2019-02-23 422 浏览
今天跟同事在旺角工作,大概6點經過美登利附近。看到不用等位便跟同事一起「吃一點點」才回家。打開餐牌發現沒有同事最愛的炸物,便主攻壽司🍣盛合看起來很不錯,但因為兩個人很難share最後還是選擇了散點將商品編號寫進點單紙再給店員就ok這個點餐方法跟日本的美登利是一樣的在日本吃過兩次,今次第一次試壽司以外的食物,牛油果海鮮沙律原來是必點項目,刺身的份量多得驚人種類豐富,賣相份量味道絕對滿足!其餘的壽司單品不過不失,但最令人失望的火炙壽司,芝士不香,整個吃下去沒有燒過的感覺。軍艦足料豐富,可惜味道不夠濃,欠缺質感。人氣商品不過不失,只能說這樣的價錢這樣的份量是挺不錯的。最後來的是皇牌原條穴子壽司$78的價錢有這麼大的一條穴子而且肉嫩味香,超大的味覺享受比盛合裡的原條穴子大很多很多絕對要單點這個商品!只為了它也值得再來一次😋最後我們就只吃了這麼「一點點」就捧著肚子離開了😂😂😂

今天跟同事在旺角工作,大概6點經過美登利附近。
看到不用等位便跟同事一起「吃一點點」才回家。
打開餐牌發現沒有同事最愛的炸物,便主攻壽司🍣

盛合看起來很不錯,但因為兩個人很難share
最後還是選擇了散點
將商品編號寫進點單紙再給店員就ok
這個點餐方法跟日本的美登利是一樣的
牛油果海鮮沙律  半份

火炙壽司

軍艦壽司

軍艦足料豐富,可惜味道不夠濃,欠缺質感。

人氣商品不過不失,只能說這樣的價錢這樣的份量是挺不錯的。
原條穴子壽司

最後來的是皇牌原條穴子壽司
$78的價錢有這麼大的一條穴子
而且肉嫩味香,超大的味覺享受
比盛合裡的原條穴子大很多很多
絕對要單點這個商品!
只為了它也值得再來一次😋
最後我們就只吃了這麼「一點點」就捧著肚子離開了😂😂😂
2019-02-22
牛油果海鮮沙律  半份
原條穴子壽司
  • 牛油果海鮮沙律
2019-02-22 318 浏览
今日約咗朋友收工去食飯,之道日本美登利喺香港開咗一直都未有時間食終於可以過嚟朝聖啦呢度暫時未有電話預約就要walk in諗住去到都要排半個鐘點知唔使排隊等位可能嗰陣時仲係六點半之後食食吓都見到出邊越來越多人等位個帶子超大粒,好鮮甜,肉質都後厚,唔錯三文魚就麻麻哋啦大吞拿魚腩超好味~油花入口既即溶咁~正中 吞拿魚腩, 肉質厚不過有少少腥仲有帶赤海路同牡丹蝦都好大隻都好鮮甜,好大隻唔記得咗個手卷叫咩名有海膽三文魚籽吞拿魚蓉~好好味三文魚籽一啲都唔聲~海膽都好新鮮蟹肉蟹膏壽司都好好食一啖食洛口成個口full晒,紫菜又好脆,蟹膏唔會太濃同蟹肉份量一半一半,幾好食元祖原條穴子壽司超大條,肉質嫩~唔會燒到好乾兩個人一齊share食都得太開心話唔使飛去日本都食到,青衣都仲有分店,有機會再嚟食不過系有啲貴成餐飯都食咗八百幾蚊仲要服務質素麻麻地啲單搞到有啲亂啦,明明寫左2個手卷黎到得一個,問返個師傅話得1個,check返order又係2個同埋帶位既無乜服務~帶位又唔清唔楚~朋友話佢指隔離張枱,我地味坐,坐完又叫我地坐另一張枱食緊時候又無主動幫客再斟茶埋單又無講野,就咁隊張單,簽完卡又無講多謝以為佢啞既~

終於可以過嚟朝聖啦
呢度暫時未有電話預約
就要walk in
諗住去到都要排半個鐘點知唔使排隊等位
可能嗰陣時仲係六點半
之後食食吓都見到出邊越來越多人等位

個帶子超大粒,好鮮甜,肉質都後厚,唔錯
三文魚就麻麻哋啦
大吞拿魚腩超好味~油花入口既即溶咁~正

中 吞拿魚腩, 肉質厚不過有少少腥
仲有帶赤海路同牡丹蝦都好大隻都好鮮甜,好大隻

同蟹肉份量一半一半,幾好食

元祖原條穴子壽司
超大條,肉質嫩~唔會燒到好乾
兩個人一齊share食都得

太開心話唔使飛去日本都食到,青衣都仲有分店,有機會再嚟食

不過系有啲貴成餐飯都食咗八百幾蚊
仲要服務質素麻麻地
食緊時候又無主動幫客再斟茶
埋單又無講野,就咁隊張單,簽完卡又無講多謝
以為佢啞既~
即係呢個價錢應該都有少少Service,我覺得
2019-02-21
以前去東京必定要去美登利朝聖一番,現在佢黎在香港,仲要向旺角區,啱晒我地呢d 1年可能先過幾次海既九龍人,況且我又唔使急住要去食,所以佢初初開張瘋狂等位我都唔會去,等到佢回落返d再去就最啱時機了,今次果然預啱時間,星期日的晚上都不用等位,2個人散叫壽司,亦叫了蜆、柚子醋白子,味道超級開胃;壽司很新鮮,有活赤貝及象拔蚌壽司,最驚喜是原條穴子壽司,一件夠2個人食,呢餐好飽,服務一般,但冇所謂了,始終在香港做飲食業是很沮喪的。會再黎,因為旺角欠缺一些好食及安心的壽司店,價錢是貴了點,但都可以接受,間中食下都是美事。
,星期日的晚上都不用等位
2019-01-27
  • 白子
各位返家鄉時,總會將呢間野放響checklist之一,小弟亦不例外,而每次都要等兩個幾鐘⋯(已經用app排)間野響香港開分店,緊係要支持下啦!行行下街,先拎飛再行多陣街,比我想像中少人,19:00 拎飛,19:30 已經入到去特選手握壽司盛合一心諗住點都會有日本師傅在場啦,原來係冇架⋯所以大家唔好ff 日本師傅啦個賣相都算唔錯的,但係留意返,呢款野係冇得更改任何野,即係我唔食蝦係冇得換架,唯有食少一件啦😭刺身都新鮮Ge, 不過個海膽就怪怪地,冇咩味,另外兩件呑拿魚有根(可能咁arm掛)星鰻我覺得唔錯,同日本有幾成似架但係d壽司飯就好唔得,師傅握得好實, 但d米又冇咩粘粘地Ge 感覺,同埋可能佢地跟香港人口味,d壽司冇加山葵入去,感覺有d dry蟹肉蟹膏小卷呢個唔鯹,不過唔係好食到蟹肉,$60 仲想點呀蜆肉味噌湯中伏指數係101⋯雖然佢好似好多蜆肉,但d湯係咸到苦,成碗野苦到一個點價錢方面同穴、千両係差唔多但想食返家鄉ge味道,都係下次返鄉下先啦

特選手握壽司盛合

蟹肉蟹膏小卷
呢個唔鯹,不過唔係好食到蟹肉,$60 仲想點呀

蜆肉味噌湯
中伏指數係101⋯
雖然佢好似好多蜆肉,但d湯係咸到苦,成碗野苦到一個點

價錢方面同穴、千両係差唔多

但想食返家鄉ge味道,都係下次返鄉下先啦

2019-02-16 210 浏览
其實係岩岩開業無耐來試食,不過一路唔記得左up食評,排左唔洗半個鐘度就有位。2個人食咁多款都唔算太貴。海膽算新鮮,無苦味吉烈蝦卷有的似炸豬扒既味,同埋佢係凍既唔似岩岩炸起。有的腥魚子唔錯,夠咸香蟹三盛正熟蝦好夠味,唔似出面戈的有薄又無味蝦3盛,中意食蝦既必點超巨大玉子三文魚同帶子都厚肉總括來講係Ok,但又唔會另我想再食多次。

海膽算新鮮,無苦味

吉烈蝦卷有的似炸豬扒既味,同埋佢係凍既唔似岩岩炸起。

有的腥

魚子唔錯,夠咸香

蟹三盛正

熟蝦好夠味,唔似出面戈的有薄又無味

蝦3盛,中意食蝦既必點

超巨大玉子

三文魚同帶子都厚肉

總括來講係Ok,但又唔會另我想再食多次。
2019-02-14 383 浏览
訓到自然醒的中午,忽然很想吃壽司,又想起旺角有間美登利,便過來試試。我們二人不太餓,所以隨便點了幾款壽司試試。「茶碗蒸」這是我到日本餐廳必點的,軟滑的日式蒸蛋,加入粉絲和香菇等配料,味道大大提升。「灸燒手握壽司盛合」分別有三文魚、吞拿魚、魷魚、熟蝦、還有一款我也分不清是什麼魚了(可能是鰈魚!?),就是一般的火灸壽司,比較喜歡的是熟蝦上面燒過的那塊芝士😊「火灸吞拿魚腩」吞拿魚都是切得大大一塊鋪在壽司飯上,大大一口咬下去是滿足的 美味しい😆,新鮮度還可以,不過當然比不上日本店。「三文魚三貫」分別就是鋪上蔥,芝麻,或是魚子,沒什麼大分別。「海鰻青瓜卷」很不幸地還分到了尾巴的部分😓最突出就是青瓜味,至於上面那片鰻魚其實沒什麼味道。香港的美登利自然比不上日本,材料不夠新鮮,價錢亦更貴。不過與其他壽司店比較是比上不足,比下有餘。想吃壽司也是不錯的選擇。

我們二人不太餓,所以隨便點了幾款壽司試試。

2019-02-12 478 浏览
之前聽朋友講過話美登利係香港開,一直都無留意,今日同我家姐中午行過,唔洗等位,一於入去試下,睇下佢有幾巴閉🤨💸入之前係門口睇餐牌都只係留意到食物,點野食嘅時候先知原來咁貴😱不過新年逗完利是都要洗下錢先安落🤩🐟極上吞拿魚丼 - $198加一👉🏾重中之重!吞拿魚極新鮮,完全無腥味!👉🏾精髓係吞拿魚腩,係超好食,只有兩嚿👉🏾個人認為呢碗淨吞拿魚比海鮮丼出色🔥🦀奢華海鮮丼 - $238加一👉🏾原來蟹蓋同埋蝦頭係裝飾😅👉🏾食材新鮮,三文魚腩同帆立貝都好鮮甜👉🏾吞拿魚唔係腩👉🏾配料款式唔算多可能係呢個丼唯一缺點,味道係鮮甜好味,可惜吞拿魚丼真係太有驚喜🤷🏻‍♂️🥚蒸蛋:非常滑,而且混合左菇,蝦仲有元貝👍🏾🥣味噌湯:偏鹹,食開清淡嘅朋友未必鐘意

🐟極上吞拿魚丼 - $198加一
👉🏾重中之重!吞拿魚極新鮮,完全無腥味!
👉🏾精髓係吞拿魚腩,係超好食,只有兩嚿
👉🏾個人認為呢碗淨吞拿魚比海鮮丼出色🔥

🦀奢華海鮮丼 - $238加一
👉🏾原來蟹蓋同埋蝦頭係裝飾😅
👉🏾食材新鮮,三文魚腩同帆立貝都好鮮甜
👉🏾吞拿魚唔係腩

🥚蒸蛋:非常滑,而且混合左菇,蝦仲有元貝👍🏾
🥣味噌湯:偏鹹,食開清淡嘅朋友未必鐘意
今日路過見到美登利,先知佢黎左香港,見無人等,就抱著少少期待入去試下。入到去有好多吉台,可能因為假期尾,完全無人等,雖然客少,但都唔多覺佢有服務員,唔知係咪唔夠人。第一次去日本美登利都係叫壽司盛,咁就即管試下有無日本水準。黎到未食個樣都呃得下人,但食落未至於唔新鮮,但真係無咩味,海膽散叫收$88一件,佢只係唔腥,但又係無特別鮮甜既味道,蝦頭有少少腥,蟹腳無味,帶子同元氣既質素無咩分別,果2件拖羅還可以,入口好滑但有根。其它果幾件又係無咩味。

特選手握壽司盛盒
炙燒手握壽司(散叫)
题外话/补充资料: 貴都算喇,但打著日本美登利既名,而唔係日本美登利既食品質素,有意思咩?
2019-02-10
2019-02-10 462 浏览
明明餐廳裡有十多張吉枱,差不多等了超過二十分鐘都不讓客人進內。見裡面D侍應都是行行企企問佢地點解唔放人入內,白衣的職員只說準備中,根本就是胡說八道!可能他們想要客人在出面罸企幫他們做勢吧!份量比較大份,但價錢不便宜,味道只算中等,不過不失
見裡面D侍應都是行行企企
可能他們想要客人在出面罸企幫他們做勢吧!

份量比較大份,但價錢不便宜,味道只算中等,不過不失
2019-02-09
2019-02-09 479 浏览
之前表妹推介過話幾好食,喺油麻地果欄買完生果🍒就去試下6點半度去到已經要拎飛,排20個度等左大約25分鐘就入得✌🏻食物種類唔算好多,主要都係壽司🍣壽司🍣價錢少貴一開始梗係要試下我食壽司必叫既蒸蛋啦😆個蛋好滑,有一粒柱貝、冬菇片等,好味😋不過我覺得都係元氣既蒸蛋更豐富同有多d鮮味^^壽司🍣新鮮,特別鐘意中吞拿魚腩、大赤海老壽司同埋蟹肉蟹膏軍艦😋海膽係偏甜,好食👍🏻其他壽司都中規中矩啦,好食但唔算話超特別服務都唔錯,keep住幫我地加茶🍵食物都黎得算快😁 由於我地唔係好餓,叫得唔多,2個人$300幾都有dd貴不過新年前食好d啦😆如果大家行開旺角都可以試下我覺得比較適合幾個人黎食,大班人就會唔可以叫好多好多款食物啦 因為始終款式唔係好多><
之前表妹推介過話幾好食,喺油麻地果欄買完生果🍒就去試下

6點半度去到已經要拎飛,排20個度
等左大約25分鐘就入得✌🏻

食物種類唔算好多,主要都係壽司🍣
壽司🍣價錢少貴

一開始梗係要試下我食壽司必叫既蒸蛋啦😆
個蛋好滑,有一粒柱貝、冬菇片等,好味😋
不過我覺得都係元氣既蒸蛋更豐富同有多d鮮味^^
蒸蛋

海膽係偏甜,好食👍🏻

其他壽司都中規中矩啦,好食但唔算話超特別

服務都唔錯,keep住幫我地加茶🍵
食物都黎得算快😁

由於我地唔係好餓,叫得唔多,2個人$300幾都有dd貴
不過新年前食好d啦😆

如果大家行開旺角都可以試下

2019-02-02
蒸蛋
2019-02-07 508 浏览
未食已經一肚火 真係好似之前食評咁講服務態度十分差門口已經有100張票等緊但鋪入面明明有10張枱以上冇人坐一問之下 所謂門口著白恤衫既staff仲大聲發脾氣講: 就算有位我都唔入客 因為佢好忙!應付唔到!就算再忙,都唔應該在客人詢問為何唔入客既情況下,以發爛咋方式對待!見到壽司司傅得閒到走黎走去,唔入客攪到個場勁吉,都唔知係咩管理方式!今時今日,香港仲有這樣的餐廳,難怪香港服務業同飲食業倒退!一間店鋪唔識分流,服務態度咁差,就算野食再好都可以唔洗去!受氣都受飽!
未食已經一肚火 真係好似之前食評咁講
服務態度十分差

門口已經有100張票等緊
但鋪入面明明有10張枱以上冇人坐

今時今日,香港仲有這樣的餐廳,難怪香港服務業同飲食業倒退!

2019-02-07 382 浏览
新年去試新野,不過一肚氣已經上openrice睇左啲comment知道服務態度不太好,親身體驗先知咁嚴重而且食物不平宜,但質素一般,性價比不高晚上8點幾去攞票,等大約20張,合理入面有幾張空枱,已經執好位,不過出面reception長時間無人,經理出黎一陣,睇左陣又入番去,不知道叫幾個number要佢有幾大勇氣定係要花佢幾多時間.......之後我同老公走左行一陣街,諗住佢慢慢黎我都無辦法,過左半個鐘,返番去睇叫左幾個number, 但係望入去半間鋪係吉枱,sushi bar師傅無所事事,出面有十幾人企係度等緊我叫老公入去鋪望下,搵經理問下係咪9點幾就唔再俾人入,入去見到經理慢條斯理拾下枱,又講下walkie, 之後先出黎話自己好忙,話咁我都要出到來先叫到number架!成半間鋪吉左,我都唔知你有幾忙要拾幾多張枱,入面都有3,4個正常的waitress做緊野,但係叫飛就只有佢先叫得,咁係咪要分工同衡量下該做的事的先後順序?最重要係,我們唔入到去搵佢都唔出來叫號, 出到來唔係講唔好意思要客人空等,而係話自己好忙無辦法仲攪笑有個好心急企定定係櫃臺前等位的嬸嬸,叫我老公唔好阻住經理做野,等佢
新年去試新野,不過一肚氣

而且食物不平宜,但質素一般,性價比不高

晚上8點幾去攞票,等大約20張,合理

仲攪笑有個好心急企定定係櫃臺前等位的嬸嬸,叫我老公唔好阻住經理做野,等佢可以快啲叫號......如果唔係我老公入去迫佢出來,嬸嬸你應該等到聽朝囉!

三文魚無咩三文魚味
中呑拿個賣相

2019-02-04 430 浏览
午後時間3點幾明明超唔忙舖頭得1/3人外面有人等位都唔去叫人入座但係有人無拎飛入左去自己坐就比埋茶佢咁外面等左成個鐘頭的人就繼續等癡線成間舖有3個樓面一個經理就不停發癲的一個女待應就永遠睇唔到客人舉手一個男待應?(著白色廚師衫) 就發緊夢咩都唔識仲有,個廚師衫男待應好污穢點解件制服可以咁唔整潔等位又等得耐等壽司又耐個經理好似好大壓力咁一行入廚房就狂鬧人喂無門架其實你講咩個客都聽到之前都無咁差今次之後唔會再有下次!
午後時間3點幾明明超唔忙
一個經理就不停發癲的
一個女待應就永遠睇唔到客人舉手
一個男待應?(著白色廚師衫) 就發緊夢
咩都唔識
仲有,個廚師衫男待應好污穢
點解件制服可以咁唔整潔
等位又等得耐
壽司又耐
個經理好似好大壓力咁
一行入廚房就狂鬧人
喂無門架
其實你講咩個客都聽到
之前都無咁差
今次之後唔會再有下次!
2019-02-04
2019-02-02 488 浏览
同朋友們相約去旺角食飯,由於朋友都要OT,我就去搵下有咩食。見到咁多人等緊哩間,我都禁定張飛先🙈 朋友們半個鐘之後到左,仲有5張枱就到,我地決定食哩間😂等待途中搵份餐牌嚟睇下,全部都係壽司,但坐底之後果份餐牌仲有其他小食!炸蝦卷-好大塊芝士,味道唔錯蟹肉蟹膏細卷-唔記得影相,好香蟹膏味,推介!👍🏻海鰻青瓜卷-海鰻加埋小清新嘅青瓜!正!🥰大吞拿魚腩壽司-好大塊,好邪惡🤤大赤海老壽司-好鮮甜!☺️我地仲叫左玉子壽司 三文魚醬油漬壽司 炙燒三文魚壽司 帶子壽司 時令墨魚壽司 熟松葉蟹壽司 火炙帶子壽司 鰈魚裙邊壽司 鱆紅魚壽司 熟墨魚鬚壽司🥳🥳🥳其他壽司都好鮮甜,火炙壽司好香,好食!有下次😂~炸蝦卷~

炸蝦卷-好大塊芝士,味道唔錯
蟹肉蟹膏細卷-唔記得影相,好香蟹膏味,推介!👍🏻
海鰻青瓜卷-海鰻加埋小清新嘅青瓜!正!🥰
大吞拿魚腩壽司-好大塊,好邪惡🤤
大赤海老壽司-好鮮甜!☺️

其他壽司都好鮮甜,火炙壽司好香,好食!有下次😂
~炸蝦卷~
2019-01-24
2019-01-30 423 浏览
空枱一大堆,就係唔放人入去,咩事?刻意營造人龍?人手不足?還是侍應的效率問題?另外,壽司完成後,擺放在壽司吧枱的時間十分長,黃昏5點半非繁忙時間,實測放置時間超過10分鐘紫菜卷及軍艦都變淋
空枱一大堆,就係唔放人入去,咩事?
刻意營造人龍?人手不足?
還是侍應的效率問題?

紫菜卷及軍艦都變淋