2020-03-28 627 浏览
很久之前吃過美登利但是一直都沒有試在附近的雅蘭 本店。 晚上做完嘢之後和朋友去吃。 當時已經接近晚上九點但還是有一半滿座的代表 質素應該是可以接受的。 坐下來 因為朋友不太喜歡 吃太多魚生 所以 當天就以卷物 為主要食糧。 點了兩個沙律: 三文魚沙律 中間的菜很爽脆, 汁醬就是一般沙律醬沒什麼特別。 倒是牛油果海鮮沙律 初來的時候 廚師忘了放牛油果所以退回去。 再放回來的牛油果 爽脆到以為 是青瓜! 但這沙律的好處是 海鮮, 牛油果及青瓜粒 比下面的生菜還多。壽司部分: 吃了 吞拿魚筋 這個限量壽司, 感覺像吃煲湯豬肉, 很特別! 炙燒三文魚 很香甜! 主食的 一堆卷物: 本人最喜歡的是 吞拿魚蓉卷,份量足、味道佳! 另外三種卷物就感覺 汁醬有點濃 有一些些喧賓奪主的感覺! 那個炸蝦卷物, 蝦很彈牙新鮮, 值得推介! 加州卷的份量也足 亦是可以試的! 反倒是那挪威卷 就不試也罷。服務方面 倒是非常殷勤 是可給高分的店! 埋單 三位六百多元 算是不過不失的價位!

2020-03-24
$230 (宵夜)
2020-03-26 450 浏览
單睇梅丘壽司的裝修,以為係一般壽司店,唔覺得有乜特別。點知禾稈蓋珍珠,睇佢撐埋呢就已經好吸引最難忘係佢嘅蟹膏沙律,出唔喺咁易搵到。啖啖蟹膏入口,非常足料,蟹膏味好濃,配上新鮮沙律菜,真係極級享受另外,珍寶鰻魚壽司真係不能不點,實物同相一樣咁大自然,入口啖啖肉之餘,鰻魚嘅肉質口感唔錯,鰻魚同鰻魚汁都做得非常配合雖然價錢都唔平,但食完一件真係飽飽哋至於其他食物都非常之美味,價錢方面比一般貴,但同食物質素相比下都算值回票價

雖然價錢都唔平,但食完一件真係飽飽哋

2020-03-18 551 浏览
疫情期間本來想支持本土消費,係日本試過呢間店好多次,今晚一試香港開既晚市,點了有海膽壽司set、刺身沙律、壽司飯...點知壽司set海膽訓低左🤦🏻‍♂️,最難頂就係海膽是腥的。同服務員及壽司師傅反應,完全冇反應⋯⋯好失望😞🤦🏻‍♂️另外,壽司飯好細碗,同一大堆青瓜粒......食材唔新鮮唔會再去浪費金錢。
疫情期間本來想支持本土消費,係日本試過呢間店好多次,今晚一試香港開既晚市,點了有海膽壽司set、刺身沙律、壽司飯...點知壽司set海膽訓低左🤦🏻‍♂️,最難頂就係海膽是腥的。同服務員壽司師傅反應,完全冇反應⋯⋯好失望😞🤦🏻‍♂️

另外,壽司飯好細碗,同一大堆青瓜粒......

食材唔新鮮唔會再去浪費金錢。
唔想記得
2020-03-11
唔想記得
2020-03-13 362 浏览
在日本食過,香港開了很想試一試,加班完趕去。正常晚上10點last order, 但我9點54分趕到,他們都不再接客。我相信日本店一定不會這樣,絕對會堅持原則囉!!
2020-03-11 396 浏览
今日朋友介紹話喺日本排太耐隊等唔到所以今次係香港食得一間壽司鋪。雖然係疫情期間但都等了約15分鐘。佢主打是吞拿魚壽司,但係我見到佢全部都係吞拿魚有成10件,個人覺得吞拿魚只有拖羅先好食,其他會很老,所以冇叫到去這個特色菜。反而叫了高級版刺身,有海膽有帶子。感覺多元化啲。令叫咗兩件吞拿魚壽司,一件係最貴嘅拖羅,一件係拖羅次一級。本人覺得要食一定係食最貴嘅拖羅,次一級的平$10但係味道差很遠。另外叫了三文魚組合。都係果句兩個人食10件三文魚組合真的是太多了。建議都係食返各種各樣雜錦食刺身或壽司比較理想。
令叫咗兩件吞拿魚壽司,一件係最貴嘅拖羅,一件係拖羅次一級。本人覺得要食一定係食最貴嘅拖羅,次一級的平$10但係味道差很遠。另外叫了三文魚組合。都係果句兩個人食10件三文魚組合真的是太多了。建議都係食返各種各樣雜錦食刺身壽司比較理想。
2020-03-05
2020-03-04 487 浏览
雅蘭的第一家美登利, 以差不多200元的價錢吃一個十二件的壽司Set, 又或是一個吞拿魚刺生飯, 沒有在東京吃的那種物超所值, 用料是不錯的, 像是拖羅的肥美, 以及醋鯖魚的柔和酸味, 以及吞拿魚蓉的口感幼滑. 可惜握幸司的手工很一般, 1/4的壽司飯拿起來很快就碎成一團, 這和我期望的手工有一些落差呢! 如果你當她是另一間的元氣和爭鮮, 那就當然沒有問題, 沒有期望才沒有失望吧!
📍 #梅丘寿司の美登利総本店 📍Umegaoka Sushi No Midori Souhonten #UmegaokaSushiNoMidoriSouhonten .🇭🇰香港旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓202號舖🇭🇰Shop 202, 2/F, Grand Tower, 639 Nathan Road, Mong Kok, HK.人均消費: HKD302.味道: 👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰環境: 🌹🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆.一直想食咁岩又路過又唔洗排隊就食個晏晝啦😆坦白講連加一HKD302食個晏係有少少貴,不過我個胃唔認同🤣.⭐️ 「特選手握壽司盛」 HKD275#帶子 比我想像中細隻,但口感唔錯,不過感覺好似有少少乾! #吞拿魚 反而比較失色,味道有啲淡!#鯛魚 (唔肯定係咪😅) 就幾好味幾爽口#三文魚籽 比較細粒,無乜平時嘅口感#海膽 味道可以但唔算好濃或者好鮮,海膽有啲少#牡丹蝦 一定唔會差嘅!鮮味,口感黏黏的唔錯,仲有好香嘅蝦膏香#玉子 有兩大舊,甜甜地有口感,幾好味#生松葉蟹 第一次食生嘅,好好食喎!肉質好嫩帶黏性,蟹味幾重下!食一
🇭🇰香港旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓202號舖

性價比: ⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆🔆
⭐️ 「特選手握壽司盛」 HKD275
特選手握壽司盛

#帶子 比我想像中細隻,但口感唔錯,不過感覺好似有少少乾!
#吞拿魚 反而比較失色,味道有啲淡!
#鯛魚 (唔肯定係咪😅) 就幾好味幾爽口
#三文魚籽 比較細粒,無乜平時嘅口感
#海膽 味道可以但唔算好濃或者好鮮,海膽有啲少
#玉子 有兩大舊,甜甜地有口感,幾好味
#生松葉蟹 第一次食生嘅,好好食喎!肉質好嫩帶黏性,蟹味幾重下!食一隻腳有啲唔夠喉
#香蔥吞拿魚蓉 手卷可以,我差不多臨尾先食紫菜都勁脆,不過吞拿魚蓉唔算好香
#原條穴子 睇就好正,不過穴子始終不及鰻魚香,味道比較淡
整體全部都係新鮮嘅,口感都不錯,但性價比唔算好高,除咗大大碟擺得好靚之外,質量同外面日本餐廳比唔算享好多!打著過江龍頭函來講又唔算好出色!但都算食得過!
店員唔多,有點忙不過來,但好好禮貌!
不過見到個吞拿魚壽司盛好似好走咁,有機會都會返去食一次
2020-02-29
這間壽司店經常排長龍,終於在疫情中不用等位。三個人點了好多招牌的壽司,看見餐牌有期望。吞拿魚壽司還可以,但是海膽壽司就一般般。賣相差,價錢又不值一件$88元。壽司的份量份量是大件的,可惜質素就一般般。更加不喜歡的是筋子壽司,好有期望卻是失望。下次再去亦不會再叫這兩樣壽司。而且服務更加是一䑥,因為疫情時侯不夠人上班。最後想點甜品,卻說雪糕機壞了沒有雪糕。給予的Wasabi更是小之又小。白醋燒灼梳打亦沒有太多桃味道,好淡口。 可能一直對這間餐廳有期望,所以更加會更失望。
2020-02-22 326 浏览
依間壽司店一向好多人,好彩朋友一放工就即刻去排隊,先至有得食咋。壽司款式選擇多,擺盤都好精致,所有魚生非常新鮮,壽司飯係細細件,魚生就大大片,好正。三文魚夠肥美,我地仲點左平成卷手卷,有三文魚籽、吞拿魚蓉、海膽,材料都係好新鮮,尤其係海膽,鮮甜,完全冇怪味,而且好足料,咬落去口感好豐富。服務好好,侍應經常主動幫我地加茶。壽司價錢大部分都係逐件計,整體價錢比其他壽司店貴少少,我們一行3人埋單$1100。
服務好好,侍應經常主動幫我地加茶。

2020-02-16 284 浏览
今日放工即慶咁捉左同事黎呢度食飯..佢請..哈哈~所以佢畀我揀.. 我就揀左呢度..勁開心.TORO 刺身... 不得了.. 粉紅色到呢.... 入口即溶無根家... 好好味好幸福呀!!!蟹肉蟹羔, 蔥TORO 蓉.蔥TORO 蓉呢PAT 生豬肉完全係我近期大愛~去親邊都要食.哈~ 因為呢樣野自己唔會整到, 刺身想食都可街買, 旦你唔會自己整TORO 蓉... 我身邊D FD都好LIKE鰻魚, 可惜不是我杯茶..><貝類, 幾時都係我既ALL TIME FAVORITE.呢度D 貝類好鮮甜~~同埋我最愛既肥美 左口魚邊...好似得好少係朋友食.. 全部都係我食哂咁.....><叫到一台都係...好滿足 好開心.開心就係咁簡單.....
勁開心.
好好味好幸福呀!!!

蟹肉蟹羔, 蔥TORO 蓉.
蔥TORO 蓉呢PAT 生豬肉完全係我近期大愛~

我身邊D FD都好LIKE鰻魚, 可惜不是我杯茶..><

貝類, 幾時都係我既ALL TIME FAVORITE.
呢度D 貝類好鮮甜~~

同埋我最愛既肥美 左口魚邊...

好似得好少係朋友食.. 全部都係我食哂咁.....><

叫到一台都係...好滿足 好開心.
開心就係咁簡單.....
2020-02-08 231 浏览
一行六人,早前訂咗位,俾咗張卡位我哋坐,地方舒適。點了很多刺身,都新鮮。其中最新鮮的是池魚,抵食夾”大件”,唯一就是刀工麻麻,切得太大件。另外,赤貝也很新鮮,三文魚燒得剛剛好。
2020-01-31 300 浏览
慕名而來,日本食店進軍香港,應該唔會差,食物係唔錯,不過服務認真差,由其是帶位,疑似經理,叫到號碼同我講執緊位,等左20分鐘追問入得未就反問我宜家齊人未,我講返話頭先係等執位,然後就黑面帶位,可借冇投訴電話,不會光顧了。
2020-01-20 401 浏览
因為回味青衣店的美味🍣,唔想山長水遠入青衣,決定去旺角店。。。結果😖這里的服務和食物水平頗為失望。首先叫左2客与上次一模一樣嘅極上吞拿魚盛盒,大拖羅入口即融好好味, 中拖羅和maguro👌, 但魚的新鮮度較上次略略失色。六舊吞拿魚蓉卷就😖,吞拿魚肉有根,攪拌唔夠,咬唔開,6件中有3件出現這樣的情況,😨50%. 另一個吞拿魚盛盒,亦有這樣的情況,幸好6件中只有1件,魚肉帶跟咬唔開。另加一容特選壽司盛合,這個總體上良好,只是那份海膽其中有一片顏色片較瘀黑😥, 唔敢食。這里服務員唔夠, 叫了多次才有人來落單+加茶😣。對面果張枱叫埋單,服務員攪錯,俾左佢張單我地。因為喜愛日本菜,這里又是日本名店,鑑於欣賞日本名食店服務細心有熱誠, 於是好心向服務員反映,有d魚带根咬唔開。豈料,個服務員以為我哋想投訴,要換或報回🍣。。。冇語! 我話你自己看到,吐出來個d渣, 就知我地不是老屈啦。 當然我地冇要佢換或補回, 只係想反映意見, 提醒改善。

2020-01-18
2020-01-19 359 浏览
🇭🇰梅丘壽司の美登利総本店 (旺角)旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓202號舖星期一至五 12:00-23:00星期六,日及公眾假期 11:30-23:00特選手握壽司盛合 HKD275+10%極上吞拿魚盛合 HKD265+10%油甘魚壽司@1件 HKD20+10%蟹肉蟹膏卷 HKD65+10%味道: 9️⃣環境: 9️⃣性價比:7️⃣推介度:9️⃣-まくろ かにみそ はまち 鮮度抜群🐟🍣香港にも新鮮なお寿司が食べられるよ!==================美登利魚生嘅色澤同肉質同平時食開嘅平價嘅壽司真係有分別好有光澤同彈性🤩吞拿魚油甘魚🐟有好香嘅油脂味肉質亦唔會霉超級新鮮👍🏻🤤🤤再食埋蟹肉蟹膏卷更加眼前一亮😎滿滿嘅蟹膏再配埋少少嘅香蔥放入口🦀蟹膏超級鮮甜濃郁✨吞咗之後口入面好耐都仲有好香濃嘅蟹膏味😍😍帶子同赤蝦爽口彈牙😋😋雖然呢間嘅價錢唔算平但壽司嘅質素真係好高好新鮮💯值得大家去食
🇭🇰
梅丘壽司の美登利総本店 (旺角)
旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓202號舖

環境: 9️⃣
性價比:7️⃣
推介度:9️⃣
まくろ かにみそ はまち 鮮度抜群🐟🍣
香港にも新鮮なお寿司が食べられるよ!
==================
  • 蟹肉蟹膏卷
  • 油甘魚
2020-01-12 3501 浏览
聖誕節公司放早,去到大概5:30到,未有人等位,可即時入座Lucky!我哋都冇咩嘥太多時間睇餐牌,因為已經心中有數,當晚點咗:-1. 白子 - 真係一定要食嘅Item,入口即溶,清香嘅味道難以筆墨形容,配上柚子味撲鼻嘅醋加埋啲海澡嘅食,包食過嘅朋友一定會讚不絕口。2. 左口魚 - 魚肉爽口彈牙,一口咬落去充滿油香。3. 吞拿魚腩壽司拼盆 - 呢個又係必食Item,由赤身入口香濃魚味、中トロ已經入口甘香,同大トロ入口油香即溶嘅組合,魚肉厚薄適中,Size令你滿足。4. 原條池魚刺身 - 魚肉香、油份足,最重要係切法,件件厚切,入口先可以充份品嘗到魚肉鮮味。5. 肌子 - 醃製過嘅銀身魚,有啲似鯖魚。6. 白飯魚 - 呢個真係唔係成日有,上次嚟想點都冇。真係要詞窮...用到有魚味,白飯魚仔真係有一股佢獨有嘅魚味,輕微嘅甜甜哋,要一口連紫菜食就可以感受到。是晚仲點咗2次美登利清酒,飲落清甜,甜味會留喺喉嚨久久不散,同壽司、刺身絕配。呢度嘅壽司飯食落醋味香甜,黏度適中,飯量比較細粒,唔洗食幾件其實係食飯食飽咗。食咗大概個幾鐘,走嘅時候目測門口已有超過二、三十人等位。
我哋都冇咩嘥太多時間睇餐牌,因為已經心中有數,當晚點咗:-
2. 左口魚 - 魚肉爽口彈牙,一口咬落去充滿油香。
5. 肌子 - 醃製過嘅銀身魚,有啲似鯖魚。

是晚仲點咗2次美登利清酒,飲落清甜,甜味會留喺喉嚨久久不散,同壽司刺身絕配。

食咗大概個幾鐘,走嘅時候目測門口已有超過二、三十人等位。
  • 白子