2020-10-11 283 浏览
今日放工突然想食日本嘢,同同事去咗觀塘,比一間叫森户嘅日本餐廳吸引咗,門口放着大大個八五折嘅poster,真係唔食唔得。餐廳嘅食材都係由日本直送來香港,好新鮮。我嗌左一份 Omakase有12件壽司,真係超級豐富,有甜蝦壽司,三文魚壽司,深海油甘魚壽司,拖羅壽司,蔥吞拿魚腩壽司,火灸左口魚壽司等等。 火灸左口魚壽司幾唔錯,燒得好均勻,肉質肥美,夠晒脂肪。另外,我仲嗌左一份鰻魚飯,鰻魚有我兩隻手掌咁大,係我食過最大條嘅鰻魚,鰻魚醬甜甜地,同鰻魚好夾。鰻魚肉質新鮮,真係食過返尋味。新鮮,真係食過返尋味。鰻魚飯都幾大份,夠兩個成年人食。我坐嘅位置對住廚師,見到師傅包壽司嘅手勢好正宗,視覺同味覺都好有滿足感。

餐廳嘅食材都係由日本直送來香港,好新鮮。

我嗌左一份 Omakase
火灸左口魚壽司幾唔錯,燒得好均勻,肉質肥美,夠晒脂肪。

2020-10-09 221 浏览
呢間係新開左一排係牛頭角嘅日式餐廳,估唔到係牛頭角都可以有機會食到omakase😜,當然要同朋友去體驗一下。.廚師發辦,戶($480)我地就叫做一個戶omakase套餐.刺身四點:拖羅、北海道牡丹蝦、帶子、深海池魚。刺身非常肥美同好有鮮味😋,不過我太心急食所以唔記得影相😂。.壽司八貫:壽司方面有我最鍾意嘅海膽❤️,就連我本身唔鍾意海膽嘅朋友都覺得好好味🥳。.吞拿魚手卷:一定要儘快食,個紫菜新鮮脆嘅時候最正👍。.鯛魚湯:呢個湯好有魚味同鮮味,飲落都唔會覺得腥🤩。.甜品:我就揀左薑味雪糕,估唔到薑味同甜味都好夾🤤。.
廚師發辦,戶($480)
我地就叫做一個戶omakase套餐
吞拿魚手卷:一定要儘快食,個紫菜新鮮脆嘅時候最正👍。
鯛魚湯:呢個湯好有魚味同鮮味,飲落都唔會覺得腥🤩。
甜品:我就揀左薑味雪糕,估唔到薑味同甜味都好夾🤤。

2020-10-02 258 浏览
帶家中女皇大人吃好西是必需derrrrrr!!!!! 聽朋友講呢度既壽司好有水準,所以今日放假就帶埋女皇黎嘆壽司午市套餐會附有沙律同味噌湯只要讚好專頁,不論外賣定堂食,都可享有9折優惠添我同女皇各自要左一份壽司我要左一份“自選十二貫”HKd$188可以選擇既口味有唔少,我都花左好幾分鐘先揀好每款刺身都好新鮮,色澤光亮特别喜歡火炙後既左口魚,脂感極重,油香四溢而女皇就直接要左一份“火炙盛盒”HKd$288盛合一共有十件不同口味既火炙壽司單睇賣相都經已覺得好吸引女皇食完都大讚質素唔錯,呢度既員工仲好有效率,值得一讚
帶家中女皇大人吃好西是必需derrrrrr!!!!!

聽朋友講呢度既壽司好有水準,所以今日放假就帶埋女皇黎嘆壽司

午市套餐會附有沙律同味噌湯

只要讚好專頁,不論外賣定堂食,都可享有9折優惠添

我同女皇各自要左一份壽司

我要左一份“自選十二貫”HKd$188

可以選擇既口味有唔少,我都花左好幾分鐘先揀好

每款刺身都好新鮮,色澤光亮

特别喜歡火炙後既左口魚,脂感極重,油香四溢

而女皇就直接要左一份“火炙盛盒”HKd$288

盛合一共有十件不同口味既火炙壽司

單睇賣相都經已覺得好吸引

女皇食完都大讚質素唔錯,呢度既員工仲好有效率,值得一讚
2020-09-30 214 浏览
估唔到牛頭角都有得食omakase! 呢間餐廳都算係半新開 我去食嘅時候仲禁緊晚市堂食😥 加埋新店開張 做緊全單八五折或者omakase第二位半價😧 (而其實佢嘅omakase就唔貴 $380/$480/$680)最開心係嗰時啱啱新開直頭兩個人包左舖 坐bar top睇住師傅捏壽司 成間鋪淨係serve我哋兩個 宜家聽講小夫(full 哈 哈)🤹🏻黃藍地圖無資料 但我留意到佢放咗厚厚嘅一棟蘋果喺門口附近🤫我要咗個自選十件壽司套餐($158) 朋友就喺lunch menu揀咗三文魚親子丼($88) 買單八五折完都係$200多啲 荷包感覺良好😚🔸時間過得好快 弟子經已寫唔返自己食咗邊十款壽司🧘🏻帆立貝好甜好甜 仲貪得意叫佢平時少啲食到嘅池魚同埋真鯛 唔腥👏🏻好快👏🏻🔸朋友大讚號壽司子丼 三文魚係肥美嘅厚切 睇顏色就知新鮮 三文魚子又大粒🔸Wasabi係即磨(雖然我唔食)🔸午市送麵豉湯同沙律🤰🏻

🔸Wasabi係即磨(雖然我唔食)
🔸午市送麵豉湯同沙律🤰🏻

2020-09-29 243 浏览
逆市中難得附近開咗日式壽司店,梗係要來試吓。這裏走高檔路線,午餐時間有九折,不過要加一,咁其實即係免左個加一。落單時明明係講咗要壽司定食$188,食物來到就吃啦。不過講真,賣相唔算太吸引,但係味道都算不俗,都新鮮。殊不知埋單嘅時候,見到呢個張單寫住「極上壽司」$258,感到疑惑,就問吓店員哥哥,佢就走去問返幫我落單嗰位女士。嗰位女士拎住餐牌來,我就同佢講我係要「壽司拼盤」,當時佢冇話自己落錯單,反而態度都幾差咁話「我哋係俾咗極上你喎」我唔想同佢爭辯,我唔介意照比,因為真係吃了。不過嗰位女士嘅態度和面口真係唔太良好,都係一個唔太愉快嘅經歷。

去年社會運動造成好多舖頭做唔成生意加上2020新冠肺炎席捲全球,想做好食肆需要強大資金同高質素的食材.今次介紹返 森戶 位於牛頭角舊城區鬧市中 日本餐廳.主打廚師發辦,一進門裝修屬於現代化的日本裝修,服務員都好有特色,戴著黃色或者黑色口罩(細看發現口罩上有,五大訴求缺一不可的 英文簡寫. 各位員工毫不忌諱宣揚自己政治立場.)今次想小試牛刀選擇極上北海丼(包含toro、油甘魚、三文魚、帶子、牡丹蝦、少量海膽、三文魚籽)魚類全部都算厚切,新鮮無雪藏味道,相對來講海膽遜色小小,toro油脂豐富,蝦肉彈牙鮮甜.另外揀左 自選12 件 大家可以依據自己喜歡的口味選擇價格188hkd (平均下來一件10來蚊,真係CP值好高) 推薦牛油果軍艦、甜蝦壽司)

今次介紹返 森戶 位於牛頭角舊城區鬧市中
日本餐廳.

不能錯過的觀塘區平民Omakase最近在觀塘區新開了一家平民Omakase日本餐廳,喜歡吃刺身、壽司的朋友有福了!餐廳位於牛頭角道,地點較為鄰近牛頭角站,但觀塘站走過去也非常方便。跟朋友直接就選擇了兩款不同價錢的Omakase,最Premium兩款也僅售$680及$480,比起其他店的Omakase便宜了一大截!另外也有$380的壽司Omakase款式選擇。Omakase是一種日本料理的料理方式,由主廚決定用餐的菜單,一般會提供時令刺身及壽司給客人享用。 所以每次到訪都可能有不同的驚喜哦!Omakase森 $680刺身6點:深海池魚、笠貝、厚岸蠔、牡丹蝦、拖羅 、帶子壽司8點:吞拿魚腦天、石垣貝、白蝦、鮫鰈魚邊銀鱈魚、秋刀魚、赤鯥、北海道海膽 Omakase戶$480刺身4點:深海池魚、牡丹蝦、拖羅、帶子壽司6點:鰈魚、石垣貝、彷彿魚、白蝦銀鱈魚、秋刀魚、金線雕、北海道海膽兩款套餐的壽司數量相同,刺身的話可以說是Premium 的多了一款時令蠔及鮮貝類食材,壽司方面也是食材方面較為高級 。刺身方面,厚岸蠔是全年一年四季都可以享用的,吃起來甜味和風味都十分濃厚,肉質豐滿且有彈性。拖羅選用
不能錯過的觀塘區平民Omakase

最近在觀塘區新開了一家平民Omakase日本餐廳,喜歡吃刺身壽司的朋友有福了!

Omakase是一種日本料理的料理方式,由主廚決定用餐的菜單,一般會提供時令刺身壽司給客人享用。 所以每次到訪都可能有不同的驚喜哦!

Omakase森 $680
刺身6點:深海池魚、笠貝、厚岸蠔、牡丹蝦、拖羅 、帶子

壽司8點:吞拿魚腦天、石垣貝、白蝦、鮫鰈魚邊
銀鱈魚、秋刀魚、赤鯥、北海道海膽

Omakase戶$480
刺身4點:深海池魚、牡丹蝦、拖羅、帶子

壽司6點:鰈魚、石垣貝、彷彿魚、白蝦
銀鱈魚、秋刀魚、金線雕、北海道海膽

刺身方面,厚岸蠔是全年一年四季都可以享用的,吃起來甜味和風味都十分濃厚,肉質豐滿且有彈性。拖羅選用帶拖羅,入口即溶,油脂豐富非常肥美。其他刺身均非常新鮮!

壽司方面,多款壽司也非常罕見,來到必定有驚喜。
吞拿魚腦天是吞拿魚頭頂的肉,一條吞拿魚原來只得兩片,位置非常刁鑽,口感軟滑,筋少而脂肪多,魚味極香濃。
白蝦跟一般的刺身蝦不同,肉質晶瑩剔透,口感彈牙有點像魷魚,鮮甜美味。
秋刀魚原本以為作為壽司會非常腥,但因為非常鮮味,怕腥的朋友也可以一嘗。
北海道海膽今次是是鹽水膽,無經加工,味道最接近新鮮海膽的原味,口味鮮甜不澀。

還可以選擇鯛魚湯烏冬/蔥吞拿魚手卷+鯛魚湯,手卷非常大件,而且鯛魚湯的魚香夠鮮味香濃,十分推薦!

雪糕方面還有日本直送雪糕,多款口味包括芥末、黑糖、薑味、芝麻可供選擇。

薑味像薑汁撞奶,是我的最愛;朋友的黑糖味也非常香濃,實屬不錯的Omakase結尾。

2020-09-26 172 浏览
係創紀之城附近有好多食肆,比我地發現咗竟然有間新開嘅omakase,價錢唔貴,抵過岀面,店員話仲可能外賣。好,坐低睇吓有咩好食先。Omakase 户,首先刺身係深海池魚、拖羅、北海道帶子、牡丹蝦,刺身望落光澤,每一件食落都鮮甜,深海池魚食落肉質挺身,拖羅油脂感重。壽司8貫,吞拿魚面頰,火炙過表面,將油份迫岀,肉嫩滑得黎帶油脂。白蝦,蝦肉一絲絲,爽身帶少少糊。另外金線鯛,北海道海膽,秋刀魚都各有特色層次。仲有吞拿魚蓉手卷,紫菜脆卜卜,好抵食!朋友仔呢個特上壽司拼盤都好靚仔,三文魚籽粒粒晶凝通透。鯛魚湯,奶白色嘅魚湯,魚味特岀,配搭豆腐、洋蔥、菇,有得飲又有得食。最後係呢個wasibi 雪糕,奶味雪糕浸岀wasibi 味,竟然無違和感。

好,坐低睇吓有咩好食先。

白蝦,蝦肉一絲絲,爽身帶少少糊。

另外金線鯛,北海道海膽,秋刀魚都各有特色層次。

仲有吞拿魚蓉手卷,紫菜脆卜卜,好抵食!

朋友仔呢個特上壽司拼盤都好靚仔,三文魚籽粒粒晶凝通透。

2020-09-24 171 浏览
牛頭角終於有得食刺身同壽司啦!開在地舖的森戶,在傳统的街坊食肆中,顯出不一樣嘅感覺,店舖面積不大,主要是吧檯,只有一張角落的四人檯,我和朋友就坐下來。森戶有3款的廚師發辦,但我想點選自己的喜好,所以選了特上刺身拼盤,及10件自選壽司,飲品有啤酒及梅酒。特上刺身拼盤分量都ok,不會太細件,有拖羅、池魚、牡丹蝦、海膽及金目鯛,鮮甜可口,壽司亦唔錯。之後再點多一份刺身拼盤及師傅推介的石垣貝,師傅仲送了小食給我們!最後埋單$9xx,物有所值,只係覺得食品種類不夠豐富,希望可以加串燒類助酒小食。
牛頭角終於有得食刺身壽司啦!開在地舖的森戶,在傳统的街坊食肆中,顯出不一樣嘅感覺,店舖面積不大,主要是吧檯,只有一張角落的四人檯,我和朋友就坐下來。

特上刺身拼盤
自選壽司
刺身拼盤
返工經過見到呢間8月先開張既日本菜🤩門面好靚!壽司控既我當然要試下!😌味道、服務都好令人驚喜😍😍ps雖然未公開confirm 立場,但喺店舖嘅一角見到一大疊蘋果日報,大家心領啦😋叫左兩個set (午市有沙律及miso soup;晚市無) 🍣自選壽司10件 $158🍣 自選壽司12件 $1881️⃣ 三文魚腩雖然唔算太厚身,但新鮮肥美!好食2️⃣火炙三文魚腩呢個火候岩岩好!油香十足!比1️⃣更出色3️⃣火炙左口魚邊油脂香比3️⃣更豐富,味道不錯,但質感有少少韌,可以更好!4️⃣油甘魚好食!符合期望!5️⃣ 深海池魚呢個較少地方有得食!望落有d似油甘魚,但比油甘魚油脂更厚而鮮甜!更好食😋😋6️⃣蔥吞拿魚腩有驚喜!味道好完全冇根!紫菜爽脆!7️⃣帆立貝雖然唔太厚身但幾鮮甜!8️⃣ 赤蝦已完整去尾部!肉身好有光澤!味道好唔錯!9️⃣火炙金線鯛第一次食!味道唔濃味亦唔腥,魚肉細細舊幾有趣,但試一次足夠🔟北寄貝朋友話味道正常發揮,不太深刻1️⃣1️⃣芝士蟹籽 朋友話呢個味道當然比爭鮮好食得多,未到調校得啱啱好!唔太漏!1️⃣2️⃣玉子朋友話玉子味道非常好!好鐘意佢既甜味岩岩好!Special: 日本蠔 ($68/隻🦪)雖然好奢侈但好值得食,師傅已經將蠔成隻

叫左兩個set (午市有沙律及miso soup;晚市無)
🍣自選壽司10件 $158
🍣 自選壽司12件 $188

1️⃣ 三文魚腩
雖然唔算太厚身,但新鮮肥美!好食

2️⃣火炙三文魚腩
呢個火候岩岩好!油香十足!比1️⃣更出色

3️⃣火炙左口魚邊
油脂香比3️⃣更豐富,味道不錯,但質感有少少韌,可以更好!

4️⃣油甘魚
好食!符合期望!

5️⃣ 深海池魚

6️⃣蔥吞拿魚腩
有驚喜!味道好完全冇根!紫菜爽脆!

7️⃣帆立貝
雖然唔太厚身但幾鮮甜!

8️⃣ 赤蝦
已完整去尾部!肉身好有光澤!味道好唔錯!

9️⃣火炙金線鯛
第一次食!味道唔濃味亦唔腥,魚肉細細舊幾有趣,但試一次足夠

🔟北寄貝
朋友話味道正常發揮,不太深刻

1️⃣1️⃣芝士蟹籽

1️⃣2️⃣玉子
朋友話玉子味道非常好!好鐘意佢既甜味岩岩好!

Special: 日本蠔 ($68/隻🦪)
雖然好奢侈但好值得食,師傅已經將蠔成隻起左,可以成隻shu 入口🤩🤩好厚身!偏向creamy, 不太爽口但好滿足!蠔面既調味不太明顯,但蠔本身已鮮味十足🥰建議大家可以試隻過下口癮

不得不提係服務真係好好🕺🏼一嚟到見我拎住大袋主動幫我哋放入個櫃度,又不斷加綠茶俾我哋(味道都幾好)😍當然態度都非常有禮貌😝 大家預先訂座就唔使等啦😉
(5個👍🏻為滿分)
味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
服務:👍🏻👍🏻👍🏻 👍🏻👍🏻
環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抵食度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
By S.Yiu
2020-09-16
2020-09-20 338 浏览
巧立名目叫omakase但係根本唔係果d野叫左個”戶”set有4件刺身10件壽司但係上菜4件刺身一次過上之後壽司又係一次過上感覺好似食緊元氣同我理解既omakase完全唔同加上點左個set唔夠5分鐘就上菜咁擺明d刺身同壽司係整定🤷🏻‍♀️食材係新鮮過元氣但完全無特色環境同一般日本餐廳差唔多整體來講完全唔值呢個價錢想試omakase建議真係唔駛去呢間我由落單食完到埋單前後唔駛30分鐘👍🏻睇咗其他食評感覺好有打手feel...中大伏
巧立名目叫omakase但係根本唔係果d野

想試omakase建議真係唔駛去呢間
我由落單食完到埋單前後唔駛30分鐘👍🏻
睇咗其他食評感覺好有打手feel...中大伏
2020-09-19 146 浏览
牛頭角新開既廚師發板,新張期內第二個發板半價,其他半價,一定要試啦🥰☺️三個人叫左山、安格斯牛肉丼同自選12件1️⃣先黎既係牛肉丼 $88牛肉、洋蔥同飯份量多,跟餐有湯同沙律,食落好飽2️⃣其次就係自選12 件 $188可以選擇嘅種類個人認為唔算多,想食嘅刺身都冇得揀。最後揀咗唔同種類嘅魚、帶子、北寄貝、左口魚同帶子等等。質素可以👌🏻3️⃣最好食既當然係廚師發板 - 山係10件既set,食落比自選新鮮好多。十件包括:真鯛、金目鯛、活帶子、秋刀、石湖貝 更係新鮮到一掂就郁、赤鯥、北海道牡丹蝦、吞拿魚醬油漬、肥美拖羅同海膽,最後有中拖羅手卷完結。海膽鮮甜🤤 師傅上件有點快,有時未食完已上第二件,除此之外,服務都可以。
☺️
三個人叫左山、安格斯牛肉丼同自選12件
1️⃣先黎既係牛肉丼 $88

牛肉、洋蔥同飯份量多,跟餐有湯同沙律,食落好飽

2️⃣其次就係自選12 件 $188

3️⃣最好食既當然係廚師發板 - 山
海膽鮮甜🤤

2020-09-13 156 浏览
觀塘罕有既Omakase😍​Lunch都好full 記得要book位😬​​Omakase山 - 壽司10件+手卷1件+味噌湯​拖羅油脂感重 好大塊​海膽幾鮮甜 唔腥​其他魚都唔錯 好新鮮😋​個人都好著重舊壽司飯,分量適中,唔係一夾就散🍣🉐​​丼飯set有湯同沙律🌟​刺身好厚兼大件 (有拖羅,油甘魚,三文魚,帶子,牡丹蝦,海膽,三文魚籽)​好豐富🤤​​依家試業期間仲做緊優惠1or2‼️​1.第二位Omakase 50%off​2.全單85折(包括堂食和外賣)​*去到18/9/2020 有折幾抵食🤪​​
觀塘罕有既Omakase😍​
Lunch都好full 記得要book位😬​

Omakase山 - 壽司10件+手卷1件+味噌湯​
拖羅油脂感重 好大塊​
海膽幾鮮甜 唔腥​
其他魚都唔錯 好新鮮😋​
個人都好著重舊壽司飯,分量適中,唔係一夾就散🍣🉐​

丼飯set有湯同沙律🌟​
好豐富🤤​

依家試業期間仲做緊優惠1or2‼️​
1.第二位Omakase 50%off​
2.全單85折(包括堂食和外賣)​
*去到18/9/2020 有折幾抵食🤪​
午餐
2020-09-05 268 浏览
昨晚第二次去食,但係「戶」$480係無蠔,唔好信廣告,叫咗最貴「森」$680,刺身只比廣島蠔($48)唔係厚岸蠔,黑板係有 厚岸蠔($68),大拖羅唔係2切係1件大拖羅紫菜,北海道牡丹蝦,北海道帶子,深海池魚2切,熟鮑魚。壽司:鯖魚,魴鮄,海膽,鱈魚,石垣貝,伊左木,秋刀,金線鯛,除北海道海膽$58,石垣貝$48,鱈魚$38之外,其他都係$20-30一件。刺身同壽司都係新鮮!最後牛肉烏冬。無前菜亦無甜品或生果。散叫同樣嘅嘢都唔使$680,壽司無貴價野如A4和牛、吞拿臉頰肉、腦天、中拖羅等等......有啲失望,如果唔係第二位半價就好唔抵!第一次食刺身有厚岸蠔及粒貝,壽司有臉頰肉同中拖羅,好食好多,亦都較為抵食!
刺身壽司都係新鮮!
最後牛肉烏冬。
無前菜亦無甜品或生果。
有啲失望,如果唔係第二位半價就好唔抵!
2020-09-03 140 浏览
❣️Hello 大家好🙆🏻‍♀️👀🔱今次要介紹嘅食物就係位於牛頭角!📜”森戶 (牛頭角)📌 地址: 牛頭角牛頭角道305-325A號官塘立成大廈地下E號舖1️⃣Omakase森 $6802️⃣特上北海丼 $198📝評價💬📢 刺身🤩今日池魚王,拖羅,蠔,蝦😍😍各款刺身都很新鮮,仲有款款厚切。池魚王魚味十足,有少少檸檬帶起鮮味😝拖羅十分肥美,好似呑左舊肥豬肉落肚,唯一不足係有一細條筋🙈Omakase廚師發板,食最新鮮最時令最有心機嘅食材,放落口每一啖都好正,食完都係到回味。💓💓海膽壽司🤤🤤🍣海膽分量十足 足足有五至六塊 而且味道10分新鮮 唔會有平時嗰啲明礬味 印象特別深刻🤤赤貝壽司🤩🤩🍣口感爽彈,亦都有少少海水味 感覺食材非常優質 師傅處理到刀功亦10分好👍🏻👍🏻👍🏻丼飯有好多款魚😍包括拖羅,油甘魚,三文魚帶子,牡丹蝦,海膽,三文魚子🤤每一款魚都係厚切鮮甜❤️❤️❤️真係冇得輸🎉環境好乾淨😇大多數位置都係bar枱 望到師傅整食料😝真係一間正宗日本餐廳🙈 枱及餐具都係藍色為主☺️好靚 員工有禮主動介紹食材👍🏻👍🏻而家外賣仲有優惠 大家可以試下喔🤩🤩歡迎餐廳合作/試食🥰 可DM聯絡📩🏆KS評分🎈 (5個最高)🏵
❣️Hello 大家好🙆🏻‍♀️👀
🔱今次要介紹嘅食物就係位於牛頭角!
📜”森戶 (牛頭角)

1️⃣Omakase森 $680
2️⃣特上北海丼 $198

📝評價💬📢
刺身🤩
今日池魚王,拖羅,蠔,蝦😍😍
拖羅十分肥美,好似呑左舊肥豬肉落肚,唯一不足係有一細條筋🙈
海膽壽司🤤🤤🍣
赤貝壽司🤩🤩🍣
每一款魚都係厚切鮮甜❤️❤️❤️真係冇得輸🎉

而家外賣仲有優惠 大家可以試下喔🤩🤩

歡迎餐廳合作/試食🥰 可DM聯絡📩

🏆KS評分🎈 (5個最高)

🏵環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🏵味道:👅👅👅👅