2020-04-05 155 浏览
最初認識旺角「桔梗」,只知佢係咩顏色的店,之後上網睇過,原來佢的環境同食物賣相都好吸引,自然要支持下。桔梗地方好大,樓底甚高,一部分仲起左閣樓,完全冇壓迫感,而且又冇限時,作為cafe真係非常好hea。餐牌得一頁主食,同一頁飲品,選擇唔算多,但或者咁先做得精。主食提供三文治、all day breakfast、意粉、沙律、漢堡包等。干貝公主意粉($98)只講賣相已經覺得有水準,分量亦多。忌廉汁底加入黑松露醬,充滿香氣但又唔會好膩,意粉煮得熟度剛好,保留煙韌口感。最出色係3粒帶子,煎得面層微微焦脆,裡面唔會熟到鞋,好彈牙。以呢個分量,呢個質素,呢個價錢,CP值超高,出面西餐廳一定唔止呢個價,仲要未必好食。至於飲品,桔梗奶昔($58)明明英文係寫vanilla,但上枱時變左士多啤梨,唔知係咪次次會唔同。杯奶昔個樣都好靚,飲落唔係人工士多啤梨,而係新鮮果肉打成,雖然有點酸,但都幾fresh。雖然今時今日餐廳的顏色係其中一個考慮因素,但食物做得好先係最重要的基本,旺角比較少高質素又坐得舒服的店,希望呢度可以繼續維持高質。
#桔梗奶昔 🥤其實本身小編嗰日冇諗住試呢杯嘢飲㗎,不過唔打唔撞比同樣身為Foodie既朋友仔叫咗!😂 佢個樣好靚,色彩好繽紛好吸引!🌈 佢入面嘅材料包括:草莓🍓➕香蕉🍌➕杏仁➕雲呢拿➕牛奶🥛不過坦白講一句⋯佢嘅味道係Fresh嘅,但就冇特別好飲🙊.#香橙莫卡 🍊☕️個拉花好靚呀!🌹 另外有啲香橙皮碎粒係杯邊,成杯好有藝術品嘅感覺☺️ 可惜小編唔飲咖啡,Foodie朋友仔就話佢都唔算唔錯,大家可以一試👍🏻😝.#溫泉蛋凱撒沙律 🥗嘩嘩嘩!呢個沙律真係好好味!絕對無誇張!🤩 雖然我哋影咗好耐相,之後先開始食佢,面頭嘅燒雞都開始凍咗⋯不過先係佢個凱撒沙律配上溫泉蛋撈埋之後,保持左蔬菜嘅爽脆度🥬,但係又有溫泉蛋嘅濕潤🥚,再加埋芝士粉嘅香濃🧀,真係好好味!🥰 配埋去咗皮嘅烤雞又唔乾又惹味!🐣 好推介大家去試呀!💯.#蘋果照燒鐵板豬至於呢道,我哋諗咗好耐究竟係三文治定係豬扒😆 所以當佢上枱嘅時候係有驚喜嘅!🤭仲要有大大隻太陽蛋喺度好醒神🍳 佢入面係有豬頸肉🐷➕雞蛋🍳➕蘋果片🍎➕同烤菠蘿🍍,食落整體感覺好Fresh,不過就偏乾,唔知掛唔關我哋影得太耐相事,所以建議大家試嘅時候記得盡快食啦🙈.#干貝公主干貝
#桔梗奶昔 🥤
佢入面嘅材料包括:草莓🍓➕香蕉🍌➕杏仁➕雲呢拿➕牛奶🥛
不過坦白講一句⋯佢嘅味道係Fresh嘅,但就冇特別好飲🙊

#香橙莫卡 🍊☕️

#溫泉蛋凱撒沙律 🥗

#蘋果照燒鐵板豬

#干貝公主
干貝公主👸🏻戀上嘅係松露王子🤴🏻,佢呢度嘅干貝超大粒!超有個口感好好味!☺️ 加埋濃郁嘅松露味,真係搞到小編忍唔住一啖接一啖咁食🤤 不過大家睇相都見到啲source有幾多啦😙所以食到後尾係會有少少膩嘅⋯所以同人share呢就啱啱好🤗

🏆 「豬」味指數:8.5/10
📌 溫馨提示:小編喺呢度正正體驗左Foodie唔易做🤣🙈,建議大家都係輕鬆打咗卡之後,就好好享受下嗰度嘅氣氛同埋嘢食,等自己可以叉叉電好啲😉
2020-04-04 248 浏览
-台灣開過來的人氣咖啡店《桔梗》☕️佔地5600尺😀有不少的打卡位🍂內裏裝修都好有特色🌝環境寛敞!採取自助形式,食完記得自已汁返好呀!🥗𝕒𝕝𝕝 𝕕𝕒𝕪 𝕓𝕣𝕖𝕒𝕜𝕗𝕒𝕤𝕥 ($𝟙𝟚𝟠)份all day算幾大份🧐有炒蛋、牛油炒菇,沙律菜、煙肉、巨腸、牛角包🥐個牛角包好好食,好香好酥脆!仲要係大size唔係平時d coffee shop既mini croissant 😛個腸都幾得意,佢係辣辣地🥰🧆vegan 口袋怪獸 ($98)食完等於冇食系列😆🤲🏻有啲炒雜菜、兩塊pita bread🍞 鷹嘴豆泥🌝份量真係太細喇😒btw個豆泥幾香口,有重慶粉x七味粉既味道🤫不過呢個size真心嬲!自已睇圖!✿ 𝘀𝗮𝗹𝘁𝗲𝗱 𝗰𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗰𝗮𝗳𝗲 𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲🍯($𝟯𝟴)焦糖味好濃。有點偏甜。個人麻麻地奶味太重的咖啡!所以這杯是同行朋友點的😃下次再黎會試佢既pasta or risotto🥰見格離枱食賣相幾吸引!
台灣開過來的人氣咖啡店《桔梗》☕️
佔地5600尺😀有不少的打卡位🍂
內裏裝修都好有特色🌝環境寛敞!
採取自助形式,食完記得自已汁返好呀!

🥗𝕒𝕝𝕝 𝕕𝕒𝕪 𝕓𝕣𝕖𝕒𝕜𝕗𝕒𝕤𝕥 ($𝟙𝟚𝟠)
份all day算幾大份🧐有炒蛋、
牛油炒菇,沙律菜、煙肉、巨腸、
牛角包🥐個牛角包好好食,
好香好酥脆!仲要係大size唔係平時
個腸都幾得意,佢係辣辣地🥰

all  day  breakfast

🧆vegan 口袋怪獸 ($98)
食完等於冇食系列😆🤲🏻
有啲炒雜菜、兩塊pita bread🍞
鷹嘴豆泥🌝份量真係太細喇😒
btw個豆泥幾香口,有重慶粉x七味粉
既味道🤫不過呢個size真心嬲!自已睇圖!
vegan口袋怪獸

焦糖味好濃。有點偏甜。
個人麻麻地奶味太重的咖啡!
所以這杯是同行朋友點的😃

下次再黎會試佢既pasta or risotto🥰
見格離枱食賣相幾吸引!
2020-04-01 4833 浏览
桔梗面積好大,空間感十足,配合文青風格裝修佈置,影相打卡一流!桔梗沙拉沙律菜新鮮爽甜,配上嘅黑醋汁,十分開胃!麵包與無花果奶油和香橙白蘭地起司抹醬奶油甜美香滑,配麵包好夾!無花果醬有獨特嘅味道!香橙白蘭地起司抹醬帶點酒香!海底世界-海龍王真的來了係海鮮燉飯,材料十分豐富!包括有奶油龍蝦,干貝,貓魚,羅勒堅果醬和溫泉蛋!龍蝦鮮甜彈牙,燉飯煙軔中偏硬,仲有唔少海鮮粒喺燉飯裡面!串燒-吃燉飯配串燒用料同樣十足,包括有烤肉串,烤蔬菜串,日式照燒醬和溫泉蛋!烤肉肥瘦相間,油香四溢!每日昔昔今日係藍莓昔昔,口感順滑,唔太甜!再加上少少提子乾,焦糖醬,健康又美味!香草拿鐵 香濃的咖啡中帶少許雲呢拿味!榛子拿鐵 榛子味突出,但唔會掩蓋咖啡味!
桔梗沙拉

沙律菜新鮮爽甜,配上嘅黑醋汁,十分開胃!

麵包與無花果奶油和香橙白蘭地起司抹醬

海底世界-海龍王真的來了

串燒-吃燉飯配串燒

每日昔昔

香草拿鐵
香濃的咖啡中帶少許雲呢拿味!
榛子拿鐵
榛子味突出,但唔會掩蓋咖啡味!
2020-04-01 148 浏览
台灣嘅過江龍 樓高兩層 裝修好有文青氣息開張無幾耐就勁受歡迎👏🏻 最出名一定係佢地嘅輕食三文治🥪所以一於黎湊熱鬧 睇吓係咪真係咁好食先😆-🔸龍蝦酪梨白酒奶油醬汁 $148🔸炒蛋好滑 面頭加咗龍蝦肉魷魚等等嘅海鮮 🦞食落口感好豐富👏🏻-🔸日式照燒醬烤雞 $88🔸雞肉嫩滑 一啲都唔鞋 幾有驚喜 除咗有烤雞之外 仲有菠蘿片同埋蘋果片食落好fresh-🔸每日昔昔 $68🔸比較細杯 性價比一般 幾啖就食完 😂但勝在賣相吸引 質感唔會好結身😛-今次果然冇失望兩個主食都好好食見到晚市先有嘅risotto都好吸引下次一定會再試😋🤘🏻
台灣嘅過江龍 樓高兩層 裝修好有文青氣息
今次果然冇失望兩個主食都好好食
見到晚市先有嘅risotto都好吸引
下次一定會再試😋🤘🏻
2020-04-01 90 浏览
MK 旺角 • 桔梗📍旺角砵蘭街160號地下至2樓來自台北的桔梗是一間走簡約文青風的餐廳,裝潢非常精緻,樓高三層,佔地5600呎,而且作為超級黃店,長期都是大排長龍,好耐之前試過未到晚飯時間所有食物已售罄,黃色經濟圈的威力🙌🏽韓式辣醬烤雞三文治 $98🥪松露干貝意粉 $98🖤奶油鮭魚意粉 $78🧡特製雞中翼 $88🐥炸薯條配檸檬香草優格 $68🍟桔梗水果奶昔 $58🥤小編同朋友都覺得雞翼同黑松露帶子意粉最好食,雞翼酥脆可口,炸粉不會過厚,肉質嫩滑多汁,回頭率100🤤黑松露夠,帶子新鮮,略厭忌廉汁太水,令成個意粉好濕🙈三文治採用雞腿、照燒醬、蘋果、菠蘿和半熟製成,醬汁甜甜地,不錯👍🏼波浪紋的炸薯條,檸檬優格醬酸酸甜甜,幾特別👀 奶昔每日的口味不同,是日為蘋果菠蘿🍎🍍賣相幾靚但奶味不夠濃郁🧐➰👅 味道:🌟🌟🌟💫👀 環境:🌟🌟🌟🌟👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟💫💰 抵食:🌟🌟🌟
MK 旺角 • 桔梗
📍旺角砵蘭街160號地下至2樓

來自台北的桔梗是一間走簡約文青風的餐廳,

韓式辣醬烤雞三文治 $98🥪

👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟💫
💰 抵食:🌟🌟🌟
  • 特製雞中翼
2020-04-01 83 浏览
桔梗呢間台灣菜,係文青之間已經出晒名。之前終於約到個fd 係放工之後一齊去。位置竟然係人車都多既旺角鬧市,砵蘭街差不多係創興後面,搭MTR的話旺角同油麻地站都得。星期四食飯時間竟然都係爆滿,好在朋友早左尼排隊,我去到等左廿分鐘左右就入到。餐廳採用self service 形式,由點餐取餐拎餐具同回收都係自己做晒,似日本既快餐店咁。水上芭蕾舞干貝繞圈圈 燉飯煎帶子燉飯,吉穿個溫泉蛋撈埋食好正,食落唔會話好漏,份量都適中。海底世界海龍王真的來了燉飯龍蝦帶子魚燉飯,sauce係pesto,比起上高果個清新d,而色彩都豐富D, 龍蝦肉有調味, 肉就唔太多,不過肉質OK既。salt caramel latte,鹹甜味既平衡唔錯,最驚就係焦糖落得過火,杯野變到超甜。季節果昔,用左草莓同香蕉打成,果味濃郁,唔錯。環境方面,打卡既位真係唔少,周圍都好多乾花呀書呀咁,影d igable 既相冇難度,但位同之間有D近,私隱度就麻麻,另外雖然多人,但可能樓底高所以唔算太嘈。
位置竟然係人車都多既旺角鬧市,砵蘭街差不多係創興後面,
搭MTR的話旺角同油麻地站都得。
星期四食飯時間竟然都係爆滿,
好在朋友早左尼排隊,我去到等左廿分鐘左右就入到。
餐廳採用self service 形式,
由點餐取餐拎餐具同回收都係自己做晒,
似日本既快餐店咁。
水上芭蕾舞干貝繞圈圈 燉飯
煎帶子燉飯,吉穿個溫泉蛋撈埋食好正,
食落唔會話好漏,份量都適中。
海底世界海龍王真的來了燉飯
最驚就係焦糖落得過火,杯野變到超甜。
季節果昔,用左草莓同香蕉打成,
果味濃郁,唔錯。
環境方面,打卡既位真係唔少,
周圍都好多乾花呀書呀咁,
影d igable 既相冇難度,
但位同之間有D近,私隱度就麻麻,
另外雖然多人,但可能樓底高所以唔算太嘈。
最鍾意周圍試奇葩菜式,桔梗呢個黑松露威士忌藍莓意大利飯,真係好驚喜,第一啖食落去,係從所未有嘅味道,酸maymay嘅藍莓,加埋濃度嘅黑松露味一湧而上,舌尖一時之間都應付唔嚟,再加埋嗰陣威士忌嘅餘韻,wow,真係好特別,估唔到三種味道係咁夾,真係一試難忘。另外不得不提,桔梗成個環境真係好舒服,樓底夠高,個廚房又夠開揚,可以一眼望哂啲人做緊乜,啲野食係點煮出嚟,店員又好多靚仔靚女,服務態度都好唔錯,good ar!!

每道燉飯名字都很特別 好像小說名字1. 剁椒牛肉 眷村好味道有花椒香味 但吾辣 適合怕辣人士牛肉軟林入味 好新穎的中式risotto 2. 松露小藍莓 小驚喜滿口松露味 配上藍莓意外地夾藍莓果昔🥛💙好fruity and creamy食飽後一個乳酪甜品都吾會有飽膩感薰衣草茶💜🍵好濃烈薰衣草香 好清新🌾🌾🌾🌾最正系佢花茶可以選擇凍飲🥤 所以入口既清涼又清香環境充滿空間感 整店充滿文青氣息🌿同閨蜜黎又可以傾足一個下午了

每道燉飯名字都很特別 好像小說名字

所以入口既清涼又清香

環境充滿空間感 整店充滿文青氣息🌿
同閨蜜黎又可以傾足一個下午了
2020-03-29 217 浏览
去花墟前要先醫肚,否則沒力氣搬肥料回家。另一半沒來過這樓底高,又有文青氣息的地方,就帶他來見識見識, 並吃個brunch吧!張貼了通知在門外,讓我們吃得放心。先來的是 ❮Latte❯純鮮奶咖啡,不用加其他口味,嘗甚麼是原味道。再來是❮All day Breakfast❯ 大堆頭併盤,牛油味香濃的牛角飽;含柚子醬的新鮮沙律菜,青瓜;不同款式的雜菌粒,很多的炒蛋,加些放在碟邊的松露醬牛油才夠味道;煎得香脆的煙肉,還有辣味的大香腸(好味) ,share吃,'照鏡', 一點不留。吃到一半,❮干貝公主意粉❯上枱啦!因早前某晚上已嘗過,這次算是'二輪攻擊',干貝煎到剛剛熟,軟熟又微香,保持水準;意粉的汁料與上次吃的不同,這碟是用了雜菌黑松露醬,味道更濃郁,有足夠的醬汁,吃到䑛䑛脷。餐後還可優閒的看看書,暫時忘記煩擾。
去花墟前要先醫肚,否則沒力氣搬肥料回家。

張貼了通知在門外,讓我們吃得放心。

先來的是 ❮Latte❯

純鮮奶咖啡,不用加其他口味,嘗甚麼是原味道。

再來是❮All day Breakfast❯

吃到一半,❮干貝公主意粉❯上枱啦!
干貝公主意粉

餐後還可優閒的看看書,暫時忘記煩擾。
2020-03-29
$140 (其他)
2020-03-29 64 浏览
今日和友人約好去桔梗食飯,修例下客人並不多,等了數分鐘便入座,點了黑松露帶子意粉、十菜沙律,薯條。意粉份量軟硬適中,帶子外表煎香內裡粉嫩,醬汁香濃。性價比不錯。十菜沙律 不過不失。薯條 唔建議點,硬、乾、冇味、個醬都95搭8。要食去金記叫個大薯點茄汁食好過~
十菜沙律 不過不失。

• 黑松露帶子意粉
2020-03-27 105 浏览
之前行過見到鋪面好靚,落地玻璃好開揚,裝潢風格簡潔文青,好有心思。但門口大排長龍,所以次次都放棄,今次都係特登book位先食到。入到去位置都好闊落,好舒適。食物選擇唔多,得幾款主菜,幾款小食沙律,揀好就出去落單俾錢,之後就會有人送食物過黎。我地揀左個2人餐+雞翼。講真樣樣食物都好有水準,沙律小食都絕不馬虎。推介豬頸肉燉飯,飯既口感好好,有啲飯脆,而且個汁好濃好入味,豬頸肉都好腍;雞翼外脆內軟,配合個汁少少辣一流;甜品心太軟又好好味😋😋Ps原來個飯唔記得影相😭

入到去位置都好闊落,好舒適。

Ps原來個飯唔記得影相😭
2020-03-27 227 浏览
環境寬躺坐得舒服,不易受旁邊影響,可盡情聊天。午餐選擇不算多但每樣都會有想試的衝動,以意粉、三文治、沙律為主,搭有四款小食。今次與朋友四人選擇了以下:韓式辣醬烤雞三明治• 份量適中可作為午餐的選擇之一,材料豐富,除了烤雞肉和三文治外,還附有沙律菜、一隻太陽蛋,包選用了越南法包款。• 雞肉烤得香口,外面帶點焦香,而內𥚃肉質依然保持香嫩。韓式辣醬更令惹味程度大大提升!辣度輕微,怕辣的朋友亦可一試。龍蝦哥哥意粉• 很清新開胃的一款意粉,帶點番茄的酸甜,覆蓋了整碟意粉,醬汁的濃稠程度亦剛好。• 龍蝦肉的份量適中,每口都可以嚐到蝦肉的鮮味還有獨特的肉質。• 香草和芝士的點綴,令整碟意的味道更加有層次。炸薯條• 很香脆惹味的波浪型薯條,上面還灑了一些紫菜和芝士碎碎,十分惹味。特製雞中翼• 非常有驚喜的炸雞翼✨,特別之處在於雞翼的外層炸皮比起外面吃到的較單薄,但是卻没有影響到炸雞翼所帶來的香口程度。• 而內層的肉質仍然保持油香、細嫩。• 配上是拉差美乃滋醬令到味道變得更豐富。

龍蝦哥哥意粉
• 香草和芝士的點綴,令整碟意的味道更加有層次。

特製雞中翼
• 而內層的肉質仍然保持油香、細嫩。
• 配上是拉差美乃滋醬令到味道變得更豐富。

1K
2020-03-27 89 浏览
店名同裝潢都好有文青風感覺.晚餐時間黎到,都要排隊等候一排. 加錢$128 轉左套餐,多份沙律、 麵包同每日昔昔每日昔昔比起milkshake 更似係一杯甜品,因為係用匙羹食而唔係飲用. strawberry 類似smoothie 幾fresh. 底下併上choc. salad 用上黑醋酸酸甜甜,包烘熱過, plating 幾華麗,最特別係配上三種sauce, jam, 無花果芥末cream cheese同蘋果白蘭地cheese, 幾有心思.order 左海底世界, 龍蝦帶子加溫泉蛋 risotto, 龍蝦已橫切可以輕易起肉,肉質爽彈. 帶子鮮嫩. 幾欣賞risotto 口感, 香港好多地方risotto 做得太軟腍,可能為就番部分人口味. 但呢度仍係堅持番佢咬口煙韌口感,唔錯干貝燻鮭翠瓜奶油燉飯呢份帶子份量真係超足份量,帶子微煎至金黃,入口鮮嫩,配上溫泉蛋口感更滑溜,加上creamy sauce 蠻好吃幾欣賞呢度裝飾同氣氛,留意係自助式要自己攞菜放碟,所以無service charge
店名同裝潢都好有文青風感覺.

干貝燻鮭翠瓜奶油燉飯

2020-03-26 44 浏览
喺鬧市中行到攰😪,想揾個地方坐下嘆杯咖啡同朋友吹下水,不妨嚟下難得一見嘅文青Cafe - 桔梗☕️☕️!Cafe有兩層,空間大,比想像中容納到唔少客人。普通Black coffee, Latte, Cappacino同Flat white都可以揀咖啡豆Nutty / Fruity。我同朋友叫咗Cafe Latte - Nutty (H) ($34)、Orange Mocha Cafe Latte (H) ($38)同Matcha Latte (H) ($48)。味道尚算唔錯,性價比高,最鍾意杯嘅設計,沉實得嚟又可以突出到飲品嘅顏色。整體氛圍有啲似台灣嘅cafe,可以chill chill地咁過一個下午!😎