2020-03-10 5355 浏览
旺角有間台灣過江龍人氣Cafe「桔梗」,主打三文治、早午餐、燉飯、咖啡等等台風輕食。餐廳樓高三層,有兩層係室內加露天座位,白色簡約的門面非常搶眼,內裡裝修都好有特色啱哂影相打卡呢,而且環境寬敞舒適,放假黎chill下就最好不過!「桔梗」由點餐到清理桌面,都係採取自助形式,所以惠顧嘅客人記得要自律清潔嚕!是日中午我都約咗好朋友黎食Brunch,由11am-5pm都有供應架龍蝦酪梨白酒奶油醬汁我點左呢個係香港限定Brunch!大大份嘅炒蛋裡有芝士,造成拉芝牽絲效果,濃郁嘅芝味同蛋味呀!上面仲有炒白酒龍蝦、魷魚同牛油果等等,非常足料呢!龍蝦肉好爽口彈牙;牛油果好新鮮軟滑;白酒奶油醬汁好Creamy,帶有陣陣酒香,跟炒蛋同龍蝦好夾呀,仲可以搭配旁邊嘅香脆麵包多士一齊食添日式照燒醬烤雞三文治三文治都係佢地嘅主打,所以揀咗呢個烤雞三文治。份量好大呀,兩塊外脆內軟的軟包,裡面夾著雞腿肉、蘋果、菠蘿同太陽蛋等等材料雞腿肉好嫩滑,甜甜地,整體口感同味道層次都頗豐富純粹拿鐵咖啡可以選擇比較重果甜香的口味(另加$4),入口係濃厚醇香的咖啡味加倍情濃其實即係熱泡沫咖啡,牛奶同咖啡嘅比例剛好季節果昔最後點左呢個

龍蝦酪梨白酒奶油醬汁

日式照燒醬烤雞三文治

雞腿肉好嫩滑,甜甜地,整體口感同味道層次都頗豐富

純粹拿鐵

加倍情濃

其實即係熱泡沫咖啡,牛奶同咖啡嘅比例剛好

季節果昔

最後點左呢個果昔當係甜品,亦係佢地台灣店嘅熱賣項目之一,每日都有唔同口味架!
今日我呢個奶昔裏面加入左香蕉,所以帶有陣陣蕉香~ 面上仲有藍莓、杏仁片、果仁、消化餅乾碎等等作點綴,增添甜甜脆脆的口感!