2021-10-01 887 浏览
在天後橋底發現左一間非常正宗的四川菜,門面好特別,熊貓🐼帶住勞力士~打卡必去到餐廳,辣辣辣水煮魚一吃難忘每一道菜都非常正👍回味餐廳之一,下次試幹鍋海鮮🦞🦐
辣子雞
  • 水煮魚
2021-09-20 626 浏览
有住天后附近朋友提及,開咗間新嘅川菜餐廳 “朝朝相見” 反正係咪都要搵地方食嘢,便去試下,入到餐廳第一種感覺好乾淨舒服,服務員態度亦都很主動,我地點左前菜冰粉,孜然炒蟹, 醬油口水煮雞,雞絲粉皮,皮蛋,干鍋肥腸,最特別嘅係冰粉,冰粉面鋪咗四種唔同顏色嘅食材(青提子乾,山楂粒,花生碎,紅豆)配搭同埋口感都好清新,醬油口水雞很滑,孜然炒蟹很香口,皮蛋整法有別於出面一般川菜,沒有滿滿的醬油,換來清新的配菜,雖然感覺好似淡味不濃郁,但食落又頗清新,雞絲粉皮一貫水準,幹鍋肥腸,味道很濃郁很入味,但略嫌太脆,尚嫌少左外脆內 juicy 嗰種口感,亦即場分享意見比厨師,廚師好有禮貌地聽取我們嘅意見,亦提及研究緊一啲新嘅整法令客人可嚐到不同口味,整個用餐經驗很舒服,係老友聚腳嘅不錯選擇.
2021-09-18
2021-09-19 581 浏览
我琴晚咁岩經過天后,就同啲friend一齊食晚飯先返屋企,咁岩經過呢度,覺得裝修好特別,外牆塗鴉,畫得幾靚,所以我哋入去試吓。嘩好特別呀啲餐具都係用金筷子同埋金飯碗,感覺好奢華。我哋一去到就叫咗三個涼拌,口水雞、皮蛋同粉皮。口水雞啲汁真係好好味呀。之後叫咗乾撈海鮮鍋(孜然味),好細心呀啊,個蟹鉗竟然剝咗殼,食得好方便。呢個海鮮鍋又好多蝦,味道好夾。之後就叫咗一碟小菜,蓮藕仔雲耳炒秋葵,好清新,唔啖唔鹹味道啱啱好。點知唔夠喉叫多咗一個乾撈肥腸(麻辣味),有啲肥腸好似薯片咁脆,有啲肥腸外脆內軟,我就鍾意外脆內軟嗰啲,真係需要真心一讚就係肥腸洗得好乾淨。不過有個美中不足就係麻辣味同肥腸有啲唔夾,大家可以試吓其他味。最後唔少得梗係叫甜品啦,我叫咗糍粑同埋涼粉,味道都唔錯。

嘩好特別呀啲餐具都係用金筷子同埋金飯碗,感覺好奢華。

最後唔少得梗係叫甜品啦,我叫咗糍粑同埋涼粉,味道都唔錯。
2021-09-18
  • 口水雞