2020-03-23 52 浏览
疫情期間生意難做,難得唔係屋企食飯,一定要盡力幫襯黃店!桔梗我諗唔洗大家介紹,今日第一次黎食,即使八點幾都大排長龍,好彩地方夠大多位,九點左右都可以入座。兩個人主食叫左帆立貝奶油燉飯 炸軟殼蟹漢堡燉飯只係120蚊左右,但黎到見到飯上面鋪左五粒又厚又大粒既帶子,超足料😋仲要用左可以做刺身既帶子,煎到表面金黃,但入面仲keep到生帶子嗰種嫩滑既口感同鮮甜味個汁到有心機用左幾種調味料,辣辣地同咸咸地,可以balance番忌廉嗰種漏既感覺,不過略嫌個汁太濕,乾身番少少會更好炸軟殼蟹漢堡今次side dish係配魚柳,唔洗驚唔夠飽炸軟榖蟹好穌脆,入面勁多蟹羔!不過比較驚喜既係個包,餐廳淨係注重漢堡個餡,用普通包就算,但佢用左帶甜味既餐包,加上焗到脆脆地又充滿牛油香,配埋一齊好好食,最後配上一杯cappuccino,就帶番口罩離開喇
疫情期間生意難做,難得唔係屋企食飯,一定要盡力幫襯黃店!

兩個人主食叫左帆立貝奶油燉飯 炸軟殼蟹漢堡

炸軟殼蟹漢堡
今次side dish係配魚柳,唔洗驚唔夠飽

最後配上一杯cappuccino,就帶番口罩離開喇

2020-03-23 49 浏览
放假最好就係搵間cafe hea 返半個下午,呢日去左台北人氣過江龍cafe 桔梗,其實上年去台北都去過本店,空間感大食物感覺都唔錯,不過香港店就評論好壞參半,見佢係黃店就決定自己去感受下!入到門口會派餐牌,同台北店最大分別就係大部分都要自助,包括點餐拎餐具取餐同埋餐後收拾,不會有特別人手去幫手,嗯。。。。楓糖培根鹹甜豬豬 $88三文治麵包係比較硬身類似豬仔包,旁邊有少量薯片(係卡樂B黃色袋那款)好有心思層層疊咁排,要影到相機食先相一點也不困難。味道方面我覺得有改善的空間,麵包夠脆身但唔熱的,配料豬頸肉好juicy,加埋蘋果的爽甜都幾夾,切開太陽蛋流汁那一刻是好治癒的,打卡一流。是日果果昔昔 $68一份是兩杯果昔,會因應每日新解水果而決定口味,這天供應的是藍莓加上雜莓乳酪。雜莓乳酪base加入不少果仁餅乾碎及水果粒,增加口感層次,乳酪Base味道唔死甜有少少莓香感覺清新,作為甜品也很不錯。這類賣點應該是三層樓各有風格,樓底高空間感大,地下裝修文青風格,好多乾花大型書架大落地玻璃,二樓是桌球室,不過冷氣就唔太夠, 三樓是天台夜晚可以shisha。注意返餐廳五點會休息一小時以作準備晚市燉飯

楓糖培根鹹甜豬豬 $88

是日果果昔昔 $68
注意返餐廳五點會休息一小時以作準備晚市燉飯,四時就是Last Order,而三文治輕食只會於早午市供應,就當日我等餐點的時間不長,但我相信晚市會因為一次過太多單而等好耐!
  • 小果昔
2020-03-23 34 浏览
行開旺角創興附近,無意中發現後街新開左一間台灣過江龍餐廳。樓底好高,空間感大,分二層,靠窗位置玻璃採光度高。舖頭以乾花佈置,簡單為主,充滿文青氣息,環境好舒服。週末下午時分比較旺場,需要排隊入座。於外面櫃檯先點餐,拿取叫號燈,再領取餐點。整個流程非常順暢。食物主打有三文治、早午餐、燉飯、果昔、咖啡等,維持台灣一貫咖啡廳作風。______________________________🔸 英式魚魚 | 英倫風 $128份量夠大份,木盤上有一份大過手掌既三文治。麵包入面有多件炸魚柳、醃漬甜紅椒、炒蛋、菜。魚柳炸得外脆,入面卻鎖住水分。加上酪梨沙律醬,微酸配炸物,永遠都咁match。旁邊仲有薯片,配上鮮茄醬。🔸 龍蝦酪梨白酒奶油醬汁 | 餐車風 $148除了三文治,另外都有brunch同risotto等。今次挑選以龍蝦為主既早午餐,價錢唔算貴。中間既炒滑蛋捲成奄列咁,淋上酪梨白酒奶油醬,帶微香。法包塗上牛油,沾上醬汁,放上龍蝦肉,再加一口牛油果,帶點田園野餐感覺。🔸 百利甜酒朱古力 $58雖然只有熱飲,但味道比我想像中更出色!口感味道豐富,朱古力味濃郁之餘,又可以聞到百利甜酒既香氣,令一杯簡

🔸 英式魚魚 | 英倫風 $128

🔸 龍蝦酪梨白酒奶油醬汁 | 餐車風 $148
🔸 百利甜酒朱古力 $58
雖然只有熱飲,但味道比我想像中更出色!口感味道豐富,朱古力味濃郁之餘,又可以聞到百利甜酒既香氣,令一杯簡單既熱朱更加升華,互相襯托,相輔相成。

🔸 季節果昔 $68
台灣招牌人氣No.1!! 見到附近幾枱都有order,感覺可以一試。用細杯端上,造型似甜品。Smoothies面舖滿藍莓、餅乾醉等食材,口感更有層次。整杯口感似乳酪飲品,適合夏天飲!
2020-03-23 27 浏览
我諗位於旺角嘅呢間文青cafe都唔洗點介紹 係香港人嘅就一聽點都聽過 佢個menu嘅餸菜好橋口 點咗佢嘅<<特製雞翼|是拉差辣美乃滋>> 呢碟炸雞翼幾乎每張枱都會叫 一碟有成八隻甘多 仲要炸得好香好脆🤤另外又試咗佢個<<干貝燻鮭翠瓜奶油燉飯>> 不過就濕咗少少 勝在夠足料 沙律就叫咗<<野菇沙拉|多吃菇菇身體好>>淨係個賣相已經好吸引🥳
2020-03-22 45 浏览
星期日只找想食的去食😜 長龍店 『桔梗』🍊餐廳擁有2層高樓底,係旺角鬧巿中尤如沙漠中既綠洲。超強空間感加上清新裝飾點綴,讓人感覺悠然自得😌 就算等食物再耐啲也不覺急燥,大概這就是慢活吧🤪1.『波隆那肉醬意粉』$78 🍝本來見人哋食好似好削,唔多想食。不過,因老公食唔到cream,唯有揀肉醬意粉。食一啖,原來平凡中可見不平凡,香口酸度平衡,令人一食再想食,十分開胃。值得提一提意粉硬度剛好,唔會似其他店太軟,十分有口感👍🏻2.『干貝公主』$98 🐚老公唔食得cream,俾少少佢試,佢一食就大叫好好食。的確,濃濃既奶油味加上黑松露『十分香口,味道濃郁』。重點係帶子用牛油煎香兩面,中間軟軟的,一點也不馬虎。值得推薦👍🏻
星期日只找想食的去食😜 長龍店 『桔梗』🍊

1.『波隆那肉醬意粉』$78 🍝

2.『干貝公主』$98 🐚
2020-03-21 35 浏览
星期五晚相約左兩個大學同學去整頭髮,整完就book左呢間黎自台灣既文青餐廳。事關其實系朋友book,我完全冇事先做功課。一經過間餐廳,好大既透明落地玻璃,入面既裝潢有小清新既感覺。我即刻問個friend,哇呢間野好令,新開架咩名呀?點知佢話我知我地正正就系食呢間餐廳,聽到都超興奮!星期五晚9點鐘都仲系full哂個場,等左3-4個字位。安排左我地坐系一個大書架前面,附近既佈置全部都好令,木台木凳仲有一系列既文青擺設,如果唔系繁忙時間,好適合系到同朋友寫意咁傾計傾一個下午,又或者自己坐底嘆住茶閱讀。講返鋪頭先,佢採用自助既形式,自己出去落單,自己拎餐具,自己拎食物同埋自己執返張台。食物要分幾次拎,因為都系即叫即整既。呢款松露小藍莓 小驚喜 燉飯都幾有驚喜!黑松露味幾濃郁,整穿只溫泉蛋將所有野撈埋黎食既效果幾夾。意外地,成個飯都肉但整體感覺相當唔錯。飯質就有正宗risotto果種帶點生米既效果。呢款海底世界 海龍王真的來了 燉飯 就系我地最期待架啦!龍蝦肉十分多,將佢拆左出黎再撈埋溫泉蛋食,非常咁夾!龍蝦肉將重味,而且爽口,算是不錯;另外飯中有魷魚粒,增加口感。仲有只帶子,都幾大只幾鮮甜。呢

呢到食物份量都唔細,3個人食2個飯都夠!
2020-03-21 26 浏览
心情不好的時候,朋友就係最好的依靠,今晚放工和一班同事來到旺角新開的桔梗,邊談心邊食晚飯。桔梗既空間感好大,有唔同樓層,樓上仲可以 Shisha ,加埋木系既設計好chill好relex. 我地六人就叫左四個risotto加套餐,另外點左兩份小食同2壺花茶。燉飯款款都唔同花樣同味道,海底世界 海龍王真的來了係有隻開邊龍蝦,肉質彈牙鮮味,飯則充滿左pesto 味,加埋爆醬溫泉蛋口感好 rich ,我哋叫左兩個都好快清晒。吃燉飯配串燒既故名思意係有豬肉同蔬菜既串燒,最特別係燉飯有花椒味,唔辣但有水煮魚既風味,加埋脆脆黎麦幾得意,口感豐富。松露小藍莓一開始以為會怪怪的,但烤野菇同松露奶油味道好夾,成碟都好重松露味,藍莓可能用 whisky 浸過,味道唔算搶,但解到膩。麵包同沙律呢啲 appetizer 都擺得好靚,引起食慾,果昔有啲酸酸甜甜十分開胃,成個食晒。食完晒野飲杯酸酸地既洛神花茶,或者香氣四溢既玫瑰花茶傾下偈都好寫意,呢間 cafe 既環境真係唔係易搵,相信好快下次再來。

• 每日昔昔
  • 季節果昔
  • 烤蔬菜
  • 桔梗沙拉
之前經過依間cafe時,見到竟然在旺角鬧市入面,有間又文青又闊落嘅地鋪,已經好想試下。今次終於可以試到佢地嘅文青風味啦。成間鋪有兩層,樓底感覺好闊落,好啱同朋友Hea下食下嘢打下卡。成間鋪算係半自助式服務,自己order, 自己拎嘢食,食完自己收。 -晚上雙人套餐 +128有兩個燉飯,兩碟前菜加兩杯我覺得係甜品嘅飲品,其實有少少偏貴,但佢啲燉飯都真係唔錯。前菜 - 無花果芥末奶油蘋果白蘭地起司麵包 & 季節果昔沙拉:個麵包俾我想像中算係鬆脆加埋d sauce 算ok laSeasonal Fruit Smoothies:呢杯嘢俾我想像中細杯,單叫都要$58,所以對我黎講係偏貴嘅。海底世界 海龍王真的來了 $228:龍蝦、帶子都唔錯,個飯撈埋個溫泉蛋同d 炸過嘅藜麥脆脆地,口感幾得意。松露小藍莓 小驚喜 $128:有陣障松露香味,最特別係松露燉飯配上藍莓,食落都幾特別,幾清新。串燒 吃燉飯配串燒 $158:呢個最特別嘅地方係佢有花椒味食落有平時食四川打邊爐風味。玫瑰花茶&洛神花茶 $58/each
晚上雙人套餐 +128

個麵包俾我想像中算係鬆脆加埋d sauce 算ok la

Seasonal Fruit Smoothies:

[燉飯]海底世界 海龍王真的來了 $228:

[燉飯]松露小藍莓 小驚喜 $128:

[燉飯]串燒 吃燉飯配串燒 $158:
呢個最特別嘅地方係佢有花椒味食落有平時食四川打邊爐風味。

玫瑰花茶&洛神花茶 $58/each
  • 每日昔昔
2020-03-21 14 浏览
之前網上見到呢一間文青打卡勝地嘅Cafe,一睇就已經好想試。Cafe位於旺角砵蘭街,地點都好方便,cafe有三層,座位都算好多,而且影相打加位都好多。Cafe係採取自助形式,先入座,後去收銀落單,之後會有一個電子機仔,野食到既時候就會通知你。不過注意返,食完之係,係需要自己清潔、要將d餐具放返好去回收站。串燒。吃燉飯配串燒 $158烤肉串、烤蔬菜串、日式照燒醬同溫泉蛋飯用左番茄醬做底,味道清新,十分開胃。串燒有兩串,每串都有豬肉、黃椒、翠肉瓜同茄子。串燒用左日式串燒醬,非常惹味。加上豬經過燉煮,肉質腍嫰。海底世界。海龍王真的來了 $228入面既海鮮有龍蝦同帶子同貓魚,配上羅勒堅果醬同溫泉蛋。燉飯既質地有d硬身,好香青醬味。飯既中間有貓魚粒同蝦粒,口感豐富。龍蝦望落唔算十分大隻,但食落啖啖肉,鮮味乾足。另外,加左一個兩人分享套餐 $128入面有1。桔梗沙拉一份2。麵包與無花果奶油和香橙白蘭地起司抹醬一份3。每日昔昔兩杯桔梗沙拉雜菜沙律,面頭有d番茄碎,配上黑醋汁,酸酸甜甜,非常開胃。麵包與無花果奶油和香橙白蘭地起司抹醬一份法包已經切開左6件,2個人食黎講,份量都算好多,麵包唔算好硬,配上

串燒。吃燉飯配串燒 $158
烤肉串、烤蔬菜串、日式照燒醬同溫泉蛋

海底世界。海龍王真的來了 $228

另外,加左一個兩人分享套餐 $128
入面有
1。桔梗沙拉一份
2。麵包與無花果奶油和香橙白蘭地起司抹醬一份
3。每日昔昔兩杯

桔梗沙拉
雜菜沙律,面頭有d番茄碎,配上黑醋汁,酸酸甜甜,非常開胃。

麵包與無花果奶油和香橙白蘭地起司抹醬一份
法包已經切開左6件,2個人食黎講,份量都算好多,麵包唔算好硬,配上奶油同果醬,味道香濃。

每日昔昔
杯既size好似拳頭咁大左右,面頭鋪滿左藍莓、花生同瓜子,奶昔帶有香蕉同藍莓味,

最後,叫左一杯桔梗奶昔$58兩個人share。
淨係個樣都已經夠吸精。奶昔唔算好甜,入面有d粒粒碎碎味道非常複雜,飲完都覺得好飽肚。

總括黎講,因為坐位都算好多,所以等餐時間都需時,不過cafe內有好多影相打卡位,食物既款式、味道有驚喜,值得一試。
2020-03-21 26 浏览
今日喺旺角見到有一條長長嘅人龍原來啲人係排緊食飯門口嘅落地玻璃望入去環境唔錯 好闊落六點就會開門畀人入去食嘢 見咁多人食我都排埋一份餐廳職員安排咗入咗之後就會同我哋講呢度係自助用餐要點餐嘅時候就要去櫃檯點餐食完都要將餐具餐盤放返去回收位置見到餐牌選擇都幾多我就同朋友各嗌咗一個Risotto水上芭蕾舞 | 干貝繞圈圈呢度足足有五個帶子仲要係刺身帶子見到佢每粒都好厚肉好鮮甜Risotto入面仲有啲瓜菜食落口感好豐富同埋好健康溫泉蛋煮得好好 撈飯食好正海底世界 | 海龍王真的來了奶油龍蝦好好食龍蝦肉質彈牙好新鮮飯底好特別呢度嘅risotto都好大份 所以都幾抵食我哋仲加配咗二人分享套餐桔梗沙律麵包與無花果奶油和香橙白蘭地起司抹醬麵包係比較硬身嘅包兩款醬料都好特別 尤其係香橙白蘭地起司抹醬我個朋友好鍾意每日昔昔食落有少少似食緊乳酪面頭仲有藍莓堅果餅碎我都幾鍾意食鮮奶朱古力迷迭香玫瑰花茶
今日喺旺角見到有一條長長嘅人龍

面頭仲有藍莓堅果餅碎
我都幾鍾意食

鮮奶朱古力

迷迭香玫瑰花茶
黎自台灣既人氣咖啡店終於左香港喇!每次去台灣 我都必定會去一啲打卡既Cafe去 但宜家直程將咖啡店帶左嚟香港 我就急不及待同閨蜜一齊去試☺☺桔梗地方好大 好有空間感 地下擺左好多文青擺設鐘意打卡呃Like就岩哂 三層連天台 二樓仲有露天梳化位 天台花園仲可以食水煙 係香港依個地少人多既地方算係難得一見 桔梗主打燉飯同三文治🥪 由於要等閨蜜放工 所以今次我地只係試左晚餐 我相信我地會再黎食佢既三文治 太吸引啦晚餐主打吃燉飯 我地再加128蚊變做兩人分享套餐 包括桔梗沙律 麵包同超岩打卡既昔昔 桔梗沙律🥗份量都算幾多 用左羅馬生菜加粟米粒粒 加左大量既黑醋汁 酸酸溜溜 非常開胃👍🏻👍🏻 感覺比凱薩沙律更清新麵包配無花果奶油和香橙白蘭地起司醬🍊脆脆硬硬既切件麵包🥯 點上無花果籽醬 酸酸甜甜 好開胃 比起無花果醬 我更喜歡奶油同起司醬 甜滋滋 忍唔住食左好幾塊麵包燉飯選擇都有好幾款選擇我地決定試「海底世界|海龍王真的來了」同「串燒|吃燉飯配串燒」餐牌同食物名都有精心設計過 完全係台灣Feel超級有台風🌪串燒|吃燉飯配串燒🍢串燒燉飯的串燒有豬肉同蔬菜串 不得不讚豬肉有預先醃過 厚切爽脫而且非常煙

桔梗沙律🥗

麵包配無花果奶油和香橙白蘭地起司醬🍊

燉飯選擇都有好幾款選擇

串燒|吃燉飯配串燒🍢
串燒燉飯的串燒有豬肉同蔬菜串 不得不讚豬肉有預先醃過 厚切爽脫而且非常煙韌好食 而燉飯的飯是配番茄醬底 加一顆溫泉蛋 有少少藜麥 將所有食材混合一齊吃 非常有口感 燉飯既飯粒煮得唔會太軟身 加上醬汁同脆脆既藜麥 我覺得成個燉飯配搭得很好 只係略嫌燉飯唔太夠熱 可能我掛住食前菜 不覺意放涼😛

海底世界|海龍王真的來了🌊
依款燉飯算係人氣必點之選 成隻開邊的龍蝦🦞加上原粒燒干貝 賣相超岩打卡影相📷 同樣有脆藜麥同溫泉蛋 唔同既係燉飯用左羅勒堅果醬 所以係綠色
成個飯質感都好豐富

叫左壺迷迭香玫瑰花茶 好香 感覺養生消滯
每日昔昔
昔昔每日都有唔同既口味 當晚係藍莓味 用鮮果同奶昔打成 加左堅果 南瓜籽同餅乾碎 做甜品一流 飽肚又好味
餐廳係以自助形式 自己落單 取餐 同自己分類執拾 記得自己垃圾自己執呀😗
黃店系列-海底世界|海龍王真的來了($228)依個燉飯好吸引,份量十足,龍蝦肉都幾彈牙,仲有干貝,將溫泉蛋和飯攪勻食,幾Creamy,味道有驚喜👍🏻-水上芭蕾舞|干貝繞圈圈($168)依個燉飯同樣好Creamy❤️仲有翠玉瓜和幾粒大大粒的干貝😎食落口感豐富另外再加$128升級為 兩人分享套餐😀1.桔梗沙拉一份🥗(而沙律份量偏少,幾開胃的前菜👍🏻)2.麵包🥖與無花果奶油和香橙白蘭地起司抹醬一份(麵包食落偏硬,要夠牙力先食到🍞)3.兩杯每日昔昔😀(食落幾飽肚,用新鮮水果製成,有很多水果,幾健康的😚)-迷迭香玫瑰花茶😍($58)最愛迷迭香玫瑰花茶飲落好香😍 -桔梗奶昔🍹($58)食落都ok,味道幾特別🤣-Name🏠: 桔梗 Jie GengeLocation📌:旺角砵蘭街160號地下至2樓(港鐵旺角站 E1 出口, 步行約4分鐘)價錢💰:海底世界|海龍王真的來了($228),水上芭蕾舞|干貝繞圈圈($168),兩人分享套餐($128),迷迭香玫瑰花茶($58),桔梗奶昔($58)
黃店系列
海底世界|海龍王真的來了($228)
依個燉飯好吸引,份量十足,
龍蝦肉都幾彈牙,仲有干貝,
將溫泉蛋和飯攪勻食,
幾Creamy,味道有驚喜👍🏻

水上芭蕾舞|干貝繞圈圈($168)
依個燉飯同樣好Creamy❤️
仲有翠玉瓜和幾粒大大粒的干貝😎
食落口感豐富

另外再加$128升級為 兩人分享套餐😀
1.桔梗沙拉一份🥗(而沙律份量偏少,幾開胃的前菜👍🏻)

迷迭香玫瑰花茶😍($58)
最愛迷迭香玫瑰花茶
飲落好香😍

桔梗奶昔🍹($58)
食落都ok,味道幾特別🤣
Name🏠: 桔梗 Jie Genge
2020-03-19 32 浏览
今晚約咗朋友去食呢間新開位於砵蘭街嘅cafe,之前睇過啲相已經覺得啲裝修好靚好文青,食完之後發現原來啲嘢食嘅質素都好高,賣相又靚,打卡一流! 我哋叫咗以下幾樣嘢食: 海底世界| 海龍王真的來了($228):因為朋友鍾意食海鮮,所以我哋突登揀咗呢款海鮮risotto嚟試試!呢個risotto嘅質地好risotto,加上飯入面有啲帶子粒,成個飯嘅口感好好,個飯仲真係配埋成隻龍蝦,味道好鮮甜!😋紅寶石野菜國| 素食主義($128):因為呢排食得太多好嘢,都想同朋友食多啲菜,所以大家決定叫呢個素嘅risotto嚟share嚟食!個risotto嘅sauce應該用咗紅菜頭汁,所以紅紅哋,感覺好健康!同埋個sauce有陣好香嘅奶味,配埋烤蔬菜食,好食得嚟又唔heavy!

2020-03-19 33 浏览
早排係網上見到超多關於呢間新開台灣過江龍cafe既野,終於抵擋唔住決定要黎探個究竟。我同朋友叫左一個二人分享套餐、兩個燉飯、兩杯飲品。<二人分享套餐> ($128)1. 桔梗沙律二人分享套餐包桔梗沙拉、麵包同埋每日昔昔。個沙律菜好爽脆,上面有啲甜椒蓉,沙律醋酸甜開胃。2. 麵包麵包係法包,配左酸甜既無花果醬,仲有香橙白蘭地忌廉芝士醬同埋芥末牛油。啲醬已經準備好一份份,所以直接用包係碟上面掃就可以,唔洗用刀。3. 每日昔昔呢度既奶昔係細細杯既所以做甜品啱曬。上面有麵包同藍莓。大概係用士多啤梨、藍莓同香蕉打成,個甜度幾自然啊。<水上芭蕾舞•干貝繞圈圈> ($168)個名咁得意,見到真身先明白個樣既用意。係幾件帶子圍住一個圈,飯上面有啲四季豆、瓜同埋煙三文魚碎,好creamy,每啖超有來自三文魚油份既鮮味,上面汁溫泉蛋超流心,同啲飯撈起好正。<海底世界•海龍王真的來了> ($228)係大大隻龍蝦,用左牛油整,好有龍蝦肉味,肉質鮮嫩,係呢度食到咁鮮既龍蝦,真係超乎我想像!仲有帶子同埋貓魚,魷貓口感好爽彈好似食魷魚咁。個飯樣一樣有溫泉蛋,調味就用左

我同朋友叫左一個二人分享套餐、兩個燉飯、兩杯飲品。

<二人分享套餐> ($128)

1. 桔梗沙律

2. 麵包

3. 每日昔昔

<水上芭蕾舞•干貝繞圈圈> ($168)

<海底世界•海龍王真的來了> ($228)
係大大隻龍蝦,用左牛油整,好有龍蝦肉味,肉質鮮嫩,係呢度食到咁鮮既龍蝦,真係超乎我想像!仲有帶子同埋貓魚,魷貓口感好爽彈好似食魷魚咁。個飯樣一樣有溫泉蛋,調味就用左羅勒堅果醬,味道好有食泰菜既感覺,熟悉既味道原來係來自羅勒,羅勒原來係一種泰菜常用既香料,同腰果、核桃打成醬原來都幾夾架。所以個飯味道好有薄荷既爽味。

<迷迭香玫瑰花茶>($58)
好香既玫瑰味,原來有安神、健健和解郁既功效。飲落有啲自帶甜味,好易入口。

<茉莉薰衣草> ($58)
薰衣草平時聞得多,飲就第一次,同茉莉一齊,味道有啲似原味菊花茶,比較甘爽,功效係放鬆身心或治療失眠。

全晚個場超爆啊,坐無虛席,出面仲有長長人龍。有書架、單車、明信片可以打卡。樓上仲有水煙同埋桌球枱添。仲有勁大個天台!呢度個廚房係開放式既,有興趣可以行去望下廚師點煮。呢度呢度除左食物係先付款後自取之外,仲要係自己執食完既碗碟既,自己手尾自己執嘛。
2020-03-19 139 浏览
台灣過江龍cafe登陸旺角區,成功吸引到唔少人嚟潮聖,上年終於去試咗,最近好想再去,暫時回味一下上次先!🤩 遠望餐廳,已經見到人龍由reception塞到出去餐廳門外,雖然我哋預先book咗枱📱,但門口太多人,等咗一陣先可以入座,可想而知係幾咁多人!🙈·呢度以自助形式運作,由落單💰、等叫號燈震動就去拎野食/飲品、食完執拾枱面丢垃圾,再將餐具🍽分類等,全部由客人自己負責,對於我嚟講算係幾新鮮嘅體驗。🤔·呢度其中一個賣點係「打卡」📷,文青風格,好適合喜歡影相嘅朋友。進餐途中,見到唔少情侶、閏密四圍影相,我都係其中一份子!🤣·食品方面,我哋叫咗1個套餐、2個risotto、2杯野飲。·🔸 兩人分享套餐($128)套餐包括1份沙律🥗、1份麵包🥖與無花果芥末奶油和蘋果白蘭地起司醬、2杯「每日昔昔」。值得介紹一下麵包,賣相幾靚,麵包夠脆、醬好正,我最鍾意奶油嗰款!🤤「每日昔昔」即係seasonal smoothies,酸酸地幾開胃!·Risotto,即係menu上寫嘅燉飯,d名都改得幾特別。第一睇望risotto,超多餸!😮·🔸 剁椒牛肉 | 台灣眷村好味道($158)2個risotto當中,我同

食品方面,我哋叫咗1個套餐、2個risotto、2杯野飲。
🔸 兩人分享套餐($128)

🔸 剁椒牛肉 | 台灣眷村好味道($158)
2個risotto當中,我同朋友都比較喜歡呢款!有燉牛肉🐂、手炒花椒豆瓣醬、溫泉蛋🥚。燉牛肉有少少微辣🌶,牛肉味非常突出,推薦!👍🏻
剁椒牛肉 | 台灣眷村好味道

🔸 水上芭蕾舞 | 干貝繞圈圈($168)
呢款係海鮮risotto,有帶子、三文魚cream source、溫泉蛋🥚。帶子大大粒,夠鮮味,將三文魚cream source、溫泉蛋、risotto撈匀一齊食,好正!
水上芭蕾舞 | 干貝繞圈圈

🔸 熱鮮奶($38)
最近工作好忙,休息時間少,飲杯熱鮮奶🥛,夜晚都好瞓d!😴
🔸 鮮奶朱古力($48)
朋友叫咗呢款,拉花心心💛,好靚!

呢度嘅環境同食品都好適合「打卡」,食物質素亦相當唔錯,過江龍果然唔失禮!😛
剁椒牛肉 | 台灣眷村好味道