2020-04-10 380 浏览
天氣差困在家裡幾天,難得今天天氣放晴,到沙田逛逛和吃晚飯。很久沒有吃日本菜,尤其壽司,今次趁機試試登錄香港不久的美登利。之前和朋友在東京本店試過一次,覺得不錯,價錢也大眾化,所以想了解那店來了香港能否保持水準。我們3⃣️人點了大吞拿魚腩壽司、蟹膏細卷、穴子壽司、鰻魚壽司、砌碎魚生飯、燒鯛魚頭、三文魚壽司三味和漬物壽司三味;原本想點象拔丰和赤貝裙邊壽司但沒有貨。壽司基本上新鮮,少飯多料。唯一有點不同是壽司裡沒有日式芥末(わさび);因為餐桌沒有日式芥末,只有酸薑,所以我以為芥末已藏於壽司裡,這也是日本吃壽司時的一般吃法。後來向店員查詢,他說是關東關西的分別,所以沒有放芥末在壽司內,他說如果有需要也可以落單時跟師傳說將芥末放在壽司內。我沒有詳細研究這個,但理論上應該在餐牌註明,或落單時問問食客較專業,當然我們問店員要芥末時也會給我們。砌碎魚生飯應該是最普通的一樣,沒有什麼特別,普通魚生的頭頭尾尾,那個價錢不值一試,唯一可取是飯夠多應該可以吃飽。整體價格算中上,總括而言不過不失,就是沒有特別、沒有驚喜。

整體價格算中上,總括而言不過不失,就是沒有特別、沒有驚喜。
2020-04-09
呢排愛上咗食日本野,成日都好想食壽司魚生 😍 今日係沙田新城市廣場就試吓呢間日本餐廳掂唔掂先。而家受到疫情影響,好多餐廳都各出奇謀,呢度外賣自取會員有 85折,非會員有 9 折,堂食無折之剩重收加一 🙄 因為唔想攞住啲外賣係街行嚟行去,同覺得堂食會新鮮啲,最後就揀咗堂食喇 😝 叫咗茶碗蒸、炸蝦卷、特選手握壽司盛盒。茶碗蒸 ($25) : 有芽菜、冬菇、帶子、蝦,味道無咩特別驚喜,元字頭壽司店比佢出色好多。特選手握壽司盛盒 ($275) : 玉子得個大字無咩味 😢 海膽重衰一啲鮮甜味都無 😢 最唔掂係件蟹棒壽司,雖然真係用咗原隻嘅蟹腳,但係啲肉食落去無味之剩重係淋既 🤦🏻‍♂️ 其他壽司就好普通,光澤麻麻同唔夠肥美,而且又無入口即溶既感覺。炸蝦卷 ($70) : 炸蝦卷蝦肉唔夠肥美,味道又係麻麻地 😔 雖然落咗幾多心思係舊壽司到,有芝士、生菜、又有脆卜卜既嘢係炸蝦卷上面,賣相唔錯但此終華而不實。
2020-03-21 517 浏览
經過沙田但晚餐未有Idea,於是試試美登利,結果非常失望。星期六晚上7點不需等位,二人好快入座。點咗壽司盛合,茶碗蒸,單點一兩款壽司,但全部味道好普通。炸蝦卷凍身,炸蝦已經軟淋,明顯炸起一段長時間,咬落去只有一陣油味。海膽軍艦唔新鮮,只有苦腥味。炸魚鮫過熟,肉質嚡口,而且魚鱗未清潔乾淨。整體質素唔值呢個價錢,一般放題亦比佢好。最後,人手充足但全部遊手好閒,每次都要叫職員先會加茶。結論,唔會有下次。
經過沙田但晚餐未有Idea,於是試試美登利,結果非常失望。
星期六晚上7點不需等位,二人好快入座。
點咗壽司盛合,茶碗蒸,單點一兩款壽司,但全部味道好普通。

海膽軍艦唔新鮮,只有苦腥味。

炸魚鮫過熟,肉質嚡口,而且魚鱗未清潔乾淨。

結論,唔會有下次。
2020-03-21
早兩年係日本食過梅丘壽司美登利総本店嘅名古屋分店,一試難忘。真正做到平靚正!百幾元港紙食到一個質素極高嘅壽司套餐,真係令人心郁郁好想再去日本分店食多幾次。知道香港引入左呢間名店,都有衝動即刻去試。但據聞幾間分店都好多人,要排長龍就打消念頭。今次趁疫情去碰運氣,六點九左右去到,不用排隊直入,店內只有3-4枱客。打開menu,一個壽司套餐三百元樓下,比日本貴7成,係日本過江龍來到香港嘅通病,故並非不可接受,最重要係食物質素保持到。叫左特選同特上套餐各一客,等左10mins先上特上套餐。第二份特選套餐要等多15mins才上枱,算係上餐上得慢,但因餐廳本身唔爆,冇交枱壓力,我們覺得還好。整體來講,食物質素以價錢來講係不錯。壽司飯有陣淡淡嘅煙薰味,呢個幾特別。魚生部份都尚算新鮮。要係香港食到與日本一樣新鮮嘅魚生,基本上唔會係呢個價錢。人均二百幾三百元,接近元氣價錢,但就食到比元氣質素高嘅壽司同services,我都收貨。但又未至於會好有驚喜,久唔久食一次係ok。

2020-02-19
2020-03-01 590 浏览
當想念日本時我就會到美登利解解渴🤤其實環境材料各樣都跟日本差不多價錢又可以接受,最主要是真心好味呀❤吞拿魚set每一舊都超級肥美,入口即融,有很香的魚油齒夾留香🤤不誇張,真的是入口即融❤另外如果不想全部是吞拿魚三文魚,其實都有其他選擇一個甚麼都有一件的set是選擇困難症的最佳選擇蝦很鮮甜,海膽超香沒有怪味我個人認為一個set比起單碟嗌更好因為大致上想吃的都有,不過會很飽囉😂😂😂睇返啲相都好想再去多次
當想念日本時我就會到美登利解解渴🤤
其實環境材料各樣都跟日本差不多
價錢又可以接受,最主要是真心好味呀❤

吞拿魚set
每一舊都超級肥美,入口即融,有很香的魚油齒夾留香🤤

不誇張,真的是入口即融❤

另外如果不想全部是吞拿魚三文魚,其實都有其他選擇
一個甚麼都有一件的set是選擇困難症的最佳選擇

蝦很鮮甜,海膽超香沒有怪味
我個人認為一個set比起單碟嗌更好
因為大致上想吃的都有,不過會很飽囉😂😂😂

睇返啲相都好想再去多次

2020-02-08 640 浏览
呢間餐廳係日本有「高 CP 值壽司店」嘅美譽,從不同產地嚴選新鮮嘅時令食材,海產均由日本豐洲市場直送,又選用山形縣飯粒同瀨戶內紫菜。店內全部壽司即叫即做,大家可以坐係吧檯位近距離觀賞師傅細心地準備食材,顯現精細刀功同捏塑技巧。💗貝類盛合($248)拼盤包括有帶子、赤貝、北寄貝、海螺、赤貝裙邊、象拔蚌等共8款🦪由於係貝殻類海產,大部份都係爽口彈牙有嚼頭。帶子肥美又厚身,肉質爽甜唔腥。活北寄貝同活赤貝都係原隻上,前者爽口,後者海鮮味較重。而悲傷小姐認為最出色係赤貝、海螺同象拔蚌👍🏼💗鰻魚壽司($78)鰻魚足足有27cm長,壽司飯立刻變迷你。用咗濃郁嘅醬汁燒成,有甜醬油嘅風味,非常惹味可口。肉質軟綿帶少少炭燒香,完全無泥味,不過尾部位置就偏多軟身細骨🧐💗瀨尿蝦($20)呢款係最失色嘅一款,蝦肉好似白烚咁乜味都冇,鮮甜味係零,食落有d霉同埋有腥味,超級失色🤢💗鰈魚裙邊($25)半透明嘅魚肉食落甘甜,完全冇魚腥味,由於裙邊屬於活動量較多嘅部位,富有彈性。呢款肉質唔係以油脂做賣點,但都有魚油香,悲傷小姐最鐘意彈牙嘅口感🐟💗特級玉子壽司($35)玉子係厚切,份量巨型,玉子足足係壽司飯嘅4倍😱不過,味
💗貝類盛合($248)
貝類盛合

💗鰻魚壽司($78)
鰻魚壽司
💗瀨尿蝦($20)
💗鰈魚裙邊($25)
💗特級玉子壽司($35)
玉子係厚切,份量巨型,玉子足足係壽司飯嘅4倍😱不過,味道麻麻,口感唔算綿密但都冇鞋同實心。食落甜甜地但冇咩蛋味🥚最唔好嘅係溫度凍,係一早整好係雪櫃攞出嚟,我比較鐘意食熱辣辣
💗活章魚吸盤($12)
吸盤爽脆夠哂有咬口,最特別係調味用咗柚子醋,食落酸酸地好清新🦑
💗三文魚籽($38)
三文魚子粒粒飽滿,爽脆口感一流,食落咸香帶鮮味,魚油都夠充足😋但份量未至於多到漏,而且欠缺鮮甜味。

💗三文魚三貫($55)
拼盤包括三文魚醬油漬、火炙三文魚同三文魚🐠三文魚非常鮮味,好有油香,滑身接近入口即溶。火炙三文魚帶d炭燒香,輕輕一灸做出暖暖既半生熟
💗 大蝦三貫($78)
拼盤包括大赤蝦、牡丹蝦同火炙蝦芝士🦐牡丹蝦非常大隻,味道鮮甜,擠出嚟仲有蝦膏添呀!而大赤海蝦就非常厚肉新鮮,全部都爽口彈牙。而火炙蝦芝士就增添份炭燒味。芝士味非常濃,但就好微蓋過蝦嘅甜味🧀
💗 蟹三貫($98)
拼盤包括生松葉蟹、熟松葉蟹同蟹肉蟹膏🦀其中蟹肉蟹膏最為出色,大大啖蟹膏用料十足,絕對回本! 完全無腥味,口感綿綿,一放入口甘香嘅味道就滲透整個口腔🤤生蟹腳食落口感似啫喱,頭一啖都幾鮮甜,不過最後有d腥
2020-01-08
2020-02-06 562 浏览
星期六睇完早場食午餐,等左二十分鐘左右得Bar枱有位,見地下有個籃可以放袋,又可以望住佢地整壽司,所以都照入。我地叫左個三文魚Set,有三文魚腩,有火炙燒,又有魚蓉,又有魚子,岩哂我地。幾新鮮,唔錯呀~我見好多枱都有叫,都幾抵食。鰻魚卷物幾有驚喜,芝士熟蝦正正常常,玉子幾厚幾甜。另外仲叫左個梅子紫蘇手卷,未試過睇個名好似幾特別,不過太鹹,唔鐘意。食完呢堆覺得唔係好夠,追加多一件,但等左好耐。呢度出菜比平時既慢,所以如果大家要加單既記住早啲落單。

午餐
2020-01-22 476 浏览
個日同朋友聚會,沙田都近大家,一直想試呢間,但未搵到機會,咁啱大家都想食日本菜就黎左。大概7點到等位,10幾張枱,7點半左右就入座,都算快。首先叫咗個特選壽司盛,同埋灸燒壽司盛。玉子係超好食😋,呑拿魚出色,無筋其他都好新鮮平成卷$48真係好好食,性價比高有三文魚子,海膽同呑拿魚蓉,超正唔會因爲平就比好少料你,相反好多好滿足。呢個真係必食推介!!仲嗌左半份牛油果沙津👍🏻👍🏻最後想食少少熱野,嗌左個烏冬添🤭🤭埋單都係6百幾唔貴喎,服務好,值得食會再encore阿😋😋😋
大概7點到等位,10幾張枱,7點半左右就入座,都算快。

首先叫咗個特選壽司盛,同埋灸燒壽司盛。

玉子係超好食😋,呑拿魚出色,無筋
其他都好新鮮

平成卷

平成卷$48
真係好好食,性價比高
有三文魚子,海膽同呑拿魚蓉,超正
唔會因爲平就比好少料你,相反好多好滿足。
呢個真係必食推介!!

仲嗌左半份牛油果沙津👍🏻👍🏻
最後想食少少熱野,嗌左個烏冬添🤭🤭

埋單都係6百幾唔貴喎,服務好,值得食
會再encore阿😋😋😋
2020-01-20
平成卷
2020-01-11 435 浏览
想食專業d嘅壽司,所以試下呢間,七點幾去到已經要排隊,以為算早,點知都已經要等三十張枱,因為太想食,所以最後都決定繼續等。最後八點半終於可以食到。由於大家都鍾意食吞拿魚,所以就叫左一個極試吞拿魚盛盒 ($275)鐘意食吞拿魚嘅人,呢個真係唔錯吞拿魚夠新鮮。但惟一我個人認為無咁好嘅係,壽司飯已經乾乾地,可能傅整時太忙碌,黎唔切用毛巾蓋左壽司飯。而其他壽司都唔錯,係新鮮但飯嘅問題都係一樣,令整體有少少失色。最後叫左一個赤貝,呢個其實唔錯。題外話,全間鋪都係以男性壽司師傅為主,而且侍應都係男性,值得一讚嘅係衛生保持得好好

鐘意食吞拿魚嘅人,呢個真係唔錯

最後叫左一個赤貝,呢個其實唔錯。

2020-01-10
2020-01-11 424 浏览
食一次就非常夠啦。有好多枱食完,唔夠服務員去清潔。終於排左一個鐘有檯, 叫完野食,等左好內,壽司到,賣相😰😰魚生好乾身,從來未見過海膽賣相咁差,食物味道很淡,追加要等30分鐘,魚生都係咁乾!從來要叫先加茶。豉油非常淡,芥末肥得非常少。服務員游來游去都唔知做緊乜嘢嘅。壽司師傅速度極慢簡直係蝸速。趕時間嘅朋友仔就千祈唔好嚟啦。埋單都要等10分鐘。服務非常一般,以服務界來講就係等於零。一句講晒,唔係一次就好夠皮啦。
2020-01-11
  • Uni
2020-01-08 337 浏览
新1年的第1個上班日Lunch1行6人去左食個豐富壽司set下晝2點幾去到,呢個時間唔駛排隊👍🏻點左個$138 lunch set,一人前手握壽司盛合🍣個餐已包碗麵豉湯同茶蒸碗麵豉湯幾好飲,味道無咁咸,同平時出面飲開既有少許唔同😋等左大約10分鐘 主菜到🍴一人前壽司有14件壽司其中有6件係迷你壽司對於食量少既人黎講,食到1半已經開始飽整體上全部壽司都新鮮,d飯仲有少少暖呢個價錢絕對係超高性價比👍🏻豐富又滿足的午餐🥰
新1年的第1個上班日Lunch
1行6人去左食個豐富壽司set

下晝2點幾去到,呢個時間唔駛排隊👍🏻

點左個$138 lunch set,一人前手握壽司盛合🍣
個餐已包碗麵豉湯同茶蒸碗
麵豉湯幾好飲,味道無咁咸,同平時出面飲開既有少許唔同😋

等左大約10分鐘 主菜到🍴
一人前壽司有14件壽司
其中有6件係迷你壽司
對於食量少既人黎講,食到1半已經開始飽
整體上全部壽司都新鮮,d飯仲有少少暖
呢個價錢絕對係超高性價比👍🏻

豐富又滿足的午餐🥰
特盛手握壽司盛合
一人前手握壽司盛合
2020-01-02
一人前手握壽司盛合
1K
2020-01-08 221 浏览
相約朋友晚飯,他提議來這裡食壽司早已聽過美登利,但一直都沒特意來沙田這邊試試~~今晚終於可以一嚐平日晚上大概8:15pm左右到達等位等了半小時才有位~~交給朋友發板,散叫了一些壽司三文魚﹑吞拿魚腩及油甘魚壽司的新鮮度不錯不過油甘魚的魚油味不夠香~~唯一有encore的是鰈魚裙邊,質感爽脆,油脂豐富美味~~~另外還點了鹽潰檸檬手握壽司盛合及梅子紫蘇細卷盛合$90有四款,試了兩款帆立貝幾厚身大隻,夠鮮味,不會被鹽潰檸檬味所掩蓋~~梅子紫蘇細卷的梅子和紫蘇味幾濃~~來這裡食壽司,最讚的是刺身大過舊飯刺身的新鮮度尚可~~座位寬敞舒適但價錢略貴我倆點的食物不算好多,埋單都接近$400
相約朋友晚飯,他提議來這裡食壽司
早已聽過美登利,但一直都沒特意來沙田這邊試試~~
今晚終於可以一嚐

平日晚上大概8:15pm左右到達
等位等了半小時才有位~~

交給朋友發板,散叫了一些壽司
香蔥吞拿魚腩軍艦
散叫壽司

三文魚﹑吞拿魚腩及油甘魚壽司的新鮮度不錯
不過油甘魚的魚油味不夠香~~

另外還點了鹽潰檸檬手握壽司盛合及梅子紫蘇細卷
盛合$90有四款,試了兩款
帆立貝幾厚身大隻,夠鮮味,不會被鹽潰檸檬味所掩蓋~~
梅子紫蘇細卷的梅子和紫蘇味幾濃~~

來這裡食壽司,最讚的是刺身大過舊飯
刺身的新鮮度尚可~~
座位寬敞舒適
但價錢略貴
我倆點的食物不算好多,埋單都接近$400
2019-09-12
2019-12-24 422 浏览
星期日做冬是傳統吧,一班親朋圍住聚舊聚餐,老實說那時外出吃飯我都不抱期望,正所謂「被宰的時間到了」,好少大時大節會有什麼好東西吃,不是因為材料不夠矜貴不夠優質,是廚房都忙翻,哪有時間份份煮得細緻,儘管是心水餐廳,「圍餐」都只是「Ok餐」,為免浪費Quota, 我先到酒樓附近餐廳墊墊底,免得一陣餓著被迫吃那些圍餐。結果選了那間,新開的日本過江龍,貪佢清清地唔會太飽肚。點了幾款重口味兼新口味壽司🍣及少量沙律湯品。不論在日本/香港,我都喝碗麵豉湯,今次叫的是有蜆的赤麵豉湯,濃而鮮味,最好的地方是夠熱,超溫暖的感覺。之後我的壽司就逐件逐件來,先來烤吞拿鮮魚筋軍艦及明太子軍艦。炙烤過的吞拿魚筋比赤身更多一份甘香,炭烤後魚油滲透入飯粒,價錢更廉宜但滋味更多十分。然後到明太子壽司,一如既往的微辣惹味,正合我口味,很喜歡其軍艦的紫菜都是新鮮脆身的。然後到小肌,在日本那是廉價的魚類(鰶魚),肉質較結實,經過醋醃而變鮮美,可是不是每個地方都好吃,普遍都易有魚腥味。這裡不錯唷,小肌及飯捏得剛好,軟熟的飯粒中帶有清爽味道、肉質挺身的魚肉,好吃😋最後是到白子軍艦,其實那是鱈魚的精子,雖然日本不乏於此食材,但香港

最後是到白子軍艦,其實那是鱈魚的精子,雖然日本不乏於此食材,但香港絕少地方有得吃(可能大家聽到都怕了它),但其實它像另類的海膽,Creamy甘香,沒海膽的甜美,但有魚脂那豐度細緻,混合飯粒,又會減輕了膩度,若你是喜歡那綿綿脂香豐厚感的人,必定一吃愛上。

然後到沙律,它這裡的沙律都像某些西餐店的意粉—有全份/半份的選擇,因此貪心的我點了兩款🙂🙃。首先是蟹膏蟹肉沙律,雖然是半份,仍是滿滿一碟的!我馬上急不及待把蟹膏混合沙律🥗中,一撈之下,膏下的蟹肉絲出來了,一口蟹膏蟹肉沙律,那滑而香的味道,真是可吃要吃光光。第二份是牛油果刺身沙律,店方可真慷慨,雖是半份,仍把足量的材料,雜錦魚生、牛油果粒及鮮菜為客人送上,當然我也不會浪費它的心機,全部吃光光🥰🥰

總括而言,食材新鮮,份量慷慨,環境舒服,讓我在做冬前已經飽到足,怎會不滿意呢😋
2019-12-15 557 浏览
美登利登陸咗沙田,試試佢地超級豐富嘅lunch set😬▪️特盛手握壽司盛合▪️$188Lunch time好多人,我地嗌完,唔夠5分鐘就上咗一個set,但係第二個就等咗差唔多廿分鐘先上到野食🥺見住d師傅不停密密手咁整,但係都有部分乾咗水,八爪魚同魷魚乾得比較厲害😕但係都有好鍾意嘅,好似牡丹蝦同白身魚都係我嘅最愛。不得不提,件件壽司嘅刺身都大大件,好抵食,而且質量都係好好,起碼係新鮮😋😋😋
美登利登陸咗沙田,試試佢地超級豐富嘅lunch set😬

▪️特盛手握壽司盛合▪️$188
但係都有好鍾意嘅,好似牡丹蝦同白身魚都係我嘅最愛。
不得不提,件件壽司刺身都大大件,好抵食,而且質量都係好好,起碼係新鮮😋😋😋
2019-12-15 470 浏览
朋友話日本店好食好多, 香港店就普普通通仲要排一輪隊先食到... 琴日行完山5點幾到沙田, 唔使等即入就試試佢啦~啱啱坐低得4,5 枱客, 諗住應該好快有野食啦, 點知落左單10分鐘倒, 一個連壽司名都記唔到既哥哥仔過泥同我地講有兩款壽司暫時未有, 試唔到想試既白象拔蚌裙邊壽司, 就再睇下加其他啦...朋友見個平成卷手卷唔錯想試, 問個頭髮長到落腰既姐姐係寫另一張紙加單定寫同一紙定?佢冷漠咁應左一句同一張, 之後轉身走😐再等多8分鐘倒先得出左2件炙燒三文魚腩壽司🍣跟住出面有人等位, 唔知呢度既文化係咪慢活呢?除左野食出得慢, 叫枱都隔5分鐘倒先叫1次(喺無野食既情況下, 唔關自己事都會八卦下😂)喺呢時候鮟鱇魚肝到喇, 之前無食過幻想係食到成口魚油, 點知原來係伏😰中伏後加單既平成卷遲泥先上岸, 個手卷整體唔錯, 食完個人定返好多~之後蟹肉蟹羔沙灘同其他壽司都到齊喇, 果款壽司無咩特別唔講喇... 反而沙律有驚喜, 嚴格泥講佢唔係一個沙律🥗, 係蟹肉蟹羔加沙律醬, 本身餐牌影出泥仲有紫生菜, 不過實際俾左條唐生菜薦底, 圖片只供參考, 明既😉 心諗唔通又係伏?哈, 蟹羔好甘香, 蟹羔蟹肉
之後蟹肉蟹羔沙灘同其他壽司都到齊喇, 果款壽司無咩特別唔講喇... 反而沙律有驚喜, 嚴格泥講佢唔係一個沙律🥗, 係蟹肉蟹羔加沙律醬, 本身餐牌影出泥仲有紫生菜, 不過實際俾左條唐生菜薦底, 圖片只供參考, 明既😉 心諗唔通又係伏?哈, 蟹羔好甘香, 蟹羔蟹肉份量一比一, 正! 兩個人叫半份啱啱好, 唔會太膩, 算係劃上完美句子
兩個女仔, 每人$210, 價錢合理啦
2019-12-14