2018-11-04 872 浏览
第一次寫食評,竟然係負評😓今日下午5點半左右去旺角新開嘅美登利一試,心想晚市要早啲攞飛,等到大慨六點左右入坐,前後點了16款壽司,竟然只有6款有貨,而晚市應該剛開始吧⋯⋯問侍應仲有咩淨,佢話唔清楚然後印咗張缺貨單叫我自己睇😡算,先前第一張單點12樣得4樣有貨之後追加4樣又只有2款有貨😓最後唯有點了個特盛壽司餐頂肚。味道~應該話係冇味道,無論食三文定Tuna都一樣味道。醋飯同白飯一樣,唔知係咪唔記得落醋?最後係啲壽司冇落山葵而又冇擺喺枱比客自己加,要問先有,係咩玩法。如果呢間係香港人開嘅我覺得落唔落山葵可能問題不大,反正唔算正宗,但美登利堂堂一個日本品牌,竟然係呢啲細節做得咁local, 我反而覺得奇怪⋯⋯🤔唯一可以嘅係啲壽司夠大件夾扺食,不過只此而矣。最後評語,埋單一個人食咗四百幾,$275嘅壽司set夠大件扺食不過就好似我食咗一餐啲生魚片新鮮但冇味道嘅壽司😰食而不知其味仲要係叫乜冇乜😭老老實實,大件夾扺食兼平過佢嘅香港大把,我揀你美登利係以為啲食物質素會唔同,點不知原來同一般local開嘅冇分別,開業頭幾天啲質素都咁一般,真心失望😞我暫時唔會再返去食,等佢哋喺食品質素及服務有改善先會
味道~應該話係冇味道,無論食三文定Tuna都一樣味道。
醋飯同白飯一樣,唔知係咪唔記得落醋?
唯一可以嘅係啲壽司夠大件夾扺食,不過只此而矣。
仲要係叫乜冇乜😭
我暫時唔會再返去食,等佢哋喺食品質素及服務有改善先會再光顧,又或者呢度多一千幾百個哈哈笑我先會返嚟再幫襯。想食都係去日本食算,Good luck。
2018-11-04
2018-11-04 698 浏览
特選手推壽司盛合.美登利登陸旺角 聽說在日本是以CP值高見稱🤔 最多人點的壽司盛合 有10件壽司和手卷 下單後半小時後才上枱 等待時間都頗長 先吃蔥吞拿魚蓉手卷 一拿上手是濕紙巾的手感😨 紫菜已受潮 軍艦也是如是! 蔥吞沒什麼味道也沒魚油香😢 海膽腥而澀🙈 其餘則正常發揮 牡丹蝦最好😌 原本其中一件是玉子 但當日售罄了 改為甜蝦!整體質素一般吧 大約是千両質素 但還要貴一點 HK店CP值完全是一般吧~ 雖然有著從日本來的光環 但質素也是一般連鎖壽司店吧
特選手推壽司盛合.

美登利漂洋過海嚟到香港都唔係好貴,未有plan去日本當試吓先啦。人條原條鰻魚壽司(HKD78)當然要食,不過最好2個人share,因為真係幾飽。有啲細骨,但好軟腍,都ok嘅。燒汁唔會好搶味,鹹味適中,如果可以燒得焦少少就仲正。大海老壽司(HKD25)好L大隻,蝦身完全覆蓋晒嚿飯,好fresh,冇雪味,正!穴子根壽司(HKD60)比日本就貴多好多,但香港真係本罕見,所以都試吓。每啖都勁爆汁,size仲長到要雙手托住手添!三文魚三貫(HKD55)幾抵食,油脂夠又軟滑,一件抵過平時一碟兩件囉。美登利清酒(HKD108/180ml)都幾純同高濃度,入口唔好咁大啖,我差啲嗆親。嗒吓食吓唔錯嘅。蟹三貫(HKD88)係好味,不過下次叫蟹肉蟹膏沙律抵啲,因為蟹腳壽司難拆晒成隻腳出嚟食,不過都係鮮甜嘅。美味指數:8.5/10抵食指責:7/10

大海老+穴子筋壽司

蟹三貫
  • 蟹肉蟹膏沙律
  • 原條鰻魚壽司
  • 穴子筋壽司
很久沒有為一間餐廳的開張日期引頸以待,上次應該是今年在灣仔開的麵包店。 今日,我們專程由將軍澳到旺角去試食這間日本餐館。此店在日本成名已久,上幾次去東京旅遊也特別去幫襯,一條排隊長龍是慣常現象。 今日,我們預計旺角店都是一樣光景,所以特別選了三時半才到。 如常,門前已有很多客人在等候,我們急忙按輪候票,兩人,號碼是255。 乍看餐館的顯示屏,輪候號碼才是194! 沒有無奈,只有等待。 我們樂觀地將等候為逛街的借口,到了商場地庫的運動店慢慢逛了40分鐘(當然購了物)。 回到二樓時,一看輪流號碼,幸運地剛好只差數個號碼便到我們了。甫入座,門口的店員原來也是負責向客人講解叫菜方法。簡單說,客人在餐單上看到想點的菜式,需自行在點餐的紙仔寫上餐單菜式附列的號碼。於是,我倆就像學生般開始細心研究有什麼可選。在日本,大多數香港人都是選盛合,可能原因是言語溝通問題。 記憶中,總店有多些盛合選擇。此店只有兩款盛合可選,所以,我們不作它想,就各點了特選手握壽司盛合和特上手握壽司盛合。 選盛合另一原因是回憶,因為每次在東京總店都是點盛合,所以好像是必然的事。另外,我們也點了半份牛油果海鮮沙律和半份用蟹肉蟹膏

另外,我們也點了半份牛油果海鮮沙律和半份用蟹肉蟹膏沙律。

盛合是即叫即做,準備時間需大約30分鐘。 幸好,沙律很快備上,讓我們可快些在這間進駐香江店體驗的第一道菜。  其實,在等候中還有一樣有趣事情可以做,就是周圍八卦隔鄰的客人點了什麼東西。 例如,坐在我們隔鄰右邊的兩年輕女士就點了八道菜式,差點令我們汗顏。

等了良久,兩道盛合終備上。如前述,因為心境是來朝拜此館,看到眼前的盛合心情已極開心,急忙拍照,未待入口已覺美味,腦袋亦浮現在東京總店午饍的意境。

令客人感覺良好在先,這店已成功了一半。 雖然如此,我也可以說一些評語。

特上手握壽司盛合的數之子很鹹,不太合我們口味。 客人在選點盛合時,可研究餐單的盛合圖片列出的壽司是否所有都喜歡,或可考慮散叫比較更合心意。

蟹膏蟹肉沙律很濃味,建議選蟹膏蟹肉壽司,有飯團配合比較平衡。

最後,值得一讚是備上的盛合差不多和餐單圖片一樣。在香港,不幸地,這情況很罕有。

價錢方面,比較一些現時同樣等級的日本店絕對有競爭性,而且質素好。唯一問題是,若想和朋友一同來幫襯,莫非要特別註明,此日本餐約會另加了驚喜是逛運動店!
蟹肉蟹膏沙律(半份)
特選手握壽司盛合和特上手握壽司盛合
牛油果海鮮沙律 (半份)
2018-11-03
蟹肉蟹膏沙律(半份)
特選手握壽司盛合和特上手握壽司盛合
牛油果海鮮沙律 (半份)
  • 特選手握壽司盛合
2018-11-03 956 浏览
等左成粒幾鐘!終於入到去...入到去到坐低食野...有好多吉枱都放左勁耐都無客入去坐原來等得耐係因為甘既原因。安排上有待改善一心諗住去朝聖!點知...同東京個間差太遠啦!或者無期望就無失望!落單等左45分鐘都未黎...原來漏左單🤦🏼‍♀️...好彩有影低相....如果唔係又要再黎...好啦!又要罰抄過!吃完,一句總括:貴但唔太新鮮!俾日本個名氣吸引左,完全同日本水準差太遠!話雖試業,但啲質素都真係可以試一次就算!如果抱住係日本食過而黎既心態,我勸你早點歸去~~~
等左成粒幾鐘!終於入到去...
入到去到坐低食野...
有好多吉枱都放左勁耐都無客入去坐
原來等得耐係因為甘既原因。
安排上有待改善
一心諗住去朝聖!
點知...同東京個間差太遠啦!
或者無期望就無失望!

落單等左45分鐘都未黎...
好啦!又要罰抄過!
吃完,一句總括:貴但唔太新鮮!
俾日本個名氣吸引左,完全同日本水準差太遠!
話雖試業,但啲質素都真係可以試一次就算!
如果抱住係日本食過而黎既心態,我勸你早點歸去~~~
2018-11-03 707 浏览
去日本旅遊,都會去美登利吃壽司,上個星期知道美登利在香港開了第一家店在旺角,今天中午就特地去試試,十二點到,大概等了一個鐘頭才入座。今天是第二天試業,食物出品不錯(白子不太新鮮),員工禮貌但對日本食物、自家餐單出品還需要多多培訓。
2018-11-03
之前都有去日本總店朝聖,很期待香港的分店結果並沒有令到我失望。無論食物質素份量都非常好,性價比超高,本人亦常去各類型的高級日本料理,但這間令我喜出望外這個價錢食到這樣的質素,香港暫時我去過的只有這一間。另外它們品牌的清酒也很好喝,亦有白子及安康魚肝這類食物送酒,渡過了一個很愉快的晚上。一定會再去!
白子
醃漬墨魚
安康魚肝
筋子
自家清酒
2018-11-02 174 浏览
梅丘壽司の美登利周五(2/11)進駐旺角!新鮮抵食壽司套餐去日本食壽司,不少人第一時間都會想到美登利,皆因舖頭出品一向平靚正,大受日本人及旅客歡迎。好消息是,美登利的首間海外分店,即將於周五(2/11)在旺角正式開業,粉絲們要留意啦!相信去過的朋友,都會聽過美登利這個名字。舖頭一向出名用料新鮮,材料大部分由豐州市場(前築地市場)直送,又選用山形縣飯粒及瀨戶內紫菜,而且份量慷慨,定價相宜,所以各間分店每日都會大排長龍,當中以位於澀谷Mark City的分店最甚,晚市輪候入座,要等上差不多1個半小時,就知道舖頭幾受歡迎!大部分客人都喜歡點壽司套餐,十多件時令壽司,連前菜沙律,都只是¥1,600(約港幣112元)起跳,非常抵食。冬の華 ¥2,600 套餐包括約10件壽司,魚生都非常鮮美,而且份量慷慨,感覺非常超值。吞拿魚三貫(左起:赤身$14、中吞拿魚腩$38、大吞拿魚腩$48)
梅丘壽司の美登利周五(2/11)進駐旺角!新鮮抵食壽司套餐

题外话/补充资料: 梅丘壽司の美登利周五(2/11)進駐旺角!新鮮抵食壽司套餐
  • 吞拿魚三貫
香港價錢日本味道,今日第一日開業,一點幾開始排,差唔多三點先入到,懷念日本有掛長椅坐住排隊,香港點解做唔到🤔係商場問題?勁想勁想快d 入去食,價錢合理啦,吞拿魚系列好好味😍係d 紫菜全部都軟綿綿有d 出事,其他都滿意,服務ok,有經常倒茶
2018-11-01
第一次香港食,無叫套餐,自選了自己喜歡的組合。新鮮味美,寿司飯不會太冰凍,少少微温,同我在日本本店食嘅口味一樣。以後唔使飛幾個小時加等多两小時,在旺角隨時食到高品質寿司,香港人真幸福!
第一次香港食,無叫套餐,自選了自己喜歡的組合。
寿司盛合
寿司盛合
  • 呑拿魚,大拖籮,筋子,星鰻
2018-11-02 41 浏览
每次去日本都最少都站食的店, 香港開張, 一定試下, 價錢比日本貴, 計埋機票cost 都合理, 刺身very good, 飯一般, service very good, 有錢時一定去