)房坐得舒服 大夥兒慶祝生日一流食物有辣有唔辣 當然食得川菜當然係點辣嘢居多不過個香辣蝦干鍋遜色咗少少 $148 另外再加錢加配料幾十幾十咁 任何辣度都要加錢好似+20幾蚊唔覺唔覺加咗八個餸就變咗四百幾蚊一個鍋 扣分係因為入邊嘅配料咁樣煮法都真係幾「乾」下🤣😂例如雞咁就會變得好乾好細粒同埋之前食過牛展好鞋口水煮魚頭唔抵食🤣😂太少嘢食一隻醉乳鴿 $128好味醉豬手 $78 好味 份量大大
「椒椒相見」開業唔知有冇一年
喺天后清風街天橋附近
全部啲碗同埋筷子都係金色 好輕身 增加食慾

門口有 Graffitti, 咁多塗鴉一眼就望到
食過幾次都係唔錯
今晚同事慶祝 BD 攞咗間房
Minimum charge $3000
可以自攜酒水不收開瓶
由於呢度嘅食物唔貴
一般都係幾十 至 二百幾
呢度嘅房 weekend 好搶手㗎~
重要時刻預早兩三個星期之前訂啦~
今晚額外點嘅菜式有$380 上海大圓蹄(豬腳滑)
同埋 $380 蔥燒海參(有鑊氣)
房坐得舒服 大夥兒慶祝生日一流

因為啲薯粉粗又硬 我寧願佢比我多少少木耳或者芽菜我🤣😂

麻婆豆腐 $78同 少子豆腐 $78 係同一樣嘢
一個係辣一個唔辣 正正常常
乾扁雲蘭花菜 $88同萵筍絲 $88 都好味
又係一個辣一個唔辣 發現全部抄菜都係有鑊氣~

可樂 同白飯 同價都係 $18

酸菜魚  $248
醉豬手 $78
  • 醉豬手$
2021-12-17 268 浏览
好味好味因為得兩個人食,所以冇叫到a la carte, 叫左自選乾鍋,材料選擇都幾多,唔係特別大食嘅話兩個人叫5至6樣野已經夠飽。可以揀唔同辣味同辣度,但我唔明點解揀辣度要加錢,可能係辣椒多與少嘅分別。今次要左香辣少辣,最推介嘅配料係炸豆腐同豬腩肉,好入味,魚片都非常唔錯,完全冇骨個冰粉就唔係人地講到咁特別,個粉其實係類似啫喱嘅野,酸酸甜甜,有d黑糖,一試無妨下次多d人可以再去叫a la cate, 試埋其他野
好味好味

下次多d人可以再去叫a la cate, 試埋其他野
2021-10-10 1007 浏览
近日打大風落大雨,濕氣勁重,相約好友在「椒椒想見」辣一辣佢, 出身汗!除了辣莱外,靚靚老闆娘介紹 off-the-menu 的東坡肉及元蹄為大家帶來十级驚喜!最後冰粉甜品把晚餐劃上完美句號!