2022-11-12 70 浏览
用世界改變你的微笑別讓世界改變你的微笑 這句話吸引了我進內用餐。這間餐廳環境很舒服,帶有文青風格 ☘,內裏 裝修感覺很有文藝⚘氣息,有許多角落也是打卡的好位置。今天我們塔香三杯雞$52,三盛紅燒牛肉麵$75(可選麵底,米線或台灣麵,湯底亦可揀選)麵條很有嚼勁,牛筋軟腍,好似在嚼花膠一样, 索滿了牛肉湯汁。另外亦叫了個招牌鍋物,蟲草花杞子豬肚雞湯飯$73,有濃濃滋補藥材味立刻滲出 ,感覺很滋補很溫暖。飲品:日式紅豆抹茶榛果鮮奶咖啡

飲品:
日式紅豆抹茶
榛果鮮奶咖啡
2022-11-09 90 浏览
桂花小幸在元朗廣場開業一段時間~對台式食品十分喜愛的我一直想試!-鹽酥雞排台灣麵大大份鹽酥雞排份量比出面台式炸雞店的有過之而無不及連台灣麵都十分大碗 麵質偏軟~甫上枱便佔了一半位置-雞翅膀滷肉飯 滷肉肥瘦分明調味不錯與台灣吃到的滷肉飯一樣米飯都是偏粘糯的~-*都加了滷水蛋 滷的時間充足 蛋白都變啡了* -麻辣紅油水餃(4隻)有驚喜!麻辣紅油十分香口不過辣水餃亦十分飽滿-芝士奶蓋桂花烏龍茶一整個茶包浸泡的桂花烏龍茶所以茶味十分充足~桂花香味亦沒有被烏龍濃茶屬性蓋過~-別讓世界改變了你的微笑
桂花小幸在元朗廣場開業一段時間~
對台式食品十分喜愛的我一直想試!
鹽酥雞排台灣麵
雞翅膀滷肉飯
滷肉肥瘦分明
調味不錯
與台灣吃到的滷肉飯一樣
米飯都是偏粘糯的~
*都加了滷水蛋
滷的時間充足 蛋白都變啡了*
麻辣紅油水餃(4隻)
有驚喜!
麻辣紅油十分香口
不過辣
水餃亦十分飽滿
芝士奶蓋桂花烏龍茶
一整個茶包浸泡的桂花烏龍茶
所以茶味十分充足~
桂花香味亦沒有被烏龍濃茶屬性蓋過~
別讓世界改變了你的微笑
2022-11-06
2022-11-04 76 浏览
轉涼左, 想食下暖暖哋嘅~ 經開元朗廣場, 見有新Means 😍竟然比我見到有湯飯👍🏻平時食開米線都想試吓, 我叫左招牌鍋物😊~蟲草花杞子雞湯飯($68)又有藥材味, 仲有好足既木耳, 蟲草, 雞, 娃娃菜, 味道濃厚👍🏻我飲晒啲湯都好飽另外又叫左紅燒牛三寶麵(有牛筋,牛腩及牛肚)$75濃濃牛既湯底👍🏻🌟每次牛牛🐮朋友都必叫仲有Drink 😍😍😍😍😍鐵觀音珍珠奶茶 左 ($34)黑糖珍珠奶茶 右 ($34)
轉涼左, 想食下暖暖哋嘅~
經開元朗廣場, 見有新Means 😍
竟然比我見到有湯飯👍🏻

平時食開米線都想試吓,

我叫左
招牌鍋物😊
~蟲草花杞子雞湯飯($68)
我飲晒啲湯都好飽

另外又叫左
紅燒牛三寶麵
(有牛筋,牛腩及牛肚)$75

濃濃牛既湯底👍🏻🌟
每次牛牛🐮朋友都必叫

仲有Drink 😍😍😍😍😍

鐵觀音珍珠奶茶 左 ($34)

黑糖珍珠奶茶 右 ($34)
2022-11-03
2022-11-03 46 浏览
今晚家中只得倆口子吃飯,於是決定去「元朗廣場-桂花小幸」食我最喜歡💕的「秘罈酸菜魚米線」,它的湯底酸辣香濃,魚片滑溜,酸菜又夠多,所以相當開胃,就算大大碗也吃得完😋,而且還有我喜歡喝的「薄荷鮮奶咖啡」喝一啖先有咖啡的濃香味,然後慢慢散發出一陣陣的冰涼薄荷,簡直透心涼🥰「芝士奶蓋阿華田」綿滑芝士下面有著牛奶味及朱古力味的阿華田,好味😋另外;今次發現新出了「台式小食拼盤」包括:有炸花枝丸、桂花雞翼、炸餃子及地瓜薯條,各樣食物炸得脆口,配搭一碟桂花蜜糖醬,清新香甜,簡直絕配😋「鹽燒雞扒滷肉飯」雞扒大大件亦非常抵食👍

2022-10-25 39 浏览
這店走家之感覺,台灣風味小店,朋友去會飲它台式飲料,材料豐富好吃,大件抵吃,愛去店子放輕壓力喔。滷水雞翼飯桂花雞翼,味道一流!簡單也可以美味的道理,店子的食物有台灣感覺,棒棒,而店中的滷水雞翼面也是不錯,吃到雞翼很快樂,是很簡單!雞肉飯入味~不會只得白飯~還有燉湯定吃套餐,燉湯~覺得吸引!味道不會令人失望,足料之餘~滿足夏日草莓茶茶清新亦爽口,充滿草莓香甜~朋友的特飲也有出色之處~清新又甜甜~配撘得很棒呢!麻辣涼拌豬肚麻辣涼拌肚絲製作過程困難~切絲~小黃瓜鋪在碟。店子豬肚咬起來有彈牙感覺,菜絲也很多,調校了之麻辣汁好好吃~有老抽和鎮江醋香,辣辣的豬肚,好棒。 酥炸排骨面酥炸排骨,豬扒炸得鬆軟,排骨啖啖肉呢,炸到脆亦很腍,店員會送芥末醬~美味!份量也多,面條煙靭,彈牙~吸左湯之精華,有點飲落令人有溫熱之感覺~養生!台式料理是很有暖心感覺,放工後放下公司事情吃得棒~

滷水雞翼飯

夏日草莓茶

麻辣涼拌豬肚

酥炸排骨面

台式料理是很有暖心感覺,放工後放下公司事情吃得棒~
2022-10-19 47 浏览
元朗國文青台灣食店👩‍🏫暫時未能重新出發✈️唯有食住先 解下思鄉病😚元朗廣場地下這間人氣食店走文青風格 環境舒適休閒🌿🌿餐點款式多款又百搭 夠曬多元化😚今日肚子餓 除咗叫飯餐外跟個小食🥟#滷水蛋牛腩滷肉飯牛腩份量多又大件 燉得軟腍 牛氣十足👍滷肉飯👌整個餐有肉有🥬有🥚+酸爽涼拌青瓜 好滿足😋#蕃茄濃湯水餃水餃大粒 餡料肉軟菜爽 湯底好似飲緊羅素湯咁🍅撈落飯一齊食~~正呀😋#火龍果茶清清甜甜 洗下條脷👅
元朗國文青台灣食店👩‍🏫

#火龍果茶

清清甜甜 洗下條脷👅
2022-10-18
2022-10-18 93 浏览
今日去元朗博愛醫院覆診覆診前想衣飽個肚 突然想食台灣麵 元朗廣場呢間桂花小幸 一樣咁多人因為嘢食平靚正叫咗個經典嘅鹽酥雞扒定食 再加多個試菜 雞扒嘅份量好多炸得好鬆脆 上枱嘅時候仲係熱辣辣 台灣麵嘅紅燒牛肉湯味道都好濃郁好入味 面既質地都岩岩好 好煙韌飲品方面嗌咗杯鐵觀音 珍珠奶茶 呢度嘅杯裝好貼心係外賣杯飲唔曬都可以拎出街 仲可以選擇唔同嘅甜度茶味好濃沃嘅珍珠好彈牙 正呀環境都裝修得唔錯 , 感覺好似走入咗台灣嘅小餐店 有飛咗轉去台灣嘅感覺 平靚正之選

茶味好濃沃嘅珍珠好彈牙 正呀

2022-10-17 46 浏览
十月真的是忙翻天,不知不覺放工時已日落西山,又到了吃晚餐的時間,於是去了平時也常幫襯的台灣餐廳。悠揚的台灣流行曲,文青風的裝修,四周貼著不少勵志金句,一下子像飛到了台灣,短暫忘憂。(免加一)🐱酥炸排骨滷肉飯$59這個是我每次必點!外層炸得酥脆可口,肉不會太乾,啖啖肉,沾芥末醬很開胃!滷肉飯調味適中,半肥瘦的滷肉口感味道也很好!🐱煲仔塔香三杯雞定食配上湯浸時菜及白飯$73這個第一次點。雞肉很入味,洋蔥和蔥令整道菜更惹味。配上湯娃娃菜,感覺很健康。🐱台式小食拼盤$68炸花枝丸(2粒)+桂花雞翼(2隻)+炸餃子(2粒)+地瓜薯條這個我大力推薦,很豐富!炸物全部都炸得非常酥脆,熱辣辣!最愛花枝丸,大大粒,很彈牙。地瓜薯條份量多,清甜自然地瓜香。炸餃子肉餡飽滿,有少少肉汁。炸雞翼沾特製桂花蜜糖很滋潤香甜。🐱蜜桃烏龍蘆薈$30烏龍茶味香,而且散發濃濃蜜桃味,蘆薈口感清爽,更添滋潤!最正係可以微甜走冰,感覺更健康。🐱熱黑糖珍珠鮮奶$34很香濃的黑糖味,配鮮奶口感香滑,珍珠煙靭彈牙,喝完全身暖笠笠。

(免加一)

🐱酥炸排骨滷肉飯$59

🐱煲仔塔香三杯雞定食配上湯浸時菜及白飯$73

🐱台式小食拼盤$68

🐱蜜桃烏龍蘆薈$30

🐱熱黑糖珍珠鮮奶$34

2022-10-16 44 浏览
元朗台灣菜@桂花小幸元朗國超人氣台灣菜,星期日午餐好熱鬧,勁多人等位,等左半個鐘先入到坐😂下次要早小小黎拎飛仔店內環境舒適,裝修係木系清新風格,坐位間距充足,唔會坐得好迫。秘罈酸菜魚米線❤️❤️❤️用魚新鮮,肉滑,酸菜入味,有北上酸菜魚既味道。幾好!酥炸排骨麵❤️❤️大份抵食!香酥米血糕❤️❤️❤️香港少有,唔係邊度都食到,幾鍾意佢裡面煙靭而外面煎到香脆既感覺,好似食緊糯米味嘅飯焦😋不錯台式小食拼盤❤️❤️係台灣夜市既酥炸小食,有雞翼、餃子、薯條同花枝丸,炸得香但唔會太油👍仲有台式飲品❤️❤️❤️芝士奶蓋阿華田🙈加埋珍珠既肥仔水仙氣火龍果茶🥰係鮮榨果汁再加茶,感覺冇咁Heavy,fresh D😋最後,見到好多人叫牛肉麵,下次黎試吓先🤣
元朗台灣菜@桂花小幸

秘罈酸菜魚米線❤️❤️❤️
用魚新鮮,肉滑,酸菜入味,有北上酸菜魚既味道。幾好!

酥炸排骨麵❤️❤️
大份抵食!

香酥米血糕❤️❤️❤️

台式小食拼盤❤️❤️

仲有台式飲品❤️❤️❤️
芝士奶蓋阿華田🙈加埋珍珠既肥仔水

最後,見到好多人叫牛肉麵,下次黎試吓先🤣
2022-10-16
2022-10-09 35 浏览
星期日梗係要瞓晏啲, 瞓醒已經一點🕐 ,同家姐決定近近哋,去元朗廣場,食台灣嘢 具有文青風格的‘’ 桂花小幸‘’酥炸排骨鹵肉飯🐷 魯蛋🥚 小食小青瓜🥒 另外加個蘿蔔牛肉湯🐮 飲品黑糖珍珠仙草加鮮奶🧋酥炸排骨脆香配 沙律醬 加埋滷肉飯很match 蘿蔔牛肉湯 熱辣辣 很暖胃黑糖珍珠仙草 加鮮奶 十分正😋麻辣腱身牛肉雞翼米線 🐷🐔🍜小辣 配小黃瓜🥒 加小食滷 豆腐 飲品都係黑糖黑珍珠仙草加鮮奶小小麻小小辣恰到好處 健身牛肉十分腍, 湯底十分濃, 雞翼 滷得入味 加埋老豆腐啱啱好 食飽飽😍

黑糖珍珠仙草 加鮮奶 十分正😋

2022-10-09
2022-10-09 28 浏览
台式餐廳一定要試滷肉飯,勁好好食😋鹽酥雞排滷肉飯同酥炸排骨滷肉飯係試超香脆,外脆內軟入面肉質仲保留骨汁👍🏻一啲都唔干口,好嫰滑平時一定係叫珍珠奶茶,今次就叫檸檬茶❤️已經食過好多次,算係一間正宗既台式餐廳另外仲有好多甜品飲品選擇❤️
台式餐廳一定要試滷肉飯,勁好好食😋
鹽酥雞排滷肉飯同酥炸排骨滷肉飯係試
超香脆,外脆內軟入面肉質仲保留骨汁👍🏻一啲都唔干口,好嫰滑
平時一定係叫珍珠奶茶,今次就叫檸檬茶❤️
已經食過好多次,算係一間正宗既台式餐廳

另外仲有好多甜品飲品選擇❤️
2022-10-09
  • 鹽酥雞排滷肉飯
  • 酥炸排骨滷肉飯
已經第三次嚟”桂花小幸”食晚餐啦~每次食都有驚喜 都係捧住個肚返屋企( ̀⌄ ́) 叫做難得係屯元天區有好味嘅台灣菜 仲要價錢合理 質素ok! ❤️🇹🇼煲仔•塔香三杯雞定食🐔🍚配 上湯浸時菜及白飯 💰$73 有一說一 個雞食落口第一啖 超香麻油味!仲要香得嚟 同個金不換味好夾🥹 同埋我本身係個好中意食薑蔥蒜嘅人 呢個三杯雞真係好合我心意🤣 雞肉嫩口 送飯一流 平時夜晚唔食白飯嘅我 都清哂碗😋三盛紅燒牛肉麵 #紅燒牛肉湯 🐮🍜(腱心牛肉、牛腩、牛筋)💰$75呢個牛肉麵已經第二次encore了😋大大碗台灣麵 配個超濃味嘅牛肉湯 食完真係好掛住台灣呀🥹!值得一讚係 無論係牛𦟌、牛筋、定牛腩,全部都係好入味 而且好冧口 (唔會好似嚼香口膠咁🤫) 值得一試❤️台式小食拼盤 💰$68 🇹🇼 (炸花枝丸+桂花雞翼+ 炸餃子+地瓜薯條)呢個係一個眼闊肚窄嘅故事😛 炸物不嬲都係我嘅最愛,明知飽到嘔到堅持要落單😌 四款炸物都正常發揮~ 不過最吸引我嘅 係佢哋嘅桂花蜜糖 好香又解膩😍芝士奶蓋白桃烏龍茶 💰$30芝士奶蓋桂花烏龍茶 💰$30兩個茶都好飲 半糖少冰最一流❤️ 個人鍾意桂花烏龍茶多啲~ 因為對桂花味情有獨

煲仔•塔香三杯雞定食🐔🍚
配 上湯浸時菜及白飯 💰$73

三盛紅燒牛肉麵 #紅燒牛肉湯 🐮🍜
(腱心牛肉、牛腩、牛筋)💰$75

台式小食拼盤 💰$68 🇹🇼
(炸花枝丸+桂花雞翼+ 炸餃子+地瓜薯條)

芝士奶蓋白桃烏龍茶 💰$30
芝士奶蓋桂花烏龍茶 💰$30
兩個茶都好飲 半糖少冰最一流❤️ 個人鍾意桂花烏龍茶多啲~ 因為對桂花味情有獨鍾🤓💞hehe
2022-10-06 29 浏览
桂花小幸假日當然要同朋友出去食飯,今日決定食台式餐廳,店舖裝修主打台灣文青風格,喜歡它在不同角落貼上很多正面語句。三盛紅燒牛肉麵$75 (腱心牛肉、牛腩、牛筋)Braised beef noodle soup with shank, brisket非常足料嘅牛肉麵,入邊已經包含三種嘅牛肉部位,健心牛肉食落去好美味,牛腩汁就夠淋又入味,牛筋都好好食,湯底揀咗原味牛肉湯,湯底濃郁,整體不俗😋
桂花小幸

三盛紅燒牛肉麵$75
(腱心牛肉、牛腩、牛筋)
2022-10-04 34 浏览
呢間唔係第一次食文青有FEEL食店今次講講佢門口間台式飲品通常呢類型 有餐廳 連埋近門口位 做埋飲品店好多人都怕中伏我實測 同朋友 其實幾好飲 料足架都如果想有FEEL 睇下本書 食個TEASuggest you 坐最入面既位置 始終自然光最舒服文青style 麻辣豬手米線香辣既米線 配上爽口豬手米線唔會太淋 口感煙韌豬手足料 有4大件 入口爽脆 好濃麻油味桂圓杞子菊花茶加8蚊有大大杯 菊花茶飲落清甜 有桂圓同杞子可以去除辣味 同 油膩感 加配桂花雞翼食落香脆 仲可以配桂花蜜糖口感特別 可以清走雞翼油膩 推薦推薦
呢間唔係第一次食

可以去除辣味 同 油膩感

加配桂花雞翼
食落香脆 仲可以配桂花蜜糖
口感特別 可以清走雞翼油膩 推薦推薦
💖元朗人又黎元朗廣場食嘢,呢間文青風台灣餐廳係我成家人都成日食嘅☺️。Menu幾多選擇,而且經過買杯飲品都得!1⃣️番茄酥炸排骨米線🍜 $63🔸涼拌黑醋茄子🍆 +$10🔸手拍小黃瓜🥒 +$10💖好豐富😍,可以自選麵底同湯底。我要左台灣麵底同特濃番茄湯🍅,湯底濃郁,有大大塊嘅番茄,開胃解膩!推薦佢地嘅酥炸排骨,香脆好味但唔會太油膩,配上蜂蜜芥末醬提味,再減低膩口感。💖佢地+$20有2份小食,我每次必食涼拌黑醋茄子,大塊有軟淋但唔會太濕潤,雖然menu寫係辣🌶️,但係其實幾乎無辣味🤣,黑醋香味濃郁,開胃清新!手拍小黃瓜同樣係開胃小菜,口感爽脆。2⃣️三盛好燒牛肉麵🐂 $75💖同樣要左煙靭嘅台灣麵,配紅燒牛肉湯。每次同屋企人黎都要叫呢碗,有大大件嘅牛腩、牛肚同牛筋,肉比麵多仲多!牛腩軟淋、吸收🧽湯汁之後更香口。我最鍾意牛筋,QQ又彈牙🦷。3⃣️雜果黑糖冰仙草🍓 $42💖黑糖冰食落綿密香甜,份量幾多!下面就係清香嘅仙草,另外配上士多啤梨🍓、藍莓🫐、火龍果切片,係好味又食落感覺輕盈嘅甜品!5⃣️仙氣火龍果茶💕 $34💖大大杯顏色又靚!食到火龍果肉,果香較茶味濃郁,味道清新,飲落唔罪惡感😛。6⃣️芝士奶蓋阿華田🍫 $30

1⃣️番茄酥炸排骨米線🍜 $63
🔸涼拌黑醋茄子🍆 +$10
🔸手拍小黃瓜🥒 +$10

2⃣️三盛好燒牛肉麵🐂 $75

3⃣️雜果黑糖冰仙草🍓 $42

5⃣️仙氣火龍果茶💕 $34

6⃣️芝士奶蓋阿華田🍫 $30
💖飲品可以揀甜度同冰量🧊,芝士🧀奶蓋厚身、口感香滑,鹹甜味融合好香口🤤。凍阿華田嘅朱古力味比較下味道會淡啲,味道平衡得唔錯。

💖佢地上菜速度好快😹,員工態度都幾好。環境闊落,不過繁忙時間有時間限制🚫,但肯定夠時間慢慢食!