2019-11-07 545 浏览
开业还搞了活动 $8一片吞拿大脂 这家店日本也有 价格肯定是比香港便宜很多啦服务…差 站在门口半天 没人理… 人手就不够!!点单没人…等半天 买单等半天…这服务…味道 还不错 但是大脂有筋…其他都很好 也是入口即化 而且切的很大块 就是筋 有点煞风景 $200/5片的价格也是很亲民!寿司点的是lunch $188 有两件吞拿 虽然不是好的部位 不过这家店出品还不错 也是很软糯 无筋 比其他的都好吃 出乎意料 虾也是棒棒的 很大单点了 火炙吞拿寿司$28一个 那种火味 …好吃 又追加了一次吞拿鱼茸$13 看上去也是中脂大脂的颜色 可能是边角料 剁成泥 性价比也是很高了 味道也好!除了服务其他都不错 性价比也很好 还会再来的
吞拿魚大脂

午餐定時壽司

火炙吞拿魚壽司

除了服务其他都不错 性价比也很好 还会再来的
午餐定時壽司
火炙吞拿魚壽司
  • 吞拿魚大脂
2019-10-19 1164 浏览
美登利是來自日本的店,之前在日本已經嚐過一次,覺得食物質素高而且價錢相宜。位於沙田的食店是新開張,因為看過食評發現晚上必定會大排長龍,於是事先下載了商場app方便電子訂台。在晚餐時段,門外等位的人數頻多,但幸好事先拿了飛,等了一會便可以進內了。店內的位置寬闊分別設有吧台和台座,一點也不侷促。打開menu發現壽司的種類十分多,眼花瞭亂,有不同魚類、具類,即使是三文魚及吞拿魚,都有不同位置及烹調方法可供選擇。如果不想煩惱該選什麼,可以選盛,每個盛合大概有十件手握,不過每個盛也有我不太想吃的種類,於是決定在menu內自選。中拖羅 – 所有自選壽司中最美味,魚油脂極高,入口即融,魚香恰到好處,非常甘香,餘韻在口腔中起碼停留幾秒火炙帶子 – 肥美又厚身,肉質結實彈牙火炙舌拿魚、三文魚 -火炙過後魚油香突出,配上芝士的三文魚更令人欲罷不能牡丹蝦 – 份量大隻,味道鮮甜,晶瑩剔透的蝦身令人垂涎三尺松葉蟹壽司 – 蟹膏蟹黃味道濃郁,入口creamy,配上壽司飯更是一流,配上大大碗白飯應該是油甘魚 –肉質厚實滑嫩,油花均勻的散佈於每絲刺身當中,入口即融化在舌尖上池魚刺身 – 只是80元卻有八件左右,表皮

火炙帶子 – 肥美又厚身,肉質結實彈牙
牡丹蝦 – 份量大隻,味道鮮甜,晶瑩剔透的蝦身令人垂涎三尺
池魚刺身 – 只是80元卻有八件左右,表皮散發着亮銀色的光澤,魚肉色澤紅潤,一口咬入,首先是清甜的感覺,繼而感到魚油在口中慢慢滲出,我想只有厚切才能體會其由油脂帶出來豐富的層次感

這裡值得一提的是,壽司飯的比例相對細,又不會太冷或太酸,相反飯上的魚肉卻異常的長,要分數口才可把壽司吃掉,總括來說是值回票價。
  • 中拖羅
  • 火炙三文魚,池魚刺身,
  • 火炙舌拿魚,
日本美登利確實係價廉物美,唔知係咪有期望,但可惜香港店只係麻麻地!蟹膏正常,因為呢啲本身都唔係新鮮製。呢個セッド,上枱時手卷嘅紫菜已經淋左,連鎖壽司店都唔會犯嘅錯tuna最好食,唔會太油膩。至於香港人必食嘅海膽就好普通,唔腥但唔夠新鮮所以唔甜。但魚子真心腥,我自己本身唔怕腥都食得出。蟹セッド,裡面啲野都係重複,點餐時無為意。油甘魚同鯛魚外觀一般,無光澤度,近睇會睇到魚身嘅刀工並不利落,食落仲有筋。註:本店唔係日本師傅。加茶要等好耐,可能忙掛攰掛。食材其實唔太滿意🤷🏻‍♀️,排隊只係趁墟,無日本原有嘅實力。見啲食評都係食lunch多,咁大家都係幫襯lunch算啦。

蟹膏正常,因為呢啲本身都唔係新鮮製。

tuna最好食,唔會太油膩。
至於香港人必食嘅海膽就好普通,唔腥但唔夠新鮮所以唔甜。
但魚子真心腥,我自己本身唔怕腥都食得出。

蟹セッド,裡面啲野都係重複,點餐時無為
意。

。註:本店唔係日本師傅。

加茶要等好耐,可能忙掛攰掛。

2019-10-15 768 浏览
美登利係沙田開第三間香港分店啦沙田office友表示一定要去試12:25分到達餐廳外面好順利咁唔洗排隊就成功直接入座叫左個極上手握壽司盛り合せ($248)茶碗蒸(蒸蛋)同味噌湯先上茶碗蒸入面有菇有蝦有帶子 都幾足料松葉蟹腳幾甜又唔乾 幾新鮮雞蛋同穴子出乎意料地好味帆立貝夠飽滿 啖啖肉 味道鮮甜中拖羅有光澤又油香 好味三文魚牡丹蝦正常發揮唯獨海膽顆粒唔夠粒粒分明唔夠甜 同魚子唔夠飽滿價錢雖然比日本貴雙倍價錢但質量保持優質食材新鮮亦都冇壽司散件既情況出現店員服務好好 不斷添茶對得住呢個價錢既質素呀下次掛住日本既時候會再黎食!附上lunch menu比大家參考
美登利係沙田開第三間香港分店啦
沙田office友表示一定要去試
12:25分到達餐廳外面
好順利咁唔洗排隊就成功直接入座
叫左個極上手握壽司盛り合せ($248)
極上手握壽司盛り合せ

價錢雖然比日本貴雙倍價錢但質量保持優質
食材新鮮亦都冇壽司散件既情況出現
店員服務好好 不斷添茶
對得住呢個價錢既質素呀
下次掛住日本既時候會再黎食!
附上lunch menu比大家參考
極上手握壽司盛り合せ
2019-10-15 441 浏览
午飯時間來到位於沙田新城市廣場的梅丘壽司美登利分店,感覺滿足,人在香港也有感像置身日本🇯🇵,品嚐美食新鮮的海鮮。選的是海鮮飯、烏冬、炸天婦羅定食午餐,海鮮飯非常新鮮美味,非常飽飽大滿足,還有最愛的茶碗蒸,熱熱香軟的蒸蛋好美味呢!午餐定食非常抵吃,下次要再來品嚐其他款式的午餐定食~

午餐定食非常抵吃,下次要再來品嚐其他款式的午餐定食~
2019-10-14 521 浏览
話說梅丘壽司美登利喺新城市廣場開第三間FC分店。地點都算方便,所以就即管去食啦。午市推出咗Set lunch,價錢由$108至$248,除主食外,仲跟埋茶碗蒸同赤味噌湯,而且到下晝五點先完,都算幾抵。極上吞拿魚丼:6塊大大塊吞拿魚、全部部係中拖羅/大拖羅。一份大約半個拳頭嘅吞拿魚腩蓉、4粒角切吞拿魚,全部都好新鮮美味。飯嘅份量都唔少,依個set好飽肚嫁。鰻魚壽司天婦羅御膳食個set嘅刺身丼,顧客可以從海鮮刺身丼、蟹肉帶子丼或者豪華三色丼裡面三選一,如果豪華三色丼,就要加多$30喇。大大條嘅鰻魚,絕對俾你眼同口嘅滿足感。天婦羅有蝦、白魚、帶子、等等。老實講,天婦羅只屬於一般水準,不過不失。三個丼,我就揀咗蟹肉帶子丼。蟹肉鮮甜,帶子亦好新鮮,食到底部,裡面原來仲有角切玉子同飛魚子,真係好驚喜。

極上吞拿魚丼:
極上吞拿魚丼

鰻魚壽司天婦羅御膳
蟹肉帶子丼
2019-10-13
極上吞拿魚丼
蟹肉帶子丼
2019-10-03 726 浏览
一直都想試美登利,可惜旺角長期排隊,難得忽然早放工,於是直入沙田新分店😎餐牌有散點同套餐,午巿都係食套餐抵啲,叫左個極尙壽司盛, 盛惠$188套餐先來茶碗蒸同埋麵豉湯,茶碗蒸夠熱,而且夠大,蛋味濃,蒸蛋滑,吃完都飽左3成。可惜麵豉湯唔夠熱,放左一陣壽司未上已經攤涼了🤭壽司盛有12款,睇見都覺得好豐盛,刺身新鮮夾大件,不過無乜魚味。午餐連埋加一$206.8講真抵就一定唔算,旨在試下都無妨,質素同味道不過不失啦,但唔需要再幫襯🤫

2019-09-26
2019-10-02 576 浏览
雖然價錢比日本貴不過都可以接受,唔知係咪已經過咗嗰一浸熱潮,下晝去食完全唔洗等位。不過午餐選擇真係唔多,套餐嘅烏冬同丼都唔係好吸引到我哋;最後我哋選擇單點。總括嚟講食物質素唔係差,不過味道只可以算係普通而且冇驚喜,真係覺得冇必要排隊or專登過嚟食。【Lightly-Broiled Yellowtail火炙油甘魚壽司$20】【Salmon Sushi Assortment三文魚盛合$145】【Tuna Gristle吞拿魚筋壽司$12】【Herring Roe數之子壽司$25】【Ultimate Extra Fatty Tuna極上吞拿魚腩壽司$48】

【Tuna Gristle吞拿魚筋壽司$12】
【Herring Roe數之子壽司$25】
新界終於有美登利分店啦!二話不說同女朋友即刻去試。大家可能唔知可以用手機app拎定飛。5點幾開始我就金睛火眼monitor住個情況,計好晒數拎籌,7點半去到等左15分鐘就有得食啦🤩 推薦各位都要善用app!講番食物先,初業期間有3款壽司半價,包括係三文魚,中拖羅同赤身,緊係全部都嗌!味道都幾唔錯,特別中拖羅質素都幾高😋 不過會有切割唔完整既情況出現🤔特別想提舊長鰻魚壽司,成隻筷子咁長超級好食!encore左兩次添呀!不過要成78蚊一舊...壽司普遍都幾貴,難得一次就嗌左88蚊一舊既極上海膽壽司,但真係唔太抵食,特別係早排先去完日本,講緊廿幾三十蚊已經有舊同等質素既~

蒲燒鰻魚壽司

2019-09-11
庆祝纪念
纪念日
蒲燒鰻魚壽司
2019-09-25 527 浏览
吞拿魚赤身$18、極上中吞拿魚腩$38首先魚肉切成大片,十分有滿足感。中吞拿魚腩的魚味香濃、魚味頗出。中吞拿魚腩比赤身貴一倍有多,油脂甘香味亦倍增☺️相比下赤身雖較少油香,卻更能食出食鮮味。海膽 $48口感很creamy,隱約帶點海膽香,但味道不重,甚至被紫菜味蓋過了。菜單上還有一款$88的極上海膽,可能味道會更突出😆炙燒魚鰭肉 $28就是比目魚/左口魚的裙邊。炙燒後油脂味香濃,魚肉上加了蛋黃醬和七味粉,增加了層次感,亦略為減低口腔中的油膩感。蟹肉蟹膏沙律 $55半份上菜時只見到蟹膏,原來裏面都是蟹肉。拌勻後每一口都充滿蟹的鮮味,絕對是必點之選。半份已足夠兩人享用有餘。鰻魚壽司 $78有半條鰻魚的鰻魚壽司,賣相十分吸引。鰻魚質地本身不錯,肉厚不會過韌,只是略為多骨。茶碗蒸 $25內容不算豐富,大概只有冬菇和細蝦等材料。蒸蛋不太滑亦欠蛋香。

吞拿魚赤身$18、極上中吞拿魚腩$38

海膽 $48

炙燒魚鰭肉 $28

蟹肉蟹膏沙律 $55半份

鰻魚壽司 $78

茶碗蒸 $25
2019-09-25 459 浏览
係日本食過美登利絕對會上癮!知道沙田開左即刻要去止下渴,雖然預左無日本禁高質抵食,都深信總有品質既保證!閒日一點去到要等二十張枱,不過唔洗半個鐘就有很入去!美登利有好多唔同既壽司set,同朋友左度右度,最後都決定散叫,可以滿足哂所有願望🤪壽司大致上都新鮮,燒三文魚腩好重油香味好正!帶子鮮甜,中拖甘香,池魚略嫌唔夠新鮮,油甘魚肥美!重點一提係呢個蟹羔蟹肉沙律!呢個係半份,只係$55!性價比特高!佢上面舖滿厚厚既蟹羔,一啲腥味都無,仲要好鮮甜,托底既全部都係蟹肉!係全部!完美既配搭,每一啖都好滿足!強烈推介俾大家!
係日本食過美登利絕對會上癮!

• 蟹羔蟹肉沙律
2019-09-22 287 浏览
今天15:03拎位,明明入面半間舖是吉位,都聲稱要清潔不可入!點知過了十幾分鐘後,見佢入咗一枱客,即刻問佢點解!佢就話個枱是老闆,佢見我麻煩就先我入去!老實說講,d嘢已經一般,價錢5係平,仲有扮多人要等位,真的想死!
2019-09-18 664 浏览
之前吃過雅蘭店,見沙田開新分店,就急不及待試其質素! 因為怕人多,所以提早少許等開門! 到達時,店未開,已有人在排隊了。自己品牌的醬油 - 咸味剛好,正帶出食物的鮮味!單點了幾件軍艦:左1墨魚吸盤軍艦,左2是以魚腸為餡,右邊兩件是魚筋,款款都很好吃!以下是set lunch,set lunch很抵食,超飽!極上吞拿魚丼配赤味噌湯及茶碗蒸看照片已不用多說!! 因為吞拿魚超新鮮,無腥味,加上吞拿魚切得很大片+大件! 由普通的吞拿魚片到入口即溶的吞拿魚腩,也很好吃! 完全滿足了我這位吞拿魚控!! 必食推介!!赤味噌湯及茶碗蒸:味噌湯味道濃,茶碗蒸底部有帶子及蝦,可惜味道不夠香,只可說不過不失的蒸蛋.我叫了叧ㄧ個lunch set,美登利鰻魚壽司天婦羅御膳亦配有赤味噌湯及茶碗蒸海鮮刺身丼:有三文魚,吞拿魚,魷魚,魚背,甜蛋,蟹籽等的刺身雜錦飯,味道不錯!天婦羅:兩隻蝦,鮮冬菇,魚塊,茄子,青椒仔,全是新鮮炸的,所以等了ㄧ段時間,可能天婦羅不是此店的主打,所以只能說ok. 不難吃,但炸得也不是特別出色!鰻魚壽司:這個ㄧ上碟已很好吸引! ㄧ條鰻魚呢~~~~ 好吃,没有雪味!店員的服務很好,又有禮

自己品牌的醬油 - 咸味剛好,正帶出食物的鮮味!

以下是set lunch,set lunch很抵食,超飽!

極上吞拿魚丼配赤味噌湯及茶碗蒸
必食推介!!

店員的服務很好,又有禮貌,又很勤力倒茶!

這兩個set lunch都好吃+抵食!完全推介!
2019-09-07
2019-09-12 721 浏览
話說美登利喺沙田開咗分店,而頭三日食吞拿魚三文魚都有特價,咁啱我唔需要返工我就去咗食啦。咁我同媽咪兩點去到,,等左40分鐘先至有位。lunch set個個海鮮飯係三揀一,由於我超鍾意食海膽同埋三文魚子同埋吞拿魚,所以我加咗$30 upgrade咗個飯。個set有好多野,有個飯有碗烏冬有天婦羅有蒸蛋。因為個烏冬好普通所以我唔記得影相。飯上面嘅三文魚子非常之新鮮充滿鹹香。海膽都好甘甜, 食得出好新鮮,冇苦味。平時出街食海膽最驚就係嗰啲唔新鮮又有苦味嘅海膽。吞拿魚茸就差不多啦,因為都好難整得難食。但我覺得最有心機嘅係,個飯佢會溝埋蟹子同埋甜蛋,所以成個飯好有口感。 至於個天婦羅都好多材料,有兩隻蝦,一件帶子,兩件魚,一件青椒。上菜嘅時候,啲天婦羅新鮮好熱似係啱啱炸出嚟。 不過我就覺得同普通嘅天婦羅冇乜分別,係個分量取勝。至於個蒸蛋,個調味做得啱啱好,唔太鹹。火候都好好,蒸得非常之滑溜, 個底仲有一粒蝦同埋一粒帶子。講返嗰日個優惠,吞拿魚同三文魚都有半價。咁我就叫咗幾件中吞拿魚。 一句講晒,好好食。

2019-09-11 572 浏览
第一次吃香港美登利,沒有預訂,下午2點多walk in,等了一會就能入座,定食選擇也蠻多的,時間到5點我跟朋友們都選了同一款因為太吸引!結果實物沒令人失望,雖然媿美不到日本的,但以整體來說性價比很高!食物份量充足,也十分新鮮,沒拍到的茶碗蒸做得很滑溜,相比下麵豉湯有點咸參加會員活動即時享有9折優惠,變相免除加一服務費12件壽司定食埋單188,相當不錯!店員服務態度很友善,這一餐吃得蠻開心的他們說,下次吃提早一天便可以電話預約
參加會員活動即時享有9折優惠,變相免除加一服務費
12件壽司定食埋單188,相當不錯!
店員服務態度很友善,這一餐吃得蠻開心的

他們說,下次吃提早一天便可以電話預約
2019-09-11