2019-01-20 65 浏览
今晚星期五happy friday😊約了幾位朋友🤝來到這餐廳🍽來一趟韓式燒一燒🔥,之前朋友🙋‍♂️食過質素ok👌,所以我們相約來吃,餐廳的面積一般卻坐得舒適👍沒有侷促的感覺💕,周圍佈置了韓式嘅元素例如一些掛畫等別具風味。🔅韓式特色是配料頗多✔,芽菜🌿、竹筍☘、泡菜🍀等、先吃點當熱身👄。韓燒當然有鐵板🔥,叫了帶子、魷魚🦑、蝦🦐、五花腩🐽、牛肋骨🐄等,肉燒得不要太耐🔴,以免變肉乾◾,而當肉轉色再燒多一陣就可以了🥢,這時夾起吃仍保持肉汁💧,肉入味,而我會將肉包著菜來吃🥦,加点韓醬更惹味😋。同樣,帶子、魷魚、蝦等海鮮也不宜燒太久了🕒,當中我欣賞的帶子,肉不會過實,軟硬剛好,而蝦的size頗大隻啖啖肉,不錯👌。今晚同朋友韓燒飲番杯🍻,釋放工作壓力更開懷💭,下次再來happy😎。👑🥢👑🥢👑🥢👑🥢👑🥢

👑🥢👑🥢👑🥢👑🥢👑🥢
2019-01-19 62 浏览
旺角人來人往十分熱鬧,遊客眾多插針都插唔入,尤其是五六日更厲害,今晚和朋友就到旺角行街,行到好攰又肚餓所以到附近的餐廳晚膳,興之所至想食韓式食物, 剛巧見到梨滿園韓國料理,二話不說便一顆兒上去。特級海鮮炒年糕$78有青口、蝦、蜆及一些配菜與年糕一起煮,年糕煙韌有咬口,味濃郁,年糕本身很飽肚,吃幾件已經有濟的感覺,不過有一些蔬菜配料在其中,食埋這些配菜反而令成件事更加清新,不至於太過飽滯,加上有一些海鮮,豐富了口感層次。石頭鍋飯$68可選擇牛肉或雞肉,今次我們就叫了牛肉石頭鍋飯,端來的時候,還聽到石鍋的「字字」聲,已感覺到飯粒 演變成飯焦的過程了,飯面頭鋪滿了各式各樣的材料,主角牛肉再加上其他的配菜包括芽菜、雪菜、甘筍、椰菜等,顏色頗為鮮豔,待了一陣,便筆一殼來吃,飯香,牛肉嫩,食到最底,就見到那期待的飯焦了,咬落去還脆卜卜,好似食緊薯片一樣,整體是不錯的呢。整體來講,這裏的價錢大眾化,好像一個二人套餐來說都是198蚊,是合理的價錢吧,所以今次瞎中中走咗上去食,反而獲得了意外的收穫呢。

特級海鮮炒年糕$78

石頭鍋飯$68

2019-01-17 55 浏览
和朋友在旺角食晚飯,見梨滿園在openrice 頗多好評,決定去試一試。餐廳提供多元化美食,由韓國料理到韓燒,應有盡有。先來前菜6小碟,最愛是韓式泡菜,辣辣地很開胃。牛肋骨湯牛肋骨炆得鬆軟,入口帶陣陣牛香,用來餸飯味道一流。高麗人蔘雞湯湯有濃郁的人蔘味,且有雞味突出,內裡更有一粒粒糯米,有咬口之餘也很入味。海鮮煎香蔥餅蛋餅煎得香脆,除了蒽香,還有魷魚的鮮味,吃得津津有味。蜂蜜生薑茶甜甜地兼薑味十足,朋友都讚不絕口。蜂蜜紅棗茶蜂蜜味再加上紅棗味,非常滋潤。

餐廳提供多元化美食,由韓國料理到韓燒,應有盡有。

先來前菜6小碟,最愛是韓式泡菜,辣辣地很開胃。

牛肋骨湯
牛肋骨炆得鬆軟,入口帶陣陣牛香,用來餸飯味道一流。

高麗人蔘雞湯

海鮮煎香蔥餅
蛋餅煎得香脆,除了蒽香,還有魷魚的鮮味,吃得津津有味。

蜂蜜生薑茶
甜甜地兼薑味十足,朋友都讚不絕口。

蜂蜜紅棗茶
蜂蜜味再加上紅棗味,非常滋潤。

通菜街兩旁的食市眾多, 每次沒有目標時, 就會到通菜街走走, 尋找一些性價比高的美食!今次經過威達商業大廈, 發現有很多食市, 而我倆見梨滿園的價格很吸引, 就決定一試~晚餐方面真的很便宜, 例如人參雞湯餐都只需$88, 有湯有飯更有配菜!但最後我倆很好笑地沒有點晚餐, 反而突然想韓燒, 銀包因此而縮水了~配菜種類多, 味道雖普通, 但都不錯! 而烤爐亦衛生去掩蓋著, 不像其他餐廳般"吸塵"~烤肉什錦拼盤《$120》※ 推薦指數: 3/5有豬、牛、雞! 豬=五花腩, 三種入面最好味, 雖沒有調味, 但這樣才能試到肉香呢~而牛和雞都是港式韓國餐廳的醃肉, 份量十足但咸了點!韓國生菜跟麵鼓醬《$48》※ 推薦指數: 4/5雖然真係有點貴, 但烤肉什能沒有生菜呢!?而麵鼓醬都很不錯, 不會過咸, 帶點甜香, 配五花腩一流辣汁五花腩肉《$78》※ 推薦指數: 3/5五花腩肉原本不錯, 而且不會太辣, 但有點像拼盤中的牛和雞, 醃得咸了點, 掩蓋了肉味!海鮮煎香蔥餅《$58》※ 推薦指數: 4/5新鮮即煎, 所以夠脆夠熱, 而且海鮮都不少, 不會只食到粉漿, 值得大家一試!鮮雜菜拼盤《$68》※

烤肉什錦拼盤《$120》※ 推薦指數: 3/5

有豬、牛、雞!

而牛和雞都是港式韓國餐廳的醃肉, 份量十足但咸了點!

韓國生菜跟麵鼓醬《$48》※ 推薦指數: 4/5

雖然真係有點貴, 但烤肉什能沒有生菜呢!?
而麵鼓醬都很不錯, 不會過咸, 帶點甜香, 配五花腩一流

辣汁五花腩肉《$78》※ 推薦指數: 3/5

海鮮煎香蔥餅《$58》※ 推薦指數: 4/5

鮮雜菜拼盤《$68》※ 推薦指數: 3/5

這個其實不錯, 但有點圖文不符, 種類相對少了點呢~

整體真的好像年少時食的XX苑, 很有童年的味道! 而服務方面要吐糟一下~
侍應人數不多, 服務我們的主要有兩位, 其中幫我們下單的姨姨不但下錯了單(原本我們不是點烤肉什錦拼盤的!), 更不太醒目, 鄰桌問餐廳位於什麼大廈都說不出來, 真的讓我們傻了眼

反而另一位姨姨則笑容滿面, 做事有效率, 而且幫忙解決了很多事, 是一位全能的員工呢
2019-01-17 66 浏览
好耐無食過韓燒,對上一次都半年前,今日拉左朋友陪我去食韓燒最慘月尾銀彈又唔充足,去左旺角食,貪佢唔貴又多選擇價錢$78有一碟辣汁五花腩肉幾十蚊韓燒真係係旺角先搵到開爐前指定動作,每枱6款前菜泡菜-小小辣南瓜-好淋豆角-普通酸蘿蔔-好正,好爽好脆,食左幾碟芽菜-都好爽,refill 薯仔絲-一般$78辣汁五花腩肉超好味,醬料調配得非常好肉質又唔鞋野菜配五花腩,增加口感$88 牛肋骨湯,好大條牛肋骨骨多肉少,好重胡椒味,幾香,辣辣地
好耐無食過韓燒,對上一次都半年前,今日拉左朋友陪我去食韓燒
最慘月尾銀彈又唔充足,去左旺角食,貪佢唔貴又多選擇

價錢$78有一碟辣汁五花腩肉
幾十蚊韓燒真係係旺角先搵到

開爐前指定動作,每枱6款前菜
泡菜-小小辣
南瓜-好淋
豆角-普通
酸蘿蔔-好正,好爽好脆,食左幾碟
芽菜-都好爽,refill
薯仔絲-一般
$78辣汁五花腩肉
超好味,醬料調配得非常好
肉質又唔鞋

野菜配五花腩,增加口感
$88 牛肋骨湯,好大條牛肋骨
骨多肉少,好重胡椒味,幾香,辣辣地
要在旺角搵食,女人街兩側食肆絕對是不錯的選擇,不過,這次仍然是到女人街吃街,只是改了在樓上商場。 這間梨滿園其實早早就想試了,只是一直抽不到時間,這次終於來到了,心情特別興奮。餐牌選擇極多,我們兩位女生看得花多眼亂,最後,點了拼盤及熱食來吃。 前菜有好幾道,待應送上來時,還給我會揀選,自己選擇。飲品方面,除了汽水及韓式罐裝飲品,還有大量酒品選擇。 韓國生菜跟麵豉醬 這個菜需要額外點配,但價錢並不昂貴,而且寫明是韓國生菜,感覺又有點不同。燒內雜錦拼盤(牛、豬、雞) 豬肉是五花腩,燒烤前店員先為我們剪片,方面燒熟,感覺窩心,而五花腩超好吃,油香豐腴,而且燒烤後,帶點焦香及爽脆,吃時包著生菜及泡菜,會更滋味。牛肉是碎條狀,所以燒烤時容易控制,加上早已醃製,味道甜甜的,佐飯一流。 雞肉挺厚身,不過由於烤爐火力強,就算燒熟後仍能保持外脆內嫩。香辣炒八爪魚 八爪魚口感超爽脆,有咬口得來又彈牙,最重要是調味調得剛好,辣辣的,非常惹味,一吃便停不下來。牛肋骨湯 很愛這個牛肋滑,滑頭清甜,而內裏的牛肋骨超級軟淋,牛肉味突出,肪香味濃,入口帶點牛奶羶味,很好吃,唯一美中不足是牛肋骨份量太少,若能多加一點就

牛肋骨湯 很愛這個牛肋滑,滑頭清甜,而內裏的牛肋骨超級軟淋,牛肉味突出,肪香味濃,入口帶點牛奶羶味,很好吃,唯一美中不足是牛肋骨份量太少,若能多加一點就好了。

2019-01-09
2019-01-15 36 浏览
去新食韓燒都會食燒牛肉,今次都唔例外係旺角比較好質素既韓燒餐廳-梨滿園一坐底已經奉上6款前菜有泡菜,芽菜,南瓜,羅白絲,豆角,薯仔絲無限refill ,淨食前菜都好開心,烤牛肉一碟,一碟都夠2個人食牛肉幾新鮮豬肉+牛肉,三塊已經一個爐满晒,好大塊蛋伴生牛肉絲,一個生牛肉球由牛肉絲組成~上面有一隻生蛋~~伴碟有青瓜梨同薯仔,~~店員會係你影完相之後幫你攪拌~~生牛肉加件蛋味道好夾~~~~~加埋配料好清新好味!!!!
去新食韓燒都會食燒牛肉,今次都唔例外

係旺角比較好質素既韓燒餐廳-梨滿園

一坐底已經奉上6款前菜
有泡菜,芽菜,南瓜,羅白絲,豆角,薯仔絲
無限refill ,淨食前菜都好開心,

烤牛肉一碟,一碟都夠2個人食
牛肉幾新鮮

豬肉+牛肉,三塊已經一個爐满晒,好大塊

蛋伴生牛肉絲,一個生牛肉球由牛肉絲組成~
上面有一隻生蛋~~
伴碟有青瓜梨同薯仔,~~
店員會係你影完相之後幫你攪拌~~

生牛肉加件蛋味道好夾~~~~~
加埋配料好清新好味!!!!
2019-01-14 41 浏览
樓上舖, 唔易搵.入到去, 客人稀sor.叫咗2個lunch, 同枱叫咗石頭鍋飯, 我叫咗個泡菜豬肉飯.每人有2樣前菜送, OK既, 好正常好普通的前菜.石頭鍋飯同枱話OK, 最主要因為我地窮, 佢D嘢平. 所以就OK, 唔係話佢有乜咁好食.我個泡菜豬肉飯出晒事, 成碟嘢都滿滿地, 但睇真D, 你_ _全部都係洋蔥.我數過, 3塊豬肉, 幾條泡茶, 其他都係洋蔥.Excuse me? 你生意好好牙? 你地點好好? 洗唔洗cheap個食材cheap到咁?你好嘢!我厚度, 我不下負皮, 祝你生意興隆! 一本萬利!
樓上舖, 唔易搵.

入到去, 客人稀sor.

每人有2樣前菜送, OK既, 好正常好普通的前菜.

我數過, 3塊豬肉, 幾條泡茶, 其他都係洋蔥.

你好嘢!

我厚度, 我不下負皮, 祝你生意興隆! 一本萬利!
2019-01-13 39 浏览
對上一次去韓國已經有成年,或者更耐喇!而喺香港食韓燒,仲要比較舊式嘅,都唔記得係幾時喇。既然係咁,就去食返餐韓國餐啦。食韓國野當然唔少得叫燒肉啦,我地叫左個什錦燒肉拼盤,再試吓燒海鮮。我地將豬腩肉嘅肥膏燒到脆卜卜,食落幾香口架!牛肉本身已經腌左,有少少調味,唔洗點醬油都好味喇,仲可以用生菜包住黎食,唔怕太油膩添!至於海鮮呢,都唔錯架!隻蝦都幾大隻,開邊咁燒就唔怕唔熟啦!帶子又大粒,放喺一邊慢慢燒就最啱,唔會燒到太老。配埋啤酒真係無得頂呀!我地另外再叫左個雪濃湯,奶白色嘅牛骨湯入面有煮到好冧嘅牛肉,好正呀,配白飯一流!

2019-01-10
2019-01-12 98 浏览
天寒地凍,去吃韓燒就最適合了,剛好與閨蜜行完旺角的公仔舖,即刻跑去附近食韓燒😻👻門口擺放了這超值晚市套餐餐牌,價錢大衆化,一於試試😋韓式餐前小吃,可能行到有點餓,食落味道頗不錯👌🏻朋友覺得食韓燒要飲涼茶打底,一於飲支韓國啤酒😆濟洲島黑毛豬柳肉: 估唔到份量都幾多!烤牛肉:份量好足料😻👍🏻生菜跟麵豉醬:傳統韓國吃法,是用生菜包著烤肉、辣味生菜及搽上麵豉醬吃😻😋簡簡單單包著吃,都好好味😻👍🏻👍🏻👍🏻辣豆腐肉湯:其實,一點也不辣,我怕辣,所以好啱我食,熱辣辣啱曬冬天吃😻👏🏻👏🏻👏🏻

門口擺放了這超值晚市套餐餐牌,價錢大衆化,一於試試😋

餐前小食

韓式餐前小吃,可能行到有點餓,食落味道頗不錯👌🏻

啤酒

朋友覺得食韓燒要飲涼茶打底,一於飲支韓國啤酒😆

濟洲島黑毛豬柳肉

濟洲島黑毛豬柳肉: 估唔到份量都幾多!

烤牛肉

烤牛肉:份量好足料😻👍🏻

烤牛肉包生菜

簡簡單單包著吃,都好好味😻👍🏻👍🏻👍🏻

辣豆腐肉湯

濟洲島黑毛豬柳肉
烤牛肉
烤牛肉包生菜
2019-01-12 36 浏览
上次食飯經過見到梨滿園,今次想食韓國野就去試下先來免費前菜,有南瓜肉、芽菜、小白菜、薯仔條、泡菜、醃蘿蔔絲,全部味道都不錯。點了凍檸茶,意想不到有茶餐廳的質素,好飲。雪濃湯 $88,我之前去韓國也未試過。用牛腿骨製成的湯。長時間熬製所以是乳白湯色的湯。個湯好鮮味!牛肉肉味濃郁又腍,好好味。泡菜煎餅 $78好香脆,泡菜味適中。韓式炒粉絲(豬肉) $52估不到晚餐份量這麼多,好抵食。不過粉絲未夠乾身。韓式炸雞 $88(小)烤雞外皮好香脆,內裡仍保持juicy肉質,可點辣醬,更配有醃蘿蔔粒:
上次食飯經過見到梨滿園,今次想食韓國野就去試下

點了凍檸茶,意想不到有茶餐廳的質素,好飲。

泡菜煎餅 $78
好香脆,泡菜味適中。

韓式炒粉絲(豬肉) $52
估不到晚餐份量這麼多,好抵食。不過粉絲未夠乾身。

2019-01-12 97 浏览
近排想去韓國旅行,但plan極都未夾到合適既日期,成日睇到啲旅行片,見到啲炸雞好好食,韓國料理又好食,燒肉又好食🤤真係乜鬼都想試吓⋯⋯可能個FD聽得我講得太多,所以帶我黎食韓國料理止下咳🥰餐牌上有好多款選擇,有燒肉、炒年糕、石鍋飯、炸雞等等,仲有啲特價晚飯,有湯同白飯跟,都係50零蚊起,都幾抵食韓式泡菜六小碟,食完可以再加,味道不錯👍🏻雪濃湯 $88 用幾款牛骨熬製而成既湯~湯頭熬製至乳白色,非常濃郁。小小鹽味加上香蔥,令味道有層次左,好好飲啊~泡菜煎餅 $78熱辣辣,食落仲好香脆,泡菜份量比例幾好,唔會成口麵粉同埋唔油膩👍🏻值得一試韓式炸雞 $88(小)晚市特價餐,有大有小選擇,小既大約都有10-12件雞,仲配有酸甜辣醬同酸蘿蔔,雞炸得唔錯,熱辣辣,雞皮好鬆脆感覺上都幾抵食,下次會再黎試下燒肉

可能個FD聽得我講得太多,所以帶我黎食韓國料理止下咳🥰

韓式泡菜六小碟,食完可以再加,味道不錯👍🏻
韓式六小碟

雪濃湯

泡菜煎餅

韓式炸雞

感覺上都幾抵食,下次會再黎試下燒肉
韓式六小碟
雪濃湯
泡菜煎餅
韓式炸雞
  • 海鮮煎餅
2019-01-11 23 浏览
呢一日同朋友喺旺角行完街之後,行到攰攰哋,就諗住搵個地方坐低,醫下肚啦!朋友想食韓國料理,不過旺角唔少地方都人山人海,去邊度食飯我哋都掙扎咗一陣,正好朋友search到呢一間餐廳似乎唔錯,我哋一於去試下。店員一嚟就先送上六小碟嘅前菜,款款都好有特色 ,淨係前菜已經足夠開胃。而我最鍾意嘅食物當然係大豆芽同泡菜呢兩樣最傳統嘅韓國醃菜啦!泡菜係自家醃製,酸酸甜甜但唔太辣,好開胃!大豆芽就有少少麻油嘅香味,同樣爽脆,入口唔錯!食韓國嘢就梗係要食烤肉㗎啦, 呢度一樣都有而且仲附送咗生菜拼盤同埋落左泡菜汁嘅嘅生菜, 可以夾埋烤肉一齊食。我哋分別叫咗一個細細哋嘅烤肉拼盤同一碟牛肉蛋雖然係細嘅拼盤但一啲都唔惹少, 份量都幾大,分別有五花肉、牛肉同雞肉。 配埋生菜食真係一流 中,不過烤肉嘅味道醬油味比較濃, 雖然係好食,但係因為有糖嘅關係,比較易黐底, 戰嘅時候需要技術呀!啲朋友叫嘅泡菜煎餅都味道唔錯, 非常香口而且酸酸地, 但係唔會太粉, 薄得嚟好香脆!以我叫嘅海鮮石頭鍋飯, 亦都相當有水準上枱嘅時候熱辣辣出曬煙 ,加埋店家嘅辣汁撈落去 ,真係好好食,而且下面有唔少嘅配菜,除咗魷魚蜆肉等等之外,亦都有

以我叫嘅海鮮石頭鍋飯, 亦都相當有水準上枱嘅時候熱辣辣出曬煙 ,加埋店家嘅辣汁撈落去 ,真係好好食,而且下面有唔少嘅配菜,除咗魷魚蜆肉等等之外,亦都有菠菜、紫菜、蛋,令到飯食落更加有層次同香口!

叫咗咁多嘢, 真係飽到捧住個肚走,食物質素又唔錯,喺旺角嚟講,我覺得都算幾抵食,下次可以再食!
  • 前菜
  • 泡菜煎餅
  • 海鮮石頭鍋飯
  • 烤肉什錦拼盤
2019-01-11 29 浏览
旺角雖然好多野食...但成日都選擇困難症, 所以我好鐘意拎下傳單, 睇下會唔會見到間岩既!今次就去左梨滿園韓國料理, 係間商廈入面, 裝修都好懷懷舊舊咁!價錢方面中中等等, 但佢地既晚餐又真係幾抵, 不過我地想燒下野食, 所以只叫左一個晚餐~點餐既時候好搞笑, 我地揀左幾樣野都比姐姐STOP, 原因係因為怕我地食唔哂...個時我地都一頭霧水嫁, 但之後先知原來我地點既其中一個湯係包白飯嫁!!! (點解姐姐唔一早講!!!???)又係推介野食既時間啦!首先推薦大家試下牛肋骨湯(包飯嫁!), D牛肋骨炆到好腍, 而且個湯都幾香, 都唔錯嫁!而且入面仲有大量韓式粉絲, 索埋D湯一齊食超正但就份量方面出左少少問題, 我覺得牛肋骨唔太夠, 食落唔夠喉!另外就係推薦大家試下佢冇醃過既五花腩, 大大片, 脂肪同肉既比例係4:6, 燒黎食勁香!反而有待改善既係醃肉, 我地就覺得咸左少少~整體間野都唔錯, 有好平既晚餐, 又有好多種類既野食! 梗有一種岩你心意呢~~~

又係推介野食既時間啦!
而且入面仲有大量韓式粉絲, 索埋D湯一齊食超正

反而有待改善既係醃肉, 我地就覺得咸左少少~

呢排有少少凍,人一凍就好想食啲辣辣地嘅嘢,或者食多啲肉暖下胃, 韓國料理絕對係唔錯嘅選擇,今次同友人去到旺角行完街,試嘅呢間韓國料理幾有家常嘅味道, 值得一試!餐牌都幾厚,都幾多選擇, 有選擇困難症嘅我哋都掙扎咗一陣。不過我哋都選定咗食燒肉拼盤、一碟牛肉,仲叫咗一個湯加辣泡菜煎餅。 但估唔到未食就已經有咁多前菜送上, 睇見都流曬口水。包括有土豆絲、西蘭花、酸蘿蔔、泡菜、南瓜、大豆芽呢六款, 而我就比較鍾意土豆絲同埋泡菜,土豆絲鹹鹹地,但係好香好爽脆, 咬落絕對唔似食緊薯仔咁, 有時土豆絲浸得唔夠耐,就會變淋,係因為入面嘅澱粉質未浸得走,但呢個就絕對唔會, 功夫做得好足好細心!醃泡菜嘅味道都相當開胃,相信係店家自己醃製嘅, 同出面舖頭食到嘅味道唔同味道唔會太鹹太辣反,而酸甜味比較多,唔錯!店員送上烤肉嘅同時,亦都送上呢一個生菜拼盤,加埋呢個醃生菜同大豆醬, 平時一般食燒肉嘅舖頭,如果要生菜的話,通常都要加錢,但係呢度就唔使,會送埋畀你,感覺都幾抵食!而且生菜拼盤仲有大蒜,鍾意食重口味嘅人,可以夾埋啲肉一齊食!淨係烤肉加埋配菜都已經可以半飽, 份量都真係幾大㗎!燒肉方面,我哋叫嘅拼盤分別有

餐牌都幾厚,都幾多選擇, 有選擇困難症嘅我哋都掙扎咗一陣。

淨係烤肉加埋配菜都已經可以半飽, 份量都真係幾大㗎!

燒肉方面,我哋叫嘅拼盤分別有:五花肉、雞腿肉、 牛肉, 分開嗰啲都係牛肉,不過就係牛肋肉, 牛肋肉有少少雪花,而且加上有預先調味,食落香口得嚟都幾入味。

不過我覺得五花肉嘅味道就比較吸引,可以加少少鹽再配埋生菜蒜頭一齊食,對於我呢啲鍾意食重口味嘅人,簡直就係一流嘅滋味。

另外我哋仲叫咗一個泡菜煎餅,煎得都幾香脆,而且好多泡菜,食落一啲都唔油膩!

而呢一個辣豆腐海鮮湯都係食韓國菜必點嘅, 貪佢夠暖身, 入面嘅豆腐吸收曬湯味道,滑得嚟好濃味,正!

叫到一檯都係嘢,今餐真係好滿足!

• 辣豆腐海鮮湯
  • 前菜