2020-08-12
牛頭角呢一個舊區,不嬲都唔少好嘢食,但一般比人感覺都係啲街坊小店多,但估唔到原來近排開咗間日本料理餐廳,望落都幾吸引,咁啱呢排試業期間,堂食同外賣都做緊八五折,如果食Omakase 套餐,仲有第二位半價,緊係拉埋朋友一齊試下。餐牌嘅選擇都幾豐富,有唔少壽司、卷物、丼飯、料理菜式揀,店員同我哋講,疫情期間如果擔心堂食有風險,餐牌上唔少嘅食品都可以外賣,不過望落衛生措施都做得幾足,擺曬隔板,又有消毒用品,而且人流唔算好密,都可以放心嘅。我哋選擇咗一個特上刺身拼盤lunch set同埋特上壽司set,坐喺吧檯睇住師傅即叫即製,非常吸引。先嚟呢個刺身set,有牡丹蝦、海膽、赤貝、拖羅、金目鯛、深海池魚等,每款都非常新鮮。尤其係海膽非常甜,入口即溶,金目鯛鮮味十足,肉質有彈性,絕對不能錯過。跟餐亦有一款沙律,麵豉湯,同一碗白飯,食落都夠飽。至於壽司都好吸引,有成十款咁多,件件都好靚,部分款式就同刺身重疊,不過轉成壽司嘅做法,同刺身嘅食法,味道有啲唔同,所以感覺上都ok。壽司方面就有海膽、三文魚籽、鯖魚、銀鱈魚、池魚、魴鮄、帶子等,比較推介鮮甜嘅銀鱈魚同埋帶子,同樣清爽鮮甜。今餐食得都幾滿足,估唔
跟餐亦有一款沙律,麵豉湯,同一碗白飯,食落都夠飽。
今餐食得都幾滿足,估唔到喺舊區食日本菜都咁有驚喜,希望之後疫情好轉,有更多時間可以慢慢品嚐omakase。